92
  • willcox
    Soha nem regisztráltam a faszbúkra, sem másik közösségi ótvarra, és nem is fogok. Nem érzem azt, hogy bármiről is lemaradnék. Az ismerőseimmel akkor is tudtam kapcsolatot tartani, amikor még internet és mobiltelefon sem létezett. Ezután is tudok, nem kell ehhez sem faszbúk, sem más hasonló.
  • tmisi
    Én felvettem száz embert, minden adatot beállítottam, hogy csak ismerős láthatja, oszt csókolom. Alapadatokból csak a leglényegesebbet írtam be (de pl. a születési dátum nem is látszik az adatlapomon), meg az érdeklődési kört (film, könyv, game, zene), oszt elég ha ennyit tudnak rólam. Idegen meg semmit (na jó az egyetlenegy profilkép publikus, mert amúgy nem ismerne meg az aki tényleg rámkeres).
    Amúgy az indexesek már megírták, hogy a törlést lóf*szt nem ér, mert az adatok és képek a szerveren maradnak. Elég ha megőrzöd a kép hivatkozását aztán törlés után fél évvel beírod a címsorba, meg fogja találni!
  • bunny
    Csendben megjegyezem a facebook-ra is lehet regisztrálni free emailcímről, lehet megadni kamu nevet, stb. Mindenki azzal jön, a fb elárulja a személyes információit. Egy nagy fenét, ő adtam meg az adatait önként és dalolva. Mellesleg én se kedvelem a fb-ot de sajnos manapság tényleg egyre megkerülhetetlenebb. Én csak bízok benne, hogy el fog ülni ez az őrület is mint az összes többi.
  • SNP
    "a különc az aki eltérő módon viselkedik mit a többiek, tehát ha a többség regisztrál FB-re te meg nem akkor különc vagy. Ha mindenki sapkát hord holnaptól te meg nem akkor is"
    Köszönöm, hogy ilyen mélyrehatóan elemezted a különc definíciót. Ha abban megállapodhatunk, hogy nem biztos hogy mindig az a legtutibb amit a többség csinál akkor boldogan viselem a különc jelzőt. :)
  • Roman
    http://www.youtube.com/watch?v=_yJCNNwHUOE De legalább Cukerbergről ez mindég eszembe jut :)
  • asgh
    A magam részéről az olyan oldalakat, ahol csak facebookon lehet kommentelni alapból ignorálom. Nem szokásom trollkodni, viszont azért, hogy elmondhassam a véleményem egy írással kapcsolatban nem kürtölöm teli a világot az összes személyes adatommal.
    Anno a blizzard is be akarta vezetni, hogy a wow fórumokon megjelenjen a hozzászólók valós neve. Hatalmas felháborodás lett belőle, erre az egyik alkalmazottjuk - bizonyítandó, hogy nincs semmi reális kockázata, ha egy emberről kiderül a neten a valódi személyazonossága - önként nyilvánosságra hozta a teljes nevét.
    Erre kapott egy kis leckét a wow közösségtől.
    Fél napon belül összeszedték és nyilvánosságra hozták az ő és az összes családtagja (!) személyes adatait (lakcím, telefon, taj szám, a kutyájának neve, stb.), hogy még mindig az anyjánál lakik, kirakták a hányós-belefekvős party képeit, rendeltek neki 15 db. családi pizzát, stb. stb.
    Egy héten belül a blizzard visszavonta a fórum-koncepciót.
  • finizlik
    Ez egy nagyon jó dolog, hogy csak fb-n át tudsz írni...

Nézd meg az olyan fórumokat ahol ez megy.. Nincs netharcos trollkodás mert kamu profilt nem fog senki regelni azért hogy na ő most trollkodjon fórumokon.. Ja meg 2 kattintással ki lehet tiltani az embert végleg..

Valós névvel senki nem ugat.
  • DjDano
    Engem nem izgat, aki szereti használja, de az már túlzás, hogy egyre több oldal szerves részévé válik és néhol már csak a Facebookon keresztül lehet hozzászólni, namármost ez igen érzékenyen érinti a személyes adatokat és az azzal való visszaélés lehetőségét. Egyébként sokan biztosan a pokolra kívánják, ugyanis se vége se hossza azoknak az oldalaknak amik döglődnek a Facebook miatt
  • MR007
    Akartam mondani néha belépni is nehéz. Ugyanakkor ha kijutsz nem biztos hogy visszamennél.
  • MR007
    Én kb fél éve nem tud(tam)ok belépni. Hogy miért jó kérdés. Egyszer csak az lett. Érdekes, de nem hiányzik egy cseppet sem. Miért is hiányozna hisz ott a Skype, email, telefon, személyes találkozó.....
  • asgh
    "Az ilyen oldalak arra jók a kapcsolattartáson és az üzengetésen kívül, hogy az életben könnyebben el tudd adni magad."

