28
  • Tetsuo
    Nem, mert csak bizonyos nyomasertekek kozott jon letre ez a hatas, raadasul csak addig tagul, amig az osszes kotes felszakad (vagy letrejon).
  • TomecK
    Ez az anyag nem létezhet, mert bizonyos értelemben perpetuum mobile-ét lehet készíteni a segítségével ami pedig lehetetlen, és nem is lesz lehetséges soha. Szerintem olyannyira lehetséges, hogy nyomás hatására kitágul valamennyit aztán meg összeomlik. Nem fogják stabilizálni a szerkezetét soha.
  • orbano
    miért lenne nagyobb a nyomás?
  • nearo
    O.o
    Csinálok ilyen anyagból egy rudat, az egyik végét egy tengelyhez rögzítem, a másik végére teszek valami súlyt (ez mondjuk nem is fontos). Elkezdem forgatni a tengelyt, a rúd összehúzódik, a tengely egyre gyorsabban forog, és bumm így lett a csokapik. Miközben írtam rá is jöttem, hogy ez miért nem végtelen energia. De attól még nice^^
  • vasedeny2
    ha kész, a végtelenségig fog felfúvódni, hiszen minnél nagyobb, annál nagyobb nyomás fogja érni. már csak az a kérdés, hogy mit kezdünk vele?
  • orbano
    Én meg elméletben kitaláltam egy olyan elemet, ami 1 millió évig biztosít folyamatos áramot hidegfúzióval. megcikkezi valaki? mórickaábrát is rajzolok hozzá szívesen.
  • Inquisitor
    Mennyi hitetlen arc. Anno amikor először felkapta a sajtó és média a nem newtoni folyadékokat és anyagokat, akkor sem hitték el sokan, hogy de igen ebben ledobod a tetőről a tojást és semmi baja, vagy igen ezen a folyadékon át lehet futni ... :D
  • philcsy
    Én tudok olyan anyagot ami nyomás hatására tágul. Úgy hívják nitroglicerin, meg ammónium-nitrát, higany-fulminát meg úgy minden mechanikai hatásra érzékeny robbanóanyag. :)
  • hammerjoe
    Az idézőjel lemaradt. Bocsi!!
  • hammerjoe
    Aztakurva!! Nem is tudtam, hogy itthon jobban vágják az amik költségvetését az emberek, mint ott helyben!! Most őszintén, ki a f*szt érdekel, hogy a hülyék mire költik a pénzüket? Ide úgy sem ér el soha, még ha sikerül elkészíteni, akkor sem!
    eddigi kutatásai főként az újszerű elektromágneses tulajdonságok kialakítására összpontosultak, mint a fény meghajlítása, amivel láthatatlansági álcákat alkottak.
    Ezek szerint sikerült elhajlítani a fényt?? Mert a mondat ezt jelenti....
  • pasi29uk
    Hogy jönnek ide az indiánok?
  • Molnibalage
    Olyan nincs, hogy nem tudják az összeget. Egyes dolgokat el lehet bujtatni más költségvetésébe, de valahol megjelenik az összeg abszolút értékben. Nem tudsz 100 milliárd dollárt odaadni, hogy ne legyen nyoma. A kérdés az, hogy hol legyen nyoma... Egy évi 600 millárdos költségvetésben 10 futó programot felárazol 10%-kal, hogy fussa egy másikra. 600 millárd esetén mit címkézel fel rosszul, hogy 100 millárd nem tűnjön fel...?

Mondjuk a görögöknek sikerült ez a mutatvány...
  • Venom T
  • atomkrumpli
    "Nyomásra tágul egy új anyag"

a fasz mióta új anyag...
  • blessyou
    Szerintem itt arról van szó, hogy az anyag eleve feszített állapotban van, mint egy kiékelt rugó, és nyomás hatására enged, átbillen egy másik metastabil állapotba, ahonnan viszont a megfelelő erőkifejtéssel ismét az előző metastabil állapotba ugrik. Itt a modellben az első állapot kiékelését a gyengén vonzó részecskék adják, amiknek a gyengébb vonzása elpattan, ha erőt fejtünk ki. Vagy ilyesmi, pontosan én sem tudom. XD
  • NEXUS6
    Jé, egy nanotechnológiás golyóstoll.
  • Tetsuo
    Szerintem nem a fegyveres eroket akarta mondani, hanem a hadiipari cegeket.
    Pl. a DARPA koltsegveteseben vannak olyan tetelek, amiket ugy szavaznak meg a kongresszus tagjai (kepviselok es szenatorok), hogy nem tudjak mennyi penz es nem tudjak, hogy milyen fejlesztes, csak a fontossagat indokolo leirast es az ajanlok neveit kapjak meg.
    Es nem csak DARPA letezik. Raadasul komoly penzcsatornak vannak a maganszektoron keresztul is.
    Az illegal kozbeszerzest sem Magyarorszagon talaltak ki.
    Abba pedig bele sem akarok menni, hogy a hadiipari erdekcsoport mar a politika legbelsobb resze es hogy akar haborukat is gerjesztenek, csakhogy novekedjen a merleg, porogjon a piac.
  • Wharyoo
    Nekem mondjuk mindegy ki ad rá pénzt, pláne, ha még esetleg müködni is fog :)
  • Globalmaster
    Akkor a láthatatlanságot már sikerült megoldani a fény meghajlításával?
  • thsanyi5
    Párjanincsium
  • Molnibalage
    Első körben, mi az, hogy "sereg"? Csak a jenkiknél négy haderőnem - valójában öt, mert van a US Coast Guard - van. Mindnek saját belső gazdálkodása van...

