Tíz év után sem ért el áttörést a Blu-ray
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Cloud: szóval hogy ha kerülném a warezt de töltenék le sorozatokat, vagy ha ez is fúj-fúj dolog neked, akkor egy tv- kártya segítségével mentem le õket mintha vhs rekorder lenne a gépem, akkor pár HD minõségû sorozattal esetleg több hangsávval már gyorsan elkezdene fogyni a hely, fõleg ha nem egy egyévados valamit akarok letölteni és elrakni ínségesebb idõkre. Azt pedig nem igen tekinteném kalózkodásnak hogy leszedek egy már a tévében is leadott filmet. A tévés és a netes, valamint a bolti dvd verzió között a különbség annyi hogy a letöltött avi-t elindítom és végignézem... reklámok és idõhúzások nélkül, míg ha tévét nézek akkor láthatom a kamu és hülyének nézõs reklámokat mindenféle 120megás földimalacokról, meg acerolás joghurtokról.. c vitamin kell vazze? mennyé1 a gyógyszertárba és kérj aszkorbinsavat, pár száz forintér annyit kapsz hogy egy évig csak azt zabálnád, ha meg a természetes verzió kell, egyél zöldpaprikás joghurtot, abban még az acerolánál is több c vitamin van... és persze a DVD verziónál mi a gond? berakod a lemezt, majd elolvashatod hogy kalózkodni nem szép, meg a kiadó reklámjait, meg pár egyéb bla-bla szöveget, majd menü, majd végre elkezdheted nézni.
Tömény baromság. Ha lehetne letölteni legálisan reklámok nélkül olcsóbban mint a dvd (nincs anyagköltség) akkor vélhetõleg sokan ott "vennék" meg a filmeket.
SZÁNALOM™
www.digimomentsvideography.com
Én anno 16000 párszáz forintért vettem a 2 Terrás HDD-met. (Igaz hibás volt szegény, 1 napot élt, de ez most mellékes).
Én egy DVD-re 4,35 gigát tudok kiírni. A 2 terrás HDD-n minimum 1800 giga elérhetõ hely van ugye.
1800 / 4,35 = 413,7. Tehát 414 lemezre tudnék kiírni annyi anyagot. 414 DVD lemez, darabja 50-55 forint. Legyen ötven.
414*50 = 20700.
Tehát 20700 forint lenne DVD-re írnom a Cuccokat. Az 4700-zal több, mintha HDD-re írnám. Közel 30%-kal drágább volt DVD-re írni, mint HDD-re rögzíteni. És mennyivel macerásabb.
Plusz az adatbiztonság, mint azt már a kollégák felhozták...
A Blu-rayjel meg az van, hogy kb 350 forint egy 25 gigás lemez. Az gigánként 14 Forint. DVD esetében 11,5 forint kb egy giga. Tehát a Ray technológia kb. 22%-kal drágább, mint a DVD. És ez még csak a nyersanyag, még akkor nem beszéltünk arról, hogy egy író 3-5 szor annyiba kerül, mint egy DVD író. Azért nem mindegy, hogy 5000 forint vagy 20.000 forintot adok ki egy íróért.
Majd ha a Ray olcsóbb lesz a DVD-nél (és a HDD-nél), akkor érdemes lesz róla beszélni. De egyelõre úgy fest, ez nem nagyon fog bekövetkezni. Lehet a technológiai fejlõdés keresztül fogja ugrani ezt a korszakot.
Ez a Thaiföldi árvíz kicsit megborította az egyenletet, így nemrég megint berendeltem DVD-t, de hát ez van.
Remélem pár hónap múlva ismét lemennek a HDD-k árai.
A bluray ehhez képest nem volt akkora áttörés, de ha nem aranyárban lenne, simán felválthatta volna a dvd-t. Ennyiért viszont kell a kutyának, a hd mozizást meg lehet oldani olcsóbban, az adattárolást szintén, akkor minek költsek rá? Mert a Sony sok pénzt akar keresni? És? Elcseszték a minidisc formátumot is az üzletpolitikájukkal, pedig az nagyon jó cucc volt a maga idejében, tanulhattak volna belõle.
Hogy a lényeg a fajlagos költségeken van.
Én tavaly tavasszal vettem egy Samsung 1,5 TB -os vinyót (a már meglévõ 1TB-os mellé) 12.000 forintért. Kilehet számolni durván 8 forint / GB-ra jön ki fajlagosan. Ehhez képest hol van egy DVD lemez? Vagy akár egy BD lemez... Sehol.
