64
 • Palinko
  #64
  Ez már nem semmi, én úgy tudtam még, hogy elméleti síkon vannak csak. Köszi a videót.
 • Katalizátor
  #63
  Régen minden a vízben élt. A szárazföldi életnek igen durva fizikai korlátai voltak. Nézz körül ma!
 • kvp
  #62
  A vasimr hajtomu a Bussard ramjet toloerot generalo egysege, ha minden jol megy az iss is kap egyet. Bussard collectorokat jopar szonda kapott mar, bar foleg meresi/mintagyujtesi celbol, de volt egy komolyabb kiserlet az ursikloval is. Ami hianyzik az a mukodo fuzios reaktor, de fisszios reaktorral vagy napelemmel is mukodik a rendszer, bar mindketto limitalja az elerheto sebesseget. Azert a jelenlegi technologiai szint is eleg lenne egy hasznalhato jarmu osszeallitasara.

  Foldi tesztek:
  http://www.youtube.com/watch?v=aVRXvBDaV2w
 • gombost
  #61
  Szerinted nem, szerintem igen. Sajnos soha nem fogjuk megtudni, hogy kinek van igaza.
 • Palinko
  #60
  Bussard ramjet is csak egy teória ha jól tudom még mindég csak nagyon elméleti valami. milyen tesztek vannak amit említettél?
 • kvp
  #59
  "A világegyetemben csak fényt meghaladó sebességgel van értelme utazni, információt küldeni. Sokan abban reménykednek, a jövőben majd bebizonyítják, hogy ez lehetséges. Szerintem meg az bizonyosodik be, hogy ez lehetetlen még az Alien-eknek is. Tehát hiába van rengeteg élet az univerzumban, soha nem fognak kapcsolatot teremteni."

  Nem kell a fenynel gyorsabban haladni ahhoz, hogy gyorsan jussunk el egyik pontbol a masikba. Egyreszt kello energiaval le lehet roviditeni az utat (a ter meggorbitesevel), masreszt az is eleg ha az utazok szamara telik el keves ido, tehat a kozel fenysebesseg miatti ido lassulas is eleg lehet. Harmadreszt egy civilizacio ugy is donthet, hogy fenysebesseg alatt terjed, legfeljebb soha nem fognak kommunikalni az uj koloniakkal. Tuleles szempontjabol ez is eleg es onnantol eleg nagy az eselye, hogy elobb-utobb valamelyik kolonia telepesei belebotlanak mas eletformakba is.

  A kozel fenysebessegu utazashoz pedig megvan a tudasunk, csak donteni nem dontottunk meg ugy hogy meg is lepjuk. A Bussard ramjet egy hasznalhato megoldas es egyes elemeit mar tesztelik. Ebbol akar mukodo csillagkozi urhajo is lehet. Perse johet egy modernebb technologia, de ami most van mar az is alkalmas a terjeszkedesre.

  Az igazi gondunk az, hogy a tejutrendszer szelen vagyunk, tehat egy kis csillagsurusegu teruleten. Igy joval kisebb az eselye annak hogy valaki belenkbotlik vagy a forditottjanak. A radiozaj figyelese pedig nem olyan jo otlet amilyennek tunik, mert egy fejlett civilizacio csak feherzajt kelt a fejlett technologiaja miatt vagy meg azt sem. Keves az eselye, hogy egy masik civilizacio is direkt hosszu idon at sugarozzon szamunkra felismerheto jeleket, altalunk figyelt iranybol es frekvenciakon, tovabba azok teljes szorodas nelkul elerjenek hozzank. Eselye van, de annak azert nagyobb hogy keszitunk par csillagkozi urhajot es elkezdunk terjedni a galaxisban.

