Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hogy csináltál te 13 kereskedőt ?
nekem egyszer volt,franciák háboruztak portugálok ellen egy kis szigetért valahol a karib térségbe,ugye portugál összes gyarmata beszállt,franciák nem tudtak semmit csinálni ott,csak elfoglalták egész portugáliát
portugálok meg nem fogadták el a békét mert nem volt wargoal,patthelyzet volt,sokáig nem történt semmi,,de nagyon sokáig,portugália összes gyarmata levált az anyaországtól és végén fehér béke lett xd
portugálok meg nem fogadták el a békét mert nem volt wargoal,patthelyzet volt,sokáig nem történt semmi,,de nagyon sokáig,portugália összes gyarmata levált az anyaországtól és végén fehér béke lett xd
Akkor Pocok te mit javasolsz? Hogyan lehet legkönnyebben elszedni más országtól gyarmati területeket?
mert a háború kimenetele vagy vereség (nincs haszna) vagy győzelem (független a kolónia, igen, és?)
az a kolónia ami lázad a lordja ellen nem kicsi, tehát nem feltétlenül tudsz belőle vazallt csinálni a mérete miatt
ha mindenképpen neki akarsz menni az anyának, akkor menj neki külön, a vazall leválik (majd elintézed, a párhuzamos háború miatt meg addig is osztódik az anya figyelme) közben meg te is levered és elszeded más területeit (így az anya két háborút veszít)
azzal, hogy segítesz egy országot feldarabolni még nem leszel erősebb, nem lesz több terülted...ami nagyon fontos ebben aa játékban, hogy olyan háborúba nem megyünk bele aminek nincs haszna, mert az idő és az erőforrás is véges, tehát minden háború célja abszolút értelemben vett erősödés kell hogy legyen...ha csak leválasztod relatív értelemben erősödsz, nem te lettél erősebb hanem csak ő gyengébb
az a kolónia ami lázad a lordja ellen nem kicsi, tehát nem feltétlenül tudsz belőle vazallt csinálni a mérete miatt
ha mindenképpen neki akarsz menni az anyának, akkor menj neki külön, a vazall leválik (majd elintézed, a párhuzamos háború miatt meg addig is osztódik az anya figyelme) közben meg te is levered és elszeded más területeit (így az anya két háborút veszít)
azzal, hogy segítesz egy országot feldarabolni még nem leszel erősebb, nem lesz több terülted...ami nagyon fontos ebben aa játékban, hogy olyan háborúba nem megyünk bele aminek nincs haszna, mert az idő és az erőforrás is véges, tehát minden háború célja abszolút értelemben vett erősödés kell hogy legyen...ha csak leválasztod relatív értelemben erősödsz, nem te lettél erősebb hanem csak ő gyengébb
A felderítős küldetések az El Doradoval jöttek be, ha nincs meg a kieg, akkor sztem manuálisan kell küldözgetned a hajóid
Majd írd meg, hogy sikerült!
Majd írd meg, hogy sikerült!
Ebben az esetben a flottádba tégy még néhány szállítóhajót is, küldj fel 2-3k sereget úgy, hogy a konkvisztádor a vezető, elúsztadod őket a kérdéses partszakaszhoz, a sereget meg ráküldöd a szárazföldre és szépen felfedezik
Utoljára szerkesztette: medve54, 2015.10.16. 16:47:43
Utoljára szerkesztette: medve54, 2015.10.16. 16:47:43
Szedd ki a transzportokat, mert bezavarhatnak. Most transzport parancson van a flottád, ebből ki kell jönnöd. Egyébként se vigyél magaddal katonákat, mert megpusztulnak út közbe, felfedezésnél nincs partraszállás még.