A tartalomvásárlás egy másik dolog. Tudjuk jól, hogy a letöltések - illegális vagy legális formában - nagyon népszerûek. És most tökmindegy, hogy lopásnak nevezzük vagy nem, a tényeken nem változtat.
Márpedig tény, hogy ma szinte bármilyen filmet, amit meglehet kapni BD lemezen, azt le is lehet tölteni ingyen. És mint mondtam, itthon ez nem bûn. Egyelõre.
Az olcsó optikai hordozókkal meg amúgyis vigyáznék. Én 5 éve írtam ki a Csillagkapu akkor még mind a 8 évadját DVD-re. Ma már egyik lemezt se lehet beolvasni. Természetesen "olcsó" - nem szlovák - párszáz forintos DvD-krõl van szó.
Én még akkor is bõszen írogattam ki a DVD-ket, amikor 320 GB-os vinyóm volt, ehhez ugye 68 lemez kellett volna, ha mindent ki akarok írni, a mostani 1,5 TB-oshoz pedig csak 60 BD kéne, szóval nem itt a baj. Inkább azért jobb most már vinyóra menteni az adatot, mert fajlagosan olcsóbb lett (persze most az árvíz miatt ez is változott).
Ráadásul valami meg kell venni a tartalmat, HDD-n nem fognak filmet árulni.
https://twitter.com/foodlfg
A dual layeres DvD írásához akkoriban külön DVD íróra volt szükség. Ma már persze ez alap, de a 2000-es évek elején speciális eszköznek számított. A mezei DvD íróval csak egy rétegben tudtál DvD-t írni.
Arról nem is beszélve, hogy az olyan DVD-k jóval többe is kerültek, mint a hagyományosak.
De mindegy, mert anno még a 4,5GB is durvának számított. Ellenben most a BD lemez 25/50GB kapacitása lószar. Egyoldal egy rétegû BD lemezbõl legalább 100db kellene, hogy a jelenlegi vinyóim kapacitását elérjem vele. 100 lemez! Mire kiírnám mindet befonom a hajam :) Arról nem is beszélve, hogy mindezt katalogizálni kell, vagy rosszabb esetben cimkézni. Majd kutatni, keresni az atatbázisban, hogy akkor most melyik lemezen mi is van?
Hát én inkább kiadok 10-15 ezret plusz 1TB-nyi vinyóért, minthogy vegyek 100db BD lemezt meg hozzá egy írót.
!!!!csak minden hetedik értékesítenek Blu-ray Discen!!!!!
és az is lehetséges hogy a számítási felhõ szolgáltatások elterjedése gátat fog szabni a BD további térhódításának"
Ez mi akar lenni?? Mert hogy ez nem egy érteles mondat.
Ha az akar lenni, hogy minden hetedik filmet,az egész érdeke statisztika, és szerintem konkrétan nincs így. Max talán a nálunk fejlettebb nyugati országokban. Én még nem is láttam Blu-Ray lemezt (nem vicc) és nincs ismerõsom aki találkozott vele
ejha, csak nem egy való világ imádóval van dolgunk?
Egyébként a Blúval az a legnagyobb bajom, hogy túl jó a kép: minden meglátszik: ronda arcbõr, "elcsúszott" smink, cgi, háttér stb.
Mostanában pedig azt tapasztalom, hogy az emberek beülnek a tévé elé és kapcsolgatnak, hiába van otthon száz meg száz lemez, hiába van tele a vincseszter, nézik az idióta natgeo, spektrum, disco mûsorait + szappanoperák, este meg beállnak egy filmre.
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
még soha nem láttam, bár biztos nem egy izgalmas látvány :)
Nekem van 2 oldal 1 réteg (ez a Halálos fegyver 4 1997-es kiadása)
A többi 1 oldal 1 réteg vagy 1 oldal 2 réteg.
Pedig ugye 2 oldal 2 réteg már spórolna a lemez darabszámon :) Nem kellene a dupla DVD-s kiadás, hiszan az 1 lemezen elférne. Sorozatokra pl. tényleg jó, ahhogy írtad
Sorozatos dévédék ilyenek (korai vészhelyzet), az ember meg nem is tudja, miként fogja meg. Német kiadásoknál is gyakori az ilyesmi, szóval annyira nem ritka dolog.
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
DVD az igen, az ütött a VHS-hez képest. jobb kép, sokkal szebb hang, bár ez inkább az 5.1-nek köszönhetõ, egy hifi sztereo videó azért komoly versenytárs tud lenni, pláne amikor megjelentek a ProLogicII-es dekóderek. De ezektõl függetlenûl összességébne jobb éléményt nyújtott mint a VHS. Viszont nem ilyen. Sok új nincs csak a kép. Viszont idõközben ahhogy lejjebb már írták a hdd-k elterjedtek és egy 2Tb HDD-vel 0.085Gb nem tud versenyezni. Ez ilyen.
