35
  • Molnibalage
    #35
    Láthatólag nem az energetika terén dolgozol. Az energetika kapcsolódi ipara is igencsak megcsúszott 2008 óta. Akkor olyan volt, hogy csak pénzért adtak ajánlatot a cégek, akkor sor volt. 3-4 év várólista volt az erőművi kazánokra. 2009 közepén átmentek abba a státusztba sokan, hogy kvázi azonnal szállítanak és reagálnak mindenre.

    Az ilyen konteós / NWO-s dumával már tele van a tököm... Ha nem teszik a drága hálózati áram, akkor termeld magadnak és rájössz, hogy a drágaság relatív fogalom...
  • gforce9
    #34
    Mivel pont azért drága az áram, mert nyilvánvalóan el kell tartani belőle az iszonyatos lobbikörökre épült rendszert, csillogó irodaházak stb., miközben más ágazatok meg leépítenek. (különben miért lenne drágább, mint máshol) Ennek az árát már az amúgy is megnyomorított lekosságról rabolják le. Namármost, ha eleve így állnak hozzá a felső körökben én abszlúte nem csodálkozok, ha van olyan ember, akinél betelik a pohár és azt mondja kapja be a szolgáltató és az állam. Az, hogy másokkal fizettetik meg az ilyen kiesést, az meg szimplán alkotmányellenes, hogy mást büntetnek meg a vétkező helyett. Ez egy nyomorék, szabadrabló helyzet, így én pont letojom, hogy lopják-e az áramot, mert pontosan tudom, hogy nem attól drága. Ez csak egy ürügy, hogy egymásra haragudjanak az emberek, ne a szolgáltatóra, vagy az aktuális kormányzatra. Ezt a jól bevált rendszert követi mindegyik.
  • Molnibalage
    #33
    http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120803-interju-varro-laszloval-a-nemzetkozi-energiaugynokseg-iea-igazgatojaval.html

    Ha majd tűrhetetlen lesz, akkor lepasszolják az egészet mondjuk az albán államnak. Vagy lekapcsolják az összes erőművet, mert úgy kisebb a veszteség. Aztán majd lehet sipákolni, mert egyáltalán nincs áram.

    Egyébként meg nem veszek olyat, amire nem telik. Igen, szomorú, hogy egyeseknek nem telik korlátlan áramfogyasztásra, de most akkor el kell dönteni, üzleti alapon árulsz egy terméket, vagy szociális alapon ingyért... Ennyi erővel akkor innentől lehet mindent szabadon lopni...?
  • gforce9
    #32
    Attól, hogy te csípőből kifizeted a csekkjeidet, még nem biztos, hogy más is így van vele. Magyarországon élsz? Vagy miért nem látod ezt? Üvegbúra?
  • Tetsuo
    #31
    50 ev mulva mar ok lesznek tobbsegben. ;)
  • Munkas
    #30
    Aztán közvetve, vagy közvetlenül vannak még egyéb szociális "betétek" is az áramárban: szénbányászati hozzájárulás, távhőtámogatás, áram és gázárképlet stb. Meg persze az mvm is állami cég, így nyilván nem biztosítható tökéletes hatékonyság és politikabefolyásmentesség.
    Ráadásul nálunk a tolvajokat és nemfizetőket is védi a törvény (igaz csak közvetve, de lincselni nem kell, a szolgáltató úgysem mindig kapcsolhatja le a villanyt), amit szintén meg kell fizetni. Nálunk azért még szerencsére nem olyan a népesség megoszlása, hogy nagyobb arányban lennének a lopó hajlamú családok. Az a 60% nagyon durva adat.
  • teddybear
    #29
    Ami a villanyt illeti, az bizony alapszükségletté lépett elő az utóbbi két nemzedék alatt. Fontosabbá kezd válni, mint a téli fűtés. A szegényebbek ezért lopják.
    A gazdagék meg csak azért, mert miért ezt ne lopnák. Az adócsalás szépen megfér az áramlopással, meg a gázlopással is. Telne rá, de azért jobban esik a lelkének a lopott.

    Ami a távvezetékek hosszát illeti, a franciák többel és hosszabbal vannak ellátva, de mind a létszám, mint pedig a távolságok nagyobbak, ezért.
    Ami a fontosabb, a lefedettség. Gyakorlatilag minden európai országban közel száz százalékos az ellátottság, legfeljebb néhány tanyában nincs villany. Nálunk '58-ban vezették be az utolsó faluba az áramot, ez volt az első közmű, amit mindenkinek biztosítottak.

