24522
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS
MAGYAR SZÖVETSÉG
-
Nephin #21842 Nem vita ez, szerintem tök jó a beszélgetés. :) -
bunny #21841 Azt hittem a vita le van zárva, mindenki maradt a saját elképzelésénél és csókcsalád :) -
#21840 Én próbálok középről, objektíven írni, mivel nem vagyok hc, se kezdő, sem elvárásokért tolakodó. Nekem elég ez a szint, ahol vagyok és amiben mozgok (mondjuk ESO-ban messze sehol sem vagyok, de pl. GW2-ben elég jól állok (fogjuk rá...)). És igen, aki hülye, az ellen nincs mit tenni. Ezért nem is jelentkezek soha magyar guild-ekbe sehol, mert nagyon rossz tapasztalataim vannak korábbról (mindkét irányból).
De... Valahol olvastam, hogy az átlag MMO-kban az igazzy hc tagok (már akiket mi most annak értünk a beszélgetés eddig kontextusában) aránya átlagosan csak 2-5% (ha jól rémlik). Nekik elég nagy átfedésük van a top level karakterekkel is, persze nem véletlenül. A játékosbázis szélesítése és a mikrotranzakciók viszont behúztak sok olyan embert, akinek tehetsége és/vagy türelme kevés, pénze viszont sok, ergo már nincs szükség a hc-k mindent felvásárló - és ezért valamiféle vélt, vagy valós előjogokat, feltételeket elváró - társaságára. Egy MMO pedig gazdasági üzlet (is).
Hogy haldokolni kezd egy játék, az meg viszonylagos és nézőpont kérdése. Legjobb (legrosszabb?) példa erre az Atlantica Online, ahol már elég régóta a hc arcok diktálnak (mármint az International változatban, az eredetit nem ismerem, de állítólag sokkal jobb). Miért is?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Kitűnő ötletre épülő (a FF/jRPG-k harcrendszere), akkoriban jól megvalósított, mindmáig egyedi alaprendszerű MMO - aminek már rég össze kellett volna omlania. Az indulása (2008) óta nemrég váltott harmadik tulajdonost, szervereket kellett összevonni az elvándorlók miatt, többször feltörték (a vietnami szervert kompletten wipe-olták, azt le kellett írni, a játékosokat beolvasztották az international zónába -> velük jött az összes item dupe-oló, gold csaló is...), a tárgy és pénz manipuláció mindennapos, account-ok lopása és lecsupaszítása mindennapos, a support kvázi nem létezik, nemrég a saját rendszerükből is kizárták őket a hackerek, a fórumuk már vagy fél éve zárva van a legutolsó feltörés óta, az in-game chat tele van spammerekkel, a karakterek jó kétharmada valaki más alt-ja, új játékosok elvétve esnek be rá, az erőviszonyok és az egyensúly már rég totál felborult,... és még mindig jól megy. Miért? Mert az Ázsiában elsózott, lopott hitelkártyákból és goldseller-ekből bőven befolyik annyi lóvé, hogy a koreai/japán fejlesztőktől megvegyék a frissítéseket és event-eket (ebből van kevesebb), és az item mall tárgyakat (ebből van jóval több), hogy lefordítás és kis átpofozás után kirakják a nemzetközi szerverekre - a hc arcoknak. A játék teljesen pay-to-win és jól láthatóan egy működő gazdasági modellt építettek köré, ahol még mindig rengeteg hc játszik. Sőt, jóformán már csak ők maradtak. Pár éve egy olyan EU guild-ban voltam, ahol volt egy dán figura, aki havonta ~2000 eurót szórt el a játékban IM tárgyakra, mert nem volt jobb ötlete, és mert azt kapta a pénzéért, amit várt: hatalmat a játékban. Minden aktuális übertop mount, ruha, dekor, mercenary, és egyéb cucc már aznap meg volt neki, fullra felskillezve. Persze a maga szintje alatt mindent vert, a saját szintjén meg úgy 50-50. És mivel ez bosszantotta, a 2-3 hét múlva érkező új IM termékeket is meg kellett vennie.
Az in-game gold annyira durván elinflálódott, hogy vannak, akiknek már nem fér ki a szövegmezőben. Konkrétan nem tudják, mennyi pénzük van. :) Mindez főleg az ázsiai játékokban szokás IM ládák miatt van, amik random eséllyel dobták a tárgyakat (fixen csak nagyon ritkán, akciók idején lehet megvenni dolgokat). A megmaradt "szemét" visszaáramlik a market-re, és ott gold lesz belőle. Aki nem IM-ezik, goldot vesz a farmerektől, vagy bizonyos quest-eket, mission-öket grind-el, hogy megvehesse az IM tárgyakat.
Jé, és az ESO is nemrég kezdte el árulni ezeket az rng dweomer ládákat...
Lehet, hogy nagyon szélsőséges példa volt, de elég nagy eséllyel ez történik, ha egy MMO a hc arcok kiszolgálására áll rá. Szóval, szerintem, nem lehet, hogy nekik kellene egy kicsit változniuk, ha ennyire elégedetlenek? Mondjuk kimenni a világba, körülnézni kicsit a PvE-ben, felfedezni rég nem látott dolgokat, régi törzs guild-et felszámolni, tiszta lappal új karaktert kezdeni, megpróbálni újra rácsodálkozni arra a világra, amit anno megszerettek, hm? :) Lehet, hogy több olyan társat találnának, akik időnként/később alkalmasak lehetnek a magasabb szintű játékra is. Értem én, hogy nekik az a szórakozás, amit most csinálnak (ettől hc), és csinálják, ahogy akarják, de nekem nem az, hanem abszolút munkának hangzik. Bár amíg ők nem zavarják az én köreimet, én nem zavarom az övéiket. Csak ne lenne ez az állandó elitizmus és n00b-ozás... És az MMO-kban most a többség igénye felé húznak a fejlesztők, ez van. Nekem sem tetszik minden, ami ezzel jön, de elfogadom, és úgy is csak azzal foglalkozok majd, ami engem érdekel. Ha meg valaki segítséget kér, próbálok segíteni az én szintemen (nem adok neki halat, de megtanítom halászni). De ha túl sok az értetlenkedés és/vagy a követelődzés, azt én is elhajtom a... wiki-be.
