66
 • esztyopa
  #66
  Aszta....
  Ekkora zűrzavar 1 fejben !
  Próbáld*összehozni* szenzációs információidat,és a véleményedet.
  /Ehhez csak annyit,hogy 1 ember munkája - ezek szerint-felér annak a 100 milliónak a munkájával,akik emiatt az 1 ember miatt..nyomorognak !/
 • jawarider2
  #65
  p[Atm] = ró x h x g /10000 = 1000 * 10994 * 9.81 /100000 = 1078 Atm ami a valóságban nyílván több valamivel, így "Az akár 1000 atmoszféra" kifejezés nem helyes. Vagy rosszul tudom ?
 • maxval bircaman
  #64
  Minek neki vagyon? Mert megdolgozott érte.

  Tervgazdálkodás? Irány Kuba és Észak-Korea - ott az van.
 • Merces
  #63
  ez mind szép és jó csakhogy , mi a ráknak egy magánszemélynek akkora vagyon amit már semilyen luxusra nem tud elkölteni, azért valahol meg kéne huzni a határt, nem is beszélve a véges erőforrásokrol, ha lenne az emberiségben egy csöpp ráció már rég át kellett volna álni a tervgazdálkodásra a tervezett elavulást meg hagyni a rákba....
 • Merces
  #62
  Detroitban meg éheznek.....
 • Munkas
  #61
  Az igazság meg a kettő között van valahol. Minden civilizációt a társadalom berendezkedése és az emberek képességi határoznak meg.
  A társadalom gazdaság rendszere az első, mert az emberek személyes érdekei mozgatják a világot. Ahol ennek teret engednek ott jó élet lesz (kapitalizmus, demokrácia), ahol nem ott szegénység (diktatúra, kommunizmus). Persze tág a spektrum, ezek inkább a végletek manapság.
  Maguk a társadalmat alkotó emberek is lényegesek. A bőséges körülmények között fejlődött rasszok (melegebb éghajlat, gazdagabb természet stb.), nem tudnak olyan keményen dolgozni, mint a nem ideális, esetleg zordabb körülmények között hosszú évezredeket élők.

  Persze az adott pillanatban etikailag is megállnak a lentebb olvasható anarchista szövegek, csak ha nincs motiváció, nincs fejlődés. Ha nem lehetünk megbecsültebbek, gazdagabbak, mint a mások minek dolgozzunk. Afrikában senki nem fog kapát fogni, ha a nélkül is kap enni, de nálunk is gyorsan visszaesne a munkamorál, ha államosítanák a bankszámlákat és szétosztanák egyenlő arányban (bár elsőre biztos igen népszerű politikai húzásnak tűnne).
  Elsőre hangzatosak tűnik, hogy milyen rossz nekünk, mert a karvalytőke áldozati vagyunk. Bezzeg ugyanez a nép „milyen gazdag” volt a szocializmusban, ahol minden az övé volt. Az azt megelőző időszakban a monarchia átmenet jelentett, és állítólag jólétben is a kettő között volt.

