10049
Europa Universalis IV
  • szabii98
    A peace offer menüben, értelem szerűen mikor a békéről tárgyalsz, bal oldalt alulról a 2. érték mutatja az agressive expansion értékedet. Ha ráviszed az egeret, látod is hogy ki tudna koalícióba lépni ellened ha megkötöd a békét. 50es érték alapján lehetőségük van koalícióba lépni, de nem mindig támadnak, csak ha elég erősnek érzik magukat
  • Szasza1397
    Valaki letudná írni, hogy mikor kapok agresszív terjeszkedési pontot és hogy lehet csökkenteni? mert már nem bírok a koalicioval ..
  • Chris
    "...én így csináltam/csinálnám..."
  • Tuvok #4596
    Egyszer belekeveredtem egy elég véres háborúba, azt hiszem pont a mamelukokkal, a hiénák pedig lesték, hogy mikor fogyok el. Amint a manpowerem lenullázódott, a firenzei-francia szövetség rámtámadott, majd Crimea is keleten, aki behúzta az ottománt. Itt azt hittem vége mindennek, de a lengyel-litván haderő visszatartotta a törököket, én első mozdulattal stackwipe-oltam a firenzei haderőt mielőtt a franciák odaértek, a Pápa befoglalta a toszkán területeket, én pedig az osztrákokkal karöltve leütöttem a franciákat, külön békével elértem egy Annul Treaties-t. A keleti oldal elég durva volt, white peace-t tudtam kicsikarni, Florence-től viszont elvettem Pisa-t és Lucca-t büntiből. :D
    20 évig nyalogattam a sebeim ez az affér után, 1000+ dukátom ment el merc-ekre, de legalább életben maradtam.
  • barnetpowa
    Legalább szereztél itáliai területeket.Én 300 év alatt csak Lucca-t tudtam megszerezni a Toszkán-francia szövetség miatt :(
  • Tuvok #4594
    Támadj meg valaki gyengébbet, veszíts 1-2 Fort-ot és ajánld fel neki a Cancel Subjects-nél a vazallusod felszabadítását. Így csak presztízst vesztesz.
    Ha nem fogadja el, akkor egyezz ki vele White peace-ben, ha meg nem ironman-ezel, akkor töltsd vissza a háború előtt készített mentést.
  • hitman1028
    leirni könnyű xd
  • Timakrisz
    Nem hiszem el, hogy nincs 1500-3000Ft-otok egy olyan jatekra amivel ennyit jatszatok :(
  • Tuvok #4591
    Az elején meg tudtam csinálni minden küldetést, Ragusa, Ferrara, Gibraltar, Tangiers, Theodoro, Alexandria, csak Tunis és a Trák területek vannak hátra, de nem vagyok még elég erős, hogy a törökkel vitázzak.
    Sajnos Európában viszont olyan szövetségrendszer jött létre a szomszédaim között, hogy a játék mostanra csak arról szól, hogy várok olyan háborúra, amikor lehetőségem van úgy támadni, hogy France, Castile vagy Austria nem védi őket. A merkantilizmusom a küldik, papal inluence, és eventek által 46%, ötletem nincs hogy kéne a másik felét megcsinálni időre, a terjeszkedés a trade powert növeli, ami pont nem a jó irány.