Ommm és píszenláv. :) -
#21839 Utolso bekezdesedhez: jo, akkor ugyanezt csinald meg veteran triallal (mert hogy a pelda arrol szolt, nem a normalrol), vagy mythic raiddel. Nem biztos, hogy lehetetlen, de hogy nagyobb szopas, az tuti :)
Nem kivaltsag a top tier trial/raid, mindenki szamara adott a lehetoseg, de azert na, ne vonjuk mar ketsegbe, hogy egy-egy veteral trial vagy mythic raid nem var el tobbet a jatekosoktol, mint a tanulasra szant dungeonok, normal trialok, egyeb normal csapatos tartalmak stb.
Es ugye innen indultunk, hogy Running kollega elpanaszolta - bar biztos, hogy nemileg sarkitva, de a valosagot azert lefedve -, hogy milyen jelentkezokkel kellett trialoznia a guildjevel.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.08.24. 18:45:17 -
Aloe Vera #21838 Fred amit leírtál - sokadiknak - senki nem vitatja. Itt szemléletmódok ütköznek egymással, nem az, hogy valaki tudja e mi az a trial, vagy fingja sincs róla. Én úgy gondolom itt mindenki tudja.
Én a bunny hsz-én speciel mosolyogtam egy jót nevezetesen, hogy egy casual player soha nem lesz jó játékos. És zseniális az indokolás mert ha nem élsz a gép előtt akkor már nem lehetsz jó játékos. Akkor már nyilván nem érted mi a buff a debuff miért kell kiállni az aoe-ből miért érdemes beállni a területi healbe stb.
Mondjuk ezt akkor amikor a playerek java része youtube szettekben youtube rotával és makróval indul harcba. Na ez aztán az exp.
Sokan nosztalgiáznak itt a régi szép időkön. Igen ma már azért nincsenek együtt a nagy csapatok sokáig mert valljuk be, ha holnap kijön egy új mmo. meddig lesz az új? Lesz majd dps, tank, healer , igen lesz. Magicka vagy manna nem mindegy? Nem szarvast kell majd ölni hanem borzot. Ismerős lesz minden, egy két mechanizmust kiismersz már ha érdekel amíg megnő a karid, de hamar kipörgeti mindenki majd. Nem kell zseninek lenni hozzá és nem lesz meg az a varázs ami régen megvolt, amikor először léptél be egy mmo-ba. Nincs már olyan tartalom amit ne rágnának el 1 hónap alatt. Csak az nem játék, hanem reszelés.
De tetszik nekem ez a felfogás, hogy a trialozás az egy kiváltság és egyébként lehet bogarakat is ölni ha nem tetszik.Visszagondolok az első trialomra az esoban, nyakig kékben álltam a többiek közt, volt aki tökig zöldben volt. A leader kicsit aggódott, amikor látta, hogy a magicka sorci félig werewolf medium armorban van és hogy ez kevés lesz. Igaz hozzáteszem tapasztalt figura volt. A trial fele akkor látott először trialt. A srác elmondta ki mit csináljon és lement elsőre minden wipe nélkül. A leader teljesen fel volt dobva, hogy hát hú de fasza ilyen jó csapatot huh. De öreg mi csak azt csináltuk amit mondtál...
Lehet mi voltunk a 222212212116-ik guild aki lenyomta és? Majd elnézést kérünk érte:)
-
#21837 Nagyon ossze lett itt mosva par dolog, pedig nem ennyire egyszeru ez az egesz, de korant sem annyira bonyolult, mint amilyennek az tunik.
Mint mindennek az eletben, igy az ESO (es barmely <insert random mmo name here> jatek) tevekenysegeinek is vannak bizonyos minimalis kriteriumai, amelynek meg kell felelni. Pont. Ennyire pofon egyszeru a dolog.
Casual, hc, n00b, verprofi, stb? Mind-mind egy-egy olyan szerep, amelyhez nagy letszamu jatekos tartozik es amelyek jol megfernek egymas mellett. De azt el kell fogadni, hogy ha nem tudsz uszni, akkor ne csodalkozz, ha megkerdojelezik az epelmusegedet az Balatoni uszomester nyari munka felveteli vizsga elejen. Ahogy jogsi nelkul sem biztos, hogy orommel fogadnak a taxisok, vagy teriszonnyal sem te leszel a honap dolgozoja a kemenyseprok kozott, es akkor meg lehetne sorolni a kezugyesseg nelkuli festomuvesz vagy a turelem nelkuli kollega esetevel a madarlesen.
Ha a top tier tartalmat akar megnezni, akkor KOTELEZO bizonyos eloirasokat betartani. Ez nem kedv kerdese, ez nem akarom/nem akarom kerdese, az mmok top raid szinten nem demokraciakent mukodnek. En legalabbis sosem hittem abban es nem hiszem, hogy valtozott volna azota a vilag ekkorat. Nem kell sokat tenned, csupan par dolgot, lofasz jellegueket, de ezek tenyleg kotelezoek. Ha barmelyik nincs meg, akkor felejtos a dolog. Kesz, pont.
- Hang alapu kommunikacio alap. Ha nincs, szerezz be. Ha nem akarsz, vagy ellenzed, viszlat.
- Taktika elozetes ismerete alap. Nem kell csukott szemmel ismerni a helyet, hiszen elsore senki sem ismeri, de fel kell lenned keszulve arra, hogy mi var rad, mire kell figyelni, egy-egy trash vagy egy-egy boss milyen kepessegekkel rendelkezik. Ha nem egy betanitott majom vagy, aki elore scriptelt utvonalon tud csak jatszani, hanem kepes vagy reagalni, adaptalodni az egyes szituaciokhoz, akkor az elozetes tudassal egyutt nem lesz gond.
