Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

<#taps>
másolj világtérképet

Várd ki a végét 😊 (amúgy szerintem sem lesz, de meglássuk)
abból nem lesz world conquest...pedig jónak tűnt az elején

Tuvok
Grat 😊

AND NOW, AFTER YEARS OF WAITING!!! :

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.11.08. 15:22:44
Holnapi nap indítjuk új, hétvégente futó multipályánkat, amelyet minden hétvégén folytatunk mindaddig, amig 1821-t el nem érjük.
A hosztnak az összes dlc-je megvan és természetesen a legújabb, Art of War is. (ha neked nincs meg, csak pl az alapjáték, akkor is tudod őket használni amíg a játékunkban vagy)
E héten már elidítottunk egy egy közel 30fős multit amit minden hétköznap este játszunk 3órában.. jól máködik, lagolások nélkül (ide is még leehet csatlakozni..pl szükség lenne egy valoban jo Ausztriai császárra és tlaán még egy lengyel királyra is.. )

szóval a hétvégi multira itt tudsz jelentkezni a táblázat kitöltésével (ha nem tudod az országot, akkor elég csak a nevedet felirnod és jelezd, hogy a feltüntetett időpontok mennyire optimálisak számodra) : EUIVMweekends02

A "Current amount of reforms" "debuffot" hogy tudom leszedni (hogy ne legyen negativ a HR szavazók hozzáállásában). Erre valaki tudja a választ?
Tuvok
Ja, még eszembe jutott valami.
Eleinte törekedj az alacsony "base tax"-ű provincák szerzésére, azokat olcsó "core-osítani", nem maradsz le technológiában. Amíg az osztrák fasz a legelején nem nő fel, addig úgyse kell mire költeni a pontjaid, 1-2 tech szint hamar meglesz.

Mo-nak van 20% lovasság bónusza, de túlhasználni mégsem szabad. Van egy idea, ami még ad rá valamennyit, de így se találtam elégnek.
"Flank"-elni jók, de szemből támadni nem. Ergo: ha az ellenfél jön 8 gyalogossal, te támadj rá 8 gyalogossal és 4 lóval. Ha jön 10 gyalogossal és 2 lóval, te támadj 12 gyalogossal és +4 lóval. A +4 ló a lényeg oldalról.
Több egységgel kár is menni, mert nem tud a széle kit támadni penalty jár rá. Ha fogy a közepe, a szomszéd provinciából küldj erősítést.
A 20-as ("6 gyalogos - 4 ló - 10 ágyú"😉 stack nekem kurvajól bevált.
Máramarosban van hegy csak, oda érdemes kisebb stack-kel felcsalni az ellenséget, kap rá -2 terrain penalty-t és mehet az erősítés. De a -1 crossing is jobb a semminél, a lényeg, hogy ő kapja, ne te.
Néha "konszolidáld" a hadsereget, az megerősíti és nem kerül ökör összegbe a fenntartás, főleg ha kifutsz manpower-ből.
Védekezésnél mindig gyújtsd fel a provinciát, jó kis attrition-t szenved tőle az ellenfél, 5-10%-jával egy kövér osztrák stack is elfogy hamar, és feladja a siege-t. A határos provinciákban építs erődöket, ez is eltántoríthat 1-2 hülyét a támatástól.

Ja és...fogj egyetlen stack-et, hátul körbe, és LOOT LOOT LOOT !
Az AI leszarja, hogy kifosztod 😄
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.11.07. 00:14:27

Tuvok
Ha biztosra akarsz menni, addig kezdd újra a játékot, míg egyszer Ausztria nem tesz meg rival-nek.
Ha akarsz Hunyadiakat, akkor először csak javíts a kapcsolaton velük, mehet szövetség is, ha viszont nem fontos, vedd fel az "Austrian Relations" küldit, Royal Marriage, ezért kapsz stability-t. Legyél vele szövetséges amíg tudsz.

Küldj "Warning"-ot Szerbiának és Boszniának, így nem fogják támadni egymást. Ha megtennék, nem lehetnének a vazallusaid.
Csinálj claim-et Bohémiára, Lengyelországra, Wallachiára, Szerbiára (Boszniára még nem tudsz), Velencérere, attól függően, hogy ki rivális, ki nem.
Ha Ladislaus felnő, eldől lesznek-e Hunyadik (a lényeg, hogy ne legyen azonnal utód, ezért ne köss RM-et, ha akarod őket).
Ha lesz királyod, tudsz támadni, edd meg Wallachiát, Szerbiát tedd vazallusnak (elvileg már annektálni se kell, az ő claim-jével Boszniát is vazallusnak teheted).
Ausztria pár évtized múlva számtalan claim-et szerez ellened, így a szövetségnek vége lesz (ritka, ha nem...), ekkorra legyél jóban Franciaországgal, Kasztíliával (ő jellemzően segít a török ellen), esetleg Velencével vagy Lengyelországgal, ha nem riválisod. Közben végig lehetsz szövetséges Milánnal, Tuscany-val, a lényeg, hogy ők is kedveljék egymást. Savoy-t, Provance-t, Burgundiát nem javaslom, állandóan megkúratják magukat a franciákkal. Nekem pl. jó szövetségesnek bizonyult Dánia és Muscovy is, amikor a lengyelekkel utáltuk egymást. De az egész úgyis a környező országok viszonyai alapján dől el, tök random az egész.

