39
  • Molnibalage
    #39
    Az energatikai ipart figyelembe véve 800-2000 évre elegendő szén van, ha hirelen miden kpolajos erőmű áttérne szénre. A kőolaj ~70%-a landol hőerőműben és 12-14%-ból lesz motor hajtóanyag. Akkor saccold meg, hogy ennek a résznek a kiváltása szénnel mekkora sokk a széntartaléknak. Nem sok. Úgy meg főleg, hogy a szén energetikai haszonítása egyes országok számára nem elfogadtható alternatíva.

    (Szép dolog a CO2 egyezmény, de ha aközött kell választani, hogy lesz -e áram vagy sem, akkor szerintem a szenet is el fogják égetni és tojnak a CO2-re...)
  • Tetsuo
    #38
    A vilag nem olyan egyszeru, mint ahogy te azt gondolod. :D
  • Tetsuo
    #37
    Ha a benzint szenbol allitod elo, akkor a 200-300 ev helyett kb 70-80 evre lenne elegendo ill. kevesebbre, ha feltetelezunk egy folyamatos fogyasztasnovekedest.
    Viszont ezutan a legkori CO2 koncentracioja triplajara emelkedik a maihoz kepest, aminek x szazalekat ugyan kompenzaljak az oceanok, az erosebb uveghazhatas jelentkezni fog. Ezaltal a legtobb modell szerint egy hatarerteket atlepve, felborul a foldi klima egyensulya, az, amit az emberiseg megszokott.
    Hozzateve azt, hogy a szenbol benzin nemcsak tobb koltseg, hanem bizony onmagaban is tobb energiaba kerul, mint a koolajbol, benzin eloallitasa.
  • Molnibalage
    #36
    Akkor majd szénből csinálnak benzit. Ennyi. Már 150 dolláros tartós kőoaljár mellett is megéri szénfinomítót építeni. A náci Németország és Dél-Afrika is remekül gyártotta a benzint és minden mást kőolaj nélkül. Kína is tolja már ezt.

    Ha nem kényszeríti az embereiséget valami, akkor nyuhodj meg, mikor te és én vén trottyok leszünk, akkor is benzines kocsik lesznek, max. olcsóbb lessz a hibrides autó vagy több villanyautó lesz. Viszont az egész világnak nincs erre pénzze. Lehet, másodvonalas technikának marad a benzines. Vagy olyan helyeken, ahol nincs miden sarkon töltőállomás. A folyékony üzemyanag előnye a tárolhatóaság és készletehetőség. Mert elég nagy szopacs, ha mondjuk valami miatt megfekeszik az elektromos hálózat. Akkor megállna a közlekedés is. Benzisen / gázolajos hajtásnál ez nem fenyeget, mert mindig van tartalékkészlet.

    (Kérdés, hogy a benzinkutaknál lehet e tölteni, ha nincs hálzati áram...)
  • Molnibalage
    #35
    Jelenleg a tesztpályákon tökéletes időben is bármikor összehozok olyan realtíve egyszerű helyzete, amin bármelyik rendszer meghal. Én esélyt sem látok erre.
  • wadnari
    #34
    Rendben építsenek robotokat ,de ne az emberek elől vegyék el a munkát..

    Építsenek olyan robotot ami az ember által lehetetlen területeken dolgozik. Legyen itt szó föld alatt tényleg nagy mélységben értem ez alatt a termelő robotokat. Miért kell felváltani az embert mindenhol? Az a dolgozó akit emiatt küldenek el mit érez? Remélem még vagy 70évig nem fognak használható robotot összehozni mert akkor aztán nem lesz munka nem lesz pénz nem lesz fogyasztás nem lesz gazdaság nem lesz élet..
  • gombabácsi
    #33
    amúgy 10-15-20 év múlva már brutális következményei lesznek szerintem az olajdrágulásnak

    robotok, űrmeghódítás, haha... örülhetünk majd ha a tudományos fejlődés nem áll meg totálisan
  • gombabácsi
    #32
    jókat írtál, jó látni hogy mások is józanul és értelmesen látják hogy mi a helyzet az MI kutatással...

