132
-
willcox #52 Nekem egy egykezes, még csak véletlenül sem gagyiság, félprofi (nem én állítom róla, hanem tényleg az) Canon HFS10-em van. Amikor kijött, az év kamerája címet nyerte el (nem a blikk szavazatai alapján), tehát játék kamerának nem nagyon lehetne nevezni. Megnézném én az ezzel készült 1080p-s és az ifossal készült 1080p-s videók közötti különbséget, valószínűleg zongorázni lehetne. -
#51 Játék kamerát (ami egykezes valami gagyiság) véletlenül sem veszek. Ipadhoz van adapter állványhoz, de még egyszer mondom, ezt azért nem kamerának veszi az ember, de ha ott vagyok éppen a reptéren és a gyerek elkezd idétlenkedni akkor gyors felveszem vele. Ennyi a funkciója és nem több, nem is alkalmas többre. -
willcox #50 Más testhelyzetben tartasz egy kamerát/fényképezőgépet(/vagy akár telefont), mint egy tabletet. Ráadásul a tablet nagyobb (szélesebb), és ha két kézzel tartod, akkor a beremegés is nagyobb, mert távolabb van a két kezed egymástól, mint a többi eszköznél (próbáld csak ki!).
PS: egy kézi kamerát az ember általában egy kézzel tart (ráhúzod a kezedre), ha használod is a másik kezedet, akkor azzal vagy a kamera egyéb kezelőszerveit használod, vagy betámasztod vele a másik kezedet, de semmiképpen sem magát a kamerát fogod.
Az igényesek állványt használnak, és bármelyik állvány bármelyik fényképezőgéphez/kamerához használható, mert szabványos a kialakításuk. Egy tabletet nem tudsz ilyen állvánnyal használni. -
#49 "abban viszont teljesen egyetértek, hogy az alma termékei semmiben nem jobbak, mint az egyéb gyártók hasonló dolgai, legalábbis annyival semmiképpen sem, ami indokolná a 1,5-2x-es árat."
Párszor már megbeszéltük, most is kíváncsian teszem fel a kérdést milyen tabletet tudsz mondani 250-300$-os áron ami tudja a fentieket? Nem hasonlót meg ne gyere az ilyenkor szokásos ja hogy az nem is kell bele dumával, hanem kérek egy típust. Senki nem tudott még mondani mégis elsütitek ezt a poént minden alkalommal. Szerintem 500USD-ért sem tudsz mondani ilyet a konkurenciától. -
#48 "Rendkívül szellemes vagy. Ha van a polcon iFing, akkor az életben nem fog téged senki Asusra, MSI-re stb-re agitálni. Ez nettó hazugság."
Ahan pont ugyanakkora mint amit te írtál, mert mondjuk a helyi Media Marktban már nyomtatós ember nyomtatót próbált rámsózni meg Samsung notebookot ellenben apple képviselővel még soha nem találkoztam ott, hogy kipakolja a millió ipadot és el se lehessen menni mellette. (Jah és kávégépet kínálgattak valamelyik nap, nem vettem mert van már itthon, de ittam egy finom forrócsokit :D)
"Miért jó, hogy nincs billentyűzet? Nem tudok dolgozni rajta, még szöveget szerkeszteni is alig, mert lassabban reagál, mint a fizikai billentyűzet, kitakarja a kép nagy részét, és a csuklómnak kényelmetlen a pozíció."
Ha dolgozni akarok akkor oda ülök az asztali gép elé ha meg nem akarok dolgozni akkor a bill csak egy felesleges dolog amivel nagyobb lett a hordozható eszközöm. Az érintőképernyőn meg tökéletesen meg lehet írni egy emailt, vagy forumozni is szoktam rajta.
"Emellett egér sem catlakoztatható, így játékra sem alkalmas, hiába szól a szlogen, hogy konzolminőségű játékok jönnek rá."
Hát nem tudom, nekem az xboxhoz sincs egér csatlakoztatva mégsem hiányzott még soha, ráadásul az érintőképernyő tökéletesen feleslegessé tesz bármilyen egeret hiszen ott az ujjad, oda mutatsz vele ahova akarsz. Akciójátékot nem játszanék rajta, de amilyen játékra egy hordozható masinán szükség van arra tökéletes, használom is bőszen.
