253
  • Sir Ny
    #253
    ?
  • Merces
    #252
    na bazdmeg, SG hu, szerintem a hódkompon egy Leica A finyképezógép van oszt azzal csinyálja a fotókat
    most pedig kérem a bannomat!!!!!!!!!
  • Bannedusermail
    #251
    Akkor ennyit a tájékozottságodról:

    A napi adatforgalom a marsjáró és a Föld között 32 MB. Nem 32 MB/src, hanem 32 MB/nap.

    Link:
    http://mlzphoto.blog.hu/2012/08/10/miert_gagyi_a_2_5_milliard_dollaros_curiosity_kameraja?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_08_11&utm_campaign=index

    Ennyit a témáról.
  • vumbi
    #250
    fel percet szenteltem a hozzaszolasnak. ennyit er a tema. a helyes iras ellenorzest kisporoltam. tadammm!!!
  • Bannedusermail
    #249
    "És akkor én vagyok a lenéző. '90 óta foglalkozom számítógépekkel."

    Igen, te kezdtél el a korral jönni. Én nem foglalkoztam ezzel max. annyit, hogy ha a nevedben a 81 a születési évszámot jelenti, akkor lukra futottál.

    "Az első képeknél meg az volt a szempont, hogy a közönség minél hamarabb lásson valamit, semmi más. Miután megjött az első 64x64es kép mindenki őrjöngött és volt ideje lejönni az 512x512esnek. Onnantól fogva jöttek a teljes méretű képek. A sávszél egyedül a legelső képnél számított maximum."

    Igen, erről volt szó, mármint pont ezt mondtam, te meg azt, hogy az csak egy kerék elé néző kamera, és ez az oka a gyenge felbontásnak. Azért szép, hogy most azt állítod, amit én a kezdetektől fogva, az elején te meg ennek az ellenkezőjét, és végig pampogtál meg mínősítgettél...

    Csak kérdezem, hogy neked ebben mi a jó?
  • Rapid81
    #248
    És akkor én vagyok a lenéző. '90 óta foglalkozom számítógépekkel. Programozó és rendszerinformatikus vagyok, szóval konyítok picit a témához... Az első képeknél meg az volt a szempont, hogy a közönség minél hamarabb lásson valamit, semmi más. Miután megjött az első 64x64es kép mindenki őrjöngött és volt ideje lejönni az 512x512esnek. Onnantól fogva jöttek a teljes méretű képek. A sávszél egyedül a legelső képnél számított maximum.

    Amúgy itt a (majdnem) panoráma. Kár, hogy nem még színes.
  • Sir Ny
    #247
    ,,Nekem csak annyi róható fel, hogy nem hátrálok ki, ha valakinek nem volt igaza, de egzisztenciális kérdést csinál belőle."

    rili?
  • Bannedusermail
    #246
    Ha a nevedben a 81 a születési évszámod, nem vagy te olyan öreg, mint amilyennek érzed magad. Szóval fel a fejjel, ifjonc vagy még.
  • Bannedusermail
    #245
    Az első képeknél nem az a szempont, hogy egy 5 másodperces swank tíz percet homokórázzon, hanem az, hogy streamelve lássák a felvételt. Egyébként már többször szerepelt, hogy azoknak a kameráknak is nagyobb a felbontása, mint az első képeik voltak, mert lekonvertálták, és a marsjárón is lementették, amit később jobb minőségben is elküldenek a Földre. Úgyhogy igen is izmozol, és a lekezelő stílus, amit kritizálsz, az tőled ered. Hogy ki mit fog fel, az érdekes. Ugyan is nekem meggyőződésem, hogy te is felfogod, de inkább izmozol.

    Egyébként mivel is voltam tuskó? Nekem úgy rémlik, hogy első sorban te minősítgetsz itt...