  ps: Onnantol hogy egy kolonia elindult es mar nem tudnak rendesen kommunkalni a szulobolygojukkal mar kulon kulturanak tekinthetoek. Bizonyos szamu generacio utan pedig kulon fajnak. Ha kozben odaernek egy bolygohoz es letelepednek, akkor a kornyezethez valo alkalmazkodas ezt tovabb gyorsithatja. Ennek ellenere ezek az eltero kulturjau es genetikaju fajok kozos ostol szamaznak, mint ahogy a foldon az osszes emlos is a mokuscickanytol. Ez a lassu es kommunikaciomentes terjeszkedes is lehetove teszi a vilagur meghoditasat, de nem emberi leptekben.
 • BladeW
  #58
  Hát igen, azt elismerem, hogy a mi életünkben nem valószínű, hogy áttörést érnek el a témában.
 • Oliwaw
  #57
  Másik példa: Isten létezik, ha felkutatjuk és azt mndjuk neki, hogy szezámmagosbakfitty akkor minden kívánságunkat teljesíti.
 • Oliwaw
  #56
  Kincstári optimizmus, példát mindenre lehet hozni (pl a fúzió alapelve mióta ismert ?)
 • BladeW
  #55
  A tudományban az a nagyszerű, hogy képtelenség különbséget tenni azon állítások között amik megdönthetetlenek, és azok között amiket majd meg fognak dönteni. Szóval én óvatosan bánnék az olyan kijelentésekkel, hogy mi a lehetetlen és mi nem.

  Erre egy nagyszerű analógia, hogy pl 200 évvel ezelőtt hajóval hetekig tartott eljutni Európából Amerikába. Ma mennyi idő? Órák kérdése. Vajon azért mert annyival gyorsabbak a hajók? Nem. Azért mert feltalálták a repülőgépet.
 • Oliwaw
  #54
  A fizikai korlát az fizikai korlát, nem lehet áttörni. A világegyetemben csak fényt meghaladó sebességgel van értelme utazni, információt küldeni. Sokan abban reménykednek, a jövőben majd bebizonyítják, hogy ez lehetséges. Szerintem meg az bizonyosodik be, hogy ez lehetetlen még az Alien-eknek is. Tehát hiába van rengeteg élet az univerzumban, soha nem fognak kapcsolatot teremteni.
 • gombost
  #53
  Az egy eleg tavoli fizikai korlat. Majd parszaz ev mulva lesz aktualis. De az altalunk ismert elet az eddigi osszes akadalyt legyozte. Kulonben itt sem lennenk.
 • Oliwaw
  #52
  Ezek szerint már tudunk fénysebesség közeli vagy azt meghaladó sebességgel utazni,
  nem is tudtam.
 • Katalizátor
  #51
  Az élet eddig mindig áttörte a fizikai korlátokat.
 • Oliwaw
  #50
  Valószínűleg rengeteg élet van az univerzumban, de mi van ha az élet soha nem tudja áttörni azokat a fizikai korlátokat amik most látszódnak (mert lehetetlen) ?
 • BladeW
  #49
  Előbb utóbb minden értelmes lény elkezdi majd megszámolni, hogy hány ujj van a kezemen? Hány csillag van az égen? Hány bolygó a csillagrendszeremben? Hány almát kell megennem, hogy jól lakjak?

