Napi Online

Kritikus méreteket kezd ölteni az áramlopás

Egész Délkelet-Európában egyre súlyosabb problémát jelent az áramlopás terjedése.

A kommentárok szerint már nemcsak a balkáni országok gazdaságát, de a jog tiszteletben tartását is aláássa a térségben egyre nagyobb méreteket öltő áramlopás. A Southeast European Times írása kiemelte, hogy a tolvajok eurómilliós károkat okoznak a szolgáltatóknak, és az elemzők már csak abban bíznak, hogy az egyre több külföldi vállalat, amelyek felvásárolják a helyieket, képes lesz rendet teremteni.

A tolvajok módszere mondhatni univerzális - vagy a villanyórát manipulálják, vagy illegálisan rácsatlakoznak a villanyvezetékre. Hogy ez mennyire elterjedt, arra jellemző a cseh CEZ cég albániai leányvállalatának tapasztalata: a kisebb fogyasztású hónapokban a teljes áramszolgáltatás 15, a nagyobb terhelésűekben 30 százalékát lopják el. A cég megszünteti a szolgáltatást azoknál, akik lopják az áramot, de ez nem használ azok ellen, akik illegálisan csatlakoznak rá a vezetékeire. Koszovóban is hasonló a helyzet, ott az áram közel 20 százalékát lopják el évente. Az EVN Macedoniának, az osztrák óriás áramszolgáltató leányvállalatának évi 14 millió eurós kárt okoznak a tolvajok

Ezek a lopások aláássák a hálózatok fejlesztési beruházásait, és alapvető okai az áramár meredek emelkedésének - nyilatkozta a SETimesnak Konstantin Dimitrov, a macedón energiahatékonysági szövetség elnöke. Jó példa az áramszolgáltatók balkáni nehézségeire ami az albán többség lakta Velesta városában történt. Az itt fogyasztott áram 60 százalékát vagy lopták, vagy nem fizették ki. Amikor emiatt a cég két napra megszüntette az áramszolgáltatást, a lakosság blokád alá vette az EVN épületét, és felgyújtással fenyegette meg, ha nem állítják vissza a szolgáltatást. Visszaállították.

Dimitrov szerint részben az államok a felelősek a kialakult helyzetért, amikor ugyanis az energiavállalatok állami tulajdonban voltak, nemigen törődtek a lopással, vagyis az emberek ezt egyféle szokásjog alapján folytatják. Ez azonban nem adhat felmentést a tolvajoknak, és remélik, hogy a vállalatok új gazdái a kormányok segítségével keményen leszoktatják majd az embereket erről a hagyományról. A jelek szerint azonban ez nem lesz könnyű - bár a Macedóniában már 5-25 ezer eurós, sőt börtönbüntetések állítólag már hoztak némi eredményt, még vannak falvak, ahová az áramszolgáltató emberei be se merészkednek, mert azonnal megtámadják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #35
    Láthatólag nem az energetika terén dolgozol. Az energetika kapcsolódi ipara is igencsak megcsúszott 2008 óta. Akkor olyan volt, hogy csak pénzért adtak ajánlatot a cégek, akkor sor volt. 3-4 év várólista volt az erőművi kazánokra. 2009 közepén átmentek abba a státusztba sokan, hogy kvázi azonnal szállítanak és reagálnak mindenre.

    Az ilyen konteós / NWO-s dumával már tele van a tököm... Ha nem teszik a drága hálózati áram, akkor termeld magadnak és rájössz, hogy a drágaság relatív fogalom...
  • gforce9 #34
    Mivel pont azért drága az áram, mert nyilvánvalóan el kell tartani belőle az iszonyatos lobbikörökre épült rendszert, csillogó irodaházak stb., miközben más ágazatok meg leépítenek. (különben miért lenne drágább, mint máshol) Ennek az árát már az amúgy is megnyomorított lekosságról rabolják le. Namármost, ha eleve így állnak hozzá a felső körökben én abszlúte nem csodálkozok, ha van olyan ember, akinél betelik a pohár és azt mondja kapja be a szolgáltató és az állam. Az, hogy másokkal fizettetik meg az ilyen kiesést, az meg szimplán alkotmányellenes, hogy mást büntetnek meg a vétkező helyett. Ez egy nyomorék, szabadrabló helyzet, így én pont letojom, hogy lopják-e az áramot, mert pontosan tudom, hogy nem attól drága. Ez csak egy ürügy, hogy egymásra haragudjanak az emberek, ne a szolgáltatóra, vagy az aktuális kormányzatra. Ezt a jól bevált rendszert követi mindegyik.
  • Molnibalage #33
    http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120803-interju-varro-laszloval-a-nemzetkozi-energiaugynokseg-iea-igazgatojaval.html

    Ha majd tűrhetetlen lesz, akkor lepasszolják az egészet mondjuk az albán államnak. Vagy lekapcsolják az összes erőművet, mert úgy kisebb a veszteség. Aztán majd lehet sipákolni, mert egyáltalán nincs áram.

