253
  • Mat666
    remélem primitív válaszom felbíród fogni felsőbbrendű értelmeddel és hatalmas IQ-dal még egyszer hogy biztos hogy meg jegyezd
  • Deus Ex
    LOLLL..
  • DrRadon
    Aztaaa, de megmondtad nekik!

Az oké, hogy járatlan vagy a Curiosity témakörében, de hogy ezzel az alacsony IQ-s tajparaszt beállítottságoddal még a személyeskedést is ilyen alacsony szinten nyomod, az már igazán égő.
  • servell
    *tapstapstapstaps*
  • Deus Ex
    #41: Én is néztem, és furcsának találtam, hogy a leszállást követően senkinek semmi más dolga nem volt, mint tíz percig örülni. Gondolom, minden pult mögött volt egy képernyőn kívüli háttércsapat, aki mondta, hogy akkor most lehet tapsolni mert minden zőőd, de összességében meglehetősen színpadias hatást keltett az egész. Részlegfelelősként engem valószínűleg kicsit jobban érdekelnének a leszállás részletei és a rover rám bízott részének az állapota, az ünneplést meg kb. akkorra hagynám, amikorra minden rendszer ellenőrzése befejeződött, a műszerek flottul működve meghozzák az első eredményeket.
    A NASA TV mukatársai pedig valószínűleg dráma szakra jártak, legalábbis én jobban örültem volna sokkal több telemetriának és sokkal kevesebb ideges rángatózásnak, rémült pillantásnak, tapsolásnak és önfeledtkedésnek.

Ne értsen félre senki, nagyon örülök, hogy lent van a rover, a leszállási eljárással kapcsolatban én is aggódtam, négykor felkeltem, hogy módom legyen megnézni a közvetítést, aki ismer, az tudja, ez milyen nagy szó nálam.

#45: Ha jól emlékszem, a műholdon keresztül 2 Mbit/s sávszélességük van, az általad említett eset akkor áll fenn, ha a rover közvetlenül kommunikézik a Deep Space Networkon keresztül, és még nem a nagy nyereségű antennáján keresztül.
  • Tau Tang Wou
    "Sikeres leszállást produkált a Curiosity..."

• duke
    " Továbbá baromi sok műhold kering körülötte. Mi olyat tudnak még ott találni ami új lenne? :o"

Szerintem sem volna tul erdekes oda kuldeni egy embert. A szkafanderben setalgatva ugysem tudna semmi erdemlegeset felfedezni, amit ne tudna egy robot.
    Ennel sokkal erdekesebb volna a Venuszra kuldeni egy hasonlo robotot. Szerintem legalabb akkora kihivas lenne olyan robotot epiteni, ami kepes volna hoszu ideig kibirni az ottani viszonyokat,(460 C fok es 90 szeres foldi nyomast), mint a marsra embert kuldeni. Es a Venusz sokkal valtozatosabb erdekesebb celpont lenne, mint a Mars.
  • Merces
    És neked mire fel van ekkora arcod, annak ellenére hogy igazad van felháboritó és szánalmas a modorod, két három ilyen paraszt ellehetetleniti az sg.t gratulálok...
  • MacropusRufus
    250byte/sec-el az is csoda, hogy ilyen minőségben jönn a kép (2000bit/sec)
    1996-ban a Pathfinder jobb minőségű képeket kűldött.
  • MacropusRufus
    :) az egyik ipm-ben volt, hogy az új kutatások egyre inkább azt támasztják alá, hogy nem a fáról másztunk le.

