• NEXUS6
  #29
  Szerintem is valami tudományos paradigmaváltás lenne szükséges.
  A körülöttünk levő világ tele van bonyolult/komplex rendszerekkel, amelyek megismerése pusztán mennyiségi mérésekből nem lehetséges.

  Ha a számítőgépet nem mi hoztuk volna létre, hanem a természetben létezne és nekünk nem is lenne halványlila gőzünk a kibernetikáról, akkor azáltal, hogy szétszedjük soha nem jönnénk rá, hogy van benne egy olyan dolog, hogy szoftver. A számítógép, mégha eljutunk a legalapvetőbb áramköri struktúráig, a csipekben található áramkörökig, akkor sem magyarázható a szoftver működése nélkül.
  Pl. az agynál ugyan ez a helyzet, nem tudjuk, hogy mi az a szoftver ami fut rajta. Most úgy gondooljuk, hogy nincs is ilyen (talán lélek?).

  Ilyen a fizikai szinttől elkülönülő információs struktúrája bármilyen bonyolult rendszernek lehet (és van is, lásd pl immun rendszer). Jelenleg ezeket nem nagyon keressük, de nem is lennénk képesek detektálni. Pl erre az aszpirin/szalicil sav, ami az egyik legrégebb óta használt gyógyszer. Gyógyító hatása tapasztalati úton jött le, de rengeteg gyógyszerbe rakjuk, nem csak fájdalom csillapítókba. A hatásmechanizmusát azonban jó ha 20 éve ismerjük! Legalább is egy félét.

  És most vissza a higgs-hez. A tömeg és talán a gravitáció is a makro világ struktúrájának kialakításáért nagyban felelős dolog. A Newton-i modell viszonylag jól leírja hétköznapi, az Einstein-i meg már általánosabb szinten. A kvantummechanika, a részecske fizika jelenlegi modelljei szintén leíró jellegűek, a jelenségekre viszonylag egyszerű modelleket adnak és a jelenlegi tudásunk szerint nincsenek rejtett paraméterek. De a gravitációnak/tömegnek még sem tudunk részecskefizikai leírást adni. A higgs az az ábránd, ami a lélegeztető gépeket is szülte, elég ha a külső paramétereket biztosítjuk és akkor a beteg felépül. A higgs, az LHC gyak egy hatalmas lélegeztető, ami azt a célt szolgálja, hogy azt a világképet, paradigmát, elméletet, aminek sok eredménye volt ugyan, de nyilvánvaló határai vannak, életben tartsa, anélkül hogy mint azt sokan sejtjük, bármi esélye is lenne a felépülésnek.