121
  • skinnyman
    Elkezdhetném sorolni, de estig itt lennénk... Ha megfordítod a kérdést, vagyis hogy miben nem szar, úgy már könnyebb dolgom lenne: Az UI gyors, folyamatos. Ennyi... Minden másban egy szar. Alapvető funkcionalitás nulla, testreszabhatóság nulla, nyitottság nulla, mindenre kiterjedő korlátozások mindenhol, változatosság (sw és hw téren is) teljes hiánya, nulla elterjedtség, nulla támogatottság, stb., stb...
  • Komolytalan
    Egyébként ismerőseim alsó kategóriás Androidjai:
    - felveszed a telefont, és nem áll le a vibrálás (az adott ciklust még leberregi a füledbe)
    - csörög a telefon, és 3-4 csörgésig nem bírja kikeresni a telefonkönyvből, hogy ki is a hívó
    Gondolom 150ezres kategóriában már nincs ilyen, de annyiért meg iPhone-t is lehet kapni...
  • Komolytalan
    Ettől még azért alkalmasnak tűnik, mint üzleti telefon, vagy rosszul látom? Nálunk az irodában ha valakinek tovább csörög a mobilja 10 másodpercnél már eldugjuk valami hangszigetelt helyre (pl szerver szoba, szekrény, 3 egymásba ágyazott doboz).
    Értem én hogy Android elhozta a kókányolók számára a paradicsomot, de van néhány ember, akit ez az egész telefonos téma annyira érdekel, hogy kap 1 készüléket, és onnan kezdve meg használja.
  • Armagedown
    Igaz nem nekem tetted fel a kérdést , de van egy pár korlátozás benne:
    -a bluetooth-on való fileküldés nem lehetséges , ez egy korlátozás a rendszerben
    -maximum 30 másodperces csengőhangot lehet beállítani , azt sem mindegy mekkora a bitrátája
    - nem bővíthetők a WPos mobilok memóriakártyával , ez is egy elég nagy korlátozás
  • donceleger
    A winfos egy zárt rendszer, rengeteg hibával-hiányossággal. Amik más rendszerben már megoldottak, az itt még hiányzik. Erről volt valami összegzés is, most nem tudom hol, de van!
    Továbbá mindent meghatároz a microsoft vagyis hw és gombok, csak a telefon kinézetébe nem szólnak bele! Egyedi felület, kezelés nem lehetséges!
    Innentől kezdve tök mindegy, hogy megveszem a drága Nokiát, vagy az olcsóbb huawait, úgyis ugyanazt veszem meg, mert ugyanazt tudja!
    A Nokiák meg a drágább vonalat képviselik, de mivel nincs átütőerő, így nem lehet sikeres. Pl a Lumia 800 és 710 ugyanaz a hw van benne, ugyanazt tudják, de 20k különbség van közte! A kinézet ér annyit? Nekem nem!
  • Komolytalan
    Tudsz mondani egy konkrétumot, hogy a WP7 az miért szar?
  • Narxis
    Nem az a baj, hogy nem telik rá hanem, hogy nem ér annyit amennyit kérnek érte. Ha egy gyufásdoboz áráért adnák a WP-s telefonokat akkor azt mondanám, hogy korrekt. =D
  • Narxis
    jujj!!!
  • hunwhite
    Csak a WP ami az okostelcsi mellett szól a saját nézetemből! Mást nem veszek!!!
  • ADAMEX9
    Én azonnal rohannék WP-t venni, ha engednének egy kis szabad teret a testreszabhatóságban. De így, hogy még a csempék színét sem állíthatom be szabadon...
  • sanyicks
    és az mi hogy egy hivatalosan halott os-es telefont hasonlítanak össze egy élővel? jaaaa úgy már nem a jó irányba segít mi?
  • sascha1978
    "Jellemző, hogy még a nem különösebben erőltetett, a Meego szoftverre támaszkodó N9 forgalma is meghaladta az új Lumia család eredményét, ebből a készülékből ugyanis 1,5-2 millió példány kelt el világszerte a tavalyi év utolsó negyedében, míg a Lumia telefonok alig 600 ezer darabot tudtak felmutatni."

