10049
Europa Universalis IV
  • --deathstroke--
    Kár mert már nagyon felbasz hogy nincs 4-5 évem sem általában felkészülni egy oszmán háborúra.+Ez az új erődrendszer miatt ha sikerül a magyarokat, osztrákokat vagy a polákokat megszerezni szövibe, az ő seregeikhez sem tudok csatlakozni mert nem tudok átmenni a területeken..
  • Timakrisz
    Nem, neked kell kezdened Byzánccal és úgy kell csinálni, megoldható, bazi nagy mázli faktorral. Magyarokkal megfogható a török, csak szopó, hogy állandóan vigyázni kell, hogy legyen kellő manpower és pénz a kincstárban :(

• szabii98
    Valaki tönkreverte már a(z) HRE-t?
    Nem értem a feltételeket. Azt írja, hogy az emperror fővárosát el kell foglalni, és egyik elector sem szavazhat rám? De háborúban kell mindenkivel lennem, nem? :D
  • OGMontana
    Mohamedánoknál kapod. Eventekkel, meg hadüzenttel és döntésekkel lehet befolyásolni.

100% pietynél ezt kapod:
    Missionary strength: +3%
    Morale of armies: +10%
    Fort defense: +20%

-100%-nál pedig ezt:
    National tax modifier: +20%
    National manpower modifier: +20%
    Technology cost: -10%

Egyenes arányban változik, szóval 50% piety-nél ezeknek a bónuszoknak felét kapod meg. Az a fő, hogy ne nagyon legyél 0% környékén, hogy lehetőleg kapd a bónuszokat vagy az egiykből vagy a másikból.
  • --deathstroke--
    Playing as Byzantium

Own and core the following provinces:

Azt nem írja hogy: Not playing as a released vassal.

Szóval ha az Oszmánokkal kezdek, gyorsan bezúzom bizáncot majd releaselem úgy hogy bepipálom hogy a továbbiakban Bizáncal játszok akkor is meg kéne adnia az achit nem? Mert az oszmánokat nálam Magyarországgal is nehéz megfogni, (és az sem mindig sikerül) nem hogy Bizáncal..
  • KOXI22
    1. Piety az mi ? Hol találom és mit csinál mit befolyásol , fontos dolog ez ?
  • Lysandus
    A leírások szerint egy elég. De a valódi kérdés, hogy valaki próbálta-e már, és neki tényleg elég volt-e egy a háromból?
  • --deathstroke--
    Crusader kings 2

Amúgy a westernizációnál nem elég 1-et a 3 városból birtokolni?
  • KOXI22
    Nekem ez a változat van fent és működik : Europa.Universalis.IV.Common.Sense-SKIDROW 2015-06-10 21:58:24
    Más kérdés hogy mióta fel tetem már jó párszol újra kezdtem , mert valamit valahol mindig elrontok .(mondjuk ha tudnék angolul vagy magyar lenne a játék már szinte minden menne)
    Mi az a ck2 ?
  • pocoksari
    ncoreról...elkezdtem ck2-vel, de abban is ultrajó vagyok még mindig :)
  • KOXI22
    Szia , honnan szedted le ?
  • pocoksari
    gondoltam belekukkantok kicsit, de így elég nehéz :(
  • pocoksari
    ha másra klikkelek azt behozza...gondolom a crack a gond...
  • Timakrisz
    Beszart az egér? :) Rossz crack?
  • pocoksari
    őőő, nem enged provinciára klikkelni, ez mitől lehet?! :F
  • Timakrisz
    Röhej 1524 és a török még nem foglalta el Konstantinápolyt... nekem meg 5 évet nem hagy élnem....
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.19. 01:25:47
  • Timakrisz
    Na ilyenkor tudnék belerúgni az egész kamdéfakmsdéfmdsaédfé meghalt a király, DÖGÖLJÖN MEG A KIRÁLY ÉS AZ UTÓDA IS

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.19. 00:53:58
  • Lysandus
    Csökkented admin pontért, vagy felveszel egy inflációcsökkentő tanácsadót.
  • Timakrisz
    A buzi nagy inflációval mit lehet kezdeni?
  • Lysandus
    Hajrá!
  • Timakrisz
    Ironmanben tolom, mert meg szeretném csinálnia Take that Von Habsburg achit. Most újrakezdtem, hasonló taktikával, de szigoruan defensiv protector strategiaval, meg is választottak császárnak 1458ban, a 7 elektorból 3 engem kedvel, meglássuk mi lesz.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.18. 21:10:27
  • Lysandus
    Én a Liga háborúval.