Először fedezd fel a partvonalat (távcső ikon). MAJD aztán csináld amit medve54 is írt, akkor partra léphetsz.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2015.10.16. 16:49:47
Először fedezd fel a partvonalat (távcső ikon). MAJD aztán csináld amit medve54 is írt, akkor partra léphetsz.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2015.10.16. 16:49:47
Köszi, ez jól hangzik. 😊
Ha a jövőben nem úgy állanak a dolgok akkor élni fogok vele. A jelenlegi háborúban a kolóniám leverte a másikat.
Ha a jövőben nem úgy állanak a dolgok akkor élni fogok vele. A jelenlegi háborúban a kolóniám leverte a másikat.
Ha jól rémlik, koloniaállamok közötti háborúk esetén nem csak a védekező fél anyaországa, hanem az agresszoré is be tud lépni.
Mégpedig így: Influence -> Enforce Peace
Ha ezt megteszed (és elutasítja a békét), akkor beugrasz és átveszed a leader szerepét, a másik oldalon ugyanez történik, becsatlakozik az anyaország a szövetségeseivel együtt és megy a móka
Mégpedig így: Influence -> Enforce Peace
Ha ezt megteszed (és elutasítja a békét), akkor beugrasz és átveszed a leader szerepét, a másik oldalon ugyanez történik, becsatlakozik az anyaország a szövetségeseivel együtt és megy a móka
hát itt nincs olyan.. vagy csak én nem látom :/ (bocsi hogy bénázok..)

köszi 😊)
Elkuldot missziokra a feledezodet. A jobb also sarokba van az opcio hogy ha ramesz a flottara. Legalabb 3 light ship kell hogy legyen benne.
Ha eleri a 20% az ossz development-be az adott kultora akkor elfogadotta valik es az is marad ameddig nem esik 10% ala.
amugy az oké hogy a felfedezővel oda küldöm a hajom a felfedezetlen részekre de pl. a szigetek meg a partvonalak mikor válnak olyanra hogy "rá lehessen kattintani" és oda lehessen küldeni a colonizálót?
A mostani játékomban elég érdekesen alakulnak a dolgok:
Ibériai-félsziget: Kasztíliát szétverték a franciák, kivált belőle Leon, ami felzabálta a félsziget nagy részét Portugáliával együtt. Koalíció alajult ellene, szétkapták, ez után Aragónia ette meg az egész félszigetet és megalakította Spanyolországot, itt tartunk most.
Oroszország: Moszkva létrehozta, én a svédekkel együtt szétvertem, ez van most, totál káosz, mindenki üt mindenkit.
Balkán: ez nem tudom hogy alakult így, 1600 körül nézegettem a seregeket és láttam hogy az oszmánok sehol sincsennek, akkor néztem rájuk. Wallachia volt sokkal nagyobb is övé volt Moldávia és a Donig elég sok minden de szétkapták. Perzsia b*szott nagy, Indiáig ér, Szerbiát meg azóta megette Velence(igen, az egészet).
Utoljára szerkesztette: Malarki, 2015.10.16. 16:23:18
Ibériai-félsziget: Kasztíliát szétverték a franciák, kivált belőle Leon, ami felzabálta a félsziget nagy részét Portugáliával együtt. Koalíció alajult ellene, szétkapták, ez után Aragónia ette meg az egész félszigetet és megalakította Spanyolországot, itt tartunk most.
Oroszország: Moszkva létrehozta, én a svédekkel együtt szétvertem, ez van most, totál káosz, mindenki üt mindenkit.
Balkán: ez nem tudom hogy alakult így, 1600 körül nézegettem a seregeket és láttam hogy az oszmánok sehol sincsennek, akkor néztem rájuk. Wallachia volt sokkal nagyobb is övé volt Moldávia és a Donig elég sok minden de szétkapták. Perzsia b*szott nagy, Indiáig ér, Szerbiát meg azóta megette Velence(igen, az egészet).
Utoljára szerkesztette: Malarki, 2015.10.16. 16:23:18
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
ja hogy ahhoz dip pont kell ? 😄 azt hittem ahhoz is mil. .. köszi 😊 ja és még 1 kérdés... lehet e valahogy elfogadottá tenni egy kultúrát az országomban? esetleg ha eleget elfoglalok belőle?
