39
  • GyuriX2572
    #39
    Lassan jöhetnének már a Holywoodi filmek, amik egy poszt-apokaliptikus CERN-világvége történetet dolgoznak fel
  • Rotcsa
    #38
    Jön a higgs bozon....
    Ha megtaláljuk ezt a bozont, akkor ugye ismerjük majd a tömeg keletkezésének okát.
    Ennek tudatában létre hozhatunk olyan anyagot, aminek mi állítjuk be előre a tömegét?
    vagy mire jó ez? Mit bizonyítanánk ezzel?
  • willcox
    #37
    Ilyen mentalitással eddig miért nem lettél öngyilkos? A világnak számodra azonnal vége lenne.
  • Zoliz
    #36
    Remélem hamar vége lesz a földnek, úgyis sok itt már a szemét.
    Egy villanás és végünk, de addig legalább még éljünk és sokat dugjunk.
  • adampierson
    #35
    És, már majdnem elhittem neked, hogy jártál ott. Viszont észhez tértem, amikor kétszer is leírtad, hogy "fingod sincs" egy hsz-ben. Nem tudom, ez valahogy szét foszlatta a hitemet abban, hogy te láttad azt micsodát ott a valahol. Vagy lehet, hogy én tévedek, és minden arra (CERN) érdemes tudós ilyen csúnyán beszél. Szinte látom magam előtt, ahogy ütköztetnek és fröcsög a nyál a szájukból, miközben kiabálják: A kurva anyád Higg Bozon GYEREMÁÁRELŐ!!! XD
  • Rotcsa
    #34
    Én meg azt mondom, vedd  szépen a kerületem, majd az átmérőm hosszát. Ha ez megvan, számold ki ezek hányadosát. Ha kiszámoltad, az eredménnyel menj el egy általam kitalált településre, amit úgy neveznek, Csába. :))
  • willcox
    #33
    Jöhet egy egyszerű feladat?
  • Argathron
    #32
    Én szeretek matematikával foglalkozni.
    Benned egy egységsugarú kört látok.
  • Rotcsa
    #31
    Naívitás azt feltételezni, hogy itt az emberiség jövőjéért dolgoznak.
    Fenét! Az nem célja, csak hozadéka az egésznek. Itt az elsődleges mozgatórugó az, mint mindenütt máshol a világon:
    Valamiből meg kell élni. Civilizált országokban van lehetőség arra, hogy az ember abból éljen, amivel szeret foglalkozni.  Na már most:
    Adott:
    -Sok-sok kíváncsi fizikus
    -Politikai nyomás a befektetett milliárdok miatt

    Ismeretlen:
    -Higgs bozon

    Várható eredmény: az egyenletet felírva egy profitérdekelt társadalmi rendszerben:
    Higgs bozon ágyú, amely az anyag tömegét szabályozva elbomlasztja azt.

  • trymeee
    #30
    Elbonyolítod. Vannak, akik csak simán vesznek palira. Mint mindig.

    The GNOME experiment at CERN

    A gyógyszeripart is túlértékeled. Van pici rálátásom, és a sok hókusz-pókusz mögött az igazán ható gyógyszerek mögött majdnem mindig régóta ismert (természetes) kivonatok hatóanyagainak kiválasztása és ipari előállítása van.

    Egy jó karikatúra, ám tényszerű:

    Jeffreys, Diarmuid
    Aspirin (magyar)
    Aszpirin : egy csodagyógyszer fantasztikus története / Diarmuid Jeffreys ; [ford. Bíró Júlia]. - Budapest : Partvonal, 2006. - 358 p. ; 21 cm
    ISBN 963-9644-14-5 kötött
    fájdalomcsillapító - lázcsillapító - gyógyszer - történeti feldolgozás
  • NEXUS6
    #29
    Szerintem is valami tudományos paradigmaváltás lenne szükséges.
    A körülöttünk levő világ tele van bonyolult/komplex rendszerekkel, amelyek megismerése pusztán mennyiségi mérésekből nem lehetséges.

    Ha a számítőgépet nem mi hoztuk volna létre, hanem a természetben létezne és nekünk nem is lenne halványlila gőzünk a kibernetikáról, akkor azáltal, hogy szétszedjük soha nem jönnénk rá, hogy van benne egy olyan dolog, hogy szoftver. A számítógép, mégha eljutunk a legalapvetőbb áramköri struktúráig, a csipekben található áramkörökig, akkor sem magyarázható a szoftver működése nélkül.
    Pl. az agynál ugyan ez a helyzet, nem tudjuk, hogy mi az a szoftver ami fut rajta. Most úgy gondooljuk, hogy nincs is ilyen (talán lélek?).