    Nekem csak annyi róható fel, hogy nem hátrálok ki, ha valakinek nem volt igaza, de egzisztenciális kérdést csinál belőle. :-)
  • Rapid81
    #244
    Izmozik az, akivel egyidős vagy, nem én. Ritka nagy tuskó vagy, mondhatom. Sávszélnek köze nincs a képek minőségéhez, mert a nagy kép is átjön, csak lassabban. Szóval továbbra sem azért ilyenek az első képek, mert kicsi a sávszél, hanem azért, mert nem a fő kamerát használták az elkészítésükhöz, de ezt látom már sosem fogod felfogni.
  • Tau Tang Wou
    #243
    "Egyébként miért kellene kisasszonyként a kurvákat. Nem misszió ez, csak reakció. :-)"

    Már épp meg akartam kérdezni, hogy mit jelent ez, de aztán rájöttem.
    Épp a Mars 3D cikk alatt fejtettem mi, hogy miért baj az, ha a qurvának vélt kisasszonyokat qrvaként kezeled.
    Nem kell minden ismeretlennek neki esni. Persze, ha törlesztés, akkor az kicsit más helyzet, de az se éppen helyes, mert újabb agressziót szül.
    Amúgy bonyolult dolog ez.
    Azt se szeretem, ha valaki túl bájolgósra veszi. Vannak dolgok, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Csak ne ajtóstól rontsunk a házba. Adjunk egy lehetőséget, bekopogunk, hátha kinyitják az ajtót. Aztán, ha az orrodra csapják, akkor be lehet rúgni.
  • Sir Ny
    #242
    most komolyan én lennék ennyire hülye?
  • Bannedusermail
    #241
    Ezeket nem én írtam, miért nekem pampogsz a hibákért?
  • Sir Ny
    #240
    valaki: hanyadikban tanítják a tőmondatok értelmezését? Csak hogy korrekten tudjak beszólni...
  • Sir Ny
    #239
    ,,u h szerintem tartasanak ossze azok akik ertelmesen allnak a temahoz."

    próbálkozik: ,,szerintem tartasanak ossze"
    rossz ember: ,,akik ertelmesen allnak a temahoz"

    *ásít
  • Bannedusermail
    #238
    "Szájbarágós, modhatni korrekt cikk, ráadásul magyarul, tehát talán ezzel végleg lezárható a kamerás téma:

    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/08/08/megerkeztek_az_uj_fotok_a_marsrol/
    "

    Igen, elmondja az objektívet védő sityakot, és utána kitér az átvitel sávszélességére is:

    *************************
    Az első miniatűr képek a Curiosity landolása idején készültek. A Mars-járó a Hazcam első felvételeit 64*64 pixeles méretben továbbította, akárcsak a leszállás idején készült videót. Ennek a rögzítését a Mars Decent Imager Instrument (MARDI) végezte, és eredetileg 1600*1200-as felbontású volt; ezt valószínűleg néhány hónapon belül nyilvánosságra hozza a NASA, amint a képanyagot feltöltik a Jet Propulsion Laboratory (JPL) számítógépeire. Ez azonban sokáig tart, mivel a Curiositynek a Marsról kell továbbítania az adatokat, az adatátvitelhez pedig rádióhullámokat használ, amelyeknek nagy távolságot kell megtennie. Az igazán látványos felvételekre tehát várnunk kell; az első színes fotót egy olyan géppel készítették, amely nem a Mars-járó elsődleges kamerája.
    ***********************************

    Tehát lesznek jobb képek is, de valós sebességgel csak lekonvertált minőséget továbbít. Elvileg a számítógépeit is kenterbe veri bármelyikünk otthoni gépe. Így az adatokat is csak szépen lassan küldi, és itt a Földön ráküldhetik egy komolyabb gépre elemzés céljából.
  • Bannedusermail
    #237
    Nem próbálkozik, sőt velem értett egyet...
  • Bannedusermail
    #236
    "Még mindig nem magyaráztad meg, hogy mi köze a sávszélnek a képek minőségéhez. "

