Hogyan sprintel majd az olimpián a Blade Runner?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Nekem van hegymászó barátom. És õ mondta nekem, hogy teljesen megtudja Erõs Zsoltot érteni. Szerintem ezért vki nem barom. Mellesleg van olyan szintû sérülés amit semmilyen rehabilitációval nem tudnak helyrehozni sajnos 😞"

Pont nem hat meg a hegymászós ismerõsöd véleménye. Az öncsonkítás elmebeteg dolog.
"Ez azért nem jó példa ide, mert annak a hegymászónak lehetett volna egy lába, ami ki tudja mikor gyógyul meg és állandóan fájt volna, vagy lett egy lába, ami sose fáj, se el nem fagy."

Nem érdekelnek a lózungos faszságok az életcélokról, meg a heroikus küzdelmekrõl. Egy a tény. Aki amputáltatja egy végtagját, amikor az nem életmentõ, az egy barom. Egy öncsonkító retardált idióta. Egy nem normális fasz. A pátoszos mellébeszélés engem nem téveszt meg.
"Ez az ember példát mutat sok százezer láb nélkül élõ embertársának, akik közül sokan a legmélyebb elkeseredésben ülnek a tolószékben. Ezért engedném, hogy induljon, de elõkészítenék két érmet, ha nyer, akkor legyen neki egy plussz arany."

Ez így van és szép meg jó, csak az élsport nem azért van, hogy a tolószékesekbe lelki erõt öntsünk.
"(pl pengeélen táncoló, vagy ilyesmi?)"

Ha a blade runnerre gondolsz, akkor nem szó szerint kell fordítani. Olyasmi lehet, mint nálunk a vesszõfutás, mint kifejezés. Büntetés volt, talán a végvári vitézeknél, vagy akárhol, de középkori eredetû. Két sorban álltak vesszõvel a kezükben a büntetõk, és a büntetettnek meztelen felsõtesttel kellett végig futni úgy, hogy a büntetõk rácsaptak a vesszõvel. Ha sikerült átérni, akkor vége volt a büntetésnek, ha nem, mert elestél vagy elájultál, akkor agyonvertek. Ez a vesszõfutás jelentése. Tehát nem azt jelenti, hogy fut a vesszõ, vagy vesszõkön fut valaki, hanem ezt a büntetést.

A blade runnert vesszõfutásnak szokták fordítani. Hogy az angoloknál mit jelent azt nem tudom, de valami hasonló lehet, ha ez a fordítása.
Gondolom te se tudod mennyire fájdalmas, meg azt se, hogy egy ripityára törött láb mennyire fájdalmas.

Molnibalage
Jah, persze. Direkt nem akart kijutni 2008-ban, mert 4 évvel idõsebben már biztos fittebb lesz.

A mai világban már az az alap, hogy minden összeesküvés...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Büdös Bohóc
nem lehet egy szinten említeni egy karbonszálas végtagot az emberi lábbal, akármekkora megbecsülés jár neki akkor is azt mondom, hogy nem fair a részvétele

majd néznek, mikor gyõzni fog, bár erre kicsi az esély, de az a gyanúm, hogy direkt alulteljesített a kvalifikációnál is, mert ha ne adj isteezn véletlen kurvajót fut, akkor többen felállnának ellenezni az indulását és be sem kerül. Így meg mindenki leszarja a dolgot és nem foglalkoznak vele, aztán a nagy meglepetés lesz mikor megnyeri.

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

Molnibalage
Ott azért nem indul, mert nincs ellenfele... 2008-ban azért nem volt olimpián, mert nem futotta meg a szinte. Most igen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fresh Duke
(És a vicc, amit elfelejtettem elsütni 2x is egymás után...)
Lófaszt, nehogy má'!

A heavy cost. I pay it gladly.

Molnibalage
Az olimpián részt vevõk nagy része elve esélytelen az arnyra, de egy részük nem azért megy.

Csak ma sajnos az elsõt jegyzik, mást nemigen. Pedig gondolj bele, aki opimpián is a "futottak még ketegória" azt azt jelenti, hogy õ mondjuk az adott sportágba a világon perpillanat a top 100 vagy akár top 25 versenyzõ.

