388
  • narumon
    EZ A LÉNYEG! KÖSZÖNÖM!
  • narumon
    "A cikk nem a telítődött piacról szól, hanem a pc-k más eszközök általi kiszorításáról. Márpedig az nem okozza az aranykor végét."

Miért is nem?
  • ClassicR
    Az a baj ezekkel az idétlen kütyükkel (tábla, okostelefon), hogy a gyártók ezekre fognak fókuszálni, emiatt lelassul a PC-k fejlődése.
  • Narxis
    Ezt mondjuk alá tudom támasztani, sőt hozzátenném még, hogy jó páran tabletet vettek a környezetemben mert az "elavult" PC-jüket se használták többre.
  • narumon
    Ha beszarsz is marginális szám jön ki. 100 millió felhasználóról beszélünk? Az gyak. hibahatáron belüli szám. A piac szempontjából ez egy marginális szám.
  • narumon
    "Hát már ne is haragudj, de pont az ellenkezője történik."

Hát te ne haragudj, de pont azért beszélünk egy cikknél mert az történik amit én mondok. Nézz már meg néhány eladási adatot az elmúlt időkből.

"A szoftverek olyan ütemben "fejlődnek" legalábbis az erőforrás igényük nő, hogy amelyik gép korábban elég volt mindenre, az már egy online videót sem szolgál ki."

WTF? Miért? Elfelejtette vagy mi? Környezetemben rengeteg nem geek, nem informatikus hanem átlagember van. Bizon bizony nagy részük 4-5 éves gépekkel van el, tökéletesen.

"Szelektíven ne olvass, mondom ezek csak példák, a rengeteg példa közül. Egy családban abszolúte nem ritka dolog, hogy a család valamelyik tagja, szeretne futtatni erőforrásigényes alkalmazást."

Szerintem meg igenis ritka, hogy egy családban akárki,bárki erőforrás igényes alkalmazást szeretne futtatni.

"De ha van gyerek, szeretne játszani,"

Erre vannak a konzolok - gondolom akkor te is abba a csoportba tartozol aki nem érti miért fogy el 100M+ konzol egy-egy generációban.

"ha van grafikus vénával megáldott ember, vag épp a videózás a hobbija akkor arra kell az erőforrás."

Ezt én értem és egyet is értek. Nekem is ez miatt van viszonylag erős gépem, de azt hidd már el, hogy ezek az emberek vannak kevesebben. Nézz körül ismerőseid körében (akik nem informatikusok és nem geekek), és rájössz, hogy alig van aki erre használja a gépét. Nekem barátaim akik játszanak azok mind konzolon teszik. Sokat megyünk nyaralni, de videót mindig csak én vágok, még egyikük sem vágott soha semmit 4-8 éves gépeket használnak mert bőven elég arra, hogy megnézze a tévé műsort a híreket meg ez emaileket. Mást meg nem is akar. Ergo NEM VESZ PC-t és erről szól az egész cikk.

"Hiába temetnéd a PC-t Mert ha sorra vesszük,"

Nem én temetem ha nem látnád hanem a piac. Nagy különbség! Mi most csak itt beszélgetünk közben a DELL meg azon gondolkodik, hogyan szabaduljon meg a PC üzletágtól mert masszívan veszteséges. Ez neked az aranykor?

"addig erősen kétlem, hogy egy családnál az asztali gépet ki tudják e váltani (ami esetleg lehet egy notebook is, ha van rá pénzük)."

Hopp! Akkor máris kiváltották. Én nem vitatkozom mert nem is érdekel különösebben a téma nekem az számít, hogy amire én akarom használni a terméket arra a legjobb legyen, és az emberek nagy része így gondolkodik. Erre biztonyíték a PC piac zsugorodása - és ebbe nem kell temetést meg mittomén még mit belevenni, ezek TÉNYEK!
  • gforce9
    Fogalmam sincs milyen világban élsz te, hogy az ismerőseid 4-5%-a jut tovább a facebooknál.
  • xrt
    Amit írsz abban igazad van, de még mindig nem olvastad a cikket. A cikk nem a telítődött piacról szól, hanem a pc-k más eszközök általi kiszorításáról. Márpedig az nem okozza az aranykor végét.
  • narumon
    "A PC, az PC, aki nem ragad le a Facebooknál, meg az Angry Birds-nél, az mindig is PC-t fog használni."