Van, aki nem akarja eladni magát.
  • asgh
    "Az emberek elkezdhetnek érdeklődni aziránt, hogy valaki miért nem tagja valamelyik közösségi oldalnak. Talán rejtegetnivalója van? Vagyis a normák igen változékonyak"

Nem raksz fel partyképeket az FB-re? Sorozatgyilkos-e vagy?
  • Svlad Cjelli
    Bah el is huzok innen, hihetettlen milyen emberek irnak ide.
  • Svlad Cjelli
    Csak gratulalni tudok a sok okosnak! Attol, hogy nektek nem ugy alakul a kozossegi eletetlek, amilyenek elkepzeltetek, annak nem a Facebook az oka!

Birom, hogy mar megint milyen bolcsen meg tudjak itt mondani a tutit egyesek! Miert nem mentek el tudosnak?

Nem baj, hogy mindent olyan precizen meg tudtok magyarazni, de arra nem gondoltok, hogy mindenki mashogy latja a vilagot?

Modern idok vannak. Modernul fogunk elni. Az, aki nem kepes lepest tartani azt csak sajnalni tudom.

A gyerek elhulyul? Annak a szulu az oka nem a Facebook. CSAKIS.

• Cef
    Egyáltalán nem kötelező az FB, én is csak nem régóta vagyok fent és tökéletesen megértem ha valaki ótszkodik tőle.

Az FB egy hatalmas önreklám. Még sok munkaadó és fejvadász is a jelöltek facebookprofilját nézi meg az önéletrajz és a motivációs levél után (ez komoly, tapasztalat). Csajozás esetén is előnyt jelent(het), mert ha megtetszel egy csajnak az a profilodat fogja elsőként nézegetni. Nem beszélve arról, hogy még el is várja, hogy lájkold a posztjait és írj rá chaten. És ezek nem a 14 éves csitrik, hanem a 20-25 éves korosztály (de lehet, hogy ez csak errefelé jellemző).

Az ilyen oldalak arra jók a kapcsolattartáson és az üzengetésen kívül, hogy az életben könnyebben el tudd adni magad. Ez a személyes reklámfelületed. Szerencsére még nem tart ott a világ, hogy kötelező legyen, de ha majd a facebookon felnőtt korosztály lesz kulcspozíciókban mindenhol, akkor már nem lesz túl rózsás a dolog. Én nem vagyok fabeook buzi, jó ha 2-3 naponta felnézek egyszer, de sajnos az ehhez hasonló oldalak egyre inkább beleépülnek a társadalomba, és egyre inkább alapelvárás lesz a használatuk.
  • Thrawn
    Szerencsére a diszkrimináció jelen esetben nem áll fenn, mindenkinek van otthon net, de fennállhatna. Egyébként teljesen egyetértek a mondandóddal.
  • MacropusRufus
    az egymilliárdhoz:
    "A közösségi oldalnak a decemberi adatok szerint havi 845 millió aktív felhasználója van, ebből 483 millió napi rendszerességgel jelentkezik be. Napi átlagban 2,7 milliárd komment és lájkolás születik, és naponta 250 millió fotót töltenek fel a rendszerbe a felhasználók, akik között 100 milliárd ismerősi kapcsolatot tart számon a rendszer. "
  • Molnibalage
    Álljon meg a menet. Dollármilliárdor értéken akarján berakni a tőzsdéra. Akkor van itt della. Gépész vagyok, nem programozó, de ennél fostaligább felületet kevesebbet láttam.

A youtube is ilyen. Folyamatosan változik, egyre szarabb, de sikerül egyre erőforrásigényesebbé varázsolni mindig...
  • MacropusRufus
    sztem nem az FB-re írtam... ez ilyen. Egy példa volt
    De mondhatom másképpen is: a tanár olyan feltételeket támasztott bizonyos infók megismeréséhez ami lehet eleve kizárja a tanulók X%-át. Ez pedig nem kimondottan szabályos/tisztességes stb...

