23
 • SzikraHuszár
  #23
  A postagalambot nem nagyon tanítják, az ösztönét használják ki, ugyanis a párjához/fészkéhez száll vissza. A trükk abban van, hogy elviszik onnan, majd ha szükséges, a csomaggal együtt elengedik és hazarepül. Nem mondanak neki címet, házszámot...
  Viszont ez a fejlesztést valószínűleg csak a katonaság/hírszerzés tud kihasználni. Azt hiszem, feltűnő lenne a "Terror Pistáknak", ha ott szoktatnák a galambokat a házukban... A másik, hogy humánusság... Így csak a célhoz tudnánk eljuttatni a csomagot, vissza nem. Így mi lehet az?...
  Mondjuk szárazföldön meg volt/van erre a módszer. Az oroszok éheztették a kutyáikat és tankok alá rejtették a kaját. A kutyák meg tudták találni és megtanulták, hogy a két lánctalp között ott a húsi. Majd tél volt, hó esett, jöttek a németek... és engedték a időzített bombával felszerelt Blökiket a tankokra, és bumm, így lett a Chocapic.

  Amúgy kövezettek meg, de úgy hiszem, hogy a természet eléggé kompromisszumos döntésekre kell hogy hagyatkozzon. A szárny nagyobb tömeg, fel-le kell mozgatni, pedig a cél az előre haladás. Nem hiszem, hogy annyira lehetetlen lenne mondjuk egy speciális rotorú gép előállítása, melynek lapátjai kioltanák a maguk keltette zajokat. Szárnnyal felszerelve gazdaságosan tudna előre haladni, ha dönthető a motor, helyben is lebeghetne. (Bár igaz, nappal nem olyan hatékony az álcázása, mint egy mű galambé.)
 • Globalmaster
  #22
  mizo?:) (pff-.-)

  Az izom szót a biológiában egy szerv megnevezésére használjuk. Itt most nem szerencsés használni, mert egy mesterségesen előállított anyagról van szó, amelynek eleget kell tennie az általad is kontrolcékontrolvézett ismérveknek.
 • philcsy
  #21
  Mielőtt lesajnálnád:
  http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020502atavvezerelt.html
 • philcsy
  #20
  http://www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/kemia/izom.html
 • Archenemy
  #19
  "ezert mondom, hogy ha lenne egy olyan anyag ami elektromossagra osszehuzodik es utana elernyed az lenne a legjobb megoldas"

  izom? :)
 • sonajdoba
  #18
  sok hazasagot megmentene egy ilyen cucc :D

  az asszony dumalna es odakialtod, hogy "Mute" es csak tatogtatna mint egy hal :D
 • MacropusRufus
  #17
  :)))
 • sonajdoba
  #16
  a denevert reptetni elegg vicces lenne, ugyanis nem lat semmit illetve keveset :D

  kamerat szeretnenek ra es ugy roptetnek. erdekes lenne, de szerintem az lenne a leghumanusabb es legjobb es leg legebb megoldas ha meg lehetne mondani be lehetne programozni, hogy mi a celallomas, hova kell repuljon. a hogyant meg ra lehetne bizni.
  mint ahogy a postagalambokat betanitjak, hogy repuljon haza. a hogyant meg rabizzak.

  igen persze a egy "kar, lab" mukodtetesehez sok lehetosege van hidraulika, phneomatika, mechanika, de szerintem ezekkel az a baj, hogy tul sok a mozgo alkatresz konnyen meghibasodik es nem utolso sorban, hogy tul nagy.

  ezert mondom, hogy ha lenne egy olyan anyag ami elektromossagra osszehuzodik es utana elernyed az lenne a legjobb megoldas mert csak az anyagra es huzalokra van szukseg. ha talalnanak ilyen anyagot az kiraly lenne.
 • Drinkman
  #15
  "Natgeon láttam, hogy kérték a nőt, hogy mondjon valamit, csak ő képtelen volt rá, ui. egy kis elektróda ezt meggátolta."

  Hol lehet kapni????!!!
 • MacropusRufus
  #14
  elektródák segítségével blokkolták a beszédközpontott, sőt különböző idióta hangokat csaltak elő a páciensből.
  Ha ezt meg lehet oldani akkor az irányítást is. Nem kell az agyat kivenni.
  Elektródákkal egyszerűen kiiktatják azt a részt ami esetleg beleszólna a repülési tervbe. A denevér nem lesz ura a cselekedeteinek, nem fogja kontroll alatt tartani a testét, gy.k. "kivűlállóként" fogja végignézni ahhogy egy számítógép repteti a testét.

