Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pápai állam elfoglalásáért jár levonás
Szép! 😊 Kereskedelembõl mekkora a bevételed ?
Viszont majdnem annyi pont mint neked 😊
Ha már kis országról volt szó, nem Albániával kínoztam magam, hanem Tuscany-val belekezdtem egy kereskedõs játékba. Nem panaszkodhatom bõ 50 év után. Trade idea 5 kereskedõvel, 50-nél több Barque járja a keripontokat, és szép lassú türelmes diplovazallus terjeszkedés, épp függetlenné vált Korzika és Szardínia... <#finom>#finom>

de pici
Akkor "triggelõdik be" a harc a trónért, ha meghal az uralkodó örökös nélkül, addig nincs CB rá.
Az erõm meg lenne h kiverekedjem magamnak a trónt.
Osztrákoknál most Regency van és rájuk nyomtam a Claimot,akkor most támadjam meg, vagy várjak valamire? Uralkodó nincs náluk. Régen lehet még a 3ban ugy rémlik h cassus bellit kaptam akkor ha claim throne aktiváltam.
Osztrákoknál most Regency van és rájuk nyomtam a Claimot,akkor most támadjam meg, vagy várjak valamire? Uralkodó nincs náluk. Régen lehet még a 3ban ugy rémlik h cassus bellit kaptam akkor ha claim throne aktiváltam.
nekem meg van az új kieg,csak még nem tudom mennyire jó
Ha van egy ország akivel RM-ben vagy, és ÖRÖKÖS NÉLKÜL hal meg az uralkodó, és CLAIM THRONEZEL akkor 3 dolog van:
1. rettenetesen sok reputációt vesztesz (és a többi olyannal is akik RM-ben vannak vele)
2. vagy te öröklöd meg PUban és más indít háborút
3. vagy más örökli meg és te háborúzol.
Akkor érdemes benyomni, ha elég erõs vagy megvívni egy örökösödési háborút, és mindenképpen szeretnéd a trónt.
Amúgy a nemrég linkelt Ottomános játékomban "beszoptam", örökös nélkül halt meg az uralkodóm, és Jaipur vagy ki uralkodott felettem, de "kiverekedtem" magam a PUból ...
1. rettenetesen sok reputációt vesztesz (és a többi olyannal is akik RM-ben vannak vele)
2. vagy te öröklöd meg PUban és más indít háborút
3. vagy más örökli meg és te háborúzol.
Akkor érdemes benyomni, ha elég erõs vagy megvívni egy örökösödési háborút, és mindenképpen szeretnéd a trónt.
Amúgy a nemrég linkelt Ottomános játékomban "beszoptam", örökös nélkül halt meg az uralkodóm, és Jaipur vagy ki uralkodott felettem, de "kiverekedtem" magam a PUból ...
Magyarítás nincsen sajnos, elkezdték de lefújták.
Sziasztok!
Van-e már rendes magyarosítás? esetleg valaki unalmába nem magyarosította le?(Crusader Kings 2-nél tapasztaltam ilyet) Ha valakinek van az küldje már el valahogy mert CK2-õt megértettem nagyjából magyarosítás nélkül is de a Europa Universalis 4 nekem 1 teljesen más játék 😄 sokkal bonyolultabb szerintem... Elõre is köszönöm ha valakinek megvan írjon vagy vmi!
Van-e már rendes magyarosítás? esetleg valaki unalmába nem magyarosította le?(Crusader Kings 2-nél tapasztaltam ilyet) Ha valakinek van az küldje már el valahogy mert CK2-õt megértettem nagyjából magyarosítás nélkül is de a Europa Universalis 4 nekem 1 teljesen más játék 😄 sokkal bonyolultabb szerintem... Elõre is köszönöm ha valakinek megvan írjon vagy vmi!
Játékban ausztria elég nagy, burgundiát is megörökölte. Ha sikerül personal uniba kerülnöm vele és 50 év után annektálom akkor az a rengeted terület mind core nélkül lesz, mert az akkor az azonnali halál kb...
Még mindig nem jelent meg rá cassus belli...
