Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerény véleményem szerint a World Conquest az utóbbi jópár patch-csel nagyjából lehetetlenné vált... de egy, a józan eszét, idegeit, szociális kapcsolatait megőrizni kívánó ember számára mindenképpen "no-go" terület.
Azért mutasd hogy haladsz.

Revanchism 20 évre ilyen 10 éves truceok mellett?
Egy kínkeservesen legyőzött rivális nagyhatalom ezzel olyat fog visszaütni, hogy a hold adja a másikat...

Ez mekkora baromság....
legjobb újitás,végre modokkal is lehet ironmanazni
én pont akkor lettem kész a switzerlake-el,mikor újból elinditottam ,már patchelte az újat xd
sztem ez csak egy kisebb patch lesz
Nem igaz hogy a új patch-nél nem tudják meg oldani hogy a régi mentéseket nem lehet folytatni . Én nem eredetivel játszok így nem tudom ,de nem lehet meg oldani hogy nem töltöd le vagy teszed fel az új patch-et és akkor nem vesznének el a régi mentések ?
Én előzőnél éppen be tudtam fejezni a Basileus achit, és másnap jött a patch 😄 Sajnos nem sikerült tovább vinni, mert kivételesen jó állásom volt, simán belefért volna még jó pár achi 😞

Viszont akkor most mi lesz? Mikor jön, éppen benne vagyok (ismét 😄 ) egy World Conquest Tryban...
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.09.29. 08:30:09
Az új patchre gondoltam, mert hitman1028 linkelte az új patchet. Általában ha jön új patch akkor a mentések nem lesznek kompatiblisek a játékkal. A magyarítás meg jó dolog de én tudok angolul 😊
Semmi konkrétat nem mondhatok, jópár ember dolgozik ezen, de csak a saját munkámra van rálátásom, nem tudom, hogy haladnak a többiek. De úgy saccra az a 60% kezd reálissá válni, dlc-kkel együtt. Egyébként az új dlc-ktől nem veszik el a mentés. 😊

Ez mikorra jön ki? Én is most kezdtem bele újra a játékba (most vettem meg a common senset) bizánccal, remélem nem veszik el a mentés..
Hali! Hát szerintem a trónjog ami kb a legjobban kifejezi a legimitációt. A monarch pontot meg lehetne úgy hagyni mert szerintem mindenki érteni fogja hogy mi az.. De ha le akarod fordítani akkor talán állam pontnak lehetne lefordítani (vagy valami ilyesminek) csak ez furán hangzik.. Az eredeti angol ennél maradhatna.
hello
én a örökösödési jogra szavazok
Sziasztok!
A fordítók csapatából jelentkeznék, gondoltam megkérdezem már az itteni fejeseket, hátha van egy-két jó ötletük néhány problémás fogalom lefordítására. A legitimacyre van több ötletünk is, de nem tudjuk eldönteni, hogy melyik hangzik legjobban vagy melyik a legkifejezőbb. Teljesen magyar fordítás lehetne pl. trónjog, törvényesség, jogerősség, örökösödési jog, vagy maradhatna egyszerűen legitimitás is, de ez utóbbi nekem olyan lusta megoldásnak tűnik. 😄
Másik probléma, amit már valaki itt korábban is említett, az a monarch point, ami egyébként eredetiben sem állja meg a helyét, hiszen a köztársaságok is ugyanilyeneket kapnak havonta, így bevallom őszintén, nekem erre ötletem sincs.
A fordítás szükségtelenségéről szóló kommentek nem érdekelnek, bocsi! Egyébként mindennemű segítséget megköszönök.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-dev-diary-september-17th.882162%2F
sadface
Ha visszaérek koleszba teszek vele egy próbát!

I decide when I'm done.