Kipróbáltam amit Te. Erdély és Horvátország feladása kockázatos lépés, mert meggyengít, és amit lejár a tűzszünet, a török már támad is. (Pedig a lengyellel és az osztrákkal szöviben voltam, jöttek is segíteni, de ez egy döntetlenre volt elég.) Én inkább várnék a HRÉ-vel, a Liga háború jó alkalom arra. Addig persze a Prága vagy Bécs meglehet. Szerintem Prága jobb. Bécs közelebb van ugyan, de az osztrákok nagyon jó (és erős!) szövetségesek a török ellen, jönnek, ha hívja őket az ember. Kivéve, ha deficitjük van, de azt meg át lehet nekik utalni, és máris hajlandók támadni. A lengyelek is jönnek, sőt, ők hozzák a litvánokat is, amíg tart a PU.

A csehek nálam is császárok lettek, ennek külön örültem, ugyanis a vallásháborúval őket kellett letaszítani a trónról, nem pedig a szövetséges osztrákokat. Mátyás pedig máshogy nem fog bejönni, próba szerencse. Ments mielőtt Posztumusz László trónra lép (február vége, azt hiszem), és addig töltsd vissza, amíg nem lesz örököse a trónra lépésnél. Akkor és csak akkor jön Mátyás. Ezt máshogy nem tudod megoldani, csak visszatöltéssel.
  • KOXI22
    1. HRE Tudnátok valamit mondani ? hogy lehet létre hozni és kiket lehet behívni oda és minden amit tudni kell róla ?
  • Timakrisz
    Meg, meg is lett. Hááát nem tudom :( Az volt a stratégiám, hogy Osztrák - Franciával összehaverkodom, és csatlakozva a HRE-hez Prágán keresztül westernizálódok. Az, hogy elengedem Horváto. - Erdélyt még kevés, sajnso 2 provinciát el kell adni Erdélynek, és akkor megy a csatlakozás.
    De amilyen jól ment a képen látott helyzetig utána minden csődbe ment. Elsőre sajnos háborúba kerültem Ausztriával, ami nem is lett volna nagy gond (vagy francia oldalra állok vagy osztrák), meg is szereztem Bécset (volt claim), és utána megindultam a Csehek ellen, ami szintén nem lett volna gond, DE. Sajnso a csehek elleni hadjáratban lenulláztam a sereget, és mire prágát elfoglaltam beütött a török, full mapowerrel és armyval, hogy nagyot ne szívjak, egyből feladtama háborút elveszítve a déli provinciákat (szerbia maradványait. Ezt még kihevertem volna, csakhogy amint letel a Truce megint jött a török, na ott feladtam. Igazából én rontottam el, megvolt Bécs szarni kellett volna prágára, csak kicsit féltem a csehektől mert rettenetesen megerősödtek, és esélytelen volt kirobbantani őket a császári címből :(
    Na mind1, majd legközelebb...

Ami bassza a csőröm: 1. Common Sense óta egyszer nem jött be a Mátyás event, 2. a töröknek nincs ellenfele :( elején nem állítom meg akkor később sem fogom. Látom te elég jól állsz, hogy szerezted meg a HRE trónt?
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.18. 19:38:50
  • Lysandus
    Lucky nation a francia, nem? :-)

Megindultál Prágáért? Megérte elengedni Horvátországot és Erdélyt? Be tudtál lépni a HRÉ-be?
  • Lysandus
    Az a gép baja, nekem nem volt ott semmim. Lényegében már a csatlósokra bízom a csatározásokat. Azért elég impresszív, nem? :-D
  • Timakrisz
    Na ilyenkor kicsit agyfaszt kapok: gép regency council:
  • Timakrisz
    Azt hittem meglesz a Great Khan :(
  • Tuvok #3731
    Épp ez jutott eszembe. :D
    Ha lenne köztük valamim tuti arrébbtenném.
  • szabii98
    ....és masszív land attrition-t kap :D
  • Lysandus
    Amikor a HRE beindul:

• hitman1028
  • hitman1028
  • Malarki
    1. A Subject menüben lehet megnézni. Hogy mekkora az sok mindentől függ, ezeket pontosan megnéztem:
    -van egy alap modifier, protektorátusoknál és kliens államoknál -25, marchoknál -15, a többinél 0
    -a két ország hadseregének méretétől(ha a vazallusnak ugyan akkora a serege akkor +50)
    -ha a vazzalus fejlettebb dipo technológiában akkor minden szint után amivel előrébb van +5
    - -0,1 minden pozitív vélemény után(+200-nál -20), +0,2 minden negatív kapcsolat után(-20-nál +40)
    -+50 ha történelmi riválisok, -50 ha történelmi barátok
    --3 diplomatic reputation. pontonként
    - -0,25 trust pontonként
    -+1 a hűbéres minden war exhaustion pontja után
    -+25 ha a vazallus 100 developmenten van, +50 ha 300-on
    - -50 ha leverted a függetlenségi háborúját
    - +0,5 a gyarmatoknak administrative efficiency pontonként
    - +1 a gyarmatoknak tariff pontonként

2. A seregeknél 2 sor van.

3. Kiéheztetés nyilván kiéheztetés :D Szerintem itt arra gondolsz hogy egy sereget becsalogatni olyan területre ahol nagy a lemorzsolódás és amíg ott rohangál kvázi éhen hal a fél serege.
    A felégetett föld is ehhez kapcsolódik, le tudsz tarolni egy saját tartományt amerre majd megy az ellenfél. Ez -50% adó, -33% termelés, -50% supply limit és +25% fort defensiveness. 5 military pontba kerül, és 50 hónapig marad a területen, szóval nem szabad ész nélkül leégetni a fél országot.