    még ha kevesen is vagyunk :)
  • M2 #31
    Szerintem meg a közlekedésben durván le fogja váltani az embert 10-15 év múlva, taxisokra, kamionsofőrökre, buszvezetőkre nem lesz szükség. Ez azért elég jelentős réteg, akiknek fájni fog.
  • Molnibalage
    #30
    A legfejletebb robot is fényévekre van egy rovar intelligenciájától. Kreativitásról szó sincs. Ha valami csoda nem történik, akkor a robot nagyon sok helyen soha nem fogja leváltani az embert. A mi életünkben meg szerintem tutira nem.
  • Mardekár
    #29
    Azt hiszem ez a postom ide is illik. A szelekció meg mindig működik. Ha a takarító néni nem jön rá, hogy olcsó takarítócéget kell létrehoznia, ahol vagy 200 hitelből vásárolt robot járja a várost, akkor bizony éhen hal. Hiszen minek vennél egy takarító humanoidot 10K Dollárért, ha 5-ért kitakarít egy robot? Másrészt szerintem inkább traktort vezessenek meg kopácsoljanak a bányákban, ne a gyermeknevelésben meg az autóvezetésben legyenek prototípusok xD Bár a google utóbbiban ezen az úton jár... meglátjuk mennyi sikerrel :Ð
  • tatish
    #28
    Régebben azt vizionálták hogy 2000-ben már repülő autókkal közlekednek az emberek, most meg még tömegesen fosszilis üzemanyaggal működő masinákat használunk. Gyors a technikai fejlődés de azért annyira nem.
    Az is egy érdekes kérdés hogy mi van hogyha a robotok veszik át az emberek munkáját, de ha mindent robotok gyártanak akiknek csak energia kell (korlátlan megújuló energiát kéne találni ami kicsi és kompakt), illetve karbantartani (ezt ugyanúgy robotok végezhetnék), akkor ez egy kvázi zárt rendszert alkotnának amihez nem igazán kell ember, minden ingyen lenne, nem kellene az embereknek dolgozni csak aki szeretné az hobbiból fejleszthetne új robotokat. Ergo megszűnne a pénz mint fogalom, hiszen minden ingyen lenne. De ehhez több száz év kellene meg teljesen más mentalitás, hozzáállás (pl. hogy az ember ne akarjon sokkal többet annál mint amennyire szüksége van).
  • Merces
    #27
    szerintem a robot a kapitalizmus ellensége , ugyanis ha nem lesz dolgozó nem lesz fizu se és nem lesz fogyasztás ergó leépülés várható , valószinű sejtik a nagyok is ezért nem ölnek bele annyi energiát egy multifunkciós robot kifejlesztésébe...
  • finizlik
    #26
    Ki akarja elosztani?!
  • torreadorz
    #25
    Biztos lesznek intelligens robotok, de hogy mikor...

    Hja ha visszaemlékszem gyerekkori regényeimre, akkor ma már lakott marsbázis, mindennapi ürutazásnak és persze robotszexrabszolgáknak kéne lennie :) Legalábbis majdnem mindegyik 2000 környékén játszódott.

    Ehhez képest a fentiek még legalább 50-100 évnek tünnek, ha egyáltalán elérjük bármikor is.

  • mr9
    #24
    "Szerintem a közeljövőben hasonló helyzet fog kialakulni mint az ipari forradalom idején a gőzgépekkel szemben(növekvő munkanélküliség,gépromboló akciók stb.)
    Nem azt mondom hogy ez jó, de ez van, ehhez kell alkalmazkodni."

    A probléma az hogy az itt élő 7 milliárd ember nagy része azt mondja és el is fogadja "de ez van, ehhez kell alkalmazkodni"
    Semmi technikai akadálya nincs, hogy egy utópia-szerű társadalmi szerkezetet/életmódot alakítsunk ki. Csak a fejekben kéne rendet rakni, azaz egy magas szintű együttműködésre! lenne hozzá szükség.

    "Mi csak fittnessterembe jarunk, hogy ne hízzunk el mint a jenkik?"

    Amennyiben a jövőben nem változik meg a jelenlegi gazdasági szerkezet, azaz "ez van", és ez is lesz!, akkor inkább az a pénz amit valaki fizetésként kap most (ez van), majd a robotgyártó céghez kerül (ez lesz), és aki helyére a robot kerül kereshet más munkát, ha szerencséje lesz talál, vagy kap segélykét, egyébként marad az éhenhalás
  • norbi99
    #23
    ""iszonyat durva balesetekre kepes egy elszabadult robot,
    pl a kenyerszeleteles kozben nem vesz eszre es beled tolja az oregkest,
    vagy a rendszer lefagy a robot elesik , ra a gyerekedre
    a lepcson megbotlik es magaval rant
    sziklaparton allva veletlenul lelok a melybe
    stb...""


