10049
-
#3719 Igen. Azt hiszem rájöttem. Elvileg kell, hogy legyen egy olyan nyugati szomszédom aki mögött technológiai szempontból 7 szinttel hátrébb vagyok?
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.07.17. 14:42:50 -
#3718 Csak egy tipp, Bécsben a Separatism modifier kevesebb mint 1? :D -
#3717 Egy kérdésem lenne. Magyarországgal vagyok és szeretném "westernizálni" az országot. Minden feltétel zöld kivéve az, hogy foglaljak el egy várost illetve a separatismom kevesebb kell, hogy legyen mint 1. Elfoglaltam Danzingot, Bécset vagy Prágát. Megszereztem Bécset és nincs lázadás sehol, egyetlen egy területen sincs még az esélye sem, hogy lázadás legyen. Ennek ellenére nem tudom elindítani a folyamatot. Mit csinálhatok rosszúl? -
#3716 Ki kell használni a terrain adottságait (folyó, erdő, hegyek), érdemes figyelni a leader manuveur-re, mert ha jobb az ellenségé, akkor ellensúlyozza a mínusz terrain pontokat. Néha jó csalinak kisebb hadsereget kitenni egy hegyre, majd hátulról erősítést küldeni.
Mindaddig érdemes a csatában maradni, amíg az első sor kitart. Ha elkezdenek fogyni, irányított visszavonulás. A lényeg itt is, hogy többet ölj, mint veszíts. A manpower rettentő gyorsan elfogy az utolsó DLC óta, és ez igaz az AI-ra is.
Saját területen mindig gyorsabban tick-el fel a morál, mint ellenséges területen.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.07.17. 10:36:33 -
#3715 Pont annyi, mint az első sorba. :)
Gyalogosnak és lovasnak a hátsó sorban nincs értelme lennie, mert mindaddig nem tud támadni, amíg az első sorból valaki ki nem esik előle. Az ágyúk viszont folyamatosan lőnek a hátsó sorból, anélkül, hogy támadás érné őket.
Ha 8 gyalogos és 4 (flank-elő) lovas van elöl, akkor érdemes legalább 8-10, akár 12 ágyút vinni. A lényeg, hogy a hátsó sor ne legyen nagyobb az elsőnél, de sokkal kisebb se.
Nálam mindig annyi ágyú van hátul, ahány lovas és gyalog összesen elöl.
6-4-10, 8-4-12, 10-4-14, stb... A csatatér szélességétől függ.
Amint ágyúk kerülnek az első sorba, azonnal visszavonulni ! Ha veszítesz is egy csatát nem számít, lényeg hogy többet ölj, mint veszíts. -
wednes #3714 Egy védekező háborúban, ahol az ellenség túlerőben van mi az ideális taktika a csatáknál? Amiből relatíven a legtöbbet kihozhatjuk.
Most nem az ütközetek előli kitérésre gondolok, a lemorzsolásta, kiéheztetésre, felégetett föld stb. Hanem arra mikor eljön egy olyan pont, hogy csatát KELL vállalni.
Hogy érdemes megütközni egy túlerőben léve sereggel? Minden erőnkkel védekezünk egy ideálisabb terepen, vagy kis seregekre bomlunk és folyamatosan dobáljuk be az ütközetbe a friss csapatokat, akik beállnak a lemorzsoltak, megtutottak helyére? Egyáltalán van különbség?
Azért kérdem mert a morál miatt elfuthat a sereg olyan része, ami nem is vállalt csatát nagyobb összevonásnál. De mégkisebb csapatrésszel felvenni előszőr az ütközetet, annak meg talán az lehet a veszélye, hogy sokkal nagyobb csapásokat szenved ez a rész (jobban fogy az MP) és hiába érkeznek be friss csapatok bukta lehet az ütközet.
Illetve érdemes -e belemenni eleve vesztes csatákba? De irényított vesztes ütközetekbe. Tehát, hogy tudom, vissza fogok vonulni, de próbálom őrölni az ellenséget. -
#3713 és azt honnan tudom, hogy a hátsó sorba mennyi fér? mert én eddig a 2x/1x/1x módszert használtam -
#3712 Több ágyút ! A hátsó sorod üres :) -
--deathstroke-- #3711 12/4/4 (talpas/lovas/ágyús) seregeket szoktam használni. Mert 20k-s seregeket szinte az összes terület elbír.
