Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem akarok kötekedni, de a mai netes világban nagyon könnyû azt a minimális szinten megtanulni angolul, ami ehhez a játékhoz kell. Ha nem értesz valamit, gyorsan google vagy szótár, és mindjárt okosabb lettél. Az én angol tudásom 75%-a is játékokból, filmekbõl meg netrõl származik, nem az oskolából.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

sztem minimális nyelvtudással is lehet boldogulni a játékkal
Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy a játékhoz készül-e a magyarítás? Mert, amíg a magyaritasok.hu nem omlott össze, ha emlékeim nem csalnak akkor a fórumon volt pár önkéntes aki belevágott és talán már volt is tesztelhetõ verzió(?), de mióta összeomlott az oldal azóta nem találok semmi infót a magyarításról.
Ha valakinek meglenne a tesztverzió én annak is nagyon örülnék, mert így angolul elég nehéz kiigazodni nekem, kezdõ játékosként.

|-| Intel Core i5-3570K |-| Asus P8Z77-V |-| Sapphire Radeon HD 7850 2GB OC |-| Corsair Vengeance 8GB 1600MHz DDR3 |-| TÁP: FSP Aurum Gold 700W |-| SSD: Samsung 830 64GB |-| HDD: WDC 1,5 TB |-|

Ez a commonba van tudom. Csak ez itt nem olyan amihez hozzá lehetne írni feltételekért stb. :S
Jó, de ez csalás ha átírod 😛. Én megpróbálom kibekkelni Kínai techhel végig, bízom a sok lúd disznót gyõzben 😊
military tech kell, így tudsz támadni, amivel területet tudsz szerezni, amei elviszi az admin pontot és részben a dipó pontot
ideagroup is segít, ha más nincs akkor építkezés és kultúraváltás

de nem mondom meg, hogy hol van, mert nem támogatom az átírást, ha nem megy, akkor kezdj westernnel, nekem sem fekszik a teokrácia ezért nem is idegesítem vele magam

WESTERNISATION_THRESHOLD = 7, -- techs behind to be allowed to westernize.
WESTERN_POWER_TICK = 10, -- max power to transfer every month.
WESTERN_NEEDED_BASE_POWER = 2000, -- needed for full westernisation
WESTERN_NEEDED_MAX_POWER = 5000, -- needed for full westernisation
WESTERN_POWER_TICK_REDUCTION_FACTOR = 15, -- reduce max power transfer by 1 for each multiplication of this in total monthly income.

CORE_LOSE = 50, -- how many years until a core is lost.
CORE_LOSE_CULTURE_GROUP = 150, -- how many years until a core in a country's culture group is lost.
CORE_LOSE_PRIMARY_CULTURE_TAG = -1, -- how many years until a core is lost for the primary tag of a country (-1 = never lost)

Faszom a westernizálódásba, nem találom seholse a játékon belüli mappákba, valami ésszerübb követelmény rendszert szívesen írtam volna rá.

Valaki leírná a westernizálási stratégt, mit kell, érdemes félre rakni? Pl: arany, dip,adm pont, mil pont,stb?
Hmmm és a kövi kérdés: amikor Ottománokkal voltál, mikor westernizálódtál? (Ezek szerint nem érdemes taxos épületeket nyomni a fõvároson kívül sehol sem, amíg nincs meg a western)
Most akkor toljam végig Kínai techhel? 😞 Vagy hagyjam a francba (1670 ben vagyok, legerõsebb Military, legjobb economy).
muhahaha

Hat basszus ennek így totál nincs értelme 😞((
Ja de az sem ér semmit, mert cska a bevétel számít... frankó... 😞
Vaaagy toborozzak akkora sereget, hogy ne legyen +bevételem?
De most akkor szopjak 80 évet míg veszternizálódok ??? 😞
Igen 1 perce jöttem rá :S
gondoltam, hogy szólok, de aztán meggyõztem magam, hogy majd rájössz...
új szabály:
The maximum amount of points per Monarch Power drained each month is reduced by 1 for every 15 gold of total monthly income, down to a minimum of 1 point per Monarch Point type. Thus, powerful countries with a high income will westernize more slowly.