A DVD15 szabvány leírja a 15Gb-os lemezek felépítését. Gy.k. 4 fomrátuma van a DVd-nek és ezek mind rendelkezésre álltak már a megjelenésükkor:
egy oldal egy rétek, ez a klasszikusnak mondható 4.7Gb (fomrázás nélkül) hellyel rendelkezõ lemez
2 oldal egy réteg, ez összesen 8.5Gb-nyi (formázás nélkül) hellyel rendelkezik
1 oldal 2 réteg, ez a most kaphato un. duallayer lemez ami 8.5Gb-nyi fomrázás elötti hellyel rendelkezik
aztná van a 2 oldal 2 réteg. Na ez 15Gb-nyi hellyel rendelkezik, viszont én mg ilyet nem láttam sehol, feltételezem más sem nagyon itt a fórumon. Szóval egy DVd lemezen akár a teljes géped tartalma + még egy pici is elférhetett volna.
Sajnos ebbõl csak a 4.7 és a 8.5Gb-os lemez lett írható, a többi nem.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Nem követtem nyomon a blue-ray-t bevallom, de valahogy mindig drágának tûnt.
Amúgy a tévében leadott mûsorok / filmek / sorozatok saját célú másolata továbbra is és eddig is törvényes volt itthon is, külföldön is.
Nézd, én pl sorozatot már csak letöltöttet nézek. Tévében egy darabot se. És ez így megy már legalább 6 éve! Akkor mi ez ha nem alternatíva? :)
A kiadókat meg ne féltsd. Ha olyan rosszul megy a soruk, majd szépen csõdbe mennek. De egyenlõre úgy érzem attól még fényévekre vagyunk.
A Cam verziót az emberek "igénytelenségére" próbáltam példát hozni, hogy sokaknak teljesen mindegy.
Az tisztában vagyok, hogy az optikai tárolás nem a legjobb, de tartalmakat közvetíteni az egyik legegyszerûbb technika. Ha mindenhol, bárkinek elérhetõ lesz a megfelelõ infrastruktúra a tartalmak szolgáltatására (tényleg szélessávú internet; megfelelõ szolgáltatásokkal rendelkezõ digitális sugárzás), és a biztosíték arra, hogy a megvásárolt tartalmat mindig elérheted, akkor tényleg el lehetne felejteni a DVD/BD lemezeket.
Az meg, hogy nem illegális a magáncélú letöltés az nem azt jelenti, hogy alternatíva (pontosabban nem azt jelenti, hogy ha már jogdíjat fizetünk az adattárolok után akkor bármit letölthetünk, mert attól az még lopás). Mondjuk ha a (hazai) kiadók és forgalmazok lehetõvé tennék pl, egy steam szerû digitális vásárlást az alternatíva, a torrent nem (fõleg nem az õ szemszögükbõl).
Nálam ahogy anno a kazettát felváltotta a nagy floppy, a nagy floppyt a kis floppy, majd a kis floppyt az optikai adathordozók, úgy most a DVD-t a net. Persze ehhez a nagy tárolókapacitású vinyó is elengedhetetlen.
Igaz, optikai meghajtó azért még van a gépben, mert a kiadás/terjesztés még mindig ragaszkodik a mûanyag lemezekhez.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Regards,
Hiszen akkor még nem volt alternatívája a DVD-nek. Nem voltak DVD minõségû TV adások és csatornák. Közel sem volt ennyire elterjedve a számítástechnika se az internet. Plusz ahogy mondtam amikor a DVD igazán kijött az átlagember számára is elérhetõ módon, akkor még csak 6,4-10GB-os vinyók voltak. Az egész gépem tartalma elfért volna 2db DVD lemezen.
De ma már ez nem így van. A BD lemez mellett van ezer másik alternatív lehetõség, ami ugyanolyan jó minõséget, szolgáltatást nyújt, sõt kényelemesebb, praktikusabb is. Ott a letöltés lehetõsége, ami ugye azért külföldön sok helyen illegális. De ott van a millió meg egy HD csatorna. Ott vannak a videótárak, meg az online streaming lehetõségek is. Igaz ezek is még szegényesek. Ma már jobb telefon is képes 720p-s HD felvételt lejátszani. Sõt, egy olcsó tablet is képes HDMI-n keresztül 1080p-s videót küldeni a TV-re.
De még így is bõven van más lehetõség a BD mellett.
