Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyébként olyat nem lehet beállítani valahogy valami modal vagy nem tudom-hogy én válasszam ki a kezdő ország színét ? Vagy nem terveznek valami hasonlót ?
Ez így nem igaz, mert ha rivális, akkor jó eséllyel háborúba keveredsz vele, ahol ha szarul jössz ki presztizs ügyileg Nápolyt ledobja, viszont így meg simán megörökölhető, az is, továbbá Aragóniának elég jelentős flottája és katonai ereje van.
Ú köszönöm, így már van értelme😄 Új vagyok az Europa Universalba szóval így nem értettem hogy mit akar ez jelenteni!😄
Ez nem bug, hanem egy újítás, egyfajta "végvárrendszer".

Eddig ugye monoton ostromoltál különböző tartományokat, ahol mindig volt erőd, és oda mászkáltál ahova akartál.

Most már kevés területen van erődöd(de ezek erősebbek is), te magad is eldöntheted, hogy hol építsd meg őket. HA meg már tovább terjeszkedtél el is bonthatod őket (bár ezt meg kell fontolni).

1. Az erőd folyamatos fenntartása pénzbe kerül, ezért nem lehet csak úgy halmozni őket. Már nem csak az építési költség játszik bele.

2. Az erőddel elátott terület védi a szomszédos provinciákat is. Csak addig maradnak megszállva az ellenség álltal, míg ott tartozkodik az ellenség, az erőd hatósugara aztán "visszafoglalja" a szomszédos provinciát. Ha ostromlod magát az erődöt is, akkor nem fogja visszafoglalni a szomszédos területeket.

3. Az erőd nagyságától, típusától függően csak nagyobb sereg képes megostromolni. Van, hogy be sem enged arra a területre.

Ettől kicsit taktikusabb és "életszagúbb" lett a játék. Akkor érsz el sikereket, ha megostromlod a várat és beveszed, akkor tudsz tovább terjeszkedni.

Ugyanúgy, ahogy a törököknek is fel kellett törni a mi végvárrendszerüneket, nem szabázhattak csak úgy mellette el. Ezért csinál a játék is mindenféle kacskaringós utat, ha távolabbi területeket veszel célba.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2015.10.08. 16:11:32

Sziasztok! Valaki találkozott már olyannal, hogy egy provincia elfoglalása után ha visszatérsz a saját területedre akkor egyből visszakerül ez a provincia az ellenséges országhoz? Sőt van, hogy sokszor nem is akar a szomszédos ellenséges provinciára menni a sereg csak úgy hogy először visszatér a saját országba... Így nem valami élvezetes háborúzni. Ez valami bug lenne nálam? (warezos verzió, Common Sense, 1.12.0.0)
tök mindegy ,hogy aragon rivális v nem,iberiai weddinggel ugyis megkapod az egészet
szabii98
azon én is csodálkoztam, amikor először játszottam a magyarokkal és utáltak a lengyelek😊))

I met God. She's black

Nálam Cseh mindig azzal kezd... legalábbis amikor figyeltem rá.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.08. 13:41:48
Néha fura dolgokat prezentál. Mostani játékomban a interregnummal kezdett Cseh- és Lengyelország is, és nem volt lengyel-litván PU. Egymásnak is mentek már az elején.
Hát nem találtam ilyen CB-t de nekimentem Hollandnak sima CB vel, és szarrá vertem őt és a szövijeit (ők a ligában voltak) aztán eltelt egy kis idő, és Katolikus lett az államvallás... maradt 3 elektor 😄
10 ből 1x bejön légy türelmes, ez olyan mint a magyar lengyel barátság... nem tudom, hogy 1.09 után miért inkább riválisnak lövi be a lengyelt...
Én se láttam még életemben frendly Aragont, Kasztíliai kezdésnél.

Úgy már láttam, hogy más álllammal kezdek, pl: franciákkal és rögtön szeretík egymást, engem meg utálnak. XD

Ezt nekem írtad ?
Szeva, már megkérdeztem egyszer, de akárhányszor indítom el castiliával mindig aragon, francia és angól rivállal kezdek és néha morocco is beszáll, azt irtad hogy aragóniának friendly ként kell kezdenie?
hát én nem szeretek egy helybe topogni,lengyelek meg ha nem mennek ,nem kell erőltetni
ki kell várni ,mig belebonyolodik egy háboruba.és akkor lecsapni
Ha a ligák már megvannak, akkor katt valamelyik másik ligában lévő országra, és asszem a "religious supremacy" CB-t keresd.
Tuvok
Dede, szeretem magam szopatni😊
Még 1.12-ben kezdtem, sikerült átmenteni cloudból localba így megmaradt a mentés és újra elővettem.
Az eleje hajtépően nehéz volt, a kutya se akart szövetségre lépni velem az Ibadi vallás miatt, de mostmár beindultak a dolgok, egész bátor lettem, bár Ottoderp-től is kell majd pár terület Arábia megalakításához, az még egy kellemes kihívás lesz.