Így van. Azaz a piac 4-5%-ának PC kell.
  • narumon
    Egyrészt egyetértek az elejével, csak a végével nem. Mert a vége nem ott kezdődik mikor senki nem akar venni hanem amikor lényegesebben kevesebben akarnak venni (itt tartunk évek óta). Jó ideig megmaradnak még az asztali PC-k, de látható az eladási adatokból, hogy folyamatosan lassul a piac, sőt most már van, hogy csökken, ez pedig azt jelenti bizony, hogy nehéz megélni a piacon. Amelyik piacon meg nehéz megélni az minden csak nem aranykor. [Ugye ha valaki 95-ben nyitott mondjuk egy PC boltot akkor még tök bénán is kurvajól megélt belőle akkora volt a kereslet - ma meg azt látod, hogy a legtöbb bezárt, egyre kevesebb van a városban, és a nagy cégek is más irányokat vesznek mert ez eladásaik béka segge alatt - lásd SG-n másik cikkben DELL, korábban IBM, HP és sorolhatnám)
  • xrt
    ""Akkor nézzük meg, hogy a világ informatikai felhasználóinak hány százaléka használ BF3-at, Photoshopot és Coreldrawt. Jah hogy marginális szám jött ki? Akkor miről beszélsz?""

Dupla idézet, tudom te is idézted, az általad írt választ folytatva:
    Nem kéne lekorlátozni 20 év alá aki magas grafikai teljesítményt igénylő játékkal játszik. Ma ez a határ úgy 45 év és azalatt van. A 45 év körüliek az első generáció akik már gyerekkorukban rendszeresen találkoztak számítógéppel.
    Ennek a generációnak már nagy eséllyel gyermeke is van, és mivel 90% eséllyel volt számítógép a házban már ők is játszanak nem csak a szüleik. Ez már alapban nem kis szám.
    Erre jön még azoknak a sokasága akik teljesítményigényes programokat (felsorolást hagyjuk, rengeteg van belőle) használnak.
    Ettől a pillanattól nem is annyira marginális a szám. Jó elhiszem, hogy a munkahelyen elég egy alapteljesítményű kütyü, de otthon sok embernek van szüksége egy erős vasra. (Nem csak a magyarországi életszínvonalra kell gondolni.)
  • Attila1234
    Egem személy szerint teljesen hidegen hagy, hogy mi számít menőnek, egészen addig, amíg lehet alkatrészeket kapni az asztali PC-khez is. Van notebookom, okos telefonom és hamarosan beújítok egy tabletet is, de mindegyiket használni fogom, csak másra. A PC marad melóra, játékra, tárhelynek. A notebook az esti casual netezéshez, meg ha mennem kell valahova. A mobil arra kell, hogy gyorsan és bárhonnan el tudjam érni a netet. Tabletet azért nem vettem még, mert egyelőre reménytelenül túlárazottak a minőségi darabok, a másik pedig az, hogy nem tudom még igazán beilleszteni a workflow-mba. Az az igazság, hogy egész nap a gép előtt rohadok, és nincs igazán igényem arra, hogy állandóan a táskámban legyen még egy ketyere. Persze ez szubjektív, majd még kialakul.
  • gforce9
    "Te meg ott tévedsz, hogy ezért új gépet kéne venni. Erre tökéletesen elég egy akár 4-5 éves gép is. Ergo igaza van a cikknek; vég az aranykorszaknak amikor félévente max évente gépet cseréltél. Amelyik PC-vel pár éve videót vágtál az tökéletesen alkalmas most is rá, ergo nem veszel újat. Erről szól az egész cikk, nem pedig arról, hogy a már meglévő otthoni géped hirtelen nem lesz jó.
    Én geek voltam régen; új hardver, mindig ujdonságok. A megjelenéskor vettem egy ATI HD4850 kártyát. (Jópár éve). Azóta ezt használom tervbe sincs csere véve. Tökéletesen elég bármire amire használom, a legtöbb embernek még ekkora igénye sincs."

Hát már ne is haragudj, de pont az ellenkezője történik. A szoftverek olyan ütemben "fejlődnek" legalábbis az erőforrás igényük nő, hogy amelyik gép korábban elég volt mindenre, az már egy online videót sem szolgál ki. AZ már más kérdés, hogy ezeknek a szoftvereknek az erőforrás igénye indokolt e, de a tendencia ez. Nekem amire használom elég egy p4 laptop, de egy család igényeit nem szolgálja ki. Fejleszteni kell az asztalit is. "ATI HD4850" most te viccelsz? Ki beszélt arról, hogy le kéne cserélni ezt? Ennek a teljesítménye bőven több, mint bármelyik mobileszközben lévő megjelenítő gpu. Ez ha nem kell brutáljátékokra illetve van mellé egy 2-4 magos cpu sok rammal, akkor emellé max veszel HDD-t ha kevés a hely.