Hagyd a fenebe a galyakat, bizz abban, hogy nem kapja be questbe Konstantinapolyt, ugy is hamar kideurl, epits kapcsolatot ausztriaval es lengyelorszaggal, valaszd be velencet rivalisnak, es imadkozz, ha maxolod a kapcsolatot, akkor vegy fel kolcsont, hogy felnyomd a kapcsolatot +25 re, ha meg ez sem eleg vegy meg fel kolcsont, es toborozz zsoldosokat, hogy nagyobb sereged legyen (nem baj, ha adosagba kerulsz, csak addig tartzsd meg oket, amig el nem fogad ausztria ES lengyelorszag szovetsegesnek, ne kezdj soha haborut, folyamatosan figyeld a hadseregeket es a manpowert (L-betű) es ha meggyengul a torok, akkor csapj le ra amikor a lengyel vagy az osztrak segitene.
sadface
De, végigmentem rajtuk. (ráadásul kb summázva megkaptam #4357) Egyszerűen nekem nem sikerült. 😄 Persze volt amikor én szúrtam el, de legközelebb már figyeltem rá. Azzal van a probléma, hogy a török indokolatlanul korán betámad egy sima fabricate claim-el vagy a questet kapja meg. 20/1x jutok el addig, hogy megvan a szövi a lengyelekkel de még nem támadtak meg. A galley spammel próbáltam, de úgy tűnik valamelyik másikkal kell próbálkoznom. Kicsit pihentetem magam, addig rárepültem pár másikra (one night in paris, at every continent, down under, its all about the money, world discover, the grand armada stb) amiket viszonlag egyszerű megcsinálni. 😊

I decide when I'm done.

Nem olvastad el a hozzászólásokat mi ? 😄 Mármint amiket linkeltem
sadface
Már amúgyis restart lett volna, ki-ki alapon megpróbáltam. 😄 Egyelőre pihentetem, játszok egy könnyebb végigjátszást (Portugália jövök, imádom őket 😄) Régen baromi sokat toltam a hárommal, nemrég vettem meg humblin az egész sorozatot (ck, eu, vicky, hoi), lehet még nem a legkeményebb dolgokkal kellene szemezni. 😊

I decide when I'm done.

Egy ilyen háborúba felesleges becsatlakozni. Gondolom magyar-velencei rivalizálás van, így ha ő a warleader szinte biztos, hogy nem fog neked területeket adni békekötéskor. Egy ilyenen csak veszthetsz. Amúgy is csak akkor kapsz területet, ha csinálsz is warscoret a kezdeményező háborújához, ehhez több velencei tartományt el kellett volna foglalni. A legjobb itt az lett volna, ha bevállalod a -25 prestiget, megvárod, hogy Velence kivérezzen, majd elveszed tőle, amit tudsz.

Ha a bizánci core-ok megvannak (én anno egyből összekötöttem Konstantinápolyt a többi területtel), akkor egyből a Balkán teljes elfoglalása a cél, simán begőzhengereled Albániát, Ragusát, Szerbiát, Boszniát. Onnantól van döntési lehetőséged, vagy Velence ellen mész, vagy Magyaro., vagy folytatod a török hadjáratot.

sadface
Így már érthető. Köszi! 😊

I decide when I'm done.

Tuvok
Akkor lesz valaki "exiled", ha háborúba keveredik, pl. behívják egy védekező háborúba, a külföldi csapatai feketezászlósak lesznek. Ilyesmi az Emperor-ral könnyen előfordulhat.
Vagy pedig a korábbi háborútokból maradt neki hadserege idegen területen.

sadface
A kép pillanatában nem, viszont előtte 1 évvel genoaval karöltve megtámadott.

I decide when I'm done.

Tuvok
Azt nézd meg, hogy Ausztria benne van-e másik háborúban.

sadface
Tök gáz, mert buktam miatta. :/ Először betámadott Genoa és a lengyelek szarbanhagytak (már ez megért volna egy restartot), de a fővárost feladva megúsztam. (Addig se engem csépelnek a mission miatt a törökök). Magyarok pont kapóra jöttek, be is hívtak, gondoltam behúzok pár területet mert nem fogom tudni fenntartani a flottát és akkor már használjuk ki, hogy úgyis csődben vagyok. Nem jött össze. Ezután nyomtam a resit neki.

I decide when I'm done.

szabii98
a black flagről beszél sztem
azért mert nem friendly területről ment az osztrák sztem

I met God. She's black

micsoda?
sadface

Srácok ezt nem tudja valaki, hogy miért van?

I decide when I'm done.

sadface
Nem értem ezt a játékot. Túlvállalom magam, elpusztul a teljes flottám a törökök ellen és pont így sikerül edirne kivételével mindent visszahúzni. MIndezt 3 db loannal! Most a drága digó barátaink se darálták be az albánokat, lehet le is csapok rá

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: sadface, 2015.09.26. 14:14:10

I decide when I'm done.

Ez a legújabb angol játékom, mivel a k* patch-eik miatt kettőt már kukáznom kellett, miután a mentés verziója nem volt kompatibilis a patch-el...

