388
-
szgege #148 Szerintem a legtöbb tablet felhasználó elég hamar rájön,hogy eléggé ráfázott. Hiszen ahogy fejlődik a webfelület és egyre több erőforrás kell akár egy böngészéshez is,rájön hogy jól csőbe húzták. Akinek meg jobb műszaki rálátása van a PC-kre és tabletre rájön ,hogy átvágás. De ahogy látom ,már más is megjegyezte hogy butább mint egy egyező áru notebook.
Ez is egy divat hullám ,aztán majd lesz helyette más. A pc meg marad a piacon,ugyanis ha teljesítmény kell csak ezzel tudod megoldani. S egy kis video vágás vagy video konvertálás bármelyik családban előfordul. :D
Eleve ha azt nézed a tabletek ,sokkal kisebb felületen helyezkedik el,mint egy pc. Aki már próbált média pc-t összerakni tudja miről beszélek. Ahogy csökken a méret és a teljesítmény felvétel,annál jobban vagy rákényszerülve hogy kompromisszumokat kell tenni.. -
dyra #147 Persze ugye a notebook is PC, de az előző hozzászólásomban az asztali PC-re gondoltam. -
dyra #146 "hogy a PC az egy kihaló félben lévő állatfaj."
Kiválthatatlan, egy csomó embernél nálam így nálam is. Évtizeden belül nem tudom elképzelni, hogy mást használjak.
1. Annyi adatom van amennyit nem tudok fellőni felhőbe (meg nem is akarok).
2. Egyszerre több virtuális gép mükszik amik szépen eszegetik az erőforrásokat.
3. Opera, Firefox, Chrome folyamatosan nyitva mindegyikben 20 - 30 fül. Ezen kívül sok kis apróság mint pl mikro torrent különböző szerkesztők.
4. TV rákötve a gépre gyakran valami HD film megy vagy mese a gyerkőcöknek de van, hogy csak a youtube a másodlagos kijelzőn.
5. 22" IPS paneles moncsi tükröződő felület nélkül normális kábeles (ezt hangsúlyoznám mert a wifi, bluetooth kicsit lassú a kábelhez képest) billentyűzet és egér.
Na ezeket emberi áron olyan 10 éven belül nem fogja tudni egy okostelefon sem. Egy tábla sem, és egy notebook sem.
Még jó sokáig meglesz az a réteg akinek PC kell. -
WoodrowWilson #145 Szólhatnál erről a gyártóknak is, úgy látszik ők nem tudnak róla, vagy csak 8 éves termékeket árulnak. -
finizlik #144 Az hagyán de Laptopot nem gyártanak vagy 8 éve mivel Notebook-van :D -
xrt #143 "Ezzel szemben a legtöbb cég 2-3 évente cseréli az alkalmazottak mobiltelefonját. Vajon melyik a nagyobb biznisz... "
Az élelmiszeripar sokkal nagyobb piac mint a mobiltelefonok kereskedelme, tehát szerinted ez alapján haldoklik a mobilpiac? Mert kb. ezt mondtad. :)
Egyébként nem kevesebb a PC, csak akkor ha azt mondjuk a mobilok számához hasonlítjuk... -
willcox #142 "mire valaki eljut oda hogy elavult a PC-je és lecserélné, addigra nem új PC-t fog venni, hanem pl. egy laptopot." - ekkora hülyeséget ne írjál. Ugyanis a laptop is PC. Még ha asztalit írtál volna, akkor nem égtél volna be. -
torreadorz #141 Igen, óriási biznisz kiszolgálni a cégeket, akik 10 évente 1x vesznek új PC-t... (vagy még akkor sem).
Tudnám említeni, hogy a Microsoft baja ugyanez volt a Vistával, a cégek se új számítógépet nem vettek, se az operációs rendszert nem voltak hajlandóak lecserélni.