Ja akkor bocs csak a ! jelel a végén furcsa volt .

Nem nem tudtam akkor ezek azok a rejtélyes mínuszok nálam 😞 . Akkor azokat nem érdemes fel venni csak ha nagyon jó vagy akkor se ? Ki kapcsolni gondolom meg már nem lehet ?

A száraz földön szeretnék erősödni a vízen elég jó vagyok, limit körül van mindig a hajók száma így ha érőségben nem is de hajók számában elöl vagyok ott nem lesz gond . És igen megint katonai ideát akarok de a mostani ötösön van mindjárt 6 és még a következő ide lehetőségem meg lesz addigra a jelenlegi katonai ideám 7 lesz szóval nem lesz gond belőle . Az már inkább zavar hogy a lengyel litván unió is ugyan ezt fejleszti épen . Szóval már eddig is meg vertek ha neki is meg lesz nem tudom mi lesz . Plusz kicsit le maradok katonai pontokban . Kösz az infót .
Tudom azért írtam, hogy köszönöm 😊
Szerintem sehogy. A protestáns liga vezetője indítja. Megpróbálhatod más CB-vel megtámadni a vezetőt és akkor háborúba keveredsz az egész ligával, de nem hiszem, hogy működni fog.
Utoljára szerkesztette: zombitibi, 2015.10.07. 22:42:43
Szasza1397 hitman1028 neked válaszolt a 4509 és 4510 hozászolásában csak el nyomta és a saját hozzá szólására válaszolt .
Azt ugye tudod, hogy minden policy havi egy pontba fáj?
Ha a navy-t is fejleszteni akarod, akkor válaszd a quality-t, amúgy a defensive-et. De ha van befejezetlen military ideát, akkor nem abból kéne megint választanod.
akkó' ne játsz azzal 😛

Köszönöm ! 😊
Na alakul 😊 Most már csak aza kérdésem, hogyan tudok vallásháborút indítani?

Tuvok
Oman-nal ritkán van lehetőségem max-ra húzni a sereg finanszírozását, az arab sivatag egyelőre nem sok pénzt rejt. 5 év alatt összejön egy light ship-re való😊)

1698.10.01. járok épen , Hát, hogy sikerült nem tudom , de ami biztos nem ugyanaz mint nálad :
Nem vasember módban játszok , Nálad valószínű játék nehezebb szintre van állítva (ne kérdezd nekem hogy van mert nem tudom, nem nyúltam hozzá alapbeállítás van)
Én szinte minden háborúnál max pénzt kérek el és csak utána a területeket ami belefér még. És a pénzt minél hamarabb épületekbe fektetem . Akár milyen event jön admin,diplomata,katonai pontokat sose bukok inkább választom a másikat ha meg azokat adja be pluszba azokat választom . Mióta tudom hogy 0 diplomata pontba kerül hogy elkérjek egy területet ha van előtte rá CB csak olyat kérek el . Nagyon ritkán szabadítok fel területeket diplomata pontért .
Szóval a pontokra nagyon vigyázok, pénzből meg minél többet halmazok fel negatív evetnél mindig azt bukom el . Mindig törekedek arra, hogy max ideát elérjem mert küldetés menüben plusz dolgokat ad. És egy db kultúra váltást nem csináltam , van is lázadás , volt hogy amiatt nem támadtam. Ja még annyi hogy nem eredetivel játszok jelenleg és 1.12 pechel . De gondolom ez egy költői kérdés volt részedről mert sokkal jobban vágod a játékot mint én .

Humanista ideával lázadások csökkenek leginkább nem ? Ezzel csak fel szabadulna kb 2x 31 fős sereg de erősebb nem leszek a szárazföldön . Minden kép ott akarnék erősödni mert szar látni hogy fele akkora sereg meg ver (és szövetségesei még be se szálltak igazán a harcba). Melyik a jobb Defensive vagy Quality idea ?
hogy tudsz ennyi ideát kifejleszteni ,nekem 1700ig 4 et sikerűlt ,egyiket nem teljesen xd
ideák mindig valami pluszt adnak hozzá,országonként változik h kinek mi a legmegfelelőbb
http://www.eu4wiki.com/Idea_groups
elfoglalsz egy országot,lényeges h kisebb legyen mint te,és békébe nem full annextiont kérsz hanem h legyen a vazallusod,igy egy csoomó admin pontod megmarad
javitod a kapcsolatokat,ha azonos a vallás,házasságkötés,vársz 10 évet,fel kell vinni a kapcsolatokat 190 ig,és akkor lehet annektálni,ez az ország nagyságától eltart egy ideig,és dipl pontba kerűl,jellemzően havonta 4-6 pont
ha már 165 a kapcsolat,ajándék kűldés ,az 25öt ad hozzá és máris 190
nem mindig ha az egyik nagyon megnő v kicsi lesz akkor megszűnik,török játékomba pl a cseh császár ausztriát kérte meg választónak xd
humanist kéne
Sziasztok! Segítenétek kérlek?
-valamit írnátok az ideákról?
-hogy lehet egy országot annektálni? (és csak hűbérest lehet? vagy hogy működik ez?)
-csehországnak mindig ellensége lesz Ausztria?

