57
-
#57 A kínai munkásokra gondolsz? Remelem tudod hogy Kínában nem csak az Apple gyártat:)
Mellesleg Kínában a foxxconn-nal akarnak dolgozni a kínaiak, sőt túlórázni is akarnak, hihetetlen mi? Kínai korulmenYekhez képest ugyanis az egy remek gyár, és a kínaiak inkább dolgoznak mint a gép nehány evet nagyon keményen aztan hazamennek a csaladjukhoz vidékre.... csak ugye könnyebb ide ugatni valamit anélkül hogy utananeznel a dolgoknak.... -
#56 Hogy lehet rajonani egy automarkaert? Egy focicsapatért? Egy konzolért? Androidert? :) -
#55 Elég sokat járok USA-ba, nagyon sok okos ember is van ott persze. Amit mondtam az is csak egy "szelet" bár jó nagy szelet. Ehhez vannak szokva. Ezért mondtam, hogy ott is válság van csak más milyen. Míg Magyarországon kevés munka és nehéz megélhetés addig USA-ban ugyanezt érzik csak náluk ez nem ugyanazt jelenti. -
#54 ÉS ezt mire alapozod? Jah, hogy kiadta a kicsike kis agyad? A tényektől mindenesetre elég messzire vagy. -
precise #53 Az Apple talán a jelenlegi legnagyobb rabszolgatartó a földön, ha a gyártósorokat is nézzük. Jórészt értelmiségi, felső-középosztály(+)beli emberek pedig egy ilyen vállalat termékeiért rajonganak... -
pasi29uk #52 XMS-ről valami fatálisan ellentétes dolog jutott eszembe :D -
Gamecube86 #51 Sajnáljuk együtt a szegény Apple dolgozókat. -
teddybear #50 Az XMS-ben pont hirdetnek allast: 80e + jutalek. -
Nailyenugysincs #49 olyanra lennék kiváncsi h magyarországon is megkeresi az apple dolgozó az 1700< dollárt? mert akk az azért király lenne.(bár esélyes h nem) -
G_ArchAngel #48 Pedig nagyon sok elado van ilyen helyzetben Magyarorszagon, de UK-ben sem egyszerubb, gyakran trukkoznek papiron. Persze megkapod a penzed, de hivatalosan csak part-time employee vagy. Igaz mehetsz kulonbozo benefit-et igenyelni, ami jol is elsulhet, de ha buksz, akkor jobb megvenni a repjegyet haza es nem kell return.
(en maganvallalkozo vagyok UK-ben is evek ota, igy sajat magam felelek magamert) -
#47 Ezzel pusztán egyetlen probléma van: egyre kevésbé életszerű az, hogy a dolgozó elmegy egy étterembe/kifőzdébe enni, inkább visz magával valami kaját, amit gyorsan be tud falni. Valóban, ha valaki rendel vagy esetleg a cégnek van menzája és ott eszik, úgy nem lesz számottevő a különbség. De már a cégek is felismerték, hogy a dolgozók inkább hozzák otthonról a kaját, plussz a rendeltet is fel kell melegíteni, így a legtöbb cégnél ott a mikró.
"Azon kívül piac Pesten is van. Ja, hogy ott nem mellette laksz."
Na, ezt nem egészen értem. Elég, ha az itteni helyzetet nézem: a legközelebbi piac 20km-re van tőlünk, mégis oda járunk bevásárolni, mert olcsóbban lehet kijönni. Ráadásul a távolság nem igazán számít abban, amit leírtam: Pesten drágább a piac, hála annak, hogy nincs igazi vetélytársa (hiszen nincs kiskert a társasházak között ), ezzel szemben vidéken sokan megtermelik a zöldséget/gyümölcsöt, így kénytelenek olcsóbban adni, hogy meg is vegyék.
Egyébként 18 évig éltem Pesten, majd miután leköltöztem közel 120km-rel odébb, akkor is feljártam naponta melózni. Sőt, a mai napig igen gyakran vagyok fent különböző ügyekben, így ismerem mind az ottani, mind pedig a vidéki viszonyokat. -
pasi29uk #46 Azért ez elég durva, hogy 2*10 perc szünet egy műszakban.
Nálunk 3 szünet van (30,20,30 perces) egy normál 8 órás munkanapon. Mondjuk a fizetés elég sekélyes 6,5 Font (kb 2350 Ft) óránként. -
Bagoly81 #45 válaszom nem, és családi vállalkozásban vagyok. elég legyen enyi. de az hogy amit írtam az igaz az tény.
de amúgy ha körbenézel a lakásban több mint a fele kínai és ez nem azért van mert az európai baszik dolgozni.
