Hangsebesség fölé repít egy kétfedelű koncepció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Szóval igaz, hogy a fõszempont a praktikum, a funkció, de az is igaz, hogy más szempontok is vannak.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Téves:
orosz
amerikai
Az eltérõ kinézet az eltérõ alapkoncepció miatt van. Ha változik, akkor a kinézet is hasonló lehet A ruszki Black Eagle tank is már nyugatinak tûnik, nem a jellegzetes orosz formának. Gondolom a megkülönböztethetõség miatt írtad, de ez sem ok. Egyrészt mondtam az eltérõ koncepció miatt eleve különböznek (de mint látható vannak kivételek), másrészt ha olyan a szitu ez nem fog megmenteni. Amcsi Abramsok simán lõttek szét Bradley-ket az elsõ öbölparádén. Amúgy meg vannak barát-ellenség rendszerek a repülõkön, ezeket használják, nem szemre azonosítanak.
"A természetben is van rá példa, mikor a hímnek nagyobb az agancsa, tollazata, színesebb, stb. hogy azt a látszatot keltse..."
Mit? Ezt nem értem. Adj egy példát kérlek, hogy jön a katonai repülõkhöz/földi harcjármûvekhez egy olyan dolog, hogy egyik állat a tollazatával figyelmet akar kelteni a nõstényeknél.
A KFIR ugye fix Canardokkal felszerelt Mirage III, és talán más üzemeltetõk is drótoztak ilyesmit erre a gépre. Ha jól rémlik, az átesett delta becsületes dugó helyett jóideig mindenféle disznóságot mûvelt.
Az F-15 szívócsatorna vezérlésével kapcsolatban kerestem arra infót, hogy a mozgatásnál tisztán csak a hajtómû levegõigényével számolnak, vagy figyelembe veszik a kormányfelület szerepét is. Amit találtam, aszerint csak a hajtómûvek szempontjai szerint mozognak.
Jöttek itt mindenféle nevetségs elméletekkel. 5 sec google elég lett volna... "
Hát neked a tanulságot nem levonni sikerült, hanem kivonni az egész történetbõl.
Továbbá neked sem sikerült az 5 sec google. Mert leírást, ami magyaráz, azt nem sikerült összehoznod. A látványos video az nem az, mert az pont az ellenkezõje felé vinné az embert. Mert látszólag nem folyamatos hangrobbanás van, hanem egy.
Továbbá az angolnyelvû leírással kitörülheted a segged... Ugye nem szorul magyarázatra miért?
A "figyu kishaverrel" meg tetézed az egészet. Tök nagy csalódás volt ez az egész...
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
A természetben is van rá példa, mikor a hímnek nagyobb az agancsa, tollazata, színesebb, stb. hogy azt a látszatot keltse...ezek apróságok, de nem elhanyagolható tulajdonságok.
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
Egylébként meg az F-15 szívócsatorna elsõ része bólinthat +4 és -11 fok tartományok között.
Az általad felsorolt elrendezésû gépek esetében, ideértve még az F-15-öst és a MiG-25-31 párost, a szívócsatorna beömlõ felsõ éle fix canardként mûködik, noha nem olyan optimális módon, mint egy különálló felület. Valószínûleg ennél az elrendezésnél ezért hagyták el a dedikált aerodinamikai felületet.
Hát nem néz ki tök jól egy sima BMG-109 vagy Harpoon összeveve? Képességekben is verze ezeket. Mi volt a bibi? Hát sanszosan az ára. Egyetlen amerikai haderõnem sem bír repülõgéprõl indítható szuperszonikus nagy havótávolságú irányított rakéta fegyverzettel mind a mapi napig. Pedig milyen cool kiénzete van ennek. (Szó se róla, az STM baromira hasonlít a Kh-31-re.)
Az YF-22 és F-22 sem ugyanaz külsõre. Nem azért tervezték át, mert a nem létezõ designer csapatnak nem tetszettek a gép vonalai...
M1 Abrama harkocsit sem azért nem vett az NSZK és Franciaország, mert a Leo II vagy az Ariete vonalai szebbek...
Az Arleig Burke rombolók sem a szebb felépítémny alak miatt váltják le részeben a Ticonderoga cirkálót és az elõd romobólókat...
A '80-as évek európai mániáját leszámítva nem túl elterjedt megoldás. Az orosz Szu-27 utódokon is hol volt, hol meg nem.
No, ennyit a trendekrõl... 😊
Most azért a stílust kizárva el kéne ismerni, hogy Molnibalage keni vágja a haditechnikát, pláne a repülõs részleget. Ha azt mondja, hogy nincs design csapat egy vadászgép tervezésénél, akkor miért nem lehet elhinni? Mert nektek nem tûnik logikusnak?
Nekem a formatervezés/design a szakmám. Elárulom, mert én magam is átélem minden nap, hogy egy Porsche 911 tervezésénél is már szinte "öldöklõ" harc megy a design csapat és a mérnökök között. Mert 300 km/h-nál k*vára számít, hogy adott elem 3mm-el jobban kifelé áll-e, mint kéne. És ez egy civil kocsi, de már nagyon bejátszik a fizika.