    Ilyen a fizikai szinttől elkülönülő információs struktúrája bármilyen bonyolult rendszernek lehet (és van is, lásd pl immun rendszer). Jelenleg ezeket nem nagyon keressük, de nem is lennénk képesek detektálni. Pl erre az aszpirin/szalicil sav, ami az egyik legrégebb óta használt gyógyszer. Gyógyító hatása tapasztalati úton jött le, de rengeteg gyógyszerbe rakjuk, nem csak fájdalom csillapítókba. A hatásmechanizmusát azonban jó ha 20 éve ismerjük! Legalább is egy félét.

    És most vissza a higgs-hez. A tömeg és talán a gravitáció is a makro világ struktúrájának kialakításáért nagyban felelős dolog. A Newton-i modell viszonylag jól leírja hétköznapi, az Einstein-i meg már általánosabb szinten. A kvantummechanika, a részecske fizika jelenlegi modelljei szintén leíró jellegűek, a jelenségekre viszonylag egyszerű modelleket adnak és a jelenlegi tudásunk szerint nincsenek rejtett paraméterek. De a gravitációnak/tömegnek még sem tudunk részecskefizikai leírást adni. A higgs az az ábránd, ami a lélegeztető gépeket is szülte, elég ha a külső paramétereket biztosítjuk és akkor a beteg felépül. A higgs, az LHC gyak egy hatalmas lélegeztető, ami azt a célt szolgálja, hogy azt a világképet, paradigmát, elméletet, aminek sok eredménye volt ugyan, de nyilvánvaló határai vannak, életben tartsa, anélkül hogy mint azt sokan sejtjük, bármi esélye is lenne a felépülésnek.
  • cateran
    #28
    Ezen besirtam
  • Deus Ex
    #27
    Talán én vagyok túl fáradt, de úgy tűnik, eltérő szándékkal beszélünk, és nem is egy nyelven.

    Peace.
  • willcox
    #26
    Szerinted. A kedvenceidet felesleges volt felsorolnod.
  • trymeee
    #25
    o ezért volt a "piac" idézőjelben: mesterséges kereslet, közpénzen. Elég álságos "verseny", "munkapiacról" nem is beszélve. A GE Mk.I nagyszerű példa arra, amit leírsz. Maga Seaborg (sziborgium!), mit AEC főcsővezető is tudta, hogy Fukushima lesz. Seaborg interjú.

    o a radioaktivitás felfedezése úri passzióból meg véletlen balesetekből adódott. Semmilyen alapkutatási projektmenedzsmentes naptárelmélet nem járult hozzá. A gyors haladást egyetlen cél határozta meg, a 2. vh. Lást fenti doku.

    o így van, lásd maga a cikk, mint PR a Bernays-i eredeti értelemben -- annak meg kevés köze van a tudományhoz.

    szóval ami humbug/BS, az az is marad, hiába a kifogás meg a megmagyarázás.
  • Deus Ex
    #24
    A beszállítók innovációra kényszerítése, vagy máshonnan nézve, az innovatív termékre kereslet biztosítása révén a kevésbé speciális területek számára is elérhetővé válnak egyes olyan, az adott technológiai-gazdasági szinten megtermelhető eszközök, amelyek kifejlesztésével járó kockázatot senki sem volt azelőtt hajlandó kifizetni. A kvázi állami megrendelésekre ezért is van szükség, létrejönnek olyan jószágok, amit a tisztán piaci körülmények között túl kockázatos volna kireszelni. Aranyáron persze, meg szétlopják az egészet, de ez ilyen, száz év múlva már senki sem fog erre emlékezni, viszont a hozadékát élvezik a következő generációk.

    A fentiek mellett az efféle alapkutatásnak nyilván van több-kevesebb közvetlen hozadéka, de a hatása alapvetően hosszú távú, pl.: tekintsük, mennyi idő telt el a radioaktivitás kezdeti megismerésétől az első energiatermelő atomreaktorig. De ettől függetlenül el kell végezni. Hogy ez a legjobb módja-e, lehetne-e vagy kellene-e gyorsabban haladni, fel lehetne-e hagyni évtizedekre az alapkutatással, hátha az addigra elért technológiai szinten sittysutty ki tudjuk deríteni sokkal olcsóbban és gyorsabban mindazt, amit itt évtizedekig tart megtalálni, nos, ezen lehet vitatkozni, de ettől ezek a folyamatok nem változnak.