  Ezért a matek.
 • csimmasz
  #48
  Ez hogy lett ilyen s*zar?
  Szóval a menyiségek univerzálisak, és ha valaki a jelekben a szüneteket figyeli abban megleli a menyiségeket, és ha az mondjuk valamilyen rendszert követ akkor az még lehet természetes eredetü, de ha primszámok találhatóak benne akkor tuti hogy mesterséges.
  Kapcsolat című egyébként nem rossz filmben is ez volt a lényeg.
 • csimmasz
  #47
  Szerintem a Mennyiségek azok mindenhol ugyan azok, máshogy nevezik, más számrendszert használnak de például a prim számok Az univerzumban mindenhol a mesterségesre utal, nagy valószínűség szerint, akár morze.
  Nem én vbagyok ilyen kiművelt de a legtöbb tudós ebben egyet ért, és végig gondolva kézenfekvőnek tűnik.
 • johnsmitheger
  #46
  "az a helyzet, hogy itt szinte mindenki a levegőbe beszél."
  Igen, de mi ezzel a gond?
 • WoodrowWilson
  #45
  Gondolod, hogy batául a kör területe nem r^2*π? Persze az r nem r, a 2 nem 2, és a π sem π, de ugyanúgy kell kiszámolni.
 • weine
  #44
  Miért a matek?
  Mert mi ezzel tudjuk leírni a környezetünket?
  Képzeld el, hogy egy zárt közegben a bata nyelv használatos. Tök jól értenek minden batául, mindent amit ismernek, le tudnak vele írni és azt hiszik, ez az egyedüli és éppe ezért univerzális nyelv.
  Aztán jön egy konkvisztádor a bata dzsungelbe és elkezd spanyolul beszélni, amit a baták nem értenek.
  Simán lehet, hogy annyira univerzális a matematika is, mint amennyire a bata nyelv abban a zárt közösségben.
  Jönnek majd valami idegenek és lehet, hogy bazira nem fogjuk őket sehogysem megérteni.
  Mert belterjesen gondolkozunk
 • llax
  #43
  A SETI inkább egy másik civilizáció által keltett RF zajokra vadászik, nem csillagok közötti kommunikációra. Amit a #33 -ban írtam, az is erre vonatkozik.
 • dyra
  #42
  Egészen addig míg a Marson, vagy az Europán esetleg az Enceladuson fel nem fedezünk élőlényeket.
  Jelenleg kb majdnem ott tartunk, hogy belenéztünk a távcsőbe. Ha nagyon kötözködni akarok akkor az a helyzet, hogy itt szinte mindenki a levegőbe beszél.
 • NEXUS6
  #41
  A szükségszerű és a véletlen valójában nem egzakt tudományos fogalmak, illetve gyakorlatilag a valószínűségi skála két tartományát jelentik hétköznapi nyelvre lefordítva.
  Még lehetne az a koncepció is, hogy lehetetlen/kizárt az élet létrejötte. Ami a jelenlegi tudományos ismereteink szerint kb reális képet jelent a bennünket körülvevő világról.

  Egy gond van vele, hogy egy esetet biztos ismerünk, amikor létre jött/létre hozták? az életet.


  A különböző, az univerzumban található életre/intelligenciára vonatkozó elméletek arról szólnak, hogy a megfigyeléseink mutatta rendkívül alacsony számot/valószínűséget összehozzuk azzal a ténnyel, hogy mi mégis csak létezünk.
 • NEXUS6
  #40
  Ez lehet, hogy a témához illik, de egy fórumon ilyet nem "illik" csinálni! Csak mert kb 1/végtelen az esélye, hogy valaki elolvassa.

  Ha te nem vagy képes annyi erőfeszítésre, hogy röviden összefoglald a gondolataid/idézeted lényegét, akkor miért várod el, hogy a másik több erőfeszítést tegyen azért, hogy veled kommunikáljon?!

  Szal, mi a lényeg, ki írta, milyen műből való az idézet és ez hogy kapcsolódik a témához?

  No offence.
 • torreadorz
  #39
  Sőt, valójában azt se tudjuk mennyire volt véletlen. A pánspermia elmélet alapján máshonnan is idekerülhetett az élet nem kellett hogy itt fejlődjön ki.
  Ezen túlmenően, ha egyszer egy faj olyan szintre fejlődik hogy képes a csillagok között utazni, akkor ez később simán vezethet egyfajta "élet robbanáshoz" az univerzumban ha széthagyják a szemetüket.

  Itt igazából az emberi viselkedésből indulok ki, coca-colás dobozt ma már a legabszurdabb helyeken is találnak az emberek, pl. egy "frissen" kiásott egyiptomi királysirban és igy tovább. Hasonlóan ha egy idegen faj kalandozik a galaxisban és szerteszét hagyja a szemetét amin rajta van pl. a "nyála" stb egyéb szerves anyagok, akkor ha a bolygó amúgy életbarát akkor ez könnyen válhat az élet alapjává.

  Ebből következően számtalan oka lehet hogy az élet nagyon is gyakori a galaxisban, csak mi még nagyon fejletlenek vagyunk.