"Akkor nézzük meg, hogy a világ informatikai felhasználóinak hány százaléka használ BF3-at, Photoshopot és Coreldrawt. Jah hogy marginális szám jött ki? Akkor miről beszélsz?"

Szelektíven ne olvass, mondom ezek csak példák, a rengeteg példa közül. Egy családban abszolúte nem ritka dolog, hogy a család valamelyik tagja, szeretne futtatni erőforrásigényes alkalmazást. Nyilván nem a nagymama. De ha van gyerek, szeretne játszani, ha van grafikus vénával megáldott ember, vag épp a videózás a hobbija akkor arra kell az erőforrás. Nem árt az sem, ha megvesznek egy hardvert, gond nélkül csatlalkoztatható legyen. Hiába temetnéd a PC-t Mert ha sorra vesszük, hogy a pc-notebook-tablet-okostelefonok közül, melyiket lehet a legszélesebb szoftveres és hardveres periféria palettával használni, még van hová fejlődnie a kütyüknek. És míg ezek a kütyük nem kezdenek el valami szabvány felé elmenni, addig erősen kétlem, hogy egy családnál az asztali gépet ki tudják e váltani (ami esetleg lehet egy notebook is, ha van rá pénzük).
  • ClassicR
    Mire alkalmasak a tábla PC-k, okostelefonok? Facebookra, meg angry birdsre. Ennyire debil, együgyű társadalom alakul ki? Még a laptopot se lehet annyi mindenre használni, mint a PC-t. Azonos árban a PC jóval erősebb, mint a laptop és a laptopnak jóval kisebb a monitora, mint amit egy átlagos PC-nél használunk.

A PC, az PC, aki nem ragad le a Facebooknál, meg az Angry Birds-nél, az mindig is PC-t fog használni.
  • Pierre75
    És ezt elnevezzük fejlődésnek...
  • Pierre75
    Épp ezt akartam magam is hozzátenni. Irodai munkára is ezek jelen állapotukban alkalmatlanok, tehát az üzleti szektorba nem tör be ezekkel, az átlagfelhasználó (e-mail, youtube, böngészés, multimédia) igényeit egy asztali pc vagy laptop is kielégíti.
    Más kérdés, hogy fogyasztói társadalmunk termékeinek döntő többsége alig éli túl a garanciaidőt, akkor pedig a szemét körforgásának elve szerint vehet újat, na akkor jön az agymosás, hogy vegyen egy számára akár kényelmetlen vacakot, ha már a szomszédnak is az van.
  • Piel
    "Az asztali számítógépek, a laptopok, a táblagépek és az okos-, illetve a mobiltelefonok mellett hamarosan további eszközök is becsatlakoznak,...
    Az asztali gépek mellé megvesznek minden féle kütyüt az emberek, de ez szerintem akkor sem az asztali PC korszak halálát jelenti. Alkalmas pillanatban én is fogok venni egy újat a régi helyett, mert a többi soha nem tudta helyettesíteni. Ami hiányzik mindenből: hatalmas tárhely, nagy monitor, és a perifériák csatlakoztathatóságának sokasága.
    Az igaz ugyan, hogy nem cserélgetem fél évente az alkatrészeket az asztaliban mint régen, de még mindig használom, mert a játékon kívül mindenre alkalmas. Gondolom még nagyon sokan így vannak vele. A vége majd akkor kezdődik, ha már asztali PC-t senki sem akar venni.
  • jackoneill90
    Egy kérdés. szuper táblagépek meg ilyen csuda dolgok. Nem melegednek ezek? ELőbb utóbb nem ugyanoda jutna mint a pc, hogy hűteni kéne mert nem elég az a hőleadás amit a környezetnek ad át?
  • willcox
    Mondod te, akinek az aláírásában ott van a konfigurációja. Azokat biztos csak találtad, igaz? Szegény "nyugdíjas"! Ennyire nem kéne irigykedni.