Ha annektáltad Szerbiát, esetleg megszerezted Ragusát, mehet claim az észak-olasz apróságokra, ha Ausztria szövetséges akkor nem lesz HRE gondod, ha nem az, akkor a franciák többnyire segítenek.
Törekedj arra, hogy minél több vízparti provinciád legyen, mert ha össze tudsz hozni egy ütőképes flottát, a Boszporusznál tudod blokkolni a törököt és gyorsan kitakaríthatod a balkánról. Érdemes figyelni mikor ütik egymást a Mamelukokkal, olyankor lehet sikerrel hátbatámadni. Figyeld a ledge-rt rendszeresen, az Army-nál írja a hadsereg létszámát és a manpower-t is, hasznos.

Célszerű (ha nem is elsőre) felvenni a vallási ideákat, hogy a sok ortodox meg sunni szart át tudd konvertálni a saját vallásodra.
Ha elég nagyra hízol, a török lehet le is fog tojni és nyugodtan terjeszkedhetsz Itáliában, vagy északon a polák felé.
Ausztriával (az első kivételével) kerüld a házasságot, szereti PU-ba kényszeríteni Mo-t, ha jól tudom erre több event is van.

Mo nem a legfaszább ha világuralomra akarsz törni, de különböző érdekes célokat mókás elérni vele (pl. török kiirtása), a legújabb játékomban a HRE tagságot, nyugatiasodást és az Emperor cím megszerzését tűztem ki célul, de egyelőre eléggé hamvába holt ötletnek tűnik. 😄

Valaki megtenné, hogy leírja, hogy mit hogyan kell a MAGYAROK-kal kezdeni az elején? Egyszerűen mindig megvernek. Törökkel,franciákkal és más nemzetekkel nem vagyok béna.

Nekem úgy szokott összejönni, hogy bizonyos "szigeteket" elsőre kolonizálok (pl karibidák, fűszer szigetek, macao, stb...)
nem tudja valaki, hogy lehet trade companyt alapítani?
A "Current amount of reforms" "debuffot" hogy tudom leszedni (hogy ne legyen negativ a HR szavazók hozzáállásában).
Tuvok
Na, gondoltam megnézem az új Mo-t. Túl sok változás nincs, hajók nincsenek kezdéskor, a base tax itt-ott jobb lett, force limit nem nőtt. 😞
Elsőre Venice-t kivéve minden komolyabb ellenfél riválisnak tett meg, viszont Habsburg brancs maradt az uralkodó, így újrakezdtem.
Másodjára már Bohemia és Poland is barát lett, bár utóbbi rögtön az elején claim-et szerzett rám és bontotta a szövetséget. Úgyis kibelezem a polákot. 😄

Ez viszont összejött:

Tuvok
Erről valami olyat olvastam, hogy simán szedd szét (split) a stackjeid és eltűnik, feltéve ha bug, és nem valami valós kapcsoló miatt jött be.

Feltettem az 1.8 at és most az van, hogy a HRE tagok nem támogatják a reformot, mert "Stronger Army then Emperor" van... nekem van kb 200k+os seregem nincs senki erosebb nálam, még a koalicioké sem összesítve, megis ezt irjja ki 😞 mi lehet a baj?
Le van óccsósítva steamen!!!

http://store.steampowered.com/sub/51211
Tuvok
Tudom, kipróbáltam van kb. 15 achi-m, de én tisztelettel maradok láma, és nem szopatom saját magam, ha nem muszáj. Ha veszítek, az nem szórakoztat, kicsit sem.

Értjük a szisztémát csak ez olyan láma dolog😊 Nekem sokkal nagyobb sikerélményt jelent úgy elérni bármit is, hogy nem mindig az történik amit szeretnék.. Egy-egy achievement megszerzése is nagyon szórakoztató és kihívás. Próbáld ki, teljesen más játékélmény.
Tuvok
Ez az "elbuksz" dolog nálam nem pálya. 😊
Az a baj, ha egy tartományt nem tudok megtartani, akkor a többit sem. Muszáj kitartani amíg nem jön a heir, különben a Rózsák háborúja miatt Anglia borzasztóan lemarad a riválisaival szemben.
Legalább 15-ször lejátszottam a 100 éves háborút, jöttem ki belőle győztesen, de a PU-t ( 84% warscore-t ?) sose értem el (igazából nem is nagyon akartam, mert úgy meg gusztustalan OP lesz Anglia). A Nagy Kék sose fogy ki manpowerből...

Ami engem zavar igazán az az, hogy én nem tudok szövetséget kötni a háború alatt (England is at war -6000), de a francia az igen, és korlátlanul hívogatja be az új szövetségeseit, mint Savoy, Tuscany, Milan, Papal State, stb. Portugáliával nem vagyok kisegítve...