Ezzel szemben a legtöbb cég 2-3 évente cseréli az alkalmazottak mobiltelefonját. Vajon melyik a nagyobb biznisz... Arról már nem beszélve, hogy a marketing és menedzser részlegeken már most is a laptop a menő, PC-je ma már csak az egyszerü melósnak van. Hihetetlen hogy nem gondolkoztok. Régen minden full PC volt. Ma akármit nézel, akár a háztartásokat, akár a munkahelyeket, azt látod hogy egyre több és több a mobil eszköz és egyre kevesebb a PC. Még eltelik 1-2 év, és nem az lesz a választás hogy okostelefont vegyek-e vagy nem, hanem egyszerüen nem lesz más. Na mindegy, én nem akarok senkit meggyőzni, majd rájöttök magatok is pár év múlva amikor 10-ból 8 számtech eszköz valamilyen laptop, tablet vagy okostelefon lesz, hogy a PC az egy kihaló félben lévő állatfaj. -
Komolytalan #140 PC-t meg laptopot ma is ugyanaz gyártja. Tabletet meg csak azért nem, mert a PC gyártók látják, hogy ez az ARM-os bohóckodás nem ér annyit, hogy belevágjanak. Majd ha jönnek a normális teljesítményű, tabletbe szánt, PC-vel kompatibilis Intel procik, akkor megcsinálja a Dell, HP, stb is a saját tabletjét, és eladja ugyanannak, akinek 10 éve az asztali PCjét, ma meg a notebookját adja. Egyelőre telefongyártók játszótere a tablet piac, de ez a PC gyártókat szerintem mérsékelten zavarja. -
#139 Igen lezárult, most jön a gyémántkorszak :)) -
karesz6 #138 Szó sincs a pc végéről. Egyszerűen telítődött a piac aki meg tudja engedni már vett pc-t és nem cserélgeti évente mert így is kb 4-5x teljesítmény van az átlag gépben mint szükséges.
Én tuti hoznék egy olyan törvényt hogy a kihasználatlan processzoridőt kötelező legyen neten "elérhetővé tenni". Azt állambácsi eladná az így befojó pénz fele meg mondjuk az adót csökkentené.:P -
cateran #137 Cegenkent meg 2-3-4-5-6-7-8-9-10-100, stb.....a pc-ket -meglepo modon- nem csak csaladok szoktak venni...Ennyit arrol ki el alomvilagban... -
torreadorz #136 Én narumon-nak adok igazat. A többiek meg álomvilágban élnek, de majd felébrednek.
Csak annyit mondanék (amit korábban is irtam), hogy mig asztali PC-ből családonként jó ha egy van, addig telefonból családonként 3-4 (létszámtól függően), ráadásul a telefont az emberek jó része 1-2 évente cserél. A szakemberek jól látják, sokkal nagyobb biznisz 2 évente eladni 3 okostelefont egy családnak, mint 10 évente egy PC-t.
Továbbá a notebookok de még a tabletek is olyan gyorsan fejlődnek, hogy mire valaki eljut oda hogy elavult a PC-je és lecserélné, addigra nem új PC-t fog venni, hanem pl. egy laptopot. Mert már ma is olyan tudásuk van, ami bőven kielégíti az igényeket. Az meg hogy egy új laptop 30e forinttal drágább mint egy PC senkit nem érdekel, nálunk szerencsésebb országokban meg még ennyire sem számít ilyen kicsi árkülönbözet.
Persze akinek az az első kérdése hogy a BF3 megy-e rajta azt úgysem lehet erről meggyőzni, csak azt nem veszi észre hogy ma már az informatika tömegáru lett, és a hardcore gamerek ma már csak marginális csoportot jelentek. Egyszerüen elhaladt az idő. -
Komolytalan #135 "Egy dolgot felejtesz el. Egy DELL-nek aki abszolút PC-re van berendezkedve abszolút nem jó ha a tablet fele tolódik a piac ahol marginális a jelenléte és rengeteg fejlesztéssel tudna csak megkapaszkodni. Tehát nem ő irányít efelé hanem próbál(na) menni egy olyan úton ahol nem megy tönkre, mert ugye itt volt a cikk, hogy a PC üzletága mára már veszteséges. (ugye IBM már évekkel ezelőtt eladta, HP-é szintén veszteséges)"
A HP nem azért akarta eladni a PC üzletágát, mert veszteséges lett volna, hanem azért, mert (szerintük) nem termelt elég nyereséget (5%-ot termelt kb, évi 2 milliárd USD körül). A Dell szintén nyereséges, más kérdés hogy ő is inkább a nagyobb haszonnal kecsegtető "üzleti megoldások" területet erőltetné, nem a sima PC eladást. Amiért meg nem úgy megy nekik a szekér, ahogy, az nem a tabletek, hanem pl. az Asus, aki nemhogy felnőtt hozzájuk, de meg is előzte őket (pl trendiségben csak az Asus cuccok veszik fel az almás cuccokkal a versenyt). -
Komolytalan #134 Szerintem szó sincs itt a számítástechnikai piac zsugorodásáról. Tudod milyen piac zsugorodik? Az új autó piac. Az új lakás piac.