-
morden #44 Érdekesek ezek az RT-k , régen még azért jöttek létre hogy megcsináljanak valami állami feladatot és fullosan konrollálva lette. Aztán jött az USA alkotmány kiegészítés, a rabszolgák védelme miatt és a genyó ügyvédek benyújtották, hogy az RT is személy, jogi személy, az idióta (korrupt) bíró meg elfogadta az érvelést és azóta a cégeknek ki vannak szolgáltatva az emberek és az államok is .... -
TARTYOM #43 Ettől függetlenül még mindig a 3. legnagyobb marad. Magyarország meg a 82. -
morden #42 "Kétlem, ha egy olyan 500 milliós ország (ennyi nem?) "
csak egy olyan 180 milliót tévedtél 312 milliós ország az USA -
TARTYOM #41 Azért ott sem csinálja ezt mindenki nehogy azt hidd.
Ez ugyan olyan demagóg ökörség, mint az hogy mindenki totál buta ott. Egyszerűen csak jobban élnek és más közegben vannak. (Kétlem, ha egy olyan 500 milliós ország (ennyi nem?) lenne magyarország különösebben érdekelne mi van a világban máshol) -
cateran #40 Ez valoszinuleg erosen valtozo dolog, telepulestol fuggoen, sot meg azon belul is valtozhat (en pecsi gyerek vagyok es Pecs nem 1 kibebaszott nagyvaros, ettol fuggetlenul voltak -es gondolom vannak- olyan reszei, ahol 100k alatt nem berelsz lakast, meg van ahol 30k-ert kapsz 1 1,5-2 szobasat) -
#39 USA szinten is lehet mondani, hogy az 1700 USD az semmire sem elég mert ha egyedül lakik költözik valahova akkor mondjuk a lakásra rá is számolhat durván 1000-1100 USD-t/hó. Csakhogy! 200USD-ből magyar szinten bevásárol kaját egész hónapra 50-60 usd-ből magyar szinten jól tankolt a maradékból kifizette a közüzemi számlákat és még új ruhákra is maradt.
Persze USA-ban nem 200USD-ből vásárol be egy hónapra hanem 400-ból aminek 80%-át kidobja, nem 60USD-ért tankol mert a WC-re is kocsival megy, meg nyáron ha bemegy a boltba akkor a parkolóban jár a kocsi, hogy nehogy felmelegedjen amikor kijön. Így valóban lehet sírni, hogy nem elég semmire. -
#38 Nem tudom milyen kaja jön ki olcsóbban, megint csak nem faluhoz tudok viszonyítani hanem másik nagy városhoz. Itt eleve úgy indul ha kajálni akarsz munka közben akkor vagy hozatsz kaját (ugyanazon az áron hozzák pesti cégek mint pestieknek) alá Gastroyal, vagy elmész valahova kajálni, de akkor nagyon iparkodnod kell mert míg Pesten szinte minden sarkon van egy kifőzde vagy kajálda addig itt ha időben akarsz maradni akkor csak a kocsi a megoldás. Amikor pesten voltam tanfolyamon akkor kényelmesen mindig át tudtam sétálni valahova és megenni egy menüt 800-1000 Ft körül. Ezzel szemben itt nálunk azzal kezdődik, hogy beülök a kocsiba, bemegyek a belvárosba vagy elautózok valami plázába és megeszem a menüt 700-900 Ft-ért vagy eszek mást 2x ennyiért.
Azon kívül piac Pesten is van. Ja, hogy ott nem mellette laksz. Nekünk a lakástól a piac kb 20 perc kocsival itt is. Ráadásul város nem tudok termelni. Azért azzal legyünk már tisztában, hogy Pesten kívül nem csak faluk vannak hanem "igen nagy" városok vannak még ebben az országban.
Noh mindegy, én lényegében nem értek egyet de gondolom azért mert máshogy nézzük, mást tapasztaltunk. Nekünk a környékünkön mindenki feljár Pestre ruháért pl még akkor is ha kocsival már bőven több mint 10e egy odavissza út.
Nyilván van olyan amit kollega írt, hogy kétszobás társasházi lakás 40 plusz rezsi, nos nagy városban ilyen nem nagyon van. És ha azt nézem, hogy tesómék egy Pesti panel dzsumbujban 65 + rezsiért vannak akkor mondhatom, hogy van ilyen is olyan is. De nagyon eltértünk a tárgytól. -
#37 Valóban, vidéken kisebbek a keresetek, ugyanakkor olcsóbb a kaja és az albérlet is. A kaja kényszerűen olcsóbb, hiszen ha kimész egy piacra, ott olyasmiket fogsz kapni, amiket sok helyen magad is megtermelhetnél, így ez lenyomja az árakat. A hipermarketek árai is hiába egységesek hivatalosan, azonban mindenhol vannak helyi akciók, amik a helyi keresletre alapulnak. Szóval ha kifejezetten az akciós dolgokat veszi az ember, olcsóbban kijöhet, mint a fővárosban.