    Szerintem mindenki érti, még te is, csak izmozol.
  • Bannedusermail
    #235
    Te, ha nem az evolúcióról van szó, mondhatni normálisan fórumozol, ezért normálisan is reagálok neked, ha nem az evolúcióról van szó. Egyébként miért kellene kisasszonyként a kurvákat. Nem misszió ez, csak reakció. :-)
  • Sir Ny
    #234
    Már miért ne függne a kép minősége a sávszélességtől? Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne megérteni a kizáró és nyomatékosító függés közti eltérést ( ezt a kettőt most találtam ki ). Az alacsony sávszélesség nem zárja ki a képek nagy felbontását, ám nyomatékosítja, hogy alacsony felbontásban küldjék őket. Sőt, valószínűleg az elsődleges oka.
  • Sir Ny
    #233
    rossz emberrel próbálkozol
  • vumbi
    #232
    Ok! No offense. Csak azert irtam, mert tele vana forum trollokkal, u h szerintem tartasanak ossze azok akik ertelmesen allnak a temahoz.

    Amugy erre reagaltam:

    #185: "Te erre nem is gondoltál, és a kétkedőnek, aki szerint a NASA jobban járt volna egy 100 dolláros kamerával falls választ adtál. Hogy bírja a sok G-t, az alacsony nyomás, a hideget vagy mittomén miket írtál. Rossz válasz egy hülye kérdésre."
  • mrzool
    #231
    Ezek thumbnail és downsampled megjelöléssel lettek feltöltve a képgalériába (ugyanaz a felvétel, csak más-más felbontásban), ugyan nem mondom 100%-ra, de sejtésem szerint minden kép 1024x1024-ben készült (hiszen a CCD adott), csak az volt a parancs, hogy először lekonvertálva legyenek átküldve. A CPU teljesítmény megvan a konvertáláshoz...

    Mindenesetre ennek nagyon várom a full verzióját: 2012-08-06 05:18:38 UTC. A spekulációk szerint a kis maszat a horizonton a skycrane becsapódása / felrobbanása utáni füstfelhő.
  • Rapid81
    #230
    Igen, és először 64x64, majd 128x128 és végül 512x512 kép jött a hazcam-okról. Ezeket fikázza mindenki, hogy a bicskájában jobb fotógép van.
  • Rapid81
    #229
    Még mindig nem magyaráztad meg, hogy mi köze a sávszélnek a képek minőségéhez. És képzeld tisztában vagyok azzal, hogy mekkora sávszél van a Marsra és vissza, de te magyarázol ordas nagy marhaságot, hogy azért szar a kép, mert kicsi a sávszél. Képzeld, volt anno betárcsázós net is, aminek a sávszéle tized akkora volt, mint most a Curiosity (MRO) és a Mars között és azon is jöttek az ennél sokkal nagyobb képek, sőt filmek is! Hogy az az elmeroggyant Aranyi Laci meg hogyan jött a képbe nálad, azt már csak te tudod...
  • mrzool
    #228
    Szájbarágós, modhatni korrekt cikk, ráadásul magyarul, tehát talán ezzel végleg lezárható a kamerás téma:

    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/08/08/megerkeztek_az_uj_fotok_a_marsrol/
  • Tau Tang Wou
    #227
    "Csak az olyanoknak ugatok be, akik..."

    Nincs neked valami házőrzői tévképzeted?

    "...akik alapból agresszív kismalackodnak."

    Mint pl. te?
  • Bannedusermail
    #226
    Csak az olyanoknak ugatok be, akik betrollkodják az Arany Lacika agymenéseit, miközben az értelmeseket letudatlanozzák és akik úgy fórumoznak, hogy elferdítik a másik szavait, hazudnak az előzményekről, vagy akik alapból agresszív kismalackodnak.

    Jelen esetben ilyet nem tettem. Nem oktattam ki. Szerintem ő kapcsolódott be a témába lekezelően. Mindegy, ha érdekel, olvasd vissza.
  • MacropusRufus
    #225
    bármekkora képet el lehet kűldeni akármilyen pici sávszéllel is. Én még 28.8kbps modemmel kezdtem BBS korszakban, és hidd el bármi átjönn/megy.
    Csak győzzed kivárni. Egyébként a 250byte/sec - logikádat folytava - gy.k. semmire nem lenne elég, még az adatkommunikációra sem.("Erős telekommunikációs jeleink vannak, amikkel másodpercenként 2000 bit adatot kapunk.").