Hány ember mondhatja el itt magáról, hogy legalább kis hazájában a top 100-ban benne van bármiben...?

Fresh Duke
Másfelõl, némi tisztelet jár a srácnak, hogy ezek ellenére is akar futni, és versenyezni a profikkal, de van egy érzésem, hogy az Olimpiára csak azért akar menni, mert figyelemhiányban szenved.

Fresh Duke
Mindenféle bunkóság nélkül, szerintem sem kellene az egészséges sportolókkal futnia. Másfelõl meg, szerintem (is) jobb lenne, ha a versenyzõk ugyanabban futnának. Azaz, ha lenne Standard futóruha, cipõ, stb.

És megint csak bunkóság nélkül, ha valaki annyira akarna sérülten versenyezni a többiekkel, akkor induljon ugyanazzal a felszereléssel, mint õk. (Azaz, mûvégtagok nélkül.) Lehet így esélytelen lenne, de azt hiszem ennek az egésznek az volt az alapötlete, hogy kinek van jobb fizikuma, és nem az, hogy ki gyõz, ha különbözõ felszerelésekkel a képességei meg vannak növelve. (Mert igen, ha valakinek nincs lába, akkor a futás meglehetõsen a képességein kívül van.)

Oh, és igen.. Erõs Zsoltot meg tudom érteni, õ nem végez oly módon kompetitív tevékenységet, ami az objektivitás látszatát sugallja, például egy 100 méteres sprint futáson az óra és a távolság különbözõ módon és mértékben sérült emberek között.
Durva, hogy mennyi hülye látogatja az oldalt. Az elsõ hozzászóló bunkó, igaz? Hogyan is mondhatnánk olyat, hogy csak az egészségesek sportoljanak?! Nem elég, hogy az élet a sok szerencsétlent a handikeppjeikkel sújtja, de még taszítsuk is õket mintegy alsóbb rendû csoportba, azok közé, akiknek nem szabad versenyszerûen sportolniuk, akiknek nincs saját olimpiájuk.

Rendben, értem én. Akkor vizsgáljuk meg: paralimpia létezik, hogyan lehetséges ez?

A sport elvben az emberek adott körülmények között elérendõ cél megvalósítására irányuló rátermettségét hivatott mérni, nem csak fizikai és nem is mindig a legpontosabb módon. Az olimpia ilyen játék minden tekintetben.

Ekkor jött néhány idióta könnybelábadt szemekkel, és kitalálta, hogy "élhessenek teljesebb életet" a mozgásukban, vagy szellemi kvalitásikban hiányosságokkal küzködõk és legyen hát nekik is Olimpiájuk -- pardon, innentõl kezdve ez már kisbetû...

Nézzük akkor meg, hogy ez a fajta, kisbetûvel, olimpia, a paralimpia mennyiben felel meg az elsõként röviden és talán nem a legprecízebben, de lényegi elemeiben határolt definíciónak.

Az elsõ és legfontosabb, magánál a gyalogkakukknál maradva, hogy nem minden sérült bír azonos esélyekkel a gyógyászati segédeszközök használata tekintetében, és itt csöppet sem az anyagikra gondolok. Egy elég ízléstelen példa: függetlenül attól, hogy a cikkben szereplõ mûvégtag elõnyt, vagy hátrányt okoz, az kétségtelen, hogy egy paralimpián, ahol egy lényegesen egészségesebb, azaz a testi teljeség tekintetében kevesebb hiányt szenvedõ illetõ, aki csak féllábát vesztette el, gyengébbnek bizonyul, mert a mûvégtag és a végtag szimultán mozgatása nem dinamikus-ciklikus. Nem ugyanazok a mozgások valósulnak meg, hanem egy darabos széttördelt mozgást kapunk; a mûvégtag és a végtag két különbözõ tempóval és fázisokon keresztül tudja megvalósítani a saját ciklusát, ez pedig külön feladatot hárít a versenyezni kívánó félnótásra: a tagok szinkronizálását.

Ha pedig ilyen elemi különbségek vannak, vajon mennyire beszélhetünk ésszerûen megrendezhetõ versenyekrõl a mozgáskorlátozottak körében? Hiszen a számak relatíve alacsony, így gyakori jelenség a tömbösítés: különbözõ problémákban, így eleve különbözõek az esélyek a rajthoz állás pillanatában.

