170
 • Molnibalage
  #170
  Miért keverném? Az autónban van plusz akku és van hagyományos motor és az ezeket összekötő rendszer. Önmagában + tömeg, de a több hely = nagyon autó = + tömeg.

  A hajóknál nagyon is tisztában vagyok a turbóelektromos meghajtás előnyeivel.
 • Sir Ny
  #169
  ,,Jelenleg a világ energiatermelésének 80%-a fosszilis forrásból származik. Ilyen arányok mellett az elektromos autók használata gyakorlatilag zéró környezetvédelmi előnnyel jár."

  és mi lesz 3 milliárd ember tüdejével? vagy a társadalomvédelem nem része a környezetvédelemnek?
 • teddybear
  #168
  Azt hiszem kevered a hibrid és a dízel(gőzturbinás)-elektromos hajtást.

  Az első egy akkus+elektromotoros meghajtású autó, amibe még beleépítettek egy dízel, vagy benzines generátort is. Ez egy darabig, amíg az előzőleg feltöltött akku bírja, az akkuból veszi a hajtóerőt. Ha ez elfogy, akkor beindul az aggregát, és után tölti az akkukat. Ha még úton van a kocsi, akkor az aggregát árama a motorba folyik, de mivel a teljesítménye nem túl magas, a kocsi lassabb, mint a hasonló, de hagyományos meghajtású társa.

  Ami a dízel(gőzturbinás)-elektromos hajtást illeti, az a technika I.VH. előtt kezdett elterjedni, mert az elektromos motort már akkor is könnyebben tudták vezérelni, mint a gőzturbinát.
  A gőzhajókat ugyanis legalább fél napig tart üzemi hőmérsékletre felfűteni. Hasonlóképp időbe telik, amíg a normál teljesítményről csúcsra járatják.
  Az első gőzturbinás-elektromos meghajtású hadihajókat 2-3 perc alatt fel tudták futtatni az utazósebességről a csúcs sebességre. Egy hasonló méretű tisztán gőzmeghajtású társának ez több mint egy órába került.
  Ráadásul ekkora teljesítmény átvitele mechanikus úton meglehetősen körülményes, a drenaughtok csavartengelye több mint 100 méter hosszú és méternél vastagabb volt!
  A mozdonyoknál és a bányadömpereknél is gondot okoz az 1 MW körüli teljesítményű erőátvitel megoldása tisztán mechanikus módszerekkel. Ekkora teljesítménytartományban már problémás egy kuplung elkészítése.
 • Nailboy
  #167
  Ha a polgármester hoznatna egy olyan rendeletet hogy x szintű szmogszint alatt csak elektromos üzemben lehet hajtani a városhatáron belül akkor a hibridnek van értelme jelenleg.

  (És tök logikus lenne egy ilyen rendelet az egészségünk védelmében)

  Ugyanis a városhatáron túl nem néznék ki a fejemből hogy kifogyott az áram a tisztán elektromos autómból, hanem megtudnék tenni távolságokat is.

  Jelenleg a hibrid megoldás pontosan az alacsony energia sűrűségű tárolóeszközök hiányosságait pótolja ki úgynevezett range extenderként.

  (kivéve persze az a hibrid ami nem tud tisztán elekromos üzemben menni)
 • Molnibalage
  #166
  A hibrid hajtás az én szememben egy rossz vicc. Olyan, min az F-111 vs. vadászgép dilemmea. Túl nehéz a gép, erősebb hajtómű kell, emiatt plusz üzemanyag kell, amitől nő a gép tömege, erősebb hajtómú kell, és így tovább.

  A hibridatuó dettó ugyanez. Két erőforrás miatt a tömeg bazinagy, tök feleslegesen cipelni kell. A nagyobb tömeg miatt erősebb motor kell. Erősebb motor nehezebb is, emiatt megintcsak nő a tömeg.