Írek-skótok meghódítása, franciák PU alá verése, Burgundia megregulázása a trade node-jainak elvételével, majd a norvég szigetek elvétele, végül Norvégia vazallizálása. Nem akartam, hogy a spanyolok/portugálok elkezdjenek vadul kolonizálni, ezért mindezek közben a francia vadállat a spanyolokból harapott ki darabokat, végül aztán Kasztília teljesen eltűnt. Aragóniát ugyanígy elkezdtem csócsálni, meggyengült, ami miatt aztán elvesztette Nápolyt is.

Portugália mindig szövetséges volt vmelyikkel, ezért folyamatosan kellett vele is háborúzni, de állandó öröködödési problémái voltak, ezért fenntartottam vele a royal marriaget. Meg is lett az eredménye, trónra került a Lancaster ház, újabb weak claim, claim throne, majd PU alá kerültek ők is.

Nagy mák volt, hogy már az elején kihaltak a Habsburgok, így az osztrák trónon is Lancaster ül... szóval idővel ott is lecsapunk. 😊
Szóval így állnak most a dolgok: Kasztília már nem létezik, a franciák meg a portugálokon kívül senki más nem kolonizál, ők is nekem csinálják mindezt. Cél a "Trade hegemon" és a "Master of India" achi. Szerintem 200 év elegendő lesz rájuk, bár Hormuzt a perzsa/oszmán szövetségtől kell elvennem, amitől kicsit fázom. 😊

sadface
Ah, már megtörtént a lyukra futás. 😄 Velence elfoglalta Albániát és onnan bevertek mert a lengyelek sehogy se tudtak odajutni 😄D nem figyeltem eléggé szvsz
Utoljára szerkesztette: sadface, 2015.09.26. 12:27:17

I decide when I'm done.

Na grat, innen már egyszerűbb lesz, de azért vigyázz. Mindig hagyj egy török core területet, hogy legyen permanens reconquest casus bellid az oszmánokra. Ha már nagyobb vagy, könnyen lyukra lehet futni azzal, hogy aki nagy, él és mozog riválisnak fog jelölni (spanyol, mameluk, osztrák), mivel az oroszokon kívül egyetlen másik ortodox állam sem lesz így te leszel a fő célpont. Mamelukok problémásak lesznek, mivel a törökök többszöri megverésével felborul a status quo, így keletről a mamelukok meg fogják őket enni és irgalmatlan erősek lesznek.

Én mondjuk elkövettem egy óriási bakit is mikor csináltam, az egyik Konstantinápoly melletti területet véletlenül odaadtam Moldáviának (nem tudom miért nem adta át a foglalást a szemétje)... Emiatt persze, hogy meglegyen az achi, bontanom kellett a lengyel-litván párossal a szövetséget és meg kellett velük is verekednem, ami elég kellemetlen esemény-láncolatot indított el. 😊

sadface
75-100, csak arra vettem fel, hogy a lengyeleket megvegyem, diprepu adv nélkül. A háború végére összejött egy tetemes mennyiség, mert hát ugye a fenntartási költség..

I decide when I'm done.

lol akkor rakd össze a HRE-t 😄
ilyen se volt még
egy választófejedelemmel se volt szövetségem,nem javítottam a kapcsolatokat,nem akartam császár lenni,erre megválasztanak xd
Mennyi az adósságod?
sadface

na végre, azt hiszem sínen vagyok. 😊

I decide when I'm done.

sadface
Most a flottás megoldással próbálom, a 0/3/8/13 verhetőnek tűnik. Köszi, már rájöttem, hogy eléggé luckfest az achi. Már lassan 6 órája próbálkozom, de még nem igazán sikerült. Kicsit idegölő néha, de szeretem a kihívást. 😄

I decide when I'm done.

Bár már nem emlékszem, hogy nekem hogy sikerült, de egy biztos, az idő ellened dolgozik, a legeljén kell megfogni.
Ausztria addig észre sem fog venni, amíg nem szerzel néhány területet, lengyelekkel meg ha jól emlékszem reputation advisor plusz maximális relation kell, hogy szövetségre lépjenek veled, de mire ez meglesz, már sajnos kevés lesz az oszmánok legyőzéséhez, mindössze kisebb lesz a valószínűsége, hogy beledózerolnak az Égei tengerbe.