Még mindig nem jelent meg rá cassus belli...
Ti megvettétek már a Res Publica kiegészítõt? 😊
Ausztirára lett egy olyan lehetõségem hogy "claim throne" hívjak elõ. Megnyomtam a dip oldalon az opciót, viszont nem jelent meg rá cassus bellim. Mikor jeleni meg vagy mit kell még érte tenni?
Ottomans 1.6 Hard 1821
Nem egy pocok, de kezdõtõl nem rossz...szerintem 😄 Ottoman tech grouppal toltam végig, sok lúd disznót gyõz elve alapján 😊
Nem egy pocok, de kezdõtõl nem rossz...szerintem 😄 Ottoman tech grouppal toltam végig, sok lúd disznót gyõz elve alapján 😊
Írtam már: nekem hardon 1480-1510 közt. Mindenképpen érdemes, mert keletre nincs értelme elején terjeszkedni, mert nagyon csóró tartományok vannak 😞
Westernizáció nektek mennyi idõ alatt szokott összejönni Mo.val? Lemaradást csak 10es adm.techtõl érdemes nem? Akkor már van 3 idea és missionárius erõ is akkor nõ ami a balkán miatt nem árt.
Ha nem háborúzok, egész apró államokkal is el szoktam lenni. Csak hát unalmas.
Mondjuk az, hogy Burgundia harmad annyi regimenttel lecsapott a Tiroli hegyekrõl, az már szinte érdekes.
Mondjuk az, hogy Burgundia harmad annyi regimenttel lecsapott a Tiroli hegyekrõl, az már szinte érdekes.
😊 Albániával kezdj és ha túlélsz 1 évet akkor gratulálok 😄
20% base taxot el kell ernie es elfogadotta valik, ha idovel ez 10% ala csokken akkor ez elveszik
Az hogy egy kúltúra csatlakizik hozzád az mitõl függ? Mert amikor elfoglalom a balkánt a görögök mindig becsatlakoznag de a szerb,román részlegre még egyszer nem volt példa. Elõlehet segiteni valahogy?
na pont ez az, hiaba van tibbszaz allam abbol egynel kell figyelni a jatekelmenyre megpedig a jatekis allamanal a gep gep ellen azonos feltetelekkel jatszik...itt az ember vs. gepet kell helyre rakni
mar targyaltuk
Ez már lehet volt tárgyalva de Magyarországnak 1444-es idõkbe miért nincs aranybányája? Úgy tudom hogy elég nagy termelés folyt itthon a középkorban.
csak azt felejted el hogy a játékban nem te vagy az egyedüli "játékos" 😊 a gépnek még saját maga ellen is játszania kell a százvalahány államalakulattal együtt.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
1.6 alatt nem mûködik.
Fölösleges elengedned horvátországot, foglald be velencét, meg 33 választófejedelemséget vazallusnak MIUTÁN westernizálódtál (skilltõl függõen 1480-1510) és emmyi. Érdemes Brandenburgot, a cseheket és palpatinékat... bár a viszony ausztriával erõsen meg fog romlani.
Fölösleges elengedned horvátországot, foglald be velencét, meg 33 választófejedelemséget vazallusnak MIUTÁN westernizálódtál (skilltõl függõen 1480-1510) és emmyi. Érdemes Brandenburgot, a cseheket és palpatinékat... bár a viszony ausztriával erõsen meg fog romlani.
Ha jól vettem ki azért mert horvátországgal túl nagynak számít és nem tud belépni a HRE be. A videóban látott technikákról mi a vélemény?
https://www.youtube.com/watch?v=ehKvta872sQ
Elõzõleg azt akartam irni h HREhez hozzáadni a fõváros tartományát.
Elõzõleg azt akartam irni h HREhez hozzáadni a fõváros tartományát.
Láttam egy videóit ahol mutatták hogy lehet gyorsan belépni a Hre be, jó viszony ausztriával, 195 felett, beépíttetni a fõvárost. Ez oké de minek engedte szabadon horvátországot?
