Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

így már értem 😄 köszönöm!
A közepes hajókat ki tudod küldeni hogy növeljék a jelenléted a kereskedelmi központoknál. És minél nagyobb a jelenléted annál több pénzt kasszírozol be.

Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.

köszönöm a rengeteg választ!!! Amúgy most azt néztem vagy egy órája hogy mire jó ha csinálok bárkákat és kereskedek velük... de egyáltalán nem jött több pénz.. vagy mire jó ez?
szabii98
Egyszer egy óriási Hunyadi dinasztiás európát kéne megcsinálni
a volt francia játékomban próbáltam, de ők előbb haltak ki 😞

I met God. She's black

Tuvok
Van elég az angolnak, kár lenne időt vesztegetni hajóépítésre😛

Tuvok
Ja, és Bohemia interregnummal kezd, ha lehetőség van azonnal RM vele és van némi esély a megöröklésre mielőtt a Podjebrád event bekövetkezik.
Egyik játékomban a magyar AI megörökölte a cseheket rögtön az elején, Ausztriával karöltve kurva erősek lettek.

svédekkel nagyon könnyű kivivni a függetlenséget,csak több hajó kell mint dániának
Tuvok
Például ha Magyarországgal nem váltasz Hunyadikra, hanem megtartod azt a barom Ladislaust, akkor közös dinasztiád lesz Ausztriával, és van egy minimális esély, hogy ha nem lesz utódjuk, te kapd meg a trónt. Sajnos viszont a Habsburg meglehetősen szapora família, tehát tényleg kicsi az esély.
De ahogy te, úgy az AI is elvileg megörökölheti a te trónod, de van egy faktor a játékban a játékélmény miatt, ami elvileg csökkenti ennek az esélyét, és valamely Advisor-od, tanácsadód családja lesz az uralkodó dinasztia még RM esetén is.
De ha ennek ellenére PU-ba kerülsz, nem kell kétségbe esni, hamar lehet találni pár országot, aki támogatja a függetlenedési vágyad, és háború által újra szabad leszel.
Érdemes kipróbálni a svédeket (nemrég csináltam meg a Sweden is not overpowered achi-t), vagy valamely Burgund fiúkát, Holland-dal pl. kifejezetten könnyű volt Netherlands megalakítása, vagy akár Nápoly is játszható ország, és mind PU alatt kezd.

vannak ilyen kűldik,pl osztrákoknál a cseh trón néha előjön
Tuvok
PU (perszonál unió) akkor keletkezik, ha egy ország uralkodói családja örökös nélkül kihal, te pedig be vagy oda házasodva Royal Marriage által. Ha többen is be vagytok, akkor a magasabb presztízs győz.
Tehát a te uralkodód "megörökli" az utód nélkül maradt ország trónját.
Ez létrejöhet simán utód nélküli kihalás esetén, illetve közös dinasztia esetén van lehetőség igényt tartani (Claim Throne) a trónjukra, ez esetben az uralkodó halálakor örökösödési háború kezdődik.
illetve vannak event-ek (Iberian Wedding Kasztília és Aragónia közt) vagy küldik pl. angolokkal a franciákkal szemben, ahogy a valóságban V. Henrik is benyújtotta igényét a francia trónra, és kezdetét vette a 100 éves háború.

A gyakorlatban túl sok különbség nincs PU és vazallus között, viszot a vazallust 10, a PU-ba taszított országot viszont (valamiért..) csak 50 év után integrálhatod, de lényegében mindkettő a te bábállamod.

régi szép időkbe,van az a kis fekete jel v micsoda,az jelzi a veszélyeztetett országokat,házasságot kötöttél,és máris mehetett a tróónkövetelés,de ez asszem már nincs igy benne,legalábbis nehezebb

vannak ritka esetek mikor csak uggy az öledbe hullik a másik ország,nekem egyszer saxonyval sikerűlt franciákat xd
de mit kell csinálni hozzá? mert a pu-t én sehol se látom.. se diplomáciánál se a béketárgyalásnál..
a vazallusság sokkal gyorsabb,10 év plusz az integrálás,pu meg 50 év plusz az integrálás
nem mindig
Valamit nagyon nem értek... miért tudok minden országot csak vazallusommá tenni? hogy lehet Pu-t kötni? vagy mi a kettő között a különbség? és háború nélkül el lehet érni a pu-t?
De Amerikában mindig kiválnak, nem?
nem kell,maguktól váltanak,de nem egyszerre,lehet valamilyen fejlettségi szintől függ
ezek csak akkor jönnek létre,ha kiválnak az anyaországtól
ha támogatod egy csoprtot,és felkelnek,lesz az országra háborús ok
ja,ha kicsi a presztizsed v a legitimacy d,az is drágitja,már nem tudom melyik
Lehet hogy egy ilyet választottam , erre van esély .
Sziasztok!

