85
 • Zoliz
  #85
  Jesszus. Ezek egy laptopot adnak el táblának. A kijelzővédő billentyűzet Bar a birkaknak ez fel se fog tunni.
  Eddig is volt erintojelzos laptop. Na az MS is süllyedőpályára áll, vagy fantaziátlanok.
 • Cefet
  #84
  Off Mózes is... :)
  Bocs, ez volt az első, ami beugrott a címről.
 • narumon
  #83
  Szerintem nagyon jól összefoglaltad a lényeget.
 • narumon
  #82
  Nos ezzel tök egyetértek. Ezért ajánlom pl mindenkinek a tabletet aki tartalomfogyasztó és nem a marketingbullshites laptopot pl.
 • narumon
  #81
  "Valóban, ha nem veszed komolyan pl. a vinyót. Nekem a munka az adattárolásról szól. Neked? Hol is van a tabletben komolyabb adattárolási lehetőség (segédeszköz nélkül)?"

  Az emberek nagy részének a munka nem adattárolásról szól. Most néztem meg az elmúlt 3 évben munkám miatt keletkezett dokumentumok (naponta ezt csinálom) 1GB-ot tesznek ki. Azaz bármilyen tableten kényelmesen elférnek. DE!
  Miért kell a tabletet munkához sorolni? Ezt nem értem én meg soha. Van olyan munka amire jó és van amire nem. Ettől még nem lesz szar és használhatatlan. Vagy neked csak olyan tárgyaid / használati eszközeid vannak amik munkára kellenek? Elég sivár életed lehet.
 • hitman08
  #80
  Tablet, notebook, laptop, ultrabook, netbook, ki tudja mi lesz még. Mit is válasszon az ember, igaz? Nos, valóban, olyan gépet kell venni, amit igényei szerint fog használni az illető. Míg külföldön voltam dolgozni, én is elgondolkodtam, hogy akkor most mi a fenét is vegyek, szükségem volt egy kezelhetőbb platformra, telefonon netezni, kapcsolatokat tartani nem éppen ideális. Némi kutakodás, informálódás után Ipad2 lett a végeredmény. Igen, tabletet választottam, és cseppet sem bántam meg, bár való igaz, idő kell hozzá, míg az ember feltárja a gépezet teljes potenciálját. Kint netezésre használtam leginkább a cuccost, skype tökéletesen működik vele, no és persze néhány játékkal is elvoltam rajta. Itthon egy darabig jegeltem, mit csináljak vele, gondoltam, hisz itt az asztali PC is. Aztán mikor mentem nagymamához, meg akartam mutatni a kint készített képeket, mi sem egyszerűbb, mint elvinnem az almás képkeretet és azon tárni elé a fotókat. Amik amúgy gyönyörű színekben pompáznak a masinán, én is néztem egy nagyot. (Persze nem az Ipad kamerájával fényképeztem, mert az igazán szörnyű.) Egyik este anyának volt szüksége a PC-re munka miatt, én meg nem akartam átmenni a másik szobába filmezni, mivel a ventillátor áldásos hatása ott nem érvényesül a dögmelegben, így hát ágyamra vetődtem, kezemben a Paddal. A filmnézés teljesen élvezhető rajta, egy pillanatra sem vettem észre, hogy mérete miatt kevésbé szippantana be a választott mozi. Előfordult, hogy számológépre volt szükség hirtelen, csak előkaptam a táskából, pár gombnyomás és meg is van a kívánt eredmény. Mindez csak néhány példa.
  Szóval tapasztalatom szerint rettentő hasznos ketyere, nem mindenható persze, legnagyobb hátulütője az igencsak limitált tárolókapacitása, de nem is arra készült, hogy mindent ezen hurcoljon a kedves vásárló. Én úgy tekintek rá, mint egy kis szórakoztatóközpontra, és szerintem nem is tévedek nagyot, ha eredeti rendeltetését kellene beazonosítanom. Internet rettenet gyors rajta, játékok azonnal betöltenek, videóhívások gond nélkül működnek, gépelni is lehet vele, ha mondjuk néhány levélről van szó. De a legnagyobb előnye a mérete és súlya, ami töredéke egy netbooknak vagy hasonló masinának. Nálam ez az egyik legfontosabb szempont, legyen könnyű, kicsi, egy pillanat alatt tudjam használni. Amellett egyetlen töltéssel 10 órát bír a gépezet aktív igénybevétel mellett, lehet többet is, még nem merítettem le teljesen egyszer sem. Gondolok itt netezésre, filmnézésre, komolyabb játékokra, videóbeszélgetésre. Ha meg alkalmanként nézek csak néhány dolgot rajta, több mint egy hétig elvan töltés nélkül a cucc. Nyilván egyéni dolog, kinél mennyit bír, az én szempontomból tökéletes választás volt az Ipad. A tonnányi alkalmazás tengerében meg olyan programokra lehet akadni, amikre nem is gondolnál, hogy léteznek egyáltalán. Vannak csak jópofák, vannak hülyeségek, de rengeteg a ténylegesen hasznos alkalmazás, ingyenesen is elérhető jó pár értelmes közülük.
  Tehát igen, a tábla pc-k nagyon is életképesek, megvan a saját piacuk, igénylik a vásárlók és úgy gondolom mindenképp van jövőjük. Nem hiszem, hogy túl sokat kellene várni a komolyabb háttértárral bíró darabokra, így a sokak által legnagyobb negatívumnak tartott tényezőt is sikerül majd kiküszöbölni. Persze lehet, hogy nem, de mindez engem már nem izgat :D
 • messen
  #79
  Én azért vettem ipadot, mert a munkámhoz kell, szórakozásra meg a sarki bisztrót, meg hölgytársaságot "használok". Sokkal egyszerűbb tárgyalásról tárgyalásra járni vele, mint egy laptoppal. Bírja 4 napig teleppel a folyamatos jegyzetelést, bármikor elolvasom a leveleimet, és nem folyik ki a szemem a telón olvasással, valamint a szerződések írásakor azt a három mondatot, amit a sablonban át kell írni, simán átírom vele. Nyilván nem torrentezek vele, és ezért nem kell sokszáz gigányi háttértár sem.