Paranodi majom: a szakmámból adódik, hogy tudom mit beszélek. Lehet paranoid vagyok, de tapasztalatból beszéltem. Tudod ez amolyan szakmai ártalom fajta.
    Viszont: magas vitakúltúrádról árúlkodik az, hogy 1 mondaton belűl már személyeskedsz. Mondjuk tény, hogy cálfolatot nem írtál :p :D
  • Molnibalage
    Na ez az. Mindek nekem az FB? Aki nekem számít, az elérem mailban és senki másra nem tartozik, hogy velük mit dumálok. Van még pár fórum (ennek fele nem is magyar...) és ennyi.

• Molnibalage
    Az emberek túlnyomoró része ostoba és felszínes. Ennyi.
  • who am I 7
    Mi köze van a designak a kihasználáshoz?
  • who am I 7
    nagy észre vall le lepratelepezni 1 mrd embert :D vannak gáz arcok, de vannak 1000 x értelmesebb és normálisabbak, mint az ilyen komplexusokkal küzdő paranoid majmok :)
  • MacropusRufus
    "Az emberek elkezdhetnek érdeklődni aziránt, hogy valaki miért nem tagja valamelyik közösségi oldalnak. Talán rejtegetnivalója van? Vagyis a normák igen változékonyak"

tehát ha nem posztolom fossá az oldalamat semmit mondó marhaságokkal akkor nekem biztos rejtegetni valóm van... Aha.. Mert az ilyen oldalakon az ember MINDÍG magát adja, nem PS-al gártott képekkel van delebaszva az oldala és biztosan el mond magárol 100%-ban mindent. Hát ez kérem a képmutatás: amit oda írsz az úgy van, amit nem írsz le (mert esetleg nincs is mit leírnod) akkor az azért van mert egy óvar sumák vagy... Hát ez baromi jó.

Úgylátszik az FB generációnak fingja sincs arról mi is az a médiahack mint olyan. :)) ezeket lehet jól megszopatni :D
  • MacropusRufus
    bocsi, hogy belekoty, de véleményem szerint az iskola diszkriminatívan jár el azokkal szemben akiknek nincs netjük. Régen is volt ilyen, de akkor lehetősége volt a gyereknek odamenni (pl. különóra vagy egyéb iskolán kívűli tevékenység a tanárral ami keretében plussz infót kaphattak akik ott voltak). Viszont a tanár nem kényszerítheti bele a családot egy plussz X ezer fornitos kiadásba. Ráadásúl diszkriminatíve teszi. Amennyiben az iskola minden tanulójának megadja az internet elérést 24 órában (akár az iskolában) úgy mehet a dolog, de amíg ez nincs úgy hátrányos helyzetbve hozza azokat akiknek nincs netjük
    Továbbá: az FB nagyon jó melegágya a különböző mókás alkalmazásoknak értem ez alat a kártékony progrmaokat. Nem hiszem, hogy egy tanár dönthet az én rendszerem biztonsága felől. Gondolom nem véletlenűl volt ingorálva az fb a routeredben. Ha esetleg támadás éri a rendszeredet akkor a helyreállítást ki fogja fizetni? :o
    Ez kb. olyan mindha a tanár csak egy lepratelepen osztana meg plussz infókat. Oda mehetsz nem biztos, hogy elkapod, de van rá esély... (tudom sarkos volt a példa, de abszolúlt fel vagyok háborodva az ilyenen... amilyen mókás gyerek vagyok még véletlenűl tőrlődne a tanár fb profile-ja + megjelenne 1-2 pronó hírdetés a neve alatt)
  • asgh
    Szerintem ha nem érzékelem, hogy fontos dolgokról maradok le, akkor azok nem fontos dolgok.
  • Thrawn
    Engem nem zavar, ha valaki dicsőíti, nem zavar, ha valaki fikázza. Az viszont rettenetesen zavar, hogy a középiskolás fiamnak gyakorlatilag kötelezővé tette az osztályfőnöke. Csak ott hajlandó közérdekű információt megosztani velük. A suli informatikai szakközép, lehetősége nyílna a honlapon osztályfórumokat indítani, ahol mindent meg lehetne beszélni. Úgyhogy tavaly őszig nekem a routeren fennakadt a facebook, most sajna engedélyeznem kellett.
  • NEXUS6
    "felülete nem tökéletes ja, de kíváncsi lennék, te milyen felületet hoznál ki ennyi pénzből, ami 1.000.000.000 userrel így működik.Nyilván vannak milliárdszor designosabb felületek, csak nem ezzel a sebességgel.De fog alakulni nyugodj meg :)"

