186
  • Tau Tang Wou
    "Először lépjünk túl azon, hogy senki nem mondja, hogy a fonalféreg az ember őse..."

Látod a #23 -asban a kérdőjelet(?). Próbáld meg értelmezni.

"Viszont sehol nem volt szó arról, hogy más állatok kérdéses génszekvenciája mennyire hasonlítana az emberére."

Attól, hogy erről nem volt szó a szövegkörnyezetből kiderül, hiszen azt írják:
    "...2004-ben elvégzett kísérletsorozat tanúsága szerint a C. elegans biológiai reakciói megdöbbentően hasonlóak az emberekéhez..."
    Nyilván nem döbbennek meg a tudósok, ha ez valami elterjedt dolog lenne.
    [URL=http://www.sg.hu/cikkek/90567/az_emberekkel_kozos_geneket_hordoznak_a_delfinek_az_agyukban]Ugyanígy megdöbbentek a delfinek agyi "berendezkedésén" is.[/URL]
    Miért döbbentek meg?
    Azért mert nem illik bele a fennálló elméleteikbe.
    Elsősorban az evolúciós elméletbe.
    Azt, hogy ezt így nem írják ki, meg van az oka, de egyértelműen kikövetkeztethető.

"Szóval, melyik az a féregnél fejlettebb állat ami jobban különbözik tőlünk mint ez?"

Nem a teljes genom összehasonlítása történt meg, hanem csak egy bizonyos területé (biológiai reakciók), ahogyan a delfineknél az agy működését, kifejlődését irányító génekben találtak meglepő egyezést.
  • philcsy
    Itt is olyan dolgokat írsz, amiket te találsz ki.

Példának kedvéért senki nem mondja, hogy a sok utód az jó. A sok utódnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezenkívül a környezet befolyásolja, hogy melyik mennyire előnyös illetve hátrányos. Ráadásul nem is függetlenek egymástól. Például azok közül amiket itt felsoroltál: a 'kevés utód gondozással', illetve a 'sok utód gondozás nélkül', jobb mint a két másik lehetőség, a 'kevés utód gondozás nélkül', és a 'sok utód gondozással'.
    De itt van még egy kitalációd: "HA hideg van, hideg a vér a za jó." Nagyon nem jó párosítás, hacsak nem hibernálni akarja magát.

Aztán a végén előjössz ezzel a tökéletes génnel. WTF? Már magának a szónak (tökéletes gén) nincs értelme. Mitől lenne az a gén tökéletes? Ráadásul miért kellene ilyenné alakulnia?
  • philcsy
    Először lépjünk túl azon, hogy senki nem mondja, hogy a fonalféreg az ember őse, csak azt, hogy van közös ősük. Gondolom te is erre gondoltál.

Viszont sehol nem volt szó arról, hogy más állatok kérdéses génszekvenciája mennyire hasonlítana az emberére. Amíg nem hozol egy példát, hogy ebben a tekintetben teszem azt az ember-róka között nagyobb a különbség mint az ember-féreg között, addig a kérdésfelvetésed teljesen alaptalan.

Szóval, melyik az a féregnél fejlettebb állat ami jobban különbözik tőlünk mint ez?
  • Tau Tang Wou
    "Nem ennél hosszabb vàlaszt adtam, de ez úgy tünik, elkerülte a figyelmed."

Igen, halandzsáztál egy nagyot.
    De a #29 -ben neked feltett kérdésre csak azt két apró mondatot amit az #59 -ben idéztem.
  • caius marius
    Nem ennél hosszabb vàlaszt adtam, de ez úgy tünik, elkerülte a figyelmed.
    Sebaj hidd el, ha eleget gyakorlod, menni fog az olvasàs is.
    :-)
  • caius marius
    "A tisztelt kutato meg lehet feregnek erzi magat, de en nem.
    Szal ne hasonlitgasson egy galandferghez rohadjonmeg.."
    Hàtezmàr milyen hozzàszòlàs?
    Mit vàrtàl erre? Azt, hogy mögéd sorakozva kàntàljuk, rohadjanak meg a kutatók?
    Gyökér. Van aki az életét arra àldozza, hogy a hozzàd hasonlòknak jobb legyen, erre jössz Te, és ledegradàlod. Nem azért mert ismered a munkàjàt és úgy gondolod, hogy Te jobban tudod/tudnàd, hanem csak úgy, mernehogymà téged féregnek nézzenek!
    Hugyagyù.
    Ha meg valami elb...ott vallàsnak vagy a híve, és azt hiszed, hogy sokkal nagyobb kiràly vagy mint egy àllat akkor mi tökömnek olvasol ilyen cikkeket. Vagy ha màr elolvasod legalàbb tanulj meg hallgatni. Ha ez sem megy akkor viszont ne sértödj meg...
  • Tau Tang Wou
    "Szoval, aki azt irja, hogy sulytalansagban lassabban telik az ido, az mire alapozza ezt?
    Levezetne itt nekunk roviden?"