PS: látod, azt le sem írtam, hogy korábban mennyiért vettem az asztali gépeimet, mert akkor biztosan megütött volna a guta.
  • Tetsuo
    Bar szemelyes velemeny es a kutya sem kerdezte, :) de en az asztalit preferalom.
    Tobbszor volt mar laptopom is, paromnak is az van, de vhogy mindig kicsi, kenyelemetlen vacaknak erzem. Sok altalanos feladathoz persze nem is a szamitasi teljesitmeny a kicsi. hanem minden egyeb. Ha meg kulonbozo periferiakat kotok ra, akkor mar csokken a hordozhatosaga, vagyis az, ami az elonye. Raadasul, nekem a hordozhatosag nem is olyan fontos.
    Amator hobbimhoz, a zeneszerkeszteshez, pedig eleve sokkal jobb egy asztali gep.

Persze, egyre tobb embernek eleg vagy akar jobb a laptop ill. sok ember most fordul a szamitogepek vilagahoz a web2 es hasonlo lehetosegek vagy eppen kotelezettsegek miatt, nekik a tabletek is nagyon jok, vagy jobbak, mint a helyhezkotott asztali PC.

Igen. Az asztali PC aranykora talan veget ert es uj kategoriak jelentek meg a szinen egyfajta piaci fulket kitoltve, de a PC fulkeje is megmarad, csak kicsit kisebb. :)
  • kriszwells
    Én se hiszem, hogy egyik napról a másikra eltűnnének a PC-k. Az is igaz, hogy lassan másfél éve, hogy laptopot használok, de már nem vennék asztali pc-t. Ez előtt volt egy 2001es konfigom azt használtam 2010 novemberéig, azóta meg egy kb 90 ezer forintos laptopot, netezni, filmet nézni (bár inkább kiírom és tv-n) zenét hallgatni, szöveget szerkeszteni, képet váni kb ennyi, erre pont elég, hordozni nem hordozom, csak itthon ölbe, meg ágyból használom, a szoba szűke miatt a pc asztal is kikerült. Játékok, amikről le kell mondani mert nem sok minden fut rajta, de hát azok már régi gépen se mentek, szóval már egy ideje nem játszottam semmit. De nem hinném, hogy ha új gép kellene, akkor pc-t vennék, mert megszoktam, de biztos hogy tabletet sem.
  • breckinridge
    "Állította ennek valaki is az ellenkezőjét? Senki nem állította, hogy az asztali PC ki fog halni."
    Miért kell kötekedni? Leírtam egy véleményt, nem pedig válaszoltam egy kérdésre. Zavar?
  • xrt
    "Pedig erről szól az egész. Ha ritkábban cseréled akkor kevesebbet adnak el. Ha kevesebbet adnak el akkor csökken a bevétel. Ha csökken a bevétel akkor egyre kevésbé jó üzlet. Akkor melyik része nem igaz a cikknek szerinted? Melyik részét kell megmagyarázni?"

Esetleg olvasd el az egész cikket (umm a kép alatt is folytatódik). Rá fogsz jönni a cikk nem azért jósolja az aranykor végét mert a piacok telítődtek.
  • narumon
    "Én nem látom a PC halálát a középtávoli jövőben. A bővíthetőség, a relatíve olcsó javíthatóság és alkatrészek fenntartják a PC-t."

Állította ennek valaki is az ellenkezőjét? Senki nem állította, hogy az asztali PC ki fog halni.
  • narumon
    "Attól, hogy nem veszek új asztali gépet (mint sokan mások is), nem kellene eltemetni az asztali PC korszakot. Legalábbis szerintem."

Pedig erről szól az egész. Ha ritkábban cseréled akkor kevesebbet adnak el. Ha kevesebbet adnak el akkor csökken a bevétel. Ha csökken a bevétel akkor egyre kevésbé jó üzlet. Akkor melyik része nem igaz a cikknek szerinted? Melyik részét kell megmagyarázni?
  • narumon
    "Ebben szerintem tévedsz, mert egy családnál az általad felsoroltak mellett előforduló dolgok: Játszani akar a gyerek. Családi videókat kell tárolni, vágni, esetlegesen cd-re-dvd-re írni. A gyereknek otthonra nem árt egy nyomtató is,"

Te meg ott tévedsz, hogy ezért új gépet kéne venni. Erre tökéletesen elég egy akár 4-5 éves gép is. Ergo igaza van a cikknek; vég az aranykorszaknak amikor félévente max évente gépet cseréltél. Amelyik PC-vel pár éve videót vágtál az tökéletesen alkalmas most is rá, ergo nem veszel újat. Erről szól az egész cikk, nem pedig arról, hogy a már meglévő otthoni géped hirtelen nem lesz jó.
    Én geek voltam régen; új hardver, mindig ujdonságok. A megjelenéskor vettem egy ATI HD4850 kártyát. (Jópár éve). Azóta ezt használom tervbe sincs csere véve. Tökéletesen elég bármire amire használom, a legtöbb embernek még ekkora igénye sincs.
  • narumon
    "Egyébként ez a pc-nek vége témát 5 évenként mindig elsüti valami hülye."