Egyébként meg most komolyan: miből állna már oda kűldeni egy humán csapatot? A végén már nem fognak tudni leszálni, mert mindenhol lesz a) egy leszálló egység maradvány b) maga a robot :D
  • Zero 7th
    Semmit, és a fáról is tök felesleges volt lejönni.
  • Zero 7th
    Ha már szőrszálat hasogatunk, akkor az ellipszis is erős túlzás, mert a többi bolygó is hatással van a pályára. Tehát gyakorlatilag egy ellipszisre hasonlító szabálytalan térgörbe, ami minden évben egy kicsit eltér az előzőekben megtett pályától.
  • Crane
    Reggel élőben követtem az eseményeket. Vicces volt az irányítóterem összképe. Volt ott hobó, Elvis hasonmás, punk, meg cicababák, akik csak bambán nézegettek, meg sétálgattak. Na igen, végső soron csak szemtanúi voltak az eseményeknek, mert beavatkozni úgy sem tudtak volna. Végig ezen vigyorogtam: "Kik ezek? Jézusom! Ezek teszik le a rovert?"

És letették! Ezek a kurafik megcsinálták! - Szóvar respect a NASA-nak és az irányító személyzetnek. Nagy érdeklődéssel várom én is az el következendő két évben, hogy milyen izgalmas eredményeket fog majd szolgáltatni. A fedélzeten lévő műszeregyüttes nem kis pálya. Bízunk benne, hogy csütörtökig sikerül mindent beüzemelni 100%-osan. És akkor "ablakot le, könyököt ki, kettesbe be". :)
  • MacropusRufus
    "Ma a Mars bolygón az Amerikai Egyesült Államok történelmet írt"
    már miért is? Ezek a jenkik mindíg írnak valami. Ebben most mi a töri írás?
    Úgy sem lesz ember a Marson belátható idpn belűl. Ezt szajkozzák a jenkik kb. a 80-as évek óta. A NASA szerint már 2010-ben embernek kellett volna ott mászkálnia, erre ez a 4. szonda ami leszál ott. Továbbá baromi sok műhold kering körülötte. Mi olyat tudnak még ott találni ami új lenne? :o

• Molnibalage
    Ha meg ennyire nem vagy képben, akkor mire fel van ekkora arcod...?
  • nyuny01 #38
    Mi lenne ha odamennél és megnéznéd?
  • Mat666
    "Tudod, vannak olyanok, akik csak azért írkálnak be, hogy felbaszhassák valakinek az agyát és rabolhassák az idejét. Sovány vigasz ez a szánalmas kis életükben, de ez minden amit össze tudnak hozni. Értsd: pontosan tudja hogy baromságot írt, épp az volt a célja, hogy találjon valakit, akit húzhat vele."

Tudod senki nem kényszerít téged vagy a másik csíra kölyköt ezt a Molnibalage hogy válaszoljanak egy hozászolásra ennyit arról hogy ki kinek az idejét rabolja.
    A másik hogy felbassza az agyad egy hozzászólás én a helyedben azért ezen el gondolkoznák talán a te életed egy kicsit szánalmas.

Ami az előző hozászolásomat illeti tévedtem és? Én betudom ismerni kit érdekel ennyi befejeztem így is több időt szántam rátok mint amit megérdemeltek csirák.
  • Krisztiam #36
    szerintem semmi nem szállt le a Marson :D
  • csimmasz
    Egyébként erre a hírre vártam reménykedve, nagyon nagy gratula mindenkinek akinek része volt a sikerért hozott erőfeszitésekben!
    Hálistennek megint jönnek majd a hírek a marsjáró kutatásairól, lesz mit olvasni!:)
  • csimmasz
    offtopik!

Ha igy haladunk valóban vége lesz, vagy azért mert visszaküldjük magunkat vagy 100, 200 évvel egy világméretü konfliktussal vagy az fog beteljesedni mint az idiocracy cimü filmben.:)
    Már manapság is a léhütés meg a mások átverése a sléger pálya, nem a termelés vagy érték előállítás.

