89
-
#49 "Az első PC-s élményeim"
Whátdfákk íz félreértheto ezen? -
#48 Neked feltűnt hogy már rég nem vele vitázom? Hanem a fogadatlan prókátorával? (bár nem bizonyított tény hogy fogadatlan)
Mellesleg neked meg nehéz megérteni hogy a kommentje félreérthető volt?
És a válaszomra elég lett volna azt írni hogy "oké félreérthető voltam, nekem akkor az volt de ekkor és ekkor történt. amikor a gigás vinyók megjelentek.."
De nem ezt történt. Ráadásul megérkezett egy lekezelő valaki aki még tovább erőlteti ami nem kellene. -
bfoto #47 Most, hogy visszagondolok, '95-ben 420 megás Conner vinyóm volt (386 DX40), '97-ben meg egy 1.7 gigás WD (Cyrix 6x86 PR150+). A WD akkor 35 ezer Ft volt, a Connerre már nem emlékszem, 20-30 között biztosan. -
#46 És, hogy még keményebb legyen, a suliban p3-asok voltak.
Csóró voltam evvan ( most se vagyok búrzsúly ), anyám vette használtan... -
nlght #45 anno 96-ban kaptam a szüleimtől egy albacomp konfigot, abban volt 1,2 gigás vinyó + 486 dx2 + 16 mb ram, ez egy közepes, átlagos, elérhető konfignak számított kb, mert a suliban már P166-ok voltak... szóval az "aranyár" a 90-es évek első felére teljesen helytálló megfogalmazás imho
szóval felesleges tovább trollkodni
a cikkhez hozzászólva:
abban igaza van Billnek, hogy az eszközök beiktatása még nem hoz változást az intelligenciában, a tanárokat kéne fejleszteni elsősorban, utána az eszközöket megvásárolni és nem fordítva -
#44 Baszod, mit olyan kurva nehéz megérteni egy egyszeru kommenten?
Nem azt írta, hogy mindenkinek 386-osa volt, hanem, hogy neki volt.
De csak, hogy még tobb flame jojjon, nekem 486-osom volt, amikor a suliban pentiumok voltak.
De gondolom csak behaluztam, és valójában nekem is pentiumom volt. -
#43 Nem volt alaptalan.
Ugyanis a prefixek megjelenéséről beszéltünk.
És a gigáról.
Ami legelőször egy átlag usernek a merevlemezek szintjén jelent meg.
Amit céfoltam hogy ez nem akkor vált trenddé amikor a 386 megjelent hanem sokkal később. (az hogy valaki iszonyat későn jutott 386oshoz az teljesen irreleváns)
Te meg csak erőlködsz mert unsszimpátiát váltottam ki belőled, és kihívás hogy bebizonyítsd nincs igazam, és ezért még magadól is képes vagy idiótát csinálni az erőltetett wikizett nagygépes eszköz logobtatásával.
Ha meghatároznom kellene a dátumát prefix megjelenésének gyakorlati szóhasználatban, akkor nem is a Gigás vinyókhoz kötném hanem a CD-ken tárolt összadatmennyiséggel, ugyanis akkor az volt a trend mint adattárolás, csak ez nem szúrta a szemedet (és a kis oltalmazottadnak) és olyanokkar próbálsz érvelni (béna nagygépes senki által el nem érhető vinyó) ami nevetséges a triviális helyett...
És végezetül: nem volt alaptalan amit írtam, tévedett vagy teljesen értelmezhetetlen a postja hog mit is akart mondani, és erre felhívtam a figyelmet, ugyanis egy fórumnak nem a tévhitek terjesztése hanem a tudás terjesztése a célja. Az ő hozzászólása minimum egy tévhitet erősíthet mivel félreérthető, ha pedig úgy értette amit te is erőltetsz hogy a 386 idejében trend volt a Gigás vinyó akkor szimplán tévedett.
-
philcsy #42 Már megint benézted, mert az nem labor prototípus volt, hanem kereskedelmi forgalomban kapható termék. De a részemről vége. Ha nem látod, hogy teljesen alaptalan volt Ilax-nak írtál, csak sajnálni tudlak. -
#41 Win 98, istenem, hogy képes valaki azt a förmedvényt használni, tele van fölösleges dolgokkal, na meg ott figyel benne a trójai is. 95 öt kell használni, abból is egy kipucolt pirateNoTrojanHateMicrosoftUbuntuPowaa edisönt
( érezzétek az iróniát ) -
Ferrer #40 Bill Gates csak ne pofázzon, ma is lefagyott a Win 98-am. -
asgh #39 "Már 2002-ben, ugyanis ő találta ki az egész koncepciót."
