113
  • YVYV
    #113
    Bocsánat..
    A bordázott tengely nem szilárdsági okból bordázott.
  • Reziel
    #112
    A magyarázatomhhoz mellékelve, ezen az oldalon találtam egy képet hasonló cuccról: http://www.b-bajnok.hu/bela.htm
  • Reziel
    #111
    Az nem lep meg, hogy mindenkit hülyére vesznek de az igen, hogy senki nem tudja, mi ez a rendkívül misztikus tárgy. Ez egy nagy mechanikai terhelést elviselő, borzasztó egyszerű és teljesen hétköznapi mikrohullámú parabolikus üst antenna ami rendelkezik árnyékoló oldal palásttal. Nézzetek fel egy masszívabb antenna árbócra, TV / rádió, távközlési toronyra és láttok ezret belőle kicsit jobb állapotban mint ez. Erről az üstről hiányzik a fedlemez, azt már lecsavarozták róla, ez egy MÉH-be való távközlési fémhulladék, nem űrszemét, főleg nem E.T. fazék a komosz távoli pontjának ebédlő asztaláról.
  • gforce9
    #110
    Nem csak ott :) Nagyon sok helyen felesleges a plusz biztosítás, pusztán az az erő, ahogy a menet összeszorul (ugye amiatt, mert a csavarfej felütközik a felületre, ami legtöbb esetben egy sima köralátét) Ha az meg van húzva, olyan erőt biztosít, ami nem igazán akar kinyílni, rázkódástól sem :) Nagyon nagy felületen tapad össze ettől a 2 menet. Félre ne érts, tudom hogy létezik rugós körmös, stb alátéttípusok és ezen felül is még vagy 10 féleképp biztosítanak csavarokat, néha még ragasztják is. de ténylegesen inkább ott, ahol ha netalántán kilazulna, nagyon nagy bajt okozna. Amúgy egy megfelelő erővel meghúzott csavar az idők múlásával inkább csak egyre nehezebben nyílik ki, minthogy lazulna :)
  • xyl
    #109
    "Szedtem már szét nem 1x motort, a csavarok kis hányada kap csak extra biztosítást. Azokon a helyeken van biztosítva, ahol a rázkódás-egyéb igénybevétel erősebb. De menj ki egy bontóba és nézz bele egy motorházba :)"

    Hengerfej csavar nem ér, mert a hengerfejpakolás az acélnál jóval lágyabb anyag, az átveszi az alátétek szerepét is.
  • gforce9
    #108
    Szedtem már szét nem 1x motort, a csavarok kis hányada kap csak extra biztosítást. Azokon a helyeken van biztosítva, ahol a rázkódás-egyéb igénybevétel erősebb. De menj ki egy bontóba és nézz bele egy motorházba :)
  • xyl
    #107
    "Egyébként nem lazul az meg rázkódástól sem, maximum extrém esetekben. A motorok folyton széthullanának különben. Ott sincs semmi extra csavarbiztosítás a legtöbb csavarozott ponton."

    Dehogy nincs! Csak nem feltűnő. Lásd: http://en.wikipedia.org/wiki/Belleville_washer
    Ez például egy kúpos rugó, aminek az a szerepe, hogy biztosítja, hogy a csavar ha elkezd meglazulni, még mindig van valami, ami az axiális erőt biztosítja.
    Ugyanerre való a rugós alátét: Rugós alátét.
    A sasszeg persze jobban látszik, lásd: Gözmozdony kereke sasszeggel biztosított anyával
  • gforce9
    #106
    Egyébként nem lazul az meg rázkódástól sem, maximum extrém esetekben. A motorok folyton széthullanának különben. Ott sincs semmi extra csavarbiztosítás a legtöbb csavarozott ponton.
  • gforce9
    #105
    Attól még önzáró marad :) A kifejezés helytálló. Oliwaw téved ez ügyben és én pusztán erre reagáltam. Nyilvánvaló, ha a körülmények megkövetelik, plusz biztosítást alkalmaznak, aminek nagyonsok módozata jöhet szóba.
  • xyl
    #104
    "A hétköznapi csavar menete önzáró."
    Tényleg az. De ez csak statikus terhelések esetén elegendő, rezgések, dinamikus terhelések esetén a csavarok meglazulnak, ezért kell a csavarbiztosítás.
  • gforce9
    #103
    Miért ne lenne az? Az emelkedésétől függ, hogy önzáró e. A hétköznapi csavar menete önzáró.