  On Topic: Ez a Surface nagyon tetszik. Az ipaddal az a fő gondom, hogy a windowsos laptopomra nem egyszerű szinkronizálni a tartalmat. Más bajom nincs vele, de ez az MS féle billentyűzet megoldás az érintőképernyővel együtt nekem nyerő. A Metro felülettel sincs gondom. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem simán működik, és nehezen "tévedek el" benne. Ha valakinek nehézkes a használata, az talán azért van, mert túlságosan megszokta a régi jól bevált utat. Ha lesz rajta UML szerkesztő induláskor, vagy lehet rá tölteni, tuti veszek egyet.
 • breckinridge
  #78
  Nagyon magas lovon ülsz, hogy folyamatosan sértegetsz. Nyitott, innovatív, minden nézőpontot magába foglaló fennsőbbséged tudatában csak egy nézőpontot utasítasz el zsigerből. Nyilván, mert nem ismered, de az meg a te lelki szegénységed.
 • coolbboy83
  #77
  Szerintem ez is egy járható út "lehet" :

  http://desktop.onlive.com/
 • coolbboy83
  #76
  Mégis mit vártatok :-) annyi a különbség egy notebook-hoz képest, hogy itt a kijelző a vastag és a billentyűzet vékony :-)

  Lámlám... le is fagyott.... milyen meglepő :-)
 • lordsithlord
  #75
  Hiába na, a hagyományokat ápolni kell, egyébként is ha megnézzük, hogy a Win98 azután a fagyás után milyen sikeres oprendszer lett, a hagyományt alapul véve a Win8 is sikersztori lesz
 • kakamatyi123
  #74
  Najo, nem kinozlak tovabb, ezzel a lelkivilaggal amugy sem lehet egyszeru ferfitestben elni:)

  Azert mondtam Hamvast peldanak, mert az eletmuvere eros hatassal volt a vallas es a hit... Tanulsagos...

  Te mar tul oreg vagy, hogy magadtol merj valtoztatni a nezoponntodon, nyilvan sosem voltal a hatarok embere...