Persze ettõl még nem vagyok az optikai adattárolók ellen, csak ebben a formában nem sok értelmét látom. A BD lemez akkor lenne életképes, ha minimum 500GB adat férne rá. És az ára se lenne annyi, mint egy vinyónak.
Erre lenne jó a kísérleti fázisban lévõ holografikus tárolás. De mire azt is piacra dobják elérhetõ áron, addigra meg már ottleszenk a 5-10 terrabájtos SSD-k. Szóval semmilyen jövõt se látok ebben a tárolási formában.
Ahhoz képest ne magyar példából induljunk ki te rögtön camerás változatokat hozod fel. :D:D Nyugaton senki se néz kamerával felvett filmeket, kivétel azokat amik Europában, de még Amerikában sem jelenek meg. (Persze ez emberek kis hányadát érdekli). Ahogy Dany007 is mondta, már rég léteznek HD streaming videók, csak te nem vagy eléggé képben az ilyen dolgokról. Igen sajnos legtöbb (legalábbis ami engem érdekel) nem lehet Magyarországon megnézni, mert kedves jogvédõknek köszönhetõ nem tudunk elõfizetni stream szolgáltatásokért. :(
Love Sign: MASTAAAAA~ SPAAAAAAAAAAAAAAAARK!!!
De igazad van, egyik árát se magyar piacra tervezték ez nem is kétséges.
De az angol, vagy az amerikai ember se olyan hülye, hogy ne lássa a fajlagos költségeket. Hogy mennyivel kerül többe egy 25GB BD lemez, mint egy 2 terrás vinyó. Plusz a lemez írás / lejátszás macerás. Tárolni kell - megfelelõen - elõvenni, betenni, visszatenni stb...
De ha már külföld ott van rengeteg HD csatorna már most. Hamarosan 3D-s csatorna is lesz (angilában, japánban, USA-ban). Tehát ha már külföld, akkor ne magyarként gondolkodjunk :) Ott van mondjuk az HBO, HBO2 full HD-ben, és mondjuk nekik van ilyen "mozicsatornából" vagy 5x ennyi. Discovery, natgeo már rég mind HD-ben adnak külföldön is.
Vagy ott vannak a digitális videótár lehetõségek. Pár van belõle Magyarországon is. De külföldön fogalma sincs, biztos ilyen téren is elõrébb járnak. Valamint a tévében leadott filmek ott is szabadon tölthetõek, sõt sokszor a csatorna honlapján online nézhetõ. Ami megjegyzem szintén HD-ban sugározza a Dr house-t meg a többieket :)
Mindemellett ott van a BD lemez - ami ha tárhelyként nézünk rá, akkor esélytelen bármire is (BD író/olvasó + lemez + macera) - amire ráfér ~ 1 film 1080p-s HD-ban nem kevés árért. Plusz lejátszó ahhoz is kell.
Így nem csoda, hogy senkinek se kell.
Ha lett volna anyi eszük, hogy kis felárral becserélhetõvé tették volna a DVD filmeket jobban elterjedt volna.
Végül is a film árát már egyszer kifizették, a nyomást meg egy kis profitot rászámolnak és mehet, de az nem jó, fizessék ki mégegyszer a filmet is!<#falbav>#falbav>
A VHS DVD között aránylag nagy idõ telt el, és aránylag nagy volt a minõségbeli javulás. Viszont a BD pont akkor érkezett amikor a DVD éppen felfutóban volt, valamit a legtöbb embernek nem adott annyi pluszt, hogy igazán megérje váltani. A VHS is nehezen pusztult ki (mégnehezebben ha 10-15 évvel hamarabb jön a DVD. Ezért se terjed el a Laserdisc). A baj az hogy a techonlogia egyes területeken gyorsabban halad mint ahogy az átlag igény megkívánja. persze ez a marketingeseket nem hatja meg, hamarosan jön a 4K (aztán 16k?). Nekem is rengeteg eredetei gyári filmem van amit nem hinném, hogy lecserélnék.
Be kell látni, hogy az embereknek többsége "igénytelen" magára a filmek minõségére (nem hogy nem vesznek filmet, de elég nekik a CAMs moziverzió).
Múltkor is a szomszédba állítottam be a "vadiúj" 117 cm LCD (LED háttér világítású) FULL HD tévéjüket, amire egy analóg kábel tv került (ami már CRT-n is moslék volt), valamit rákötni a 20 éves videójukat mert DVD-t nem vesznek meg elég nekik a VHS. Még úgy is hogy látták milyen a TV-n.
