Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Na innen már nem lesz nagy baj😊
""
Esetleg nincs meg valakinek az a részleges magyarítás amit még év elején töltött fel egy fordító? A magyarítások portál összeomlása miatt elvesztettem azt a linket ahova eltöltötte. És arra gondoltam, hogy ha valahogy megtudnám szerezni a részleges magyarítást akkor befejezném. Remélem tud valaki segíteni.
Hi.

A trade node létrehozásának 300 dipo pontért mi a haszna és mikor lehet annak értelme? Ilyenkor létrejön egy új csomópont? Ettől változnak a erőviszonyok a kereskedelemben adott területen?

Az 1.7-ig egy forcelimit feletti flottával meg lehetett verni a török flottát és le lehetett zárni a boszporuszt. 1.9ben ez nem elég, Itt szükség van egy, vagy inkább kettő erős szövetségesre és a megfelelő helyzetek azonnali felismerésére. Legutóbb 1510 körül szivatott le a török. Most 1490nél járok. Majd teszek fel egy képet amikor már nem rezeg a léc.
Utoljára szerkesztette: WolfKrieger, 2014.12.19. 23:39:22
Te milyen taktikával támasztottad fel anno Bizáncot?Nekem csak a EU3-ban sikerült de akkor nagyon!😊
Bizánccal elég kemény 1.9en. A régi stratégia már nem elég. Vagy 20szor buktam el eddig de akkor is csinálok egy római birodalmat.
Naja +advisorok, de ide nélkül same religionnál még mindig csak +1 havonta a progress. Bár leglaább több diplo pont marad meg. 😄

Apropó overseas coring ahogy látom elég jó exploit lesz a világhódítóknak.
de lehet,csak olyan tanácsadó kell aki növeli a diplomatic rep et
én legalábbis mindig úgy csináltam
Tegnap folytattam 1.8-as Ottománokat 1.9-en. Eddig annyit vettem észre, hogy Afrikában és Ázsiában a gyarmatosítás után coringolni kell, de fele annyi a coring cost.
Nagykövetség +1 diplo relationt ad.(Ennek örülök nagyon).
Bekerült a HRE-nél a katolikus liga és a protestáns unió. És törökökkel is lehet csatlakozni valamelyikhez.
Exile unitok(fekete zászlós) egységek a szomszédos provinciákon nem szüntetik meg a fog of wart.
Overseas provinciáknál meg fele a coring cost. Bár törököknél ez csak max az újvilágban van értelme.

1.8-ban meg az új lázadási rendszer ami jó dolog. Sajna az új diplo annex rendszer meg diplo vagy influence ideával működőképes. Annektálás +1 alap, +1 same religion, +1 same culture +diplo reputation modifierek szedik a diplo power-t. Szóval havonta max 5-6 diplo power megy, viszont annektálás után -3 diplo rep 10 évig. Szóval, ha nincs ideád, és annektáltál 10 évig nem tudsz vazallust annektálni.
Veritas et Fortitudo moddal, ha tolja valaki, van 1.9-hez is frissítés.
http://www.strategium.ru/forum/index.php?showtopic=54535&pid=1584412&start=100&#entry1584412
Utoljára szerkesztette: Töketlenfecske, 2014.12.16. 15:19:01
a nagy álom nem sikerűlt az egyesűlt iszlám államot létrehozni,talán egyszer újra megpróbálom

de ilyen bugokkal nem tudok versenyezni

steames kihivás teljesitve,enyém konstantinápoly,moszkva és róma
AI bonusszal és historically lucky natons al
úgy játszottam mint egy ironmant ,mert nem akartam sokszor újra kezdeni
meg vagyok nyugodva a sok hajó csak bug volt xd
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?822113-EU4-1.9-Full-Patchnotes

Kijött az 1.9? Én még az 1.8-al sem játszottam...
1.9.0 ,valaki nézte milyen
én még nem ,most már végig játszom ottománokat
Valakinek megvannak a részleges magyar nyelvi fájlok? Ha igen átküldené valaki? Nagyon fontos lenne.
megnéztem portugált ,csak a manpower limitnél -232 dukát a bűntetés xd
a gép hihetetlen módon csal.a spanyoloknak meg portugáloknak meg sztem minden államnak kb 200 hajóval van több mint amennyi a limit
spanyolnak meg kb 500-al
nekem is nagyon bejött

Songs of Yuletide ingyenes DLC asszem tavaly karácsonykor adták ki CK2-höz és EU4-hez. Csak decemberben játssza le.
Utoljára szerkesztette: WolfKrieger, 2014.12.04. 08:17:24
Talán irhatnál hibaüzenetet...