  Másrészről, mivel beleszülettünk az ismert világba, limitálva vagyunk hogy észrevegyük más értelmes élet jeleit. Például amikor felfedezték a kvazárokat akkor egyből levezettek egy elméletet hogy az hogy alakul ki magától a "természetben". Senki nem gondol arra, hogy az lehet pl. egyfajta erőmü is. De ugyanigy, egy szupernova is lehet egy idegen faj "atombomba" kisérlete amikor is felrobbantanak egy csillagot, de a jelenlegi technikai szintünk nem teszi lehetővé hogy megállípitsuk, hogy ez egy "természetes" folyamat, avagy valaki előidézi.
 • dyra
  #38
  "A földi "értelem" kialakulása nem volt szükségszerű, hanem egy véletlen eseménysor összjátékának eredménye."

  Szerintem meg az volt. Egy bolygót ismerünk amin van élet. De ezen már 4 milliárd éve "szinte" a kezdetektől. És egy jól lekövethető evolúció végén megjelent egy faj ami "értelmes" civilizációt tudott létrehozni. ÉS ugye a Homo Sapiens-n kivűl volt még pár emberi faj pl a Neandervölgyik.

  Tehát igenis törvényszerű az értelem megjelenése egy olyan bolygón ahol évmilliárdok állnak rendelkezésre az élet számára. És ha a világmindenség méretéből indulok ki azt kell mondjam milliárd szám vannak olyan bolygók és holdak ahol a körülmények akár évmilliárdokig is megfelelőek.
 • ZsL
  #37
  A földi "értelem" kialakulása nem volt szükségszerű, hanem egy véletlen eseménysor összjátékának eredménye. A híres Drake-formula csak az egzaltáltságunk terméke, és a legkevésbé sem lehetünk biztosak az igazában. A SETI és a hasonló kutatásoknak mégis óriási jelentősége van, ami a technikai fejlődésünket illeti, mert szinte másunk sincs, mint a technikánk, miután emberi értelemben értelmessé váltunk...
 • ZsL
  #36
  Bocs’, de ide illik egy 2006-ban írt regény rövid részlete:

