32
  • Piel
    Bocs! Egy fontos szó kimaradt.

A mai áramszolgáltatók HÁLÓZATA apáink, nagyapáink, dédapáinktól elvett adókból épült fel.
  • Piel
    Kedves Csatti!
    A mai áramszolgáltatók a apáink, nagyapáink, dédapáinktól elvett adókból épült fel. Amiket te fejlesztésnek neveztél, az jórészt csak arra szolgált, hogy ne legyenek leolvadó vezetékek a rendszerben. Mivel apám hálózati villanyszerelőként kezdte pályafutását, ezért van némi fogalmam a hálózati vesztességekről is. Tehát! Jól kiépített rendszernél csak a transzformátoroknál van veszteség, a vezetékek ellenállása nem számottevő. Mostanában láttál-e olyan vezetéket a környezetedben amin a dér, vagy a hó megmaradt volna? Ugye nem? Azért, mert a hálózat alul méretezett és túlterhelt, ebből kifolyólag melegszik és sok a vesztesége. Mivel a hálózatbekötésnél kifizettették velem is és mindenki mással is a hálózatfejlesztés költségeit, milyen jogon szed még be mindenkitől a szolgáltató erre is díjat?
    Tudok róla, hogy a nem fizető ügyfelek díjtartozása is már be van építve a villanyáram díjába, ezért nem tud veszteséges lenni a szolgáltató! De nekem azért számláz magasabb díjat a szolgáltató, mert vannak akik nem fizetnek számlát? Tényleg igazságos ez? Ha a szolgáltató tudja, hogy a környéken nem fogják kifizetni a villanyszámlát, akkor áruld már el miért nem tesz le földkábelt a szolgáltató a fizető ügyfeleknek? Ugyebár a légkábelt könnyű megcsapolni, mert ahogy elment a szolgáltató szakembere a rendőrökkel, abban a percben visszaakasztják a karóra a lecsipkedett vezetékeket. Most ne jöjjön nekem senki azzal, hogy mennyibe kerül kiásni, meg engedélyeztetni a kábelezést! A kinnlévőségek többet nem vagy alig keletkeznének, tehát megmarad a nyereség, visszahozza a földmunka árát is. Egyébként is már el kellett volna kezdeni az áramszolgáltatóknak átépíteni a teljes rendszert a föld alá, hogy a környezetünk szebb legyen. Igaz a telefon, a kábel TV szolgáltatók sem nagyon igyekeznek a föld alá építeni rendszereiket, holott néhány helyen nem kell szakember hozzá, hogy lássuk, mennyire cudar munkát végeznek.
    Tehát a már meglévő áramhálózatot kellett volna csak fejlesztgetni az áramszolgáltatóknak, és nem kivinni a nyereséget az országból. Úgy gondolom tellett volna rá, de az extraprofit érdekében csak jól lelakták a hálózatunkat. Az új órával, ha meg is takarít a szolgáltató némi pénzt, azt akkor sem fogja tovább közvetíteni a lakosságnak. Mert ŐK nem ilyenek! Ők a profitot várják, továbbá még nem költözött be hozzájuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
  • szgege
    De tudnék mesélni a közlekedési árakról is vagy esetleg a pályamatrica árak. Áhh nincs lehúzás itthon áá dehogy.
  • szgege
    Érdekes egyik Angliába élő ismerősöm jelezte,hogy a mobil költségek és a net is jobb áron van mint itthon.
  • shenmuedc #28
    Elárulom hogy a vízmű rendszerei önkormányzati tulajdonok. A vízmű csak az üzemeltető. A pénz is az önkormányzatokhoz kerül vissza nagyrészt, van hogy az egészet visszaveszik aztán karbantartásra üzemeltetésre nem marad.
  • sanyicks
    1. igen ehhez közeledünk is, a leolvadó vezetékekhez, legalább is ezzel magyarázzák miért ellenkeznek annyira a visszatáplálás ellen. Pont azért mert a 80-as évek óta nem történt semmi. Valószínűleg nem sokkal több áramot fogyaszt az átlagember azóta, ugyanis szinte minden lakossági energiafogyasztás csökken a brutális drágulás miatt, pl ha jól tudom a gáz fogyasztás már stabilan csökken pár éve.