- Egy minimum felszereles kotelezo. Nincs ezen mit szarozni. Nem azert, mert nincs jobb dolga a leadernek, hanem azert, mert a legtobb raidben van egy bizonyos valasztovonal, amelyet ha nem tudsz atlepni, ha belegebedsz, akkro sem fog menni. Enrage timertol kezdve a random kiosztott X sebzesen at, ez barmi lehet. Ezt a valasztovonalat csak ugy tudod atlepni, ha rendelkezik a raid bizonyos mennyisegu sebzessel, eleterovel, gyogyitassal, anyamkinyjaval. Ha egy boss random emberre a harc kozben mindenkeppen kioszt 30k sebzest, amelyet odafigyelessel is csak max 20-22k-re tudsz csokkenteni, akkor hiaba kezdesz neki a harcnak 18k elettel es vagy szuper, egyszer leszel te a celpont es maris emberhatranyban van a csapat. Vagy ha a boss megolesere van 5 perced (mert jon az enrage/wipe), akkor tudni kell, hogy ez 10-20-40-x emberre lebontva kb mekkora dpst kivan meg. Most neki lehet kezdeni szamolgatni, hogy a kert 25k dps helyett te csak 15k-t tudsz, de van rajtad kivul meg 2 ember, aki viszont 30-at, igy "megvan" a matek, de oszinten, ez igy maximum egy probat er meg, es azt is csak jodindulat miatt. Es meg lehetne sorolni. A gear, amelyet viselsz ezeknek az ertekeknek az elereseben segit, ezert van ra szukseg.
- Amitol en special hulyet kapok, az a kotelezo rotacio es buildek, amelyet 1-2 webes mokus kitalalt es mindenki szentiraskent tekint ra. En mindig annak a hive voltam, hogy ha valaki tudja produkalni az elso harom pontot az o altala valasztott setupban, akkor onnantol pont leszarom, hogy milyen rotat vagy buildet hasznal. Kiveve, ha olyan a boss taktikaja, hogy ovatosan kell elosztani mondjuk a melee es ranged kasztok szamat, de ez WoWban es mas mmoban jellemzo, ESO-ban nem nagyon.
Na most lehet, hogy mindezt valaki pont leszarja. Semmi gond. En is magasrol teszek az ESO raidjeire, egy cseppet sem erdekel, sose voltam, sose nem is leszek tagja egyetlen veteran trialos csapatnak sem. De, ha egyszer ugy dontenek, hogy megnezem es emiatt felvetelizek akarhova, akkor basszus, ezekkel az elvarasokkal tisztaban kell lennem. Es ha magamtol nem is tudnam, mi az elvaras, akkor az engem felvett guildben kellene ezt erthetoen es vilagosan a tudtomra adni, mert ha a Trial elejen derul ki, hogy a fentiek kozul valamelyik hianyzik, az ugyanugy a guild hibaja is, nem csak a jatekose.
Szerencsere az ESO tartalmanak 70%-a casual, szolozhato, szorakoztato es nyugalmas kontent, amelyet barki barmikor elkezdhet. Ha napi 20 orat szan ra, vagy napi 20 percet, akkor is. Mindenkinek megtalalja a maga szorakozasat, csak elobb el kell dontenie mindenkinek, hogy mit akar, es annak megfeleloen keresni tarsasagot, csapatot.
Meg valami. Sosem szerettem a csuklobol odadobalt n00b kifejezeseket, sem jatekban, sem az eletben. En a segitseg, a felkarolas es elmagyarazas hive vagyok, vagyis elsonek inkabb megprobalom elmagyarazni az illetonek a "hibat" es megertetni vele, hogy mit csinalt rosszul. Persze lehet, hogy suket fulekre talal es nem fogja felfogni azt, amit en akarok, de legalabb megprobaltam. Ilyen esetekben persze en is feladom egy ido utan, de ha mindez egy Trial/Raid elso 10 perceben tortenik, akkor ott az adott guild is hasznalhatja magara ezt a kifejezest, nem csak az illetore. Mert ha en alkalmazok egy arra alkalmatlan embert a cegnel, az nem az adott illeto hibaja, hanem az enyem. -
Aloe Vera #21836 De részemről vita lezárva, nektek van igazatok. Casual vagyok nincs időm ennyit írogatni. :) -
Aloe Vera #21835 Senki nem sértődött meg Mérlegjakab ne próbálkozz kérlek ezzel, lehet valaki megeszi én már ehhez öreg vagyok.
Bunny azt tudtad, hogy ha elég időt szánsz rá egy majmot is meg lehet tanítani sakkozni?
Én úgy gondolom, hogy aki játszott már rpg-t. az hogy tud e játszani, "érti e" a karakterét az nem idő kérdése. Attól, hogy te az interneten elolvasod, hogy milyen gear kell, keresel egy rotát és begyakorolod attól te még nem tudod mi miért van úgy. Tudod "jó jó hogy gőzgép de mi hajcsa?"
De ha idő kérdése az egész akkor én egy boldog rossz játékos vagyok:) és szeretnék az is lenni. A Katinka példa meg marhára nem idevaló, de öngól már ne is haragudj, mert ő akkor is nap mint nap lejárt edzeni kőkeményen amikor a picsba se volt és nem azért lett világelső mert kétszer annyit járt le edzeni.
-
mérlegjakab #21834 Te legalább sértődés nélkül felfogtad, hogy mit is akartam sugallni. Köszönöm! -
mérlegjakab #21833 Pontosan tudom, hogy mi a jelentése és mi a különbség a kettő között. Csak tudod sokszor egyik következik a másikból. Nyilván van tapasztalt, gearelt casual is tudok ilyet, ismerek ilyet. Viszont szánt szándékkal csak általánosságban beszéltem, sértődés elkerülése végett. Mindenki annak tartja magát aminek akarja és közöm sincs hozzá ki mennyit tölt játékkal, de nem is érdekel ha tud, játszani ha nem.