  „Ha már szóba jöttek a rémálmok, el kell, hogy meséljek egyet! Az emléke hetekig kísértett, annyira rossz hangulattal járt együtt. Akkoriban sokat olvastam a káosz-elméletről és a turbulencia-kutatásról, mert igen érdekelt ez a témakör, amely a tudomány és a technika szinte valamennyi ágát érinti. Igyekeztem minden elérhető könyvet, folyóiratcikket és szakdolgozatot áttanulmányozni, ami erről szólt, így aztán nem csoda, hogy egy idő után már álmomban is megjelentek a fraktálgeometriai képek és képletek, meg a bifurkációs grafikonok, és egyéb, a téma iránt érzéketlenek számára agyrémnek tűnő, valójában igencsak logikus fogalmak és összefüggések. Ezzel egy időben, szinte pihenésképpen foglalkoztatott az űrkutatásának az a problémaköre, amely a kozmikus társkereséssel kapcsolatos. Annak a bizonyos SETI-programnak a különféle módszerei, amelyekkel szakemberek megszállott hada próbálja már évek óta kiszűrni a csillagok felől jövő sokféle sugárzásból az esetleges értelmes lények nyomaira utaló jeleket. Megismertem a kozmikus kapcsolatfelvétel céljára kidolgozott „űrközi” nyelveket a LINCOS-tól a legutóbbi években feltalált BYTEPERANTO-ig (25); elolvastam a rádió-, gamma- és neutrinócsillagászat kutatási eredményeiről szóló szakirodalmat; kívülről tudtam a Naprendszer közeli és távoli szomszédságában előforduló, életnek esetleg otthont adó exobolygók adatait, és ha amatőr fokon is, de lassanként kezdtem magam is szakembere lenni a témakörnek. És egyszer csak, az egyik éjszaka közepén elképesztő meglátásom támadt! A szakemberek mindenáron keskenysávú, ha lehet 1 Hz-en belüli jeleket keresnek, akár a „magától értetődőnek” tűnő 21 cm-es hullámhossz közelében, akár a „vízvonal” tájékán, akár valamelyik felharmonikuson, mert szerintük csak ez különböztetheti meg a technikai civilizáció jeladását a kozmikus háttérzajtól (amely a csillagok működéséből és a csillagközi térben száguldó részecskék ütközéseiből ered). Csak azért vélik ezt, mert számunkra ez tűnik logikusnak! Mintha az indiánok füstjeleket keresnének a kozmikus térben! Ám ha a keresett jelek kibocsátói akár csak ötven-száz évvel fejlettebbek nálunk technikailag, akkor már szinte biztos, hogy valamilyen, a számukra korszerűbb módszerrel kommunikálnak! Lehet, hogy továbbra is rádiózással, vagy az elektromágneses sugárzás valamely más hullámhossz-tartományával, de nem a „vivőfrekvencia + ráültetett jel” ósdi trükkjével. Nyilvánvaló, hogy egy igazán fejlett civilizáció üzenetei sokkal összetettebbek, sőt: bonyolultabbak annál, mintsem ez a régi módszer eléggé sűrű és gyors adatátvitelt tenne lehetővé! Az ő jeleik a mi észlelőberendezéseink számára abszolút káosznak kell, hogy tűnjenek!!! Felpattantam az ágyból és bekapcsoltam azt a káosz-analizátort, ami az egyik, hozzám hasonlóan a téma iránt érdeklődő, elektronika-mániás ismerősöm barkácsolt nemrég. Első gondolatom az volt, hogy a rádiótávcsövek által felvett, és az Internet révén letölthető jelsorozatok valamelyikét futtatom át az analizátoron, de aztán jobb ötletem támadt. Beüzemeltem a nemrég szerzett, ötven centiméteres tükörátmérőjű, GO-TO rendszerű optikai távcsövet a számítógépemen keresztül, beállítottam az egyik „rendellenes spektrumú” csillag koordinátáit, aztán amikor a távcső célra állt, csatlakoztattam az analizátorhoz.
  Telitalálat volt! Nagyon elhúztam a bevezetést, ezért most rövidebb leszek! Az, hogy egy igazán fejlett technikájú lényekből álló közösség a kvantummechanikai „azonnali távolhatás” elvén működő kommunikációt használ, már régóta valószínű volt a számomra. Az is, hogy a nagy távolságú jeladáshoz még a legfejlettebb technika esetén is óriási energiára van szükség, vagyis az idáig eljutott lények a csillaguk sugárzását fogják felhasználni. Hogy miképp szennyezik központi égitestüket azokkal az elemekkel, amelyek révén „rendellenes színképű”, és ezáltal üzenetátvitelre alkalmas lesz a csillag, az persze kérdés, valamint az is, hogyan modulálják sugárzását üzenetté. A lényeg, hogy alig telt el néhány másodperc azután, hogy egy nyolc végtagú, polipszerű lény képe megjelent a monitoromon (a néhány másodperc alatt furcsa villanásokkal egy sor apró, ismeretlen jel futott végig a képernyő felső szélén), máris megszólalt a számítógépem hangszóróján keresztül, aránylag érthető magyarsággal! Persze nem a saját hangja volt, hanem a fordítógépé. A kép hátterében időnként átúszó más lények érzékeltették, hogy beszélgető partnerem víz alatti életmódú. Már az eddigiek is elegendők lettek volna ahhoz, hogy a döbbenettől azonnal felébredjek, de az álom még két percig folytatódott. Én szóhoz sem jutottam, mert az idegen röviden köszöntött a sikeres kapcsolatfelvételi kísérletem alkalmából, majd közölte, hogy ennek