  Jobb az, ha keményen dolgozunk. Mert nekünk is több lesz, és a rajtunk meggazdagodó cégek, vagy az állam, vagy egyes emberek tudnak olyan nagy tudományos projekteket finanszírozni, ami előre viszi az emberiséget.
 • Rapid81
  #60
  Afrikában azért éheznek, mert egyszerűen gondolkodásra képtelen, ösztönös állatok lakják. Nézd csak meg a Dél-afrikai Köztársaságot. Elüldözték, sőt(!), legyilkolták a fehér lakosságot (és aki más országban menedékjogot kért emiatt, azt lenácifasisztarasszistázták) és most egymás gyilkolásával és a 10 év alatti gyerekek megerőszakolásával vannak elfoglalva a munka, mezőgazdaság, ipar, stb helyett. Kicsit azért utána olvashatnál, mielőtt azt mondod, hogy a fehér ember tehet Afrika nyomoráról! Azért van nyomor, mert egyszerűbb nekik AK-val fejbe lőni a szomszédot a terménye vagy a jószágai miatt (már akinek van ilyen, nem pedig a segélyt várja vagy segélyszállítmányt rabol el), mint saját kezűleg megmunkálni a földet vagy nevelni a jószágokat. Egyszerűen ott primitívek az emberek, tisztelet a kivételnek, amiből nem sok van. Gondolom szerinted a Mo.-i cigányhelyzetről is a magyarok tehetnek, mert nem költöttek 10x, 100x annyit az integrálásukra, ami így is sok ezer milliárdra rúg már az elmúlt 50 évben. Csak tudod, ha valaki nem akar normális körülmények és emberi normák szerint élni, azt még több pénzzel és segéllyel nem is fogod rávenni. Tudod erre keleten sok száz ház épült az adóforintjainkból, amiket 1 éven belül szétvertek, széthordtak, parkettával tüzeltek a szoba közepén. Ezt követően meg mentek hőbörögni a polgárjenő hivatalhoz, hogy ilyen putrikban nem élhetnek, adjanak nekik másikat. És a legnagyobb pofátlanság az egészben, hogy kapnak is baszdmeg! Míg a magyart kirakják az utcára, addig a cigánynak alanyi jogon jár segély, ház, meg uzsorázás, megfélemlítés és több tízmilliós merci terepjáró! Szóval menj te a "fehér ember miatt éhezik Afrika" meg a "fehér ember tehet a többi nyomoráról" maszlagoddal a fenébe, kis rózsadombi köcsög!
 • kriszwells
  #59
  Bocs, nem a technikai fejlesztések mellett hanem helyett... mert úgy értelmetlen a mondat.
 • kriszwells
  #58
  Az is lehet, hogy ha minden erőnket tudásunkat az 'éhezés és ilyen jellegű' dolgokra fordítanánk a technikai fejlesztések mellett akkor lehet még mindig a középkor szintjén lennénk vagy mit tudom én 1800as években (nah az persze más hogy ha sikeres a dolog, akkor mindenki boldog és vidáman élhet). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy erre ne fordítsunk, persze. Sőt sokat is, de mindenki azzal foglalkozzon ami számára a fontos, aki afrikai missziókat csinál az csinálja, aki sarkot kutat tegye, aki meg a Marsra akar eljutni, az meg barkácsoljon a garázsba űrhajót magának :) Én se vagyok oda minden dologért amire sokat költünk, pl háború, média stb, de pont a tudomány amire meg szerintem érdemes ha megakarja ismerni magát az ember.

  "Azért, mert afrikán keresztül lehet a legjobban látni, hogy hol tart az emberiség.... arra meg nem képes az emberiség, hogy a saját háza táját rendbe tegye." - erre válaszul nem ellene szólok hanem hozzá, szerintem nem csak az a lehetőség áll fenn, hogy ha mindent rendberakunk magunk körül, és mindenki boldog, akkor fog az ember majd nagyobb dolgot is elérni akár más bolygóra települni, vagy hasonló nagy kaliberű dolgokat. De mi abban az esetben, ha az emberiség egy része odafejlődik, hogy megtudja tenni hogy más bolygót népesítsen, (vagy hasonló nagy kaliberű...) a maradék ember aki meg nem képes erre, vagy éhezik az meg marad itt és ha olyan van itt pusztul a földön. Az erős megmarad a gyenge meg elpusztul, de ettől még az ember mint faj túlélheti. Ez nem lehet egy verzió?

  Off vége: Én is gratulálok, Cameronnak egyébként... azt már ide se írom, hogy én csak annyiban reménykedem, hogy Avatar 2-3 már sztoriban is jó lesz és akkor minden rendben :)
 • NEXUS6
  #57
  És végül, hogy a cikkhez is szóljak. Cameron sem egy mai gyerek, de 52 év után a Marianna árkában járni, elég speciális ízlésre vall.