  Ezen felül bonyás, és olyan nyersanyagokból készül, amikből bizony nem lenne elég, ha midenki ilyennel járna. Semmi értelmét nem látom. Parasztvakítás, technikabuziknak meg érdekes dolog, de semmit sem olda meg.
 • teddybear
  #165
  Ami azt illeti, nem csak akkumulátorral hajtott elektromos autók léteznek.
  Az elektromos hajtás már nagyon jól ki van fejlesztve, a gond a táplálással van. A legegyszerűbb az akku, csakhogy bár ezeket folyamatosan fejlesztik, drágák és súlyosak. Ráadásul elég alacsony a súly-energiatárolási képességük. A másik gyenge pont az akkuk feltöltése. Sajnos általában a mezei felhasználó éppen napközben viszi el otthonról a kocsit-> amikor a napelem töltene. Ezt megoldhatjuk két, cserélhető akkupakkal, de ennek komoly ára van. Arról nem is beszélve, hogy nem mindig süt a nap.
  Ráadásul a magyar(De az összes többi sem!) energia-rendszer nem képes ekkora plusz terhelést országos szinten lekezelni.

  Más módszerek:

  Vezetékes táplálás; ez több szempontból is előnyös, de ugyanakkor megvannak a hátrányai. Elsősorban ott lehet használni, ahol amúgy is rögzített az útvonal, azaz villamosoknál, és vonatoknál. Továbbá ott van a troli is, ami egyfajta hibrid. A legnagyobb hátránya maga a kötött pálya, aminek a kiépítése nem kicsit drága, és semmilyen szabadságot nem engedélyez az útvonal megválasztásakor.

  Hidrogén(üzemanyag)cella. A mezei méregzöld ideális kocsija. Sajnos ez sem igazán jó megoldás. A hidrogén nagyon illékony, nem marad meg a tartályban sokáig, és másrészt is nehezen tárolható. A közhiedelemmel ellentétben a vízbontásos előállítása drága, az elektromos vízbontás hatásfoka nem igazán jó. Sokkal olcsóbban állítható elő földgázból( A "Olajlobby" máris teli torokból röhög!)

  Hibrid meghajtás. A méregzöldek másik választása, az igazi fából vaskarika. Összegzi a kétféle meghajtás összes hibáját, olyan mint az állatorvosi műanyag tanulólova, amin az összes lóbetegség megvan.
  Rövid távon keveset fogyaszt, mert amíg az akkukban van töltés azt használja, de a hosszabb távú útnál előjön az alul méretezett belsőégésű motor, és a normál kocsihoz képest jóval magasabb önsúly okozta problémák.
  És persze ottan egyrészt a magasabb előállítási költség, illetve a bonyolultabb szerkezet adta hajlam a meghibásodásra.
 • Nailboy
  #164
  Van abban igazság amit mondasz, de azért nem elhanyagolható az egészségkárosítás.
  Trendi ma a környezetszennyezésről beszélni, miközben a városokban milliószámra szívják az emberek a szmogot ami dől a kipufogókból.

  Én speciel örülnék ha nem kellene azt szívnom, a gyerekeimmel egyetemben.

  Ezzel párhuzamosan hogy az erőművek milyen szinten állnak át a megújulókra az más tészta.
  Ott is adott sajnos ami az autóknál. Amíg a nagy mennyiségű hatékony energialetárolás nincsen megoldva, éppen ezért nem várható igazi áttörés rövid távon.
  Sajnos nincsen megoldva, pedig elég sok fronton megy a kutatás.
 • NEXUS6
  #163
  Jelenleg a világ energiatermelésének 80%-a fosszilis forrásból származik. Ilyen arányok mellett az elektromos autók használata gyakorlatilag zéró környezetvédelmi előnnyel jár. A különbség hogy az energia termelése nem az utak mellett, hanem az erőművek környezetében szennyez. A megújuló energia technológiák jelenleg igen csak nem gazdaságosak. Támogatás nélkül gyak életképtelenek a piacon, a nagybani elterjedésük pedig a jelenlegi gazdaságot gyak lehetetlenné tenné.