    Az utolsó bekezdésre reagálva, talán van valami abban, hogy a tudomány, mint módszertan, a világ megismerésének eddig kitalált legkevésbé alkalmatlan módszertana, ellenben a tudományos élet, mint társadalmi jelenség sajnos terhes a más területeken is jellemző problémáktól.
    Talán az utolsó mondat nem a legtalálóbb, elnézést, fáradt vagyok.
  • trymeee
    #23
    @Ahoy: fordítva. Ezek megveszik a "piacon" ami kell, ami meg nem kapható, azt meg előállíttatják a beszállítóikkal. A K+F mítoszt csak az hiszi el, aki csak azt nézi, amit neki megmutatnak.

    MINDEN elektronikai, szoftveres, tudományos fejlesztés egyszer a te eszközeidben is ott lesz.

    Nem tudok lényeges elektronikai fejlesztésről, ami a CERN-hez köthető lenne. Ami mikroelektronika van ott, az lényegében amerikai (dell, hp, intel) japán (hama) es lassan kínai (minden 50db feletti nyák)

    Ami a szoftvert illeti, az lényegében FLOSS SLC (RedHat), fvwm95, cint, boost stb.

    Tudományos fejlesztés: erre tudnék a legjobban kitérni (papírom van róla) ezért nem teszem.


    Ezen kívül a gyógyászati, radiológiai haszna is jelentős.

    A gammakés, CT, sugárkezelés stb-nek lényegében semmi köze sincsen a CERN-hez, ha a kutatás-fejlesztést nézed (ez akár a wikipédiából is kitudódik, ha utánanézel). Esetleg gondolhatsz a hadron terápiára (értsd pontosabb sugárterápia fejlesztés), de az inkább olasz és német. Arra a vonatra akarnak felülni, mint "technológia és tudástranszfer" -- pedig pont fordítva van.

    A hosszútávú technológiai fejlődést meg vessük csak el, baromság az egész, minek is reménykedjen az emberiség a jövőben? Ám elég csak a jelenre gondolni.
    Majd amikor egy rákbeteg rokonodat, a CERN-ben kifejlesztett sugárkezeléses technológiával fogják megmenteni, akkor megváltozik a véleményed, meg fogod köszönni az ott dolgozó tudósoknak?


    Csak a figyelmedbe ajánlom, hogy az angolszász mátrix-menedzsment (lásd wiki) ezt lehetetlenné teszi. Hónapokban és max 1-2 évben mérendő időskálán gondolkodhat az a tudós, aki tevőlegesen csinál valamit (lásd LD szerződések, a többit nem is említve). Hosszútávú IC csak lojális schmitteknek jár meg menedzsernek.
  • SiroMokuska
    #22
    Földi 1ügyű halandóként, ha fogok 2db autót és egymásnak ütköztetem a szétszóródó alkatrészekből megtudom, hogyan is rakták őket össze.
    Akkor a maja naptárnak már csak 1-2 alkalommal kell lenulláznia, és rettentő okosak leszünk mi emberek.
    A kőkorszakban is ezt csináltuk, miért változtatnánk a bevált módszereken.
  • NEXUS6
    #21
    Dejó neked! Láttad saját szemeddel!?

    Láttaqd a saját szemeddel a higszbozontot!??
    Ami majd meggyógyíccsa a rákot, visszafizeti az ájemef hiteleket, az autókat megröpteti, az afrikai éhezőket megeteti, eltünteti azt összes celebet a tévékből és helyette egész nap kamaraszínházi előadások, meg Csajkovszkíly Hat tyúk tava c. balettja megy tévében, és végre végre eljön a amya világvége is mindenki legnagyobb örömére.

