Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem meg, de dél afrikával kell kezdeni (amennyire cska lehet, majd kelet afrikában terjeszkedni. Dél afrika fontos trade node, kelet afrika tele van arannyal, elég könnyen foglalható és jól jöna production belõle.
LSSAHPAUL
Katólikus nincs, ortodox is csak 1 van georgia, a török határtól keletre, a fekete tenger partján. Általában kinyírják az arabok, szal egy része a töröké szokott lenni, abból megcsinálhatod.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

rá katt a tanácsadóra és elõjön a választék ,érdemesebb gyakran nézegetni mert állandóan változik
Hol tudok igényelni új tanácsadót ha a jelenlegi választék nem jön be?

Magyaritásról nem hallottam semmit, szerintem nem készült el.
Sceptrum
Sziasztok!
Egy jó idõre kiestem a játékból, de tegnap letoltam vele egy fél napot 😊
Kérdésem most csak annyi, hogy magyarítás végül lett-e hozzá, amíg követtem addig készült.
Köszönöm a választ.

Török félszigeten van keresztény vagy bármilyen katolikus vallású ország amit felszabadíthatok és vazallus t csinálhatok belõle?
Megéri afrikát gyarmatosítani? Van ott tõke?
LSSAHPAUL
Én pontosan így csinálom! A török elleni háború jól sült el mert nem csak a balkánt foglaltam el hanem a mameluk segítségével a török szövetségeseket is annektáltam (tunéziát egybõl, algériát 2 háborúban, marokkót 3.-ban, de már a algériánál elkezdtem kolonizálni mert befelé a szaharába 😊 lehetett sõt, utána lefelé is, csak 1 dolog nem tetszett, nagyon vad az õslakosság.. szal sok öröme nincs az embernek az egészben.. de azért elmondhatom hogy gyarmatosítok 😊

rakhatsz ra coret, mert tengerpartuak es oda elersz
nem lesz olyan sztem mert nincs kozvetlen szarazfoldi kapcsolatod a fovaros es a tartomabyok kozott, de igazabol csak ido kerdese...ami gaz az a berber tradicio, ami piszkosul megdragitja a coreositast

Ha olyat mint Tripoli vagy Marokko, tunézia elfoglalok, rakhatok rá core ugy nem közvetlen szomszédom? Mint egy gyarmatra fog teki teni vagy mint rendes országrész, tartony?
csíter 😛
Szerintem Közép amerika az arany miatt, illetve északon a manhatten környék, aztán meg az inkák ( hogy erõs kolóniáid legyenek)
1. nem kell megvárni, amíg levered a környéket, ha tudsz, akkor menj gyarmatosítani, amint lehet
2. igazából mindegy hova, elõször afrikát könnyebben eléred, amerikában arra kell figyelni, hogy odaférj a keleti parthoz, mehikóhoz és a brazil részhez (mert ezek a nagyok és eléred az õslakókat is), de azokhoz meg odaférsz...22dipó pontért elhozol egy gyarmatot, így amint felállnak a koloniális országaid be kell darálni az egészet

Tapasztalt gyarmatosítót kérdeznék ha leszereltem ausztriát és a törököket, enyém a balkán, velence rámennék a gyarmatosításra. Mivel érdemes kezdeni, észak, dél, közép amerika?
Kösz az ötletet, akkor megpróbálom elszakitani, a tengefi átjárók is számítanak gondolom.
Ah megvan 😊
Hogy lehet a "fölös" hadvezért elküldeni? Háboruztam és 4 lehetett felvettem mind, most meg 2 lehet max, és le szeretném õket conquistadorokra cserélni.
LSSAHPAUL
Burgundia: 1500 elõtt megszünhet ha nincs trónörökös. Felosztása franciaország és a HRE császár között történik.
Isztambul-t én is úgy szerezném meg hogy elszakítanám, de lázadást gerjesztenék, majd a kialakuló bizáncot annektálnám. Persze ha a török áthelyezi a fõvárost (erre nem gondoltam, lehetséges egyébként) akkor egyértelmû hogy a töröktõl kell a kövi háborúban elkérni.

ha a fõváros körüli tartományokat elveszed tõle (tehát önmagában áll az egy tartomány szomszédos saját tartomány nélkül), akkor áthelyezi a fõvárost és így foglalható

Ha megörökölte, akkor max akkor, ha 3 tartománya fog maradni összesen. Az játékok 80%ban megörökli Ausztria Burgundiát.
Ausztria megörökölte Burgundiát és egy rakat német tartományt, nemm tudom mikor sikerülne õt vazaljssátennem.