"A felbontás valóban lenyűgöző, de a 25 centis átmérő értelmetlenné teszi."
Mivel az ikonok és a szöveg mérete nem változik így csak azt veszed észre, hogy nagyon jó minden felirat, grafika. Ez olyan nagy baj?
"Munkára nem alkalmas, mert minden részlet túl kicsi és egér nem csatlakoztatható."
Én nem használok a munkámhoz egeret az baj? Ha bármi olyan feladatot akarok ellátni akkor meg úgy is az asztali gép előtt fogok ülni.
"Full HD filmet megint csak a méret miatt nem néznék rajta."
Akkor nézzél ne FullHD filmet rajta. Ekkora kijelzőn egy jó divx vagy 720p pont kurvajól néz ki, és én a filmet a film miatt nézem nem az miatt, hogy ekkorán nem nézek fullhdt.
"A kamera? 16 megapixeles, CMOS szenzoros kompaktom van, ami a zsebemben elfér, és mivel igen magas ISO-n is zajmentes, vakkuznom sem kell általában, tehát az iFos telefon reklámjában szereplő vörösszem eltávolításra sincs szükség. Tehát, amellett, hog aminősége tragikus, eléggé égne a pofám, ha iFinggal fényképeznék nagyobb társaságban. Nem praktikus."
Canon DSLR-em van, eszembe se jut fényképezni egy ipaddal, de még telefonnal sem.
"Zene? Van iPod-om, kicsi, praktikus, zsebben elfér."
Nekem meg van Hifim, nem fér el zsebben ellenben kurvajól szól. (de hogy hogyan jött az ipodod a notebook vs. Ipadhoz nem is értem...
"Navigáció? Net nélkül nem működik és megint csak a méret miatt nem praktikus."
Miért ne működne net nélkül? GPS-hez nem kell net, ráadásul egy kocsiba kurvajó a mérete nem az a szütyömnyi méret.
"A többi hardverrel való kompatibilitását nem az átlag ember szemszögéből nézed, aki Winfossal szocializált, hanem a sznob, csak Apple-t veszek kisebbségéből."
Nekem winfos az asztali gépem, de attól még kompatibilis a tabletem. Jaaa hogy nem megy rajta a windows játék, neked ez a kompatibilitás? Kezdesz jó nagy hülyeségeket beszélni.
"Újságolvasásra és könyvolvasásra. Nos erre meg van színes e-book reader 2O ezerért, ami lejátssza a filmeket, mp3-at, és 64GB-ig bővíthető. "
Igen lassan a hátizsákodba viszed az összes cuccot ami kell, mert a fent leírtak alapján vagy viszed a notidat ami ugye nagyobb mint az ipad, vagy viszed akis kütyüket, de akkor meg nem tudod azokat a dolgokat megcsinálni amit ipadon vagy notebookon.
Értem én, hogy mindenáron meg akarod magyarázni a bizonyítványt, de akkor legalább értelmesen tedd. A notebook/netbookból indultál ki maradj is annál. Én az ipad miatt adtam el a notimat mert csak a táskájában állt a sarokban. -
willcox #47 Az elektronikus (digitális) kézremegés gátlás önmagában nem sokat ér. -
willcox #46 "A 80-as években is voltak, akik nem értették minek PC meg nyomtató, amikor az írógép mennyivel egyszerűbb és olcsóbb, most ugyanez megy tablettel, majd kihalnak ezek is, mint az írógép fanok." - ez már nem is csúsztatás, hanem hazugság. Az írógéppel maximum gépelni lehet, egy PC-vel meg sok más egyebet is. Viszont egy tablettel nem tudsz többet, mint egy PC-vel.
Visszatérve az írógéphez: ha csak a gépelt szöveget is nézzük és semmilyen más felhasználást nem, egy PC-vel lehet formázni a szöveget, törölni, beszúrni, eltérő betűtípust és betűméretet használhatsz, szövegrészletet másolhatsz, a szövegben kereshetsz, tördelhetsz, és még megannyi dolgot megtehetsz, amit írógéppel nem. Ez (és az egyéb felhasználási lehetőségek) egyben magyarázza is a drágább árfekvést az írógéphez képest. Ez a nagy felhasználási szakadék a tablet és PC között is fennáll. És ha itt asztali gépet és tabletet hasonlítunk össze, akkor a PC előnye ott is megmutatkozik, hogy a PC egyes hw összetevőit könnyen cserélheted, míg egy tabletnél maximum egy újnak a megvásárlása jelent lehetőséget.