18 évig éltem fent Pesten, volt időm ezeket a dolgokat megtapasztalni. Valóban jobbak a fizetések, mert több a munkalehetőség, így nem tudnak olyan függőségi állapotot összehozni, mint vidéken, ugyanakkor mind a lakhatás, mind az utazás, mind pedig a kaja drágábban jön ki. Nem véletlen, hogy egyre többen vállalják azt be, hogy inkább utazgatnak naponta akár 100-150km-t is vidékről Pestre, de még a busz vagy vonat bérletet megvéve is jobban járnak, mintha helyben dolgoznának. Szintén erre vezethető vissza az is, hogy egyre több pesti költözik le vidékre, a lakhatás és a kaja olcsóbban kijön, ha pedig a pesti melóhely megmarad, akkor nem azt mondom, hogy luxusban lehet élni, de könnyebb a helyzet, mint ha valaki vidéken egy helyi cégntől kap fizetést. -
cateran #36 Ok mashogy tudjak mennyit keres 1 genius
A szovetsegi mimimalber valami $7,63...a mekisek atlagban ennyit kapnak (persze allamonkent elterhet ez az osszeg)
Amugy nem ertem mit picsongnak....Azt hittek mert Apple, akkor mindjart reszeseduk lesz a cegbol? Ennyire nem lehetnek hulyek.... -
G_ArchAngel #35 10 oraert szoktak fizetni (valojaban 8-ert, mert a maradek 2 pihenoido, amiben elvarjak, hogy dolgozz), de csak reszmunkaidore vagy bejelentve. -
TARTYOM #34 Eddig nem az volt, hogy milyen boldogok?
Egyébként, nehogymár egy sima bolti eladó aki kb annyit ért az adott géphez, hogy eltudja indítani, meg be tud mutatni 5 programot rajt azért sírjon mert nem keres eleget..
Kíváncsi vagyok 10 ből hány olyan márkabolti dolgozó van, aki 5 keresztkérdésre tudna válaszolni... Ez igaz minden márkaboltra. -
#33 Ja, hogy csak azutan adozik. Ezt mindenki maga donti el, hogy bevallalja-e vagy esetleg odebball akar mas orszagba dolgozni. Sajnos Magyarorszag ugy fog jarni mint a lengyel, a jo munkaero tetemes resze elhagyja az orszagot. -
#32 Ezt nem ertem. Napi 6 orat ingyen dolgozik valaki, Europaban? Na ne rohogtess! -
#31 Nem O kezdte a hasonlitgatast, csupan valaszolt. -
G_ArchAngel #30 4 szintes videki (Tapolca) tarsashazban 2 szobas lakas: 40e + rezsi
BAH csomoponton studiolakas: 90e + rezsi
Kerekparral a kisvaros atszelheto 15 perc alatt nagypapa tempoban.
Bp-en a Ferenciek terenel dolgoztam, oltonyos melo, esely sem volt kerozni. Berlet.
Van meg kerdes? -
#29 Eredetileg egy weblap készült volna ezekből, ezért is indítottuk a projektet, csak aztán valahogy szétszóródott a csapat.
Egyébként ugyanezt előadtuk informatikai boltokban is, ott jobb a helyzet, fele-fele arányban vannak a hozzáértők és a felhasználói szintű "informatikusok", akik leragadtak a szövegszerkesztésnél, de már szakértőnek képzelik magukat. -
#28 "Tenyleg nincs, csak a fizetesed 2/3-at koltod alberletre rezsivel."
Miért vidéken mennyit? Szerintem ugyanaz az arány.
"Melle meg jon az utazas is."
Vidéken nem kell utazni? WTF.
"Ergo a videki 80e kb fovarosi 140e - mese nincs, Veszprem megyei kisvarosbol koltoztem a Fofaluba, sajat boromon tapasztaltam."
Nekem húgomék és szüleim költöztek vidéki nagyvárosból Pestre. Ott legalább van munka. Nos a tapasztalatuk az, hogy albérlet drágább minden más olcsóbb. Kaja, ruha egyéb termékek mindenképpen. (Nem véletlen járnak vidékről sokan fel vásárolni). Vidéki kisvárost nem tudom, lehet, hogy ott annyival kevesebb az albérlet de egy vidéki nagyvárosban (nálunk), 55m2 lakás 55 + rezsiért van kiadva, ez mondjuk 80-90e/hó... az itteni 100-110e forintos keresethez nézve annyira nem jó móka. -
G_ArchAngel #27 Tenyleg nincs, csak a fizetesed 2/3-at koltod alberletre rezsivel.