Mostanság nem sikerült egyszersem elvennem ausztriától mert õ minden szarra kapott bónuszt én meg folyton csak a mínuszokat, még az is csak épp hogy rám szavazott aki a vazallusom volt.
Következõ játékomba majd ráfekszem, hogy mihamarabb össze szedjek elég választó fejedelmet.
Azt követõen a reformokhoz az kell hogy minél több területet csatoljak a Hre be vagy más? Jobb viszony, vagy a választó fejedelmek mindegyike a vazallusom legyen?
Következõ játékomba majd ráfekszem, hogy mihamarabb össze szedjek elég választó fejedelmet.
Azt követõen a reformokhoz az kell hogy minél több területet csatoljak a Hre be vagy más? Jobb viszony, vagy a választó fejedelmek mindegyike a vazallusom legyen?
Ha te vagy a császár, simán megy. Ahhoz meg kell két-három választó...
HRE-t hogy lehet gyorsan összepakolni pl a magyarokkal?
Hogy tudnék egyáltalán belépni aHRE be? Itáliai ország simán betudott lépni utólag, gondolom akkor van rá valami lehetõség.
Hogy tudnék egyáltalán belépni aHRE be? Itáliai ország simán betudott lépni utólag, gondolom akkor van rá valami lehetõség.
kulonben vicc, mert a gepnek oriasi elonye is van: lat mindent es mindenre oda tud figyelni es pikk pakk ki tud szamolni...raadasul azt is latja, hogy en mit csinalok, tehat ha en claimet gyartok es elkezdem pakolgatni a seregeket a hatarra akkir caloszinusitheto, hogy tamadni akarok...ilyenkor gyorsan fel kell erre keszulnie pl. szovetseget kot meg masokkal is, visszahozza a sereget a gyarmatrol stb. ha haboru van akkor kiszamolja hol mikor es mivel erdemes engem megtamadni vagy ellenem vedekeznie vagy milyen celpontot jeloltem ki a seregemnek es utjat allja ilyesmi...ez mennyivel jobb mint adni neki extra sereget hadvezert stb
ha belegondolsz akkor a sok fejlesztes amit a techek adnak pont erre jok, mert a legvegere azokkal tudod elerni es meghaladni a limitet...ha az elejen is jutna mindenre penz akkor nem is lenne ertelme szamolni hiszen ha van es mindenre van akkor nem strategiai elem
es igen,a gep csal, de ha nem csalna akkor piszok egyszeru lenne a jatek...bar en jobban orulnek az okosabb gepnek mint ennek a turbozott valtozatnak...szerintem meg is lehetne oldani, csak lustak a svedek
es igen,a gep csal, de ha nem csalna akkor piszok egyszeru lenne a jatek...bar en jobban orulnek az okosabb gepnek mint ennek a turbozott valtozatnak...szerintem meg is lehetne oldani, csak lustak a svedek
Egyszerû a válasz: csal a gép
Az ilyen játékokban csalással segítik a mesterséges intelligenciát hogy ellensúlyozzák a gyenge teljesítményét.
Az ilyen játékokban csalással segítik a mesterséges intelligenciát hogy ellensúlyozzák a gyenge teljesítményét.
Hát én ezt akkor nem értem, most pl az max army limitem kb 400 on van, de nem bírok fent tartani 250 nél nagyobb sereget, mert elviszi a pénzt afrancba... a mentett állásnál beléptem franciákhoz (õk a legerõsebbek utánam), nem bírom megertni, hogy hogyan tud törleszteni kb 20 havi 1000-es hitelt (felvett ennyi loant)meg hogy tudja a 100+os seregét fent tartani...
osztalyozok picit, hogy jobban ertsetek:
1. te + koloniak ezek a jok
2. vazallus, pu alatt levok, itt integralas, annektalas
3. prokteratusok csak a vegen megsemmisitendok
4. ellenseg, nincs olyan hogy szovetseges csak olyan
akit kesobb gyilkolunk le es addig hivjuk oket segiteni
ezek az orszagok a terkepen, nincs mas
a kovetkezokeppen szerzunk teruletet(legdragabb elol):
1. admin ponttal, barmelyik megszerezheto
2. dipo ponttal, integralassal, annektalassal ill. a koloniaknak 3. feltol
3. military ponttal epulo koloniat
4. ingyen: hre osszepakolasa ide vehetjuk meg koloniak, vazallusok es nagyon boven ertelmezve a protektoratusok megorokleset az elpusztitott hatalomtol es ha a kolonianak foglalsz valamit (ez 5%-a at ossz kolonianak max.)