Tényleg ki fog dolgozni amikor a kissebbség lesz a többség?
    És szégyen lesz nem szinesnek lenni meg nem káromkodni?
  • COOLancs
    Talán ezért nem is terveznek több rovert odaküldeni ebben az évtizedben.
  • gombabácsi
    becsüljétek meg az ilyen eseményeket, pár évtized és véget ér a technikai civilizáció és vele együtt a tudományos fejlődés és az űrkutatás is
  • gothmog
    Tudod, vannak olyanok, akik csak azért írkálnak be, hogy felbaszhassák valakinek az agyát és rabolhassák az idejét. Sovány vigasz ez a szánalmas kis életükben, de ez minden amit össze tudnak hozni. Értsd: pontosan tudja hogy baromságot írt, épp az volt a célja, hogy találjon valakit, akit húzhat vele.
  • Molnibalage
    Gratulálok te zseni.

1. A nagyfelbontású kamera ki sincs csomagolva.
    2. Ez a navigáláshoz használt kisfelbontású cucc. Ezzel kerülik el majd a zizis helyeket, ennek nem az a funkciója, hogy szép HD panoráma felvételeket készítsen.

Egyékbként meg...

Miért nem tudnak a magadfajta balfaszok kussolni...?
  • Mat666
    Szép és jó hogy le szálltak meg minden de pár milliárd dollárból hogy ilyen hulladék fekete fehér képeket küldjenek vissza az szánalom.
  • Archenemy
    Amúgy alapvetően titokzatos, hogy mit eszik az alien. Élőlényeket biztos nem, azokat csak megöli vagy elfogja és tojáskeltetőnek használja.
  • Tinman #27
    És mit eszik?

Homokot vagy követ?
  • duke
    En is azt hittem, hogy mostanra lesznek mar jo minosegu nagyfelbontasu kepek. De csak ezek a tiz eves mobiltelefon minosegu fekete feher kepek vannak, es azok sem tul erdekesek. Egy kep van, ami talan bizakodasra add okot.
  • Archenemy
    Kamu az egész, jól látni, hogy stúdióban vették fel.

(kheh heh heh)
  • MuchACHO79
    Jó, hogy 200MHz-es processzora van, de mit kell ennyit baszakodni a felvételek készitésével meg az antenna kinyitásával? Lenn vagyunk? Lenn. Akkor antenna kidug, tegyék be egyesbe, aztán dzsanázz :) Bezzeg a dártvéder kutasz-droidjai tudták a dolgukat maguktól is... :)

• Molnibalage
    Ettől még a pálya akkor is ellipszis marad...
  • Caro
    Kis kötekedés: a newtoni fizikában, ha a bolygókat gömbszerűnek tekintjük és elhanyagoljuk az egymás közötti gravitációt :)
  • duke
    Csak nehogy kideruljon, hogy ezt is muteremben fotozzak, mint az allitolagos holdra szallasokat.
  • Zolly75
    Vajon Angliában milyen arányban lehetett fogadni a sikerre? Hivatalosan 1.7% volt a sikertelen landolás kockázata, úgy tudom.
  • NEXUS6
    Megmondtam ugye, hogy semmi baj nem lesz!
    :DDD
  • Molnibalage
    Kis kötekedés. Nincs körpály, minden bolygó ellipszispályán mozog, ami nagyon közel esik a körhöz, de akkor sem az.
  • nagypite
    Persze ez a 14 perc a mostani bolygó álláshoz tartozik ennél lehet nagyobb és kisebb is attól függően, hogy a Föld és a Mars a körpályájuk melyik részén vannak egymáshoz képest.
  • nagypite
    Mars-ról az adás 14 perc míg ideér. Az adás neked élőnek hatna, de az már 14 perce történt. Egy oda-vissza párbeszéd 30 perc elég unalmas műsor lenne...
  • Zolly75
    VV stílusban lesz az 1. Mars expedició? :) Izgulok az sms-"percdíjakért"...
  • zolis
    Szépen lassan már egy ilyen leszállást is élőben lehet majd követni, aztán pedig jön a Mars Live Cam!