  Az elektromos autók elterjedése tehát összefügg az energia termelés átalakításával, feltéve ha értelmesen akarjuk használni, addig gyak játékszerek azoknak, akik ezt megengedhetik maguknak (elektromos kocsi ára min 2X akkori mint a benyásé, használati értéke alacsonyabb, használt piac ebből jelenleg még gyak nem létezik) és nem többek.
 • Nailboy
  #162
  Jót nevettem mikor megnéztem hogy mennyi energiát fektettél a mellébeszélésbe.

  Te öregem magaddal vitázol. És abból is a hülyébbik feleddel.

  Az hogy te miből vonsz átlagot és mi jön ki neked a saját listádból, az teljességgel lényegtelen mivel itt senki nem arról beszélt.

  Ha vetted volna a fáradtságot és mielőtt az egoista hozzáállásoddal telefröcsögöd a fórumot elolvastad volna a korábbi beszélgetést rájöhetnél hogy csak magadat égeted.

  Ez a cikk is konkrétan nagy kapacitásu akkukról szól, a hozzászólók is olyan autókról beszélnek amik képesek kiváltani egy mai hagyományos autót.
  Ennek messze a minimuma 50Kwh de inkább 100-150...

  Az hogy te itt összevissza forogsz tök más számokon az lényegtelen.
  Plusz senki nem beszélt arról hogy ezekből hény van magyarországon. A jövőről beszéltünk, és hogy a magyar hálózat jelenleg mit tudna ebből kiszolgálni.

  A konklúzió az hogy csak a hazai járműpark töredékét lehetne tölteni ha elektromos üzemű lenne (és ismétlem nem fostalicska hanem egyenértékű a mostaniakkal hatótáv szinten) a jelenlegi infrastruktúrával, és ennek a kapacitások problémája csak egy része a bajnak, a struktúra még nagyobb gond.

  Az hogy a magyar hálózatról beszélünk és te meg az USA-t kezded iderángatni, külön vicc.
  Ha kifogytál az ész érvekből akkor be kell ismerni a tévedésedet.
  De te ahelyett hogy a magyar hálózat strukturájáról, és valós kapacitásairól, adnál hiteles adatokat, csak ferdítesz.

  Nyilván mert troll vagy, és mint olyan, számodra nem fontos hogy konklúzió legyen, csak a feszültség. Abban te vagy a profi, eddigi repertoárod:

  - Forum elárasztása (flood)
  - Inzultálás, hergelés káromkodás
  - Másik szájába adott mondatok
  - Téma elterelés
  - Vesztett szituációk ingorálása
  - Mellébeszélés
  - Valótlan dolgok melleti kiállás

  Az ilyen embereket mifelénk először csak kinevetik, majd kiközösítik, és ha nem bír magával esetleg jól pofánverik.

  Nyilván jól esik a netes anonimitás védelme neked, ezért is vagy troll, és ezért is várható hogy a következő válaszodban vagy bővíted a repertoárodat, vagy csak a régiekkel operálsz (igénytelen troll).

  Az borítékolható hogy ilyet nem írsz:

  A.) Oké benéztem, értem hogy milyen kapacitású autókról beszéltetek, de akkor is elbírná a házózat ezért és ezért...
  B.) Oké benéztem, értem hogy milyen kapacitású autókról beszéltetek, utánajártam és a jelenlegi hálózat valóban nem bírná.

  Ehelyett valószínűleg mulatni fogunk.
  Kiváncsian fogom az otthoni gépem bekapcsolni vajon mivel örvendeztetsz meg bennünket.
 • T2k
  #161
  http://people.hofstra.edu/geotrans/eng/ch8en/conc8en/oecdoil.html
 • T2k
  #157
  Azokat a kérdéseket amiket itt felvetettél, már rég megoldotta a: Project Better Place
 • Molnibalage
  #156
  Azon az USA hálózaton, ami n+1-szer megfeküdt egy szimpla kánikulában? Alig várom, amikor az ottani nagy autóméret mellett te még rápakosz milliónyi autót...
 • Molnibalage
  #155
  Ez gyönyőrűszép, csak az áltagpolgár 120-130-as autópályatempójánál a folyasztás kb. 2/3-bal már nagyobb. A 240 km-es autópályatáv is úgy jön ki, hogy előtte nem mész ki a városból én nincs egy fia emelkedő és ellenszél sem.