Na amit meg most nem értek: Elkezdtem westernesedni Koreéval és csak 1-1-1 pontot ad rá 😞 Miért??? Amikor a magyarokkal vagy az aztékokkal csináltam havonta 15-15 pontot nyomott rá
ebbõl is látszik, hogy ez kvázi adottság, beletörõdsz vagy elpusztítod

akkor támadhatod meg ha ugyanaz a dinasztia

megszünteted a szomszédságot - hülyeség
megszünteti a szomszédságot - nem fogja
vallást váltasz - hülyeség
vallást vált - nem fog
elpusztít téged - nem tud
elpusztítod - megoldás

bháááá....eu4 wiki

Mitõl függ az, hogy ha van Claimem a Trónra tudok e érte háborút indítani vagy sem?
A Neighborgh Heretic Region-t hogyan tudom leszedni? (mármint, hogy ne legyen)
mármint olcsóbban is coreosítod

mert amire van claimed azt 0 dipó pontért hozod el, tehát nem csak olcsóbban hozod el, hanem dipó pontot is spórolsz

100 év Ottománok

Az oké, hogy Mammelukokat és Krímet bezúzod 100 év alatt, de hogy a Timuridákat+egész Balkánt is és emelett Afrikát szétkolonizálod+Amerika, nem bírok rájönni, hogy csinálod 😞
Én el tudom költeni 😊 sosem volt rá gond, amúgy most épp azt csinálom amit írtál elõbb, és azt nem értem, hogy miért kerül a Mamelukok elleni 3.háborúmnál (ezt õk kezdték) 0 dipó pontba a terület elfoglalása békekötéskor...
próbáltam már mindent,de nem jött össze a felvétel, amúgyse lenne túl szórakoztató, mert piszoklassan játszom, van amikor 1-1 óráig csak áll a játék és gondolkodom 😄

mamelukokra kapsz claimet és ott a -33%népbonusz, nem annyira drága a coreosítás úgy (szíriát ebben a játékban nem engedtem el), perzsákat elengedtem, majd olvasztottam (így ez dipó pontba került)
volt koalíció, de azok keleti népek, szóval nem volt vészes, simán átgyalogoltam rajtuk

a lényeg az, hogy próbálom megosztani a területek megszerzését az admin és dipó pontok között, tehát coreosítok és vazallusokat is annektálok, így nem csak tisztán az admin pont fogy (dipó pontból így is költöttem a kultúracserére, mert túl sok volt), de a korábban leírt módszer miatt admin pontból sem kell túl sok

a másik, hogy keletre koncentráltam, mert ott könnyebben haladok...nekimehettem volna az osztrákoknak is majd a franciáknak helybõl, le is vertem volna õket, viszont sokkal több manpowerbe került volna, ezért mentem az olcsó lowteches népek felé

pár hozzászólással ezelõtt azon sajnálkoztok, hogy sok a pont, mire lehet elölteni, itt meg azt kérdezed mitõl haladok gyorsan...abból a pontból, amit ti nem tudtok elkölteni 😊

Szerbiáról Boszniáról meg nem is beszélek ... Tégy már fel youtubere egy videót egy elsõ 100 évrõl 😊 Ne haragudj, de annyira hihetetlenek ezek a bazi nagy hódítások az elején... fõleg hardon.
De erõvel hogyan? Mammelukot én is bevertem már 2x 50 év alatt de tenger sok pont , ha coresítani akarom 😞 Ha meg elõbb felszabadítom Szíriát az max arra jo, hogy fele erõbõl megoldom; 100 év alatt ekkora terjeszkedésnél nem fogtak ellened ossze?
nem, mindkettõt erõvel foglaltam el, nem volt PU alatt egy ország sem a török játékban

