26
  • teddybear
    #26
    Bármelyik jobb alkatrészboltban kapsz olyan hdd dokkot, amibe egyszerűen beledughatsz akár 2,5-ös, akár 3,5-ös egységet. Maga a dokk viszont USB-csatlakozós. Csak utána kéne nézni.
  • thesalamon
    #25
    Sima laikus szemszögből az 5 éve vásárolt GPS navigációs készülékem 25 ezerért
    100x78x22mm – méretben
    tartalmazott egy egymagos 400MHz- es procit, 3,5” érintős TFT LCD-t,
    64MB RAM - 64MB ROM- ot, USB1.1 -et, 1100mA Li-ion akkumulátort,
    és egy MS Windows CE – t, mindezt csicsás műanyag tokban.... hát, nem dobok hátast miatta. Na persze, ha elérhető lesz nem fogom kihagyni :)
  • sanyicks
    #24
    "Ezzel mit szerettél volna mondani? A 2.5 és 3.5 colos vinyoknak tök ugyan olyan csatlakozója van, nem? Max. kell hozzá rövid kábel."

    És hol van ilyen kábel? az adatkábel ok mert mind2 vége ugyan olyan. Na de a tápkábel az normál esetben a tápból lóg ki, úgyhogy ehhez valami toldókábel kell.
    Na meg a 2,5"-ös vinyók 5v-ról elmennek így lehet hogy a 12v-t nem is ad a gép. Viszont a 3,5"-ös vinyóknak kell a 12v is.
  • Inquisitor
    #23
    Ezzel mit szerettél volna mondani? A 2.5 és 3.5 colos vinyoknak tök ugyan olyan csatlakozója van, nem? Max. kell hozzá rövid kábel.

    "Na, ha a Farmerama meg az összes többi flash meg JAVA alapu játék gond nélkül és gyorsan fut rajta"

    De nem fog. Van egy halom flash játék, ami a 2 vagy 4 magos gépemen sem fut rendes sebességgel hála a marha nagy optimalizálásnak és sok játék függ még az interneted sebességétől és terheltségétől is ... annak idején volt olyan flash reklám(!) ami egy két magos procit beterhelt 100%-ra, igen mind két magot! Ezért is örülök, hogy kipusztul a formátum rövid távon.
  • sanyicks
    #22
    ezzel az a baj, hogy nem normális sata van rajta, hanem ilyen beleállítós gagyiság... kinek van otthon 2,5"-ös vinyója? Notiban van olyan, a normál gépekből maradók mind 3,5"-ek. Szerintem senki sem akar csak ezért egy új vinyót venni...
  • sola
    #21
    Ez a cucc nem rossz, de én akkor már inkább egy Mele-A1000-esbe ruháznék be ha ilyen hobbigépet akarnék. Az ugyan 100 dolcsi, de azért a pénzért van ugyanennyi portja, van egy tisztességesen kinéző háza, infrás távirányítója + a processzora 4x erősebb mint ez a kis szegény ARM11-es. És az gond nélkül veszi a 2056p-s H264-et is.

    + a Mele-ben van SATA vezérlő és tud fogadni egy 2,5"-os merevlemezt.
  • liberty2
    #20
    Na, ha a Farmerama meg az összes többi flash meg JAVA alapu játék gond nélkül és gyorsan fut rajta tuti veszek anyámnak egyet. :D Kezd elegem lenni a régi notijából amiben egy múlt évezredből itt maradt videokártya van és minden ami létezik szaggat rajta.
    Pedig jó kis gép, 3 GHz-es, 768 MB RAM, 17-es kijelsző, DVD, Wifi, Bluetooth, stb ( a noti 14 éves ) és még mindig jó az aksija! De a videokártya az egy határ szar!

    Kinek van eladó videokártyája Aces Aspire 1700-asba? Jó áron vennék egyet. :)
  • opeca
    #19
    A számítógép nem is arra van kitalálva, hogy torrentezzél meg filmezzél. Vagyis ha csak ezt a kettőt csinálod, akkor neked tényleg felesleges a gép.

    Ez egy statikus alaplap, integrált cuccokkal, kb. olyan mint egy boost-olt okostelefon, nagyban, kibelezve.

    Az ára viszont tényleg nem rossz, csak szerezz hozzá egy házat (az lesz vagy 10.000 mert kis mennyiségben fogják gyártani), egy tápegységet (5000 minimum) és jó is vagy.