Terápiás jelentõsége van? Oh! És annak is, hogy a féllábú a biológiai adottságaiból fakadóan, ha a legkiválóbb izomzattal és felkészültséggel is bír egy középszerû, két mûvégtagos szükségképp lefutja, mert az utóbbinak a sebesség intervalluma mondjuk nincs is átfedésben az elõbbivel? Tápláljunk tehát hiú reményeket azokba, akik azt hiszik, hogy így is lehetnek nagyszerûek és élhetnek teljes életet, amikor kilehelve a lelkük sem futhatják le azt, aki még kevésbé teljes testileg?

Kinek volt ez a beteg ötlete? Nah, fel a kezeket, ki szeretne még sérülteknek szóló olimpiát?
Nekem van hegymászó barátom. És õ mondta nekem, hogy teljesen megtudja Erõs Zsoltot érteni. Szerintem ezért vki nem barom. Mellesleg van olyan szintû sérülés amit semmilyen rehabilitációval nem tudnak helyrehozni sajnos 😞
http://www.youtube.com/watch?v=q1YYxXEc-Ls
Szerintem a csatlakozási pont ( ahol pont = felület ) eléggé fájdalmas lehet.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

wraithLord
Ez egy kódnév, amire nincs magyarázat a filmben. Így csak a találgatás marad... Az angol anyanyelvûeknek is.

Pistoriust pedig gondolom azért nevezték el Blade Runnernek, mert kis túlzással úgy néz ki, mintha pengéken futna.

Egyébként fenti esettel kapcsolatban azok táborát erõsítem, akik szerint mûlábú ember ne versenyezzen az olimpián az egészségesekkel.

Ha nem nyer, akkor csak a helyet foglalta, ha meg aranyérmes lesz, akkor meg tisztességtelen elõnnyel tette ezt.

Az egészet csak a cirkusz kedvéért engedélyezték, ami a birka népnek kell, hogy jól érezze magát.

Ez azért nem jó példa ide, mert annak a hegymászónak lehetett volna egy lába, ami ki tudja mikor gyógyul meg és állandóan fájt volna, vagy lett egy lába, ami sose fáj, se el nem fagy.

Szerintem itt nyomós "érv" lesz az üzleti (reklámbevétel, nézettség) szempont.
Ez a sportember pedig hozza a nézõket, elég jól. (És a többiek, a többi cirkuszosok nem ezt csinálják? Pénz, szponzorok, reklám, cirkusz, addigselázonganak....)
Szóval engedni fogják valahogy.
Megjegyzem, hogyha nekem választanom kellene, hogy azt a hermafrodita "nõt" engedjem futni, vagy ezt a sportembert, akkor én inkább Pistoriust engedném futni, a nõnek látszó fickót pedig besoroznám a férfiak közé.
Komoly dilemmára irányította rá a cikk a figyelmet. Szerencse, hogy nem nekem kell döntenem, mert igencsak vakargatnám a fejem. Asszem, hogy igazán igazságos döntés nem fog itten születni.

A kérdés vizsgálatát jóval messzebb kellene kezdeni, nem a mûlábaknál. Mi az élsport célja és szerepe? Neeeem, nem a 2000 évvel ezelõtti görögöknél, hanem MOST

Mi az olimpia értelme? Egészséges emberek nagy heroikus küzdelme? Vagy cirkusz a népnek?
Az élsport mára szerintem elszakadt a hétköznapi élettõl és bizony az egészségtõl is.

Kérdés az is, hogy dicsõség-e egyáltalán az olimpián résztvenni és nyerni ennek a sportembernek? Mert szerintem õ leginkább sportember azok között, akik ott versenyeznek. Mert lábak nélkül programmozó vagy sakkozó is lehetett volna. De õ futni akart. Dacolva a fájdalommal, a reménytelenséggel, az ellendrukkerek megjegyzéseivel.