A számítástechnikai piacon amit láthatunk az a piac átrendeződése, és ezzel együtt bővülése. Az hogy te 4 év után kiszálltál a mókuskerékből az személyes gyász - nem találtad a helyed az új rendszerben, nem volt erőd váltani - így jártál. De ettől még igaz az, hogy ahol eddig számítógépet használtak, ott ezután is valami programozott eszközt fognak használni. Ez az eszköz lehet számítógép, mobiltelefon, tablet, ipari PDA, okos tv, okos autó - akármi. Ahogy 10 éve is lehetett számítógép, mobiltelefon, ipari PDA - okos*, meg tablet nem nagyon volt akkor. Tökmind1 hogy mi ez az eszköz, mindre kell szoftvert, tartalmat fejleszteni, mindet kell karbantartani, supportálni, stb. Ma egy cégnek sokkal többet kell szoftverre költenie, mint 15 éve, mivel a versenyképességhez több, bonyolultabb, és drágább szoftverek kellenek. Emiatt sokkal több fejlesztő kell, mint amennyi 15 éve kellett. Ez kompenzálja azt, amennyivel kevesebb PC-t adnak el. Az autókban 15 éve még alig volt elektronika, ma már az autó fele elektronikus cucc. Aki látja ezt, az fordulhat pl a beágyazott rendszerek felé.
Formálódik, szegmentálódik, töredezik a számítástechnika piaca - teheti ezt azért, mert nő. A PC (akár asztali, akár notebook, mert különbség már kevés) nincs veszélyben. Ahogy a notebook nem ölte meg az asztali PC-t, hanem felnőtt hozzá, úgy a tablet se tudja megölni a PC-t, hanem fel kell nőnie hozzá. Ez lesz vagy 10-15 év - persze egyeseknek most is megfelelt, ahogy 98-ban is volt már ismerősöm, akinek elég volt egy notebook, az akkori asztali gépek teljesítményének töredékével. -
#133 "Azt kéne észrevenni, hogy azok az általad egekig magasztalt szakemberek abból keresik a nagy zsozsót, hogy minél több kütyüt rásóznak a jónépre, teljesen totál lesz*rják, hogy mi a szükséges, vagy mi nem."
Egy dolgot felejtesz el. Egy DELL-nek aki abszolút PC-re van berendezkedve abszolút nem jó ha a tablet fele tolódik a piac ahol marginális a jelenléte és rengeteg fejlesztéssel tudna csak megkapaszkodni. Tehát nem ő irányít efelé hanem próbál(na) menni egy olyan úton ahol nem megy tönkre, mert ugye itt volt a cikk, hogy a PC üzletága mára már veszteséges. (ugye IBM már évekkel ezelőtt eladta, HP-é szintén veszteséges)
"Semmiféle logikus indok nincs mögötte, hogy ennyiféle mobilvackunk legyen."
Ha csak nem annyi, hogy az ember egyre kényelmesebb és mivel az informatika a napi élet szerves része, így szereti azt kényelmesen bárhol használni.
"Most a tabletben meg az ilyen vackokban több a pénz, ennyi. Marhára nem érdekli őket, hogy mennyire igaz az az állítás, hogy kiváltja a tablet a pc-t vagy nem. Pénzért csinálják, nem a 2 szép szemedért és nem is azért, hogy a kedvedben járjanak."
Egyetértek, csak az a gond, hogy most megint lehülyézted az összes nagy PC gyártót és megint nem veszel tudomást arról, hogy folyamatosan mennek tönkre vagy kerülnek nehéz helyzetbe ezek a cégek, és ha megnézed akkor a PC gyártók pont, hogy későn reagáltak a helyzetre, mert a tablet piacot nem ők húzzák hanem az apple meg a Samsung a többiek meg most jöttek rá ha nem váltanak akkor tönkre mennek. Ez nagyrészt ellent mond a te elméletednek.
"de ne akard már azt elmagyarázni, hogy egy átlagembernek megéri 100k-t kicseszni az ablakon 2-3 évente csak azért hogy az ágyból facebookozhasson vagy a gyereknek jobb megvenni a konzolt 100k-ért, mint a gépen fejleszteni kicsit ennek a töredékéből."