A Lumia 800-t 2011. október 26.-án jelentették be. Utána került a boltokba néhány országban (pontosan nem tudom mikor és hol). DE! A cikkben maximum két hónap adatát vetjük össze hárommal, illetve a vilászertét a néhány országgal.
    Sztem ez színtiszta rosszindulat.
  • 7HTH7
    Mit érsz a gyorsasággal és a stabilitással, ha nehéz rá alkalmazásokat fejleszteni? Egy csupasz rendszer a kutyának se kell. A baj nem itt kezdődik...

Az M$-Nokia házassággal csak az a baj, hogy mindkettő rossz felé keresi a hibát. Persze érthető, hogy a M$ most a stabilitásra gyúr, hiszen nem arról híresek és valahogy javítani kell a hírnevükön, de ez önmagában semmire sem lesz elég...
  • tomboy013
    Aki fikázza a WP-s nokiákat annak annyi a baja vele mint egy iPhone-al. Nincs rá keret =D Ha leszarnák akkor nem lenne ennyi hozzászólás. De van ami azt jelenti izgatja őket, de sajnos csorók még ehhez is és csak 10 ezres androdos telefonra futja ami úgy laggol hogy beleszédül az ember. De ugyebár ilyenek az emberek, amire nem telik fikázni kell =D
  • asysoft
    "Hát a WP-től még mindig könnyebb Androidra fejleszteni."
    Mi a gondod a WP7-tel ebből a szempontból?:) Nem Silverlight control ApplicationBart leszámítva szerintem teljesen rendben van. Persze Androidon összehasonlíthatatlanul több lehetőséged van, de ez már nem a "könnyebbség" kérdése...
  • sascha1978
    Nem értem miért kell olyan jelzőkkel illetni a WP7-et, hogy szar, fos, hulladék, stb. Lehet, nem tud annyit, mit az istenített Android (amitől én már ezért hányok), meg az iOS. DE, egyedi, és amit tud, azt zökkenők nélkül üzembiztosan tudja (nem fagy le, nem fogy el a memória, nem áll meg gondolkodni ok nélkül, stb.).
    A másik, hogy a Nokia, már akkor bajban volt, amikor megállapodott a Microsoft-tal. Az hiba az volt, hogy a megállapodás bejelentése után több, mit fél évvel jelentek meg az első WP7-es telefonok. Már a megállapodás bejelentésekor le kellett volna tenni egy-két WP7-es készüléket az asztalra, és később, miután megjelent több készülék és beindultak, a Symbian-ról szép lassan el lehetett volna feleljtkezni. Így borítékolható volt, hogy sokan nem fognak egy olyan rendszerbe invesztálni, amelynek meg vannak számolva a napjai.

Annyira örülnék, ha a WP7 és a Nokia együttműködése sikeres lenne, és a sok itt károgó pofára esne.

Jöhet az osztás...
  • DjDano
    Ez a cikk egy eget erő marhaság... Tele van csúsztatásokkal és csupa találgatás és rémképek halmaza. Nem mondom azt, hogy a Nokia nincs bajban, de már vannak biztató jelek a kilábalásra. Aki meg a WP-t leszarozza az még életében nem használta, sokkal stabilabb mint az Android és nem kell erőmű alá, hogy normálisan lehessen használni.

A RIM meg nem is értem, hogy jön ide...

Nagyon meg fognak itt lepődni azok, akik a MS - Nokia házasságot kritizálják.
  • 7HTH7
    Hát a WP-től még mindig könnyebb Androidra fejleszteni. De tény, hogy lehetne jobb is, sokat szidom a gyengeségei miatt :D