    -És amikor a buszsofőr (ember) elalszik a volánnál és belehajt a a buszmegállóban várakozókba.
    -A Costa Concordia hajót emberi hülyeség sűlyesztette el,pedig a computer jelzett hogy gáz lesz.
    -Bekattan a babysitter és lemészárolja a családot.
    -Ittas, és gyorshajtó sofőrök által okozott halálesetek. Stb.
    A közlekedési balesetek Kb 98%-a emberi mulasztás vagy felelőtlen viselkedés miatt töténik,és csak 2% műszaki hiba.
    A technika rohamosan fejlődik,és ezt nem lehet megállítani.A munkahelyeken is jobban megéri robotot használni,bár drága,de cserébe 24 órában képes dolgozni,gyorsabb,pontosabb mint az emberi munkás,és nem kér fizetést.
    Szerintem a közeljövőben hasonló helyzet fog kialakulni mint az ipari forradalom idején a gőzgépekkel szemben(növekvő munkanélküliség,gépromboló akciók stb.)
    Nem azt mondom hagy ez jó,de ez van,ehhez kell alkalmazkodni.

  • Molnibalage
    #22
    Nem. Az igazi MI ott kezdődik, hogy nem csak reagál valamire. Ha magára hagyod, akkor olyan dolgokat kell felmutatnia, mint érdeklődés, kreativitás. Van ilyen is...?
  • djculture
    #21
    Már most is van elég robot a gyárakban, amelyek ontják magukból a selejtet..biorobot..
  • Zoliz
    #20
    MI LESZ A VILAG ÖSSZJÖVEDELMÉNEK ELOSZTÁSÁVAL HA AZ OLY SOKRA BECSÜLT ÉS CSODÁLT ROBOTOK FOGNAK HELYETTÜNK DOLGOZNI?

    Mi csak fittnessterembe jarunk, hogy ne hízzunk el mint a jenkik?
  • JTBM
    #19
    Az igazság természetesen valahol középen van.

    Hála a videójátékoknak a grafikai megjelenítés és "látás", valamint a "világ" belsö leképezése már olyan szintre fejlödött, hogy lehetövé vált célrobotok gyártása. Pl. a modern autók már látják a gyalogosokat, másik autókat, stb.

    Ezen persze még van mit csiszolni, de ez az elsö lépés a robotikában.

    Ha már a robot képes "látni" és pontosan leképezni, hogy ö hol is van a világban, akkor van rá lehetöség, hogy tudatosan, megfelelö szabályok szerint a világban létezni tudjon, pl. takarítson v. vezesse az autót.

    Lesznek robotok, ez teljesen biztos.

    Szerintem elsö körben autót fognak vezetni és háztartási munkát fognak végezni.
  • Frosty01
    #18
    elég csak összehasonlítani a 90'-ben álmodozott 00'-s fikciókat, a 00'-ban álmodozott 10' fikciókkal, sehol se vagyunk, semmi hatalmas ugrás nincs, azokhoz képest amiket előre láttak a "látnokok". 15 év múlva sem lesz seggberudi robotrobi 3000je egyik kis homokozónak sem
  • Jawarider
    #17
    Végül is volt már hasonló a történelemben.
  • Jawarider
    #16
    Ebben az országban tuti nem fognak elterjedni.
  • shownomarcy
    #15
    A 20-as években is ezt jósolgatták már szerintem, meg jöttek a sci-fik. Van, akit tényleg lázba hoznak még ezek a kijelentések? :D
  • Griphons
    #14
    Bírom, hogy az ilyen jóléti társadalmakban élő "tudósok" nem bírnak továbblátni az országuk határainál. El se bírják képzelni, hogy egyesek nem fogják tudni megfizetni azt, hogy robotokkal dolgoztassanak.
    Az más kérdés, hogy 10-15 év múlva Asimov "én a Robot"-ja még nagyon messze lesz a megvalósulástól.
  • Locutos
    #13
    Én úgy gondolom ennek az egész MI/robotfejlesztésnek a fő útvonala a NEM érző robotok fele kellene haladjon. Úgyértem minél kevésbé legyen személyisége, meg ilyesmi, ami miatt etikai fejfájások kellene legyenek. Legyen intelligens, értse meg az érzelmeket, de csak értse, ne érezzen. És igen, nagy impaktja lenne a társadalomra, a világra...mégjobban szembetűnővé válna hogy a monetáris rendzer elavult, nem kell megkapálj a betevőért.
  • Vers
    #12
    iszonyat durva balesetekre kepes egy elszabadult robot,
    pl a kenyerszeleteles kozben nem vesz eszre es beled tolja az oregkest,
    vagy a rendszer lefagy a robot elesik , ra a gyerekedre
    a lepcson megbotlik es magaval rant
    sziklaparton allva veletlenul lelok a melybe
    stb...