Sok minden elhangzott és csak leírtam egy gondolat menetet. -
bunny #21832 Szerintem egy casual soha nem lesz jó játékos, mondom miért. Nem azért, mert noob. Hanem mert ha leülsz néha akkor baromira nem ismered meg a játékot, a classodat. Sajnos ahoz, hogy valóban profi legyél bármiben, ahoz időt kell rá rendszeresen szánni, tanulni kell. Így van ez az élet minden területén, Hosszú Katinka bármennyire klasszis, ha nem járna le minden áldott nap sok-sok órát edzeni, nem lennének célorientál felkészülései csak néha ha úgy érzi hogy jól esik lezúzna fél órát, tudod hol lenne? A középmezőnyben. Nem noob, casual. Aki ezt nem érti meg, az sajnos nem érti a lényeget. Ez nem olyan, mint a biciklizés, hogy egyszer megtanultad onnantól megy. Persze ha voltál valaha az élemzőnyben nyilván nem esel vissza a kezdő szintre, de közöd nem lesz ahoz, amit az új top játékos tud.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a HC gamer CSAPATJÁTÉKOS. A csapatnak pedig együtt kell tudnia dolgozni egy valódi highend raidnél, ez casualkodással nem megy, hogy is menne hiszen ott se vagy?
Szóval igen, a noob nem casual és vica versa, de HC oldalról nézve hogy az illető casual vagy noob, majdnem tökmindegy, mert nem alkalmas arra, hogy a csapat tagja legyen. És amikor 6-12-24 ember együtt küzd, ott bizony az az egy-két nem odavaló a többit szopatja, ez sajnos nagyon-nagyon sokszor láttam. -
Aloe Vera #21831 1- Valószínű, hogy nehezen nevezhető HC arcnak az, aki hetente 2x2 órát játszik nem igaz Running?
2- Senki nem beszélt sem rólad sem a guildedröl.
Ne emelj ki egy mondatot egy hsz-böl és kisarkítva arra reagálj felháborodva. Tudod nem zörög a haraszt. Szerintem tudod te, hogy mit szándékoztam leírni, ha meg nem akkor kérdezz. -
#21830 "Ettől még imádom a játékot, még ha szidom is sokszor. De hogy egy HC raider aki az élet helyett egy gép előtt görnyed napi 8 órát élvezi e a játékot..... sok sikert én lementem sörözök egyet a haverokkal nem pedig a guild házban ülök le egy asztalhoz 8 másik karakterrel."
Ez nettó baromság. A trialos részleg átlagéletkora 30 körül volt, a fele családos, gyerekes, dolgozó, 3. műszakos időbeosztásokkal. És képzeld mindenki tudott szánni erre az idejéből pár órát. Mondjuk kellett is kb 24 ember, hogy 12 meglegyen a heti 3 trial alkalomra. Szóval hülyeségeket azért nem kell összehadoválni. -
Aloe Vera #21829 Hali!
Picit szerintem összemosod a casualokat és a noobokat. Az, hogy valaki casual nem azt jelenti, hogy hülye a játékhoz, nincs gearje, leszarja a szabályokat és nem érdekli semmi épp csak "elpötyög egy kicsit"
Attól, hogy nekem nincs időm és még ha lenne is, akkor sem tölteném az életemet a gép előtt, attól még nem vagyok hülye a játékhoz. Nem egy, nem két játékban voltam tanúja már annak, hogy a b team hamarabb letolta az adott instát mint az a team.
Sőt általában én azt tapasztaltam, hogy egy casual csapatban sokkal jobb a hangulat, megértik egymást az emberek és elnézik, hogy a másik nem hugyozik azért flakonba és nem szarik zacskóba azért, hogy a group ne várjon egy kicsit.
Én megértem, hogy egy bizonyos életkorú rétegnek az nem szempont, hogy otthon valakinek főzni kell azért, hogy ő egyen, valakinek dolgozni kell azért, hogy neki számítógép és áram legyen, vagy ha csengetnek valakinek ki kell nyitni az ajtót, de úgy gondolom, hogy egyik a másik nélkül nem megy.
Petruz jól megfogalmazta a dolgokat én nap mint nap élvezem a játékot még ha csak abban a 20 percben is, ha épp annyi időm van. De ha épp nem játszom két hétig az sem érinti meg túlságosan. Ettől még imádom a játékot, még ha szidom is sokszor. De hogy egy HC raider aki az élet helyett egy gép előtt görnyed napi 8 órát élvezi e a játékot..... sok sikert én lementem sörözök egyet a haverokkal nem pedig a guild házban ülök le egy asztalhoz 8 másik karakterrel.
Az én fejemben kell rendet rakni ok sok sikert hozzá :) -
mérlegjakab #21828 Egy MMORPG egyrészt divatirányzat és rétegjáték is egyben. A divatirányzatot a játék marketingje indítja be és ezáltal a casuálok , rétegjátékká meg a HC és fél HC playák teszik. Ez mindig is így volt és így lesz. Én egyrészt azért is szeretem az ESO-t mert casualok is megtalálják a számításukat és aki komolyabban el akar mélyülni benne az is (függetlenül Zenimax, nerf, stb.) .
Én megértem mind két oldalt, casu/hc-t is. De elsősorban a fejekben kellene rendet rakni, casual téren. Rendben, hogy első sorban kikapcsolódás szempontjából mennek fel játszani, de aki raid/trial-ozni akar bizonyos kritériumoknak meg kell, hogy feleljen. Ehhez meg idő, türelem és kitartás kell, hogy elérje. Mert azért mégis csak másokkal menne együtt és más idejével és idegeivel is játszik mindenki. Természetesen egy raidnek meg vannak az írott és íratlan szabályai is, de amit a leader mond az a mérvadó. Aki ezeket meg nem veszi tudomásul annak nem való a raid/trial ennyi. Hc oldalon meg megint csak megérthető , hogy az óriási fluktuáció kiégeti az embert az évek során és már szkeptikus az új emberekkel kapcsolatban. Én is megéltem ezt más MMOrpg-ben.
Ettől a kifejezéstől " instant telefonos játékélményt" meg egyenesen berzenkedek. Az a korosztály aki ezen nevelkedni, nem fog odaülni gép elé és MMORPG-t játszani, mert fingja sincs róla és el se mélyülne benne, inkább posztol meg szelfizik (meg csücsörít) :D.
Szerintem nem kell temetni ezt a műfajt (mmorpg), mert egyedi és olyan összetett. Lehet nem a nagy átlag fog megragadni, ami nem is baj, de a változás sem mindig rossz és a megújuláshoz az mindig kell. A casuaálok , meg általában elpötyögnek kicsit , aztán megunják és mennek máshova kazuárkodni.