Az ól, nem azért egyszerű, mert igy hatékonyabban szolgálnak ki, hanem mert az alacsonyabb költség miatt hatékonyabban használnak ki.
    :D
  • dyra
    Próbáltam az IWIW és Facebookot is. Mindkettőből ugyanazért lett elegem. Túl sok az idióta az ismeretségi körömben akinek az is esemény ha az átlagosnál nagyobbat tojt a budiba. Nemrégiben voltam egy esküvőn ahol egy facebookfan végig fotózta és osztotta meg az eseményeket a haverjaival (csak az esküvőről maradt le a szerencsétlen még táncolni is elfelejtette az osztogatás közben). Na mondom. Én ebből a beteg szarból nem kérek. Tudom, hogy lehet tiltogatni meg peszterkedni de nekem ezekhez egyszerűen nincs kedvem.
  • crick3t
    "Sohasem hívtam fel már a barátaimat - vallotta be Ashleigh Elser, egy 24 éves charlottesville-i diák..."

Hát szerintem az FB és a telefonálás nem zárja ki egymást. Legalábbis nekem ma is sikerült felhívnom az egyik barátomat :D

Ha nem akarsz idegen emberekről bejegyzéseket nézegetni, akkor ne jelöld be ismerősnek vagy ha idegesít tiltsd le vagy töröld. Ennyi.
    Ésszel kezelve/tisztogatva az ismerősök listáját jó dolog az FB.

@SNP: a különc az aki eltérő módon viselkedik mit a többiek, tehát ha a többség regisztrál FB-re te meg nem akkor különc vagy. Ha mindenki sapkát hord holnaptól te meg nem akkor is... :)
  • SNP
    Miért különc az aki nem használja? Valaki magyarázza már el nekem mert nem tudok rájönni, hogy miért vagyok az. Ha regisztrálok akkor utána egyből beilleszkedtem a társadalomba vagy fel kell keresnem minimum 100 évek óta nem látott ismerőst akiket amúgy is ki nem állhattam?
  • who am I 7
    felülete nem tökéletes ja, de kíváncsi lennék, te milyen felületet hoznál ki ennyi pénzből, ami 1.000.000.000 userrel így működik.Nyilván vannak milliárdszor designosabb felületek, csak nem ezzel a sebességgel.De fog alakulni nyugodj meg :)

Egyébként bírom azokat az arcokat
    akik azzal érvelnek, h jaj a barátokkal..hát ez kb 30 éves korodig érdekes, mert utána házasság..és nem hokiznak az arcok meló után állandóan együtt család helyett.Szóval, ez is egy nyakatekert buta érv...másrészről, még 1 telefon hívást sem kell nekem pl. intéznem, h haverjaimmal "lebeszéljek" egy találkát :) ..partykat is szervezünk, és promótálunk, mondhatni elég hasznos az fb :P De én pl. nem ítélem el azokat, akik nem használják, csak akkor maradjanak csöndben, hülye érvekkel szerintem gáz tolulni.Mert van 1 rendszer, amit egész egyszerűen sokmindenre lehet használni, csak kontrollálni kell.
  • NEXUS6
    F.B. - I dont wanna be a part of it!
    F. B. I...
    :)
  • NEXUS6
    Hát nekem is ez az egyik fő szempont, ami miatt nem lépek be. A primkó, akarom mondani "letisztult" dizályn.
    De először is itt van egy portál, amin mindenki ott van, aki csak él és mozog, és aki számít, mert aki nincs fenn, az nem számít, de amit meg felraknak az emberek, az meg kb az, ami miatt nincs tv-m. Nem vagyok kíváncsi a való-világnak hazudott médiasóra, és arra sem, ahogy mások ugyan ezt megrendezik a virtuális térben.
    Azoknak az embereknek az életére vagyok kíváncsi, akik hozzám tartoznak és csak azokéra.

Ha meg virtuális társakra vágyok, akkor elég csak feljönni ide az SG-re.
    :D
  • Itsuki
    Nyilván ha valaminek van majdnem 1 milliárd regisztrációja az valamit jól tudhat,és ha valami sikeres azt sokan utálják... ilyen az ember... most itt elmondani hogy mi rossz mi nem rossz... Nekem annyiba jó az FB hogy már elég sok nyereményt nyertem,de sok dologba igazatok van. az meg hogy valaki másodlagos analfabetizmus vagy nem tudja hogy működik az _______ (napi használati tárgy neve) az már ne hogy a net-nek fbnek a hibája legyen... szülők hibálya... ne essünk a ló túloldalára át..
  • Garou
    A problema a facebook-al, hogy ezen a kis laza posztolgatos dumalgatos dolgon kivul masra nem alkalmas.