Mellesleg a Java se igazán kényelmes számomra. Például pythonban nagyságrendekkel könnyebb dolgozni. Ha a Nokia vezetőinek lett volna egy kis esze, akkor a linux fejlesztők jelentős részét át is tudta volna csalogatni symbianra. Csak rá kellett volna feküdni a Qt + Python párosításra, na meg egy hobbi programozóknak kedvező üzleti modellt kialakítani :)
  • a_n_d_r_e_w
    Programoztam mar sok nyelven, sok rendszerre, es meg kell hagyni, az android az egyik legrosszabb kozuluk. Ha a WP-nek jobb jovoje lenne, szivesen kiprobalnam, mert erdekelne.
  • 7HTH7
    A vásárló csak másodlagos szempont. Egy csupasz OS programok választéka nélkül semmit nem ér. A Google és az Apple pontosan azért aratott, mert nem csupán egy csupasz rendszert tudnak adni a vásárlónak. És ezt annak köszönhetik, hogy elnyerték a programozók tetszését.
  • 7HTH7
    A WP-nek esélye nincs míg a programozók tetszését el nem nyeri. Értelemszerűen a legtöbben olyan platformra szeretnek fejleszteni inkább ami a leginkább átlátható, leginkább kényelmes számukra. Ha a programozók tetszését elnyerik ezzel és van mögötte egy jó üzleti modell is, akkor milliónyi programot készítenek az adott OS-hez. A felhasználónak meg igencsak kecsegtető, ha milliónyi a kényelmét szolgáló programot talál a mobiljához.
  • MR007
    Ha a Symbian alázza tudásban, funkcionalításban a WP-t az a platform ami persze szóba sem jöhet, akkor miről beszélünk. Hát még ha rendesen belefeküdtek volna annak fejlesztésébe. A mostaniból itélek.

A Nokia emberei persze csináltak volna itt-ott némi változtatást, de azt nem lehet. Megtiltva. Inkább menjen tönkre a szövetséges. Pedig szerintem egy Symbian és Windows Phone összegyúrásából lehetett volna vmi. Ezalatt azt értem, hogy a két rendszer erősségeit összeadva, ami tetszik a vásárlónak. Vagy bármi más, amit a Nokia hozzátudna tenni.
  • 7HTH7
    Az Android annak köszönheti a sikerét, hogy sokkal barátságosabbra sikerült a fejlesztők számára, mint a többi mobil OS. Csak a google tudja a titkot, hogy elsőnek a programozók tetszését kell elnyerni :)

Viszont az Androidnak is vannak gyerekbetegségei, amikkel meg lehetne fogni őket, csak erre épp senki sem gondol.
    Csak hogy említsek párat, amivel összefutottam programozóként:

1.) Túlzottan a javara alapoznak. Ez nekem is fájdalmas dolog, ugyanis nem javaban vagyok a leginkább otthon. Kissé kényelmetlen...

2.) Komoly bajok vannak a szálkezeléssel. Pl emiatt láthattok kifagyásokat, ha 90°-ban elforgatjátok az adott eszközt.

3.) Elég nehézkes Androidra normális GUI-t összehozni. Ebben a Nokiának nagy előnye lett volna a Qt-vel.
  • a_n_d_r_e_w
    1.5 eves, de ezalatt a masfel ev alatt meg a kezdeti erdeklodest is elvesztette. Ha szepen lassan, de biztosan emelkedne a reszesedese, az biztato lenne. De ehelyett brutalis utemben csokken, na ezert pesszimista mindenki. Lehet sokaknak bejon a metro, de az adatokat latva az emberek 99%-anak nagyon nem. Es mivel eselyt sem adnak a testreszabasra, igy soha nem fogja meghoditani azokat az embereket.
    en is metro-t hasznalok, de androidon. Szeretem, mert szerintem is jo. De droidon testreszabhatom, es akar le is cserelhetem. Ez a nagy kulonbseg.
  • Gladiator
    Hát ez vicces:) Emberek ostobák, mert a kémkedős telóért kiadnak 100 ezreket. Te meg egy olyan telóért adtál ki ennyit, amin még stopper sem volt
  • Gladiator
    Nekem WP7-es telóm van és teljesen meg vagyok vele elégedve, szerintem egyáltalán nem volt rossz döntés a Nokia részéről.