Most komolyan, szerintetek akkor a design egy harckocsi tervezésnél számít? Ne vicceljetek már! Mi ez, hogy azt veszem meg, amelyik jobban néz ki? Azt veszed meg, amire tellik, és adott összegért többet tud! És senki nem fog semmit rápakolni, amitõl szebb lenne, mert az azt jelenti, hogy van még feles súly/hely, ahova lehet pakolni, és akkor oda olyasmit tesznek, ami segít Joe-nak túlélni a harctéren. Az Avatar-ban lehet, számított, hogy néz ki, de a valóság más.
Ha szépen néz ki egy harci jármû, az azért van, mert a fizika szabályai szerint jó, és ezért szép. Lásd nagy fehér cápa, vagy delfin formája. Ott sem volt design csapat, de a fizikát kihasználják, és ezért -mellékesen- még jól is néznek ki.
Ha harci gépet/tankot akármit láttok, és tetszik a forma, akkor a mérnököket dicsérjétek, mert designer nem járt arrafelé, mikor tervezték.
Ha esztétikai szempontok nem is érvényesülnek, a fejlesztésben azért bizonyos nemzetközi trendeket meg lehet figyelni. Ez sok körülmény eredõje, a technológiai környezetnek, az azonos fejlesztések közötti formális vagy informális (ellenérdekelt országok között titkosszolgálati módszerekkel végzett) információcsere eredménye. Tekintsük csak az EuroCanardokat (Rafale-EuroFighter távoli mostohatestvérek, Gripen) a ferde szemû rokont, a J-10-et, vagy a hetvenes évek nyilazott szárny alapkoncepcióját, vagy késõbb az integrált sárkányszerkezetet és trapéz szárnyakat. Minden fejlesztésnél jól jön az irány külsõ megerõsítése, ha pedig ötlet kell, lehet meríteni a szomszédtól.
Egyébként feltételezem, a canard-trend valamilyen mértékben a svéd Saab J-37-essel szerzett kedvezõ tapasztalatok alapján alakulhatott ki, lévén ez volt az elsõ kacsa, amivel széles körû, évtizedes kedvezõ tapasznyalatot szerezhettek
Alapvetõen trendekre gondolok, ne kezdjünk el apróságokon ugrálni.
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
F-16
MiG-29
Rafale
Mennyire hasonlítanak egymásra? Pedig mind vadászgép, ami csapásmérése is alkalmas. Az eltérõ alap koncepció és technikai szint is számít meg az, hogy hol engednek a követelménybõl.
A mutatott Rodney csatahajó is okkal néz ki úgy ahol. A Washingtoni flottaszerzõdés miatt korlátozva volt a vízkiszorítás. Ez hatott a páncélzatra is. A tûzerõt meg akarták õrízni, hát spóroltak a sebességen és páncélelrendezésen. Ettõl született az, ami.
A fenti gépek esetén is vannak ilyen tényezõk.
Röviden, tessék elfelejteni a lenti marhaságot. Soha nem az szülte egy fegyver alakját, hogy mennyi "cool" a kinzéete. Én ilyenrõl még nem is halottam...
És ha már repülõgépek, akkor azokra gondoltam amiket persze azonos "mûködési tartományban" használnak. Persze hogy ne hasonlítsunk egy vitorlázógépet egy vadászhoz, hanem a vadászt a vadászhoz.
Miért van az, hogy olyan emberek formálnak igen markáns véleményt mûszaki és más kérdésekben is, akiknek vélhetõleg közük nincs a témához...?
Jöttek itt mindenféle nevetségs elméletekkel. 5 sec google elég lett volna...
Semmi sem így történt.
Gforce9 írását olvasva tök világos volt minden. Utána néztem meg a tiédet, és hüledeztem, hogy mit csapkodsz itt össze-vissza. Gyakorlatilag csak hülyézted az embereket.
Ha te ezt másként élted meg, akkor valami nem tiszta, vagy csak hiúságból hazudsz.
Fogadd be a kritikát és kész, és ne mindenkivel úgy viselkedj, mint egy hibbant összeesküvéshívõvel, aki szerint nem is volt WTC, az épületet is kitalálták, hogy valami filmtrükkön összedõljön, és lehessen háborúzni.
Takarodj a büdös francba."
Próbáld meg a tanulságot levonni az egészbõl!
Kronológiai összefoglaló.
1. Elhangzanak az általános tévhitek a hangrobbanásról.
2. Kijelented, hogy az hülyeség.
3. Néhányan meglepõdve elismétlik a tévhiteket.
4. Vered a fejed a falba, forog a sírjában Chuck Jager, stb, hû az oktatás, anyámnebaszmégilyethülyevagybazzeg.
5. Jelezzük, hogy talán esetleg valami magyarázat.
6. Más három mondatban elmagyarázza (Gforce9), mindenki megérti, ürül, hurrá.
7. Te lehülyézel, mert jelzem, hogy talán úgy kellett volna csinálni, mint Gforce9, és még mindig pampogsz, hogy mit nem értünk.