Egyébként meg nem. A hadiiparban mozgó pénzek labádba nem rúgnak nagy általánosságban az energetika és közlekedés terén. Vannak gigamega üzletek, de
    ebből nem sok van és iegn ritkák. Az évre leveített értékük meg aztán végképp nem egy nagy valami.

Pl. repülőgép exportban a legnagyobb üzeletek 7-10 milliárd dollár táján mozognak és ekkora üzlet kb. 20 évente van. (Szaúdi fegyverbeszerzések voltak ekkorák a '80-as években.) Egy szem komolyabb erőmű kerül ennyibe, amitből sorra építenek a világon...

Nem tudom, hogy miért tartja magát az a sztereotípia, hogy a fegyveres erők úszkálnak pénzben. Olyan megvágásokat csináltak Európában és a jenkik is, hogy ehaj. Több száz milliárdos, évtizedeken átivelő programot is leállítotak. (pl. Future Combat Soldier program volt ilyen.)

A népjóléti kiadások szinte mindenhol lenyomják a katonait, ha prioritásokról van szó...
  • halgatyó
    Szerintem ez ÍGY szélhámosság. Ha ki lehet hozni valahogyan ilyen effektust, az a gyakorlatban max. pár mérőműszerbe lesz jó. Mechanikai oszcillátor.
    Még annyi gyakorlati haszna sem lesz, mint a sűrített levegővel működő logikai "áramköröknek"
  • Wharyoo
    Azért valahogy kétlem, hogyha ez majd müködni fog, akkor ne akarna a sereg belöle.
    Az egy dolog, hogy rengeteg civil felhasználásra is alkalmas, de szerintem a költségfaragások ellenére is több pénz van katonáéknál. Egyelöre :)
  • halgatyó
    Az energiamegmaradás (alap)törvénye ide is érvényes kell hogy legyen. Márpedig egy ilyen anyagból készült test MUNKÁT VÉGEZ amikor a külső nyomás/húzás ellenében változtatja az alakját.

Az így elvágzett munkát valahogyan energiaközléssel kell biztosítani, méghozzá -- a hatásfok függvényében -- több energiát kell közölni.

Innentől kezdve el lehet felejteni az ilyen karaboltűrő meg robbanástűrő ötleteket.
    Ha valaki pár kiló trotillal támadna rám, én jobban megbíznék a hagyományos (erre kifejlesztett, kipróbált) harckocsi páncélban, mint egy bonyolult szerkezetű papundekli anyagban
  • willcox
    "Nicolaou és Motter ezt úgy küszöbölte ki, hogy jelenleg még csak a tervezőasztalon létező anyagukat olyan belső szerkezettel ruházta fel, ami bár stabil állapotba megy át, azonban ez az állapot összenyomottabb vagy kitágultabb az eredeti állapotnál." - A papír mindent elbír. Majd ha ténylegesen meg is csinálják, akkor kéne cikket leközölni.
  • Molnibalage
    Nézd meg mostanában a katonai programokat. Olyan költségfaragások vannak, hogy ehaj. Szerintem a cikkíró nem fárasztotta magát, hogy más példát keressen.

A civil forgalomban résztvevő járműveknél is pont olyan jó szolgálatot tehet az anyag, ütközéseknél lehet energiaelnyelő felület.
  • Wharyoo
    Onnan lehet a legkönnyebben pénzt szerezni a kutatásokhoz...
  • josIP
    Itt egy forradalmi felfedezés, ki tudja, mi mindenre lehetne használni széles e világon, talán még Nobel-díjat is érne, erre mi a legelső felvetett alkalmazási ötlet? "katonai járművek védőboríta"