Más:

MEKKORA EASTER EGG VAN A JÁTÉKBAN 😊 tolom ezerrel aztán egyszer csak ilyen karácsonyi dalra vált a keleti muzsika 😊
ta-tatata-tata-Tatata-tata-ta-tam
😊 nagyon jó😄
Hello,
Tudna valaki segíteni? Feltettem az Univ. 4 Res Pub-ot de nem tudom elindítani.....még a leírt crack-et sem találom......XP-m van.
Zam.
Ez nem igaz, végy 10 conquistadort 10 et egymás után és 10 hadvezért (amint lehet conquestitatort) nézd meg a statjaikat, a conquistator átlagban 30%kal jobb statokkal rendelkezik, a hadvezér általában csak manőverezésben jobb, míg fire-shock tekintetében 10ből 9x a conquistator jobb
Igen azt láttam, hogy a csaták adják a plusz pontokat, csak a mértékére lennék kíváncsi, hogy mi alapján befolyásolja.

Például azt észrevettem ha túlerővel ütöm le az ellent, arra alig ad pontot. Egy vesztes csatánál meg többet is adhat stb.

Tuvok
Nem lehet annektálni, de több manpowerje, force limitje és fort defence-e van. Azaz ilyen örökös militarista bábállam.
Vissza lehet tenni normál vazallusnak, de -1 stability és -200 relation az ára.

+25% More manpower
+20% Faster manpower recovery speed
+30% Larger land force limits
+30% Larger naval force limits
+20% Better fort defence
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.11.25. 21:07:31

új kérdés:mi a kűlönbség a vazallus és a "march"között?
szerencsére nem sokáig voltak szövibe
wednes:Csak a csaták adnak army traditiont. Viszont ideákkal a decay-t, lehet csökkenteni.
Naval tradition-t meg felfedezésekkel, tengeri csatákkal és hajóknál a protect trade paranccsal lehet növelni.

hitman1028: pedig Burgundiát megörökölték. O.o Nekem most 1.8-ban törökökkel Kasztília Pu-zte Aragóniát és melette Nápolyt is, és emellett Burgundiával is szövetkeztek. Lényegében Franciaországot próbálják meg elkeríteni.
Utoljára szerkesztette: OGMontana, 2014.11.25. 20:56:38
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=334977901
ez milyen térkép?
ó,franciák szövetségesei az osztrákoknak xd
Köszönöm a válaszokat.

Az army tradition növekedésébe mi játszik bele?

Úgy vettem észre a kiélezett csaták, vagy egy vereség is. A túlerőből letolt ütközetekre van, hogy nem is ad pontot. Mondjuk az érthető is.

Minél nagyobb a tradition annál nagyobb az esély jó hadvezért kapj. 100 army traditionnál pl nem kaphatsz 0-ás fire-shock leadert, viszont 10% meg 8% esély van arra, hogy 1 fire-shockos kapsz. Plusz a offensive meg a defensive ideák egyike is ad 1-1 képességet.
Esetleg random eventre kaphatsz havezért. Amúgy a wiki azt írja, hogy nem tesz különbséget leader és conquistator között, szóval mindegy melyiket nyomod el.
Tuvok
Army tradition elsősorban. 50-nél már egész jókat is ad.

Hali.

Azt, hogy milyen képességű hadvezért kapok az 50 military pontért, azt mi befolyásolja?

Army tradition nagysága, egyes épületek, szerencse?

Mert randomnak tűnik felületesen. Néha sajnálom elnyomni az 50 katonai pontot rá. mikor látom a végeredményt. 😊

na jah 😞 de viszont sokkal jobb mint az utolsó kísérlet 😊
azért ez messze volt a conquesttől

Na vége Ottomans Hard 1.7
World map

Alliances (nem ezt akartam, hanem a "rendeset" amikor csak "bezöldíti" a szöviket, de már töröltem a másikat; itt minden az én "alatvalóm", ami Ausztrália vagy Alaszka színével van)

Európa

Score (na itt 1-2 vel mellényúltam 😞 ):

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.11.13. 19:55:33
Tuvok
Mátyás után jártam 2-3 Hunyadival, a legitimacy 100 körül volt mindig.

Mondom, a legitimacy-t nagyon komolyan veszik 1.8 ban, ugye kezdesz Hunyadival 20%-on, jó esetben ha lesz utód az felmegy 64-re, de ez 0-1 stabilitivel még mindig kevés, néz meg mit akarnak a lázadók (local autonomiát, kit erdekel, ha nem adóznak? add meg nekik). Amúgy ahogy néztem 1.8 alatt esélytelen a world conquest, szóval a kövit is 1.7tel fogom maximum megpróbálni.