Nincs eleg dip pontod? 50 kell minimum
kifejlesztettem az exploration idea 2. részét is de csak szárazföldi felfedezőt tudok felvenni :/ miért van ez?
Mexikot szepen etetem a benszulottekkel de csak nem reg jott letre nem akarok egyszerre tul sokat adni mert akkor nem bir a lazadasokkal.
Inkaknat meg majd most akarok neki menni Columbia majd elintezi aztan elszedek meg 3 tartomanyt delrol hogy meg legyen peru is.
Amugy amerikaba en vagyok az ur kasztilia es portugalia csak azert van ott mert engedem nekik hogy kolonizaljanak helyettem is. A franciakat meg ideiglenesen megturjuk eszak amerikaba. Semmi fontosat nem tudnak kolonizalni. Minden kereskedelmi kozpont az enyem.
Inkaknat meg majd most akarok neki menni Columbia majd elintezi aztan elszedek meg 3 tartomanyt delrol hogy meg legyen peru is.
Amugy amerikaba en vagyok az ur kasztilia es portugalia csak azert van ott mert engedem nekik hogy kolonizaljanak helyettem is. A franciakat meg ideiglenesen megturjuk eszak amerikaba. Semmi fontosat nem tudnak kolonizalni. Minden kereskedelmi kozpont az enyem.
arra kell hajtani h te érj oda először
a sok pénz mexikóba és az inkáknál van,az arany miatt
Eljutottam 1600-ig tobszor szetvertem az iberiai szovetseget de valahogyan mindig egymasra talalnak aragon 2X kerult kasztilia ala es most legutobb aragon nyomta pu-ba kasztiliat. Nem tudom hogy meddig maradnak a franciak szovetsegesek az nem zavarta oket hogy elvittem provance-t de az mar igen hogy oda adtam a vazallusomnak a balear szigeteket.
Nemsokara abba szakaszba er a jatek amikor 4 kulonbozo kontinensen kell haboruzni egyszerre.
Megeszem meg kelet afrikat aztan at ugrok a fuszer szigetekre onnantol kezdve lesz majd igazan sok penz.
Europa
Afrika
Del-Amerika
Eszak-Amerika
Vilag
Utoljára szerkesztette: joki95, 2015.10.16. 15:20:27
Nemsokara abba szakaszba er a jatek amikor 4 kulonbozo kontinensen kell haboruzni egyszerre.
Megeszem meg kelet afrikat aztan at ugrok a fuszer szigetekre onnantol kezdve lesz majd igazan sok penz.
Europa
Afrika
Del-Amerika
Eszak-Amerika
Vilag
Utoljára szerkesztette: joki95, 2015.10.16. 15:20:27
Nem, én arra gondoltam, hogy a védekező fél anyaországa belép és ekkor asszem automatikusan téged is berántanak. Nekem még nem támadták kolóniámat, nem tudom, hogy működik a dolog védekező oldalról, támadóként én se tudtam csatlakozni. Ha egyedül nem bírnál az anyaországgal meg a szövetségeseivel, jobb ha te kezdesz egy háborút, mert x idő elteltével már nem fognak jönni a szövetségeseid.
Én is erre gondoltam, hogy ha baj lesz akkor valahogy csak be kell avatkozni.
Nem nagyon vizsgáltam, de olyan intézkedést, hogy direkbe abba a háborúba avatkozzak be, olyan opciót nem láttam (bár nem nézem csak saját kolónia interakciónál) Persze párhuzamos háborút tudnék indítani. De az meg sokkal kiterjedtebb lenne.
Nem nagyon vizsgáltam, de olyan intézkedést, hogy direkbe abba a háborúba avatkozzak be, olyan opciót nem láttam (bár nem nézem csak saját kolónia interakciónál) Persze párhuzamos háborút tudnék indítani. De az meg sokkal kiterjedtebb lenne.
mondjuk nem automatikusan,én már láttam olyat,hogy pu alá kerűltek,mégis kivált mindakettő
10-es admin tech szinten lesz elérhető Spain megalakítása, ezzel egy kattintással automatikusan beolvad Aragónia és Nápoly is.