2. itt csak te emlegeted a szelet...
    3. van ahol olcsóbb, van ahol nem... de minőségben, és sávszélességben valszeg megint csak jobb.
    4. le kell kapcsolni az áramlopókat, egykébként meg ki a szart érdekel az áramszolgáltató saját problémája? Vagy én fizethetek kevesebbet az áramért mert 2 hétig beteg voltam?
    5. biztos valami jó kis mutyit látott benne a polgármester, de ez egyébként hogy jön ide?
    6. az is jó kis mutyicég, viszont nem az a legnagyobb tényező az árban.
  • szgege
    Hát tudod én meg a szakmában vagyok már egy ideje és pont ebből van tele a f.szom. Fejlesztések?? Amikor még mindig alu kábel a méretlen oldal??? Ez neked fejlődés? A testvédelmi reléket se akarják kötelezővé tenni. A mérő engedélyes szerelők sorra hőzöngenek ,hogy miért nem kapnak tisztességes támogatás a szolgáltatótól. Napi szinten mennek a szívások az engedély megadással,mert mindegyik ellenőr mást kér ,mint az előírásokban kérnek. Szabványosítás dettó egy "jó" dolog. Arról már nem is beszélek,amikor az Elmű-s szerelő sumákol ,le akarja húzni a pitiáner javításoknál az ügyfelet vagy olyat is láttam már,hogy bontott anyagot épít be.
    Az árak terén meg,pont most éppen az internet előfizetésemmel jártam így, eleve pofátlanul drága áron kaptam ultra szar minőséget(T betűs cég). Mikor meg fel akarod mondani,ott szívok vele hogy bunkó és udvariatlan és szivat. A számláimat 2 hónap csuszással kapom meg... Jah és olyan időszakot számláz ki ,amikor már nem is volt nálam az adsl modem.
  • aaaaa
    4. Vannak olyan falvak, ahol gyakorlatilag már mindenki lopja az áramot.
    Ezt miért is a becsületes fogyasztóval kell kifizettetni ?
    Ja mert a kisebbség ellen nem szabad fellépni, mert az rasszizmus lenne, és jól is van ez így. Nekik alanyi jogon jár a lopott áram. Hogy is lehetne kikötni a hideg télben sokgyerekes családoktól, amikor ott üldögélnek a hősugárzók mellett 6-8 kilowattokat ellopva óránként, úgy hogy sokszor elolvadnak a vezetékek is. Napi 5-10 ezer forintnyi áramot elfűtenek, miközben ezt a többi fogyasztóknak kellene kifizetni. A becsületes nyugdíjasok, akiket meg nem így neveltek, közben megfagynak és éhen halnak a havi 47 ezer forintból, amiből ugye remekül meg lehet élni. Őket meg néha még megpróbálják hamis vádakkal lehúzni pár százezerre, hogy lopták az áramot, vagy buherálták az órát, úgyse mernek pereskedni, inkább befizetik a temetésükre félretett pénzből...
  • chuky123
    Az MVM igen de pl EON nem az ország egyik részén ők számláznak. Nem kell félteni őket. Az áramlopások díjja többszörösen be van építve a "villanyszámlákba"
  • Csatti
    1, Ha nem lettek volna infrastrukturális fejlesztések a 80-as évek óta, akkor már rég elolvadt volna az összes vezeték. Szerintetek mennyivel több áramot fogyaszt ma az átlag ember mint 30 évvel ezelőtt?

2, Miért emlegetitek már megint a szelet? Nem poénból írtam, hogy nálunk nem sokat ér. Alig pár helyen éri meg telepíteni. Miért nem néztek utána a geotermikus energiának inkább? Az ugyanis Magyarország területének 80-90%-án elérhető lenne és sokkal olcsóbb fűtési lehetőség lenne mint a most elterjedt gáz. Ráadásul viszonylag hamar megtérülne ha a meglévő távhő rendszereket átállítanák rá. Ha összeesküvés elméletet kerestek sokkal valószínűbb, hogy itt van valami susmus.

3, Honnan veszitek, hogy nyugaton olcsóbb az internet, stb.? A német kollégák elbeszéléseiből nekem nem ez rajzolódott ki.