Melle meg jon az utazas is.
Ergo a videki 80e kb fovarosi 140e - mese nincs, Veszprem megyei kisvarosbol koltoztem a Fofaluba, sajat boromon tapasztaltam. -
#26 Az viszont sokkal. És a szórakozás is jóval drágább, a mozit leszámítva, mert pl. a Cinema City ugyanannyi mindenhol. -
#25 "Magyarorszagon sem mindegy, hogy videken kell netto 120-150e-bol megelni vagy a fovarosban."
Szignifikáns különbség nincs. Tescoban minden ugyanannyi mint vidéken, ruhából a nagyobb választék miatt olcsóbban jösz ki. Egyedül az albérlet drágább. -
#24 "Az a havi 1700-1800 alapfizetés innen nézve soknak tűnik, de mire elég odakint?"
Bőven többre mint egy itthoni jó fizetés. Azt is mondanám, hogy mindenre de nem mondom, mert USA dolgozok nagyon el vannak szállva. 2 éves tévét néz és ezért ki van akadva a válságra, hogy már két éve ugyanazt a 40"-os LCD-t nézi és nem volt pénze lecserélni mert másra költötte. Kb ez a szint megy most kint... -
FoodLFG #23 A tapasztalataitokat valahova le is írtátok, vagy csak otthon a kis füzetbe vezettétek. Ha az utóbbi, akkor nem sok értelme volt végigcsinálni. :) -
#22 Kíváncsi lennék, miket mondtak a "szakértők". Szakmabeli lévén sose hallgatom meg őket :). -
karajjj #21 köszi, jelentkeztem próbaképp :D -
#20 Körülbelül 1 éve csináltunk páran egy próbát: összeszedtük, mely boltokban vannak "szakértő" eladók informatikai osztályon Budapesten és 1 hónap alatt végigjártuk őket. A célunk az volt, hogy felmérjük, mennyire is értenek a munkájukhoz az ott dolgozó informatikai eladók. Valamennyien informatikusok voltunk, így elég jól fel tudtuk mérni a dolgot.
Az eredmény elkeserítő lett: annyi félrebeszélést és áltudományos halandzsát még az életben nem hallottunk "szakértőktől", mint ezalatt az 1 hónap alatt. Valóban, hozzá nem értőknek nagyon is szakértő szövegnek tűnik, amit elmondanak, de tisztelet az igen ritka kivételeknek (összesen körülbelül 5 ilyen ha volt) mindenhol csak halandzsát hallhattunk. Volt olyan, hogy adott termék dobozán ott volt minden tudnivaló, de az illető annyira nem értett hozzá, hogy meg se nézte, csak mondta a hülyeséget. És a ráadás az volt, hogy még olyan is akadt, akinél lelepleztük magunkat, hogy igen, szakmabeliek vagyunk és még akkor is nyomatta a rizsát.
Szóval ezek az eladók (mégegyszer mondom, tisztelet a kivételnek) egyáltalán nem értenek ahhoz, amit csinálnak. A probléma csak az, hogy ezt sokan be se ismerik és így ahelyett, hogy segítséget kérnének az olyan kollégáiktól, akik értenek is hozzá, inkább nyomatják a hülyeséget a kedves segítséget váró vevőnek. Aztán persze ennek a vevő issza meg a levét, mikor később kisül, hogy valami, amit annyira ajánlottak neki, az az ő céljainak nem is a legmegfelelőbb, ráadásul esetleg a neki kellő eszköz még olcsóbban is kapható, mint amennyiért megvette mást. -
G_ArchAngel #19 Nincs, csak viszonteladoi vannak. Az XMS-ben pont hirdetnek allast: 80e + jutalek. Ennyit keres az asszony occse T-Mobile-nal Veszpremben, szinten jutalekkal.
Magyarorszagon sem mindegy, hogy videken kell netto 120-150e-bol megelni vagy a fovarosban.
-
#18 Valahogy erre tippeltem, hogy nem számít soknak. Itt meg hőbörögnek, hogy mennyi pénz. Nekünk. De ott nem.
Gondolom kb. az a szint, amit itthon kapnak egy T-mobile üzletben.
Apple-nek nem tudom, van-e márkaboltja Budapesten, régebben láttam egy helyen a Váci utcában Apple gépeket (G4-et), de szerintem nem márkabolt volt.