Így egy opció lehet, hogy Velencétől szerzed meg amit tudsz (mondjuk magyar segítséggel), miután kimerült egy háborúban, majd osztrák-lengyel-litván segítséggel háborúzol a törökkel. Jelzem ez sem garancia a sikerre, ugyanis velem többször megjátszotta azt a gép, hogy hiába voltunk 3-szoros túlerőben, a szövetségesek egyenként 6-osával küldték az egységeiket a 25-ös oszmán stackre, elfogytak, majd white peace egymás után. Gusztustalan, de ez van, a gép így is szivat.

Másik opció, hogy a legelején forcelimit feletti galley-flotta építés, kéz imára kulcsol, roll egy jó admiralért, adóssághegyek, török flotta megverése, Boszporusz blokád alá, török sereg Kis-Ázsiában ragad, további imádság, hogy amíg foglalsz, az 1-2 egységes seregével ne verje meg a te 10-esedet, profit... vagyis nem, mert debt-debt hátán, de mivel tied Konstantinápoly, ezért azt szépen ki fogod termelni. Következő körben meg lásd első opció.

Ha kis mákod van, a török belekeveredik mondjuk egy magyar-osztrák háborúba, ami során ha elfogy az emberanyaga, akkor rávetődhetsz a koncra a lengyel barátaiddal. De még így is simán falhoz verhet. Sok szerencsét.

sadface
Igen. Most a magyar/wallachia párossal próbálgattam, de ez se az igazi :/

I decide when I'm done.

Gondolom a Basileus achi?

"I've won every battle, but I'm losing this war."

De mi?
sadface
Eddig 10 próbából 1x sikerült a lengyelekkel (amikor riválisnak jelölték a törököket), nem tudom, hogy én csinálok rosszul-e valamit..

-dip repus adv megvan
-achaeaban -autonomy
-3 gyalogos képzés
-4 cog
-morea vár bontása
-tradeben amit csináltam, alexandriából-> aleppo, ugyanide a két light shipet és collect konstantinápolyban
-11k-s sereg átdobása moreaba aztán nullázni a fenntartást, uralkodó-> generális
-Velence riválisnak, ha ausztria is rivalizálta.

ezután várok. Elrontottam valamit, vagy lehetetlen? RM után is még -10 a szövetség a lengyelekkel, ausztriával még az RM se jön össze a távoli határok miatt. Egyszer sikerült a lengyel szövetség, de akkor önhibámból rosszul alakult. A többi esetben főleg a "city of the world's desire" miatt buktam vagy csak egyszerűen én voltam az első-második célpont.

I decide when I'm done.

A mai fiataloknak (értsd 25 alatt) fogalmuk sincs arról, mi az a sorállomány, amúgy sem helyes fordítás ide, mert az az összhaderőt jelenti, a manpower meg azt, amiből FELTÖLTÖD a megfogyatkozott seregeid. Továbbra is azt mondom a "tartalékos állomány" a legjobb fordítás ide...
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.09.25. 11:14:07
Akkor a sorállománnyal mi a gond? Vagy a sorozható (tehát katonaképes korú).
A játék alapból nehéz és nagyon összetett most jön egy új játékos aki még nem játszót vele, elégé nehezen boldogul vele . De ha még az se tudja mit csinál mert nem érti egyes szavakat vagy nem egyértelmű akkor még nehezebben boldogul vele . Szerintem arra kéne törekedni hogy a fordítás a legközelebb álljon az angol jelentéséhez és közben minél egyértelműbb legyen magyarul mi az . Természetesen az utóbbi a fontosabb . Az élőerő nem egyértelmű és nem is jól hangzik magyarul , kezdőket félre vezetheti .
Nem gondoltalak "amatőr nyelújítónak" de egy kezdőnek aki először játszik a játékkal fingja sincs arról hogy mi az az élőerő..de az a legegyszerűbb hogy ha a játék marad angol..
Kijelölöd az ismeretlen szót, jobb klikk, keresés, 1-2 percet olvasol. Nehezebb lett volna? De ha már amatőr nyelvújítónak gondolsz, kreálok rá egy új szót: hadrafoghatók. Nem túl hosszú, érthető és azt jelenti, mint a manpower.

Szerintem akkor is a manpower=tartalékos állomány..Az élőerő elég furcsa, szerintem jelentése sincs...A kezdők meg emiatt azt se tudnák hogy eszik-e vagy isszák szerintem..