4, Ha enyém lenne egy áramszolgáltató, én is áthárítanám a fogyasztókra az áramlopások költségeit. Vannak olyan falvak, ahol gyakorlatilag már mindenki lopja az áramot. Egyetlen multi cég sem karitatív szervezet, azért működtetik a tulajdonosok, hogy hasznuk legyen. Szerintetek én talán megyek segíteni a kis kínainak aki ellopja a munkámat?

5, Pécsen ahol élek, visszaállamosították a vízművet. Azóta csont veszteséges (a víz 1Ft-al lett olcsóbb :)), ráadásul a polgármester államosítási módszere miatt fasza kis államok közti diplomáciai botrányt is csinált (a futó pert valszeg be is fogjuk bukni majd). Ja igen, azóta pénz hálózatfejlesztésre valahogy nincsen.

6, Az MVM emlékeim szerint állami tulajdonú. Ők tartják fent az áramelosztó rendszert.

Nem dolgozom az áramszolgáltatóknál. Van pár belső információforrásom viszont, így látom az ő oldalukat is. De nem azért védem őket, nekem is fájnak az egyre magasabb számlák, viszont nem is vagyok hajlandó a fejemet a homokba dugni. Mit gondoltok, honnan lenne pénz hálózatfejlesztésre amikor nem növelhetik érdemben az árakat de külön válságadóztatják őket? Amikor jelentősen növekednek az energiahordozók árai? Amikor növekednek a bérköltségek az elvárt béremelések miatt?

• chuky123
    "Kamu díjak? Csak nem a rendszerhasználati díjakra gondolsz? Szerinted ingyen van eljuttatni hozzád az áramot a megtermelés helyszínétől? Hálózati veszteségekről hallottál már? Infrastruktúra fenntartása szerinted a sok ezer fémgyűjtő országában talán ingyen van? Diszpécseri rendszerek, hálózatok összehangolása talán ingyen van?" Na ezért nem kellett volna eladni mindent hanem egykézben állami tulajdonba hagyni az egész áramszolgáltató rendszert. Érdekes a vízdíjszámlákon (még) nincsenek ilyen "rendszerhasználati" díjjak. Mivel egy tulajdonban van az egész. Nesze neked "liberalizáció"
  • sanyicks
    jah igen arról nem is beszélve hogy a 80-as évek óta gyak fejlesztés nem történt az áramhálózatban, max a költségcsökkentők (biorobotok lecserélve számítógépre).
  • szgege
    Jah egyébként a gázmotorra visszatérve,ugye a MOL gázipari részét is sikerrel eladták elvtársaink.Ahol már üzemelt egy jó kis gázmotoros rendszer...
    De lehet ám jó dolgokat is hallani,amikor ugye a nagy "sikeres" áram kereskedés közepette,néhány ügyes húzással megoldják hogy drága import áramot használunk,mikor ott megy Paks. Ezért kellett a mi pénzünkből megvalósított szabad piac.... egyesek megszedik magukat belőle mások kárán..
  • szgege
    Teljesen egyetértek az előttem szólókkal. Azt elfogadom,hogy vannak fenntartási költségek.Azonban azt 100% lefogadom a külföldiek által felvásárolt magyar áramszolgáltatók nem igazán fejlesztettek ebben az országban. Több helyen látok még mindig szigetelés nélküli légvezetéket,brutálisan szar állapotban lévő oszlopok,s utlragyenge vezetékek és hálózati fesz is bődületes. Szóval akkor mire is megy el ez a drága áram,ha fejlesztés nincsen.Sőt leépítették az ügyfélszolgálatokat. Egy valag pénzbe került a szabad piac nyitás,amit persze velünk is megfizetettek ,de mi kaptuk meg a legvégén a hozzáférést és persze a nagyfogyasztók jártak jó vele. Persze jó kis céges üdülőre volt pénze az E-on-nak Zánkán. Másik dolog,hogy jó lenne már lépést tartani a nyugattal,ahol az elektromos vezetéken már internetes szolgáltatást nyujtanak,amiről itt még álmodni se lehet az ilyen állapotok miatt. Árakra újfent visszatérve külhonban érdekes lehet versenyképes árakon szolgáltatni???? Érdekes nyugat Európában már olcsóbb az internet ,a mobil szolgáltatások ,a tv,a víz?? Most arra gyúrunk ,hogy lassan a gáz és a villany is drágább legyen itt ,mint tőlünk nyugatra.Arról már nem is beszélek,hogy milyen itthon a magas áron kapott szolgáltatások minősége. Persze ezt is csak megfelelő monopol helyzettel lehet megtenni alá T csoport vagy egyéb szép és drága poszt kommunista mamut cégek. Továbbra is azt vallom ,hogy ezeket a cégeket darabokban kellett volna eladni,hogy verseny helyzet legyen.Így jobb jutalékot kaptak az elvtársak....
    Másik oldala a dolognak ,hogy perpillanat ha jól tudom a vízerőmű(ami nekünk nem nagyon megoldható) vagy az atomerőmű az olcsó megoldás,erre mit csinál a politika gázzal csináljunk áramot.(???? mintha eddig egyesek nem itt élnének) A gáz egyik jól felhasználása a gázmotor lenne,de szerintem a gáz elég durva árváltozása miatt nem éri meg.
  • ati40
    Szia!