4. A westernizáció nyugatosodás. Alapból vannak tech groupok, pl nyugati, keleti, nomád, indiai, stb. Ezek a technológiák fejlesztési árát befolyásolják. A western a 0, ez az alap, vagyis itt egy technológia ára 100%. A keleti csoportnál már +20% büntetést kap, szóval itt egy tech ára már 120% a nyugatihoz képest. ÉS így tovább.
    A westernizáció azt jelenti, hogy nyugatira vált a tech group. Hogy ehhez mi kell az korábban le lett írva, nem könnyű dolog, nem is mindig éri meg.

• hitman1028
    a liberty desirét a panelon az utolsó ,ahol felsorolja a subjecteket,ott lehet megnézni,ill ha több mint 50 akkor egy ikonnal jelzi is
    akkor lesz sok,ha erőszakosan tetted meg vazallusnak,más a vallása ,ha túl nagy ,vagy ha tűl rég óta vazallus
  • KOXI22

Pokki ha olvasod valami módon üzenhetnél köszi .
  • KOXI22
    1. Ezt hol találom : aliberty desire , és miért megy fel vagy le mi befolyásolja .

2. Egységeknél hány sor van 3 vagy csak 2 vagy hogy van ez ?

3. Mik ezek a finom fortélyok : kiéheztetésre, felégetett föld ?

4. Mi az a westernizáció , és mire jó .

5.Ha fel veszem a hit védelmezőjét akkor az csak 24 hónapig tart ?

6. Ha túl erősnek érzek egy országot szövetségesei miatt hogy tudnám kihagyni a háborúból a szövetségeseit ?
    Mondjuk leggyengébb szövetségesét támadom meg és akkor akit valójában támadni akartam annak a
    szövetségesei nem jönnek be ?
  • Lysandus
    Hali!

A lázadás esélye nem egyenlő a szeparatizmussal! A szeparatizmus csak az egyik eleme az unrestnek. Tehát lehet az unrest úgy 0 százalék, hogy a szeparatizmus nagyobb, mint egy.

Vidd az egeret Bécsben az "unrest" feliratra, és ott kiírja, hogy milyen elemeknek hála kisebb vagy egyenlő az érték 0-val. Ha van még szeparatizmus, akkor azt is ki fogja írni, azt hiszem az utolsó sorban. Gyanítom, hogy az magasabb, mint egy. (Légyszi, írd meg, hogy mi a helyzet, mert engem is érdekel a dolog.)
  • Timakrisz
    Legegyszerűbb magyarokkal: amíg nincs király nincs háború (ez jó esetben is minimum 6-7 év) kihegyezed a monarch pontokat admin techre, hogy mihamarabb felvehesd az első ideát, dipo techet NEM fejlesztesz, csak military és admint. Az első ideád diplomacy vagy Influence (én influencét vennék fel) lesz.
    Releaseled vazalluskent coratiát és transylvaniat, majd csatlakozol a HRE-hez. Amint csatlakoztál (remélhetőleg az osztrákkal és/vagy branderburggal haver vagy, vagy a franciákkal (szövetségeket előbb köss és csak utána releaselj), lesz királyod, bevered boszniát + szerbiát, claimes teruletet elveszed, aztán vazallizalod őket.
    Amint ez megvan nekimész velencének, ha támogatnaka szövetségesek. Majd pedig anektálod a vazallusaid (közben westernizálódhatsz, a lényeg, hogy ha megvan a feltétel (7 summa tech szint lemaradás) csak akkor kezd el, ha legalább félig vagy manpowerből és minimum van 700 pontod mindenből.
    Próbáltam ezt a Wien/Prague/danzig témát, de nem egy hanem MINDHÁROM kell hozzá, és azt nagyon nagyon rossz szemmel nézik a HRE államok, szóval magyarokkal sokkal könnyebb a "klasszikus" ut.
    (bocs, hogy néha ékezet neha meg semmi, de remelem ertheto). Igazából, ha másként csinálod akkor szivsz (szertintem). Nekem ezzel a taktikával kb 1495-1515 közt meg szokott lenni a westernizáció.
    Amire érdemes figyelni, hogy ne nagyon építs épületeket mert annál tovább fog tartani és több pontba fog kerülni)
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.17. 17:31:10
  • Malarki
    Kell egy olyan terület ami mag, szomszédos egy Western országgal, és legalább 7 szinttel vagy lemaradva tőle(nem egy technológiában, hanem az összeset számolva). Emellett legalább 0 stabilitás kell és nem lehet overextension sem.