-
#21827 Akkor neked nem is jatekkal van a bajod, hanem a tagjaitokkal, mert a recruit reszlegetek nem vegzi jol a munkajat. :) Mert amit leirtal, minden mmora elmondhato, 10 eve is voltak kepessegeiket/karakteruket/jatekot nem ismero emberek, akik menne(ne)k top tier tartalmat csinalni, es 10 ev mulva is lesznek. -
#21826 Ez teljesen igaz lenne, ha a lényeget megértetted volna. Van egy esemény, egy endgame tartalom, amire nem volt senkinek kötelező jönni, jelentkeznie. Egy lehetőség, akit ez a téma érdekel. Kb olyan, mintha te beneveznél egy rally versenyre, autó, jogsi és pénz nélkül. Kötelezett rá valaki? Nem.
Egyébként ezek a tartalmak nem munkák, hanem szórakozás, ha értelmes emberekkel vagy körbevéve. Régebben, mikor még mmo-ként funkcionált a játék, akkor élmény volt a veterán trialokban időt tölteni, megfejteni, kitaktikázni és mekkora öröm volt letolni, az addig szinte lehetetlen bossokat.
Mint írtam, azzal van a baj, hogy sokan olyasmire vállalkoznak, amire nem valók, el sem olvassák a minimum követelményeket, aztán fel vannak háborodva mindenért.
Ne haragudj, de valahol nem szánalmas az, hogy a jelentkezők kb 50% úgy jelentkezik egy közösségbe, ahova elvileg tartozni akar, akikkel együtt szeretne játszani, hogy a hirdetés elolvasása után 15 mp-el már a guild nevére sem emlékszik? Nem gáz az, hogy belépsz egy guildbe, de nem alap, hogy ha köszönnek, köszönsz, ha rádírnak válaszolsz?
Zenimax feje már tavaly elmondta egy interjúba, hogy az ESO-t már nem mmoként képzelik el, hanem egy TES online játékként. -
bunny #21825 Én azt gondolom - lehet hibásan - hogy az MMO-kat főleg a HC gamerek tartották el, ők veszik meg a ... mindent. A casual bejön, valami elpöntyög és esze ágában sincs költeni. Mint most én, jó az a ló amit kaptam, megvan minden DLC minusz Morrowind, jó ez. És jellemzően akkor szokott elkezdeni a lejtőn száguldani a game, amikor a HC arcok elmennek mert semmit nem ad nekik, így kiesik akik számolatlanul tolták bele a zsét.
Én egyébként azt nem értettem meg soha, hogy egy casual játékos mi a francot akar top cuccot? Én pl. elértem a lv50ch160-at a templarral, beálltam 3 trader npc közé, és kb. 5-10K goldból setbonus-os lila cuccba öltöztem. Nem sárga, lehet nem a legjobb setbonus de leszarom, mert nem megyek raidre, magikas cuccok oszt jólvan. Casual vagyok.
Teljesen jónak tartottam a LOTRO lv65-75 időszakát, amikor volt egy kellemes elérhető 3-6 fős instából eső vagy épp kraftolható AH-ba is berakható cucc, ami jó volt a casualnak. Megvetted nem fájóan drágán vagy kifarmoltad kvázi könnyedén. Aki meg jobbat akart elmehetett könnyebb raidre, aki meg HC arc volt mehetett a durva több szárnyas heti lockos raidre tier 2 hard mode-ban, és ha megcsinálta akkor olyan cucca volt, ami csak onnan jött. Mindenki megkapta ami járt. Mindenki szerint ez volt a golden age. Erre most?
Amikor HC nyomtam, akkor bizony akartam a top cuccot, és büszke voltam amikor elértem, mert tudtam, hogy azért nyomtuk egy hónapig a tryokat, hogy meglegyen. És amikor a LOTRO elindult casual felé és a top cuccot könnyen megszerezted és így nem volt már HC szint, egyszerűen nem értettem, hogy vérpistike 9 éves tanuló napi goblin kergetéshez mi a francnak akar first age fegyvert és raid ruhát? De akart, a rendszer kiszolgálta és a játék ment a levesbe. Na jó, nyilván még működik mert a LOTR franchise elviszi a hátán.
Sajnos én is úgy vélem, hogy ez a stílus velünk ki fog halni, ha az ifjúság már instant telefonos játékélményt akar.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2017.08.23. 22:54:01 -
#21824 Igen, de szerintem ez a gearcheck mizéria öngerjesztő folyamat volt onnan, hogy a hc arcok egyre több és több kihívást követeltek, amit a fejlesztők megadtak, miközben a szélesebb tömegek bevonása is igény lett. Főleg, hogy az MMO torta is kezdett egyre kisebb szeletekre darabolódni, hiszen maga a potenciális játékosbázis nemigen növekszik már (mobilon még talán igen). A vonzás viszont inkább csak casual tartalmakkal érhető el, hogy minél többen képesek legyenek teljesíteni az adott játék kihívásait. Azt még senki nem találta ki értelmesen, hogyan lehet a hc-oknak nehéz tartalmat adni úgy, hogy normál játékosok is elérhessék azt idővel (de akkor ez meg degradálja a high content jutalmakat). A lemorzsolódás nagyon nagy az utóbbiak között, ha azt látják, hogy kemény idő/pénz befektetés nélkül csak egy szintig juthatnak, másrészt meg a hc figurák elitizmusa is sokszor riasztó. (Pl. a GW2 próbálkozik horizontális fejlődéssel az elit specializációk behozásával, de szerintem ez sem működik igazán jól, a HoT kieg kifejezetten durván megosztó volt és még mindig az.) Pláne igaz, hogy előfizetéssel ma már csak nagyon kevés MMO tud/mer próbálkozni. A legtöbb esetben csak a b2p+micro/DLC modell marad, ez pedig csak széles játékosbázissal tartható fent, amihez nem csak a megszerzés, hanem a megtartás is fontos. Tehát nerf. És ilyenkor jönnek hc oldalról a hörgések, ajtócsapkodások, nagy kivonulások.
