876
  • mizar1
    ""A vallás a dolgok értelmére próbál magyarázatot keresni."
    Szerintem már megtalálta.""

-A zsákutcát.
  • mizar1
    "Ha azt állítod, hogy
    "csak új anyagi rendszereket lehet fölépíteni más anyagi rendszerekből, energiát pedig csak elvonni lehet máshonnan (anyagi rendszerektől)""

-Ezt a fizika állítja.
    Én elfogadom, mert egyetlen ellenpélda sincs ami cáfolná, és minden mérés igazolja.
  • TARTYOM
    A római birodalom a belső harcok miatt omlott össze. Köze nem volt a vándor népekhez, mert mindenkit szanaszéjjel vertek. Konkrétan az egész aurópában azt csináltak amit akartak, csak politikai harcok tönkretették belülről a birodalmat

#592 : "A vallás a dolgok értelmére próbál magyarázatot keresni."
    Akkor ugye most nem a kereszténységről beszélünk? Mert ő pont hogy nem akarja az értelmét megkeresni ő sötétségben akar tartani. A Taoizmus ilyen, vagy valami ilyesmi
  • Oliwaw
    "A vallás a dolgok értelmére próbál magyarázatot keresni."
    Szerintem már megtalálta.
  • asgh
    De ezzel mit bizonyítasz?
    A vallás nem az anyagi világot érintő tudományos kérdéseket vizsgálja.
    Illetve bizonyos egyházak igen, de azok nem keverendőek össze a vallással és pláne nem az összessel. (Ahogy a tudományt sem azokkal az idiótákkal azonosítjuk, akik tudományos szakszavakat puffogtatva összefüggéstelen hülyeségeket beszélnek.)
    A vallás a dolgok értelmére próbál magyarázatot keresni.
    Ha azt állítod, hogy
    "csak új anyagi rendszereket lehet fölépíteni más anyagi rendszerekből, energiát pedig csak elvonni lehet máshonnan (anyagi rendszerektől)"
    ezzel nem mondtál semmit arról, hogy ez miért van így és egyáltalán mi az értelme.
    Ha pedig azt állítod, hogy "nincs értelme" az ugyanolyan hitbéli meggyőződés kérdése, mint azt állítani, hogy Isten ad neki értelmet. Ettől még nem kell mindenkinek elfogadnia Isten létezését, de lehet tolerálni azt, ha valaki hisz benne, mert semmivel sem megalapozatlanabb az ő hite, mint a Tiéd.
  • Krumplipuska
    "Rohadtul nem érdekel hogy a magyarságos is gyalázom. Gyalázom is ha a vallás szerves része volt ami milliókat ölt meg.

Kurvára nem érdekel hogy ez neked vagy a turbómagyaroknak nem tetszik. Én nem vallom magam magyarnak, én világpolgárnak vallom magam. Mondjuk ha valahol megkérdezik honnan származom legtöbbször már inkább csak azt mondom Közép európa, mert egyre inkább szégyenlem a magyarságom."

MI PEDIG TÉGED SZÉGYENLÜNK !!!
  • morden
    Akkor irónia nélkül konkrétan leírva. Nem igaz az amit írtál, hisz a Kelet Római ( Bizánci birodalom) maga az egyház tartotta össze a birodalmat még kb 1100 évig
  • mizar1
    Miért lenne bajban?
    Valahol nagyon el vagytok tévedve.
    Anyagot, energiát nem lehet előállítani, teremteni.
    Csak új anyagi rendszereket lehet fölépíteni más anyagi rendszerekből, energiát pedig csak elvonni lehet máshonnan (anyagi rendszerektől).