  Ebből látszik, hogy a média mennyire eltorzítja a dolgokat, mennyire csak a különlegsségekre hajt, nem igazi valójukról mutatja be az embereket. Győzike és Beaasszony szűnni nem akaró, kiolthatatlan szerelme már senkit nem érdeke!
  :)
 • NEXUS6
  #56
  Jó kis videó. Nem is gondoltam, hogy a németeknél ez a dolog már ilyen szinten megfogalmazódott. Még nem néztem végig, csak kb az 1/3-át, de tökre egyetértek vele.

  És hogy kicsit az éhezésről is beszéljünk. Nem csak Afrikában éheznek. A világon jelenleg is mindenhol éheznek az emberek (az éhezést egy tágabb módon értelmezve), mint ahogy az emberiség történelme során mindíg is éheztünk. A fejlett országokban is ugyan ez a probléma, csak kicsit másképp működik.
  A nyugati civilizáció felemelkedése, az hogy itt is lezajlott egy népességrobbanás (csak itt már lecsengett) összefüggésben van a mezőgazdaság forradalmával. Azonban ez nem azt jelenti, hogy attól, hogy többet kajálunk egészségesebben is élünk. Itt nem pusztán mennyiségi kérdésről van szó.
  Azok a termények, élelmiszerek amelyek lehetővé tették a népesség növekedését nem tették egészségessé is a lakosságot. Lásd civilizációs betegségek, cukorbetegség, keringési rendellenességek, rák. Ezek jórésze a helytelen táplálkozásra vezethetők vissza. Az az relatív éhezést jelent, bizonyos tápanyagok továbbra is fennálló hiányát. Az éhezés nyugaton sem oldódott meg, csak az az idő, amíg belehalunk, hála a gabonafélék magas energiatartalmának kitolódott.
 • gforce9
  #55
  Oda inkább nem kommentelek, mert a stílus, ami ott megy kritikán aluli. :)
 • NEXUS6
  #54
 • Tomalak
  #53
  Bazz Nexus a fúziós cikknél is beizzította az Afrika témát XDDD
 • gforce9
  #52
  Szerintem ez az Afrika még 50x sőt 100x vagy mégtöbbször fel fog hozódni az ilyen cikkeknél és szerintem egyre sűrűbben. Egyenesen arányosan azzal, hogy mekkora a szakadék a leggazdagabbak és a legszegényebbek között a földön. Engem nem zavar, mert szerintem korunk legfőbb problémája ez, a társadalmi szakadékok. A jelenlegi rendszerünk ezt eredményezi. Az a demokrácia, amit a kitalálója nem így álmodott meg.
 • Tomalak
  #51
  Az én problémám se nem az éhezés se nem pedig a szerencsés ember, csak maga ez az Afrika (23x) helyzet kétségbeejtő. Amúgy maga a cikk nagyon érdekes én örülök ennek, hogy megtörtént, bámulatos, hogy jön egy cikk, hogy egy ember lement, holott jópár évvel ezelőtt mennyivel nagyobb kihívás volt.

  gforce9: jól beszélsz, nincs kellő információnk erről, habár én így gondolom innen, ahogy leírtam. Ugya amit mondtam is volt pár magyar ott a far törzsnél is és nekem ők, ahogy átadják elég hitelesek, jobb információ forrásom nincs, nem bulvár szagú.
 • gforce9
  #50
  Te most komolyan azt hiszed, hogy akik az "Afrika" szót használták, azt azért tették, mert irigyek Cameron-ra? Ez azért szerintem elég erős általánosítás. Mert pl. én nem irigykedek rá. Az eredményeit nem vitatom, sem a rendezői sem a mélytengeri eredményit. Nem tudom miért jó az, ha mindenki kapásból idiótának állítasz be.
 • karesz6
  #49
  Az összes kommentben eddig 21x található meg az "Afrika" szó. Fogadjátok őszinte gratulációmat. Ugyan mégis kinek fáj az hogy ennek a fickónak sok pénze van? Ha a cikk végét jól értem miután neki már nem kell (eleget profitált már belőle a rohadt komcsizsidócigány) akkor van annyira pofátlan hogy a rohadt zsidónácikomcsi léhűtő tudósoknak odaadja hogy használhassák értelmesre is. Ez ugyan mégis miért fáj? És bár az erre költött pénz nekünk jelentős összegnek tűnhet igazából még egy kisvárosnak sem gondolnám hogy lottónyereménynek számítana nem hogy egy kontinensnek.