PS: meglehetősen gagyi érvelési mód az, ha valaki arra hivatkozik, hogy régen hogy volt, régen hogyan gondolták. Régen (mint ahogyan ma is) nagyon sokfélét gondolnak az emberek, nem csak azt az egyet kéne kiemelni, ami neked éppen szimpatikus. -
#45 Hm most lehet hogy én vagyok új, de nem két kézzel lehet stabilabban kamerázni? Engem még úgy tanítottak most is két kézzel fogom a kamerát/DSLR-t, lényegesen stabilabb mint egy kézzel, de ha a kompakt panasonic van a kezemben vagy a telefon azt is két kézzel fogom, hogy stabil legyen. -
#44 Pont ugyanolyan fényképező van benne mint a 4S-ben (azt irja a cikk itt fent) szóval kézremegés kompenzáció is van benne. Szerintem egyikkel sem szerencsés fényképezni, engem nem érdekelne ha nem lenne benne egyáltalán ilyen kamera mert nem használnám, de nem verem a fejem a földhöz azért mert van. (Ha nem lenne benne akkor meg mindenki abba kötne bele ebben biztos lehetsz.) -
asgh #43 Nem gondoltam volna, hogy az apple haterek képesek alulmúlni magukat, de lám csak sikerült.
Ahányszor kijön egy droidos kütyü tolják a technikai adatokat, hány Ghz, hány maggal, bezzeg az apple az fele ennyit sem ad, ugye hogy túlárazott szar mind. Most, hogy az apple updatelte a hardvert min megy a fröcsögés? Hogy minek évente fejleszteni a hardvert! Azon tény felett, hogy közben az iPad2 -t tovább árulják 100USD-vel olcsóbban meg ügyesen átlépnek, mert bezavarna az elméletbe ugye.
A "tablet hülyeség, PC jó" érvelést meg nyugodtan lehet skipelni, mert azt minden iPad-os cikkhez benyomják (érdekes, hogy a droidos tablet hírekhez nem). A 80-as években is voltak, akik nem értették minek PC meg nyomtató, amikor az írógép mennyivel egyszerűbb és olcsóbb, most ugyanez megy tablettel, majd kihalnak ezek is, mint az írógép fanok. -
#42 Pár dolgot észrevételeznék engedelmeddel.
1. mind egér, mind pedig billentyűzet csatlakoztatható hozzá, hiszen hagyományos USB3.0-ás portokat kapott a kicsike (emlékeim szerint 2 darabot).
2. GPS-es típusokhoz nem kell internet. mivel SirfStar III-as chippel és beépített antennával jönnek.
abban viszont teljesen egyetértek, hogy az alma termékei semmiben nem jobbak, mint az egyéb gyártók hasonló dolgai, legalábbis annyival semmiképpen sem, ami indokolná a 1,5-2x-es árat. -
#41 Ja, persze. A tipikus korlátolt tudatos vásárló. Gondolom te még fekete-fehér katódcsöves tévét nézel, és 3310-essel telefonálsz, mert azok bőven megfelelnek a célra. Minden új terméknél (főleg ha Apple), ugyanazok a szánalmas közhelyes sirámok, nevezetesen, hogy semmi szükség rá, miközben ha nem Apple lenne ráírva és negyedannyiba kerülne, az első vásárlók közt lennétek. -
Ender Wiggin #40 Rendkívül szellemes vagy. Ha van a polcon iFing, akkor az életben nem fog téged senki Asusra, MSI-re stb-re agitálni. Ez nettó hazugság.
Az, hogy az akksi készenléti idejét túllicitáltad valójában esetlen érv lehet az iFing mellett, de a többi?
Miért jó, hogy nincs billentyűzet? Nem tudok dolgozni rajta, még szöveget szerkeszteni is alig, mert lassabban reagál, mint a fizikai billentyűzet, kitakarja a kép nagy részét, és a csuklómnak kényelmetlen a pozíció. Emellett egér sem catlakoztatható, így játékra sem alkalmas, hiába szól a szlogen, hogy konzolminőségű játékok jönnek rá.