Máshogy gondolkodunk mert az átlagember (rugszkodj már el a kibaszott Magyarországtól) 100k-t kicsesz 3 évente az ablakon, megveszi a konzolt 50-ért (milyen 100???) a gyereknek és marad neki még arra is, hogy kocsit cseréljen hiszen a fizetése 600-700e forint ha nem keres jól, ha a középosztályhoz tartozik és nem szerelőcsarnokban dolgozik akkor meg 700-900e forint a fizetése. Cserébe nem kell a gyerekkel veszekedni, hogy apu videót vágna engedd oda büdös kölök, meg nem kell kényelmetlen görnyedésben egy újságot vagy könyvet olvasni az asztali gép előtt mert kényelmesen lehet ágyból tableten.
"Attól, hogy ezek a "szaktekintélyek" behülyítik a világot, nem feltétlenül kell elfelejteni gondolkodni is. Mostmár tényleg befejeztem :D"
Csak megint azt felejted el, hogy a te igényeidet nézed ahhoz igazítod a gondolkodást. Most voltam kint Svájcban barátomnál (tegnap jöttünk haza), abszolút átlag munkás egy síma alkalmazott egy programozó cégnél, péntek este elvitt minket kajálni étteremben 65.000 forintnyi svájci frankot hagyott ott a vacsiért (4fő). Akkor miért lenne drága ugyanennyi pénzért egy tablet? Vagy egy ipad két-három vacsora áráért?
Még mindig csak Magyarországban tudsz gondolkodni ahol pár ezer eszközt adnak el a százmilliókhoz képest, ergo nem piac, nem is rólunk szól ez az egész. -
gforce9 #132 Nem tudom megállni... én vagyok a hülye tényleg... vitatkozok triviális dolgokról. Azt kéne észrevenni, hogy azok az általad egekig magasztalt szakemberek abból keresik a nagy zsozsót, hogy minél több kütyüt rásóznak a jónépre, teljesen totál lesz*rják, hogy mi a szükséges, vagy mi nem. Semmiféle logikus indok nincs mögötte, hogy ennyiféle mobilvackunk legyen. Az indok mögötte pusztán annyi, hogy így lehet bazinagyot kaszálni. Most a tabletben meg az ilyen vackokban több a pénz, ennyi. Marhára nem érdekli őket, hogy mennyire igaz az az állítás, hogy kiváltja a tablet a pc-t vagy nem. Pénzért csinálják, nem a 2 szép szemedért és nem is azért, hogy a kedvedben járjanak. Ha ehhez az szükséges, hogy évente új tabletet hozzanak ki és még bele is hazudják az ember képébe, hogy ez milyen nagyonjó és nélkülözhetetlen, akkor meg is teszik, pontfullra nem érdekli őket, mi ésszerű és mi nem. Nekik a pénz számít és ennyi. Persze ezt nyilván nem fogják leírni egy sajtótájékoztatón, de aki ezt nem látja az egyszerűen vak. Jelenleg ezzel a módszerrel lehet a legtöbb pénzt lehúzni az emberekről. Ennyire egyszerű a tablet-okostelefon-hype oka. Az igaz, hogy a világ így működik. De attól ez nem lesz ésszerű és normális, követendő példa. Persze, te mehetsz az aktuális divatirányzatok után, amiket ezek a nagy "szaktekintélyek" megszabnak a világnak és beállhatsz abba a sorba, akik észnélkül vásárolják az újabbnál újabb kütyüket, de ne akard már azt elmagyarázni, hogy egy átlagembernek megéri 100k-t kicseszni az ablakon 2-3 évente csak azért hogy az ágyból facebookozhasson vagy a gyereknek jobb megvenni a konzolt 100k-ért, mint a gépen fejleszteni kicsit ennek a töredékéből. Attól, hogy ezek a "szaktekintélyek" behülyítik a világot, nem feltétlenül kell elfelejteni gondolkodni is. Mostmár tényleg befejeztem :D -
hurkaur #131 "Nem mondom azt sem, hogy nem tévedek csak furcsa, hogy mindenféle szaktekintély ezen az állásponton van, te meg a Magyar szerviztapasztalatodra alapozva állítod ennek ellenkezőjét." ez jo :D -
#130 "Részigazságokkal indokolsz dolgokat, amik a tapasztalatok szerint nem teljesülnek."