Eddig még nem szóltam bele ebbe a vitába, de gondolom aki szerint fent lassabban telik az idő, az arra alapozza ezt, hogy aki fent van az legalább 8km/s sebességgel avel a lentiekhez képest és a sebesség növekedésével lassul az idő múlása.
  • Tau Tang Wou
    "Na vajon, hogyan?
    Talán mongyuk a közös eredet."

Ennyit sikerült a #29 -ben neked feltett kérdésre összehozni?
  • cylontoaster
    Ez nem hülyeség, lehet, hogy ugyanarról beszéltünk..

De mindegy is, mert amire eredetileg írta, arra nem számít, mert nincs annyi különbség a lent és a fent közt, hogy ezért érdemes legyen itt vagy ott élni.

• vumbi
    Van egy par SG olvaso aki a sajat szakteruleten belul tudna normalisan hozaszolni meg dumalni.
    A boki ott van hogy a hozzaszolasok 99% szemelyeskedes, ahhoz meg kinek van kedve? Akkor inkabb vegigolvasom - viccmagazinkent a forumot, aztan csokolom. Igy is udito olvasmany.
  • vumbi
    Jaj b*zdd meg, de sotet vagy! :)
  • gomoo
    Támogatom dorje ötleteit :D Szintén több éve olvasom az sg-t,de az utóbbi időkben nagyon megszaporodtak a trollok és a "agyontanult" fizikusok hozzászólásai,persze érdemi válaszok ritkán találhatóak...Tisztelet a kivételnek.
  • dorje
    Még annyi, hogy fenn az idő lassabban vagy gyorsabban telik:
    Ha lentről nézem, akkor gyorsabbnak mondanám a fenti idő múlását, mert a lenti erősebb gravitációban nekem 1 óra telt el, de fennt (legyünk extrémek) 2 óra.
    Ha meg fennt vagyok, és lenézek, akkor azt látom, hogy a lenti 1 óra itt fennt 2 óra alatt telik el. Vagyis lassabban.
    Ok, tudom, hogy van itt egy nézópont váltás, de nem ebből ered a nézeteltérésetek?
    Ha engem az asszony megkér, hogy valamit csavarjak el jobbra, akkor mindig egyhe szélütést kapok, és felvilágosítom, hogy én csak az óramutatóval megegyező vagy ellenkező csavarást tudok abszolválni, mert bármerre tekerem, az alja erre, a teteje meg arra mozdul el.
    Erre mindig elmondja, hogy melyiket kell figyelni, amit aztán rendre elfelejtek, merthogy irreleváns információ, majd legközelebb lehet újra vitázni vele. (Különben is én lefele meg felfele akarom csavarni...)
  • wraithLord
    Úgy látszik, nem csak nekem jön be nagyon, ami mostanában itt folyik...
  • dorje
    A következő javaslatom van az sg.hu továbbfejlesztésére:
    - minden regisztrál júzer minden cikkhez kap: (a lista természetesen tetszés szerint bővíthető)
    10 rohadt paradicsomot
    5 téglát
    2 rakétát
    - bármelyik fegyverből egy darab vethető be egy beszóláshoz.
    - amikor a célszemély bejelentkezik, akkor a más júzerek által indított objektumok a monitorba csapódnak, ezzel megadva az alaphangulatát az illetőnek.
    ...és indulhat a harc!
  • cylontoaster
    Gratulálok. Először is mert nem személyeskedtem, másrészt pedig a stílusodhoz.