    Egyébként meg nem veszek olyat, amire nem telik. Igen, szomorú, hogy egyeseknek nem telik korlátlan áramfogyasztásra, de most akkor el kell dönteni, üzleti alapon árulsz egy terméket, vagy szociális alapon ingyért... Ennyi erővel akkor innentől lehet mindent szabadon lopni...?
  • gforce9 #32
    Attól, hogy te csípőből kifizeted a csekkjeidet, még nem biztos, hogy más is így van vele. Magyarországon élsz? Vagy miért nem látod ezt? Üvegbúra?
  • Tetsuo #31
    50 ev mulva mar ok lesznek tobbsegben. ;)
  • Munkas #30
    Aztán közvetve, vagy közvetlenül vannak még egyéb szociális "betétek" is az áramárban: szénbányászati hozzájárulás, távhőtámogatás, áram és gázárképlet stb. Meg persze az mvm is állami cég, így nyilván nem biztosítható tökéletes hatékonyság és politikabefolyásmentesség.
    Ráadásul nálunk a tolvajokat és nemfizetőket is védi a törvény (igaz csak közvetve, de lincselni nem kell, a szolgáltató úgysem mindig kapcsolhatja le a villanyt), amit szintén meg kell fizetni. Nálunk azért még szerencsére nem olyan a népesség megoszlása, hogy nagyobb arányban lennének a lopó hajlamú családok. Az a 60% nagyon durva adat.
  • teddybear #29
    Ami a villanyt illeti, az bizony alapszükségletté lépett elő az utóbbi két nemzedék alatt. Fontosabbá kezd válni, mint a téli fűtés. A szegényebbek ezért lopják.
    A gazdagék meg csak azért, mert miért ezt ne lopnák. Az adócsalás szépen megfér az áramlopással, meg a gázlopással is. Telne rá, de azért jobban esik a lelkének a lopott.

    Ami a távvezetékek hosszát illeti, a franciák többel és hosszabbal vannak ellátva, de mind a létszám, mint pedig a távolságok nagyobbak, ezért.
    Ami a fontosabb, a lefedettség. Gyakorlatilag minden európai országban közel száz százalékos az ellátottság, legfeljebb néhány tanyában nincs villany. Nálunk '58-ban vezették be az utolsó faluba az áramot, ez volt az első közmű, amit mindenkinek biztosítottak.

    Ami pedig a kereseteket illeti, az bizony nálunk messze elmarad a nyugat-európai átlag mögött, és sajnos még ezt sem kapja meg mindenki. Itt a fórumon is egyre több a munkanélküli, pedig ezt senki sem vallja be szívesen.

    Különben meg egyre én azt veszem észre, hogy a fizum egyre nagyobb százalékát viszi el a rezsi. Az áram is egyre többe kerül, a számláim cirka 15 év alatt megtízszereződtek.
  • Molnibalage #28
    Azért valahol csodás, hogy egyesek hogyan megideologizálják, hogy miért kell áramot lopni. Haver, ha szerinted túl drága az áram, akkor válj le a hálózatról és termeld meg madadnak...
  • DontKillMe #27
    "Ezek a lopások aláássák a hálózatok fejlesztési beruházásait, és alapvető okai az áramár meredek emelkedésének".

    -És ezt ma valaki még elhiszi? A franciáknál cca 62 atomerőmű van, villannyal fűtenek a legtöbb helyen. Egy francia 2-3000 euró között keres. Alsó hangon. Franciaországban van a legtöbb gazdag ember Európán belül. Az áram mégis olcsóbb, mint nálunk. Ha én 3000 eurót keresnék, nem nagyon érdekelne, hogy 15-20000 ft a villanyszámlám és eszembe sem jutna lopni. Viszont megnéznék egy franciát, ha 80 ezres fizuja lenne, a családban csak egyikőjük dolgozna és lenne 2 gyerek, akit etetni/taníttatni kell, hogy mikor ruházna be egy "békára"?
    :))).
  • defiant9 #26
    Szvsz. intelligens mérőkkel lehet orkfalván leállítani az áramlopást, ezek sűrűn el tudják küldeni a rajtuk átfolyó fogyasztást, egy ugyanilyen mérőt kell tenni a faluba bejövő trafóra ha eltérés van(több áram folyik el mint amit a fizetős órák jeleznek), akkor zárlat/életvédelmi okokra hivatkozva lekapcsolna a teljes trafó. Tehát amint az ork rácsáklyáz 1 perc múlva már nincs is áram, gyak. használhatatlan lenne a hálózat mindaddig ameddig le nem szoknak a lopásról.
    Esetleg egy faluban megoldható lenne intelligens fogyasztásmérők nélkül is, de akkor egy nagyon intelligens mérőpontot kell a trafó mellé telepíteni, amely folyamatosan pingelgeti/füleli a hálózatot és bejelez ha megjelenik egy be nem konfigurált fogyasztási pont.