  Haladunk, haladunk, de azért ez még így nagyon nem ellenféle a belső égésű motornak. Az meg nem megoldás, hogy akkor két autót tartasz. A világ nagy részének egy is álom vagy egyre is alig futja. Ha meg mindenkinek két autója van, hová teszed azt a sok autót a városban...?
 • duke
  #154
  "0,2 kwh kilométernként? Ez hogyan jön ki? Nekem kevésnek tűnik. A gond az, hogy a városi forgalomban állandóan gyorsít-lassít az ember."

  Nem en szamoltam ki, de az elmult evekben sok helyen talalkoztam ezzel 0.15-0.2 kWh ertekkel, ezert szerintem ez hiteles. Pl a teddybear altal idezett evpermanent oldalan is 0.1-0.2 kWh erteket irnak. De a gyartok altal megadott akku kapacitas es hatotav adatokbol is ilyen ertekeket lehet kiszamolni.
  Peldaul a Tesla S model 85 kWh -as akkuval 480 km tud megtenni, 88 km/h sebeseggel.
  Ebbol 85/480 bol is 0.177 kWh fogyasztas jon ki kilometerenkent allando sebeseg mellett. Persze varosban a fekezes gyorsitas miatt ez biztos tobb, viszont ezek az autok vissza toltik a fekezesi energiat, ezert ez a veszteseg szerintem nem jelentos. Pontosan tudni kene a visszatoltes hatekonysagat, de nem hinnem, 20-30 %-nal nagyobb lenne a veszteseg, ami nagysagrendileg nem modositja az eredmenyt.
 • Molnibalage
  #152
  Uh...
 • teddybear
  #151
  Itt egy megvalósított elektromos autó.

  Egy Citroën CV2-t építettek át elektromos meghajtásúvá. Kiszedték a motort, a kipufogó rendszert, az utastérfűtést. A motor helyére került egy soros, 72 voltos DC motor, 7,5 kW teljesítménnyel. Az energiát 6X12V/120Ah savzselés akku adja.
  Ez a kocsi sík úton körülbelül 80 kilométer/ó sebességet tud elérni, erősebb kapaszkodón úgy 60-65 kilométeres tempóra képes. Hatótávja nyáron kb. 50-60 km, télen 30-40 km.

  Ami azt illeti én is láttam ezt a kocsit. Három éve a régi 3-ason mentem Gyöngyösre, és a gödöllői HÉV-sorompónál pont mögötte álltam meg. PErsze rögtön körbecsodáltam.
 • Sir Ny
  #150
  fél-1 tonna
 • Molnibalage
  #149
  Mennyi a mostani elektromous autókban az akksik tömege?
 • Sir Ny
  #148
  ,,te pofáztál arról, hogy majd minden villanyautósnak lesz otthon egy tartalék aksiszettje, és hipp-hopp cserebere."