    Az önzárásról:
    http://www.hobbycnc.hu/CNC/InfoBazis/Csavarorsos_emelo.pdf
  • vasedeny2
    #102
    titánpajzs nélkül nem jutnak messzire...
  • Oliwaw
    #101
    A sima csavarmenet egyáltalán nem önzáró.
  • johnfly
    #100
    A bordázott tényleg erősebb, ezt tapasztalatból tudom, ha megnézed a képet még átlósan is meg van merevítve minden kazetta, de nem CSAK a merevítést szolgálja. Nézd meg az SR-72-es géptörzsét, miért barázdálták be annak idején, és egy nagyon egyszerű következtetésre jutsz: Hőtágulás!
    Az űrben lévő tárgyak nap felé eső felülete több száz fokkal melegebb, mint az árnyékban lévő. Pont a szóban forgó felület miatt gondolhatják úgy, hogy az űrből esett le ez a tárgy, mert ott alkalmaznak ilyen textúrákat.
  • xyl
    #99
    A NASA-nál külön útmutatót készítettek a csavarkötésekre.
    Lásd: Fastener Design Manual
    Egyébként pedig az önzárás csak egyik módja a csavarbiztosításnak, bővebben itt:
    Csavarbiztosítás
    Egyébként pedig bármi is legyen: Azért készült titánötvözetből, hogy könnyű legyen, és azért készült bordázva, hogy elég merev legyen.
    Igazán nagy nyomást nem kell elviseljen, mert akkor vastag falú lenne, bordázás nélkül.
    A merevség és a teherbírás pedig két külön dolog, egy bordás héjnak lehet kisebb a merevsége, mint egy nem bordázottnak, ha a saját anyagából sajtolással készül a borda. Ez pl. igaz lehetne, ha csak hosszirányú bordák lennének egy gömbfelületen. Itt viszont körkörös bordák is vannak, ráadásul a bordákat vagy ráhegesztették, vagy úgy sajtolták - vagy öntötték az egészet, mindenesetre az anyag vastagsága változó.
    Egy pálinkafőző üstöt
    - nem csinálnak titánötvözetből, mert a titán drága
    - nem ennyire fontos a súly, úgyhogy nem bonyolítják ennyire el.
  • Zero 7th
    #98
    Igen, és erre mondom, hogy elég nagy tévedés. Most azt mondod, hogy egy héjnak nagyobb a teherbírása, mint egy bordás héjnak. Na, ez nem igaz.
  • Lucy in the Sky
    #97
    gforce +1
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrotechnic_fastener
    http://en.wikipedia.org/wiki/Frangible_nut
    A korábbi kommentben közölt képen egyértelműen nem ilyet látunk (esetleg szovjet kémműholdakhoz készült speciálisan álcázott kivitelben :), de attól még (ahogy a fent linkelt lapokon olvasható) igenis használnak menetes kötőelemeket. Vibráció majdnem mindenhol fellép ahol csavarozni kell, gondolj csak egy átlagos belsőégésű motorra, nem jellemző hogy hegesztéssel rögzítenének bármit, pedig ott egy rakétához képest némileg hosszabb ideig kell egyben tartani a részegységeket.