Mondjátok itt a stream-et mint alternatíva, meg a 2 Terrás HDD-t. A probléma ezzel az, hogy a BD minõségében (azért írtam, hogy alternatíva lehessen a "fizikai tárolásra") nem találni streamet/letölthetõ filmeket legálisan (akinek ez a szó egyenlõ a hazaárulással annak ne vegye figyelmébe nem neki írtam) olyan könnyen hozzáférhetõen mint az optika adattárolás.
Szerintem van létjogosultsága az optikai lemezeken tárolt filmeknek.
Az viszont valamennyire igaz, hogy adattárolásra jobb alternatíva a Flsah drive/HDD.
.. az 50 gigabájtos tárolókapacitást.
Pontosan a duplarétegûre fér rá ennyi adat. A sima BD lemezre 25GB-nyi adat fér rá.
Idézet (Innen: Blu-Ray ):
Az eddig említett felépítésbõl az következik, hogy az elõállítási költsége alacsonyabb, mint a DVD-nek.
Én pl a gagyi 720-as monitoromon már hányok a DVD anyagok képétõl. Akkor már inkább egy szarul kódolt 720p-s h264...
https://twitter.com/foodlfg
A nagy civakodásban, mire leigazoltak egy szabvány mellett - ugye volt a HD-DvD meg a Blu-Ray - addigra az IT technológia elhúzott a messzeségbe.
Ma egy valamire való BD lejátszó 50-80 ezer forint. A BD lemez árakat meg már alattam felsorolták, nem túl olcsók. Fõleg ha az ember nem akar fél - 1 évet várni az olcsóbb kiadásra.
Ehhez képest ma már egy multimédiás lejátszó, ami kezeli az xvidet, mpeg4-et x264, mkv-t stb... már meglehet kapni 70-80 ezer forintért, de lehet még olcsóbban is! Ezeken már van torrent kliens is, és támogatják a 1080p-s lejátszást. Rá lehet kötni mondjuk egy terrás vinyót 10-15 ezer forintért (használtan). Azt nesze neked Blu-Ray.
Na az meg a másik, hogy mire a BD lemezek elterjedtek volna a tárkapacitásuk lószart se ért / ér már. 25/50GB egy lemezen? Mi az? 1-2 film HD minõségben azt csókolom. Még most ilyen emelkedett árak mellett is jobban megéri venni egy 1,5-2 terrás vinyót és akármilyen egyszerû PC-rõl vagy médialejátszóról filmezni, mint BD lemezre kiírni az adatokat.
Régen, amikor kijött / elterjedtek a DvD lemezek az átlag vinyók mindössze 3,2-6,4 esetleg 10GB-osak voltak max. DvD meg ugye 4,5GB. Gondoltuk basszus, két ilyen lemezen elvér az egész gépünk tartalma, milyen jó lesz...
De mi van ma? Itt a BD lemez drágán, tud mondjuk 25GB-ot. Na és? Tavaly tavasszal vettem 1,5TB-os vinyót 12 ezerért. Akkor kinek van szüksége BD lemezre + BD író-olvasóra.
A Sony megpróbálta megismételni a PS2 stratégiát: a PS2 megjelenésekor egy márkás DVD lejátszó áráért lehetett PS2-t kapni, ezért sokan inkább PS2-t vettek DVD lejátszó helyett. A DVD pedig kétség kívül sláger termék volt, mert nagyságrendekkel jobb minõséget produkált a VHS-hez képest.
A Sony a PS3-al és a BD-vel ugyanezt akarta elérni, de a formátumháborúval elvesztegetett idõ és a HD tv-k kis elterjedtsége miatt a PS3 kis híján megbukott. Ha ugyanis nincs nagy felbontású tv-je az embernek, minek neki nagy felbontású lejátszó?
Mire pedig a háztartások zömébe HD tv-k kerültek, értelmetlenné vált a lemezes adattárolás, mert az 50GB/lemez nevetséges a 2TB/hdd alternatívához képest, a médiaboxok és az online szolgáltatások pedig lényegesen felxibilisebbek, a "veszek a boltban egy lemezt" megoldásnál.
A BD-nek talán a stereo 3D terjedésével lehet némi esélye, mert PC-n és médiaboxokon jelenleg nagyon macerásan, vagy csak a felbontás felezésével lehet stereo 3D filmeket lejátszani, ráadásul a stereo 3D szabványok körül akkora a kavarás, hogy mindenki igyekszik egy megbízható médiaformátum mellett maradni, ezt a szerepet pedig jelenleg a BD tölti be.
http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/data/8k775d4/%5BAnaheim%5D.gif
Bár igazából nem sok értelmét látom a korongos adattárolásnak. Veszel egy 2 terás vinyót, hozzákötöd a tvdhez, aztán mehet is a HD.