• sola
    idevaló:

Az teljesen egyértelmű, hogy a "hagyományos" asztali PC-k keményen kifelé tartanak a piacról, folyamatosan csökkennek az eladások. A laptopok és a mobil eszközök erőteljes ütemben átveszik a desktop PC helyét és gyanítható, hogy kb 10 év múlva már inkább csak ritkaság lesz (bár eltűnni nyilván nem fognak).

A mobil ágazat viszont robbanásszerűen növekszik, túlvagyunk a 2-magos telókon, most jönnek befelé a 4-magosak, amiknek feladat kell, mert bizony túl sok bennük a paci egy nyamvadt Android elfuttatásához.

A "telefon legyen a PC-d" gondolat már régóta valünk van koncepció szintjén, csak a hardverek nem voltak elég erősek hozzá. Sok-sok felhasználó számára tökéletes megoldás, hogy a számítógépe valójában a telefonja, amit mindenhova magával hurcol. Ha komolyabban kell dolgoznia akkor viszi magával a lapdock-ot, amelyik ideálisan szétválasztható tablet részre és billentyúzet részre. Otthon értelemszerűen csak a tabletbe dokkolt telefont viszed magaddal az ágyba ha még netezni akarsz vagy filmet nézni.

A fentiek miatt a Canonical-nak mindnképpen erős lépéskényszere volt, hogy az Ubuntu-t átköltöztesse olyan gépekbe, amelyeknek a piaca felfelé tart és nem éppen kifelé szorul.

Szerintem az elképzelés egyébként teljesen korrekt és a felmutatott megvalósítás pedig nekem nagyon tetszik (pl.: az Android-os névjegy adatbázis integrációja az Ubuntu környezetbe). Ha kellően mély integráció jön létre a két környezet között akkor szépen kiegészítik egymást. Szerintem ez a Tegra3-as szinvonalú SOC-okon 1GB RAM-al már egészen szépen elketyeg majd.

Nagyon nem értek egyet azzal, amit néhányan mondanak, hogy minek ez az egész mert az Android-os szoftverek készen állnak kiváltani a Linux-os desktop szoftvereket (a Windows-osokat még annyira sem). A legtöbb esetben fényévekre vannak használhatóságban. Mutass nekem pl.: egy LibreOffice szinvonalú szövegszerkesztőt vagy táblázatkezelőt Android-ra. Persze, hogy nem tudsz, mert nincs ilyen. Ami van az tipikusan egy nagyon lebutított, nézegetésre, érintésre optimalizált programocska (teljesen logikusan, oda ez kellett). Arról nem is beszélve, hogy az ilyen desktop környezetben el fog futni szépen minden technológiával írt progi, még a Java-sak és a Mono-sok is. Nem kell semmit elhagynod, használhatod szépen tovább a megszokott programjaidat. Én például nem szivesen hagynám el az Azureus-t, mert szerintem az egyik legjobb (ha nem a legjobb) torrent kliens, ami csak létezik. Nehogy már ne használhassam a teló-számítógépemen csak azért mert Java-ban írták! A TED-el ugyanez.

Például nagyon király, lesz, hogy az Android-os GPS alkalmazással felmérem majd szépen a Pomázi kiránduló utakat, majd szépen bedokkolom és a Desktop Mode-ban futó JOSM-el szépen be is tunkolom az OpenStreetMap-be és ott utána is szerkesztek kicsit (feliratok...stb). Hát ez nem menne a csak-Android-os környezetben, lehetne átvinni a GPS-el begyűjtött adatokat egy laptop-ra vagy egy desktop gépre a cuccos befejezéséhez.

Egyszóval gratulálok a Canonical-nak, szerintem nagyon jó stratégiát talált az Ubuntu terjesztésére. A cucc jó lesz és remélem sokféle telefonra elérhető lesz még azokra is, amiket a gyártó esetleg nem akar alapból ezzel kiadni. Az XDA-soknak azt üzenem, hogy már kezdhetnek is pörögni ezen, mert a következő főzött ROM-omra szeretnék ilyet is kapni.