Sajnos korábban születtem igy a 80-as években is ugyanazon a droton folyik az áram mint ma.Nem tudom mia fene kerül tripla annyiba azóta. A hálózatot nem aranyozták be a veszteségek csökentésére?!!.A helyi kia ármszolgáltatókat becsukták kevesebb ember az áramszolg. csaptban.Szerintem a jelenlegi 54Ft.ár túl magas.A 15.007+27áfa/kw rendelkezére állási dij megy az állambácsinak.
    Sarc Sarc a rendszer ugyan ugy működik mint a 70-es 80-as években mégis éhesebbek az E-on (eu német cégek) már nem tudják mit kérjenek.Az a baj mindent más kezére játszunk csak albérlők maradunk.Kéreném tisztelettel miért nincs magyar szélerőmű park több megavatt termelés MERT NEM engedik a főbérlők!!!
  • aaaaa
    a sok ezer fémgyűjtő országában talán ingyen van?
    Persze holnaptól a vízvezeték szerelők is dupla árat fognak felszámolni, mert néha ellopják az autójukat, meg egyszer-egyszer kirámolják a raktárukat, a rézcsövek miatt. Ezt azért Te sem gondoltad komolyan, hogy ezeket a fogyasztónak kellene megfizetni !
    Kamu díjak ? Nézz meg egy mobil szolgáltatót micsoda pénzeket kaszál az SMS-eken amik 1 KByteosak sincsenek. A roamingnak nevezett gusztustalan lehúzásról nem is beszélve. A feltöltőkártyás csomagok között is sokszor akár négy ötszörös különbségek vannak a percdíjakban. Aki az 50 Ft/perceset fizet a 10 Ft/perces helyett, az percenként 40 Ft-ot ad ajándékba a szolgáltatónak, de még a 10Ft-os percdíj is bőven nyereséges. Interneten mindezt az ezredéért le tudod bonyolítani. Ha meg nem fizetsz időben, kérnek 500, azaz 500 Ft-ot egy szemét felszólító levélért, amit le se lehet mondani, vagy 4 ezret visszakapcsolás címén, 1 db klikkelésért egy számítógépen. Na ezek a valóban kamu díjak.
    Mindezek után miért ne gondoljuk azt, hogy aránytalanul sokat fizetünk az energiáért is.
    Az ilyen rendszerhasználati és egyéb díjakról az jut eszembe, hogy ha elmész egy jobb étterembe, nem fogják külön kiszámlázni sem a sót sem a borsot, sőt többnyire a ketchupot sem. Normális helyeken ez belefér az amúgy sem olcsó számlák összegébe.
  • sanyicks
    Ha bullshitet akarunk hallani, felhívjuk az elmű szóvivőjét ;) az hogy dupla annyiért adják az áramot mint amennyiért a legdrágábban termelő erőmű termeli azt nem tudod kimagyarázni, sehogy. Főleg nem az elenyésző hálózati veszteséggel, a számítógépek által végzett munkával, és az szoci, elvtársi hatékonytalan irányítással.
  • Csatti
    Látom megint mennyi okos hozzáértő ember gyűlt össze.
    Kamu díjak? Csak nem a rendszerhasználati díjakra gondolsz? Szerinted ingyen van eljuttatni hozzád az áramot a megtermelés helyszínétől? Hálózati veszteségekről hallottál már? Infrastruktúra fenntartása szerinted a sok ezer fémgyűjtő országában talán ingyen van? Diszpécseri rendszerek, hálózatok összehangolása talán ingyen van?