És ha megnézed az adatokat akkor úgy is van.
  • Molnibalage
    A 3 éves PC-m teljesítményét el nem érő notik ára is ma 200k. A gépem me ennek feléből is simán kijön. Röhej...
  • narumon
    "Ez csak 1 példa volt a tricsillió közül. Folyatom akkor: ide azt a konzolt, amin fut photoshop és coreldraw."

Akkor nézzük meg, hogy a világ informatikai felhasználóinak hány százaléka használ BF3-at, Photoshopot és Coreldrawt. Jah hogy marginális szám jött ki? Akkor miről beszélsz?
  • breckinridge
    Érdekes volt végigolvasni a vitát. Java részben hitvita, semmi más. Nekem otthonra kell a billentyűzet, nagy monitor, egér, kényelmes bőrfotel, előttem asztal. Hogy honnan jön a teljesítmény, az nem érdekel. Ilyen kis bizbaszok, mint okostelefon, tablet nem érdekelnek, mert sz*rás közben könyvet olvasok.
    A notin kényelmetlen gépelni, viszont mobilitásra kell. Játékra kell a pc, mert azok, amivel én játszom nincsenek konzolra és nem is lesznek (hallott valaki pl a HPS játékairól?, de HoI, EU, Vic, PES, FM), notin meg kényelmetlenek.
    Tehát van egy pc-m és egy gyenge notim. Az előbbire három évenként 80-100k-t kell költeni újítani, a notim 4 éves, előreláthatólag évekig fogom még használni.
    A dokkolásos megoldás nem tűnik rossznak, de olyan noti, ami elég erős normális dokkolóval elég borsos. Viszont ha elavul, akkor mindenestől cserélni kell, tehát három évenként nem 80-100k-t kell beletenni, ráadásul nem is bővíthető (pl. plusz vinyó, memória).
    Én nem látom a PC halálát a középtávoli jövőben. A bővíthetőség, a relatíve olcsó javíthatóság és alkatrészek fenntartják a PC-t.
  • hunwhite
    Arra, hogy nem a szakmai válasz a lényeg számodra hanem a villogás, hogy te megengedhetsz magadnak 250-300 eft-os laptopot...
  • Gyuszopapa
    Egyről nem igazán esett szó még,a mobilinternet előfizetési dijjakról.
    Bakker én a 25/5 megabites netért fizetek 4125ft.Korlátlan használat,ha játszom nagyon kicsi a szerverelérési időm,megbízható 7 éve van itthon ahol most lakom netem talán 4-5 olyan eset volt hogy nem volt net.
    Most nézem a t-mobile kínálatát.Net&Roll díjcsomag 6990ft,ebben 16 giga havi forgalom.
    Van olyan nap hogy van 20-30 giga letöltésem steamre játék stb.
  • torreadorz
    Senki nem is mondta hogy a gyártók megszünnének. Arról volt szó hogy a PC, ami jelenleg az asztali számítógép szinonimája, szép lassan meg fog szünni, ki fog halni.

A gyártókat ez olyan szempontból érinti, hogy alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez. Ha nem teszik, akkor könnyen úgy járhatnak mint korábban a commodore, amiga és társaik, egyszer csak azt veszik észre, hogy pl. a semmiből jött okostelefon gyártók lenyomják őket.
  • thsanyi5
    Ez egy kicsit általánosításnak hangzik, ebben az esetben nagyon nem igaz. Illetve ahogy korábbi hozzászólásomban írtam a notebook egy pc. Mára már az összes mobil, asztali gép, táblagép, notebook, laptop, konzol a pc egy formája. Méretben, teljesítményben és támogatott oprendszerben térnek el. Csak azért mert a gyártó innen fogva nem asztali géphez gyárt alaplapot vagy processzort attól még nincs vége mindennek.