És olyan jól kitalálta, hogy 10 évvel később kénytelenek egy az egyben copy-pastelni az apple fejlesztését. lol -
kvp #38 Nem jol ertelmezi a cikk az elmondottakat. Nem azt mondja, hogy a tabla gepek nem az iskolaba valok, hanem azt, hogy elotte at kell alakitani a tananyagot a megfelelo formatumra. Tovabba ezeken kivul kiemeli, hogy kell egy megfelelo beviteli eszkoz, ami lehet egy billentyuzet (pl. microsoft surface) vagy egy kepernyon is pontosan mukodo toll. (pl. lenovo, samsung tablet-ek)
Egyebkent a tablet-ek hasznalatara az oktatasban van egy olcso megoldas. Fogni kell a meglevo konyveket, digitalizalni oket es felrakni a gyerekek tablet-jeire, ez kivaltana a jelenlegi konyveket. Amennyiben kezirast kezelo tollas tablet-et hasznalnak, akkor a fuzet is kivalthato. Semmilyen extra szoftver nem igazan kell, mivel a konyveket kepkent is meg lehet jeleniteni (pdf), mig a kezirasos szoveg ugyancsak kepkent tarolhato (png). Ez 100%-ban megegyezo mukodest adna mint a jelenlegi papiros rendszer, csak kisebb sullyal es olcsobban. (a tankonyvek ara es tomege jelentos egy tablet-hez kepest) A tankonyvkiadok is kikapcsolhatoak lennenek az uzetbol, mivel csak 1 fele hivatalos allami tananyag kellene, ami ingyen letotlheto lenne a miniszterium honlapjarol. A megsporolt kiadasok boven fedeznek a tablet-ek arat es raadasul a gyerekeknek is jobb lenne. Egy ido utan egyre tobb szines kep es video kerulhetne be az anyagba, mivel digitalis formatum eseten ezeknek nincs jelentos extra koltsege. -
#37 Pontosan. Különösen hogy azok meg aztán még csak nem is szivárogtak.
A srác guglizott/wikizett egyet és próbált egy utolsót menteni egy laborban elérhető prototípussal, csak hogy úgy tűnjön nekem nincs igazam.
De a tényeken ez sem változtat.
A gigás vinyók a kilencvenes közepén (95) mentek aranyárban kereskedelmi forgalomban Magyarországon, addigra már itt is elérhető volt az összes akkori gép, amik jellemzően pentiumok és ahol csak szivárogtak ott már a magasabb órajelű 486osok.
(ennyit az exporttilalmas 89 utáni offolásról, amikor még csak szivárogtak a gépek, konkrétan nem lehetetett a falon túl se kapni gigás vinyót)
-
#36 Nekünk 280 MB-os vinnyó volt asszem a 286-ben és a gép teljes árához képest annyira nem volt vészes. Ó, azok a boldog idők, amikor a szomszéd valami progrival megduplázta a HDD kapacitást. :) -
#35 Hát igen, '95-ben nekünk csak 286-os gépre telt. Bár új volt minden alkatrésze, akkori áron volt valami 70k kőkemény magyar forint. Ez mai áron 2-3-szoros píz.
640x480-at tudó fekete-fehér (!) monitorral toltuk.
A C64-től kezdve gyak. minden lépcsőfokot végigjártam. 286, 386 DX40, 486 DX66, PI 233 MHz, PII 550 MHz (ezt simán fel lehetett húzni 850 MHz tájára és totál csendes volt még így is.) Celeron (órajelére nem emlékszem, GHz kategória volt.), aztán AMD 2GHz, most meg kétmagos Intel E8500. Idén lesz gépcsere. 4 éve ugyanazt a vasas gyűröm...
(A tesókkal sokéig közös gép volt, 2003-ban vettem az első saját új gépemet.) -
FL Zoli #34 Nekem(vagyis fater céges) 486 osban 512MB HDD volt...az már megvolt 93 környékén is, tehát már biztos voltak gigás vinyók -
#33 Nem csak a billentyűzet hiánya a probléma, de pl konkrétan itt Magyarországon sz*r a tananyag is. A 7. osztályos szabvány kémia könyvbe pl van kb 20 skicc, azon kívül kőkemény szakszöveg. Ez hol érdekel egy 13 évest?, ha az ilyenek lecserélnék egy videókkal, képekkel teletűzdelt oktatóanyagra, aminek a végére még egy kvíz is odakerülne, akkor hajrá, még az eszköz árát is örömmel kifizetem a gyereknek. És ha ezt minden tárgyra megcsinálják, és 20 kiló könyv helyett cipel egy tabletet, 3 füzetet, meg 2 tollat a gyerek, akkor még az egészségükért is tettünk. Hurrá.