  De ettol szep az elet, kulonbozoek vagyunk...:)
 • sanyicks
  #73
  hát igen, ez a microsoft minőség. 14 éve nem változott sok minden, akkor ugye a win98 fagyott le a bemutatón.
 • pasi29uk
  #72
  Le is fagyott a bemutatón annak rendje és módja szerint... LOL
 • breckinridge
  #71
  Pontosan leírtad a dokkolás egyik formáját. A tablet akkor használható, ha csak azt akarod csinálni rajta, ami a célja. Én azért vonom kétségbe a tebletet, mert azok a célok, amire a tablet való nagyon korlátozottak. Célhardver minimális dolgokra.
  Ha a hardver erősödik akkor már többmindenre használható, de az inputproblémája és a tárolókapacitás hiánya megmarad. Ezért - szerintem - a tablet ebben a formában igen korlátozott dolog. Egy notival szemben az az előnye, hogy kisebb, könnyebb, olcsóbb, gyorsabban bootol. No de korántsem annyira multifunkcionális, mint egy noti.
  Amiket írtál, azt mind tudja. De pl. filmet akarsz nézni vele. Megteszed. De hoppá, jött egy levél, megszakítod a filmet. Vagy filmet asztali DVD-n nézel, közben annyi levelet nézel-írsz, amennyit akarsz. De egy munkabemutató esetén is nem hiszem, hogy nem a legbiztonságosabb mobil megoldást, a notit választanám. Persze lehet, hogy más másként gondolja.
  Azt nem mondom, hogy a tabletet ultrabookra kell cserélni. Sohasem mondtam. De azt igen, hogy én nem érzékelem a tablet előnyét a notival szemben, ami miatt bármikor késztetést éreznék egy tablet használatára. Az ultrabook, ami lényegében megfelel egy nagyon erős tabletnek nagy kijelzővel, rendes billentyűvel és nagy vinyóval az az irány, ami - szerintem - sokkal inkább a jövő útja, mint bármilyen tablet a maga korlátaival.
 • lordsithlord
  #70
  Valahogy olyan érzésem van, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon :)

  Én pont azt mondom, hogy a tablet kifejezetten jól használható. Oké, nem gépírásra vagy hasonló irodai munkákra (bár megjegyzem, nemrég láttam egy érdekes megoldást, a tablet simán beleilleszthető volt egy billentyűzetet tartalmazó bölcsőbe és így lényegében egy érdekes, netbook-szerű készüléket kaptunk), de például egy informatikus nagyon jól tud rajta különböző, a munkájához szükséges alkalmazásokat (például hálózatfigyelő és kezelő programok) futtatni egy ilyen készüléken. Nemrég voltam a tanúja annak ,hogy egy építész cégnél a prezentációnál a mérnök elővett egy 10"-os Androidos tabletet és lazán megtartott róla egy bemutatót. Igaz, nem egy olcsóbb kategóriás gép volt, hiszen ehhez már egy Cortex A9-es 4 magos CPU és egy 2 magos MALI-400 ketyegett a gépben.

  Szóval szerintem a tablet, mint olyan, komoly jövő előtt áll. Ha elérik, hogy az olcsóbb kategóriában is legyen erős tablet, akkor sok területen arathat. elég, ha azt nézzük, hogy nagyon sokan csak arra használják még munkában is út közben a notit, hogy bemutatókat tartsanak vagy csak megnézzék a leveleiket meg esetleg pár dokumentumot és máris látszik, hogy ezt a tablet is tudja teljesíteni. Ráadásul elég komoly fegyvertény, hogy egy tablet könnyebb és kisebb, mint egy noti.

  Az ultrabook-okkal szemben nagy fegyvertény, hogy az áruk jelentősen kisebb. Valóban, sok feladathoz az ultrabook lenne optimális, csakhogy míg olyan ára van, amilyen jelenleg, ez elég komoly akadály lesz az elterjedése előtt. Márpedig pontosan ez a tény ad nyitott utat a tableteknek.

  Azt kénytelen vagyok elutasítani, hogy a tablet felesleges pénzkidobás lenne. Csak be kell mérni, mire is kell eszköz. Ha gépelésre, akkor ebben a kategóriában ott a netbook vagy az olcsóbb notik. Ha viszont csak doksik megnézése és esetleges szerkesztése, a levelek megnézése, 1-1 film megtekintése vagy simán netezés a cél, akkor a tablet bőven elegendő. Nem utolsó dolog, hogy egy tablet, még erősebb hardverrel is hosszabb üzemidővel bír, mint akár egy netbook vagy egy noti.
 • breckinridge
  #69
  No comment. Te annyira nyitott, széleslátókörű vagy, hogy minden más nézetet elfogadsz, ugye? Kackac.
  A hittel márcsak azért sem lehet vitatkozni, mert élettelen. Próbáltál már vitatkozni egy betontömbbel? (Nyilván most jönnek majd a pedofil papok meg egyéb marhaságok. Közben meg a különbséget sem tudják a hit és az egyház között stb.)
  Az a hiteles ember, aki minden mást elfogad, csak a hitet nem (mit is írtál a gyaerekkori beidegződésekről, he)? Vicces vagy. Tényleg. Röhöghetnek is sokan...