Konkret pelda ismerosi korombol, hogy valaki letrehozott egy oldalt (mondjuk segiteni a menhelyes allatokon, gazdit talalni, stb). Nem tudta letiltani, hogy a postokhoz hozza lehessen szolni (csak a postolast magat), igy par rosszakaro szarra flame-elte. Nyomtak a hulyeseget, dezinformalas, stb. Bannolta, ket perc mulva jottek uj profillal, es tobben. Azt sem lehet beallitani, hogy mondjuk akkor admin nyugtazza az publikusan lathato oldalhoz valo csatlakozast, max csinalhatsz zart csoportot, de ugy meg sok emberhez nem jutsz el, pedig ez a cel. A masik, hogy ezek utan a trollok osszeszedtek egy csomo kamu ismerost, es akarhanyszor ujraregisztralt az illeto ket nap mulva a facebook bannolta a jelentgetesek miatt. Probaltunk irni, valami kontaktot szerezni, hogy igazoljuk/bizonyitsuk jogtalan a bannolas es szeretne a munkajat vegezni de persze semmi eredmeny. A mostani szerkezet csak olyan mukodest tesz lehetove, amikor senki nem kot beled, ha van par unatkozo vadbarom ellehetetlenitenek siman.

De arra tenyleg fasza, hogy kirakjak par vicces kepet, meg nyomjak egy like-ot az ismerosom ujszulott gyerekenek a kepere.
  • Laza
    "a különcök lemaradhatnak fontos dolgokról"

Semmi, számomra fontos dologról nem maradtam le azzal, hogy havonta csak egyszer nézek fel.

Nincs is túl sok ismerős bejelölve. De akármikor felmegyek, nem a jól tagolt, kellemes oldal hatását kelti, hanem az össze-vissza minden szar hatását. Pl az, hogy állandóan a mindenki által postolt baromságok tömkelege jelenik meg az arcomba, borzalom. Vannak emberek, akik képesek óránként valami szart beböfögni, és ezekkel van tele a képernyő. Most ebben mi a jó, van aki ezt élvezi?
  • Flora2
    Én két okból eleve nem regisztrálok ilyen oldalakra (mert tudom, hogy utána úgyis otthagynám, nem használnám):
    - nem vagyok kíváncsi az emberekre - eleve. Se Facebookon, se azon kívül. Egy kezemen meg tudom számolni, hány ember érdekel engem az életben, azokkal élőben tartom a kapcsolatot, a többi életének apró részletére abszolút nem vagyok kíváncsi, arra meg aztán végképp nem, hogy engem bárki megtaláljon a nevem alapján, se régi osztálytárs, se régi munkatárs, senki. Volt, aki ismerős ismerősén keresztül kinyomozott, és elért e-mailen - engem ez bosszantott. Lepattintottam.
    - A másik ok, hogy nekem az ijesztő lenne, ha a cikkben szereplő példa szerint valaki a liftben mellettem állva minden részletet tudna a magánéletemről, hogy nekem mi tetszik, mit szeretek, mit nem, mivel töltöm a szabadidőmet stb. Nekem ez nagyon ijesztő, olyan érzés, mintha a Big Brother folyamatosan figyelne, mintha egy sci-fiben, valami Gattacában élnék, ahol chip van a bőröm alá ültetve és folyton csipogna valami képernyőn, amerre megyek. Tudom, hogy sima netezéssel is egy csomó minden lekövethető rólam (a google mindent megjegyez), de erre nem szeretnék pluszban ráerősíteni azzal, hogy önként még meg is adom magamról az adatokat.
  • Molnibalage
    Nekem belépni volt nehéz. Csak azért tettem meg, mert kértek rá, az osztálytalálkozót azon szervezik. Mondjuk mióta le van szervezve, nem is használom. A felülete egy szarkupac, mintha egymásra hányták volna az egészet...
  • who am I 7
    a távolságot ja, még meg sem említettem.Jó, hát van aki simán dumál 10 emberrel egyszerre.Jó, virtuális kocsma :) de mind1, legalább kulturáltabb, ettől függetlenül, inkább azok vannak fenn, akik tudnak alkalmazkodni, kicsit nyitottabbak és kíváncsibbak.Akik meg ellenzik, inkább konzervatívabbak, makacsok, és nem igénylik az újat.Nekem alig van idióta poszt a falamon..minden faszt én se veszek fel, viszont vannak hasznos dolgok is, sőt inkább az van több meg jópofa dolgok oszt cső.