Az iOS és az Android is egy kaptafára épül. A Microsoft végre valami újat csinált. Van akinek bejön, van akinek nem. Egyelőre tény, hogy nem tud annyit, mint a másik két nagy OS, de az emberek nagy része nem is használná azt ki. Nem teljesen értem, amikor az emberek azt mondják, hogy halálra van ítélve. Másfél éves rendszer, ebből még bármi lehet. Pénz van mögötte, név van mögötte, egyedi, stb. Csak teljesen más, mint amit megszoktunk, de én például pont azért választottam. Még van egy-két fontosabb app, ami erre nincs kész, de 1 éven belül szerintem minden meglesz rá.
  • zord01
    Én rühellem az összes okostelót, mert kémkednek utánunk. És azért, hogy kiadják a személyes adataikat, szokásaikat, az emberek még százezreket képesek fizetni. Az emberiség 99%-a annyira ostoba, életképtelen, hogy nem is érdemli meg hogy megszületett.
    A nokiának akkor lett vége, mikor nem ismerte fel, hogy a symba egy hulladék. Persze, mikor még nem volt alternatívája jó volt annak, akinek szüksége volt rá, de engem kissé felnyomott agyilag, mikor megvettem 100k-ért az első symbás telómat azt naponta 5-ször lefagyott gyári állapotában, meg nem volt rajta se visszaszámláló, se stopper, és kb 30-40 letölthető verzió közöl egyik sem működött, vagy nézett ki normálisan. Akkor visszavittem nokia szervízbe, és a szervizes gyerek ennyit mondott.
    "Akkor írjál rá..."

Na b+ ez pont olyan, mintha vennék egy kocsi, csak nem lenne benne motor a gyárban meg azt mondanák, hogy akkor kössél lovat elé...

Hát én itt már biztosan tudtam, hogy ezzel a hozzá állással eláshatják magukat.
    Persze így is lett, a Symba negatív rekordokat kezdett döntögetni, jött a KicsiPuha házasság, ekkor már biztos voltam benne, hogy game over.

A MS most még a W8-at is jól szétbarmolja, hogy hátha sikerül annyira megváltoztatni az emberek szokását, hogy idővel elfogadhatónak találják a WP7-et. De szerintem megint fordítva ülnek a lovon, és ahelyett, hogy az embereket próbálnák rákényszeríteni, hogy egy gagyi felületet használjanak, normális progikat kéne írni. Azt kéne elérni, hogy az emberek azért vegyék a terméket, mert szeretik, ne pedig kényszerből. Lásd Apple. (Őket is utálom).

Szóvla a Nokiának a Windos 8 az egyetlen esélye az eladások növelésére, de szerintem nem fog ez annyit dobni a telók eladásán, mint amekkorát az MS fog bukni a W8-cal. Sztem nagyobb bukta lesz mint a Vista, azt pedig már művészet überelni.

A MeeGo-t feladni nagyon nagy hiba volt a Nokia részéről, nem csodálkoznék rajta, ha a végén tényleg felvásárolná az MS. Persze csak azért, hogy pár évig még kudarcot kudarcra halmozva végül belássák, hogy nagyon rossz úton járnak, és vagy kivonulnak a telecom piacról (aminek lássuk be a jövőre nézve nincs esély, hisz 2020-re az iparág akkora piac lesz, hogy azon kívül nem lesz élet), vagy belátják, hogy nagyon rossz úton jártak eddig, és a nulláról kezdik elölről.

Az más kérdés, hogy majd akkor rájönnek, hogy milyen bűn volt elbliccelni a 2000-es évek közepén, végén a fejlesztéseket.
  • skinnyman
    Win8-as mobil nem lesz, csak WP8-as, ami meg ugyanakkora szemét lesz, mint a WP7, ami nem ok nélkül haldoklik... Attól pedig nem tartanék, hogy a Nokia érdemtelenül fog életbenmaradni a WP miatt, ha a WP bármit is csinál a Nokia-val, az csak az lesz, hogy a lassú halála helyett rövidtávon kivégzi az egész céget...
  • Komolytalan
    Gyerekkori jó baráton a Nokiánál dolgozott fejlesztőként 2000-től kb 5 éven át, és hát már akkor se Nokia készüléke volt. Mondjuk morogtak is érte, de mikor odanyomta a főnöke kezébe a Sony Ericsson P900-at, hogy ok, váltok Nokiás készülékre, ha mondasz egy olyat, ami van ilyen jó, akkor a főnöke elsunnyogott. Holott a P900 is Symbian alapú volt... Aztán otthagyta őket, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek a hülyék egyszerűen nem hajlandóak kivágni a ganajra a Symbiant, és ebbe bele fognak dögleni.