    Zero 7th: egy szóval nem mondtam hogy nem lehet megerősíteni extra merevítők beépítésével, csak annyit, hogy egy sima gömb/parabola alakra sajtolt lemez jó eséllyel masszívabb az ugyanolyan anyagból készült, cikk tárgyát képező szappantartómintásnál.
  • gforce9
    #96
    Hidd el nem lazul az meg, van olyan kifejezés, hogy "önzárás" ez múködik is, főként kúpos felületek illeszkedésénél merül fel ez a szó, de lényegében a csavar menete is erről szól. Mindettől függetlenül, nyilván nem valami földönkívüli alkotást az a rozsdamentes szamovár a fotón egyhornyú, vasedényben kapható csavarokkal :)
  • Omega
    #95
    Ez egy vodkafőző üst.
  • hammerjoe
    #94
    Micsoda baromság ez!
    Az egyenes hornyú csavarról meg annyit, hogy akkor biztos nem űrcucc!!
    Ugyanis az űrbe tartó bármilyen szállítójárművet nem csavarozzák, mert az oldható kötés(így bármikor meg tudna lazulni, mondjuk rázkódás hatására).
  • Zero 7th
    #93
    Az azért elég nagy tévedés, hogy a héjakat nem lehet bordával merevíteni, teherbírást növelni. Nagyjából az összes történelmi kupola bordázott, és nem véletlenül. Szinte csak a modern vasbeton héjak "simák". (Meg a hagymakupolák, de az nem ér, mert az kettős héj, belül is van egy merevítő kupola.)
  • Guerilla
    #92
    "Regen rohogtem annyit, mint a hozzaszolasok olvasasa kozben... :D"

    Szinten :D
  • drsx
    #91

    Regen rohogtem annyit, mint a hozzaszolasok olvasasa kozben... :D

    Meg egy kis adalek az osszeeskuveselmeletekhez:
    "Finder Sergey Bobrov undertook in an official statement that he would keep the UFO safe, but locals reported that ‘police came during the night and secretly removed it’.
    A local police spokesman confirmed the object was now under guard by the force on orders from unspecified authorities."
    (forras: http://reinep.wordpress.com/2012/03/22/russian-space-experts-examine-200-kilo-metal-ufo-like-debris-which-fell-from-the-sky-in-siberia/)

    drsx
  • Lucy in the Sky
    #90
    Ilyen gömb- vagy parabolafelületnek nem igazán kell a merevítés, próbálkozz egy sörösdoboz aljával, vékony szar alu lemez, ahhoz képest baromi masszív - a sima sík v. csak 1 tengelyen görbült (hengerpalást, ld. sörösdoboz, hogy ez milyen jó szemléltető eszköz :) anyagot lehet hajtogatni, azt szokás merevíteni, emezt konkrétan csak gyengíti ha mintát préselsz bele.
    A kis négyszöges slotokról még az ugrott be h. hőpajzs csempék miatt van így kialakítva, csakhát ez az izé pont nem úgy néz ki mint amit visszatérésre találtak ki, uh. ezt a verziót kihúznám.
    Antenna már csak azért sem, mert mindkét végén leszakadt valahonnan, volt folytatása fent is-lent is, ráadásul elég combos kötőelemek törött darabjai látszanak a képeken, szóval marad a nyilvánvaló megoldás, egy rakéta raktér alja / fokozat teteje lehet, ez magyarázná a középen meredező fütyit is, az stabilizálhatja a rakományt v. másik fokozatot a leválásig. Már csak az a kérdés, hogy mire való a rácsminta :)

    A legfurcsább az egészben - az egyeneshornyú csavart leszámítva - hogy nincs meg a gazdája, Roszkozmosz is ilyet lenyilatkoz h. "A talált objektumnak nincs köze az űrtechnikához", hagyják a népet találgatni meg konteókat szövögetni.
    Mindezt úgy, hogy Bajkonurtól egy (nagyobbfajta) köpésre van a régió, gondolom a poláris pályára szánt rakományokat errefelé indítgatják évtizedek óta, szóval igazán megszokhatták volna már az égből záporozó titánalkatrészeket.

    De SG is kitesz magáért, lehozza az újabb UFO főcímet a tudomány rovatban... időnként úgy érzem, ez a világ tényleg megérett a pusztulásra... :D
  • xyl
    #89
    "Ez valami hálivúdi vicc! Milyen telefonszám amiben csak csupa 5-ös van?
    Elárulom, ilyen csak a filmekben van.
    :D"

    Tele 5 taxi
  • xyl
    #88
    "szerintem ehhez nem jó a fenti képen lévő préselt felület, ilyen radarcucchoz egyenesnek kell, hogy legyen nem?"