Kép
  • joki95
    Nem tudom. Nem igazan. Viragbolti verzioval jatszom es valamiert nem hajlando elmenteni a jatekot ironmanbe szoval nincsenek achievmentek. Minel nagyobb income-ot akarok osszehozni. Elozo jatekomba a franciak vegig melettem maradtak pedig akkor is voltak francia teruleteim osztrakok fele nem nagyon fele mostanaba nem nagyon fogok terjeszkedni csak el kellene ernem hogy ne ok legyenek a hre csaszara. Majd jonnek a vallasi haboruk aztan valamit alakitok. Iberiat be tudom verni osztrak es francia segitseggel a torokokkel meg a jatek elejen nem akartam osszeakaszakodni. Lehet hogy hiba de eloszor a genoa trade note-ra koncentralok. Anektalni eszak italiat majd neki menni aragonnak. Megszerezem alexandriat es a melette levo tartomanyt aminek van bonusza a kereskedelemre aztan sevilla, tangeir meg amit csak birok az andalusien trade note-bol es akkor mindent be tudok huzni amerikabol es azsiabol. Az 1600-as evek kozepere meg anyi penzem lesz hogy leverhetem akar a franciakat es az osztrakokat is egyszerre.
    Amugy aragon mar pu-ba van kasztiliaval de napoly-t meg le tudtam akasztani rola. A kovetkezo haboruban majd felbontom az uniot.
  • Chris
    Protected market a cél?
    Szerintem ennek az állásnak rövidtávon reszeltek.
    - Ausztria vitte Burgundyt, túl erős lett
    - a franciák egyelőre még szövetségesek de hamarosan téged kezdenek majd el csócsálni az előző pontból adódóan
    - Tunis és az oszmánok szintén túl erősek, Ibéria szintén zárt rendszert alkot, ők is azok

Nekem volt egy Genoa játékom, amit a pár patch-csel ezelőtti elcseszett koalíciós rendszer bevezetése miatt buktam, de én így csináltam/csinálnám:
    - instant elvenni egész Granadát Kasztília elől Gibraltár annektálásával
    - instant fabricate claim Konstantinápolyra és amint lehet vinni egész Bizáncot a törökök elől (ha ez nem sikerül szerintem restart)
    - franciákat megcsesztetni annyira Burgundy segítségével, hogy nehogy megerősödjenek, így nagy valószínűséggel a Bourgogne-ok sem halnak ki
    - Velence bezúzása, behúzása
    - lehetőség szerint Portugália, Kasztília, Aragónia vegzálása, hogy ne kapaszkodjanak össze
    - innentől tetszőleges lépések a világuralom felé
  • Szasza1397
    Van módja az annektáláson kívül hogy úgy megszűnjön a hűbéresi viszony ,hogy ne kapjak - stabilitást?
  • joki95
    Elkezdtem masodszorra is genoa-val.
    Ausztria es a Franciak szovetsegesek es velem is. Plusz meg a Magyarok es Napoly.
    Meg a jatek elejen eladtam circissanak caffat es mantregat es igy meg tarthattam scio-t es azov-ot.
    Crimeat be is zuztak az oroszok segitsegevel.
    Ragusa es Ferara kuldetes az nagyon hamar megvolt, Tunisra nem tudtam raszalni meg mert az ottomanokkal szovetsegbe vannak. Alexandirara varok amig haboruba nem kerulnek a torokokkel.
    Tangiers elvittek a portugalok es egesz iberia szovetsegbe van egymassal habar amikor aragon betamadott akkor el tudtam szedni kasztiliatol gibraltart.
    Most elkezdodott a kolonizalas 1 provinciaval le vagyok maradva a caribi szigeteknel. Ha elobb meg lesz portugalianak a gyarmata akkor kenytelen leszek atvaltani protestansra, de lehet hogy amugy is.
    Jo lenne a plusz mercantilism de eleg rossz a viszonyom a papaval, es nem vagyok benne biztos de hogy ha elfoglalom romat az csokkanti a befolyast a kuriaba.
    Europa
    Vilag