Egyszóval a Symbian elavult volt már 7 éve is, csak ezt elfedték azzal, hogy iszonyat módon optimalizálták egyes készülékekre. Értsd: felrakták a Symbiant XY telefonra, és bootolt 1.5 percig. Ezután fejlesztők nekifeszültek, kihasználták az adott processzor, stb utolsó sebességfoszlányát is, és leküzdötték ezt 15 secre -az meg már jó volt, mert olyan hosszú animációt lehetett tolni boot alatt. Ehhez képest most - pici túlzással - a kínai gyártó összeforrasztja a telefonját, felmásolja rá az Androidot, az meg fut. Ez hosszú távon nem működhetett a Nokiánál, alapjaitól újra kellett volna tervezni és írni az egész oprendszerüket - de ők inkább örültek a piacvezető helynek, a fejlesztést meg letojták.

Az hogy most WP lett az oprendszerük az egy kényszerhelyzetnek tűnik, de valójában ez a mentőkötél a Nokia számára. Kaptak a semmiből egy olyan oprendszert, amilyet nekik kellett volna írniuk az elmúlt 7 évben, de helyette csak a töküket vakarták. A Nokia érdemtelenül fog életben maradni, a WP-nak köszönhetően. És ha végül az MS felvásárolja, akkor azt kell hogy mondjam, hogy megérdemelte a sorsát.

Egyébként WP vs Android vs iOs úgy általában: WP az üzleti felhasználók kedvence lesz - ez már látszik. A Win8 mobilos változata valószínűleg egész szorosan fog integrálódni a felhasználók munkára való Win8-as számítógépével. Ezt az Android sose fogja tudni (mivel nem kapják meg az ehhez szükséges infot, csak fél év késéssel), az iOs-t meg eleve nem igazán érdekli ez a piac, mivel az nem az érveket (vagyis az üzleti felhasználókat), hanem az érzelmeket (vagyis a magán felhasználókat) célozza. Szóvak az iOs meg az Android tovább fognak marakodni a magán felhasználókon, a WP meg behúzza az üzleti felhasználókat, szinte teljes egészében. Ez persze lehet hogy "csak" 10-20% részesedést fog jelenteni, de a RIM példája mutatja, hogy azon is lehet szépen kaszálni. Ja, és a RIM persze megy a levesbe.
  • MR007
    Azt remélem tudod, hogy most azzal a vásárlással nagyon megnyugtattál mindenkit. Akkor még sincsen olyan nagy baj.

Remélem az előrendelésben lévő új symbimet azért még megkapom, mielőtt bekopog a halál végrehajtó képében.
  • Skynet
    "A saját ismerőseim közül is átpártoltak páran a WP-re Androidról"

Meg kel hagyni,túl sok eszük nem volt. :D
  • Solten
    Nokia lesz majd nemsokara pelda a szakmai korokben hogy kell elqrni. Nem kicsit, nagyon :D 3x akkorat benaznak mint a HP a WebOS-al.
  • a_n_d_r_e_w
    Ha a W8 lenne a MS celja, akkor nem lenne kulon WP8, de lesz, ugyhogy ennyit az egyseges platformrol.
    Hosszu tav: a WP7 nem hogy vegetal, hanem folyamatosan pusztul. Nem hogy a reszesedest nem tudja novelni, hanem az eladott darabszam is brutalisan csokken, amit egy novekvo piacon nincs az a Ballmer, aki ne csufos bukaskent tudna beallitani
    Keszulekdomping: igen, rengeteg androidos keszulek van, de azt nem lehet mondani, hogy az olcso gepek viszik az android szekeret. Most a HTC ugyan esik, de a Samsung csucskezulekei viszik a palmat, pedig 2-3x annyiba kerulnek mint a WP7-esek.
    Lumia: a nokia egy mainstream telefonnal nem tudja felvenni a versenyt a samsung retegtelefonjaval szemben (note), ez azert ilyeszto, pedig az ar, a meret, stb mind a nokia mellett szolna