Az ESO esetén szerintem látványosan a solo play felé indultak el - és nem is nagyon tehetnek mást. A nép Skyrim 2-t akar, egy új játékot kifejleszteni még a Bethesdának sem olcsó (és single player-ben láthatóan a Wolfi, meg a Fallout vonal megy jobban nekik, és mindkettő piszok költséges), szóval lehet, hogy tudatos elmozdulás az ESO egyfajta TES6-tá alakítása. Ezt pedig a hc játékosok fogják megszívni. -
Bandras DaSilva #21823 Ebben sok igazság van, viszont a másik oldalról nézve az sem feltétlen nagy móka és kacagás ha valaki tényleg nem megfelelő cuccban van (nem éri el a minimumot) és kb egy ütéstől meg is hal. Akkor olyan nagyon nem tud segíteni meg részt venni a játékban. Azért elég sokszor ezért nézik meg, hogy egyáltalán miben jelensz meg. Ez nem kedv, vagy hangulat kérdése, hanem egyszerűen matek. Ha pl. egy boss alapból 100k-t üt minenkire, de neked csak mondjuk 80k healthed van, akkor lehetsz lelkes, nem nagyon fogod élvezni, mert az első pár másodpercben elfekszel aztán annyi. Nem tud megmenteni sem healer, sem semmi.
Amikor viszont arról van szó, hogy vagy a guild vagy valaki csak azért hajt mert csak és kötelező megjelenni minden egyes szaron amit kitalálnak, azt nem szeretem én sem.
Az a jó ha sikerül valahogy egyensúlyban tartani azt a részt és azt a részt, hogy eljárkálsz olyan dolgokat csinálni amiket élvezel is. -
#21822 Szerintem az, hogy valaki előír szinteket, értékeket, technikai elvárásokat ahhoz, hogy játszhass vele, az onnantól kezdve munka és nem szórakozás. Márpedig én meló után pont, hogy szórakozásért akarok játszani, nem egy stopperóráért és egy másik pálcás főnökért a hátam mögött. Szerintem jelentős részben ez az elitizmus ölte ki a játékot az MMO-kból, amire panaszkodtok - és igazából nem is az MMO-kkal van baj, hanem veletek. :)
Mindig is casual módon játszottam, ezért sosem égett ki belőlem a kedv. Egyedül a Rift-et próbáltam komolyan venni, mert nagyon tetszett a rendszere, megvettem a DLC-ket, egy időben előfizető is voltam, 100+ eurót öltem bele, és... vége lett. Most nyáron égtem ki belőle, le is töröltem a játékot. Nem volt semmi értelme erőltetni, időpontot egyeztetni, pug-kat válogatni, semmi. Bár nem raid-eltem, de egy csomó minden másban benne voltam (és a Rift-ben van "hop-in"-jellegű pug raid, ahol soha nem szól meg senki, mert szinte mindenki ugyanolyan béna, mint te :) ). Aztán ugyanúgy kezdett piszkálni a Trion babrálása a soul-okkal, képességekkel, mint most benneteket a Zenimax. Füstölögtem a fórumokon, reddit-en, a játékostábor kettészakadásán... és rájöttem, hogy teljesen felesleges volt az egész ráfeszülés. Munka lett belőle, nem szórakozás. Akkor léptem ki.
Most már amit játszok (GW2, ESO, PoE), csak kedvtelésből játszom. Nem érdekel, hogy nincs meg minden ultratáp felszerelés, nem érdekel a grind, nem izgat a szinten tartás. Oda megyek és azt csinálom, amihez kedvem van. Pl. a GW2-ben azt szeretem, hogy akármelyik térképen is mindig van valami esemény (most már láncolatok is). Nem izgat, hogy már (majdnem) mindet láttam, nem izgat, hogy ismétlődik, nem izgat, hogy a fő karakterem valószínűleg már semmit nem nyer ezeken. De... fun és illeszkedik a hangulatomhoz, mert én választom meg, mit akarok csinálni. És ez (eddig) bőven elég. :) -
#21821 Értem én, az ilyen típusú játékosok például TS-re vagy discordra sem járnak fel tapasztalatom szerint. Akik viszont rendszeresen benéznek a voice csatornákra, azokból nagyobb eséllyel alakul ki csapat. -
#21820 Hát nálunk még most nyáron is hetente 3x ment a guild leírás spam, hogy ha ezt akarsz, ezt keresd, ha bármi kell keress meg. Nálunk aki akart valamit, megkapta. Ennek ellenére a guild fele kb még a chatre sem köszön be, ennek ellenére nem raktam ki őket, csak ha kifutottak az időből, vagy 4 hónap alatt egyszer sem találkoztam a nevével, konkrétan sehol sem, lásd köszönni sem köszönt soha senkinek. A gyakorlat mindig az volt. hogy van kb 20-25 lelkes ember, a többi totál értelmetlen, töltelék. -
#21819 Én sajnálom, hogy nem találkoztam olyan emberekkel akik szárnyuk alá vették volna kíváncsi természetem, ezért is hagytam abba.Hiába csatlakoztam ilyen-olyan guildekhez, totál egyedül voltam szinte végig. Talán 1 alkalommal volt, hogy guild társakkal sikerült egy instát végigtolni, TS vagy discord híján elég darabos volt (hozzáteszem a hajlandóság meg volt, hogy felmenjek voice chatre, és a mikrofonom sem törött, csak épp jogot nem kaptam hozzá, mondván az hardcore guild csatorna). Szóval az itt olvasottak alapján azt gondolom, hogy a magamfajta issza meg a levét a méltatlan újoncok okozta traumának. -
#21818 Kihagytam a pro-nak azt a típusát, aki bejelentkezik trialra, bis gear, nagy dps, majd a legkönnyebb vet trial felét halottan tölti, mivel már 22.-re már untam kelteni. Kb mindenbe belehalt. Trialok lementek nélküle is. Eljátszotta kb 2x, majd ír egy mail-t, hogy köszi, szerinte ennek a csapatnak nem fog menni a trial, keres hc guildet. 2 percig néztem, hogy ez melyik dimenzióban él.