ellenére nem áll szándékában sem őneki, sem a bolygója közösségének, sem a Galaktikus Parlamentnek, hogy továbbra is kapcsolatban maradjanak a Földdel. Régóta figyelnek minket, és meg van a véleményük rólunk, amit udvariasságból inkább nem részletez. Ezután mondta el azt, aminek hatása alól hetekig sem szabadultam. A mi földi, emberi logikánk számára az a természetes, hogy ha kapcsolatba kerülnénk más bolygó nálunk fejlettebb értelmes lakóival, azok gyarmatosítanának, leigáznának és kizsákmányolnának minket. Ahogy ezt a Földön is tették a fejlettebb technikájú országok a fejletlenebbekkel a történelem során. Nos, a kozmoszban nem így van! A polipszerű lény szerint szerte a Galaktikában, már évmilliárdok óta az a tapasztalat, hogy ha egy civilizáció jóindulatúan átadja tudását és technikai ismereteit egy nála fejletlenebbnek, az visszaél a kezébe került eszközökkel, mert a morális fejlődés nem követi eléggé gyorsan a technikait, és az értelmileg primitívebb olyan irányban bontakozik ki, hogy megtámadhassa a nála fejlettebbet. Hogy elszedje tőle, amit csak lehet! Ahogy azt nálunk mondják: nyújtsd a kisujjad – egész karod kell! Lásd: az értelmesebb Neandervölgyi ősemberek mennyire ráfáztak az agresszív Cro-Magnoniak iránt tanúsított jóindulatukra! Ezért a Galaktika legfejlettebb lényei soha semmilyen kapcsolatot nem építenek ki a náluk fejletlenebbekkel, hanem megvárják, hogy azok is eljussanak az ő szintjükre és csak akkor veszik be őket a Klubba. Fejlődésben nem hajlandók segíteni, a sorvadásban annál inkább, ha az illető égitest civilizációját reménytelen esetnek tartják. A földiek további sorsával kapcsolatban még nem döntöttek, de a Naprendszerünkben nem véletlenül kering annyi „földsúroló kisbolygó”, arra várva, hogy esetleg beteljesítsék feladatukat… Vigaszképpen célzott rá, hogy azért még nem teljesen reménytelen a helyzetünk, és ha ahelyett, hogy az isteni jóindulatra és gondviselésre számítanánk, inkább annak tudatában, hogy a Teremtő elhagyott minket, megpróbálnánk összekapni magunkat és rendet tenni házunk táján, méghozzá rövidesen, akkor talán megúszhatnánk a végítéletet! Ezután a kapcsolatfelvételi igyekezetem díjazásaként levetített egy rövid sztereofilmet. Hogyan érte el, hogy a számítógépem régimódi monitorának képernyője arra az időre térhatású legyen, az rejtély. Alighanem jócskán előttünk járó fejlettségű pszichofizikájuk és technikájuk révén, aminek bizonysága, hogy azonnal észlelték, amint ráálltam a csillaguk fényére. A képtérben lepergett Galaktikánk tízmilliárd évnyi élete, egyetlen percbe sűrítve, bizonyára valamelyik távolabbi galaxisból felvéve. Na, az aztán bámulatos volt! Képzeljétek csak el: ez idő alatt ötvenszer fordult a tengelye körül, és minden fordulat közben körülbelül kétmillió szupernova-robbanás zajlott le, vagyis nem láthattam az egyes felvillanásokat, csak a szerteszét bekövetkező robbanások egybemosódó fényét! Csakhogy az nem volt egyenletes, hanem lüktetett, meglepő gyorsasággal és szabályosan. Láthattam azt is, hogy közben a háttérben, előtérben és oldalt apróbb tejútrendszerek vonulnak, és közülük legalább három tucat elnyelődik a mi csillagvárosunkban. Mint valami falánk amőba, nyeldekelte forgása közben a közelébe tévedő törpegalaxisokat, utána mindig felgyorsult a fénylő lüktetése! És az egész tágabb környezet is nyüzsgött a kisebb-nagyobb tejútrendszerektől; villództak, cikáztak, kerülgették egymást, vagy összeolvadtak; némelyek szétporladni látszottak egy-egy ütközés közben; és jól érzékelhető volt, hogy tengelyforgásuk nem teljesen független egymástól, mintha azt a galaktikák közötti tér láthatatlan anyagának áramlásai és örvénylései idéznék elő, a tejutak pereméhez súrlódva és azokat megpörgetve. „Fénylő, sziporkázó mikrobák egy csepp kavargó vízben, mikroszkópon át!” – ez volt a benyomásom. Rendkívül kurta emberi életünk hamarabb lezajlik, mint egy galaktikus fordulat fél milliomod része, mert a földi evolúció folyamatai az alapanyagul szolgáló élőlények rövid élettartamán alapulnak. Ezért mi állóképnek látjuk az égboltot, ami a maga időléptékében mérve csupa forrongás, melyben a biológiai életnek semmi nyoma sem látszik, helyét egy egészen másfajta, de a maga módján akár életnek is tekinthető folyamat tölti ki. Ennek meglátása és valódi átélése a lelke mélyéig megrázza az embert. A kép villant egy utolsót a monitoron, és felébredtem. A káosz-analizátor tönkre ment, sajnos a konstruktőre üzenet hátrahagyása nélkül ismeretlen helyre költözött, és a számítógépem, valamint a távcső memóriája is törlődött, így semmi nyoma nem maradt annak az éjszakai kalandnak. Én pedig nem merném határozottan eldönteni, hogy tényleg álom volt-e mindez, vagy valóban megtörtént az egész.”