Ha elég nagy lesz a birodalmad meg is örökölheted inheritagevel vagy mivel.
Külön-külön tudod beolvasztani a két államot.
Ha Kasztiliával Pu vezető vagyok aragóniával aragónia pedig PU vezető nápollyal akkor ha én beolvasztom aragóniát akkor mi lesz nápollyal?
Ha nem vagy nagy fölényben, akkor azért számíts rá, hogy hamarosan háborúba keveredsz az anyaországgal.
Te is ráküldheted másik kolóniára, akár sajátra is vagy az indiánokra. Sajnos a kolóniák idegesítően szerencsétlenek, indián államok ellen is megszenvednek, csak nagy túlerővel képesek egyedül leverni valakit.
Te is ráküldheted másik kolóniára, akár sajátra is vagy az indiánokra. Sajnos a kolóniák idegesítően szerencsétlenek, indián államok ellen is megszenvednek, csak nagy túlerővel képesek egyedül leverni valakit.
újabb 100 év
a háborúk egyre hosszabbak és véresebbek lesznek
furcsa dolog történt,sztem ez ennek a modnak a sajátossága
normand antillákból meggalakult kuba,majd abban a pillanatba normandia kuba alá kerűlt pu ba
ill holland kolumbiából kolumbia és alá kerűlt hollandia
mindenestre furcsa h a kisebbik alá tartozik a nagyobbik
köztársaság lettem ,mert sztem hosszútávon az jön be,már alig vannak királyságok
flandria és sibir vazallus
Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2015.10.15. 19:18:21
a háborúk egyre hosszabbak és véresebbek lesznek
furcsa dolog történt,sztem ez ennek a modnak a sajátossága
normand antillákból meggalakult kuba,majd abban a pillanatba normandia kuba alá kerűlt pu ba
ill holland kolumbiából kolumbia és alá kerűlt hollandia
mindenestre furcsa h a kisebbik alá tartozik a nagyobbik
köztársaság lettem ,mert sztem hosszútávon az jön be,már alig vannak királyságok
flandria és sibir vazallus
Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2015.10.15. 19:18:21
Ezt eddig nem is tudtam, hogy a kolóniák saját háborúkat folytathatnak egymás ellen az anyaországok bevonása nélkül.
Az én francia kolóniám megtámadta az angolt, mi meg nézzük szépen az egészet, hogy egymás között lerendezik. 😊
Az én francia kolóniám megtámadta az angolt, mi meg nézzük szépen az egészet, hogy egymás között lerendezik. 😊
Miért nem?
én nem tenném...
annyi kiegészítéssel, hogy ausztráliánál is van egy kolóniális régió, nem csak amerikában
és ha nem akarsz magadnak rosszat, akkor figyeled a gyarmatod overextensionjét, mert ha túl magas akkor agyonnyomja a kis beosztottad a lázadás...tehát túl sok területet nem adsz neki egyszerre...
és ha nem akarsz magadnak rosszat, akkor figyeled a gyarmatod overextensionjét, mert ha túl magas akkor agyonnyomja a kis beosztottad a lázadás...tehát túl sok területet nem adsz neki egyszerre...
Igen. Mondjuk én most már megvárom a következő akciót, az előző három részt is úgy vettem meg. (Mondjuk az EU II gyári lemeze nekem nem indult el, úgyhogy végig a virágossal voltam kénytelen tolni. :-D)
ez az a játék ,amely megéri a pénzét
De van olyan is, amivel lehet ironmanozni.
Igen.
Vagy támogatod a függetlenségét (ha kitör a függetlenségi háború a gyarmat oldalán szállsz harca), nyertek, és vazallussá teszed. Akár szépszerével, akár erővel.