itt ti a 4. kategoriabol akartok folyamatosan 1. es 2. kategorias aron teruletet szerezni...hulyeseg
1. te + koloniak ezek a jok
2. vazallus, pu alatt levok, itt integralas, annektalas
3. prokteratusok csak a vegen megsemmisitendok
4. ellenseg, nincs olyan hogy szovetseges csak olyan
akit kesobb gyilkolunk le es addig hivjuk oket segiteni
ezek az orszagok a terkepen, nincs mas
a kovetkezokeppen szerzunk teruletet(legdragabb elol):
1. admin ponttal, barmelyik megszerezheto
2. dipo ponttal, integralassal, annektalassal ill. a koloniaknak 3. feltol
3. military ponttal epulo koloniat
4. ingyen: hre osszepakolasa ide vehetjuk meg koloniak, vazallusok es nagyon boven ertelmezve a protektoratusok megorokleset az elpusztitott hatalomtol es ha a kolonianak foglalsz valamit (ez 5%-a at ossz kolonianak max.)
itt ti a 4. kategoriabol akartok folyamatosan 1. es 2. kategorias aron teruletet szerezni...hulyeseg
es? legyen nala...nem az arany az elefantcsont a fuszer a trade power vagy kultura ad hatalmat/erot hanem a sereg...raadasul onmagaban a penzzel nem mesz semmire, el sem tudod kolteni a vegen, az elejen van nemi hiany de azt nem a fuggo teruletrol verjuk le
csak a base tax, az nem az ado hanem az ado alapja erre jonnek ra a bonuszok/maluszok es az lesz az ado
de alapvetoen rossz a strategia...burodalmi tagot nem vazallizalunk es nem is olvasztunk be..ha a hret gordulekenyen be akarjuk olvasztani akkor nem szabad es raadasul dipo pontba is kerul
de alapvetoen rossz a strategia...burodalmi tagot nem vazallizalunk es nem is olvasztunk be..ha a hret gordulekenyen be akarjuk olvasztani akkor nem szabad es raadasul dipo pontba is kerul
Köszi a választ! Akkor csak az adó számít, az arany, kereskedelem és egyéb bevételek nem?
Van nála sok arany 😞 (4 lelõhely)
a protekratus orszag elkergetese asszem stab hitbe kerul, tehat max. akkor piszkald ha nincs rajtatok kivul mas a terkepen...meg ugye logikailag ha belegondolunk akkor olyat tamadni aki biztosan nem fog artani nekunk mikozben valami hasznot is hajt nem tul racionalis ha van mas celpont is boven
a protekratus orszag elkergetese asszem stab hitbe kerul, tehat max. akkor piszkald ha nincs rajtatok kivul mas a terkepen...meg ugye logikailag ha belegondolunk akkor olyat tamadni aki biztosan nem fog artani nekunk mikozben valami hasznot is hajt nem tul racionalis ha van mas celpont is boven
legyel nagyobb pintosabvan tibb base taxed pl. modenanak van 15 base taxje neked meg 30 akkor kirohog, hogy mit akarsz tole hiszen alig vagy nagyibb gazdagabb
Érdemes a megörökölt (leverem a "gazdáját") protekturátusokat "megtartani"? Vagy inkább zúzzam be õkeT?
Fantasztikus az új patch. A legelsõ jobb klikknél amit a játékban nyomok kivág asztalra, bezárja a játék magát.
Ha békés uton akarok vazalussá tenni valakitmi aza negativ tébyezõnél h Hungarian base tax compared to Modena -74?
meg úgy kb mindenkinek... ettõl függetlenül mégiscsak jó lenne magyarul játszani vele. 😊
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Nekem is 😊)