Es egyetertek, ez a "strategiai" szovetseg bizony a nokia veget hozhatja el. A samsung jelenleg 4-5 oprendszerrel nyomul, hogy senkitol se fuggjon es tudjon azonnal valtani, ha gond van, a nokia meg felegeti a hidakat maga mogott. Pedig nekem az N9 es a rendszere nagyon tetszik, a symbiannal sincs rengeteg baj, miota rendes (ertsd legalabb 2010-es szinvonalu) hardvert raknak ala. De tegyuk fel, igazad van es jon a csoda, a MS hirtelen elkezd terjedni. Segit ez mar a nokian? Azon a piacon is ott van a samsung nevezetu mammut es rengeteg kisebb konkurencia is. Az az indok amiert a nokia nem csinalt androidot, azaz hogy az olcso azsiai gepekkel nem tudna versenyezni, az ugyanugy WP-nel is megvan.
  • himihumi27
    Szvsz, a Nokia nem tudott új életet lehelni a Symbian-ba, avagy inkább csak a Symbiant letarolta az iOS meg az Android. Továbbá a Nokia későn ébredt - nem is értem, hogy miért igazából - és addigra a piac többi szereplője már nagyon komoly, ha nem behozhatatlan előnyre tett szert.

Eleinte nekem sem tetszett a WP7, nem is próbáltam még sehol, de amiket olvasok róla egyre szimpatikusabb. És valószínű, hogy a Microsoft, csak a szárnyait próbálgatja a WP7-tel, igazából pedig a W8-ra koncentrálnak, mint multiplatformra, csak már annyira elterjedt az iOS és az Android, hogy muszáj volt a köztudatba hozni a dolgot még időben a WP7-tel, illetve azért sok tapasztalatot is szereznek menet közben.

És, hogy nem szerepel jól az egyértelmű, hosszú távra rendezkednek be szerintem - megjegyzem lehet, hogy nagyon okosan. Az Apple termékek a "státuszukkal" hódítanak elsősorban (átlagjúzernél), az Android meg a készülékdömpinggel ér el olyan pozíciót amilyet. De ha pár éven belül az Apple - így Jobs nélkül - elveszti azt amitől "menő az alma" az Android meg még jobban széttördelődik a frissítések meg mi egyebek miatt, akkor a W8-as telókkal lehet nagyon is előkelő helyre kerülnek a redmondiak. Meg az is lehet, hogy gondolnak egyet és megveszik a Nokia-t úgy, ahogy van.

Ui.: "skinnyman" fórumtársnak pedig köszönöm, hogy elvette az étvágyamat az ebédemtől ami egy tál spagetti volt. Javaslóm a szóforgatásban jeleskedjen a inkább - lévén ez egy fórum - semmint a gyomorforgatásban.
  • sh0x
    szerintem meg nyomottak vagytok mind, Tomi Ahonen az élen. Miért bukna el??? Badaé a jövő?? Tényleg ennyire szűk látókörűek vagytok?
  • skinnyman
    A Nokia-Microsoft szövetséget szerintem nagyon jól jellemzi ez a kép:
  • sanyicks
    olvasd a hozzászólásom :) leírja a helyzetet. Máshogy pedig a nokia jelenleg a microsoft kutyája.
  • TheCunami
    Ezek szerint igazi overmind
    vagyok.
    Akkor én is de mért ne csinálhatnak azt amit a többi gyártó, hogy több oprendszerrel adnak ki telefont hiszen látszik hogy a wp sehol sem népszerű
  • sanyicks
    microsoft a királynő, elop az arctámadó, nokia az áldozat.
  • tomboy013
    Várjuk ki azért a végét :) A saját ismerőseim közül is átpártoltak páran a WP-re Androidról miután megtapogatták az Omnia 7-em =) Ha valami csoda folytán eljutna ide is a Lumia 900-as modell tuti beruháznék egyre, csak a 800-asnak kicsi a kijelzője azért nem kellene.