Utoljára szerkesztette: joki95, 2015.10.10. 15:20:36
  • hitman1028
    igen,nem látszik de ottomansból megalakult törökország xd
  • sadface #4585
    Shattered Europa mod szerintem.
  • Lysandus
    Mi az hogy Csehszlovákia? Osztrákot, franciát, spanyolt te szedted szét?
  • hitman1028
    1600
    azért már elég jól haladunk
  • szabii98
    :D

még most lekéne csapjak a többiekre, míg nem westernizálnak le rólam
    Utoljára szerkesztette: szabii98, 2015.10.10. 09:52:14
  • hitman1028
    mindenképp megéri,és most már elég könnyű is
  • szabii98
    Egyébként, ha játszotok nem western tech grouppal, szoktatok westernizálni? Redditen egy csomószor olvastam, hogy nem érdemes néhány csoportnál(muszlim, anatóliai, keleti)
    Hát nemtudom, én indiaiként csináltam, 17 évbe telt de szerintem megérte :D
  • hitman1028
    ez azt jelenti,hogy 17 év előnybe vagy a szomszédaiddal,ilyenkor rakja be a büntetést,hogy ne legyél annyira elől
  • KOXI22
    Ja hogy te a viko fél e 60 % fordítással játszol ?
    Nos az valójában nem 60 % os hanem max 25 % kb és mivel nem 100 % fordítás így elellenőrizve sincsen így elég sok nem jól meg fogalmazott dolgot tartalmaz , köztük ép ezt is .
  • zombitibi
    Rossz a fordítás.
  • sadface #4576
    passz, akkor lehet erre emlékeztem. Régen lehet így volt.
  • Szasza1397
    Erre gondolok: (lehet az enyém már régebbi)

http://kephost.com/image/SNhZ
  • KOXI22
    1. Az miért van hogy elkezdtek szürkülni a dolgok , épületek , egységek .
  • sadface #4573
    Már rájöttem azt hiszem. Ilyenre gondolsz?:

• Tuvok #4572
    Nullához ha hozzáadod a 150%-os penalty-t, mennyit kapsz ?:)
  • sadface #4571
    Nem. Azok a nullák azt jelzik, hogy a költséget befolyásoló "tényezők" mennyire jönnek ki. PL. ha le vagy maradva akkor -10%al olcsóbb, vagy ha nagyon előrehaladott vagy akkor +10%-k. Ilyenkor lehet ideákba tolni a pontot mondjuk. Ez. Lehet rosszul emlékszek de ha ráviszed az egeret a western szövegre ingame valami olyasmit ír ki, hogy ennek a groupnak x%-ba kerül a tech az alaphoz képest. Úgy emlékszem ott 100-at ír de ha rosszul emlékszem bocsi. Itt találod meg a többi groupnak az értékeit.

Persze lehet, hogy nem egyre gondolunk :)

edit: rosszul emlékeztem ingame is nullát ír.
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2015.10.09. 23:08:59
  • Szasza1397
    nem 0-anak kellene lenni? http://www.eu4wiki.com/Technology
  • sadface #4569
    A 100% az alap. A többieknek magasabb. :)
  • Szasza1397
    valami olyannal találkoztam amivel még sosem... a nyugati group-ban 100%-al drágábbak a fejlesztések... ez miért lehet?
  • Szasza1397
    köszi :))
  • hitman1028
    csak ha a kapcsolatotok 190 felett van
    az annektálás dipl pontba kerűl plusz egy diplomatát lefoglal,és időbe is telik
  • hitman1028
    van még a figyelmeztetés,ha háborút indit ,te megtámadod
  • Szasza1397
    annektálásnál nem kell fejlesztés vazallust 10 év után bármikor annektálhatom? és mi az hogy diplomata pontba kerül havonta? tehát nem lesz teljes értékűleg az enyém? vagy hogy megy ez? nem olyan mint amikor megörökölsz egy országot és teljen a tiéd lesz?
  • --deathstroke--
    lol :D amúgy azt jelenti hogy jogod van arra földre..ezt minden provinciádban kell csinálni vagy lázadoznak a népek
  • kissssss
    hogy elvesd a búzamagokat a tartományban.....
  • Arsenalll
    valaki elmagyarázná mire jó a core csinálás?:D
  • hitman1028
    achivement leirásnál állitólag ansbachal a legkönnyebb megszerezzni