Nincs teremtés, nincs teremtődés!!!
  • mizar1
    Anyagi rendszerek.
    Ha nem érted, magadhoz hívd segítséget.
  • mizar1
    Na ne mondd!
    Igazolható, hogy minden energia forrása valamilyen anyagi rendszer.
    Mitől tudománytalan ez?
    Ha úgy gondolod, hogy az igazság más akkor mutasd meg az igazságodat.
  • mizar1
    Az erőterek anyagi dolgok, ezen nincs mit vitázni.
  • caius marius
    Valòban, jól mondtad "némi" köze volt. De nem az volt!
  • morden
    Volt némi köze a Római Birodalomhoz és egy icipicit kötődött a keresztény egyházhoz is #580as hozzászólásodra reagálva.
  • caius marius
    Bizànci birodalom? Hogy jön az most ide?
  • morden
    Öhh kicsit olvas még utána pl Bizánci birodalom és az egyház témában
  • caius marius
    Ja mint most, napjainkban a gàrda. Nem a gàrda a probléma, hanem a probléma hozta létre a gàrdàt.
  • caius marius
    A római birodalmat sajàt maga tette tönkre. A vàndorló népek régen is fenyegették, mégis rendre visszaverték öket. Ami miatt a birodalom széthullott az inkàbb szerintem a moràl teljes elzüllése az àllandó belsö harcok fölemésztették a birodalom "lelkét". Ennek lett aztàn egyik tünete a katolikus egyhàz.
    Egy érdekesség a törökökröl. Ök a mai napig úgy tudjàk, hogy minket ök felszabadítotak a nyugat zsarnoksàga alól. :-)
    Ja és azért kaptunk tölük jót is, pl a fürdök. Akkor mikor európa nagy része mocskos volt, mi nem. :D
  • blitzkrieg1
    Mar irtam, hogy a a romai birodalmat a vandornepek tettek tonkre. Mar a keresztenyseg elterjedese elott is hanyatlofelben volt. Egyszeruen tulnotte magat, olyan nagy volt, hogy mar nem jutott hadsereg a hatarok es a hatorszag vedelmere.
    A sotet kozepkor a vandornepek miatt lett.

Ez pedig egy elozo hozzaszolashoz: feneket mentek volna bekesen at rajtunk a torokok. Arrol hallottal, hogy hany var adta meg magat a szabad elvonulasert cserebe es azokat is sokszor leoltek?
  • Pretorian
    Összegyűlt már elég okosság a topikban, vagy maradt még hely nekem is? :D
  • Sir Ny
    mit?
  • morden
    Az evoluciót a tudomány élteti, az a tudomány, ami géneket módosít és a génmódosított ÉLŐLÉNYEKET szabadalmaztatja és egy-egy befektető tulajdonává teszi akár az emberi géneket, na ezt magyarázza meg valak
  • Sir Ny
    és ez mennyiben magyarázza a felsõbb szinteken fellépõ törvényszerûségeket? Hogy lesz az õsanyag rezgéseibõl téridõ gõrbület? Hogy lesz az õsayag rezgéseibõl Newton 1,2,3 ( ezeket egyébként nem is tudom, hogy miért vannak, mármint a sebesség relatív, a gyorsulás abszolult volta ), és egyáltalán hogyan lesznek az õsanyag rezgéseibõl közel és távolhatások? Nem lukas ez neked egy kicsit?
  • Merces
    szóval a hullámbol ami alapanyagbol áll anyag lesz, értem én.................valaki hivja az ügyeletet, megszökött az egyik ápoltjuk
  • Sir Ny
    Márpedig nem, azok. Az erõtér pusztán csak egy geometriai szemlélet, hogy elképzeld a fejecskédben, hogy is van ez. A Maxwell-féle egyenletek mûködnek úgy is, hogy nem képzeled oda az erõtereket.

Azt is elképzelheted az erõtér szemlélet helyett, hogy az összes töltött részecske anyagtalan rugókkal van összvekötve. Attól még nem lesz úgy. Illetve úgy lesz, a fizika nem foglalkozik ilyenekkel. vagy akár azt is elképzelheted, hogy egy sokkezû néni mozgatja a töltött részecskéket. Az erõtér nem létezik, még ha számolsz is vele. A Maxwell egyenletek helyesek, a szemléleted meg olyan, amilyen.
  • Agaba72
    Nos úgy látom a hozzászólásaidból, hogy nagyon tudományosnak akarsz látszani de ez a hsz-d olyan szinten tudománytalan (ez egy isteni kinyilatkoztatás, nem igazság érvekkel alátámasztva ), hogy inkább látlak már egy keresztes vitéznek mint bármi másnak (az ateizmus keresztes vitéze).
  • mizar1
    Így van, a szubatomi részecskék már hullámcsomagok, egy alapanyag rezgés, illetve hullámformái a megfelelő energiaszinteken.
  • Sir Ny
    én meg azt, hogy te nem érted a felületén amirõl beszélsz :)
  • mizar1
    Az anyag illetve energiamegmaradás törvénye egyetemes a belátható anyagban.
  • Sir Ny
    Van olyan szemlélet, mely szerint az általunk részecskeként definiált valamik csupán egy mezõben keletkezõ nagyobb sûrûségû helyek. Hullámcsomag fogalma megvan?
  • mizar1
    Azt hiszem nem értetted meg mélységében amiről beszéltem.
  • mizar1
    Igen, az erőterek is az anyag megnyilvánulási formái.