  Izom: japók csináltak egy robot kart ahhol az izmokat pici légzsákok helyetesítették. Amikor a zsák üres volt akkor a kar nyújtott állapotban volt, amikor felfújták a kar behajlot. A zsák rögzítési pontjai a bicepsz esetén megegyeztek a valós izom rögzítési pontjainak. Csak egy kéz volt de az pontosan ugyan azt tudta csinálni mint az emberi kéz, még az újaik is finomam szépen mozogtak. Semmi robotos marhaság. A gond az volt, hogy a pneomatikus csövek eléggé sérülékenyek volt + a kompresszor is rendes méretekkel bírt. Amúgy bicepszből emelt közel 50kg.
 • wraithLord
  #13
  Erről ez jutott eszembe: :)
  Gyerekkoromban ilyennel játszottunk. Igaz, csak felhúzós volt. Ahogy csapkodott a szárnyaival, olyan hangja volt, mint egy varrógépnek. :D
  Ja, és persze nem amerikai zászló mintás volt, de más képet nem találtam.
 • sonajdoba
  #12
  jaa jaa csak nem jutott eszembe hogy hogy mondjak neki :D

  de azt visszont nem tudom legalalbis nincs tudomasom arrol, hogy lenne szintetikus izom vagy mesterseges izom amit hosszu ideig eletben tudnak tartanies a megfelelo modon mukodtetni minden egyes izmot (osszetetebb leny eseteben) pl. denever

  az agymutotet nem igazan ertem. az egessz agyat kivenni vagy csak a sajat tudati(oszton) resszet venni ki. es helyetesiteni elektronikaval.
 • MacropusRufus
  #11
  véleményem szerint megfelelő elektródák elhelyezése az agyban átveheti a kontrollt . Kb. mint amikor agyműtétek esetén "kísérleteznek" a pcienssel. Az Natgeon láttam, hogy kérték a nőt, hogy mondjon valamit, csak ő képtelen volt rá, ui. egy kis elektróda ezt meggátolta.
  Az, hogy a denevér mit akar nem érdekel minket, a mozgató rendszert a számítógép vezérli.
 • harmi2009
  #10
  Már feltalálták.... izomnak hívják :)
 • sonajdoba
  #9
  elmeletileg lehetseges.

  szerintem a mosgas leutanozasat a legkonnyebben ugy tudnak leutanozni, hogy ha valami olyan anyagot talalnak fel ami aram hatasara osszehuzodik majd ellazul mindezt nagyon gyorsan, es mar megint meg lenne oldva nem kellene akkora mehanika a gepmadarba hanem csak egy aksi es a hozza tartozo vezerlo szamitogep emiatt konnyu es kisebb is lehetne.
 • Gonz0
  #8
  Aztán kitalálhatnának egy olyan kis kütyüt amit az emberre csatlakoztatva megakadályozza, hogy hülyeséget írjon az interneten.. Nyilván a denevérek önként jelentkeznének az agykontrollra és kifejezetten élveznék a dolgot.
 • Alfa Of NS
  #7
  Közvetlenül irányítani csak a primitívebb állatokat lehet, konkrétan kb a hüllők és a nála egyszerűbbeket. A többit nagyrészt lehetetlen. Így már a madár viselkedését is csak befolyásolni lehet, tehát vagy azt csinálja amit gondolunk vagy nem.

  Esetleg ha kiszednénk az agyát a madárnak és helyére számítógépet raknánk az működne
 • Alfa Of NS
  #6
  Ez jól néz ki. Csodálkoztam is, hogy eddig miért nem sikerült normálisan leutánozni egy csomó állat mozgását.

  Az hozzátartozik a dologhoz, hogy hiába oldjuk meg a madár- vagy denevérszerű repülést, nem biztos hogy az a leghatékonyabb számunkra. Például a földön való mozgásnál az állatok nem azért használnak lábat kerék helyett, mert az hatékonyabb, hanem mert nem tudják máshogy megoldani. De mi meg tudjuk, így ha meg is oldjuk a lábbal való mozgást gépeknél, sok helyen nem az a hatékony számunkra.
 • sonajdoba
  #5
  szerintem sokkal egyszerubb lenne ha kitalnanak egy olyan kis kutyut amit az allatra csatlakoztatas utan lehet azt vezerelni es a dolog meg van oldva.

  ha mar van olyan cucc ami megtanit, gitarozni meg hegedulni akkor egy ilyen kis madar iranyitasa nem lehet nagy cucc, csak le kellene csokkenteni a felszerelest :)
 • T0nk
  #4
  "Se szeri, se száma az ornitopter próbálkozásoknak, mind kudarcba fulladt. Ez sem igen fog másként végződni."

  Itt egy fulladozó kudarc.

  http://www.youtube.com/watch?v=nnR8fDW3Ilo
 • Fresh Duke
  #3
  Da Vinci is megmondta...
 • norbi4567
  #2
  Jó cucc, de azért ha már megépítették a prototípust akkor valamit írhattak is volna a repüléséről.
 • teddybear
  #1
  Se szeri, se száma az ornitopter próbálkozásoknak, mind kudarcba fulladt. Ez sem igen fog másként végződni.