    Csak hát ha hozzádobsz még 10.000-et akkor kapsz egy mini-atx-es alaplapot, házzal, tápegységgel, és bővítési lehetőségekkel.
  • kvp
    #18
    Felhivnam a figyelmet a foxconn feliratra a foton. Ezt a kinaiak gyartjak. En is vettem mar 14 ezerert core2solo-s intel oem embedded alaplapot itthon. (brutto ar volt, beforrasztott cpu-val mindennel) Valoszinuleg lehet majd venni itthon is a megadott usd arat euroban ertve+afa.
  • csapee
    #17
    Kb. 12e HUF és megy a torrent, film, net. Dobom is ki a picsába a számítógépet csak hangoskodik, meg zabálja az áramot.
  • sanyicks
    #16
    de hát ne a zemberekkel fizettessék meg!
  • karesz6
    #15
    A nemzeti együttműködés rendszere nem tűrheti meg a gonosz liberális kommunisták álnok szerkezeteit mert azok eltéríthetik az együttműködéstől európa örvényes vizeivel küzdő magyar zembereket ezért különadó kivetése szükséges amit nem az együttműködést forradalmi felhatalmazással felruházó zemberek fognak megfizetni az elmútnyócév kapitális kommunista elnyomása után.
  • gombabácsi
    #14
    gondolom itthon lesz vagy 200 dollár (forintban)
  • karesz6
    #13
    Vagy csak simán barkácsolni belőle egy házi szórakoztató központhoz szervert. Monitor helyett egy okosteló mint távirányító ez szolgáltatná a zenéket és a filmeket, a tv-d ből simán csinálsz vele netképes okos tv-t, néhány wifi hangfal a lakás egyes pontjaira esetleg néhány ügyes kis szenzorral megdobva. Mint pl a wc-k nél az IR szenzor így meg lehet mondani hol tartózkodik épp a delikvens és "követi a zene", egy ir adapter ér irányítja a TV től elkezdve a klímáig mindent. Így első nekifutásra ezeket tudnám elképzelni. De a lényeg az: olcsó kicsi praktikus és nem ezerszeres a teljesítménye ahhoz képest amire szánták. (igaz ez egy ideje már nem igaz de volt olyan időszak amikor a telefonom nagyobb teljesítményű volt mint a pc-m. Az is pont elég volt. Azért a felhasználók jelentős része se a pc se a telefon teljesítményét nem használja ki.)
  • Inquisitor
    #12
    Kíváncsi leszek az Intel várt üdvöskéje milyen áron fog jönni az alacsony fogyasztású i3 procival ...
  • Inquisitor
    #11
    Az RPi nem 4W-ot kér enni, ha nincs rádugva semmi különös? Van akinek még csökkentett órajellel sem megy a minimumnak megadott 750mA-es táppal.
  • kvp
    #10
    Masodik ranezesre van rajta 2 soros port is (1 szabvany uart es egy a debug bridge-nek), tovabba tapbol ket fajtat kezel. Egyreszt a sima telefontoltost, masodszor pedig a beagyazott rendszerekben (autokban) szokasosat. Igy ranezesre egy sima tv ala berakhato dobozt lehet belole gyartani, kell hozza egy muanyag doboz, egyik oldalan kivagva (a pesti lomex-bol, +4 csavar 2-2 anyaval), egy bluetooth-os dongle az egyik usb-be a billentyuzet+eger-hez, ra a video+audio+ethernet kabelt es mar mehet is. Szoftver meg van ingyen az android market-en. Esetleg meg jol johet egy szep nagy memoriakartya a letoltott programoknak es egy kulso merevlemez a (termeszetesen legalisan) letoltott filmeknek.
  • semmikozod
    #9
    Nekem tetszenek ezek a mini PC-k. Remélem lesz még egy pár versenyző aztán jöhet az árverseny és a fejlődés.
  • sanyicks
    #8
    persze 13x annyit. Azért mert van egy 15w-s tápja, az már azt jelenti annyit is fog enni :)
    Nem tűnik fel hogy ezen 4 usb van? (tényleg 4 nem csak 1 3 felé osztva hubbal mint a pi-n) amiket el kell tudnia látnia 4x 500ma-val, van rajta egy fan csati is.
    Nem képes sima usb-ről elmenni, még szerencse, főleg mert adnak is hozzá tápot, pi-hez meg kell vadászgatni.
    Ezen kívül natív ethernet van rajta (nem az egyetlen usb-ről megy mint a pi-nél), és vga meg mikrofonbemenet is van rajta, több ram, és beépített memória.
    raspberry az 1 usb miatt alkalmatlan bármilyen fájlszerver feladatra, hiszen 480mbit-es elméleti sebességen osztozik egy 100 mbites ethernet, és a tárolók is.
    Ez se annyira alkalmas rá, mert nincs rajta sata, de jóval alkalmasabb a 4x 480 mbittel, meg a semmivel sem osztozó ethernettel...
  • flashpointer
    #7
    4mhz-el holdra szálltunk 40 éve, ti meg itt panaszkodtok állandóan!
  • Tinman #6
    Amiket elmondtál, arra mind alkalmas a Pi.
  • Tinman #5
    "és nem is az okostelefonok ellenfele, hanem a Raspberry Pi-é"