  A ti problémátok nem az hogy afrikában éheznek hanem hogy néhány SZERENCSÉS ember aki nem mellesleg rendkívül intelligens rendező fizikus mérnök stb kihasználja a tehetségét és sok pénzre tesz szert. az irigységet nem lehet észérvekkel eltüntetni. Tessék felkelni az sg fórum elől és irány tanulni majd ha ti is egyszerre lesztek mérnökök fizikusok és tehetséges filmrendezők akkor nagyobb eséllyel lesztek gazdagok is. Nem gondoljátok hogy a sok pénz összefügghet ezekkel a dolgokkal?
 • gforce9
  #48
  off, de már úgyis elment a téma másfelé:

  Ez így ebben a formában szerintem nem igaz (ez a mondat azt hiszem szerepelt egy Markos-Nádas kabaréban is). Egyrészt, fogalmunk sincs róla, hogy egy afrikai mit miért tesz, vagy nem tesz. El kellene tölteni ott egy kis időt, hogy objektív rálátásunk legyen, mert a média tükrén keresztül objektívan megítélni semmit sem lehet, pusztán azért, mert a média jelenkorunkban a népbutításról szól. Egyébként egyszerű példával élve: aki kamera elé áll, az biztosan kijelenthető, hogy nem a többség. Egész egyszerűen azért, mert a legtöbbünk elhajtaná a csókát kamerástul.

  Másrészt mezőgazdaság lehetne, nem csak a Nílus mellett, nem csak sivatagról szól ott az élet, de persze kérdés, miért nincs? Én valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egy afrikai apa-anya hagyná éhezni a gyermekét, mert neki büdös a meló. Persze bele lehet ezt is magyarázni, de nem igazán érzem életszerűnek. Lehet azért nincs mezőgazdaság, mert a termést elviszi hol a sáska, hol az épp aktuális, helyi kiscsászárok vezette népfelkelés, stb. Egy mezőgazdasági munkához nem árt egy viszonylag nyugodt év legalább. Szerintem ott ez igencsak ritka, mert valami mindig beb*szik.

  Az, hogy a népesség miért növekszik olyan mértékben, többtényezős dolog. Egyik tényező lehet: Elképzelhető, hogy nem hallottak a mai nyugati családtervezésről? Esetleg... Vagy az is lehet hogy épp a kereszténység-biblia által terjesztett: "sokasodjatok-szaporodjatok" elv él. Egy dolog tuti. Nem tudhatjuk.

  Afrika a nyugatnak addig kell míg a kincseiből hoz valami hasznot, utána le van tojva. Gondolom a gyémántbányák is afrikai vállalkozók kezében vannak :S Ott van a természeti kincsük és a hasznot nem ők kapják. Mert ugye az úrihölgy bazikönnyen nyakába akasztja lelkifurdalás nélkül az x karátos gyémát nyakláncot, persze. De lehet hogy kicsit elgondolkozna rajta, ha levinnék a bányába és látná, mi munka azt felhozni a mélyből. Az elektronikai hulladékkal ugyanez a helyzet. Fogyasztunk, mint az őrült és a régi cuccainkat dobáljuk ki, mint bolond paraszt a vetőmagot, de persze azzal kényelmesen hárítunk, hogy mi kifizettük az újrahasznosítási költséget, innentől nincs felelősségünk, az már fullmindegy, hogy afrikában meg lassan már megdöntik a Himalája magasságát a szeméthegyek.