Persze megint előjönnek a szélerőművek... Magyarország területének jelentős része nem alkalmas megtérülő szélerőművek építésére. Ráadásul van egy olyan rossz szokása a szélnek, hogy olyankor fúj, amikor nincs szükség plusz energiára. A sötétzöldek miatt pedig nem is tudjuk eltárolni ezt a fölös energiát, hisz továbbra is csak tervekben léteznek a szivattyús-tározók.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy egyre drágábbak az elektromos áram előállításához szükséges energiahordozók (az urán is).

A napenergia pedig továbbra is csak játék a villamosenergia előállításakor (fűtésre már nem, arra nagyon jó), egyszerűen olyan rossz a hatásfoka ezeknek a rendszereknek, hogy a legtöbb a saját legyártásához szükséges energiát sem hozza vissza élettartama során.

A cikk pedig arról szól, akinek nem lett volna világos, hogy a folyamatos igények ismeretében sokkal hatékonyabban üzemeltethetők az erőművek és így jelentős energiamegtakarítás érhető el, ami látszani fog a villanyszámlákon is (nem fog úgy drágulni a villanyáram, mint ahogy az energiahordozók árának növekedése indokolná).
  • szgege
    Egyik ismerősöm kiszámolta és kiderült,hogy jobban megéri a pénzt betenni a bankba. Épített egy pár ilyen rendszert és azt jött ki belőle,hogy nem hozza be az árát. Másik baj vele ,ha 5 év után elszáll az inverter az + költség. S a napelemet ha jégkár esetére lehet nem árt biztosítani. Vagy erre is valami megoldás akad??
    Továbbra is az a bajom vele,hogy a szolgáltató visszaveszi ezt a drága áramot,mert a legolcsóbb még mindig ami Paks-ból jön. Miért kell nekem ezt a drága villanyt kifizetni? Ha jól emlékszem másutt lehet olyan opciót választani miből épüljön fel a vásárolt villany,úgy nevezett csomagok vannak. Ez olyan mint itthon a zöld áram :DDD.
  • ati40
    Sziasztok!