Vajon miért ragaszkodik ez a sportember ahhoz, hogy az olimpián fusson versenyt a többiekkel? Milyen plusszt jelent neki ez ahhoz képest, mintha az olimpiától függetlenül, a tévécsatornák nyilvánossága elõtt lefutná azt a távot, x másodperccel gyorsabban, mint az olimpiai bajnok? A világhírt és az ismertséget úgy is megszerezné. Vagy mégsem? Vagy nem eléggé?

Bármilyen sportrendezvényt nem lehet attól a társadalmotól függetlenítve vizsgálni, amelyben az létrejön.
Ez az ember példát mutat sok százezer láb nélkül élõ embertársának, akik közül sokan a legmélyebb elkeseredésben ülnek a tolószékben. Ezért engedném, hogy induljon, de elõkészítenék két érmet, ha nyer, akkor legyen neki egy plussz arany.
ja, tulképp amiért ide jöttem az az, hogy bár kb nagyon sokszor láttam a címben szereplõ filmet (és a polcomon csücsül az összes verziót tartalmazó ultimate edition) és nem vagyok teljesen hülye az angol nyelvet illetõleg, még mindig nem tudom, mit is jelenet a kifejezés - még barátom, gúgli se sokat segített.
ötletek, lehetõleg forrással?
(pl pengeélen táncoló, vagy ilyesmi?)

No good deed goes unpunished, outlander. - Azura

Igen, pont azért mondom, hogy egy barom.
#1 kb egyetértek

"Miért nevelhet minden idióta gyereket?"
bennem is gyakran felmerült (és ez TÉNYLEG nem személyednek szól, passzív-agresszív stílben). lassan már mindenhez kell papír, de ahhoz hogy kölköd legyen, elég kuki/puni. pedig sok nagyobb felelõsség nincs.
"Neki ez esik jól."
nekem meg az, hogy én legyek a mu kapusa (valójában nem érdekel a futball). mégsem kapok lehetõséget.
"Egyébként ennyi erõvel akkor azt is lehetne korlátozni, hogy 2 méter feletti körüli futó ne indulhasson, mert az is elõny."
az fizikai, belsõ tulajdonság. a sport errõl (és arról, hogy vki abból mit képes kihozni) szól.

#28 volt egy fickó, mindkét lábát levágták, s mégis megmászta az andoknak vmi ~7000m csúcsait kb 60 éve. nem a 'sport' miatt volt az amputáció, így nem is sztárolták. bár belejátszhatott az is, hogy 2. vháb tán legjobban feldíszített német pilótája volt (hans-ulrich rudel).

na mindegy, végére az én kis ámerikánus (ha már könnyezve tapsolunk minden baromságnak, maradjunk ennél a stílusnál) 2 fillérem: olimpia legyen olyan, mint az ókori görögországban. ha nem is mezítelenül, de hivatalos/egységes ruházatban edzzenek/versenyezzenek a t. résztvevõk. semmi koksz, semmi 1/2 grammos rizsrost futócipõ, semmi hi-tech bicikli (és fõleg nem mûvégtagok), csak az amit anyu/apu adott + a belefeccölt idõ + az aktuális forma.
gyõzzön a jobbik.

No good deed goes unpunished, outlander. - Azura

A pillanatnyilag jegyzett legjobb idejei (wiki) jó messze elmaradnak a világrekordoktól. Ha az olimpián valahogy mégis "megtáltosodik" és nyer (ilyen idõkkel az is gyanús lenne ha érmet szerezne), az azt jelenti hogy sumákolt, nem teljes erõbedobással küzd v. küzdött korábban, tisztességtelen elõnnyel indult, ebben az esetben érem nem jár és lehet hazakocogni.

Hülyén hangzik, de ez kb. azt jelenti, hogy csak abban az esetben lehet tisztességes a verseny, ha eleve esélytelen. Akkor meg sok értelme nincs, nem több mint cirkuszi látványosság, nem jó az egész üzenete.

Ugyanakkor önmagában az pozitív hogy megteheti, megméretteti magát, sprintelhet egy olimpián - hiszen magához hasonlókkal nemigen tud versenyezni, épp nem állunk jól térd alatt amputált sprinterekbõl.