    Hát azé nehezen, mert ez a szerencsétlen hulladék nem 1 wattot eszek, hanem 13x annyit, meg nem képes egy szimpla USB-ről elmenni, hanem még külön méregdrága microATX tápot is igényel, a Raspberry ráadásul képes 1080p-t lejátszani.
    Meg mintha a Pi kissé olcsóbb lenne...

    Ez egy semmi, egy nulla.
  • kvp
    #4
    "Az Android alatt ugyan appok széles tömege elérhető, ezek nagy része azonban nem támogatja az érintőképernyő és az egér egyidejű használatát, így ebből gondok támadhatnak."

    Igen, az a szokasos forditas mellekhatasa, hogy atveszi a hibakat is. Az android eredetileg erintokepernyo nelkuli gepekre keszult, fizikai billentyuzettel es egerrel. Meg a google fejlesztoi telefonjaban (es a htc jopar modelljeben) is van trackball vagy touchpad a teljes qwerty billentyuzet mellett. Szoval az az alkalmazas ami csak multitouch-os kepernyon megy, az nagyjabol gaz android-os korokben. (a legtobb kinai keszulek meg mindig nem tudja rendesen a multitouch-ot) Ellenben a billentyuzetes vezerles (eger es touchscreen nelkuli uzemmod) tamogatasa kotelezo android alatt.

    A fenti alaplap egyebkent jo, de azert jobb lenne ha vinne a full hd-t es ketmagos 1 Ghz-es processzort kapott volna. Arban nem annyival tobb, de hasznalhatosagban akkor mar lenne eselye olcso settopbox-ok es uzleti terminal-ok alapanyagava valni. Mondjuk igy meg legalabb van hova fejlodnie a via-nak. (hozzatennem, hogy az alaplap fele teljesen ures, meg vezetekek sincsennek rajta)
  • AgentKis
    #3
    Ahogy mondod. Az okostelefonokon kívül jónéhány terület létezik még a világon ahol ez jól használható, jó árú cucc.
    Otthoni szervernek is tökéletes lehet, pl. 2 külső tárolóval és kis hozzáértéssel olcsó RAID-es NAS készíthető vele. Vagy kisebb kamerás megfigyelőrendszerek webszervere is lehet. Aki szeret ilyesmivel bütykölni, annak kincs az ilyen. Aki win7-ezni, HALO2-zni, meg HD flashvideózni szeretne, az vegyen valami mást.
  • Turdus
    #2
    Kedves Cikkíró!

    Nagyon el vagy tévedve. először is a lap nem azt a piaci szegmenst célozza, mint hiszed. A célközönség a fejlesztők és a programozni tanulók.
    Ez a lap nem a szegény országoknak lett szánva, és nem is az okostelefonok ellenfele, hanem a Raspberry Pi-é és az Arduino-é. Egyáltalán nem keresi a helyét a VIA, pontosan tudja, melyik szegmensre akar betörni.
    Másodszor a konkurenciához képest kifejezetten erős hardwarekonfigurációt és sok bővítőt kapunk ezért a pénzért.
    Harmadrészt az érintőképernyő és az egér pontosan ugyanolyan eventeket küld, ezért az alkalmazásnak mindegy, hogy ki kezdeményezte a click-et. Az egyetlen különbség, ami applikáció szintjén is látszik, az az, hogy az érintőképernyő nem küld pointermove eseményeket, csak drag'n'drop-ot.
  • hungi
    #1
    Meddig tartott volna nekik legalább egy WM8950-at beletenni? Az cortex 9-es, 800Mhz-en, sebességben kb. kétszer gyorsabb, flash-t is vinne normálisan...

    Igaz, hogy az legalább 3 dollárral többe kerülne!