Gyarmatosítással kapcsolatban kérdeznék tőletek: meg lehet azt csinálni Amerikában, hogy a gyarmati segítőnk egy nagy ország legyen?
Pl. Dél-Amerikában ne jöjjön létre külön Brazil, Mexikó, stb?
Ha jól emlékszem van olyan döntés hogy felszámolod a rabszolgaságot a birodalmadban. Ha ezt bevezeted akkor vált át a tartomány valami másik termékre.

Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.

2. Úgy gondoltam hogy mondjuk egy templom ára 240 dukát építek párat és valamiért utána 285 kerül .
Infláció nem szokott leni vagy ha igen minimális , de amikor ezt tapasztaltam szerintem nem volt , na majd legközelebb ha lesz ilyen jobban meg figyelem .

5. Afrikai tartományaimban volt pár olyan tartomány aminek a termelése vagy árucikke rabszolgák voltak majd hirtelen kérdőjel lett ott kicsivel később meg át váltott más árucikkre leginkább búzára . Ez azért lehet mert nem gyarmatosítottam vagy miért történt ez ? valami event csinálta és szokót ilyen leni ?

De csak nálam csinálta ezt angoloké a Jóreménység fok körül jó pár tartomány meg portugáloké náluk ugyan úgy van nem változott .
Valóban megéri néha támogatni egy ország függetlenségét. Mondok egy másik példát: Nekem egyszer a karib-tengeri brit gyarmatot sikerült így elszakítani az anyaországtól, majd békésen vazallussá tenni. Miért jó ez? Mert a saját gyarmati országok is kolonizálnak, de csak 0.1-s hatékonysággal, például +80 fős évi népességnövekmény náluk csak 8 fő/év (most lehet, hogy csak egyötödös a máluszuk az egytized helyett). Viszont egy függetlenné vált, majd vazallussá lett gyarmatnál nincs meg ez a negatív szorzó, tehát gyorsíthatjuk egy adott terület kolonizálását általuk, azaz nem éri meg beolvasztani őket addig, amíg van szabad terület.
2. Az épület (és minden más ára) az inflációtól megy fel (vagy néha egy-egy random event-től)
3. Nem a tartomány száma, hanem a development határozza meg
4. Néha megéri, ha a segítségükkel tuti nyersz, és tuti vazallusod lesz a felszabadított ország, illetve ha van egy vazallusod, és van core-ja más országban, akkor néha megéri támogatni az ottani felkelőket és háborút indítani, hogy nyerjen területet a vazallusod.
ja már értem,nem,egy idő után megszűnik a rabszolgakereskedelem,igy ezek a tartományok átállnak valami másra
1821ig tart
mindennek fix ára van,ill lehet csökkenteni ideákkal
az ország nagysága,lehet gyorsitani ha a tanácsadód dipl reutationt ad,ill ideákkal
én nem szoktam,sztem kidobott pénz
5öst nem értem
1. Pontosan mikor van vége a játéknak 1800 ?

2. Ha egyszerre túl sok épületet építek fel megy az ára ?

3. Ha hűbérest próbálok beolvasztani mi befolyásolja az időt amíg elkészül ? Gondolom egy több tartományból álló országot tovább tart beolvasztani mint egy pár tartományból állott .

4. Érdemes a lázadókat támogatni ott ahol ép háborút vívok vagy úgy is könnyen leveri inkább költsem zsoldosokra vagy bármi másra nálam ?

5. Azokban a tartományokban ahol rabszolgát "termeltem" ott meg változott a termelésem egyéb termékre . Ez azért volt mert nem gyarmatosítottam ?
jaja,mert igy biztos h nem jön létre spanyol
közbe dánia pu alá kerűlt oroszországgal xd
De érdekes, én meg nem találkoztam olyannal, hogy Catalónia kivált volna Aragóniából, vagy te nyertél háborút és ezt kérted?

na csak sikerűlt kivárni,belementem a vallásháborúba,persze ,hogy mindenki rámjött,de sikerűlt olcsón megúszni,csak 2 tartományt buktam,galiciát,de majd ujra vazallussá teszem
érdekes,az egy tartományú montferrat sehogyse akart vazallussá lenni,de a sokkal gazdagabb flandria igen
Találkoztam 2 vallási érdekességgel... Még életemben nem láttam ekkora kálvinista hódítást, illetve a pápa se a régi már... 😄
http://kephost.com/image/SNfc
http://kephost.com/image/SNfv
Na végre ez is megvan, még 5% kéne a 100%-os orthodox patriarchty-hez de már 40 éve nem dobott ilyen eventet a játék 😞

következő 50 évbe mintaállam leszek,már párszor megszopatott ezzel xd
Köszönöm a válaszokat !😊
sadface
Ráadásul van rá mapmode is. 😊

I decide when I'm done.