Am. a paralimpia rákfenéje ugyanez, nincs két egyformán sérült sportoló, valaki mindig elõnybõl indul - az egészségesek sportjában ez ebben a formában eddig nem volt jelen - persze genetikailag, ökletesen elõnyös fizikumok szintjén igen, de egyrészt az természetes, másrészt pl. az ázsiaiak sem viselhetnek protéziseket csak azért, mert alacsonyak, nincs is világrekorder sprinterük (jó, egy darab japán, '35-bõl, az is hátszéllel 😊, mégse reklamálnak.
sõt, matekolimpiiából is nõi van meg koedukált. Hol vannak itt a nemek egyenlõ esélyei?

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

NEXUS6
Amúgy meg a cikk egy tévedés, mert Terminátor ez a gyerek nem Blade Runner!

Élõ szövet a fém vázon!
<#nyes>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

nem értem ebben mi a kérdés. a futás alapvetõ mechanikája itt egyszerûen nincs kivitelezve. innentõl meg balra el. valami nagy joghézag lehet a definíciókban, ha eddig ennek nem parancsoltak megálljt.

nekem semmi bajom vele, de tényleg. ennyi erõvel kerekesszékkel is indulhatna.

Akkor lenne érdekes a verseny ha páran futócipõ gyanánt ilyen eszközökkel futnának...

Szerintem ez még nem technikai sport.. próbál egyenlõ lenni technikai segítséggel.. ha most lekorlátozzák akkor kb olyan lenne az olimpia mint az F1. Ha egészséges ember használna technikai segítséget azt tiltanám, de még egy "kicsit rövidebb az egyik lábam" paralimpiás sem indulhatna technikai segítséggel. De egy lábatlan ember had használjon mûlábat, úszólábat bizonyos megszorítások mellett!

Ahogy valaki írta, addig nem lehet pontosan megmondani mennyit segít ez az eszköz amíg egy egészséges olimpikon sprinter nem veszti el a lábát és fut utána is! Nincs összehasonlítási alap... mintha valaki azt mondta volna hogy elméletileg nem képes az ember 10 másodperc alatt lefutni a 100m-t mert nem alkalmas rá a test...
wraithLord
Én azért megpróbáltam volna mindent annak érdekében, hogy saját lábbal tudjak hegyet mászni. Lehet, hogy a hegymászás az "életem", de a lábam pedig én vagyok (többé-kevésbé). Nem ijesztett volna meg pár éves rehabilitáció, hogy aztán saját lábbal mászhassak hegyet. Nem tudom elképzelni, hogy sehogyan sem lehetett volna összehozni abból a lábból valami normálishoz nagyon közelit... A másik meg... nem igaz, hogy egy embernek csak egy "élete" van, amit ha nem csinálhat, akkor számára megszûnik létezni minden...

Ilyenkor mindig a Peaceful Warrior címû film jut eszembe. Igaz, lehet, hogy kissé bárgyú és klisés... 😊

Szóval szerintem a lábkidobálás sem normális, és az sem, ha valakinek egyetlen egy olyan dolog van az életében, amitõl jól/embernek érzi magát. Bár ha utóbbi nem lenne, akkor elõbbi sem...

lol és akkor mit szóltok ehhez?

Hermafrodita a világbajnok futónõ
már a fejérõl látszik, hogy töke van a menyasszonynak...
Ehhez a hozzászólásodhoz csak gratulálni tudok. Valszeg még nem volt olyan dolog, amire azt tudnád mondani, hogy ez az életem. Ha egy hegymászó nem tud hegyet mászni, mert a lábával vmi olyan dolog lesz, akkor az neki kb. egyenlõ a halállal. Még így elvesztette a lábát, de folytathatja azt, ami neki az életet jelenti.
Hát gyere, de elõtte amputáljuk térdbõl mindkét lábadat okés? 😄

A lehetetlen csak annyit jelent, hogy egy kicsit tovább tart. Cyrix MII300-64MB SDRAM-VooDoo2 Kérlek sírj még az artik miatt. A könnyeid édesek.

jackoneill90
Mûvégtagos csak más vele hasonló állapotban lévõvel versenyezzen. Ha meg meg nyeri az olimpiát én szerintem az csalás lesz. Ha második lesz az már elfogadható.

http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.