  Egy szó mint száz, marhakönnyű kurva okosnak lenni ebben a kérdésben innen európából. Csak ha teszemfel valaki odaszületne, megnézném szívesen, hogyan termti meg a családja számára a betevőt, ha nem akar egy épp aktuális féldiktátor hülye mellé állni.
 • Tomalak
  #47
  Nem érdekes, Afrika népessége 1 milliárd fő, és a kaja szaporodását nagyobb mértékű népesség növekedés követi.
  Nézz utána egykét törzsnek, volt ott mostanában magyar riporter több is, kiderül hogy a beafsteak nem rohangál a kertben.
  Nem ellentmondás az hogy tök jól elvannak futnak a zebra után vidáman.. khm kalassal?
  Éhség pedig azért van - amiért Egyiptom is ott alakult ki ahol - mert a kontinens jórészt sivatag és trópusi esőerdő és az átmenet sem leányálom.
  Szüljél vagy gyárts te is magadnak 5-10 gyereket meglátjuk éhezni fogtok-e, termőföld, munka stb nélkül.
 • Rotcsa
  #46
  Érdekes...
  Szóval éheznek, mert egyre több a kajájuk....? Kicsit paradoxon, tekintve azt, hogy a kajára is folyamatosan növekvő tényezőként tekintesz. Így tehát ha a népesség-növekedést az növekvő élelem-bőségüknek tudod be, akkor sosem kéne éhezniük,akármilyen mértékben is szaporodjanak.
  Próbálnak civilizálódni, mert már van rálátásuk arra, hogy mi is az (Dél-Afrika) és nem olyan kényelmes már szaladni a bölény után.
  Én ezt gondolom a tömegnyomor okának. Érdekes, hogy a törzsekben nem hallani éhezőkről. Azok el is futnak a zebra után, ha éhesek. Igaz, hogy fogalmuk alig van civilizált világról, de elvannak Ők úgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt az ősiek is elvoltak a természetben....  Sokakhoz hasonlóan én sem értem, miért van éhség egy olyan kontinensen, ahol ha kinézek a kunyhóból jó eséllyel látok beafsteak-et csordában rohanni. Én ebben látom a helyzet okát. Na, meg abban, hogy már nem csak kövekkel meg botokkal vívják a törzsi háborúikat, hanem AK-47-esekkel.

  A gazdasági megközelítésben egyet értek Veled. Alapjaiban szar az egész és ezt már tinédzser-koromban is éreztem, bár megmagyarázni nem tudtam.
  Mesélek egy történetet:
  Apám, nagyapámmal rendszerint jókat politizál és beszél hasonló témákról, viszont csak a felszínt kapargatták mindíg, amit ugyan éreztem, de ismereteim akkor még elég gyenvék voltak a pénzógyi és gazdasági folyamatok mechanizmusaiban.
  Valahogy szóba jött a kereslet-kínálat kérdése a munakerő-piacon. Akkor még gyermeki tudatlanságnak tartottam a naivitásomat, miszerint a munkavállaló szemszögéből a keresletnek is a munkavállalónak kéne lennie.
  Ők akkor le "jóvan, kisfiam"-oztak, mert nem fogták fel, hogy miért nem értem, hogy a munkavállaló szempontjából a kereslet a vállalat, én magam pedig a kínálat. (Ők viszont azt nem fogták fel, hogy én felfogtam , mit miért gondolnak, de nem éreztem igazságosnak és ma sem tartom annak. A különbség mára csak annyi, hogy láttam pár Zeitgeist videót és dokumentumfilmet a pénz keletkezéséről,valamint megnéztem jópár Drábik János, Róna Péter, Bogár László és hasonló emberek véleményét a témáról, amely annyira átfogó és lényegmegragadó, amiről nekik lövésük sincs és eddig sem volt. Most már nem kisfiam-oznak le. :) ).
  Hogy miért nem tartom ma sem jónak? :
  Úgy gondolom,hogy egy olyan világban, ahol nem a profithajhászás a cél, a közös jólét megteremtése pedig nem csak hozadéka ennek, hanem alapvető célkitűzése, akkor minden vállalat csak eszköz  abban, hogy ezt elérhessük és nem kis-báró, aki vagy felvesz melózni vagy nem, hanem két kézzel nyúl utánad, hogy kipréselje belőled azt az értéket, amellyel hozzájárulhatsz az emberiség fejlődéséhez.
  Magyarán: Elég volt abból, hogy csak a nagyvállalatok érdekeit lessük, ideje már azt a középpontba helyezni, hogy mi az érdeke az embereknek! Ma ugye az van, hogy a jóllét megteremtése (nem elsősorban, viszont döntően) attól függ, hogy el tudsz-e menni dolgozni egy olyan céghez, ahol normálisan megfizetnek. Hogy cég legyen, a kormányok fényesre ápolják nekik azon a fertályon, ahol ezt szeretnék. Ők viszont nem azért jönnek, h jólét legyen, hanem, hogy nekik jó legyen.
  Akkor érzik jól magukat, ha van profit. Ha látnak rációt , jönnek,ha nem, nem. Az pedig, hogy jó-e az embereknek, vagy nem, csak hozadék a teljesítményüknek, nem célja. Ezért gondolom, hogy eredeti funkciója ennek is csak ezköznek kellene lennie, mint a (eredetileg) a pénznek,hogy ez ne történhessen meg. Ehelyett ugyan olyan önálló "életet él", mint bankjegy.