Ugyanaz vonatkozik ide is mint amit előbb válaszoltam. Nektek nem engem kell meggyőzni hanem azokat a szakembereket akik ugyanazt állítják mint én. (A fenti cikk és a legnagyobb hardware gyártók. Én sajnos nem sajnos velük értek egyet és nem veletek. - viszont legyél tisztában azzal, hogy nem én állítom ezeket hanem a piac prominens szereplői. Ha visszanézel pár nappal ezelőtt volt itt a Dell-ről egy cikk, ami ezzel a cikkel van összhangban. Akkor ezek szerint a Dell is hülye mert szerinte sem úgy működnek a világon a dolgok ahogy Magyarországon egy kis szervizben) -
SNP #129 kurva anyádat okoskodsz már :D -
#128 Folyamatosan elbeszélünk egymás mellett. Most is olyat írsz amit én nem állítottam, de, hogy honnan szeded nem is értem. Még példákat is hoztam fel, hogy egy régi PC mellé tabletet vesznek, de lehet, hogy semmit. Megszoktam már, hogy sokan nem értenek egyet velem, nem is kell. Azt viszont ne mondd, hogy csak én gondolom így hiszen cikkek tömege foglalkozik ezzel, a te állításod szerint mindegyik hülye. Hülyék az IBM-nél, a Dell-nél a HP-nél az Apple-nél. Lehet, hogy igazad van és ezeknél a cégeknél olyan emberek dolgoznak akik fele annyira sem látják át a dolgokat mint te, sőt a szakértők sem tudják mi a tuti mert azt te tudod. Nekem ezzel sincs gondom. Az asztali géppel meg nem váltod ki az okostelefont, notebookot bármennyire is magyarázod ezt. Itt megint rosszul közelíted meg a dolgokat. -
xrt #127 "Nem járok ki magán emberek gépeit szervizelni, főleg nem Magyarországon, mert mint mondottam ez nem adat. A világhoz képest egész Magyarország nem produkál akkora eladást semmiben, hogy bármibe is beleszólna. Magyarország egy icipici ország icipici gazdasággal."
Na itt a probléma. Helyszíni tapasztalat nélkül cégtulajdonosként vitatkozol. Mintha egy politikust hallanék megnyilvánulni a minimálbéresekről...
Gforce9nek teljesen igaza van abban amit leírt. A tapasztalat szerint itthon az általa leírtak működnek. Mint mondod Magyarország kicsi szegény piac. Igaz. De akkor el tudod te képzelni hogy majd egy sokkal nagyobb átlagkeresetű országban másképp lesz? Nem, maximum lesz mellette más eszköz is. A lényeg itt a mellette szón van. Részigazságokkal indokolsz dolgokat, amik a tapasztalatok szerint nem teljesülnek. -
gforce9 #126 Jó oké, legyen igazad, fene bánja. Bár ahogy kinéz nagyon nem ért veled egyet senki, nem csak én. Teles egészében pedig egy embert sem láttam, hogy elfogadja az álláspontod, de mindenképp kardoskodsz. A kommenteidet pedig elolvasom, a gépcserés dolgot arra írtam, hogy nem azért nem cserélik, mert inkább tabletet vesznek, hanem azért nem mert nem kell cserélni. Ne hozz ki mást a hozzászólásomból, mint ami a téma. Te folyamatosan kardoskodsz ezek mellett mobil vackok mellett. Mert hogy inkább azt vesznek az emberek. Nem, nem azt vesznek, maximum aki megteheti vesz az otthoni gépe mellé azt is. Marhára nem ugyanaz. Az elmúlt években nem egyszer jött elő valaki ilyen hírrel, hogy temeti a pc ipart, aztán mégis itt van, sőt nagyonsok esetben a PC ipar az, ahol az új technológiák elérhetőek először, majd ezek a technológiák később, amikor lenyomják a fogyasztást kerülnek mobil eszközökbe. Ismétlem, nem ítélem el a tabletet se az okostelefont. Akinek szüksége van rá vegye. De ez attól még divathóbort marad, nem egy általánosan hasznos, a napi életben nélkülözhetetlen eszköz. Főként, ha az árát is nézzük a felhasználhatóságához képest. Ezúton inkább befejezem a vitát, mert egyszerűen olyan emberrel nem tudok mit kezdeni, aki egy családnak ésszerűbbnek tart elkölteni informatikára félmillát(konzol+notebook+tablet+okostelefonok), mint 150k-t ami egy normális asztali gép ára. A további kellemes hétvégét mindenkinek :) -
#125 "Talán ennek egyéb okai is vannak. Esetleg... de jó, persze, kizárólag az az oka, hogy bejöttek a tabletek."