(többször vissza kéne néznem a kommentemet mert sok hibával írok és néha elég hülyén fogalmazok.. :)
Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.17. 07:42:40 -
Timakrisz #3710 1. Ha nem kereskedő nemzettel játszol, akkor az egyik kereskedőd oda érdemes küldeni, ahol a legnagyobb bevétel várható a csomópontból ( % értékkel jelzi), a másikat meg egy olyan csomópontba, ahonnan irányul a kereskedelem a begyűjtős helyről és ott meg transfer trade power. Ha tengeri csomópontról gyűjtesz be, akkor oda érdemes pár light shipet küldeni protect trade opcióval, és nekiállnak szépn patrolozni.
2. én 10-4-6 arányban szoktam, de nézni kell azt is, hogy melyik nemzetnek milyen bónuszai jönnek az ideákból.
3. elég csak akkor ha elindítod (viszont ha aliberty desire felmegy 50% fölég amíg anektálod, akkor nem fog tovább menni amíg 50% alá nem megy), nem ez nem 10 évig tart, hanem ahhoz kell 10 év, hogy mikor vazallussá tetted (diplomáciai, vagy háborús uton), akkor elindíthasd az annexálás folyamatát. -
KOXI22 #3709 1. Esetleg a kereskedésről aki tud még valamit az még jól jönne , ez a kereskedős hajózás se megy :(
2.Egységek ki ellen a leghatékonyabbak (gyalogos,lovas,ágyuk)és milyen arányba érdemes őket tartani ?
3. Elvileg most csinálok az egyik hűbéresemből vazallust kapcsolat 200 , amíg ez zajlik is meg kel maradni a 190 kapcsolatnak vagy elég addig amíg elindítom a vazallussá válást ? Ez tart 10 évig ?
Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2015.07.17. 02:33:45 -
KOXI22 #3708 Ja tudok angolul : No englis sorry kb itt meg is áll az angol tudásom :) Jó pár szót talán meg értek de az is mind szinte játékkal kapcsolatos mert onnan tanultam meg őket . -
Malarki #3707
szabii98: ezt tudom, meg hogy a kishajókkal lehet nyomni a kereskedelmet, és kb ennyi. :D Nagyon nem is szoktam a flotával foglalkozni, építek vagy 30 kereskedelmit és kiküldöm őket őrködni és kész. Most kedztem egyet az oszmánokkal, itt meg nyomatom a gályákat forcelimitig.
Timakrisz: igen, ezt írtad, ezért írtam hogy ezt írtad :D
KOXI: vazallusból még tudsz csinálni march-ot is, ez őrgrófság vagy valami ilyesmi, a lényegében egy ilyen katonai állam vagy mi, bónuszt kap manpowerre, naval és land forcelimitre és fort defensere. Ütközőállamoknak tökéletesen megfelelnek.
Egyébként ha tudsz valamennyire angolul akkor ajánlom az eu4wiki-t, ott kb. minden fent van amit tudni kell. -
#3706 Szeretem az ilyen kifejezéseket :D az egyik eu4 youtuber mondogatja mindig ezeket (Kebab, Scandiderpia, Baguette)
-
--deathstroke-- #3705 "ottoderp" Ez nagyon nagy :D
1. Hogy mennyi tartalékosod van, fennt jelzi a képernyőnél, valahol a prestige mellett (az ikonja 3 katona (talán 3 vagy több)
2 kattints a te provinciádra bal gombbal majd ott alul lesz az erődítmény és egy pipa, azt a pipát szedd ki és kész, akkor pókhálós lesz az a tartomány erőd szempontból
3.Igen be tudod olvasztani (annektálni)
4. Hát ez nem az én erősségem, bár kezdek mostanában belejönni..Lényeg hogy vannak kereskedelmi csomópontok (PL.:Konstantinápoly) és amilyek ország irányítja, azé ott a legtöbb haszon (álltalában).Neked vannak merchants-jaid (kereskedők?) és azokat kell oda küldenek.2 választásod van: kereskedelmi haszon begyűjtése vag kereskedelem tovább irányítása.Pl.: Konstantinápolyból a kereskedelem Ragusába megy.Ha te nem bizáncal vagy hanem mondjuk ragusával, akkor 1 merchantot ragusába küldesz összeszedni( collect from trade) a másikat pedig Konstantinápolyba küldöd továbbirányítani a forgalmat ragusába, így neked több lesz a hasznod és a többi országnak akinek merchantja van ragusában több lesz a haszonja.de akinek konstantinápolyban van merchantja annak kevesebb lesz a haszna.
Röviden ennyit a kereskedelemről mert még beszélhetnék a kereskedő hajókról de már lusta vagyok írni :D
(megpróbálltam lefordítani neked magyarra az angol szavak, így talán könnyebb megérteni :) -
KOXI22 #3704 1 . Mi az a manpower ?
