10049
Europa Universalis IV
  • jocika
    Csak a Common sense-t gondoltam megvenni, ha ennyiért jó, a kozákokat csak leárazás után. Az ára után gondoltam, hogy masszívabb kiegészítő lehet...
  • Ntj
    Meg hát több mint 6000ft-ot kiadni egy DLC-ért.... Azért elég nagy túlzás, akármennyire is új dolgokat hoz be a játékba.
  • Ntj
    Hát nem tudom... Common Sense nekem már megvan, de a Kozákosat tuti, hogy csak karácsonykor veszem meg, mert ha kijön kétlem, hogy lenne rá akció, viszont karácsonykor remélem lesz vagy egy 60%-os leárazás.
  • Sgnk
    1. Papal State-et nem tudom békén hagyni, mivel azt is vissza kell csatolni. Max az merült fel bennem fórumokat olvasgatva, lehet hogy elég ha vassal (marad esély, de kevés állítólag, bár nem tudom mikor derülne ez ki). Ha ez igaz, akkor Venice-t meg a Pápai államot (kivéve Roma) meghódítanám, Romát meg vassallá tenném. Ezzel talán a Pápai büntit is elkerülném. Vélemény?
    3. Van egy event, ami elméletileg ad még esélyt: http://www.eu4wiki.com/Austrian_missions#Bohemia_must_accept_Austrian_over_lordship
    Gondolom ehhez nem kell Habsburg uralkodó, csak arra kell vigyázni, hogy a Csehek ne legyenek addigra túl erősek (bár egy Lengyel szövetséget nem tudom hogy lehet kivédeni).

• jocika
    Még akciós a Common sense a steam-en. Érdemes megvenni, vagy várjak. hátha a karácsony leárazásban olcsóbb lesz? Illetve a Cossaks elővételben 19.99 euro a Paradoxnál. Mintha drágább lenne, mint a szokásos a steam-en. Nagyobb kiegészítő lesz, azért?
  • Timakrisz
    1. Hát szerintem már csak azért is érdemes (bár csak szép lassan), mert nagyon gazdag és erős tartományok. Én a Papal Statet békén hagytam.
    2. passz, kereskedelemben béna vagyok :)
    3. Mindenképpen, Csehek jók, claimük van a lengyel területekre, és igaz, hogy elektror, és -50, de ezzel is "simán" végigvihetőek a reformok, továbbá jó eséllyel PU-zhatod a magyarokat is, így a keleti oldal felől lesz 2 erős fix államod is akik nem öldöklik egymást (mivel a magyarnak meg questje van a Morávia/sziléziai területekre)
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.12.01. 10:29:24
  • Sgnk
    Sziasztok,

Újabb kérdéseim lennének ezúttal Ausztria témakörben:
    1. Érdemes a Shadow Kingdom event-el foglalkozni? Elég sok energiába kerül (AE, Dipo), főleg Roma visszacsatolása (ami plusz negatívumokkal jár, mivel nem tudom visszaadni rögtön a Pápának, ahogy kérik). Ha ezeket (Venice+Papal) nem rakom vissza a HREbe, akkor mi történik? Az összes Észak Olasz tartomány(Savoy, Milan, Switz.....) távozik a HRE-ből? És ah igen, akkor az mivel jár?
    2. Ahogy elfoglaltam a Velencei tartományokat felmerült bennem az igény, hogy a kereskedelmi központot oda mozgassam Bécsből (elkerülendő az 50% büntit). Ezt hogyan lehet megtenni? Érdemes? Később ha jól haladok és Genoa is meglesz, akkor újra mozgathatom?
    3. Bohemiaval csináltam az elején egy gyors PU-t (mivel az első Interregnum utáni Habsburg uralkodó után valahogy mindig átvált vmi más házra). Viszont (mivel Elector) alap -50 es kapcsolati büntivel jár a többi Electorral szemben, szóval nehezebb Emperornak maradni. Érdemes Bohemiát PU-zni az elején vagy lesz még később esély erre (a Habsburg ház elhagyása miatt kérdezem)?

Előre is kösz a válaszokat.