  (Végül egy megjegyzés: Nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget, hogy az életnek többféle típusa és megnyilvánulása jöhet létre az Univerzumban, mint ahány az égitestek száma. Így az is lehet, hogy az általunk „értelemnek” nevezett jelenség is csak egy a sokféle más közül, és hiába keresünk hozzánk hasonlókat, vagyis gondolkodó lényeket. ZsL.)
 • NEXUS6
  #35
  Beírtam a Mass Effect 3-ba, és bekapcsolta az isten módot!
 • Szefmester
  #34
  A rádióhullámok jók, meg okosak, meg naaaaagyon naaaaaagyooooon lassúak két csillag közötti kommunikációra. Szóval már csak emiatt is ki kellett fejleszteniük a földön kívüli civilizációknak valami új és hatékonyabb közlési formát, mert különben megőszülnek mire elér az az üzenet az UFObook-ra hogy "éhes vagyok vazze.. kéne valami gorxliknyelvsült", majd erre már csak a célzott személy dédunokája válaszol hogy "akkor menj le a boltba tata"...

  A rádiójelekkel lehet nyomokat észlelni, de kommunikálni biztos nem azokkal fognak, legyen bármilyen egyszerű is.
 • llax
  #33
  A rádióhullámok használata távolsági kommunikációra a világon mindenütt alkalmazható, erre vaszleg előbb-utóbb rájön minden bizonyos fejlettséget elérő civilizáció. Jó okunk van feltételezni, hogy használják is. Csak azt nem tudjuk, mégis milyet használhatnak...

  A nálunk használt frekvenciák, azokhoz társuló sugárzási energiák használatát sok természetes (ionoszféra, távolságok, Föld görbülete, természetes RF zajok stb...) és mesterséges (emberi tevékenységek által generált RF zajok, frekvenciasávok felosztása, technika fejlettsége stb...) körülmények szabták meg.
  Ezeket figyelembe véve a mi rádiózási szokásainkhoz (frekvenciák, modulációk, energiák) hasonló jelek keresésének nem sok értelmét látom, csak kicsit is eltérő körülmények mellett nagymértékben eltérhetnek a kommunikációs megoldásaik a nálunk megszokottól.

  Egy példa: Lehet hogy az "idegenek" THz-es tartományban, minimális természetes zaj mellett igen kicsi energiák sugárzásával kommunikálnak... Arra hiába vadászunk...
  Vagy másik példa: A miénkénél is kiterjedtebb, összetettebb ionoszférával rendelkeznek, kommunikációra az alacsonyabb frekvenciákat részesítik előnyben... Az onnét kiszabaduló jelfoszlányokat sem fogjuk kiszűrni a háttérzajból...
 • karesz6
  #32
  Beállok a sorba és leírom újra.:)
  A rádiójelek jók a földön de nem éppen praktikusak kozmikus távolságokra. Nem értem a seti miért köti magát a rádiójelekhez.