  No de a lényegre most sem válaszoltál. Mert ugye annyira nyitott és innovatív vagy.
 • kakamatyi123
  #68
  >Látom semmit sem értettél meg.
  Ez az en hibam?:) Ha mar te magad se erted, akkor mastol milyen alapon varod el?:)

  Ez a homalyos kaptam dolog erosen vallasos latasmodra utal...
  Akkor mar ertem, miert nem szeretsz vitatkozni:)
  A hittel nem lehet, nem racionalis sikon mozog, elutasit minden mas nezopontot...
  Na ez az igazi szuklatokoruseg:)

  A hiteles ember nem ragad le egyetlen korlatozott nezopontnal, igyekszik megszemlelni es megtapasztalni minden lehetseges szemszogbol is a valosagot...
 • breckinridge
  #67
  Ez igaz. Erőműveket vesznek "lapát" helyett. Bár az is igaz, hogy ma már egy rendes webes tartalom megnézéséhez is kell az erőforrás. Nekem ezért 5 éves a laptopom. Amire én használom, arra bővel tökéletes. Az is lesz még jó darabig.
 • breckinridge
  #66
  Látom semmit sem értettél meg. De talán jobb is így. Az én értékrendszerem valójában nem is az enyém. Kaptam. Ajándékba. Pedig nem érdemeltem meg. Valójában sohasem fogom megérteni. (Na, erre varrjál gombot!)
  NB. Nem szükséges Hamvasig elmenni. Vörösmarty és Madách már mindent elmondott, amit lehetett.
 • kakamatyi123
  #65
  >Én mindenesetre a saját körömben annyit teszek, hogy a lehető legkisebbre >próbálom leszorítani az értelmetlen fogyasztást, illetve az erre való >ösztönzést minimumra csökkenteni. Amikor mégis rászorulok, akkor azt próbálom >ésszel, megfontoltan, a valós szükségleteimet felvérve tenni.

  Na, vegre valami aktivitas az aktualis rendszer passziv szidasa helyett:)
  Az hogy kinek mi az ertelmetlen baromira szubjektiv dolog...

  Logikad alapjan ha valaki eladja a desktop gepet, es elkezd egy Surface-t hasznalni helyette, akkor szamara ertlemes kategoria lesz a tablet...:)

  Itt bukik meg a gondolatmeneted, mert a sajat ertekrendszered altal ertelmesnek tartott kategoriakat akarsz mindekire rearoszakolni valamifele "sporoljunk, mert attol kevesbe lesz szar a vilag" - szeru kodos idealizmus alapjan:) Ertem en, hogy ez a hitvallasod, de ezen csak mosolyogni tudok...

  Ha mar bele-belekapsz a tarsadalomkritikaba, akkor menj el egeszen Hamvasig, aki szepen atvilagitja neked, hogy hogy buktak meg sorra az izmusok es a vilagvalsag valojaban mibol is ered... Es itt nem a konkret penzugyi valsagra kell gondolni, mert nem az a fo problema az emberiseggel:)
  Meg fogsz lepodni:)
 • GregSB
  #64
  "A tablet önmagában (minden kiegészítő nélkül) nem jó komolyabb dolgokra."

  Pont ezaz, hogy nem is kell hogy jó lefgyen komolyabb dolgokra! Arra ott a laptop / számítógép!

  Szerintem pont az a marketing, hogy anyukák / öregemberek / nem tech-geek csajok évekig használtak drága (150-200e Ft-os) laptopokat arra, hogy faszbúkozzanak, képeket osszanak meg meg Velvetet olvassanak. Mi a ráknak volt szükségük évekig olyan laptopokra, amik ezektől sokkal többre képesek? Na én ezt nevezem marketingnek, eladni olyan terméket embereknek amely képességeinek jó ha 10%-t kihasználják.
 • breckinridge
  #63
  rizsa
  Ha csak ennyit fogtál fel belőle, akkor valóban energiapazarlás...
  Valójában a legtöbb ember egyszerűen lusta szétnézni a világban, egyáltalán megpróbálni felfogni egy keveset belőle, csak a saját maga környezete érdekli, igényei stb.

  Nem vagyok sem isten, sem jós. Én mindenesetre a saját körömben annyit teszek, hogy a lehető legkisebbre próbálom leszorítani az értelmetlen fogyasztást, illetve az erre való ösztönzést minimumra csökkenteni. Amikor mégis rászorulok, akkor azt próbálom ésszel, megfontoltan, a valós szükségleteimet felvérve tenni.