  milyen ideges lettél :S csak nincs valami baj? :(

  én nem hiszem, hogy írtam volna arról, hogy otthon tartalék aksiszett. mintha arról írtam volna, hogy 5-10-20 kg lemerült cellát a benzinkútnál kicserélni ( és csak az áramot fizetni ) nem különösképp megerõltetõ dolog, pláne mert eleve úgy terveszik az autókat hogy raknak rá ajtót és egy kilinccsel meg lehet bontani a kasznit. illetve nem ezt csinálni elképesztõen logikátlan és macerás lenne.
 • Sir Ny
  #147
  állandóan fogyasztja-tölti az akksit? :D
 • Molnibalage
  #146
  Az adatot 2004-ben az egyik tanárom mutatta egy mittomén milyen intézet statisztkája által. Ezek szerint lehet, hogy tévedett. Miér csak lehet? Mert te az USA statisztikáját linkelted be, az meg messze van a világátlagtól. A jenkik kőkeményen alapoznak a szénre, most már a gázra is, de atommal is elég jól el vannak látva.
 • Molnibalage
  #145
  Ja persze. Kivéve mikor bejárásra kell menni 350 km távolságba...
 • Molnibalage
  #144
  0,2 kwh kilométernként? Ez hogyan jön ki? Nekem kevésnek tűnik. A gond az, hogy a városi forgalomban állandóan gyorsít-lassít az ember.
 • Piel
  #143
  Hogy eloszlassunk néhány tévhitet el kell mondanom: Egy mai autó sík úton való haladásához 1,5-2,5 kW-ra van szükség. A kényelmi berendezések klíma nélkül szintén ennyit fogyasztanak. A fogyasztáshoz viszonyítva lényegesen nagyobb akku és motorkapacitásra a gyorsítások, és az emelkedők miatt van szükség. Az 50 kW egy igen barátságos (nem sportra való ) motorteljesítmény amit jelenleg a kis teljesítményű városi autókba szoktak tervezni. Az elektromos autóban a villanymotor jellegéből adódóan más nyomatékokkal és váltóval dolgozik, ezért az Ottó motorhoz képest kisebb teljesítménnyel nagyobb menetdinamikát lehet megvalósítani. Az akkucseréket jó ötletnek tartom, de a szolgáltató központok majd horror áron fogják cserélgetni, hacsak nem bérli az ember. De akkor is ott van számos kérdés! Kié az akku pakk? Ki fizeti a javítást vagy a cserét, ha netalán ki kell benne cserélni 1-2 cellát/akkut?

  Beszélhetnénk végre az akkumulátorokról?
 • Nailboy
  #142
  Kedves troll barátom, ha elolvastad volna a fórumban eddig elhangzottakat akkor tisztában lennél azzal hogy

  1.) Az emberek itt napi rendes használatra való akku kapacitással rendelkező autókról beszélnek, konkrét típusok el is hangzottak, Leaf, Tesla, Byd E6 stb. Ezek nem 15 év múlva léteznek hanem évek óta.
  Ezeknek az akkukapacitása 50kWh körül vannak. Jónapot.
  Az meg egy röhejes görcsölés annak érdekében hogy talán igazad legyen a számok tekintetében, hogy az autók akkukapacitását elosztod egész számokkal és beállítod mint átlagos (még így se lett).
  Senki nem a te agyszüleményedről beszél, hanem valós komolyanvehető autókról,.
  Ez a performanszod igen csak komoly szegénységi bizonyítvány rólad és az egódról.

  2.) Az hogy a mai magyar rendszeren a teljes magyar járműpark tölthető lenne, az egy akkora nagy oltári baromság részedről, hogy a te golfauto szintű 16Kwh komolytalan talicskákkal sem menne...

  És most rugaszkodj neki, írj valami okoskodást, viszont van egy rossz hírem, rajtad meg a téveszméiden mi itt jót mulatunk, és akármennyire is görcsölsz, a tényeken nem változtat amit írsz. Nem bírna el a hálózat jelenleg szinte semmi értelmeset, maximum hosszú évtizedek fejlesztői munkája után.


 • T2k
  #141
  Tényleg? Akkor te minek néztél utána?  Gyorsabb mint a benya tankolása.
 • Sir Ny
  #139
  én meg mondtamm, hogy többek közt az utasokat is elfoglalnak egy fél utasteret, és őket is csak kasznibontással lehet cserélni, mégis elég általános dolog. úgy hiszem elhasználódott néhány fogaskerék a fejedben. ideje lenne elmenned egy kivizsgálásra.
 • T2k
  #131
  1. Megveszed a házi napelemes rendszeredet, és kipengeted érte a nem kevés adót (ÁFA)
  2. Felszereled és használod 20-30 évig. Ezalatt - ha jól méretezted - nem csak a saját fogyasztásodat fedezed vele, hanem még el is adhatsz a feleslegből amit a szolgáltató köteles átvenni, így nem csak nulla, hanem negatív is lehet az áramszámlád, ami a megtérülést gyorsítja (ha ez érdekel).
  3. Erre külön adót csak idiótaland-ben lehet kivetni, de ott sem tudják beszedni.