A felbontás valóban lenyűgöző, de a 25 centis átmérő értelmetlenné teszi. Munkára nem alkalmas, mert minden részlet túl kicsi és egér nem csatlakoztatható. Full HD filmet megint csak a méret miatt nem néznék rajta.
A kamera? 16 megapixeles, CMOS szenzoros kompaktom van, ami a zsebemben elfér, és mivel igen magas ISO-n is zajmentes, vakkuznom sem kell általában, tehát az iFos telefon reklámjában szereplő vörösszem eltávolításra sincs szükség. Tehát, amellett, hog aminősége tragikus, eléggé égne a pofám, ha iFinggal fényképeznék nagyobb társaságban. Nem praktikus.
Zene? Van iPod-om, kicsi, praktikus, zsebben elfér. Navigáció? Net nélkül nem működik és megint csak a méret miatt nem praktikus. A többi hardverrel való kompatibilitását nem az átlag ember szemszögéből nézed, aki Winfossal szocializált, hanem a sznob, csak Apple-t veszek kisebbségéből. Jó neked. Mi van még, amire egyszerű lámerként használnám? Ja, igen.
Újságolvasásra és könyvolvasásra. Nos erre meg van színes e-book reader 2O ezerért, ami lejátssza a filmeket, mp3-at, és 64GB-ig bővíthető.
-
#39 Ez nagyon nagy (:
nem vok apple fan sőt...
de az ütött :D -
willcox #38 Ha a vércikiséget nem is nézzük, de egy tablet az ilyen feladathoz nagy, ormótlan, nehéz tartani (nem kifejezetten a súlya miatt, hanem - mivel két kézzel kell tartani -, a felvett video remegni fog). Kb. annyira praktikus, mintha kihajtható csavarhúzó készlet is lenne benne (rögtön megyek is és levédetem, nehogy ellopják az ötletet). -
#37 Nem mellesleg - szerintem - vérciki táblagéppel fotózni/kemérázni, de biztos csak én vagyok ilyen konzervatív... -
willcox #36 Persze, egy telefon sem a legalkalmasabb a fényképezésre, de még mindig sokkal szerencsésebb, mint egy tablet. A tabletekben ugye nincs hatékony kézremegés kompenzáció (sőt, talán semmilyen sincs), zoomolni (nem digitálisan!) az adottságai miatt nem lehet, tehát ez nem egy ideális eszköz erre a feladatra. Viszont az árképzésnek ez is a része, vagyis feleslegesen drágítja az eszközt. Az előlapi kamerát még értem, mert ugye ennek hiányában nem lehetne "videotelefonálni".
Egyébként nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek van tabletje, de fényképezésre(/video készítésre) is képes telefonja viszont nincs. -
willcox #35 Ne aggódj, már dolgoznak rajta az ügyvédek. Egyébként, mint azt már rég tudjuk, ami egy más termékben is megtalálható, azt kizárólag a rohadtalmától lopták, ami meg a másik termékben megvan, és az ifosban nincs, arra a felhasználónak nincs is szüksége. Ezt magyarázta állandóan melópityu, amíg mozgott a szája. Aztán amikor az ifosban is megjelent, akkor az mindig hihetetlen nagy, világraszóló nagy újításnak volt beállítva. -
#34 Ezek ilyen plusz funkciók mint a telefon esetében. Vész esetén ha már nálad van. Telefonon sem kényelmes se nem praktikus mégis van mindegyikben már. Egyébként vész esetén tényleg jól jön, de mint ahogy a telefon fényképezője nem helyettesíti a fényképezőt úgy az ilyen kütyükben lévő kamera sem a kamerát/vagy a videós fényképezőt. -
#33 Kíváncsi leszek, hogy mikor kezd a csapból is az folyni, hogy a konkurenciánál ebből is másoltak és ezért perel az Apple... -
#32 Azt felejted el, hogy már az előzőben sem síma Cortex volt hanem az apple által tervezett, erősen módosított példány amit konkurens termékben nem fogsz megtalálni. Ez az összes eddigi modellnél így volt. -
willcox #31 "A hátoldalon ezúttal 5 megapixeles kamera kapott helyet, amely 720p helyett immár 1080p felbontású videók készítését teszi lehetővé, autofókusszal, valamint az iPhone 4S-nél megszokott funkciókkal kiegészülve." - kényelmes lehet egy tablettel kamerázni. Ez persze a többi tabletre is igaz, nem csak erre az igagyira. -
#30 "Az Asus netbookom 9 órán át bírja, ha filmet nézek, akkor kb. 4-ig. És van billentyűzete, megállt az ölemben, kompatibilis minden otthoni gépemmel, több usb van rajta, nagyobb tárkapacitása, és sokkal olcsóbb, mint az iFing-nak. De a legfontosabb ellenérv az Apple-lel szemben, hogy bármikor bemegyek a helyi médiaüzletbe, és elsétálok a számítógépes polcok előtt, odaugrik maki, és levegővétel nélkül elkezd agitálni, hogy vegyek iFingot, méghozzá a 2-test. Párszor udraviasan végignéztem, hogy ujjazza azt a szart, azóta csak elfordulok és magyak tovább."