Neked akkora mákod volt itt, hogy PU-ztal a Krimekkel és a Mammelukokkal is???
Nem olyan nehéz lemaradni. Nekem az a taktikám, hogy a Militaryt azt fejlesztem és a diplomacyval lemaradok, az administrációt meg addig viszem fel, hogy legyen egy dipo es egy admin ideám, utána a pontokat ideákra költöm el, viszont a military fejlesztést szinten tartva nem kerülök nagy hátrányba.
Bele néztem a játék mappájába és sehol se találom az ezért felelõs részt. Valami utalást találtam egy 7 techre kell lemaradni a szomszédtól de az se biztos h az volt.
Pedig már rengetedsze modoltam a paradox játékait.
Lehetne egy min adm techhez is közbi, kb 10hez
Szerintem úgy lenne a logikus ha a Westernization feltétele egy részrõl, hogy beérd min 3,4-gyel a szomszédot, legyen maxon a stability és pl 90 felett a Legitimáció, 0 core mentes terület,stb. Ezekbe látnék logikát.
Gondolkoztam h átirom a játékon belül, vagy lecsökke tem de félek h az AI játékának kárára menne, bár kicsi rá a valoszi üség.
Egyetértek veled Joker, számomra is full logikátlan ez a fajta rendszer ami az Eu4-ben.
mondhatni idegesítõ...
Probálnék lemaradni de nem tudom mire elcseszni a pontokat... kárba meg nem akarom h vesszen
Idegesítõ h én vagyok a legfejletteb ország és nem weszter izálódhatok..
Milyen logikA mentén va. Az hogy westernizálodáshoz nem behozni hanem lemaradni kell techbe.
Mindent én gyarmatosítottam, nagyon hamar sikerült nyitnom Amerikában (szerintem olyan 1490-1500 fele), Indiánok felét bevertem mire a többiek megjelentek.
Ami viszont megállított az a spanyol-francia(portugál-angol) koalíció volt 😞 kb 200 év volt míg szétvertem. Azt meg végkép nem értettem, hogy a HRE tagok miért rüheltek végig (1810re sikerült létrehoznom, de csak azért mert 7bõl 6 a vazallusom volt a többiek nagy részét meg elfoglaltam). Nem értem a HRE-t még mindig, próbálom nem bántani egyiket sem, hogy rám szavazzanak, illetve csak azt aki elfoglal valamelyik msikat, és releaseltetem az adott tartományt, de így is útálnak 😞 .

Magyaroknál nekem a taktika, hogy elején Velencének legalább 1 tartományát elfoglalni +szerbia+bosznia, aztán westernizálódni amilyen hamar lehet (ez olyan 1480-85 re meg is van), és egybõl kolonizáni, és befoglalni az arany termelõ helyeket illetve kávé+fûszer. Aztán ahogy alakul. Marokkó szerintem felejtõs (nincs értelme) Afrika keleti partja csak ahoz kell, hogy hamar át tudj menni dél amerikába. Malit érdemes megzúzni az arany miatt, és egybõl menni dél afrikába a trade nodes kontrol megszerzéséért. Gyarmatosítani egy kb 16hadtestes alakulattal bõven lehet, még az aztékokat is nagyon könnyû beverni vele. Kb 2-3 lepcsõben ki kell nyúvasztani õket, mert a Mexikói gyarmat az egyik legerõsebb; western indiankat meg a kereskedelem miatt érdemes megszerezni.

Most koreával tolom, meglátjuk mi sül ki belõle, már Afrika egy részét megszereztem 😊 Most próbálok Dél amerikába kolonizálni, viszont a westernizálódás nagyon nem megy... rettenetes hosszú idõ és pont... majd meglátjuk
Az igen! Gyarmatosított területeket te gyarmatosítottad nagy részt vagy inkább elvetted? Amerikának mikor álltál neki?

Én most kezdtem egy újat magyarokkal, próbálok lényegesen agresszívebb lenni és csak akkor neki állni gyarmatosítani amikor már van kb 100k seregem. Mert legutóbb azzal szívtam meg hogy ment a gyarmatosítás, elvitt egy kis sereget, plusz elvitt marokkó védelme is és így nem maradt seregem európába háborúzni
ramesz a fovarosra es az pont a fovaros

kulonben meg van egy korona a fovaros felett, eleg eszreveheto

van egy kis jel a tartományoldalon