  Egyéb kérdés?
 • Bannedusermail
  #130
  Te retardált barom, te pofáztál arról, hogy majd minden villanyautósnak lesz otthon egy tartalék aksiszettje, és hipp-hopp cserebere. Én meg mondtam, hogy francokat, a fél kocsit kitöltik az aksik, és kasznibontással lehet csak cserélni.

  Miért nem baszod szájba az anyádat, hogy a saját hülyeségeidet rákennéd a másikra...
 • Sir Ny
  #129
  :O miért akarná feltölteni egy nap alatt? milyen irreleváncs igények. le sem meríti egy nap alatt. annyit tölt egy nap, amennyit használ egy nap, szerintem ez így logikus, nem pedig annyit tölt, amennyi akkumulátor van az autóban. szerintem az butaság lenne.
 • Bannedusermail
  #128
  Mert te önellátó háztartásban élsz napelemekkel? Többszáz négyzetmétert, tehát egy egész kertet meg a tetőt is befedhetnéd napelemmel, akkor sem töltenéd fel egy nap alatt az elektromos autódat.
 • Sir Ny
  #127
  ,,tucatnyi," annál azért több. gondolom az ideális 5-10 kilogrammos blokkokra való felosztás. 5 mázsa akku tucatnyi darabban megmozdíthatatlan pl a hölgyek számára. ha már hülyeségeket beszélünk, gondoljunk a nemek egyenlő lehetőségeinek biztosítására
 • Sir Ny
  #125
  a beszállás is kasznibontással jár, mégse vesz el fél másodpercnél több időt
 • T2k
  #124
  Támogatott. A regisztrációs adó rájuk 2012 január 1-től 0 Ft.

  Ez egyben válasz is a sok adóval riogató agyhalottnak, de persze ők nem értik, hogy a hülyeségeikkel ellentétben még támogatják is az elektromos autókat, nemhogy adóval sújtanák.
 • Sir Ny
  #123
  ,,Es a napi munkaba jarashoz egyebbkent sem kell 100 kWh energia. "

  ne terelj, autóról volt szó. munkába járni tök felesleges és drága lenne
 • Bannedusermail
  #122
  Csere akku? De jó, hogy olyanok okoskodnak, akik még utána sem néztek a témának. Egy villanyautóban az akku az nem egy dobozz, hanem tucatnyi, és a padlólemez alá vannak betéve. Kábé olyan meló, mint egy motorcsere. Kasznibontással jár.
 • Bannedusermail
  #120
  Hülye vagy bazdmeg? 400 forint felett van és szerinted olcsó? A műköltségek, amiket meg felsoroltál, fiktívek.
 • duke
  #119
  "Amikor szerinted a nagy kánikulában áramszüntet van itt-ott a világban, az szerinted mitől van...?"

  Amerikabol hallani ilyet, de nalunk ez nem jellemzo. Nalunk a viharban elszakadt vezetekekrol, meg villamcsapas okozta problemakrol szolnak a hirek.
 • duke
  #118
  "És ha 6 óra alatt kell belerakni a 100 kWh-át? Hellóbelló..."

  A kezdeti idoben ettol sem kene tartani. Az akkumlatorok egyenlore sajnos joval dragabbak annal sem, hogy a 100 kWh-os akkumlatorral szerelt autok tul gyorsan terjedjenek. Es a napi munkaba jarashoz egyebbkent sem kell 100 kWh energia.
  Egy elektromos auto 70-90 km/h sebesegnel, jellemzoen 0.15-0.2 kWh energiat fogyaszt kilometerenkent, vagyis kb 5 km-t lehet megtenni 1 kWh-al. Ha valaki napi 50 km-t megy, akkor eleg csak 10 kWh -ot utan tolteni az akuba. Ez mar egy regi 16 A-es halozat eseten sem volna problema 5-6 ora alatt. A 32 A-esrol ami ma mar alanyi jogon jar, meg plane nem lenne gond.
 • Molnibalage
  #117
  Amikor szerinted a nagy kánikulában áramszüntet van itt-ott a világban, az szerinted mitől van...?