  Végezetül: De, van, akik jobbat is kitaláltak már:
  Nézd meg ezt :)

 • sanyicks
  #45
  egyértelmű mit találtak, A Dolgot :))
 • Rotcsa
  #44
  Köszi! :)

  Én is reméle, hogy békén hagyják az új fajokat, ha találtak egyáltalán olyat.
  Azok eddig is nagyon meglehettek odalent, nem hiányzunk mi emberek nekik. Azt meg végképp nem szeretném, ha nem csak a tv-ben látnám az új fajokat, hanem valami étterem menüjén is főfogásnak.
 • Crane
  #43
  Na ez eddig oké, meg szép teljesítmény... na de mit látott odalent? Legalább egy kép, vagy valami...
  A Vosztok tó megfúrásáról is csak addig volt hír, míg sikerült, de hogy mit találtak, arról semmi. :(
 • finizlik
  #42
  Ez mind szép és jó, de miért jó az, hogy leküldünk egy embert a totál sötétbe ahol refikkel is lát max fél métert?

  Örülök hogy foglalkoznak ezzel, de ha az emebr helyére gépeket tesznek az nem jobb?
 • kerge30
  #41
  Kedves Caro!Szeretem az iróniát,de ezúttal nem az szólt belőlem!Mondtam,hogy tisztelet a kivételnek!Oliwaw!Neked pedig az a válaszom,hogy értem én a viccet,csak nem szeretem.Fűvel nem élek,anélkül is jól tudom érezni magam.Csak egyszerűen elszomorít,hogy ezen az oldalon szinte sosem a hír a téma,hanem a fikázás megy,de az nagyon keményen!Pedig nyilván iskolázottság tekintetében átlagon felül van a kedves fórumozó team.
 • NEXUS6
  #40
  Off
  Afrikában miért is "éheznek"?
  Mert szaporodnak mint a picimalac, ugyan is mert egyyre több kajájuk van.
  Ugyan ilyen népesség robbanást élt át Európa is az utóbbi pár száz évben, azzal a különbséggel, hogy a XX. szd eleji Londonban kisebb volt az egy főre jutó kaja adag, mint most Afrikában az éhségsúlytotta területeken. És a technika fejlettlenségeiből következően, mind az életkörülmények, mind az orvosi ellátás is messze rosszabbak voltak, mint ma az Afrikai átlag.
  Ahhoz képest, hogy milyen körülmények vnnak, az igazság az, hogy 150 éve még 4000 évvel volt lemaradva a nyugattól, ma meg már csak mondjuk 80-nal, szal iszonyú fejlődés van ott. Talán lehetne még gyorsabb is, de ez nem biztos.

  A középkeleti iszlám államok detto, csak nem ilyen mértékben. Amerikában, vagy Franciaországban pl. "a demokrácia őshazájában" később lett bevezetve az általános választójog, mint pl nálunk. És ugye manapság az iszlámokat a nőiegyenjogúság miatt baxkurálják. Szal ha lenne időutazás a XXI. szd-i USA hadatüzenne az 50 évvel korábbinak?