  Az igazi, valódi ultrakonzervatívizmus, maradiság a fogyasztói társadalom fenntartását hirdetni. Nincsen fenntartható fejlődés, az csak humbuk. A fogyasztásra alapuló társadalom előbb-utóbb felzabálja saját magát. Lényegében ezt már Marx felismerte. Az már más kérdés, hogy az általa és utódai által felépített társadalom életképtelenebb volt a fogyasztóinál, gégül önmaga is az lett, igazi történelmi zsákutca.
  Hogy mi lehet a fogyasztói társadalom után? Nem lehet tudni, mintahogy azt sem lehetett, hogy milyen lesz a rendi-feudális társadalom utáni. Csak remélni lehet, hogy Orwell valahol tévedett...
 • asgh
  #62
  Az Apple szerintem magasról tesz rá, hogy hány embernek van baja a branddel, amíg nem győzik olyan gyorsan gyártani a cuccaikat, mint amilyen ütemben veszik őket. Az Apple felhasználói közül pedig szignifikánsabban kisebb a lemorzsolódás, mint a többi gyártó esetén, azaz akik élesben ki is próbálták az apple cuccokat, azok valahogy meg is ragadnak a márkánál.
 • breckinridge
  #61
  Végre valaki, akivel értelmesen lehet beszélni!
  Valóban úgy érzem egyről beszélünk. A tablet önmagában (minden kiegészítő nélkül) nem jó komolyabb dolgokra. Kell hozzá külső vinyó, hogy lehessen használni. Az érintőképernyőn való gépelés szerintem felejtős kategória, legalábbis egy bekezdésnél hosszabb szövegnél.
  Tehát egy erős tablet vinyóval, billentyűzettel. Azok nélkül is használható, mobil stb., de komoly munkára csak azokkal alkalmas. Tehát laptop (vagy annak ultrabook verziója).
  Persze, drága az ultrabook, de teljesítménye, specifikációja előremutató. A tablet is ide tart.
 • lordsithlord
  #60
  Én nem a Windows8-as tablet sikerét vezettem le, ez egy félreértés lesz. Én pusztán megjegyeztem, hogy a Windows 8 egyik nagy előnye lesz, hogy egyazon programot és felületet lehet majd tableten és PC-n használni, ez pedig komoly előny lehet számukra.

  Az, hogy az Apple, mint márka, nem igazán számít, valóban szubjektív bizonyos szinten, bár ha megnézed az indokaimat, akkor kiderül, hogy nem is csak én gondolkozom így.
  Az, hogy csak 1 év garit hajlandóak vállalni, miközben már a kisebb gyártók is egyre inkább 2 év garit adnak a termékeikre (más dolog, hogy a kereskedők ezt elhallgatják, így náluk csak 1 év szerepel a garilapon, a maradékért meg a képviselet felé lehet fordulni) máris komoly aggályokat vet fel a márkával kapcsolatban. És ez nem csak egyes termékeikre, hanem miondegyikre igaz. Az szintén elég megfogható, hogy az áraik a vetélytársakhoz képest jelentősen nagyobbak (több terméküknél a különbség akár 1,5-2x-es is lehet). Ezt pedig nem csak én mondom, hanem nagyon sokan, akik az informatikában dolgoznak.

  Szóval hogy tisztázzuk, én nem abból vezetem le a Win8-as tablet sikerét, hogy az Apple termékeit sokan (köztük én is) nem szeretik, de tény, hogy ha az MS jól fog taktikázni, akkor nagy valószínűséggel az Apple-nél hamarosan vakargathatják a fejüket.
 • lordsithlord
  #59
  Kb. 2 hónapja még én is hasonló véleményen voltam (gyenge hardver, akadozó, nehézkes szoftvcer, stb.).

  Aztán egy tesztelés során a kezembe került pár 2.3-as Androidos tablet, majd nemrég a 4.0.3-as verzióval mükö9dő egyedekhez is volt szerencsém. És kénytelen voltam rájönni, hogy igenis életképes a tablet ötlete.

  A hardver nem gyenge, tekintve hogy már ma is van a magyar piacon 2-4 magos CPU-val szerelt gép 60-80ezer forintos áron. Ezek már általában tartalmaznak egy GPU-t is (vagy a MALI-400-at vagy a TEGRA-t) sőt, egyre több esetben már többmagos a GPU is. Emellett ezek már 1GB rendszermemóriávval rendelkeznek (amin ugye ott a rendszer maga, így a felhasználó olyan 600-700 megát használhat), továbbá a legkisebb modell is kap beépítve 4-16GB belső memóriát a programoknak, ami tovább bővíthető microSD kártyával (ez akár plussz 8-64GB tárhelyet jelent). Ez azért már elég erős vas. Az oprendszer pedig már egyre inkább az Android 4.0 vagy efeletti verzió, ami műr kifejezetten stabilan és gyorsan müködik.

