Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Oké felépítettem, és ugyanúgy ott van a -50 😞
Ah, ebbõl nekem nem jött le, hogy azok az épületek leszedik 😛
1913, 1917

õõõ hol ?😛
már leírtam...

a nyavajás "sabotage reputation"'-t hogy tudom semlegesíteni?
nem, kiküldöd és megvárod amíg végez, csak akkor csinálod úgy ahogy írtad ha sok a pénz, mert irgalmatlanul megnyomja a költséget ha limiten felüli kolóniát tartasz

Hogy éri meg kolonizálni? Rányomom, hogy kolonizal és egybõl recal? és cswinálni az újat?
nagy háború még nem volt a nyugatiakkal, lassan lesz mondjuk...elején török seregek jobbak is, mint a nyugatiak, de western vagyok már, igaz ez meg nem ad új egységeket, szóval nem western seregeket használok, majd lassan kiderül mire lesz elég a saját...
kereskedelmet nem tudom...

csíter 😛, a nyugati seregeket túlerõvel verted be?vagy sikerült valahogy westernizálódni?
a kereskedelmet(trade)Û magyarázd már el légyszi, nem egészen értem hova érdemes küldözgetni a merchantokat, meg csak annyit értek, hogy a kereskedelmi útvonalak mentén trades épületet érdemes húzni, illetve a csomópontba
nem

Észak amerikában nem érné meg jobban protekturátusokat létrehozni, mint elbaszni az energiát gyarmatokra akik úgy is félig onállósodnak?
kizárt, mert theokrácia, csak királysággal játszom

háááááát

pocok, nem próbálnád meg a teutonokat? hard-on + ai bonus, nekem eddig (kétszer próbáltam) beletört a bicskám.
3 vazzalus kellett, hogy HRE császár legyek (illetve négy, mert 3:4 arány volt és kénytelen voltam fordítani) kellett 2 erõs szövi, hogy az inváziókat megakadályozzam (aragon+savoy),+ 2 kisebb vazzall akiket mindig anexxálok... :S
Na mind1, eléggé superior vagyok europában (hiába van koalíció ellenem, szétverem), bedaráltam az aztékokat, van egy Mexican Burgindia 😊 most azon agyalok merre tovább... valószínû afrika lesz+ bezúzom észak amerikát (úgy is átveszi a "Colonozálós államformát" bármit teszek... aztán spanyol+portugál és go dél amerika... közben az angolokat is elcsapkodom. Ha a végére marad idõm talán még az otománokat is le tudom verni😊
Mire az a sok kapcsolat?
Még mindig nem megy ez a HRE crealas nekem, újrakezdtem Burgundiával, de a rohadékok csak úgy szavaznak rám ha betörök 3 electort vazzallusnak... utána meg hiába szabadítom fel a tartományokat, 90-100% nál tudok reformot váltani 😞
Colonizálás elfelejtve 😞 kénytelen vagyok kihasználni a zsoldosokat, mert folyamatosan jönnek ellenem. Technológiailag a legfejlettebb vagyok, szerencsére a csaták nagy részébõl jól jövök ki. Az elsõ 50 év volt nagyon kemény. Most azt csinálom, (mivel nincs jobb ötletem), hogy behódoltatom 1-1 háború után vazzalussá a kisebb ellenfeleket, és annexálom õket.
Tudom, hogy túl sok a diplomáciai kapcsolat, de ha nem lenne akkor szívnék (nem értem hogy a fenébe csináltál múltkor olyan hamar HRE-t 😞 ).
Ottománok terjeszkednek, de szerintem szanaszét verem õket szárazföldön, a tenger még nem érdekel... persze megint nem fogok nagyon Amerikában gyarmatizálni, de hát ez van.

101 év 😊
egyik se
admin: expansion
dipo: exploration
mili: offensive

ahogyan van pontod

törökökkel nekiálltam:
100év

szóval hátrány ha be van kapcsolva

"You, the player, will never be given the lucky status."
nem

A lucy nation nem csak a gépnek ad pluszt hanem neked is, franciák a 8 nemzet közé tartoznak akik kapnak, és ha megnézed a bónuszokat amit ad, hosszú távon rettenetes elõnyt jelent.
Hmm szerintetek melyik Ideaval érdemes kezdeni? Diplomatic/economy/quantity?
Tuvok
Úgy nézem a kolonizálást is rendesen átalakították. A Portugáliával Dél-Amerikában kolonizált területeim Portugál-Braziliává váltak, és az ott állomásozó katonák is az övé lettek. Ezt meg lehet akadályozni valahogy ? Vagy ez egy vazallus ország kb ? Az adót onnan így nem is kapom meg ?

Tuvok
Kasztília jó szövetségesnek bizonyult, Aragóniával keveredett többször harcba, de azon kívül, hogy a flottáját kiütöttem nem sok dolgom akadt.
Késõbb a franciákkal is szövetkeztem, ugyanis neki Mo. volt szövetségese, és gondoltam javulhat a kapcsolat, ami igaz is lett, de Burgundia által/miatt a fél HRE-vel folyamatosan harcban voltam. Még ez se lett volna baj, csak Bohémiát támadva 28 stack hadsereg veszett oda az uralkodóval együtt, mert nem figyeltem, hogy hegyre fel, folyón át támadok. 😄
Szóval a franciákkal szerintem ne, meg ha nem követed el a bagatell hibákat amiket én szoktam, akkor végülis majdnem mindegy, mert messze a legerõsebb vagy a környéken.