    Ami pedig a kereseteket illeti, az bizony nálunk messze elmarad a nyugat-európai átlag mögött, és sajnos még ezt sem kapja meg mindenki. Itt a fórumon is egyre több a munkanélküli, pedig ezt senki sem vallja be szívesen.

    Különben meg egyre én azt veszem észre, hogy a fizum egyre nagyobb százalékát viszi el a rezsi. Az áram is egyre többe kerül, a számláim cirka 15 év alatt megtízszereződtek.
  • Molnibalage
    #28
    Azért valahol csodás, hogy egyesek hogyan megideologizálják, hogy miért kell áramot lopni. Haver, ha szerinted túl drága az áram, akkor válj le a hálózatról és termeld meg madadnak...
  • DontKillMe
    #27
    "Ezek a lopások aláássák a hálózatok fejlesztési beruházásait, és alapvető okai az áramár meredek emelkedésének".

    -És ezt ma valaki még elhiszi? A franciáknál cca 62 atomerőmű van, villannyal fűtenek a legtöbb helyen. Egy francia 2-3000 euró között keres. Alsó hangon. Franciaországban van a legtöbb gazdag ember Európán belül. Az áram mégis olcsóbb, mint nálunk. Ha én 3000 eurót keresnék, nem nagyon érdekelne, hogy 15-20000 ft a villanyszámlám és eszembe sem jutna lopni. Viszont megnéznék egy franciát, ha 80 ezres fizuja lenne, a családban csak egyikőjük dolgozna és lenne 2 gyerek, akit etetni/taníttatni kell, hogy mikor ruházna be egy "békára"?
    :))).
  • defiant9
    #26
    Szvsz. intelligens mérőkkel lehet orkfalván leállítani az áramlopást, ezek sűrűn el tudják küldeni a rajtuk átfolyó fogyasztást, egy ugyanilyen mérőt kell tenni a faluba bejövő trafóra ha eltérés van(több áram folyik el mint amit a fizetős órák jeleznek), akkor zárlat/életvédelmi okokra hivatkozva lekapcsolna a teljes trafó. Tehát amint az ork rácsáklyáz 1 perc múlva már nincs is áram, gyak. használhatatlan lenne a hálózat mindaddig ameddig le nem szoknak a lopásról.
    Esetleg egy faluban megoldható lenne intelligens fogyasztásmérők nélkül is, de akkor egy nagyon intelligens mérőpontot kell a trafó mellé telepíteni, amely folyamatosan pingelgeti/füleli a hálózatot és bejelez ha megjelenik egy be nem konfigurált fogyasztási pont.
  • Sir Ny
    #25
    Mit kell megcáfolni vagy megmagyarázni? Bármit megcáfolok vagy megmagyarázok.
  • aaaaa
    #24
    Mit számít mennyi távvezeték van ? És mennyi autópálya is van ? Jó kevés. Ehhez képest nálunk fizetsz legtöbbet autópályadíjra. Osztrákoknál kevesebb mint fele az éves matrica, Svájcban kb. ötöde, a Németeknél ahol meg szintén nem földutakon közlekednek az emberek, tök ingyenes a személyautók számra. Pedig azt is fenn kell tartani valamiből.
  • sanyicks
    #23
    látom nem tudod megmagyarázni/cáfolni, össze vissza beszélsz, de nem is vártam mást.

    molnibalage detto. Nem tud mit kitalálni a hülyeségei alátámasztására, ezért elkezd terelni pl a távvezeték kilométerekkel. Ilyenkor acsarkodni kezd, mint mindig amikor nincs igaza vagy valaki nem ért vele egyet :)

    De a lényeg még mindig ugyan az balfaszkáim, hogy nem tudjátok sehogy sem megmagyarázni, miért drágább mo-n hasonló helyzetű, hasonló népsűrűségű, mindenben hasonló országoknál az áram. A németeknél legalább van rá magyarázat, itt nincs.
  • Molnibalage
    #22
    Ki nem szarja le, hogy mekkora balfaszsággal tolod tele a neted? Szerinted hány km villamos távvezeték van az országban? Szerintem még nagyságrendileg sem tudnád megsaccolni, mert annyire nem vagy képben...
  • Molnibalage
    #21
    A paski blokkok az 50-es éves életkort bírják, de azon túl inkább ne számoljunk velük. Örüljünk, hogy ennyit kibírtak. Azonban két új 1000 MW-os blokk bizony kellene a mostani 4x500 MW helyett.
  • Sir Ny
    #20
    -.- tehát Franciaország szar példa volt, a terület meg lényegtelen, amikor az egy főre eső területet nézzük. a helyedben inkább csöndben maradnék.
  • Sir Ny
    #19
    ilyenkor mindig szívből remélem bárcsak az ilyen megfagyott volna gyerekkorában
  • sanyicks
    #18
    bulgária? ott is olcsóbb, pedig kisebb a népsűrűség (egyébként meg tökmindegy mert amúgy sem egyenletes az eloszlás sehol), és mellesleg ott még több "norvég" lakik. Kanada? ott kevesebb min FELE annyiba kerül egy kwh (nyilván náluk már szupravezetők vannak :D ).
    Ukrajna? Filléres az áram hozzánk képest, és ritkábban lakott.
    Gyakorlatilag az van hogy a magyar áram ára messze kiemelkedik a hasonló gazdasági helyzetű országok közül, sőt a jó helyzető eu-s országokhoz képest is magas.