Vagy támogatod a függetlenségét (ha kitör a függetlenségi háború a gyarmat oldalán szállsz harca), nyertek, és vazallussá teszed. Akár szépszerével, akár erővel.
Nagyon, én a Blizzardos játékaim kivételével majdnem mind ott vettem. Egy dologra figyelj, hogy ne kérj áfás számlát (vagy ha olyan nincs akkor a 10% vatosat kérd).
Hát jah igaz beszerezhetőek, de ha egyszer van fizetésem, és hetente legalább 10 órát játszom vele, miért ne vegyem meg? Olyan mintha a sört is lopnám a kocsmából 😄 (mármint ha nem venném meg)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.15. 15:06:09
Hát jah igaz beszerezhetőek, de ha egyszer van fizetésem, és hetente legalább 10 órát játszom vele, miért ne vegyem meg? Olyan mintha a sört is lopnám a kocsmából 😄 (mármint ha nem venném meg)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.15. 15:06:09
vagy ha nem érdekel az ironman,achievementek vagy a multiplayer,bármelyik torrent oldalon garantáltan fenn van az összes dlc xd
igen tudom, hogy lemaradtam az akciókról, de sajnos csak most van rá keret:/ Mondjuk amit Timakrisz linkelt azzal sokkal barátibb, 6000-ért dlc-k nagyrésze meg van, így már csak pluszba a Common Sense, Art of War és az El Dorado kéne, amik szintén beszerezhetőek olcsóbban. Amúgy ezek a digitális kulcs eladó oldalak mennyire megbízhatóak?
Vagy lehet kapizsgálom már.... Szépen el kell venni először 5 területet egy gyarmati/független, lényeg, hogy egy olyan amerikai államtól amelyik "úgy lett kolonizálva". Azokból magot csinálsz. Létrejön egy saját független gyarmati államod azon a területen és utána szépen kell bekebelezni a többi tartományát, ami már a te gyarmati államodé lesz. Valahogy így gondoljátok?
Utoljára szerkesztette: Ntj, 2015.10.15. 13:53:23
Utoljára szerkesztette: Ntj, 2015.10.15. 13:53:23
Miért, ha megtámadok egy független nyugat-európai országtól elszakadt gyarmatot, akkor van olyan opció, hogy arra kényszeríthetem, hogy colonial nation legyen alattam? Vagy, hogy?
Utoljára szerkesztette: Ntj, 2015.10.15. 13:38:36
Utoljára szerkesztette: Ntj, 2015.10.15. 13:38:36
Megéri, amúgy hét végén tényleg nagyon olcsó volt, most http://www.allkeyshop.com/blog/buy-europa-universalis-iv-cd-key-compare-prices/ itt nézz körül anno én is itt vettem összes dlc kieggel együtt 6000ftért (eldorado wealth of nation common sense)
A nagy DLC kellenek, amik a játékmenetet befolyásolják és új dolgokat hoznak bele. Amire nincs szükség azok a skinek, zenék stb.
Igazából -sajnos vagy nem sajnos- ez a játék pont az amin a DLC-k nagyon sokat dobnak. Én azt mondom, hogy a teljes élményhez a Wealth of Nations kell, a Res Publica kell, a Art of War kell, a Common Sense kell. A Conquest of Paradise és az El Dorado leginkább a gyarmatokkal meg az őslakosokkal foglalkozik, ezek annyira nem fontosak.
Egyébként pont lecsúsztál róla, mert most hétvégén volt baromi nagy leárazás steamen Paradox játékokra.
Egyébként pont lecsúsztál róla, mert most hétvégén volt baromi nagy leárazás steamen Paradox játékokra.
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
Gondolkozok azon, hogy megveszem a játékot és az lenne a kérdésem, hogy tökéletesen elég, ha csak az alapot veszem meg + a Common Senset? DLC-k nem dobnak olyan sokat a játékon nem? velük együtt kicsit már drága lenne