Utoljára szerkesztette: Sgnk, 2015.12.01. 10:15:40
  • hitman1028
    ez még csak a patch,ehhez jön még a dlc
  • Timakrisz
    És ha kikapcsolom, attól még az ironman-achi lehetőség nem veszik el?
  • kissssss
    az szép... ha ez nem vágja haza a mentéseket akkor semmi.
    (kapcsoljátok ki az automata frissítést ha steames)
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Fpatch-1-14-full-patch-notes.893380%2F
    itt az összes változás,elég sok lesz xd
  • hitman1028
    nem hiszem el.épp h meglett volna xd
    de keell még 1-2 háború minggel meg perzsiával,ha tudom majd folytatom,de mára elég volt
  • Lysandus
    De, láttam. Szavojának jó esélye van örökölni Burgundiát, ha házasságot köt velük, mert szomszéd is, és talán az egyetlen ezek közül, amelyik nagyobb három tartománynál.
  • hitman1028
    spanyolok egy internal conflictsba elvesztették európai és afrikai tartományaik nagy részét(nápoly,görögo,szicilia,málta stb ,így elérkezettnek láttam ,hogy támogassam a lengyeleket függetlenségűk elnyerésébe

érdekes h spanyol brazil is a mi oldalunkra állt xd
    ahogy lenni szokott ,mindenki rászállt a spanyolokra ,így a 3 háborút nem sokáig bírta
    skerűlt végre behúzni ausztriát
    szépen halad india is,sajnálom h pont most nem tudom befejezni xd
  • Timakrisz
    Mit reggeliztél? Mákos sz@rt ? :D
  • hitman1028
    ezt nem hiszem el xd
  • pocoksari
    úgysem lesz hosszú életű...
  • Timakrisz
    Na ilyet tuti nem láttatok még!:
  • pocoksari
    okc, értem
  • pocoksari
    ez jó, erős kezdés
  • hitman1028

érdekes ez a francia-spanyol-skandináv-commonwealth négyes szövetség xd
    a lengyelek már a császárt is (brandenburg)befenyitették,ha háborúzni kezd,megtámadjják,mellette még a cseheket,szerbeket is xd
    így törökök,oroszok már nem jelentenek veszélyt
    érdekes még h a portugálok szinte egyszerre veszitették el az amerikai provinciáikat(caraibas,mexikó),a vallási háborúba még nagy legények voltak xd
    indiára hajtok,már az alsó fele megvan,remélem spanyolok nem akarnak idejönni,mert akkor bukta lesz és remélem ausztria is megmarad még nekem
  • Arsenalll
    Török wc kísérlet
  • joki95
    Amugy nezz utan az angol del-tengeri tarsasagnak.
    Erdekesnek talalhatod a feltetelezes alapjan hogy az 1 penz 1 penz volt.
  • joki95
    Trade efficiency 145%. Majd meg ra megy plusz 10% a jatek vege elott.
    A genoa trade nod erteke 687.70, de 1669.70 gyujtok be. Velencebe 31.8 az eredeti ertek a jovedelem 81.18.
    Meg mindenhova manfakturat epitek de ez egyertelmu.
  • joki95
    Szinte minden genoaba megy. Velencebe csak par evtizede kezdtem gyujteni mert mar nem talaltam jobb helyet a kereskedoknek, de oda csak becsbol es krakkobol megy penz.
  • hitman1028

megint összejött
  • pocoksari
    mármint értem én hogy összeszorzol meg hatékonyságot számolsz stb. és kijön, de ha a rendszerben van mondjuk 1000 pénz és ebből 500at mások kapnak akkor hogy a fenébe jön ki ebből 2000 neked...honnan lett, mert ugye 1800ban még 1 pénz 1 pénz volt a valóságban, nem 10
  • pocoksari
    egyszerűen nem tudom túltenni magam az 1800as kereskedelmi bevételen
  • pocoksari
    1750:
    térkép
    dipó
    gazdaság
    sereg
  • hitman1028

ezt is sikerűlt teljesíteni xd
  • Ntj
    Genova-ban collectelsz vagy mindenhol begyűjtesz?
  • hitman1028
    lehetett volna több custom nationos
  • joki95
    Genoa 1801
    Kaffa, The Knights es Khorasan vazallus.
    Income
    Dip map
  • pocoksari
    csak zavar, de nem hátráltat semmit
  • --deathstroke--
    Láttátok az új achikat? nagyon durvák, főleg az Athén-os és a Rigás.. :D
  • Ntj
    Hát azért az elég nagy hülyeség lenne, ha 400 éven keresztül csak 2000 ember védené a fontosabb városokat. Elhiszem, hogy ezek nehezítik a wc-t, hát ez van. Ez így logikus.
  • --deathstroke--
    Hmm ez se semmi, azthiszem az összes ilyen indián törzset bezúzom :D
  • pocoksari
    4es fort, amiben 8k katona lakik, fővárosként több...élvezet ostromolni...
  • pocoksari
    több mint 300 év eltelt, ami kb. 4000 hónap....elég pár tized pénzecske havonta és összejön ennyi neki
  • --deathstroke--
    Hát eddig még nem láttam ilyen sokat, általában örülök ha 300-400-at el tudok kérni tőlük..