2. gondolom katonai panelnél aza pokhálos bástya gombal tudim kikapcsolni jól gondolom ?
De én egyesével szeretném kikapcsolni mert valamelyik kel valamelyik meg egyáltalán nem .
3. vazallusból mit tudok utána csinálni ? betudom olvasztani az országomba ?
4. Kereskedésről mondanátok valamit hogy kell jól csinálni ? -
hitman1028 #3703 erődöket a katonai oldalon lehet kikapcsolni,vagy a tartományoknál egyenként -
Timakrisz #3702 Mit írtam? Azt, hogy max akkora állomásozzon, amennyit el bír tartani a tartomány (supply limit). -
#3701 Pedig a Galley-k bónuszt kapnak az inland területeknél(azok a tengeri területek, ami mellett közvetlen van szárazföld). Ezért épít Velence meg az ottoderp annyit -
Malarki #3700 Ezt a hajós dolgot nem tudom, megmondom őszintén a tengeri hadviselés engem annyira nem érdekel, általában a minél több annál jobb elvet vallom, aztán majd lesz valami :D
Szövetségesből tudsz vazallust csinálni, itt is +190-es kapcsolat és béke kell, illetve ha jól emlékszem függ az ország össz adóbevételétől is. tehát lényegében csak a nálad kisebb országokat tudod magad alá rendelni.
Az erődöket ki lehet kapcsolni, most fejből nem tudom pontosan hol, talán a terület infópanelen. Még nem sokat játszottam ezzel az új kieggel.
Ha jól emlékszem van olyan adm idea ami csökkenti, illetve vannak olyan nemzetek amiknek van ilyen Traditions, pl. az oszmánoknál rögtön az első -33%-ot ad. Egyébként ha van a területre claimed(jogod, követelésed, nem tudom ez hogy van fordítva) akkor is olcsóbb a mag kreálás.
A feltöltésnél mindegy hogy mekkora a sereg létszáma, csak az a fontos - ahogy a kolléga itt korábban írta - hogy olyan területen álljanak ami el bírja tartani őket, és legyen elég manpower.
-
KOXI22 #3699 Erre még nem válaszoltatok :
4. Mitől függ hogy hajó csata közben átállnak hozzám vagy sem , mi befolyásolja őket ?
-----------------------------------------------------------
3. Szövetségesből tudok vazallust csinálni ?
influence actions fület lenyitom és annex vassal nekem nincs olyan lehetőség az hányadik menü föntről számítva a influence actions fülön belül ?
(60% magyarítással játszok és sok angol szöveget át írtak valami másra de hogy miért nem tudom)
2. Valahogy ezt nem lehet másképp meg oldani csak így , és hogy lehet meg oldani hogy a magasítás kevesebbe kerüljön ? roppant drága , És mi az a manpower, Militari power ?
1. Hogy tudom ezeket kikapcsolni ? és később vissza tudom kapcsolni ? 1pénz havonta darabja oszmánokkal és a végén emiatt bukok .
5.Én háború utáni regenerációra gondoltam , akkor annyiba lehet őket hagyni emennyit a terület el bír tartani és ugyan úgy renegálódnak mintha szét szedném őket .
-
#3698 kicsit szétszedtük a franciákat :D és épp 197 developmentet anexálok
-
Malarki #3697 Szét kell szedni, de nem 1-2 ezres darabokra. Már kezdésnél is az európai tartományok nagy része elbírja a 20K-s seregeket, 100 év múlva meg már a 25K-val is lehet szaladgálni bárhol, még télen is. -
Timakrisz #3696 Sereget szét kell szedni, de ezt már írtam lentebb. Annyira érdemes amekkorát a tartományaid átlagban el bírnak tartani (supply limit), mert ha nagyobb sereg állomásozik, mint amit a tartomány el bír tartani, az csökkenti a manpower recoveryt. -
--deathstroke-- #3695 1. Az erődök fenntartása pénzbe kerül, valakiknél olcsóbb (PL.: Teuton Lovagrend Litván lovagrend, stb...) de a többinél havonta elég sokba kerül a fenntartás.Ezért ha nem állsz háborúban érdemes kikapcsolni azokon a területeken az erődöket ahova ha megtámadnak az ellenség nagyon lassan tudna csak eljutni, mert csak fogyasztja a pénzt!
3.Nem vazallusra gondolsz?! Ha igen akkor influence actions fület lenyitod és annex vassal...(DE EZ DIPÓ PONTBA KERÜL!)