Illetve van a betonfejű, mindent jobban tudó arc, aki annyira okos, hogy képes hülyeségeket beszélni, félreinformálni mindenkit, mert ő már minimál dps 3/4-ét elérte. Ő az, akinek semmit sem lehet elmagyarázni, mert annyira jól tud mindent, hogy fél év alatt sem sikerült bármi értelmes dps-t kicsikarni belőle, ellenben voltak totál kezdők mellette, akiket kb 1-2 nap alatt készre összeraktunk. -
#21817 Pont a WS jutott eszembe, mint "visszaterni a gyokerekhez = bukas receptje 2015+ evben" -
Nephin #21816 Ettől tartok én is, bár szintén várom. Ott a szerencsétlen Wildstar is, ahol szintén volt néhány hasonló cél, mint amit Shion említett, aztán meddig jutott...
Utoljára szerkesztette: Nephin, 2017.08.22. 19:29:17 -
Bandras DaSilva #21815 Ezen nevettem egyet...mert elég sok emléket hozott vissza. Az egyik legjobb az volt amikor anno még WoW-ben öcsém találkozott egy olyan taggal aki lvl 30ig a sima kezdő default skillel ment, mert nem tudta, hogy lehet tanulni... Úgy derült ki, hogy nagyon panaszkodott, hogy hát sokszor fekszik...
Abban igazad van, hogy mondjuk nem árt azért azzall képben lenni, hogy mire is jelentkezem vagy, hogy megfelelek-e az alapoknak? Mert az is elég idegesítő, amikor kb meg is van a csapat (papíron) majd kiderül, hogy a fele amúgy el sem tudja az adott dolgot kezdeni.
Igen, igazad van, hogy ettől jobban ki lehet égni:).... változtatok a véleményemen. Amit akartam mondani itt inkább az, hogy az a minimum elvárás, hogy BiS cuccban jelensz meg legalább.
-
#21814 > Vagy a vanilla kezdeti WoW szintezése?
Hat ja. Ma komplett BiS raid geart osszeszedsz annyi ido alatt lvl1-rol kezdve, amennyi ido alatt anno 60-askent kifarmoltad csak a fire res geart BRD/BRS-bol, a potikrol nem is beszelve. Aztan ha a CL megnezte a cuccodat es nem volt ott a BRD trinket vagy nem votl a nyakadban az egyebkent gyengecske Onyxia amu/kulcs (szinten fire ressel, es amelyet mire megszereztel, lebabaztal), akkor nem hogy raidre nem jottel, de meg a guildbol is repultel, ha ennek hianyaban feliratkoztal. Es meg lehetne sorolni.
Na most minderrol nagyon jokat lehet nosztalgiazni regi cimborakkal, vagy regi jatekosokkal, rengeteg vicces es kevesbe vicces szituacio szuletett, DE mindez olyan, mint a katonasag. Jo buli volt, remek emberekkel, remek tarsasaggal, es persze idovel csak a szepre emlekszik mar csak az ember, de nincs az az Isten, hogy ezt megegyszer 2017-es "fejjel"... :D -
gseldon #21813 Ezzel az a baj, hogy nagyon nagy bukta lesz. Mert kinek készítik? Ahogy leszögeztük, a mai fiataloknak biztosan nem lesznek vevők rá. A mi generációnknak meg ugyan nosztalgiának tökéletes lenne, de nekünk meg már időnk nem lesz erre soha. Ez egy lose-lose szituáció nekik, sajnos fel kell ismerni, hogy elmúlt egy éra és haladni kell a korral.
Én speciel a Camelot Unchained-re várok. Üdítő lesz, hogy nem kell szintezni, hanem rögtön lehet PVP-zni :) -
#21812 Ashes of Creation-t sokan várják, én is, reméljük lesz is belőle valami értelmes. -
Shion #21811 Előre is elnézést kérek a lenti OFF-topic-ért, de talán belefér a mostani párbeszéd tematikába.
Én az Ashes of Creation MMO-t várom, talán idén decemberben eljut már a Bétáig is. Ex-Everquest fejlesztők írják, régi iskola alapján képzelik el a játékot. 8 fős csapatolások és 40 fős raidek várhatóak, elzárkóznak a 4-5-6 fős "apró" intsant csapatolásoktól, mert ők sem szeretik a jelenlegi "20 perc instant élmény" rendszert. Kíváncsian várom, milyenre fog sikerülni.
Addig hanyagolom a játékokat és végre belevágok a családi videók megszerkesztésébe, ezzel évek óta le vagyok maradva :) Tegnap upgradeltem a régi videószerkesztőmet a legfrissebb verzióra (+80 dolcsi), így már csak csinálni kell :)
Apropó, van valakinek tapasztalata otthoni NAS rendszerekben? Synology DS716+II-t tervezek venni, de nincs semmi tapasztalatom még benne, Szívesen fogadnék tippeket és tanácsokat tapasztaltaktól. Köszönöm szépen előre is! :) -
#21810 -
gseldon #21809 Szerintem a mai fiataloknak is megváltozott a hozzáállása nem csak a mienk. Mi felnőttünk, mások a prioritások, ők meg az instant generáció. Ki grind-olna ma már úgy, mint mi anno az EQ-ban? Vagy a vanilla kezdeti WoW szintezése? A mai generáció, főleg a tinédzserek képtelenek odafigyelni valamire több, mint fél órát. Nem tudnak koncentrálni, dolgozni valamilyen cél érdekében. Nekik instant szórakozás és eredmény kell, mert ebben nőttek fel, a felgyorsult világban, ahol az információ azonnal elérhető. Nem véletlen, hogy az olyan típusú 20-30 perces meccseket jelentő játékok mennek most mind a LoL, meg az Overwatch pl. Ezek szolgálják ki a fiatalokat. Pörgős, 20 perces meccsek, instant szórakozás.
Ezekre az emberekre nem lehet a jövő MMO-it építeni. Sőt, meg vagyok győződve róla, hogyha az MMO piac nem újul meg, akkor 10-20 éven belül, amint a mi generációnk 50-60 éves lesz el fognak tűnni az MMO játékok szinte teljesen, mint ahogy most az RTS játékok.
(Bár van remény, ma bejelentették az Age of Empires 4-et!) -
#21808 Röviden leírom, milyen felkészült játékosok jöttek ESO-ban trialozni.