Állítottam én ilyet?
"Azért estek vissza az eladások, mert az a gép amit 3-4 éve megvettek az emberek, tökéletesen elég most is."
Akkor visszaolvasod, hogy én mit írtam? Mintha pont ugyanezt írtam volna....
"Max kis ram kellett beléjük, a win7 miatt. Jelenleg a pc-s szoftverpiacon a win7-re jórészt beállt gépeknél, nincs miért fejleszteni. Ha te ezt nem látod, csak a tabletre fogod az eladások visszaesését, akkor jó, fogd arra."
Vazzeh, nem veszed a fáradtságot, hogy elolvasd amit írtam és így kommentelsz? Ez azért nem semmi....
"Egy régi p4 viszont akárhogy is bizonygatod, nem elég egy átlagos családnak. Tudom, mert ebben a szakmában dolgozok és ahogy bejön egy igény, a játékra, vagy egyéb erőforrás igényesebb dologra, fejlesztenek. És nem, nem rohannak észnélkül konzolt venni. AZ a gazdagék játékszere, nem az átlagemberé."
He?? Te most ugye Magyarországról beszélsz? Mert máshol ez nem áll fent, ezt bizonyítják a konzol és tablet meg egyéb eladások. Mellesleg nem is lehet valamire azt mondani, hogy drága amikor a legjobb tabletet 5 napi ÁTLAG kereset árából kifizeti.
"Az meg hogy te eladtad a céget, mert nem ment bolt úgy... Hát lehet azért nem ment, mert egyre kevesebb a pénze az ügyfeleknek. Nem?"
Állítottam én ennek az ellenkezőjét? Egyre kevesebb a pénz, egyre ritkább a fejlesztés, és ha van is egy kis pénz akkor is lehet, hogy egy tabletet vesz és nem a PC-t cseréli. Soha nem is állítottam mást.
"Érdekes én meg tudok élni belőle. Mondjuk az is biztos, hogy nem hülyítem be a vevőimet mindenféle új idiótasággal. Így a ügyfélköröm bővül. Nemhogy csökkenne. Asztali pc terén is."
Örülök neki. Tényleg. Szerencsére nekem más cégem is van ami jobban megy, így teljesen irracionális döntés lett volna olyan céget pénzelni amiben nem látom a jövőt.
"Fene bánja. :) Igaz semmiféle valós statisztika erről nem készült a tapasztalataim meg mást mondanak, de biztosan neked van igazad."
Ez megint milyen már. Az én tapasztalataim handák a tiéd meg relevánsak?
"Nyilván nyugaton több a konzol, de szerintem ott is meggondolja az ember, hogy kizárólag játékra kiadjon még1x annyit mint az asztali gépe."
Ez hogy jött ki? Egy átlag zsírúj játék 5-6 dollárral több mint a PC verzió. Elég sok játék kell ahhoz, hogy még egy gép ára kijöjjön.
"A gépek átlagéletkora 1-5 év köré esik, ugyanis a p4 már a legtöbb helyen cserére került, vagy most tervezik a cseréjét, legfeljebb nincs rá pénz."
Egen csak a P4 nem 1-5 éves technológia.
"Ha nincs pénz akkor pedig főleg nem fog notebookot, tabletet venni, örül ha összehoz egy korszerűbb asztalit. De biztosan jobban tudod. Hisz nap mint nap jársz ki szervizelni a magánemberek gépeit és rálátásod van."
Nem járok ki magán emberek gépeit szervizelni, főleg nem Magyarországon, mert mint mondottam ez nem adat. A világhoz képest egész Magyarország nem produkál akkora eladást semmiben, hogy bármibe is beleszólna. Magyarország egy icipici ország icipici gazdasággal. Nem mondom azt sem, hogy nem tévedek csak furcsa, hogy mindenféle szaktekintély ezen az állásponton van, te meg a Magyar szerviztapasztalatodra alapozva állítod ennek ellenkezőjét. -
torreadorz #124 Nálunk meg bezárt az utolsó ilyen bolt is. Na bumm.
Akárhogy is nézzük, a klasszikus értelemben vett PC piac ma már zsugorodik és ez a folyamat már csak erősödni fog.