Csak a (magyar) valóságba ez úgy nézne ki, hogy ki lenne írva egy pályázat, amit véletlenül valamelyik fontos ember haverja nyerne meg, az iskolák megkapják az eszközt, ami persze oda lenne láncolva a padokhoz ( tanár: "hozzányúlsz, kezed eltöröm..." ), oktatóanyag nem lenne rá, és egykét újoncot leszámítva, a tanárok nem lennének hajlandóak ezen tanítani ( "hogy képzelik, én már 50 éve ..." ). -
willcox #32 A kézírás és a fejben való számolás alap dolog. Aki ilyesmit nem tud, az szellemileg a béka segge alatt van. -
willcox #31 A nagygépes cuccokat nem kéne idekeverni. -
Szefmester #30 Én is 386-ossal kezdtem. 97-ben! Akkor már mintha lettek volna 1 giga környéki vinyók... S mivel évszámot nem írt azzal kapcsolatban hogy mikori az első tapasztalata amx a vinyó megjelenéséből lehet következtetni. Ha most adok valakinek egy P1es gépet akkor vinyóval amit még kezelni tud, és azt írja majd hogy első számgépes tapasztalata egy p1es volt és akkoriban szállingóztak be a 3 terás vinyók akkor is megpróbálnál okosabb lenni?
#1: teRRás vinyók valóban nem léteznek... Végre egy tanár aki felhívja a figyelmet arra hogy az agyagtábla (terra=föld) már nem menő adathordozó, és helyette a tera prefixet használják. :D -
philcsy #29 "De térjünk vissza a lényegre. A gigás kijelentés tévedés volt."
Még a 286-os megjelenése előtt megérkezett az első gigabájtos HDD az IBM 3380. És igen aranyárban volt, bár itthon nem volt kapható. -
Vers #28 mar nem azert de a microsoft surface-hez jar ceruza, azzal nyugodtan lehet irni, termeszetesen az apple szarjai tenyleg semmire se valok , csak bohockodni -
sanyicks #27 lfszt. Már évekkel előtte kitalálta más. -
philcsy #26 90 előtt ezekre a termékekre exporttilalom volt érvényben, és csak kevés került be az országba. Az első tömeges érintkezése a társadalomnak a számítógépekkel a 90-es évek első felében volt. Ha valaki neked a 386-osáról beszél, akkor néhány szerencsés kivételtől eltekintve, szinte biztos, hogy ebben az időszakban jutott hozzá. -
thsanyi5 #25 Jól mondja. Egy iskolában nem árt ha írni is tudunk amire a jelenlegi tábla pc nem sok lehetőséget ad. Bár azt nem mondanám, hogy feltétlenül fizikai billentyűzetre van szükség. Retinára vetített billentyűzet és valami kinect jellegű rendszer ami figyeli a kezünket épp úgy megfelelő lehet. (google glass?) -
Cat #24 "Vajon iPad volt már a kezében?"
Már 2002-ben, ugyanis ő találta ki az egész koncepciót.
-
#23 Bizony a világ folyamatosan alakul még ha ez egyeseknek nem is tetszik.
Jelenleg én sem érzem különösebb hátrányát annak hogy a folyó írást nem gyakorlom.
De még nyomtatottal is csak akkor kell, ha egy elbaszott papíralapon bürokratizáló önkormányzat vagy rendőrség közelébe kell mennem (esetleg egy debilebb bank), vagy ha az autót telibeverik betétlapot tölthetek, hála a biztosítói gyakorlatnak kétszer is...
Nem élvezem ezeket a perceket sosem. Inkább a billentyűzet... -
M2 #22 Részemről a papírra írás elfelejtését nem tartom akkora katasztrófának, ma már a kőbe vésést is kevesen űzik és a rovásírás is nagyon kevéssé népszerű... -
#21 Nem akarok trollkodni de, bár ne tetted volna :)
A billentyűzetet okolni az írásbeli analfabétizmusért, merész kijelentés volt.
Igazad van, gyújtsunk fel minden billentyűzetet!