"...lehetséges, hogy ténylegesen létezik valami, ami létrehozta az univerzumot..."

-Nem lehetséges.
  • Sir Ny
    ,,Ha nem így lenne akkor az anyag és energiamegmaradás törvénye borulna, márpedig ez a törvény megkerülhetetlen."

Az érzékelhetõ világunkban ez a törvény nagyon sokszor nagyon sokhelyen borul.

Arról, hogy van-e olyan világ, amit nem érzékelünk, vagy amit nem is érzékelhetünk, de valami magasztosabb törvé izé megfigyelés igaz rá, nem nyilatkoznék.
  • Sir Ny
    ,,Jelenlegi tudásunk szerint, az anyag szerkezete, viselkedése, az univerzum általunk látható részében homogén képet mutat, ugyanazok a fizikai törvények érvényesek több milliárd fényévre is, mint itt nálunk. "

Ez evidencia. Ebbõl bármire következtetni badarság. A fizika leírja a teljes látható világunkat. Ha valahol arrébb máshogy van, azt is leírja.
  • Sir Ny
    lehet hogy ki kéne adatnunk magunkat könyv formájában. Filozóia alacsony fokon címmel
  • Sir Ny
    :D
  • Sir Ny
    mit gondolsz az erõterekrõl? az elektromágnneses mezõ anyagi lenne? mert mozgatni azt tudja a töltéseket. vagy a gyravitációs mezõ. ( nem mintha ezek nem csak kitalált mezõk lennének ammelyeknek a létével le tudjuk írni a töltött és súlyos részecskék mozgását )
    lehetséges, hogy ténylegesen létezik valami, ami létrehozta az univerzumot, sõt, akár intelligens is lehet, kérdésekre válaszolhat, cselekedhet... mint egy alma, amelyik ha megmérjük a színét, elmondja, megmérjük a súlyát, elmondja, és ha úgy akarja, ráesik Newton fejére, vagy megbûnteti TARTYROMot, mert nem hisz létezésében. egy nagyon-nagyon bonyolult sokdimenziós alma, amely a mi szemszögünkbõl nem sok más módon magyarázható, mint egy Istennel, aki földre szállt, és keresztre feszítõdött.
  • Agaba72
    Honnan tudod, hogy megkerülhetetlen? Az a baj az emberrel, hogy minden új megszerzett tudás után, azt hiszi,hogy akkor most már mindent tud.....aztán csak jön valami még újabb tudás, ami változtat addigi nézetén de akkor meg megint azt hiszi, hogy akkor most már mindent tud.....
    Az anyagmegmaradás törvénye az igencsak bajban van, mikor a világ keletkezése (ősrobbanás) kerül az asztalra.
  • Sir Ny
    ,,A matematikában létezik egyenes, kör, párhuzamos, "

hogy mi? már miért létezne kör, egyenes, párhuzamos a matematikában? definiálhatsz egy geometriát. de nem létezik minden, amit definiálni képes vagy.

definiálhatom Irreleváns Nénit, aki egy kb 600 éves asszonyka, és az a tulajdonsága van, hogy tetszõlegesen választott aximarendszerben nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni a létezését. de mint a neve is mutatja, létezése irreleváns.

a matematikában is képes vagy létrehozni kört és egyenest tartalmazó axiómarendszert, de ez még a matematika berkein belül sem fog létezni. úgy veheted, hogy léteznek, számolhatsz is velük, ahogy irányíthatsz a fejedben egy pinokkiót, vagy egy tigrist, ahogy elképzelhetsz egy építkezést a fejedben, vagy egy kereskedelmi adás-vételt. de a fejedben elképzelt kereskedelmi adás-vételnek semmi létalapja nem lesz. ezért is jársz jobban, ha a kereskedelmi adásvételt minnél jobban leredukálod, például elvonatkoztatsz a kenyér kenyér voltától, az arany arany voltától, és arany helyett a rájuk írt számokat képzeled el, kenyér helyett meg a súlyát.
  • johnfly
    Sajnos a matek ezen részéhez nagyon nem értek, bár néha megvigasztal a tudat, hogy vannak még egy pár milliárdnyian rajtam kívül.
  • johnfly
    Értem, amit mondasz, de vannak, akik szerint a ma szingularitásként értelmezhető jelenségekre meg lesz a megfelelő kvantális matematikai leírás. Mi van, ha nekik lesz igazuk?