Előre is köszönöm a segítséget!! 😊

Törökkel még mindig és csak a lengyel litván uni meg a Spanyolország az ellenfél a többivel birok .
Melyik országgal vagy? 😄
Egyébként eu3 -ban én is mindig ki irtottam az őslakosokat .

Mit javasolnátok mi legyen a következő ideám mert a lengyel litván unió mindig el ken úgy hogy 2 annyi szeregem van az aktuális csatában . Ilyen ideáim vannak jelenleg : Economic , Diplomatic , Quantity , Influence , Offensive, Utolsó még csak 5 van igazából én a Exploration akartam majd a Expansion de nem oké hogy elverhetnek . Melyik lenne nekem a jobb Defensive vagy Quality idea vagy esetleg valami mással jobban tudnám növelni a szárazföldi erőim erejét ?

Ja és a küldetés menüben minden plusz dolog ki van választva a 2 küldetés közötti menüben . Gondolom nem árthat vagy nem kelet volna ?
én kiirtom xd,le van velűk a gond,mert ha agresszivek,hajlamosak fellázadni,és nincs kedvem ezzel bajlódni
pénzt meg alapból nem veszünk el a seregtől, mert annak az a dolga, hogy harcoljon és éppen ezért amúgyis harcban van vagy éppen oda tart...

Jobban jársz ha meghagyod őket.
Akkor hogy járunk jobban ha ki írtjuk a bennszülötteket vagy ha meg hagyjuk őket és hátha beolvadnak ?
Igy igaz; szerintem akinek pénzügyileg gondja van a hadsereg ellátásával, az ne kolonizáljon 😄 a kolonizálás alatt amúgy sokkal több a +effekt mint a - a benszülötekkel való kapcsolatban, szerintem kár irtani őket.
Praktikus azért is meghagyni őket, mert létszámtól függően, plusz pénzt adnak ha kész a kolónia, pl 5000-ren asszem 2 vagy 3 taxot adnak 😊 ami jobb mint a semmi.
Tuvok
Elveheted, úgyis nyerni fognak. Ha meg nem, akkor sincs semmi, regenerálódsz és leütöd őket.
Én mindig meghagyom a bennszülötteket, gyakran beolvadnak és hosszú távon sokkal gyorsabb így a kolonizáció, és vannak velük event-ek is.

És akkor nem vehetsz el pénzt a hadseregtől mert akkor megszivhatod.
Az military pontba kerül... szerintem 2 max 3 stack bármelyik colonizálandó területre elég.
egyszerűbb hadsereggel kiirtani a benszűlötteket xd
sadface
Szia! Mivel látom erre még nem válaszoltak megpróbálom összeszedni röviden:
-Exploration idea-ból a "quest for the new world"
-pár hajó
-Felfedező (nem admirális!)
-elég nagy colonial range
-1 colonist (^idea adja pl)
-keresel egy szimpi rangeben lévő helyet odaküldöd a colonistet és kész. Elkezdi építeni, ha eléri az 1000 lakost város lesz. Ajánlott ráállítani egy 5k-s stacket, hogy a nativeok ne tudják a lázadásokkal megsebezni a koloniát. Vissza is hívhatod az embert, de úgy lassabban épül.

HRE:
-ápolj jó viszont az uralkodóval (=szövetség) és akkor általában nem szól bele a háborúba. Az egész birodalom csak akkor támad ha már minden reformot végrehajtott az emperor az egyesítés kivételével.

I decide when I'm done.

Ja és még valami 😄 ha a német birodalom részét képező országgal vagyok akkor ha másik birodalmi országot támadok meg akkor minden esetben rám támad az egész birodalom?
Köszönöm szépen!! 😊) És még annyi, hogy biztosan erre is volt már válasz de egy jó párral visszanéztem és nem találtam.. mi kell a gyarmatosításhoz? Milyen fejlesztés, milyen hajó és hogyan működik?
Ha visszakeresed mindegyikre találsz választ! 😉 de tessék:

1. 4 féle hajó van: kereskedő, gálya(beltengeri harcra ajánlott), szállító, nehéz fregatt? (Ennek nem tudom a magyar nevét)

2. Lehet-->legyen nagy stabilitásod, legyen core-od minden provinciádon, és vigyél hadsereget oda ahol nagy eséllyel lázadás fog kitörni.

3. Azokra a csomópontokra amiket te birtokolsz küldj collectelő merchantot, a többit meg keresd vissza mert néhányan elég jól megfogalmazták ezt.