Bennem már régóta felmerült a kérdés MINEK MÉRNI hiszen lassan annyi féle energiatermelő renszer áll üzembe. Paks 4-es blokk, szél, nap,.
    Az átkosban elhangzott egy kijelentés "Ha beindul Paks nem kell villanyóra".
    XXI. századot irunk mégis visszafelé haladunk.Valakik kivásárplták a magyar szélpiacot mint a cukorrépát????!!Na ennyi.
  • Szefmester
    Gondolom megpróbálta figyelembe venni azt is hogy minden évben emelik majd az árakat legalább egyszer és a jelenlegi villanyszámláját fizeti ki oda úgy hogy nem a villanyért fizet. De meglehet hogy 8-10 év múlva meg te 3x annyit fogsz fizetni mint ő a törlesztőre...utána kell nézni és figyelembe venni az inflációt is, mert sajnos sok olyan "okos" emberrel beszéltem már aki ezt nem tette meg.
  • sanyicks
    azért a szolgáltatóhoz menjél hőbörögni hogy a megújuló energia drágább, hiszen ők szednek le extraextraprofitot abból is. Ők olcsóbban kapják az áramot, és még drágábban adják el ilyen olyan kitalált indokokkal.
  • glomgold
    szgege kérdését (persze forrás és név nélkül Féjszen azonnal továbbítottam az illetékesnek (mármint a szomszédomnak az én nevemben persze, mintha én kérdezném, mivel még egyelőre jómagam is a díjfizetők közé tartozom, és kiváncsi voltam hogy vajon tényleg ugyan mondja már meg vki hogy nekem ez mér éri meg... Válasz (Tőle): Azt nem tudja hogy nekem ez mért éri meg, de neki azért, mert a beruházás törlesztője (mint kiderült számomra is meglepő módon: forint hitelből építette ki a rendszert) úgy lett kiszámolva, hogy a havi törlesztő egybe essen a villanyszámlájával (hogy honnan kapott kamatmentesen 5 gurigát ilyesmire azt nem tom ) de kb 16 évre jön ki neki a futamidő, havi 25.000 FT-tal kalkulálva... ( okosabb én nem lettem de legalább tudjuk hogy neki ez mért érte meg... :D)
  • szgege
    Egyébként a másik ,amit nem értek a geo tarifa akinek geo fűtésre van pénze ,mi a frásznak kell neki kedvezményes villany??? Arról másik dolgokról nem beszélve,hogy kedvezményes villany járt Máv-osoknak,Posta-i alkalmazottnak ,stb. egyéb emberkéknek. Mi a frászért??? Nem értek egyet ezekkel a dolgokkal,nem egyenlő bánásmódot kapsz + még nagyobb egyenlőtlenséget okoz a társadalomban. K.csög egy ország a miénk..
  • szgege
    Ezekkel a dolgokkal csak egy bajom van. A nagy "ész" gazdag csávó megveszi az 5 misis napelemet,aminek az ára a büdös életbe nem térül meg. (megtérülési idő kb. 12 év,inverter gari 5 év ,napelem gari 10 év. Ezen mi a buli?? :)
    Ami ebben cumi ,hogy a gazdag ipse visszatáplál,állami garancia miatt a szolgáltató kénytelen átvenni,mi meg fizethetjük ki ezt a frankó drága áramot miközben az egyébként is tehetős emberke kevesebb számlát fizet. Ez nekem mi a f.szért éri meg??? Megint a tehetősebb fog jobban járni.... Ezért kár volt belépni az EU-ba....
  • trollibusz
    Addig, amíg a becsületesen fizető emberekre hárítják a szolgáltatók az illegális áramfogyasztók által lopott áramdíjat, addig itt sosem lesz igazságos energia díjazás.
  • atomkrumpli
    smart óra havi alapdíj
    smart óra havi szofter frissítés/beállítás
    smart óra információ leolvasása a felhasználó által
    smart óra hálózat fejlesztési hozzájárulás
    smart óra tenger feletti korrekciós viszonyszám
    smart óra által mért kedvezményes díj
    ...

majd ki lesz találva minden, ahogy szokták

• glomgold
    Ugyan nálunk még csak terv, de a szomszédom családi házán (nevezhetjük villának is) pont ezen a héten került felszerelésre egy mini napelem-erőmű, kb. 5 millió forint értékben. Ő már nagyívben tojik a csúcsidőre meg az okosokra, de szerintem sokan tesznek majd hasonlóképpen a jövőben (persze a többiek is kifizetnek majd ennyi pénzt a szolgáltatójuknak persze, áramdíj formájában, több évre elosztva...
  • qwertly
    Biztos,hogy hazudnak még a cikkbe is le van írva,hogy drágulni fog az áram.
  • gemihu
    Szerintem is drágulni fog az áram ,akár lesz okos mérés,akár nem. Sőt eddig se csak az előállítás költsége miatt volt drága az áram.
    Aki eladja,annak az a lényege,hogy meglegyen a mercire,szállodára és gold pályára való pénze. Ha a kisebb fogyasztás miatt kevesebb bevétele lesz,akkor emeli az árat,hogy fedezze a kiesést. Mivel neki is többe kerül az élet,ezért is emeli..
  • sanyicks
    KAMU bekerül az "okos mérőóra díj" a számlára, a sok mostani kamudíj mellé.
  • Cat #1
    nagyon nyomják ezt, de félek én attól, hogy nem lesz olcsóbb semmivel, sőt, a csúcsidőszakokban pont hogy a sokszorosára fogják emelni az áram árát, cserébe éjjel háromkor feleannyiba kerül. Átlagban biztos ki is fog jönni, mondjuk egytől öt óráig felére csökken, este 8 és 9 között háromszorosára nő, és lehet mutatni a statisztikákat, hogy "olcsóbb lett". De jól jár mindenki!