  • NEXUS6
    #20
    Stólbuci kimaradt.
  • Cefet
    #19
    Persze. Például Pákó, Maúnika, Csiszár Jenci, meg a Széfes Balázs.
  • Tau Tang Wou
    #18
    Lassan mindenkinek be kell látnia, hogy az anyag nem létezik.
    Még a materialistáknak is.
  • willcox
    #17
    Elvakult álmodozó vagy. De ha így jó neked, csak rajta. Csak ne az én pénzemen. Kár, hogy erre nincs ráhatásom.
  • Ahoy
    #16
    Kíváncsi vagyok te voltál-e ott személyesen, és beszéltél-e az ott dolgozó tudósokkal? Mert én voltam, saját szememmel láttam mindezt. Gondolom fingod nincs ezen technológiák civil felhasználásában, de amit ott elérnek mindenre hatással van. MINDEN elektronikai, szoftveres, tudományos fejlesztés egyszer a te eszközeidben is ott lesz. Ezen kívül a gyógyászati, radiológiai haszna is jelentős. A hosszútávú technológiai fejlődést meg vessük csak el, baromság az egész, minek is reménykedjen az emberiség a jövőben? Ám elég csak a jelenre gondolni. Majd amikor egy rákbeteg rokonodat, a CERN-ben kifejlesztett sugárkezeléses technológiával fogják megmenteni, akkor megváltozik a véleményed, meg fogod köszönni az ott dolgozó tudósoknak? Nem, mert fingod nincs az egészről, csak büfög fel belőled a baromság.
  • duke
    #15
    Most csak azert nem sajnalom a szegeny afrikai ehezoket, mert amikor ez az egesz a terroristak kezere kerul, akkor ugyis minmeghalunk.
  • Deus Ex
    #14
    Természet Világa Mikrovilág különszám 2000

    Mélyebb szinten először ebből értesültem az LHC-ről. Nos, valóban repül az idő..:-)

    S hogy ontopic is legyek, a különszám cikkei ma már szabadon olvashatóak, ajánlom szíves figyelmetekbe.
  • willcox
    #13
    Nem kell ehhez maja világvége. Mint ahogy eddig is, minden ember számára eljön külön-külön a világvége a halál pillanatában.
  • willcox
    #12
    "akár mit is mondunk ők a az emberiség teteje, java, értelme" - szerintem meg nem. Ezek a jelen kor alkimistái.
    Ezeknél jóval értékesebb és hasznosabb emberek is vannak.
  • mcganyol
    #11
    csodálom, hogy eddig senki sem írta be a maja világvégét. úgyhogy én sem teszem :)
  • Alfa Of NS
    #10
    "néhány évtized tud majd így elrepülni"

    Óvatosabban. Lehet hogy most majd lyukat üt a gyorsító a tér-idő kontinuumban és szó szerint elrepül az idő
  • speed2006
    #9
    Biztos nem ócó, kínai.
  • speed2006
    #8
    Jó drága mosoda. :D
  • hkoDAVID
    #7
    Hmm... valami oylan történt, amit nem vártunk. -----> Nem az eddigi teljes model rossz, á dehogy, hanem LÉTEZIK EGY MÉGÚJABB, eddig totál észrevétlen RÉSZECSKE XD.
    Na jó, nem akarom ezeknek a kivételes embereknek a munkáját lehordani, mert akár mit is mondunk ők a az emberiség teteje, java, értelme, de néha kezdek az egész projektben kételkedni.
  • willcox
    #6
    Pénzmosoda.
  • Spheriot
    #5
    Ez a Higgs Bozon olyan mint a 4-es metro egyszer meglesz...
  • NEXUS6
    #4
    Ó, öreg még akkor sem leszel, amikor nem néhány év, hanem néhány évtized tud majd így elrepülni!

  • NEXUS6
    #3
    A betakarításról jut eszembe, hogy Af....!

  • gforce9
    #2
    "A 2012-es év a jelek szerint a +betakarítás+ éve lesz a részecskefizikában."

    No akkor hajrá, így legyen! Ha 2013 ban azt fogják mondani, hogy:
    "A 2012-es év a +betakarítás+ éve volt a részecskefizikában" akkor oké. :)
  • Andary
    #1
    Amikor olvastam a cikk elején a 2008-as kezdésről írt, már már történelmi visszatekintést - amire úgy emlékszem, mintha tegnap lett volna - kissé öregnek éreztem magam... :)

    "A nagyobb energiával maximalizáljuk az LHC felfedezési +potenciálját+. A 2012-es év a jelek szerint a +betakarítás+ éve lesz a részecskefizikában"

    Úgy legyen végre, már alig várom :)