8. Jelzem, hogy már rég túlvagyunk ezen, más már elmagyarázta.
9. Elkezted te is magyarázni (már tök fölöslegesen, mert már azt megtette más, talán még azelõtt, hogy megszólaltam, vagy azzal egy idõben)
10. Közlöd, hogy te elmagyaráztad, és menjek a picsába.
11. Megírom ezt a hsz-t. tanulságként.
A tanulság pedig az, hogy csináld úgy, mint Gforce9.
Ez az egész egy jogos kritika volt feléd, amit vagy befogadsz vagy elutasítasz.
Azért szerintem létezik olyan, hogy ipari design, azon túl ami funkcionálisan "kötelezõ" a design része feltétlenül igazodik a kor esztétikájához, hovatovább hogy valamilyen érzelmi reakciót váltson ki mind a katonákból és az ellenségbõl.
Ezeken az ábrákon fel lehet fedezni az aktuális kánonhoz való igazodást, ugyanis sose lehet merõben elszakadni az elõzményektõl, mindig valamihez képest alakítják a kinézetet és ez nem minden esetben a mögöttes technológia.
Vesd össze a 30-as és negyvenes évek csatahajóival. Az emerek többségenek eszébe szépnek nevezni a hagyományos csatahajókkal összevetve.
Ilyenkor érzem azt, hogy az emberek 99,9%-nak lövése sincs sem a fegyveres erõkrõl sem a haditechikáról...
Harkocsik és vadászok tekintetében 100%, hogy ez fel sem merült. Okkal néznek ki úgy a szerkezetek ahogy.
A katonát nem az alak tüzeli fel, hanem az, ha a harkocsi frontpánéclja megfogja az ellenfél pct. lõvedékét és az, ha a géprõl indított légiharc rakéta eltalálja a célt.
K: Hány olasz/francia hadosztály volt képes megvédeni az országot..?
V: Nem tudni, még sosem próbálták..
Amúgy érdekes téma ez a dizájn-hatékonyság kérdéskör a repülõknél és a fegyvereknél is. Kíváncsi volnék, pl az országok hadseregeit mennyire befolyásolja mondjuk, hogy egy adott vadászgép, jól néz-e ki.
1.: "????
Nem a hangsebessség átlépésekor van hangrobbanás. Folyamatosan, amíg hangsebesség felett mész. Ergo teljesen mindegy a csendesítés szempontjából, hogy milyen gyorsna léped át..."
2.: "Ez a téveszme honnan a fészkes fenébõl jön...?"
3.:"Sajnálatos, hogy ma itt tart az oktatás... "
4.:"Szeritem hagyad abba, mielõtt nagyobb boldondot csinálsz magadból az erõlködéseddel... "
És majd csak ezután kezdted el azt kifejteni, hogy miért is hülyeség amit az elején írtak. Abban igazuk van a többienek, hogyha az elsõ kommenttet lecseréled pl olyanra: "Ez tévhit! A valóságban így mûködik a hangrobbanás: link, link"
2 mondattal le lehetett volna tudni és ez az egész vita nem is lenne, ha ezek után még mindig erõsködik 1-2 jóképességû, akkor már lehet elõször finoman, majd erõsen elküldeni. (félre ne érts, jelen pillanatban a téged fikázókkal sem értek egyet) De a fórum 10%-a tartalmaz így hasznos infót, a többi csak acsarkodás.
Hogy a témához is szóljak: Ezt a szuperszonikus repülõt én sem értem, hogy minek kell ez nekünk. Iszonyatosan erõforráspazarló, néhány órányi idõért. Fõként, hogy manapság nem kell elutazni sehová, csak azért mert üzleti megbeszélés. Videokonferencia, aztán kalap.
http://www.youtube.com/watch?v=LJXKoubh9sQ
Nekem meg nem kellett semmit keresni, mert tudom magamtól is azt, amit beszélek.
Valahol kezdem unni, hogy
ad.1 baromásogat beszél valaki
ad.2 elmagyarázom
ad.3 linkelem és kiemelem
Ezek után még van képe egyeseknek arról vakerálni, hogy nem érhetõ meg miért nem linekel wiki.
Megáll az ész.
ಥ_ಥ
Ebbõl már meg lehet érteni azokat a dolgokat, amiket magyaráztál, és be lehet látni, hogy egy folyamatos dologról van szó, ami amúgy egy egyszerû megfigyelõt csak egyszer ér el, hacsak nem fordul meg a repülõ. Aki meg többet akar tudni, az elolvassa a linkelt wikioldalt. Egyébként meg jóval bonyolultabb dologról van szó, mint ami az emberek fejében van, avagy amit az ábrák sejtetnek (pl. két hangrobbanás, ami nem a kétszeres hangsebesség miatt van).
És nem tartom magam semmiféle szakértõnek, csak vettem a fáradtságot, és kb 15 percet gugliztam meg olvasgattam.
ಥ_ಥ