    Azt persze gondoltam hogy az én példám szar, hiszen ami a kis elméleteidet megcáfolja az mindig "szar" :D
  • Komolytalan
    #17
    Meg kell húzni a szolidáris gondolkodásmód határát. Amelyik ember nem tartja be a törvényt, az nem érdemes arra, hogy olyanokat figyelembe vegyünk nála, hogy megfagy a gyerek, vagy nincs hol aludni. Vannak fegyveres testületek, ki lehet őket rakni a lakásból, újra be lehet vezetni a kényszermunkát (a munkától úgyis félnek, mint a tűztől) - szóval vannak azért megoldások. Ha meg nem EU konform, akkor ki lehet lépni az EUból - jelen körülmények között úgyis többet bukunk az üzleten (teljes VÁM bevétel), mint amennyit nyerünk.
  • Sir Ny
    #16
    ugyanakkora a népsűrűség frben, mint itt ( sőt, nagyobb ).

    a példád szar, matekozni tanulj meg.
  • aaaaa
    #15
    A putriban soha életében nem fizetőkel mit tudnak csinálni ? Ki se mennek, mert ha ki merészelik kapcsolni, mennek és meglincselik a szerelőt. Hiába a rendőri kíséret, ha utána bosszút állnak. Ha gond van egyből megy a siránkozás mert "jajj megfagy a kisgyerek, nem kapcsolhassák ki csak úgy". Bírságot meg kinek szabnának ki ? Általában albérletben laknak, a tulaj rákeni a bérlőre, a bérlő letagadja, hogy ő ugyan nem kötötte ki az órát és nem fizet senki semmit. Az objektív felelősség jelen esetben nem igazán működik, teljesen jogosan, mert a bérbeadó miért lenne felelős a bérlői okozta áramlopásért. A jogcím nélkülieknél meg a legkisebb problémának tűnik hogy lopják az áramot, ha már lakást is "loptak" maguknak.
  • sanyicks
    #14
    ahhoz képest küldözgetik az 500k-s csekkeket manapság össze vissza ha valakinek egy karc van a villanyóráján, és nem kell bizonyítaniuk hogy loptál.

    Az meg a másik hogy milyen jogon verik rá a fizetőkre a lopásból adódó veszteséget? Hát azért mert törvényen felül állnak, mint minden nagyobb cég ebben a korrupt fos országban.
  • sanyicks
    #13
    okoska oda írtam hogy nem kell jönni a fenntartási költséges marhasággal, mert senki sem hiszi el rajtad kívül hogy egy áramhálózat fenntartása többe kerül mint egy erőmű felépítése és az energiatermelés. OLVASSÁL