És 10-s fizika könyvben utána lehet nézni, hogy az "idő" mikor és hogyan változik bizonyos dolgok hatására.
  • nextman
    Itt ketten is ezt allitottak.
  • gomoo
    OMG,ehhez már nekem is hozzá kell szólnom!Senki nem állítja h súlytalanságban lassabban tellik az idő...a cikk azt állítja h súlytalanságban lassulnak a biológiai folyamatok,az idő és a gravitáció hatását most nem fejtegetném,mert nem egy regényt lehetne róla írni!Ha érdekel guglé a barátod!Keres rá "Tér-idő",rengeteg anyagot fog kidobni,olyat is amit józan paraszti ésszel is fel lehet fogni.Örültem!
  • nextman
    Szoval, aki azt irja, hogy sulytalansagban lassabban telik az ido, az mire alapozza ezt?
    Levezetne itt nekunk roviden?
  • ugh
    Gyorsabban...
  • ugh
    Szerintem en is ugyenzet mondam aztan ket gyoker leugatott...
    Masokat is csont nelkul lebutaznak mikozben ok a hulyek mint a seggem...
  • ugh
    Te meg a masik szemelyeskedo hugyagyu buzi..
    :D
  • ugh
    Ja lehet, de legalabb nem vagyok egy fasz mint te...
  • duke
    "Egyébként pontosan ugyan úgy telik ott is az idő mint a földön csak máskép éled meg."

Sajnalom, de azt mar nagyon regen bizonyitottak, hogy a gravitacio lassitja az idot. A gps-ek atomorait is azert kell nap mint nap pontositani, mert font gyorsabban a telik az ido, mivel ott kisebb a gravitacio. Dobbenetes, de ez hatas mar 30 centimeteres magasag kulonbseg eseten is kimutathato. 30 centi magasag kulonbseggel elhelyezett atomorak, kozott hamar ido kulonbseg alakul ki.
  • Merces
    nem csak a fülünk ,a tüdő sem birja a tulzott igénybevételt tul sokáig...
  • nextman
    Ne szidjatok egymast, ha rokonok vagytok.

Amugy a folyadekban uszkalas nem valna be, a fulunk kipurcanna.

AZ ido pedig tenyleg mashogy telik egy gravitacio nelkuli kozegben, persze csak minimalis az elteres.
  • Merces
    ..na jó szeretném ha végetérne az ingyen biológiaóra, majd szépen megtanulod a könyvekböl mint a többiek, most pedig engedj a késztetésnek, és a dagadt segged nem szégyelve nyomás ki a strandra vagy csinálj valami értelmeset......
  • caius marius
    Na Te nagyon majom! Hol olvastad, hogy a fonalféreg az ember őse? He?
    ""Ami egyszer már bevált, azt a természet sem cseréli rosszabbra. "

Ugye nem azt akarod mondani, hogy ez a fonalféreg az ember őse?"
    Sem a cikkben sem késöbb nem állít ilyet senki. Ez a lehetetlen ötlet a Te kis rozzant buta kobakodból pattant ki. Utána pedig követeled a választ a saját marhaságodra.

"Hogy lehetnek egy fonalféregnek az emberhez megdöbbentően(!) hasonló biológiai folyamatai?"
    Na vajon, hogyan?
    Talán mongyuk a közös eredet.
    Az a baj, hogy valszeg az alapokkal nem vagy tisztában, így aztán magyarázhatna itt neked bárki egész nap, akkor sem értenéd meg.
    Javaslom végy a kezedbe 1-2 Carl Sagan könyvet onnan még talán Te is tanulhatsz.
    Vagy egy egyszerű biológia könyv is elég lenne kezdetnek...
    Vigyázz a retek klubbon és a győzike sóban ez nem lesz benne!

"Azt is magyarázd már el, hogy ha kialakul egy csomó együttműködő tökéletes gén, a fonalféregben, (tökéletesek, hiszen pár milliárd évet túléltek), akkor azok hogy kezdenek el lappangani?
    Mert ugye, amíg lappanganak addig ugyan mely gének végzik a lappangók feladatát?"
    Ebböl is látszik, hogy halvány fingod nincs az egészről.
  • Tau Tang Wou
    "Ez a szep az evolucioban."

Ez, igen...
    Ha akarom vemhes, ha akarom nem.
    Minden, és mindennek az ellenkezője igaz.

Ha sok a zutód a za jó,
    HA kevésa zutód a za jó,
    Ha sok a zutód nem gondozom a za jó,
    Ha kevés a zutód és gondozom a za jó,
    Ha meleg a vér a za jó,
    Ha hideg a vér a za jó,
    HA hideg van, hideg a vér a za jó,
    Ha meleg van, hideg a vér a za jó,
    Ha hideg van meleg a vér a za jó,
    Ha meleg van meleg a vér a za jó,
    ...

Azt is magyarázd már el, hogy ha kialakul egy csomó együttműködő tökéletes gén, a fonalféregben, (tökéletesek, hiszen pár milliárd évet túléltek), akkor azok hogy kezdenek el lappangani?
    Mert ugye, amíg lappanganak addig ugyan mely gének végzik a lappangók feladatát?