  Ráadásul ha ez nem lenne elég, a Toshiba már ősszel jön egy i3-i5 CPU-val szerelt típussal, ami kapásból kapott egy 1GB-os GPU-t, egy 80GB-os SSD-t és 8-32GB memóriát. Ez szerény véleményeim szerint már bármire elegendő lesz.
  De ha tippelnem kellene, az MS-nél sem az Atom lesz az Intel-es CPU...

  A vinyókról annyit, hogy már elég régóta (kb. 1-2 éve) vannak vezeték nélküli külső vinyók. Ezek általában Bluetooth-szal csatlakoznak az eszközökhöz. De még ha eltekintünk az ilyen extrém verziótól, akkor is van eSATA és USB 3.0 csatlakozású eszköz, ami már elég gyors egy vinyónak. Szóval a külső vinyó elég könnyen kezelhető.

  A billentyűzet és az egér dolga nagyon egyszerű: ha megvette a kedves tulaj a tabletet, bemegy szerviz módba és beállítja saját maga számára a képernyőt. A dolog kb. 10-15 kattintást és talán 5 percet vesz igénybe, utána akár gépírni is lehet a készüléken (igaz, 5 ujjal nem túl hatékony ráadásul kicsit nehézkes is). Ez már 7"-os kijelzőn is jól működik, de persze egy 10"-os tableten már abszolút gond nélkül megy. Nem tagadom, kicsit macerás, hogy a felhasználónak magának kell beállítani a kijelzőt, ráadásul a kedves gyártók erre nem is igazán figyelmeztetnek, de mivel nincs két ugyanolyan kezű ember, így szükségszerű a dolog.

  Valóban, az ár még érdekes kérdéseket vethet fel, de megjegyzem, az általad említett Ultrabook kategória sem a hétköznapi felhasználók árkategóriájába esik.

 • kakamatyi123
  #58
  Ez csak attol fugg, hany szaz millio van meg rajta kivul, aki hasonloan gondolkodik erzelmi alapon:)
 • kakamatyi123
  #57
  Szerintem hulye hozzallas karogni azon, hogy valami rossz, de nincs jobb otletem, hogy mit kene helyette csinalni... Energiapazarlas...

  Rossz a fogyasztoi tarsadalom? Oke, mi legyen helyette???:)
  Na erre valaszolj a rizsa helyett...
 • asgh
  #56
  Attól, mert neked az apple, mint márka érzelmi alapon nem jön be, és ezért kivárod, amíg windows alapon lehet megcsinálni egy tableten ugyanazt, amit egy iPadon, az a Te egyéni problémád, de ebből levezetni a win táblák sikerét nem tűnik logikusnak.
 • lordsithlord
  #55
  Pont a cégeknél lesz érdekes, hogy a METRO letiltható lesz-e vagy sem. Hogy egy szakmai konferencián elhangzott mondatot idézzek: "A könyvelésen Gizikének egyáltalán nincs szüksége a METRO felületre, hiszen nem a csilivili csempéken fog dolgozni, hanem a jó öreg könyvelő program felületén. Ennek ellenére ha a METRO kötelezően használandó, akkor az akadályozni fogja a munkában, mert inkább rákattint majd a Facebook ikonjára, minthogy felületet váltson és dolgozzon."

  Egyébként a Win8 nem csak a cégeknél lesz fontos, hanem a számítógépekkel való értékesítésnél. A MS egyre inkább arra buzdítja különböző programokkal a gyártókat, hogy ne ingyenes szoftvereket tegyenek fel a gépeikre, hanem válasszák inkább a Windows-t. Ez most ráadásul elég jól meg is térülhet, hiszen a Win8 már csak 2 verzióban (sima Win8 és Proffessional) fog a piacra kerülni. Valószínűleg ennek mefgfelelően az áralkotásban is leszenek változások.
 • lordsithlord
  #54
  Ez szerintem már kiveséztük párszor, az Apple nálam nem igazán jelenti a megbízható márkát, bármennyire is felkapott legyen. Ami nem tetszik benne: az árkategóriája, az üzletpolitikája (igen kevés gyártó megy olyan szinten szembe a felhasználókkal, mint ők), az, hogy külön kell jópár dolgot megvenni (pl. ugye az USB csati és a kártyafoglalat csak külön külső egységként szerezhető be), ráadásul elég komolytalan dolognak tartom, hogy abban az árkategóriában, amiben jelen van, csak 1 év garit hajlandóak vállalni minden egyes eszközükre (illetve elvileg külön lehet hozzá garibővítést vásárolni, de ez Magyarországon nem elérhető opció).