A következő gépem mindenesetre még mindig asztali lesz, bár gondolkodom az itx méretben atx helyett.
  • torreadorz
    "Attól, hogy nem veszek új asztali gépet (mint sokan mások is), nem kellene eltemetni az asztali PC korszakot. Legalábbis szerintem"

az a gebasz, hogy akinek viszont már elavul a pc-je, az nem újabb pc-t vesz, hanem pl. egy notebookot.
  • Piel
    Csökken a PC eladások száma? Telítődik a piac? Kevesebb a pénzük az embereknek? Ki hitte volna! Mintha valami gazdasági válságot emlegettek volna a médiában!
    Mindenkinek a saját igényei szerint kell kiválasztania az eszközt amit használni szeretne. A marketing duma csak arra szolgál, hogy a bizonytalanok zsebéből kihúzza a sok pénzt.
    Van egy régi asztali PC-m (2006-os), amit eszemben sincs kidobni mert még időnként rá van szüksége a családnak. Igaz néha kicsi pénzért fejlesztgettem ezzel-azzal. Az asztalinak is megvannak az előnyei.
    Van egy notebookom amit direkt munkára, hurcolászásra, netezésre és olvasgatásra vettem. Kevesebb zaj, kisebb fogyasztás. Ennek is vannak előnyei.
    Egyenlőre eszemben sincs, kidobálni azt ami tökéletesen kiszolgál. Gondolom sokaknak van már asztali PC-je, és ők is csak akkor fogják kicserélni, ha már nem elegendő a teljesítménye vagy esetleg tönkre megy. Attól, hogy nem veszek új asztali gépet (mint sokan mások is), nem kellene eltemetni az asztali PC korszakot. Legalábbis szerintem.
  • Bagoly81
    elég vegyesek a forum hozzászolások,

nekem egy galaxy s 2 öm van

kékfogon lehet egeret csatlakoztatni rá egyböl volt egér kurzor
    kékfogon csatlakozattam rá billentyüt is, az is ment
    mini usb-n kersztül lehet hdmi s tvre kötni
    wifin keresztün ftp-t létrehozva lehet rá másolni
    bsplyerrel a video.rar-t betömöritve lejátsza.
    lehet rá kapni miniusb- usb átalakitot tenni..
    ha ezeket megcsináld van egy mini számitógéped,
    egy ipddal, remekül el lehet lenni internet mail használattal pc nemkell...
    játékra ott a konzol
    lehet pc nélkül is élni, csak legyen net meg pár okos dolgod

szoval én megértem azt aki ilyet mond. de azért egy jó pc, vagy laptop hiányozna.
  • wraithLord
    Szerintem ez miatt inkább "fájjon" a feje az asztali PC gyártóknak.
    Egyrészt nekem aztán hótmindegy, hogyan néz ki és mekkora a számítógép, amin dolgozom, játszom stb. csak tökéletesen alkalmas legyen ellátni a feladatát.

Az asztali PC csak egy formája a PC-knek, nyilván, ha kisebb formátumban is meg lehet oldani ugyanazt, akkor minek a nagy...
    Persze, amíg a kicsi marhadrága lesz, addig jobban megéri a nagy. És egyszerűbb korszerűsíteni is, mert nem kell feltétlenül másikat venni, csak kicseréled benne a leggyengébb láncszemet képviselő alkatrészt, és 1-2 évig még használható marad...
  • torreadorz
    Nézd meg az eladási számokat.
  • thsanyi5
    Én is kb így gondoltam. Most még az asztali gépek előnye a nagyobb teljesítmény. De ahogy jönnek fel a kicsik, azok is egyre jobban képesek kielégíteni az átlag igényt. Míg végül már az olyan kicsik is képesek erre, hogy a mobilitás már nem lesz luxus. Persze a billentyűzet, egér és nagyobb monitor igénye megmarad. De az vagy helyi perifériára csatlakoztatva megoldható (pl otthon a tv-n nézed a mobilról a filmet, vagy ott látod a játékot), vagy pedig ha eljutunk addig akkor holografikus kijelzőkkel is képes lehet egy mobil telefon méretű gép arra, hogy értelmesen filmet nézzünk rajta. Van már zseb projektor és vannak próbálkozások a 3D hologramokra is.

Az világos, hogy ez a gyártóknak nem jó. De a nagyobbak kiszorítják a kicsiket. Csak tippelni lehet mi lesz. De most errefelé megyünk.