"Bar tudom, erre is lesz valami "frappans" valaszod"
    Bingó
  • gombost
    Ugy, hogy ezek a genek az evolucio egy alacsony fokan kialakultak, majd nehany leszarmazottban tovabbeltek, de lappanganak, nehanyban aktivak maradtak, megint masokbol pedig eltuntek. Ez a szep az evolucioban. Bar tudom, erre is lesz valami "frappans" valaszod, de azert leirtam, hatha ragad rad egy kis esz.
  • Nailyenugysincs
    szerintem az a nobeldíjas én leszek :D Van itt egy remek példa az embertől és a földi lényektől teljesen különböző életformára mely rendelkezik egy beépített evolúciótagadó génnel ezt lehetetlen felülírni
  • Tau Tang Wou
    Ki kellene fejteni, nem csak vagdalkozni.
    Ráadásul ötlettelenül.

Mert ez így ide édeskevés.
  • wraithLord
    #8 Quantizs
    #12 NEXUS6

És, ha jól olvastam, a légzőfolyadékok lényegesen sűrűbbek is, mint a víz...

Amúgy szerintem nem rossz ötlet súlyokat is kötözni magunkra az úszáshoz. Igaz ezeknek súlytalanságban súlyuk nincs, de attól még tömegük van... :)
  • TARTYOM
    A tudás nem az erősséged , de látom a logika sem.
  • Tau Tang Wou
    A kémia nem az erősséged , de látom a logika sem.

Elmagyarázom.

Ha a fonalféreg génjei azért egyeznek olyan jól az emberével, mert a fonalféreg az ember őse, ezek a gének meg még akkor fejlődtek ki, amikor az élet a fonalférgek szintjén tengődött, akkor miért nincsenek az összes többi fejlettebb lénynek is ugyanilyen "megdöbbentően" emberi génjei?
    Vagy legalább a fajok felére miért nem igaz ez?

• TARTYOM
    buta
  • Szefmester
    Ha mutatsz 1 azaz EGY! db olyan lényt a földön akinek semmi azaz 0% a közös génkészlete az emberrel, akkor egyrészt Nobel díjat fogsz kapni, másrészt világhíres leszel, harmadrészt alapíthatod az új vallásod ami a tévképzeteiden alapul. Tudod te nagyon reatardált, ha él a közös ős teória, akkor az z egy db sejt ami legelsőnek életképesnek és szaporának bizonyult lett a világ ÖSSZES élő teremtményének a az őse, és ahogy neked is van testvéred, biztos van unokatestvéred, másodunokatestvéred, nagybátyád, és lesz majd ükunokád, és ha vissza vezeted a családfád, 10 generációval majd egy másik ágon le, akkor azt az ük-ük-ük (sok ük) unokatesód fogod megtalálni.

Példaként (szándékosan torzítva hogy megértse a sok retard) van az ember, az bátyó a csimpánz, a ritkán látott nagybácsi a maki, a nagyszülő egy pocok, az unokatesó egy delfin, a másodunokatesó egy kenguru, a dédapád egy fonalféreg, az ük-ük-üknagyapád pedig egy db sejt... ennyi változásnál pedig elég egy apró hiba és olyan selejtes sperma jut át elsőnek a petesejt falán mint te. Vagy netán ez nem természetes kiválasztódás (milyen lehetett volna a többi... banyekk.. hoorrrroooooooor), akkor mi? Isten/UFÓK/Kovács Jocó termékenyítette meg anyád, és apád csak aszisztált némi proteinnel?
  • Tau Tang Wou
    Mivel megmagyarázni nem tudod az általam kifogásoltakat így mellébeszélsz.

Hogy lehetnek egy fonalféregnek az emberhez megdöbbentően(!) hasonló biológiai folyamatai?

Lehet fakítani...
    vagy kivágni a rezet, ha úgy jobban érted.
  • caius marius
    Az, hogy egy cikkben illetve ketöben, vagy mindben, igyekeznek hatásvadàsz kifejezéseket hasznàlni, még nem azt jelenti, hogy a tudomàny gondban lenne az evolucióval. Gonban te vagy vele. Egyszer próbàlj meg utàna olvasni egy kicsit, hogy miröl is szól ez az egész, és akkor talàn nem fogsz hülyeségeket írkàlni. ;)
    Ja, és ne a bibliàban keresd!
  • TARTYOM
    Csak tudnám mi a faszért írtam Hawkins ot napi failom megvolt