Eddig alig 2-3 kezdés után volt olyan, hogy Castile nem tette meg Angliát riválisnak, de most hogy Algiers eltűnt, állandóan Anglia lesz az egyik riválisa. És ő kell nekem a franciák ellen később. Sokadik próbálkozásra sikerült, ellenben a heir aki jött meghalt, Lollard heresy, Rózsák háborúja, Burgundia is hadat üzent, minden létező hülyeség bejött. Ezért nem Ironman-ezek, ha elérek valamit mentés, ha szopok, töltés. 😄

Elején mindenképp elbuksz egy-két tartományt, állítsd be rivalnak franciákat, házasodj ausztriával, szövetkezz, és a spanyolokkal be tudod alázni őket könnyen, megnyerik a háborút helyetted
Tuvok
Na ez vicces... Kb. egy óráig próbálkoztam új játékot kezdeni Angliával, mire végre egyszer Castile nem tett meg riválisnak. Oké, hogy végre újra be lehet hívni Portugáliát a 100 éves háborúba, de a francia is behívta Milan-t, Tuscany-t meg még valakit. Eddig is felért egy lóbaszással elérni valamit az elején a francia ellen, de így...

csak a conquest of paradise ig lehetett,utána levő dlc-kel már nem
Sziasztok.Közületek volt már valaki HRE tag Magyarországgal?Ha igen,hogy érte el?Nekem nem engedi a HRE-be való belépést mert túl nagy az országom (pedig csak alap Mo van).Válaszotok előre is köszönöm! 😄
Nos ezt is megértük 😊

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?811958-1.8-BETA-Hotfix-Checksum-f62e
itt a javitás
mondjuk én se játszottam végig,mert mire elkezdtem a nyugatizálást,túl nagy voltam ,és a seregem nem ért oda időbe legyzni a lázadókat
muscovyval az elején szövetség dánokkal és egyből megtámadni novgorodot ,én azt szeretem benne h nincs visszatöltés
Tuvok
Portugáliával kezdtem egyet amíg lesznek mod-ok, úgyis szeretem. Megtámadtam Marokkót, 19ezer katonát vittem és egy 4-2-2-4 generalt. Ez elég szokott lenni. Felültem egy hegyre, Marokkó és az új szomszédja megjelent 35k katonával, -2 terrain penalty ide, szarabb general oda, alacsonyabb tech szint meg amoda, csúnyán kikaptam. 😄 És azt nem szeretem...rontja a játékélményem és a szórakozásom.
Szóval nem, ironman soha, inkább visszatöltök, ez a minimum amiért az AI rendszerint 8-9-et dob, én meg 0-1-2-t...

Játszottam Muscovy-val egy ideig, de amikor Novgorod szövetségre lépett Sweden-nel, unalmas lett az egész. Nyugati, magasabb tech szint, nem volt értelme háborúzni, beleuntam.

Szerintem is steam probléma lehet, az ironman mód, ha jól tudom, csak steammel elérhető.
sztem legjobb az ironman mod ,én muscowyval nagyon élveztem
Tuvok
Talán Steam/Cloud probléma <#nemtudom>

Régóta nem játszottam Ironman módban, és soha nem is fogok, csak amíg a mod-ok nem frissülnek, addig most gondoltam úgy indítok egyet. Egy óra alatt megbántam 😄

nem tudom mi lehet a hiba
Tuvok
Nekem megy.

ironman mód nem működik,legalábbis nálam első autosaving sose akar befejeződni
Nocsak! Van új kieg?
szerintem bug volt.. 😄 most már jól lázadnak 😄
ja ja az nekem is ismerős volt..de most változott a lázadó rendszer..
Az úgy érdekes mert ezek szerint a játék a szövetségeseidnek fogja fel őket. Nekem ilyet olyankor adott be mikor harcoltam egy ország ellen és a helyi kisebbség aminek a kultúrája vagy a lázadók vallása megegyezett az enyémmel akkor ha nyertek csatlakoztak hozzám. De ilyet még nem láttam 😊

Elfogadtam a követelésiket... vesztettem 10 presztízst de más nem történt...fura
Ellenem lázadtak fel 😄 ... de kékek... és nem is foglalnak.. csak úgy állnak
Ezt kifejtenéd bővebben? Országon belüli lázadásról van szó vagy egy másik országban háború közbeni lázadásról?

Meg mikor tudok pápai kardinálist venni?
LOL... fellázadtak a lázadóim... de kékek 😄 wtf?!... nem tudom elverni őket
Tuvok
Kíváncsi vagyok az új DLC megér-e 20 eurót.
Jó hosszú lett a javításlista, holnap lesz mit bogarászni.

Másoknak is rohadtul terheli a RAM-ot meg a procit a game az új patch -óta?
bizonyos tartományokat kell birtokolni
nem ,létrejött nagy-lengyelország,de nem sok idő múlva szét is esett.legtovább ukrajna húzta
megszereztem novgorodot is,így nem jöhetett létre oroszország
sajnos elég sokára lettem császár ,így a hre-t már nem tudtam létrehozni
Hmm hmm, mi Germany letrehozásának a feltétele? (Be Puztad Commonwelthet ?😊 )
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.10.30. 20:42:39