5.Konkrétan nem kell szétszedni, de néhány területen kicsi a supply limit ezért ott sok embert nem érdemes tartani mert fogyasztja a manpowert. -
Malarki #3694 2. Magosítani kell, ennyi. Sokba kerül, sokáig tart, főleg a gazdagabb tartományoknál, de minden területből magot kell csinálni, mert anélkül mínuszt kapsz kb mindenre(termelés, adó, manpower, stb).
3. Ezt nem igazán értem. Szövetségest nem lehet beolvasztani, csak vazallust. Ezt is csak akkor, ha már 10 éve alád van rendelve, +190-es a kapcsolat és egyikőtök sem áll háborúban.
5. A sereget nem éri meg szétszedni, ugyan úgy töltődik. Én 25K-s hadseregeket szoktam csinálni, ez még a legtöbb területen nem morzsolódik le. -
KOXI22 #3693 4. Mitől függ hogy hajó csata közben átállnak hozzám vagy sem , mi befolyásolja őket ?
5. Az egységeimet érdemes szétszedni (egy háború után )1000-2000 részekre vagy úgy is ugyan úgy gyógyul ha 7000-8000 van egy tartományon ?
-
KOXI22 #3692 1. Az erődök száma miatt kapok mínuszt ? ez még az az előzőhöz szól .
2. És , hogy lehet meg oldani hogy egy tartomány után ne legyen túlterjeszkedésem mindig . Azt tudom hogy a mag csinálással le megy de az adminisztratív pontba kerül az meg nem jó hosszútávon .
3. Egyik szövetségesemmel 200 a kapcsolatom hogy tudom beolvasztani ?
Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2015.07.16. 03:34:42 -
KOXI22 #3691 Ez mit jelent : EXPENSEFORTM
Itt található : gazdaság/ expenscs fölürül az 5 szór itt nagy miniszóm van , miért ? -
hitman1028 #3690 nagyobb mivel thuringiaával már nincsen puba a játék kezdetén -
#3689 Nekem még sosem veszett el egy sem. Pedig van amelyik több patch-en keresztül húzódott.
Csak annyit szokott lenni, hogy eltűnik a listából, mert a verziószám változása/mod hiánya miatt nem kompatibilis, de ott a pipa, hogy mutassa a nem kompatibiliseket is. A következő mentéstől újra "zöld pipa" lesz ott. -
kissssss #3688 mint a huzat... szóval aki venne új dlc-t az előbb játssza végig az épp folyamatban levő játékát. -
#3687 Igen, elszoktak általában
Észrevettétek hogy a common sense-ben Saxony erősebb lett? Legalábbis nekem úgy tűnik...nem először látom őket elég nagynak(Bohémiához képest nagynak pl) -
#3686 Mert el szoktak ? -
--deathstroke-- #3685 Ha jön az új patch a mentések megint elvesznek? -
OGMontana #3684 Vazzalusodnak kell, hogy legyen. Aztán ki lehet választan ,hogy disengage to march. De nekem már történt olyan is, hogy egy adott vazallus kérte, hogy march lehessen. Viszont visszaalakítani vazallusá 1 stabilitásba kerül. -
--deathstroke-- #3683 March-ot hogyan lehet létrehozni?
Koxi22:
Amúgy nyalizz improve relationnal szerbiának.+200-at lehet vazallusnak nyalizni, míg egy sima országnál csak +100-at.
Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.15. 14:16:05 -
Timakrisz #3682 Figy, kb 30 év alatt lecseng az agressziv expansion, was at war, stb malusz, utána / közben feltolod a reput es beolvasztod, vAAAGY promotolod Marchá (én ez utóbbit szoktam szerbiával, mert sok claimje van körben, és ha háborúba kerülök a bosnyákkal/magyarral könnyen szerzek terület neki, illetve mivel nem a saját határom a magyar szomszedja, ezért ha békén hagyom őt sem zavarom annyira, és nyugodtan tudok kelet dél illetve északkelet felé terjeszkedni. -
KOXI22 #3681 Érdemes Szerbiával kioldnom vagy inkább engedjem el ?
Hűbéresem : Szerbia viszony -17 (sajnos neki van egy magja nálam) -
Timakrisz #3680 Szerintem ez nem annyira igaz, igazából a war exhaustiontől függ és a stability től (meg attól mennyire elfogadott kultúrájú népeket tartasz uralmad alatt) meg az eventektől, meg az autonomytől :D meg sokmindentől :) szerintem a legkevésbé a zsoldtól...