Melyik országokkal érdemes Ausztriával elõször szövetkezni?
van hova, az biztos 😄
csatornának az az értelme, hogy egy rakat pénzt ráköltesz a semmire és ha azt akarod, hogy el is készüljön, akkor az eventek miatt beletolsz 2k monarchia pontot...egy akkor birodalom, amelyik elbírja a költségeit már nem egy flottával szaladgál, én egyszer sem mentem át a csatornán, szóval hülyeség az egész
be lehet hódoltatni mással is a világot, én franciákkal kezdtem, de angolokkal, kasztíliával, ruszkikkal, lengyelekkel, magyarokkal, törökökkel, timuridákkal is erõsen valószínû, hogy megoldható (nem sorolok fel mindenkit, de ezek ránézésre is elég potenciával rendelkeznek hozzá)

Na vége 😊 Van hova fejlõdni (pl a tradet nem vágom rendesen most sem, csatornának mi értelme? (keresztül lehet hajózni, anélkül, hogy megkerülnénk a fél világot?), de már kezdek ráérezni 😊 (pl kolonizáció egyáltalán nem ment, nem is csináltam, hagytam hogy gyarmatosítsanak, aztán behódoltattam az anyaországokat, és elfoglaltam a gyarmatokból kiindulva a többiekét.
Sajnos egy Ideát mellényomtam, és 50 év múlva vettem észre :S
Szerintem a HRE-n kívül esélytelen bármi mással behódoltatni a világot. Hard, 1.6.1, no luck bonusz, Ausztria (svéd, dán, milánó PUban, lengyel, norvég vazallus) ha nincs vége portugál, spanyol is az lett volna 😞

Világtérkép

Szövetségesek

Európa

Pontszám

nem tudom 16.1 ben tolom Sved, dan, milanoi tronokat mind mind PU val szereztem meg...
folyamatosan változtatják a hódítást, mert az eddigiekben mindig volt kiskapu

1.0 ba sokkal könnyebb,mert már 1,5be se lehetett puba megszerezni a trónt,hiába raktam jogot a trónra,hiába foglaltam el az egész országot,már nem adja
1.0 ban sokkal nehezebb terjeszkedni, nekem is fura volt az 1.6.1 elõször de merem állítani sokkal jobb mint 1.0
Tuvok
Elhiszem, de csak most kezdtem el újra játszogatni és ekkora hátrányhoz még noob vagyok. Egyelõre leteszek Angliáról amíg nem látom át a harcrendszert jobban, vagy visszateszem az 1.0.0-át, a multi annyira nem fontos, úgyis csak mások boxzsákja lennék😊
Köszönöm a segítséget.

ha jöttek ha nem én elkalapáltam a franciákat angolokkal és megszereztem a trónt...szóval tapasztalatból mondom, hogy meg lehet nyerni

1337-be xd
Nem akarnak belekapcsolódni egy 80 éve kezdõdött háborúba.
Tuvok
Hm. Ezt értem én, de vajon miért kizáró ok ? Ha újat kötök valakivel, õ se jön, és így értelmét veszti a szövetségek kötése, ami kihúzhatna a trutyiból.
Ha ez nem bug, hanem feature, akkor jó nagy szivatás, gyakorlatilag garantáltan csak vesztesen jöhetek ki a háborúból. Ugrik az unió a francikkal és valami gané event is jön késõbb - ha jól emlékszem - vereség esetén.
Lehet vissza kéne raknom a korrupt 1.0.0-át ? 😄

a százéves háború mikor kezdõdött? na, azért nem jönnek...mert ez a százéves háború

hát igen ,az uj kiegészitõkbe a portugálok már nem jönnek automatikusan segíteni
Tuvok
thx
arrghh
ha hadüzenetkor nem saját (beleértve vazallust, PU-t, kolóniát) területen vagy akkor a sereg nem fog harcolni, amíg vissza nem viszed a fenti területek valamelyikére

Atpakoltam cornwallba angliaba, de nem tudom támadni a tartományokat "This unit is in exile ...."bla bal... ez mit jelent?
töltsd fel a mnetést

Tuvok
Igen, a 60 napos limitre ír -1000-et. De hogy lehet -1000, ha a pozitív meg csak 40 ? Ez durván irreális összeg. Legkorábbi dátummal kezdek, és egyetlen pillanatra sem oldottam fel a Pause-t, nem telt el egy nap sem. Újratelepítés nem oldotta meg, viszont kíváncsiságból feltettem egy "korrupt" verziót amivel régen játszottam, és abban nincs ez a probléma. Visszatettem Steamrõl a vásároltat és továbbra is rossz. Ez most egyelõre kidobott pénz szagú. :/

háborõ:
240k katonával vagytok 110k ellen,a 240bõl 210 a tiéd, a háborút kazán indította
namármost, kazán utál téged, elsõ körben lenullázta a teljes seregét, a határon lévõ seregeid max. döntetlenre elegek, a többi felfejlõdéséhez kell 4-6 hónap, nem jó...

nem értem miért vagy koalícióban...nem lépünk be koalícióba, mert ez lesz a vége, harcolsz másért elõnytelen pozícióból...

amerikai hódításnak még az esélye sincs meg...nem jó