    Franciáknál vajon miért olcsóbb az áram, amiben benne van a hálózat fenntartása? Pedig az egy kicsit nagyobb terület... a sötétzöldes fröcsögéseddel meg ne gyere, az a néhány szélturbina nem oszt nem szoroz. Előttük is kurva drága volt az áram.
  • CsZ
    #12
    Szerintem is csak becsülik, hogy mennyit lopnak, senki sem tudja pontosan, hogy mennyi a hálózati veszteség, és mennyi a lopás.
    Az viszont biztos, hogy ha valaki elkezdi lopni az áramot (gázt, vizet mindegy), akkor nem annyit fogyaszt, mintha fizetne érte. Lopott árammal fűtve nem 20 fok a cél a szobában, hanem amit bír a rendszer. Ha már valaki kockáztat, akkor úgy van vele, hogy legyen miért és a normál fogyasztásának sokszorosát produkálja. Még rosszabb ez mint az átalánydíjas megoldás.
    Ezért nagyon fontos ezt visszaszorítani, mert a végén úgyis mi fizetjük ki azt a fogyasztást is, akár így, akár úgy, a szolgáltató nem lesz veszteséges, lemondani nem tudunk róla.
    Egyébként szerintem a szolgáltatók megtesznek mindent amit törvényes keretek között lehet, de azért lássuk be, hogy nem a kényszerítő intézkedések a fő profiljuk - és szerintem jól is van ez így.
  • Narxis
    #11
    Építeni kellene még egy atomerőművet és szó volt arról is, hogy a paksit is fel kellene újítani. Nekem igazából tök mindegy. A tény az, hogy a németeknél 2-szer akkora ár 3-szor akkora minimálbér mellé(1600-1800euro) társul. Nálunk a 93 000Ft-ból bűvészkedni kell, hogy kifizesse az ember télen a víz-gáz-villanyt és akkor még nem is evett vagy vett ruhát magának. Dehát evvan, mi ezen hiába vitatkozunk, senkik vagyunk a világ körforgásában.
  • Komolytalan
    #10
    Nem az a gond, hogy lopják az áramot, hanem az, hogy a szolgáltató megteheti, hogy az ellopott áram díját ráterheli a rendesen fizetőkre. Ha ezt nem tehetné meg, akkor valószínűleg masszívabban lépne fel az áramtolvajok ellen. Jelenleg is van olyan utca Magyarországon (nemzetiségi lakókkal persze), ahol 1 család fizeti rendesen a számlát, a másik 50nél még lóg a kampó a villanydrótról. Ezért a szolgáltató nem kapcsolhatja le az egész utca áramhálózatát. Azzal meg nem sokat érnek, hogy egyesével ledobálják a légvezetékre aggatott kampókat (elmennek az utcából, és visszaakasztják az orkok).
  • Caro
    #9
    Magyarországon szinte minden oda kerül előbb utóbb (ÁFA, járulékok, adó, különadó), csak azt nem lehet látni hogy utána mi lesz vele... néha olyan érzésem van hogy itt még mindig nem ért véget a szocializmus.
  • tatish
    #8
    Nem kell félni, hamarosan megszűnik az áramlopás, mert minden kábelt ellopnak :/
  • Molnibalage
    #7
    Ja, és akkor még az egészen ott az ÁFA...
  • Molnibalage
    #6
    A hálózatnak is van fenntartási költsége te zseni. A termelés meg nem abból áll, hogy Paks 11 Ft/kWh-ban termel. Abból is, hogy a szélerőművek kötelező átvételét ki kell fizetni, amik már 30 Ft/kWh felett adnak és van dárgább elem is a hálózatban. A csúcsidőre beröffentet GT erőművek 60 Ft/kW felett adanak áramot, a kiegyenlítő csúcsideji importáram még ennél is drágább. Idén volt olyan nap, hogy 25% volt az import egyes időszakban. Erre jön rá a hálózat fenntartásának költsége.

    Egyébként a német áram kétszerese a magyarnak és tovább emelkedik a sötétzöldek miatt.

    Egyébként a cikk leíra, hogy milyen is az igazi Balkán. Vicc. A tolvajok fenyegetőznek? Baszod, jenkiknél ilyen helyzetben a Nemzeti Gárdát vezényelnék ki rendet tenni...
  • mitrop
    #5
    Erről kevesebbet beszélnek, mint az üzemanyag ár árréséről, de itt is igaz, hogy a fogyasztói ár nagy része az állambácsihoz kerül és nem az áramszolgáltatóhoz.
    Ha valakit érdekel kifejtem szívesen.
  • sanyicks
    #4
    Sajnos a dolgok árát általában nem a fizetéshez igazítják. De a víz, gáz, áram ára enélkül is pofátlanul drága a szolgáltató költségeihez képest.
  • Narxis
    #3
    Én is lopnám ha tudnám hogy kell biztonságosan. Botrányos árakat szabnak a hazai fizetésekhez képest és az áram nem luxuscikk, olyan már mint a víz, napi szükséglet mert nélküle a munkámat se tudnám végezni.
  • sanyicks
    #2
    kamu hogy ilyen sokat lopnak, csak ürügy arra hogy miért emeljék az árakat(mert éve óta ez a fő ürügy).
    Amúgy nem csoda hogy lopják, amíg ilyen pofátlanul drágán adják az áramot a termelési ár 2-3 szorosáért (nem kell a "de fent kell tartani a hálózatot" bullhit, mert kurvára nem hihető hogy egy áramhálózat fenntartása többe kerül mint egy erőmű megépítése és üzemeltetése).
  • teddybear
    #1
    Nálunk is egyre többen lopják az áramot. Nem csak a napon nem barnult réteg, hanem a "gazdagházak" is.