  Csak azt akarom mondani, hogy a világban egyenlőtlenség van. De ez nem mindíg növekszik, lásd pl a Kínai csodát. Ha Afrikában lesznek még 2X ennyien és ott lesz a legolcsóbb a szakképzett munkaerő, akkor rájuk is sorkerül csodacsinálásban.

  Jön persze a riogatás a Föld erőforrásainak felélésével, ami igaz is. Részben. Pl itt az olaj. Az USA a 70es évektől jelentősen visszaesett olajtermelésben, a Közép-Ázsiai országok rendesen megelőzték. Csakhogy ma az USA-ban még kb mindíg kb 1/3-a a benzin ára, mint nagyjából mindenhol máshol a világon. Azonban, ha kicsit még emelkedik akkor érdemes lesz újra elővenni azokat a lelőhelyeket, amiket a 70-es években otthagytak. Egy szakértő már azt vizionálja, hogy az USA újra az olajipar központja lesz, amivel az iparát újra felvirágoztatja.

  Abban viszont egyetértek, hogy a világgazdaság nagyon hasonlít arra, ami mondjuk 100 éve volt, és ahogy akkor is a magukat halálra kereső tőkések, az állami kontrol legyűrése után mindenfajta holdingcégeken, piramis játékokon keresztül taccsara vágták a gazdaságot. Azt mondják túltermelési válság van, mint akkor volt. Fenét! A túltermelés relatív. Az a túltermelés, amit adott piacon aktuálisan nem tudnak elfogyasztani. De ez nem jelenti azt, hogy a piacon, vagy más piacon nincs kereslet. De van, fizetőképes kereslet az viszont nincs. Mert a geci tőkések jobban lesoványítják a melós középosztályt, mint egy vágtázó afgánagárt, csak hogy a munkabérét megspórolva extra profitra tegyenek szert (ennek egyik módja a kölcsön, amikor ugyan azt a terméket veszed meg, mintha spórolnál, csak hamarabb és drágábban).

  Nem szakadt el a fejlődéstől az erkölcsi érzékünk, soha nem is volt vele összhangban és ciklikusan újra és újra visszatérünk ugyan ahhoz a problémához. Ez kb az, hogy ha van egy játék, amikor ha mindenki nyugton marad, akkor folyamatosan mindenkinek egyre jobb lesz. De emelett van lehetőség arra is, hogy egyszerűen mindíg valaki lenyúlja azt a közösből, amit a többi kis szorgos hangya oda összehordott, ezzel mondjuk tönkretéve mások évtizedes melóját, és az egész rendszer működését. Mindíg lesz valaki, aki ezt megteszi, sőt ettől a többiek is feljogosítva érzik magukat, hogy a maradékot szétlopokdják.
  Ezt hívjuk kapitalizmusnak, meg demokráciának, aminél jobbat még nem találtunk ki, legalább is a legnagyobb tolvajok mindíg ezt mondják.

  Röviden ennyit akartam írni.
 • Inquisitor
  #39
  "Amúgy fura, hogy még nem került ki még egy nyamvadt kisfelbontású zajos kontraszttalan fotó se a célterületről, ..."
  Konkrétan volt egy félperces videorészlet, aminek a fele a hajó belsejét mutatta, a többiben meg lehetett csodálni a tök üres dimbes dombos aljzatot. Most vagy nem akartak poént lelőni, vagy Cameron egy óráig nézegette a nagy semmit. Utóbbi eset gyászos lenne, mert akkor a NatGeo kidobott egy csomó pénzt az ablakon.
 • szabads
  #38
  Azért szívesen kipróbáltam volna én is ;)
 • Luthero
  #37
  Ilyen nekük is van.
  booat
 • sanyicks
  #36
  Mondjuk a zűrutatás meg ez pont nem jelent semmit. Nagyságrendekkel több pénz megy el "demokratizálásra", és a láthatatlan tenorpisták elleni védekezésre, meg olyan faszságokra aminek semmi haszna nincs (a kutatásoknak pedig van haszna). Na ez az igazi problem.
 • Tetsuo
  #35
  Ritkan olvasni effele velemenyt az sg-n. Teljes mertekben egyetertek.