Azt kell megértenetek, hogy bika PC-t ma már csak maximum egyet fog egy család venni, azt is csak a gyereknek játszani, de ezen kivül vesznek egy laptopot/tabletet a feleségnek, az apukának, a lánygyereknek, sőt talán még a fiúgyerek is kap egyet az asztali gép mellé. Ha mindez nem lenne elég, venni fognak a gyerekeknek egy-egy okostelefont is, sőt apuka is vesz magának egyet de talán még anyuka is kap egyet (mert az menő), meg ugyis kihisztizik a gyerekek is maguknak hogy a suliban órán tudja facebookozni.
Ha fentieket összeadjátok, akkor azt fogjátok látni, hogy minden egyes eladott PC-re jutni fog 3-4 eladott notebook/tablet és 3-4 eladott okostelefon.
Tehát amig te eladsz 1 PC-t, addig más elad 6-8 mobil kütyüt amik ráadásul árban legalább annyiba vagy többe kerülnek mint a te PC-d, tehát a befolyt nyereség is jóval nagyobb lesz. Ebből következik hogy vége a PC-k aranykorának és ma már a mobil eszközök (ahol a mobil alatt nem a telefont értem hanem a mobilitást) viszik a primet. Ez a folyamat a jövőben csak erősödni fog, akkor is ha valaki a saját gépén futtat egy Föld szimulátor programot és nem érti hogy másoknak miért elég egy mezei notebook az életben. -
Szefmester #123 Én pl azt látom hogy 1998-ban volt itt a városban 2 számtech bolt, 2008-ban volt 4. Ha pedig most végig akarnám járni a várost, aminek a lakossága ráadásul csökkent a fent megnevezett időszakban akkor 7 számítástechnikával, és javítással foglalkozó céget látnék. Ezekben a boltokban pedig nincs a polcon táblagép, noti sem sok, ellenben PC-s alkatrészek akadnak szép számmal. (alaplapok, procik, vga-k, ramok, vinyók, ssd-k)
A táblagép meg szerintem is leginkább lehúzás. Nem sokkal tud többet mint egy okostelefon, ellenben egy notebookhoz képest ami azonos árban van elmarad a tudása. Egy téren jobb szerintem a táblagép a notiknál mégpedig az aksis üzemidő. -
xrt #122 Nagyrészt én is ezt teszem, tanulságos sok helyen. :) -
gforce9 #121 :D -
xrt #120 "Elhiszem. És nem látod a zsugorodó piacot? Szerencsés vagy. (Vagy vak)"
Dehogynem látom sajnos. Minden téren ez van, és ezen felül a mostanra már telített piac is probléma. Amit vitatok hogy nem ezzel indokolja a cikk a piac beszűkülését.
Egyébként olvasd gforce9 hozzászólásait, érdemes. -
Old PS Fanboy #119 Visszaolvastam patogatott kukoricával.
Jól szórakozom, folytassátok.:D -
gforce9 #118 "Miért lehúzás a tablet? Mert neked nem jó? Komolyan én nem értem itt az embereket, szerintük minden szar és lehúzás ami nem nekik készül. Kb ilyen az egész ország." Mert lehúzás. Ja igen, mindenki hülye csak te látod jól. -
gforce9 #117 "Hát te ne haragudj, de pont azért beszélünk egy cikknél mert az történik amit én mondok. Nézz már meg néhány eladási adatot az elmúlt időkből."
Talán ennek egyéb okai is vannak. Esetleg... de jó, persze, kizárólag az az oka, hogy bejöttek a tabletek. Ez kissé beszűkült látásmód. Azért estek vissza az eladások, mert az a gép amit 3-4 éve megvettek az emberek, tökéletesen elég most is. Max kis ram kellett beléjük, a win7 miatt. Jelenleg a pc-s szoftverpiacon a win7-re jórészt beállt gépeknél, nincs miért fejleszteni. Ha te ezt nem látod, csak a tabletre fogod az eladások visszaesését, akkor jó, fogd arra. Egy régi p4 viszont akárhogy is bizonygatod, nem elég egy átlagos családnak. Tudom, mert ebben a szakmában dolgozok és ahogy bejön egy igény, a játékra, vagy egyéb erőforrás igényesebb dologra, fejlesztenek. És nem, nem rohannak észnélkül konzolt venni. AZ a gazdagék játékszere, nem az átlagemberé. Az meg hogy te eladtad a céget, mert nem ment bolt úgy... Hát lehet azért nem ment, mert egyre kevesebb a pénze az ügyfeleknek. Nem? Érdekes én meg tudok élni belőle. Mondjuk az is biztos, hogy nem hülyítem be a vevőimet mindenféle új idiótasággal. Így a ügyfélköröm bővül. Nemhogy csökkenne. Asztali pc terén is. Az eladások visszaestek. Naés? Szervizmunka ugyanúgy van. Majd ha kijönnek új szoftverek amiknek újabb vas kell majd fellendülnek újra.