Már készülök is az olimpiára... xD

Nálunk van egy ilyen barom, csak az hegymászó. Megmaradhatott volna a lába, csak maximum hegyet nem tudott volna mászni ötven éves fejjel. Hát amputáltatta, hogy egy mûvégtaggal bohóckodjon. A tévében még meg is tapsolják, sztárolják, és senkinek nem jut az eszébe azt mondani neki, hogy egy elmebeteg fasz vagy. Nem, hagyták, hogy amputáltasson. Hülye képmutatás ez.
TreDoR
Mondjuk szerintem se sok ételme van, mint itt már írták ennyi erovel akár autóval is indulhatna.

De az milyen lesz ha esetleg megnyeri; a doppingolásra alapozva gondolom lesz majd olyan elmebeteg aki utána lereszeli a lábait, hogy a kovetkezore ilyen protézisekkel mehessen vissza.

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

Te meg a képmutatással nem leszel nála okosabb.
Csak azok nem nyomorékok.
TreDoR
Na mert a tobbi résztvevo nem az onigazolási kényszere miatt fut 😄

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

Hát belõled ezt a mûegyüttérzéses baromságot ki nem néztem volna. Ennek a faszinak a paraolimpián a helye és pont.
Felesleges a sok tudományos maszlag meg számolgatás. Ha nagyon kívábcsi valaki, akkor fussa le a távot és utána amputálja le a lábait, majd fussa le újra és hasonlítsa össze az eredményeket. És bármit is kap, azt tartsa meg magának.

Egy biztos, hogy egy nyomorékot, csak azért, hogy kedvesek legyünk vele, nem hagyhatjuk, hogy szétbassza az olimpiát meg a sportot az önigazolási kényszerével. Legyen király a bicebóca szekcióban, akit érdekel a mûsor, az meg kukkolja a paraolimpiát!

Neki meg csak annyit kell, mondani, hogy mit lábatlankodsz itt már bazmeg.
wraithLord
Nem csak "akar futni", hanem fut is. Nagy különbség...
Már amennyire ezt a szó klasszikus értelmében futásnak lehet nevezni, mert szerintem csak halad elõrefelé a protézisein. És ezen egyszerû oknál fogva szerintem sincs helye olimpián futóként, nem azért, mert elõnyben van, vagy hátrányban, vagy mittudomén.
Azért jó dolog tudni, hogy lábak nélkül is lehet a futáshoz hasonló testmozgást végezni.

Molnibalage
Fériak nõiben nem, de fordítva asszem elméletileg lehetséges, csak értelme nem nagyon van pár sportot leszámítva. Pl. Polgár Judit férfiakkal sakkozik. Csak a fizikai versenysportok nagy részében a nõk úgyis alaulmaradnának, ezalól alig pár kivétel van.

mar varom a deus ex agumentation projektes sportolokat muvegtagokkal :d

anti hero

TreDoR
Márpedig ha Peter Weyland azt mondja, hogy ezek a lábak 7 másodperces elonyhoz juttatják, akkor az úgy is van.

Magnum PI
Most ha nekem mûkart csinálnak amivel olyan stabilan tartom a fegyvert mint ember soha, akkor indulhatok lövészeten? Indulhatok úszáson, békatalpakkal ha nincs lábam? Gyakorlatilag innentõl kezdve kezdhetünk technikai sportról beszélni.

"ELöny? ÉS akkor mivan? A töbiek meg szurják magukat mindne féle cuccokal." Mert szerinted õ nem szúrja magát? ugyanmár!

NEXUS6
Szerintem is!

Sõt, mi az hogy nem indulhatnak férfiak nõi vesrsenyszámokban!!!! És a másképp szeretõk, az õ jogaik hol vannak.
Mi az, hogy nem indulhat sakk olimián olyan aki nem tud sakkozni!? És? Majd az ájbiem melléad valami sakkszámítógépet. A mai világban minden lehetséges és szabad. Mi az hogy gátat szabnak hülye szabályokkal egyesek az emberek önmegvalósításának.

Ez is milyen baromság, hogy csak nõk szülhetnek gyereket!

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Aki sg VIP-re pazarolja a pénzét az is okos lehet.