Ugyanez más ember szemszögéből:
Az ipadom 11 órán át bírja, ha filmet nézek, akkor kb. 9-ig. És nincs billentyűzete, nem kell az ölemben tartanom, kompatibilis minden otthoni gépemmel, nincsenek felesleges csatlakozók rajta, nincs benne mozgó alkatrész, és alig drágább mint egy normális netbook. De a legfontosabb ellenérv a notebook/netbookkal szemben, hogy bármikor bemegyek a helyi médiaüzletbe, és elsétálok a számítógépes polcok előtt, odaugrik maki, és levegővétel nélkül elkezd agitálni, hogy vegyek Samsung notit, HP nyomtatót meg mittoménmég mit. Párszor udraviasan végignéztem, azóta csak elfordulok és megyek tovább. -
#29 "Közel sincs rá fizikálisan szükség. Abszolúte megérthető Sippie kérdése"
Szerintem meg ez a baromság. Teljesen normális, hogy évente kijön egy új modell ez tök kényelmes, nem túl sűrű és nem is túl ritka. Azt meg senki nem mondta, hogy évente kell cserélni. Nekem ipad1-em van, majd lehet hogy erre cserélek a kettő kimaradt, csakúgy mint iphoneból is 4-em van a 4S-re cserét egyelőre nem tervezem. (És akkor még azokról nem is beszéltünk akiknek nincs még tabletjük - ők miért vegyenek 2-3 éves modelleket?) -
willcox #28 Te gyorsolvasó bajnok lehetsz, mert alvó üzemből azonnal, hibernált állapotból is 2-3 mp. alatt ott a rendszer. Aki használja, az nem fogja állandóan kikapcsolni a gépét. -
sola #27 A cikk meglehetosen pontatlan, egy az egyben csak átveszi az Apple PR anyagait.
Az A5X nevű SOC-ot tették bele, aminek a CPU-ja változatlan maradt az előző generációhoz képest. Azaz kétmagos, Cortex-A9, valószínűleg 1Ghz környékén. Azaz nem hogy nem 4x olyan gyors mint a Tegra3 hanem csúcs kihasználtság mellett fele akkora a teljesítménye mint az Nvidia-s SOC-nak (az ugyanis négymagos, szintén Cortex-A9, tipikusan 1.3Ghz-ről indulva).
A GPU valóban lényegesen erősebb lett (négymagos az eddigi kétmagos között), de az is csak 1,5-2x olyan erős mint a Tegra3-é, ráadásul nagyon nagy kérdés, hogy mennyi megy el ebből a retina display meghajtására (4x annyi pixelt kell mozgatnia mint eddig, ez jelentős teljesítmény és fogyasztás többlettel fog járni). A PS Vita grafikus hardveréhez képest például fele akkora teljesítményű (az is négymagos, ugyanez a grafikus mag de 2x akkora órajelen)
Szóval vannak érdekes dolgok benne, de összességében sokkal kissebb durranás, mint vártam volna.
Szerintem pl.: erősen kérdéses, hogy mekkora szükség van a retina display-re. Nekem már az átlag Android tablet 1200*800-as felbontású IPS paneljei is nagyon szépnek tűnnek.
Szerintem ennél a gépnél a Transformer Prime egy sokkal használhatóbb megoldás. Arra jó eséllyel lesz Ubuntu for Android is, emiatt teljes értékű netbook-ként is fogod tudni használni a billentyűzetes dokkolóval úgy, hogy az Android is fut párhuzamosan és bármelyik másodpercben vissza tudsz rá váltani..