Amúgy én is így jártam, volt corem, velencére, boszniára mindenhol, még is sorban jöttek alázadások, a nacionalisták nem is jelentettek akkora problémát mint a nemesi felkelések... lehet a nacionalista lázadások ellen megérné a kulturát magyarra konvertálni.... nem tudom.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.11.13. 12:54:08
Tuvok
Nekem Bosznia meghódítása után jöttek a lázadások, és nem értem miért.
Egy kivételével mindegyik már core lett, vallási ideát vettem fel és szintén egy kivételével mind katolikus lett, némi autonomy volt ott, de 0.0% unrest mellett 3 vagy 4 boszniai provinciában egyszerre jelentek meg 12-14 stack nacionalisták. Egyedül Bohemia volt szomszádos szövetséges, neki adtam access-t, így jött segíteni időnként, de inkább csak visszafoglalni a lázadó területeket, a lázadó hadat nem támadta.
Ha én támadtam -1 crossing és -1/-2 terrain penalty volt minden irányból, így csak akkor tudtam nyerni, ha véletlen olyan provinciába mozdultak a lázadók, ahol volt seregem és ő kapta a penalty-t.
3-4 évente jelentek meg ezek a stack-ek, manpower-em folyamatosan nullán, és amikor lejárt a 10 éves nacionalizmus, azonnal kezdődött is elölről. 50 évig ment ez, ezalatt két Hunyadit fogyasztottam el (Lajos és II. Mátyás), aztán teljesen ráuntam, az ország fele folyamatosan fekete volt.

Csinálni fogok egy olyan mod-ot, ami semmi máson nem változtat, csak duplájára emeli a land force limitet Mo-n, így lépést lehet tartani a lázadókkal, és a szomszédokkal, akiknek messze nagyobb a limitjük.

Jaja 1.8 alatt elég nehéz és ugyanakkor könnyű lett vele 😞 totál nem működik amit 1.7 alatt csináltam, a legnagyobb baj, az, ha Mátyást választod királynak leesik a Legitimacy és egyfolytában törnek ki a nemesi felkelések, így a hódító háború esélytelen 😞 Letolom ezt a játékom a törökkel (se WD se WC nem lesz meg, eltaktikáztam 😞 simán be lehet vállalni HRE vel a 200% overextensiont, úgyis le tudom verni a lázadásokat, de erre csak 1700 végén jöttem rá 😞 ). Na mind1, mától újra a WoW kerül prioba és EUban meg nekiállok achikra menni 😊.
Megértem pocok miért elég egyszer WD- WC-t elérni, RETTENETESEN UNALMAS A JÁTÉK amióta nem igazán kell taktikázni. A törökkel a manpower nagyon hamar regenerálódik (ráadásul az a durva nem is kellett westernizálódnom, így is szanaszetverek mindenkit (ezalatt értsd az egész világkoalíciót gyarmataikkal) az 1,5 millás manpower kifogyhatatlan, simán tudok finanszírozni 10 hadvezért, szüval uncsi...
Lemegy, linkelek pocoknak egy mapot (azért nem lesz annyira szar 😊, látható lesz a fejlődés 😊 ), aztán majd akarácsonyi szünetben újra belefogok 😊
domination még a PU által alávetett ország is...

world conquest = minden a tiéd és a gyarmataidé
world domination = minden a tiéd és a gyarmataidé és a vazallusaidé és a protektorátusaidé (meg persze ide tartozik a vazallusod gyarmata stb.)

ahhoz, hogy world conquest legyen mindennek a saját birtokodban kell lennie (ugye a gyarmatok maguktól leválnak, tehát erre nincs befolyásod), míg pusztán dominanciához elég az, ha az általad vezetett alárendeltek birtokolnak mindent, éppen ezért az "nem is ér annyit", nálam a francia játék csak domination volt, míg a török már conquest

Tuvok
50 év szopás után feladtam Mo-t, lehetetlen normálisan játszani a folyamatos lázongások miatt...

Jó későn jutott eszembe, de a world conquestnél számítanak a protecturátusok? (vagy "szabad" őket csinálni? (Csak mert eddig nem csináltam egyet sem :/ )
Meg akarmi lehet, de ugy nezem kifutok az idobol... viszont HRE utan BAROMI UNALMAS A JATEK 😞(( akkor 700k+ most már 1,3 milla limitem, bevétel 250+ nincs ellenfél, csak annyira unalmas, hogy olyan nehez ellenfelet talalni, aki ellen nincs tuzszuneted 😞( Meg ugye most mar mindeki koalicioban van ellenem szoval baromi lassan halad a háboru 😞