Érintőképernyőt mindenhova, és akkor majd hirtelen mindenki újra írni kezd... -
TheCunami #20 a fizikai billentyűzet az egyik fő probléma okozója hogy a diákok elfelejtenek papírra írni de előbb azt kéne megoldani hogy a gépen pihenő csukló ne zavarjon be
jé a cikkhez szóltam hozzá -
M2 #19 Visszagondolva szép kis út volt (meg jó sok pénz):
Primo A64 - Commodore Plus4 - Commodore64 - Commodore Amiga - 486DX120 - Pentium - PentiumII - P4 - Core i3 - végül Apple cuccok -
M2 #18 Bill Gates meg... örülünk hogy él és jól van, mert rendes ember, de azon kívül, hogy jókor volt jó helyen, a jóslatai... hááát
Vajon iPad volt már a kezében? -
#17 Ha már a szerencsét illeti a pentiumodhoz...
A 200Mmx alatt egynek sem volt értelme. Hacsak nem hozzádvágták.
Az értelmes ember ha tehette kb C64 után Amiga500 majd 486DX2 66 (esetleg DX4 100) majd P200mmx majd PII celeron 300 overcloked to 450 utat járta be (esetleg egy Malay Sandokan...) .
Ebben sehol sem szerepelt a 386 ;) Imho és No offense.
De térjünk vissza a lényegre. A gigás kijelentés tévedés volt. -
M2 #16 Nekem is úgy rémlik, hogy Nailboynak van igaza, a 386-os korszak még nagyon nem a gigás vinyókról szólt, inkább a 20-40 MByte volt jellemző. 486-os korszakban jöttek a 120-160 megásak és a Pentium korszakban lett elérhető a gigás.
Persze attól is függ, mikor vett 386-ost és mit ért aranyár alatt... :-) -
#15 Rosszul tippelsz a koromat illetően.
És ez a story a gépek szivárgásáról meg micsoda?
Zéró késéssel szivárogtak a gépek már ami a PC -ket illeti.
Ha volt pénzed bementél egy PC boltba és megvetted. És ehhez még pestinek sem kellett lenni.
Anno a commodore-ok idejében meg előtte talán szivárogtak...
386-osok idejében gigákról beszélni teljes tévedés, nincs mit ezen szépíteni még akkor se ha az illető a legelmaradottabb régióban várt gépek beszivárgására.
A tények tények. És sehol nem írt 90es évek elejét... Ezt már csak te költöd hozzá mert megsajnáltad... -
philcsy #14 Nem tudom milyen idős vagy, de arra tippelek még fiatal. (no offense :) )
A 90-es évek elején még 5-10 éves késéssel szivárogtak be hazánkba a számítógépek. Nyugaton a 80-as évek második felében volt divat a 386-os. Idehaza viszont még 95-ben is használtak 386-ost. Én akkor szerencsés voltam és protekcióval hozzájutottam egy pentiumhoz, az első Netcafe-kban 486-osok voltak, a lelkes általában kevésbé tehetős amatőröknek pedig 386-osa (vagy amigája, stb...) -
philcsy #13 Teljesen jól értelmezhető amit ír. A 90-es évek első felében jelentek meg itthon a GB-os HDD-k "aranyárban", és a legtöbb helyen 486 és 386 volt. (+amiga, commodore, stb.) -
llax #12 A részedről az egészet csak rosszindulatú kötekedésnek veszem. Saját "élményt" írtam, sehol nem említettem, hogy az volt akkor a "menő" (ettől függetlenül a suliban a jobb gépek közé tartozott).
Egy támpontot megadtam: a Gigás vinyók terjedésének kezdete: "már hazánkban is kaphatók voltak voltak 1GB körüli vinyók"
Így ha valaki mégis is szeretné megtudni mikor volt ez, a szöveg értelmezésével +- fél éven belülre tippelhet.
-
#11 Biztosan nincsenek szövegértési problémáim.
Ez vagy egy szánalmas magyarázkodás részedrúl a tévedés elismerése helyett, vagy komolyan nem érted mi a baj a postoddal...
De akkor így az általad leírtak abszolúte értelmezhetetlenek...
Évszámot nem írsz, miközben a szövegedből minden józan ember azt következteti hogy akkoriban használtad azt az ominózus 386 konfigot amikor annak a divatja volt. És nem mostanában vetted a lomin, vagy a múzeumban bootoltad be tegnap...
Vicces hogy egy kifogásolható tudású tanárra panaszkodó kommentelőt kiosztasz, vitatható tudással...
-
llax #10 Te meg elnézted a szöveget... A saját PC-s élményeimről írtam...