Az attól függ hogy ki ellen mész.Ha sok területet foglalsz például egy franciától,vagy angoltól akkor nála magas AE-t fogsz látni,a környező országoknál kisebbet.
Ha egy HRE államot foglalsz,vagy vazallussá teszed,akkor jóval magasabb lesz az AE pontod a HRE-n belülieknél.Ezek az államok könnyebben lépnek koalába ellened.
Egy primitív indián állam elfoglalása után szinte semmi AE pontot nem kapsz.
Az AE-t csökkentheted ideákkal.
Utoljára szerkesztette: barnetpowa, 2015.10.11. 11:14:32
Amikor békét kötsz, akkor kiírja ott a bal alsó sarokba ahol azt is írja hogy hány dip pontba kerül, menyi qz overextension, de a szomszédos országoknál megtudod nézni.
szabii98
A peace offer menüben, értelem szerűen mikor a békéről tárgyalsz, bal oldalt alulról a 2. érték mutatja az agressive expansion értékedet. Ha ráviszed az egeret, látod is hogy ki tudna koalícióba lépni ellened ha megkötöd a békét. 50es érték alapján lehetőségük van koalícióba lépni, de nem mindig támadnak, csak ha elég erősnek érzik magukat

I met God. She's black

Valaki letudná írni, hogy mikor kapok agresszív terjeszkedési pontot és hogy lehet csökkenteni? mert már nem bírok a koalicioval ..
"...én így csináltam/csinálnám..."

Tuvok
Egyszer belekeveredtem egy elég véres háborúba, azt hiszem pont a mamelukokkal, a hiénák pedig lesték, hogy mikor fogyok el. Amint a manpowerem lenullázódott, a firenzei-francia szövetség rámtámadott, majd Crimea is keleten, aki behúzta az ottománt. Itt azt hittem vége mindennek, de a lengyel-litván haderő visszatartotta a törököket, én első mozdulattal stackwipe-oltam a firenzei haderőt mielőtt a franciák odaértek, a Pápa befoglalta a toszkán területeket, én pedig az osztrákokkal karöltve leütöttem a franciákat, külön békével elértem egy Annul Treaties-t. A keleti oldal elég durva volt, white peace-t tudtam kicsikarni, Florence-től viszont elvettem Pisa-t és Lucca-t büntiből. 😄
20 évig nyalogattam a sebeim ez az affér után, 1000+ dukátom ment el merc-ekre, de legalább életben maradtam.

Legalább szereztél itáliai területeket.Én 300 év alatt csak Lucca-t tudtam megszerezni a Toszkán-francia szövetség miatt 😞
Tuvok
Támadj meg valaki gyengébbet, veszíts 1-2 Fort-ot és ajánld fel neki a Cancel Subjects-nél a vazallusod felszabadítását. Így csak presztízst vesztesz.
Ha nem fogadja el, akkor egyezz ki vele White peace-ben, ha meg nem ironman-ezel, akkor töltsd vissza a háború előtt készített mentést.

leirni könnyű xd
Nem hiszem el, hogy nincs 1500-3000Ft-otok egy olyan jatekra amivel ennyit jatszatok 😞
Tuvok
Az elején meg tudtam csinálni minden küldetést, Ragusa, Ferrara, Gibraltar, Tangiers, Theodoro, Alexandria, csak Tunis és a Trák területek vannak hátra, de nem vagyok még elég erős, hogy a törökkel vitázzak.
Sajnos Európában viszont olyan szövetségrendszer jött létre a szomszédaim között, hogy a játék mostanra csak arról szól, hogy várok olyan háborúra, amikor lehetőségem van úgy támadni, hogy France, Castile vagy Austria nem védi őket. A merkantilizmusom a küldik, papal inluence, és eventek által 46%, ötletem nincs hogy kéne a másik felét megcsinálni időre, a terjeszkedés a trade powert növeli, ami pont nem a jó irány.

Kép

Nem tudom. Nem igazan. Viragbolti verzioval jatszom es valamiert nem hajlando elmenteni a jatekot ironmanbe szoval nincsenek achievmentek. Minel nagyobb income-ot akarok osszehozni. Elozo jatekomba a franciak vegig melettem maradtak pedig akkor is voltak francia teruleteim osztrakok fele nem nagyon fele mostanaba nem nagyon fogok terjeszkedni csak el kellene ernem hogy ne ok legyenek a hre csaszara. Majd jonnek a vallasi haboruk aztan valamit alakitok. Iberiat be tudom verni osztrak es francia segitseggel a torokokkel meg a jatek elejen nem akartam osszeakaszakodni. Lehet hogy hiba de eloszor a genoa trade note-ra koncentralok. Anektalni eszak italiat majd neki menni aragonnak. Megszerezem alexandriat es a melette levo tartomanyt aminek van bonusza a kereskedelemre aztan sevilla, tangeir meg amit csak birok az andalusien trade note-bol es akkor mindent be tudok huzni amerikabol es azsiabol. Az 1600-as evek kozepere meg anyi penzem lesz hogy leverhetem akar a franciakat es az osztrakokat is egyszerre.
Amugy aragon mar pu-ba van kasztiliaval de napoly-t meg le tudtam akasztani rola. A kovetkezo haboruban majd felbontom az uniot.