  Ha feltételezzük hogy az idegenek fejlettek (márpedig minket elsősorban ekkor érdekelnének)akkor miért nem ekresük a tevékenységeik jeleit pl: (todom hogy sci fi de miért ne...) oda nem illő színképvonalakat csillagokban amit az idegenek okozhattak amikor egy esetleges mellékterméket nagy mennyiségben juttatnak egy csillagba.
  Vagy 'furcsán' viselkedő csillagokat amik nem várt módon robbannak fel vagy esetleg nem robbannak fel pedig már rég kéne nekik.
  Egy csillag tömegének ismeretlen eredetű megváltozását stb.
  Tudom hogy ezek futurisztikus dolgok de mi futurisztikus ufokkal akarunk találkozni nem pedig egy középkori civilizációt meglátogatni és ezeket a jeleket könyebb szűrni szerintem.
  Ha pedig ténylegesen hallgatni szeretnénk őket akkor szerintem az sg fizikusokat kell kérdezni. :) Nekem valahonnan rémlik hogy a féreglyukak a kvantum méretek szintjén a természetben jelen vannak. Ezeket nem lehet esetleg sokkal korábban információküldésre használni mint utazásra? Esetleg még annál is hamarabb hallgatózásra?
 • Daffit
  #31
  Rádióhullámokat keresünk, mert mi is azt használunk és ismerjük. Ha fejlődik a technika, akkor fejlődik a kutatási terület és pontosság is. Ez nem logika kérdése, ez van.
  A Wow! jelre meg annyit, hogy nem állítják, idegen. Mivel csak később tudták ellenőrizni és már nem volt meg a jel, így bármi lehet. De pont erről szól a cikk, hogy ha észlelnek valamit, akkor visszaugrik, hogy "real-time" tovább elemezzék, ne úgy, mint a Wow jel esetében.
 • Krinyo
  #30
  Én jobban örülnék egy ROTFL-nak
 • BladeW
  #29
  Muhahahaha!!!!
 • gombost
  #28
  En nem allitottam, hogy ez egy foldonkivuli jel. Azt azonban a wiki cikk is irja, hogy ez nem a szokasos hatterzaj (ezt amugy te is kitalalhatod, mert ott leirjak, hogy melyik karakter minek felel meg). Sok minden lehet, meg visszaverodott foldi eredetu adas is, de nem valoszinu hogy termeszetes. Az, hogy nem ismetlodik periodikusan egyszeruen semmit nem jelent, egy wlhalado auto reflektora is csak kis ideig esik az ut ugyanazon pontjara.
 • johnsmitheger
  #27
  Utána olvasgattam, de arra jutottam, mint maga a kutatók egyike, aki dolgozott is a témán: "We should have seen it again when we looked for it 50 times." illetve "Six 14-hour observations were made at positions in the vicinity, but did not detect anything similar to the Wow! signal."

  A Wow akkor jogos, ha periodikusan látod a jeleket mondjuk 17560.3 másodpercenként ugyanazt. A wikipédia cikk, amit ajánlottál éppen ezt az eredménytelen törekvést mutatja be. Te olvastad egyébként mielőtt ajánlottad?

  Ez lehetne egy ping amúgy, de egyetlen egyszer?? Ez kb annyira erős lábakon áll, mint a fénynél gyorsabb neutrínó, pedig ott aztán volt mérés rendesen. Nekem ez úgy hat, mint amikor kiadják a kutató csapatnak, hogy gyerekek eddig b@szott sok pénz ment el, valamit mutassatok, akármit! Na ez a wow jel... Részükről inkább, "Ohh signal".

  - Wow how rear this signal is :)

  A wiki cikk olvasása után is sajnos 6EQUJ5? Ez Wow? Ez inkább WTF.
 • csimmasz
  #26
  Igen, értem mire gondolsz, de itt megint specifikáljuk a dolgokat, én mint lentebb is irtam, hogy a közös pont mi lehet, a matek és a logika.
  Nyilván egy dolog a feltételektől függően jobban vagy kevésbé logikus egyik vagy másik szereplónek, de álltalánosan szerintem a logika egy inteligens fajnak elengedhetetlen, tehát építhetünk rá.


 • gombost
  #25
  A legritkabbat nem hasznalhatod, mert akkor egyszeruen nem terjed. Mint a hang az urben, nincs kozvetito kozeg. A hidrogen a _mi technologiankkal_ az egyetlen logikus gondolat.