    Kívül nem is elég jó! De a belső felület az, ami számít, az a visszaverő, az meg sima. A bordázat meg biztosítja azt, hogy viszonylag kevés anyagból eléggé merev szerkezetet hozzanak létre. A videón látszik, hogy belül sima. A belső lyukas gömbbel viszont nem tudok én sem mit kezdeni.
  • ADAMEX9
    #87
    AxxE: én is bőcsi vagyok, a sörgyárban is dolgoztam már, szóval ide azzal a vassal! Majd jól ela... bevizsgáltatom.
  • NEXUS6
    #86
    Ez valami hálivúdi vicc! Milyen telefonszám amiben csak csupa 5-ös van?
    Elárulom, ilyen csak a filmekben van.
    :D
  • zord01
    #85
    They Live - 1988
  • passatgt
    #84
    szerintem ehhez nem jó a fenti képen lévő préselt felület, ilyen radarcucchoz egyenesnek kell, hogy legyen nem?
  • nextman
    #83
    Ha megfigyelitek a kepet, lathatjatok, hogy eltero meretu negyzetekben eltero meretu x-ek vannak. Ez nem mas, mint egy duplan modulalt analog jel, vagyis egy uzenet ET-tol.
    Az is lehet, hogy a telefonszama.
  • Zero 7th
    #82
    Egy _SG-s_ újságírónak konkrétan SEMMIT nem kell tudnia, lásd Ötvös Tibi.
  • a.carkey
    #81
    Biztos egy UFO tolatólámpájáról esett le.
  • 7HTH7
    #80
    Tudod te milyen gyorsan zuhant ez? Még a végén megbüntetnek gyorshajtásért, inkább tagadd le, hogy a tiéd :D
  • socheater
    #79
    Hetek óta nem találtam a verdám.
    Most akkor visszaadják vagy sem? :o
  • 7HTH7
    #78
    Igaz, a Hold az kakukktojás :D

    Hmm, lehet egy kis reklám az Iron Sky-nak? :D
  • 7HTH7
    #77
    Szerintem az egyhorgonyú csavarokból egy dolgot szűrhetünk le, hogy ha valóban a Földön készült, aminek elég nagy az esélye, akkor nem egy mai darab.

    Ne feledjük, hogy az űrkorszak hőskorában nap mint nap lődöztek fel mindenféle szupertitkos rakétát. Néhány annyira titkos lehetett, hogy talán már maguk a készítők se emlékeznek rá, hogy mit lőttek fel egykor. Jó eséllyel ezek közül pottyant vissza egy.

    És most engedjünk egy kicsit a fantáziánknak XD Mi van ha...

    Ha az izotópok vizsgálatánál kiderül, hogy a Földön készült, de 65 millió évvel ezelőtt :D
    Lehet volt egy fejlett dínófaj, aki kijutott a zűrbe. Aztán háborúzgattak, ahogy az nekünk is szokásunk és sikeresen kiirtották magukat, ahogy majd egykor mi is megtesszük :P
  • NEXUS6
    #76
    Azonban ez meg a Holdról származik! Az ottani izotópok aránya ugyan is nem eltérő, és titánból is sok van, ami itt azért elég drága is, meg macerás a megmunkálása. Szal ez zufó, az tutti!
  • lapaleves
    #75
    mi köze ennek a gépekhez meg a központosításhoz? ha annak a gépnek akkora játéka van eleve nem talál bele.

    elég lesz az úgyis, hogy kézzel is elég szívás becsavarni a rohadt csavarokat.

    persze a phillips nem egy jó megoldás, még akkor sem ha egyébként nem kéne befelé nyomni (normális szerszámmal + csavarral). elég baj, hogy 80 féle, egyértelműen nem deklarált méret van. előny viszont, hogy megengedőbb, ha kicsit szögben kell csavarni.

    normális megoldás az imbusz és a torx, de mindkettő jóval drágább és pl süllyesztettnél nem triviális (legfeljebb kis nyomatékra jó a kisebb méret).
  • 7HTH7
    #74
    Elnézést, kihagytam még az izotópok arányait, ez is lebuktathatja az UFÓ eredetet :)

    Pl egy a Marson készített vasdarabot ezzel a módszerrel meg lehet különböztetni a Földön készített vasdarabtól, mert a két vasdarab izotópjainak arányai eltérnek.