    Szóval a sávszélnek csak az átviteli időben van szerepe, az adat méretében nem. Bármekkora adatot át lehet vinni, csak úgy kell konfigolni a rendszert (pl. a timeout nem 10ms lesz hanem pl. 20perc...)
  • vumbi
    #224
    Bannedusermail, a hangnemed amiben nyilatkozol teljesen normalis hozzaszoloknak, indokolatlanul folenyes. Sokat tudsz ez jo, de nem te vagy az "Egyetemes-mindent-tudas" megtestesitoje. Altalaban nagy tudasu emberek meglehetosen szerenyek. :)

    Amugy elfelejtetted megemliteni hogy az eddig kozvetitett kepek, nem a fo kamerakkal keszultek, azt meg mindenki elfelejti, hogy a Curiosity nem egy Filmfelvevo.

    Vannak rajta kamerak, tajekozodashoz, illetve nagyobb felbontasu kepekhez amiken erdekes celpontokat lehet azonositani, de ALAPVETOEN ez a rover egy mozgo laboratorium, KEMIAI elemzesre.
  • mrzool
    #223
    hanem azért, mert ezek a képek azon kamerákkal készültek, amelyek csak ilyen felbontásra képesek

    Wrong. Tegyük végre helyre ezeket a dolgokat.

    MastCam, MAHLI, MARDI: 1600x1200 (Each camera has 8 GB of flash memory, which is capable of storing over 5,500 raw images, and can apply real time lossless or JPEG compression)
    NavCam, HazCam: 1024x1024
  • Bannedusermail
    #222
    Kábé olyan a sávszélesség, mint egy ISDN vonal. Úgyhogy streaming sehogy se menne HD-ben. Az első videot meg nyílván streamben akarták nézni. Meg ahhoz, hogy útvonalat tervezzenek, ahhoz felesleges homokórázó, de HD minőség. A lényeg, hogy fingod nem volt arról, hogy milyen alacsony a sávszélesség a Marsra. Hogy ezt leplezd, inkább fikázol.
  • vumbi
    #221
    miert te hogy ejted: curiositi? :D:D
  • vumbi
    #220
    Nyalazd at a Phoenix szonda eredmenyeit, akkor te is tudsz majd olyanokat mint masok. :D
  • Molnibalage
    #219
    Köszi.
  • Bannedusermail
    #218
    Szándékosan csinálja. Mert olyat mondtam, ami neki új volt, és kellemetlen neki azt mondani, hogy ja tényleg. Hát inkább elment nagy pályás oltogatónak, majd kispályás félremagyarázónak és témaferdítőnek, miután megértette, hogy miről van szó.
  • Rapid81
    #217
    Én értettem, pont ezért nem értek vele egyet. Mármint ezzel a résszel: "A sávszélesség miatt gyengék a képek". Nem azért gyengék a képek, mert kicsi a sávszél, hanem azért, mert ezek a képek azon kamerákkal készültek, amelyek csak ilyen felbontásra képesek. Élő közvetítés meg sehogy sem küldhető át, mert min. 14 perc, mire egyetlen bit ideér. Innentől meg már mindegy, hogy milyen minőséget küldenek. És itt érünk vissza oda, hogy azért szar a kép, mert nem a hiperszupersokmmilódolláros géppel készült, mert az még pihen.

    Egyébként a nagyfelbontású panorámakép holnapra várható a rover környezetéről.
  • Molnibalage
    #216
    Fordíva te zseni. A világ azért tart ott ahol, mert a hitet felváltotta a bizonyíték alapúság. Bár mostanában hódít a homepátia, biorezonancia és egy őrületes marhaságok, mint pl. az intelligens tervezés...
  • Bannedusermail
    #215
    Te most direkt csinálsz úgy, mintha nem értenéd mit írtam. Ezt valaki mással, ha lehetne! Ellenben párbeszédre nyitott vagyok.
  • vumbi
    #214
    A Phoenix merte ki.