  Szóval az Apple nálam semmiféle úton-módon nem játszik egészen addig, míg a felsorolt dolgokon nem változtat a cég. Márpedig erre már évek óta nem hajlandóak.
 • breckinridge
  #53
  A fogyasztói társadalom - az én akaratomtól függetlenül - össze fog omlani, mint minden társadalmi felépítmény előbb-utóbb (a történelem utolsó két évszázadában inkább előbb, az ilyen tablet-féle termékek csak gyorsítják ezt). A mostani válság is erről szól. A hitelalapú beruházás, amit csak az eladások magas szintjéből lehet finanszírozni, valamint a pénzügyi világ elválása a reálgazdaságtól 2009-ben megrogyasztotta a világgazdaságot, ami azóta sem akar kiegyenesedni. Ebből a rendkívül okos pénzügyi vezetők előre menekülve ugyanilyen folyamatokat gerjesztve akarnak kiutat találni. Nem kell hozzá nagy tudomány, hogy belássuk: ez nem lesz kiút, csak egyre mélyebb válságot idéz elő, amit a felszínen a Kondratyev-ciklus elfedhet, de a valóságban óriási bukta lehet. Normális az, hogy egy spanyol cég a Távol Keleten ruház be, mert ott olcsóbb, közben Spo-ban 25% a munkanélküliség? Az EU és USA megteremti/megteremtette saját sírásóit a Távol-Keleten, mert a pusztán fiskális, monetáris szemlélet (aminek része a pocsék termékek gyártása és marketingje is) érvényesült a társadalmi szemlélet helyett. (Én sokat járok Bécsben, ahol sok az építkezés, de osztráknak tűnő embert lapáttal a kezében nem láttam.) Az amerikai és az európai társadalom degenerálódik (a korfa romlik, fogyasztói igények és a végzett munka nincs egyensúlyban, stb.), aminek rossz vége lesz.

  Bocs, de honnan ismered ilyen jól a gyerekkoromat? Az ilyen kiszólásokat mellőzd, kérlek!
 • kakamatyi123
  #52
  Lefogadom, apad is ezt mondta anno a C64-re, hogy az csak a fogyasztoi tarsadalom termeke, nincs ra valos igeny, mire jo az, szamolni ott a zsebszamologep:)

  Hiaba, nehez megszabadulni a gyerekkori berogzott gondolkodasmintaktol:)

  A fogyasztoi tarsadlmat a fogyasztas tarja fenn, ha az megszunik, osszeomlik...
  Ezt akarod?:)
 • GregSB
  #51
  Nekem is volt C64-em, az iPad-et mégis forradalmi eszköznek tartom. Miért? Mert kényelmesebb rajta böngészni, emailezni, youtubeozni, faszbúkozni, casual-szórakozni mint egy asztali gépen vagy laptopon. Ott van a nappali asztalon, benyomod a powergombot, egyből bekapcsol és lehet vele tartalmat fogyasztani. Nincs boot idő, nincs golyóidat felforraló melegedő allja, úgy fogod a nappali kanapén mint egy könyvet.

  Meg tudsz csinálni mindent egy laptopon is amit az iPaden? Persze. A lovaskocsi is elvitt A-ból B-be, és hülyének nézték azt aki pöfögő pár lóerős kocsikkal járt az előző évszázad elején. Ők is mondhatták volna (sőt mondták is), hogy ez zsákutca, nem jobb semmivel mint a lovaskocsi.

  Az iPad / mai táblagépek azért forradalmi eszközök, mert az internetezést / kommunikációt különválasztják a számítógépektől, amik sokkal többre képesek. Ezek olyan céleszközök, amik sokkal egyértelműbbek a nem tech-geekeknek és öregebbeknek, elhozza számukra is az internet adta lehetőségeket.

  ha ezt nem látod be, akkor szüklátókörű vagy.
 • breckinridge
  #50
  Emlékszel még a gumikacsás őrületre egy bugyuta reklám miatt? Ez a divat. Volt bármi haszna, hogy valaki vett egy olyan vackot? Bármit el lehet adni. Persze, meg lehet magyarázni, hogy tényleg szüksége volt minden suttyónak gumikacsára, dehát...