1. Discord, TS nincs, jaa kell jönni ilyenre, najó felteszem, de mikrofon eltörött
2. Időre kell jönni, be kell írni, ha jövök, sőt meg is kell jelenni? jaaaa....
3. Valami fogalmamnak kell lenni arról, mit tud a karakterem, a minimál dps felét tolom, az nem elég? jaaa...
4. Trialhoz jobb gép kell, meg jó net, mert gáz, 5 fps-el csapatozni, meg 11-en várnak rám 10 percenként 5 percet? jaa...
5. Kell DLC valamelyik trialhoz? Az nincs, nem tudok jönni? jaaa
6. Soulgem is kell, meg repair kit, meg potion, az drága nem?...jaaaa
Az nyilván teljesen alap, hogy a területről, semmi fogalma sincs, ahogy a karakteréről és a buildekről sem.. (ezt megtanítjuk) A jelentkezők 80% kb ennyire értelmes volt, ezektől sokkal jobban ki lehet égni. Hiába van minden fent, semmit nem tudnak, semminek nem néznek utána, csak az eredmény kell, rögtön.
Ezeknél az embereknél már csak azok a jobbak, akik úgy jelentkeztek a csapatba, hogy a kiírt elvárások mellett, már arról sem volt fogalmuk, milyen csapatba jelentkeztek, sőt volt aki mondta, hogy ő már a fighters és a mage guild tagja is, befér e még hozzánk. Szóval inkább hagyjuk. Régebben kevesebb ember volt, de aki volt, az kb el tudta helyezni magát, mit szeretne és ahhoz mi kell,
Utoljára szerkesztette: Running, 2017.08.22. 08:10:29 -
Nephin #21807 Na ők a rohanósok, tisztelet a kivételnek. :D -
#21806 GW2-ben Halloween-kor vannak ilyen emote event-ek a városi főtereken, ahol Jack dirigálja a játékosokat. :) Bár nem rémlik, most legutóbb volt-e... -
bunny #21805 Lotro-ban zenekarok voltak, kiálltak egy-egy főtérre és nyomatták az AC/DC-t :) Mondjuk nem nagy csoda, a zenék letölthetőek voltak, és 2 utasítás után egyszerre zenélt a brigád, de ettől még jó volt, elég sokféle hangszer volt a játékban a skótdudától a dobig. Meg a Lotro-ban voltak eventek, a télit imádtam, ott volt pl. előadás ahova random beválasztott a gép egy random szerepre, emote-olni kellett, ha elrontottad a nézők rohadt paradicsommal dobáltak, ha jó volták, virágszirmot szórtak, persze mindenre deed volt amiért TurbinePont járt, ami olyan mint itt a crown, szóval pénzben mérhető volt.
Visszatérve a raidekre meg IRL, nyilván MI kiöregedtünk többségében, de minden évben születek ám gyerekek, szóval most is vannak tizenévesek, akik ráérnének elviekben raid-elni :) -
Bandras DaSilva #21804 Nekem valahogy jobban tetszett a régi módi...én anno SWG-vel kezdtem még 2003-ban, aztán azóta elég sok MMO-val játszottam, de az utóbbi időben nekem ami a legtöbből hiányzott az a felfedezés. Amikor régebben neked kkellett kitalálni, hogy mit-hogy lehet leverni, mi-mit nyit, stb. Az sokkal viccesebb volt, sokkal jobban összetartotta a társaságot és ha végre rájöttél a titokra, akkor próbáltad azt magadnak meg a kis csapatnak megtartani.
Manapság meg mindenre úgy kell menned, hogy előtte már nézd meg twitchen, elemezd ki, tudjál minden harcot kívülről, nem várjuk meg az átvezetőket mert rohanunk. Engem ez a kurva rohanás is mindig idegesít csak hent-hent, rohanás, nem állunk meg soha.
Volt annak valami bája, hogy nem volt mindenhez térkép mindig, hogy nem mutatott meg mindent a játék, hogy esetleg gondolkodni is kellett. Nekem az egyik nagy kedvencem a Vanguard Saga of Heroes volt az összes baja ellenére. Hatalmas terület, mindenféle népek, változatos tájak, hatalmas dungeonök. Persze tudott idegesjtő lenni amikor nem találtál ki...de fel kellett készülnöd, kellett egy jó csapat...és akkor voot siker is.
Manapság meg 10-20 perc alatt lefuttok mindent, aztán ennyi.
Biztos megöregedtem már egy kicsit, de valahogy egy kényelmesebb tempójú MMO teszene. Emlékszem amikor SWG-ben nem egyszer letáboroztunk a sivatagban és néztük a naplemetéket a Tatooine-on és csak beszékgettünk. Iszonyú feelingje volt. Vagy hogy előadást tartottak a guild hallban és előadtak vmi színdarabot star warsosítva. rengeteget dolgoztak vele...monduk hatalmas siker is volt:) és ezer hasonló dolog.
Ma már ezek nem mennek, csak legyél ilyen meg ilyen gearben, rohanunk, futunk, kész., csá.
-
gseldon #21803 Érdekes témákat feszegettek, abszolút egyetértek én is. Nemcsak az MMO-k változtak, hanem az emberek is, sőt inkább azt mondanám, hogy az MMO-k azért változtak, mert az a közönség, aki 10 évvel ezelőtt diákként egyetemistaként napi 6-10 órát töltött a játékban időközben felnőtt, más prioritásai lettek, munka család stb. Ehhez kellett alkalmazkodni. Magam is 35 vagyok, én is WoW-ban kezdtem, nekem is megvolt a Lotro :), bár én az igazi raidelős, nagyon hardcore időszakomat a DDO-ban éltem ki 4 évig.
Az ESO casual, de ez jó. Egyedül azt sajnálom, hogy a számomra igazi solo kikapcsolódást jelentő PVP-n nem tudom kipróbálgatni a top szetteket, mert azokat bizony farmolni kéne dungeonban, ami meg csapatos munka és nagyon ritján jutok le oda. Szóval, minden ami BoP, az nekem elérhetetlen többnyire és erre kicsit morcos vagyok.