-
#26 A hardver nagyon jo, csak ne ez a korlatolt oprendszer lenne rajta. -
acdc #25 Akkor hasonlistd ossze a magyar munkaugyi torvenyt meg az oveket,nezd meg az ongyilkossagi,depresszios statisztikakat,az eletszinvonalat es meg hosszu lenne a szor es a vegen kiderul,hogy mi vagyunk a hulyek. -
acdc #24 Meg jo,hogy nem a csak a Te igenyeidre gyartanak.
Amugy meg mire bekapcsolod az asus netbookodat mar addigra en mar el is olvastam az ujsagot ipadon.Amugy nekem nincs es nincs is ra szuksegem de egy par millioan vannak akiknek van.Amugy meg kurvara nem menosebol veszik,mert minden 3. embernek van akkor abban mi a meno? -
Ender Wiggin #23 Az Asus netbookom 9 órán át bírja, ha filmet nézek, akkor kb. 4-ig. És van billentyűzete, megállt az ölemben, kompatibilis minden otthoni gépemmel, több usb van rajta, nagyobb tárkapacitása, és sokkal olcsóbb, mint az iFing-nak. De a legfontosabb ellenérv az Apple-lel szemben, hogy bármikor bemegyek a helyi médiaüzletbe, és elsétálok a számítógépes polcok előtt, odaugrik maki, és levegővétel nélkül elkezd agitálni, hogy vegyek iFingot, méghozzá a 2-test. Párszor udraviasan végignéztem, hogy ujjazza azt a szart, azóta csak elfordulok és magyak tovább. -
tucky1 #22 Mostantól az lesz a legnagyobb gond az iPaddal, hogy minek nagyobb felbontás és nagyobb tejesítmény (tehát jobb gép) változatlan áron? Mindezt minek eljátszani évente?
Amúgy persze kicsit megértem azokat akiknek nem tetszik a nagyobb felbontás, nekik lehet eladni 15"-es laptopot még 2012-ben is 1366x768 felbontással, ami már 13"-en is kevéske. -
Alice Sabbat #21 "evolúciós fejlődés" így megy ez.. és így a jó, akár elfogadjátok akár nem.
(rengeteg egyéb stílusbeli kérdésnél és személyiségtársításnál fontos az elegancia a technológiai is.. rengeteg olyan szférában amiről attitűd /élethelyzet/ stb -kifolyólag fogalmatok sem lehet. -
Szefmester #20 Ilyen képátlónál én se nagyon látom értelmét. De legalább lehet vele menőzni, hogy nekem ilyenem van neked meg nem. :) -
#19 A nagy felbontas erdekes, de nem ertem, hogy minek. -
ginew #18 1 hatalmas előnye van a többi tablet vagy a tömeg notik ellen:
- A rendszer!
..persze még ide vehetném a 8 órás üzemidőt és a kezelhetőséget, de a legfőbb dolog maga a rendszer, mert rengeteg program és alkalmazás van ami baromi jó és hasznos, akár munkához is, de nincs pl wines v androidos verziója..
És most nem az időjárásjelentésre gondolok, hanem komoly, többszázezer v milliós értékű technikai eszközökkel való kapcsolatra -
Old PS Fanboy #17 Vegyél szart! (100.000.000 ember nem tévedhet!) -
willcox #16 Olyanok, mint az üveggyöngyök. Ugye te is tudod, hogy kiket lehet üveggyöngyökkel behülyíteni? -
ADAMEX9 #15 Én csak azt nem értem, hogy ezek a ronda ikonok (iPhone & iPad) nem zavarnak senkit? Olyan gagyi hatást keltenek ezek a színes szarok. -
ADAMEX9 #14 Az évenkénti modellfrissítés esetleg még azért is lehet jó, mert ha eddig nem volt pl tabletem, de most akarok venni, akkor nem az 1-2 éves konstrukciót kell megvennem boltban, hanem az új ropogós technológiát. De csak tipp -
philcsy #13 1. Fizesd meg az ultrabookot.
2. Egyszer próbáltam nootbook-ot hanyatt fekve használni... Nem jött be. Lehet a hátam nem elég görbe, vagy a hasam nem elég nagy, vagy csak szeretek vízszintesen feküdni...