  A fiataloknak kell az ujdonsag
  Na ez a tipikus fogyasztói mentalitás. Persze, hogy kell, mert az eladásban érdekelt termelők marketingje ezt tölti az agyukba. A valóságban ezek az újdonságok nem valódiak. Vegyünk egy egyszerű Wordöt. A Word 97-es óta alig van olyan jelentős újítás benne, ami valóban új kiadást igényelt volna. Az, hogy fejlesztették, aktualizálták nem lenne ok arra, hogy azóta már talán a 4. full verzió jöjjön ki belőle. Persze, hogy nem kompatibilis, mert nem tették azzá. Valójában ugyanannak a kozmetikázása zajlik új köntösbe csomagolva. Nyilván így sokkal több haszon van belőle. De valódi fejlesztés nem nagyon van benne. A sok tupírozáshoz kell a sok fejlesztő, programozó, akiket viszont fizetni kell az eladásokból.

  SG, mint szakmai fórum. Nevetnem kell. Ez legfeljebb ismeretterjesztő...

  Szerencsére azért annyira öreg még nem vagyok, hogy ne emlékeznék a C64-emre. Szerencsére azonban vagyok már annyira öreg, hogy a fiatalokat bolondító marketingmizérián mosolyogni tudjak. Még akkor is, ha ezt a rövidlátó fejlesztésmániákusok nem veszik észre. (TV-reklám: "Vedd meg ezt a szart, amit mindenki használ, hogy egyedi, egyéniség legyél!" No de ha mindenki azt a szart veszi, akkor mitől egyedi, vagy egyéniség bármelyikük is? Persze attól, hogy a forgalmazó megtömi a zsebét.)
 • birdo #49
  A hétvégén hallgattam egy beszélgetést arról, hogy a gyártók milyen célzattal alkottak " szétszedhető gépeket.... valamelyik kattintással...valamelyik mágnesesen csatlakozik a bllenytyűzetéhez...bocsánat a + billenytyűzetéhez ... de miért is ne lehetne még jobban kezelhető, sok mindenre használható " táblagépünk ??
 • kakamatyi123
  #48
  Ertem en, hogy Te nem akarsz tabletre kolteni, mert.... Ne tedd...
  De egy egyeni szoc. problemabol levezetni azt egy szakmai forumon, hogy a tabletnek mint kategorianak nincs letjogosultsaga, az azert eleg bator :)

  A fiataloknak kell az ujdonsag... ha erre mar nem emlekszel, vagy nem tudod felidezni, akkor nem en mondtam, hogy oreg vagy:)
 • breckinridge
  #47
  Lehet, hogy én már öreg vagyok, de a kényelem sokat számít. Még a laptop billentyűje és touchpadje is kényelmetlen, ezért ha tehetem menkülök a rendes asztali billentyű és egér felé vissza. Laptop azért kell nekem, ha külső helyszínen kell dolgoznom, legyen mivel. A kijelző összetapogatásától meg herótom van.
 • breckinridge
  #46
  (mindháromra együtt)
  A fogyasztói társadalom IT-szektor úgy működik, hogy szinte rákényszerítenek az újabb hardverek és szoftverek vásárlására. Leginkább úgy, hogy a szoftvereket erőforráspazarló módon írják meg. A valóság az, hogy ha a szoftvereket rendesen kidolgoznák, akkor nem lenne szükség folyamatosan új hardverre. De felesleges az erőforrás-csökkentésbe pénzt tenni, mert akkor majd vesznek új hardvert, ha a mostani kevés. Az IT-szektor jól jár, mert lesz eladás. (Valójában egy tökugyanaz, mint a kőolajra alapozott gazdaság, ugyanaz a pazarlás, visszaélés az er-, lényegében energiaforrásokkal.)

  Az Apple egy IT és nem marketingcég, ugye? Ilyen tekintetben csak nekem furcsa, hogy a haldokló vezér nem IT-, hanem marketingkérdéssel foglalkozott halálos ágyán? No, jó.

  A fogyasztói társadalomtól nem lehet mentesülni. Viszont ha ez van, akkor nem ész nélkül szórom a pénzemet, amiért nekem kell megdolgoznom. Van asztali gépem (másfél éves, akkor középkategóriás) és laptopom (öt éves), tervezem egy nagy e-book olvasó beszerzését. Azért, mert kellenek sőt, elengedhetetlenek a munkámhoz. Tabletem azért nincs, mert nem kellenek. Vajon hányan vettek azért tabletet, mert a munkájukhoz, vagy éppen a szórakozásukhoz elengedhetetlen?