"Szerintem meg igenis ritka, hogy egy családban akárki,bárki erőforrás igényes alkalmazást szeretne futtatni." Jójó.. akkor legyen szerinted ritka. Fene bánja. :) Igaz semmiféle valós statisztika erről nem készült a tapasztalataim meg mást mondanak, de biztosan neked van igazad.
A válaszod többi része meg kb álomvilág. Konzolja van kb. marginális rétegnek. Az, hogy te menő vállalkozói körökben mozogsz, az nem reprezentatív. Nyilván nyugaton több a konzol, de szerintem ott is meggondolja az ember, hogy kizárólag játékra kiadjon még1x annyit mint az asztali gépe. Az meg hogy 4-8 éves gépeket használnak ismételten erős túlzás. A gépek átlagéletkora 1-5 év köré esik, ugyanis a p4 már a legtöbb helyen cserére került, vagy most tervezik a cseréjét, legfeljebb nincs rá pénz. Ha nincs pénz akkor pedig főleg nem fog notebookot, tabletet venni, örül ha összehoz egy korszerűbb asztalit. De biztosan jobban tudod. Hisz nap mint nap jársz ki szervizelni a magánemberek gépeit és rálátásod van.
-
#116 Miért lehúzás a tablet? Mert neked nem jó? Komolyan én nem értem itt az embereket, szerintük minden szar és lehúzás ami nem nekik készül. Kb ilyen az egész ország. -
#115 Elhiszem. És nem látod a zsugorodó piacot? Szerencsés vagy. (Vagy vak) -
szgege #114 Ez szerintem köszönhető az ország helyzetének is. Elég sok embernek nincs munkája,döglődik az ország,elég keményen kib.sz a politika az emberekkel.
Alapvetően én azt látom,hogy ezekből a tabletekből kultuszt csináltak,de akinek a csöppnyi sütnivalója van rájön baromi nagy lehúzás az egész.Aki alapvetően játszani,filmezni,dolgozni is akar a gépen annak ez kevés. Noti már nem rossz dolog,de egy bajom van vele: zavar hogy nem tudom nagyon bővíteni és a kis kijelzők. Ha meg már monitor és egyebet kell külön venni hozzá ,akkor minek a noti??? A notinál hamar korlátokba ütközök vele. Nekem ez magasabb árnál nem éri meg. -
xrt #113 Bocs, több mint 10 éves cégem története folytán taláncsak láttam pár dolgot... -
#112 És nem Magyar példákról beszélek. -
#111 Végigolvastam.
15 évet töltöttem el az informatikában, az utolsó 4 évet mint saját cég tulajdonos - tavaly eladtam az egészet pont a cikkben leírtak miatt is. Egyre kisebb tortaszeleten kell versenyezni - mint írtam ez minden csak nem aranykor. És egyébként pont te vagy az aki a témában szaktekintélynek számító embereket és cégeket kérdőjelezel meg. Nem veszel tudomást az eladási adatokról. Az az egy szám mindent elmond. -
xrt #110 Olvasd már végig legalább egyszer...
Egyébként nincs igazad hogy a családokban nincs erős vas. Nagyon periférikus családokat ismerhetsz. Egyébként miből ítélsz? Hány otthoni számítógépet láttál már? Még pár ezres kategória esetén is csak becslés, de már kifejező. És még mindig magyarországi példát vettünk csak. -
#109 "Fogalmam sincs milyen világban élsz te, hogy az ismerőseid 4-5%-a jut tovább a facebooknál."
Én sem értem, hogy te milyen világban élsz. Nyilván nem egy körben mozgunk. És ne sarkosíts a facebookra, mert mint írtam, barátaim is játszanak, megvan a maguk hobbija csak egyikhez sem kell nekik PC. És lám van, hogy napokig én sem kapcsolom be az asztali gépet. Nincs miért.