  Kulonleges fajokat en is remelek, de azt is, hogy meg soka, haboritatlanok legyenek. ;)

 • VRSDM
  #34
  valaki egyszer azt mondta "minél fejletebbek, annál mocskosabbak leszünk"

  én elhittem.

  a játék viszont mindig is piszkos volt, a fontos inkább hogy te is bepiszkolod-e magad.

  aka.

  képes vagyok a saját házam táján rendet tenni, sőt még a környezetemre is jut időm. ha mindenki hasonlóan cselekedne nem lennének problémák.

  de most nem a globális problémákat kell kerülgetni (amik megint nem rajtunk múlnak hanem gazdasági érdekeken / amik mögött egyéni személyes érdekek állnak)
  hanem örülni, ahogy a 6#-ban is irtam. :)
 • Rotcsa
  #33
  Off:
  Azért, mert afrikán keresztül lehet a legjobban látni, hogy hol tart az emberiség....
  Felmegyünk a holdra, szondákat küldünk a világűrbe, nanotechnológiai forradalom előtt vagyunk és
  arra meg nem képes az emberiség, hogy a saját háza táját rendbe tegye.
  A technológiai fejlődésünk üteme annyira elszakadt az erkölcsi fejlődésünktől, hogy kb most értünk el oda, hogy ha ez így megy tovább és nem történnek globális változások a hozzáállásunkban, akkor elpusztítjuk vagy egymást, vagy minimum a bolygót. Erre rövidesen majd rájövünk, szerintem... ideig-óráig lehet még húzni a dolgot,de ahogy fejlődik a tudomány, egyre veszélyesebb ismeretek birtokában leszünk, amíg ez a proi.thajhászó, uzsorakamatra épülő rendszer uralja a közgondolkodást és ezáltal a mindennapjainkat és hozzáállásunkat a dolgokhoz.
  Amíg a profit számít, meg a pénz és nem az, hogy más embertársainknak is jó legyen, éhezni fognak afrikában és ez nem fog megváltozni!
  off vége

  Remélem mutatnak majd pár érdekes élőlényt a mélyből! :)))
  Mndjuk egy octopust, vagy egy óriás polipot! Olyat, ami a legendákban mélybe rántotta a csápjaival a hajótkat:D


 • NEXUS6
  #32
  Baxátok meg, ezt az afrikás témát, hogy a lótúróban tudjátok még komolyan venni!?
  Beszarok!
 • BrockSamson
  #31
  Nah, most mar ertem: ezt az utat tervezgette, azert nem volt ideje rendes tortenetet, szereploket es dialogusokat alkotni az Avatarhoz... Ugyhogy maradt a Pocahontas copypaste.
 • Szefmester
  #30
  Éhes vagyok, pedig Magyarországban élek... ez meg itt búvárkodik... adna nekem pénzt és vidáman eléldegélnék. pfejjj...
 • gombost
  #29
  " Kész szerencse hogy itt a kárpát medencében jobban tudják mi a gimmick meg publicity stunt , meg mi nem az."

  Kerlek szepen mond, hogy ez csak szarkazmus!

  Az erdeklodoknek:
  video.nationalgeographic.com/video/news/environment-news/cameron-deepest-dive-record-vin/?source=ink_fb20120325video-deepfootage
 • gforce9
  #28
  +1
 • Caro
  #27
  Én azért reménykedem hogy a kollegából az irónia szólt :)
  Afrika problémáit meg semmilyen mennyiségű pénz sem tudja megoldani. Attól nem lesz ott se több élelmiszer, se jobb egészségügy. Sőt, a segéllyel függővé tesszük őket tőlünk. A saját lábukon kell megállniuk, és egyébként teszem hozzá ez egy olyan lecke amit nekünk is illene a fejéünkbe vésnünk.