Törökökre van ötlet?
Lemondatni meg úgy lehet, hogy pl vazallusba nyomod az országát. Vagy annektálod. Csak szuverén lehet császár.
Meg lehet csinálni. Azt hiszem, hogy minden választófejedelem fõvárosát el kell foglalni, és a császárát is. Akkor lesz élõ az opció.
Van valakinek otlete hogy Konstantinápolyt a törökök fõvárosát hogy foglaljam el anélkül hogy az egész országot annektalni kellene?
Kb 1560 körül lehet, márcsak az van a törököknek európából. Régen azt csináltam h törököktõl követeltem Bizánc felszabadítását, majd azt annektáltam de most azt néztem hogy Konstantinápolyon csak török core van, bizánci nincs így gondolom az nem is fog beletartozni a felszabadításba ha yezt a trükköt vetném be...
Ötlet?
Az uralkodott le lehet mondatni vagy a birodalmat feloszlatni? Magyarokkal vagyok és ausztria a mindenkori uralkodó már 100 éve és kezd pofátlanul erõs lenni. Be tudom verni ha artpool van szó, de nem sokáig. Ötlet?
Na ez miért van: Not eligible to be emperor ???
SZerintem reload egy olyan mentés amiben még van esély, hogy legyen orokosod
értem én, de mit lehet tenni, hogy kitörjek a PU-ból?
ha PU alá vonnak, akkor 50 év után kezdhetik meg az integrációt

de mire volt 50 évem? mi a teendõ? egyébként megtámadtam õket, az eredmény no comment 😄, de mintha ezzel leállt volna az annektálás, legalábbis évek óta nem történik semmi
szerintem kuka amikor már integrálás is megy...volt elõtte 50éved, nem az utolsó kettõben kell kapkodni

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendõ, ha egy perszonálunióba keveredtem a franciákkal, mint kisebbik fél? Nem tudok belõle sehogy kikeveredni és már az annektálást is megkezdték. A háború nem tudom mennyire opció, tekintve, hogy 2x akkora hadseregük van plusz szövetségeseik, nekem meg hozzájuk képest 2-vel rosszabb katonai technológiám.
Elõre is köszi a válaszokat
neeeeem, felfedezés nélkül is bõven lát üres területet a játék alatt, õ konkréten nulla területet gyarmatosított...törökökkel én sem nagyon fedezgetteg fel és mégis összejött pár gyarmat 😊

Na jó, csak te is mondtad neki, hogy nem gyarmatosít eleget, hát most már megvan a válasz, hogy miért! :-)
harcolni lehet...ha harcban állsz olyannal, akinek nem látod minden tartományát, akkor még hadvazér sem kell és a sereg kopaszon is "rámegy" a felfedezetlen területre

nem nehezebb csak mások picit a szabályok, amihez alkalmazkodni kell 😊

A legújabb kiegészítõvel nekem tûnikúgy hogy nehezedett a játék . A magyarokkal vagyok és vagy a kist idõ miatt vagy a kiegészítõ miatt de nehezebbnek tûnik.tetszik!
EU4-gyel kezdtem játszani, úgy harcoltam, hogy kértem kikötõ és military accesst és átvonultam, mikor már az ellenfél felfedezte a területet
LSSAHPAUL
Bakker eddig hogy harcoltál keleten vagy észak-afrikában 😄
De hisz az eu3-ban is így volt már 😄

ah basszus nagyon köszi, nem értettem mi a speckója 😊
Kell hozzá a Quest for the New World idea, és akkor tudsz felfedezõt (explorer) bérelni, ott ahol a tábornokokat is felfogadod. Az explorer egy speciális admirális, aki az ismeretlen vizeket is fel tudja fedezni. Plusz, ha az ismeretlen part mentén hajózik, akkor a part menti tartományok felfedezésére is van esélye. Tehát hajóhoz, flottához hozzárendelni, és fel-alá hajózgatni vele a part mentén.

A konkvisztádor pedig speciális tábornok, aki szintén tud felfedezni, csak a szárazföldön. Csapathoz kell rendelni, mint egy generalt.
Ah, köszi
Kell hozzá egy hajó meg egy explorer akivel már mehetsz terra incoizébe is.
Felfedezõt ott tudsz "felfogadni" ahol kapitányt is.
Hogy fedezek fel? Ha próbálok rámenni, mindig Terra incoizé és nem engedi 😞
Fel kell fedezni. Mire te "meglátod" magától, csak úgy, az azt jelenti, hogy valaki más már 50 éve felfedezte. Tehát 50 év elõnye van annak, aki felfedez.
Az hogy lehet, hogy egyes országok elõbb fedeznek fel távoli kolonzálható tartományokat, mint én? Pl dopõlomacy techem nekem a legmagasabb, és expansion+exploration is, mégis mire megláttam egy kolonoizálható ausztrál vagy dél amerikai vagy nyugat amerikai teruletet, már a spanyolok/portugálok/franciák ott voltak 😞
sajna nem minden zöld az enyém...

türelem, nem azt mondtam, hogy azonnal minden gondod megszûnik, hanem, hogy segít