    a legfontosabb feladat ezeknek a meoldasa elso korben, ha mindennap arrol szolna a hirado hany halott volt aznap robotok miatt, a kutya se venne robotot
  • Inquisitor
    #11
    "például nem lesz sose robot csapos :D"
    Akkor ne keress rá ilyen videókra és képekre, mert még kiderül már rég van.
  • Katalizátor
    #10
    A robotika így is nagyságrendekkel "gyorsabb", mint az evolúció. Azt meg, hogy mi mikor jön el, senki nem tudhatja, ez az ipse sem.
  • Tetsuo
    #9
    Az MI szoftverek fejlesztese szinte megrekedt ill. nagyon rossz uton "halad".
    Egy emberi beszelgetes kozelebe sem tud erni egy szoftveres, amig a szoftver nem kezd el mondjuk kepzettarsitasokban GONDOLKODNI.
    Persze menurendszer szinten hasznos lehet hangiranyitani, de az nem beszelgetes.
    Az MI-nek az is lenyege, hogy uj dolgokat tanul meg ill. ezzel a metodussal lehetne csak elerni egy emberhez kozeli "intelligenciat". Egyelore a tapasztalasbol, a receptorokon erkezo kulso ingerek sokasagabol torteno tanulas kepessegeit sem lehet csak ugy leprogramozni. Masreszt az ingerek szureset, analizalasat, tanulas alapjan modosito lehetoseg is egy alap kene, hogy legyen, ha a hatekonysagot nezzuk.
    Az igazi MI kutatas kb. rovarok, max. a halak szintjen lehet, ez is nagy dolog, de ettol meg hatalmas tavolsagokra van barmely emlos is. Valoszinuleg technologiai akadaly is van az utban. A szamitogep strukturaja, a logikai szamitasok mikentje nagyban korlatozo lehet, egy perspektiv, tanulo szoftvernek.

    A hardver eloallitasa sem piskota. Egy precizios mozgasu soktengelyes robotkar, ami mondjuk emelni tud, meg papirlapot megfogni, labdat guritani.. komoly koltsege van, a jo minosegu szenzoroknak ugyancsak.
    A Honda mar jopar eve berbe ad nehany ASIMOt, x millio dollarert evente es csak kb. poennak/marketingnek jo. Egy csinos recepcios MINDENBEN lekorozné es sokkal kevesebbe kerul. ;)
    A gyartasban, kitermelesben sok helyen hasznalnak MI-nelkuli "robotokat", PLC-vel vagy akar mas programokkal vezerelve. "Haztaji hasznalatra" megfizethetetlen lenne egy hasonlo mechanika.

    Nem vagyok a technika ellen. Orulok, ha vmi tenyleges fejlodes van, vmi nagy talalmany es sajnos az utobbi par evtizedben a robotikaban (leginkabb az MI fejleszteseben) nem tortent ilyen.
    Robotetikarol meg messze korai beszelni. Ennyi erovel legkondi-etikarol is beszelhetnenek az "illetekesek".

  • Tetsuo
    #8
    A "mindenhol" is elegge naiv kifejezes egy majdnem technikai vagy tudomanyosnak tuno cikkben.
    En mar annak is orulnek, ha az olaj ara nem lenne 3x-osa a mostaninak.
  • Szemjuel
    #7
    "A mostani helyzet hamarosan meg fog változni, a következő 10-15 évben már mindenütt robotokat látunk majd: lesznek köztük ápolók, óvónők, rendőrök és természetesen szexuális játékszerek."

    "ápolót" el tudok képzelni, bár inkább beteghordónak hívnám.. mondjuk azt meg exoskeletonnal már most is meg tudnánk oldani, de nem olyan égető probléma...

    rohadjon le a fasz annak, aki beleveri egy robotba...

    viszont biztos vagyok benne, hogy ott ami szociálisan érzékeny terület nem fognak a robotok elterjedni... például nem lesz sose robot csapos :D
  • NullZ3r0
    #6
    A Siri azért már nyomokban emlékeztet rá. Kérdezel - válaszol, ha nem is mindig tökéletesen. Egy lépéssel közelebb jutottunk az MI-hez, és lesz az még bőven fejlesztve.
    Emellett ott vannak még a Google automatikus robotautói, az IBM Watsonja, és még sorolhatnám. És ezek mind csak az utóbbi 1-2 évben születtek, szóval van itt fejlődés.
  • NovaTerra
    #5
    Mi bajod a brit informatikussal?
  • Thrawn
    #4
    A hetvenes-nyolcvanas években ugyanerről cikkeztek, csak akkor még a bűvös 2000. évre prognosztizálva. Nem jött be. Azt hiszem, most sem fog.
  • Laceee
    #3
    Brit informatikus...
  • Molnibalage
    #2
    Egy rekesz sört rá, hogy nem lesz igaza. A számítógépek milliószór erősebbek, mint 20 éve. MI ugyanúgy nincs. Nyomokban sem.
  • EnxTheOne
    #1
    Majd lesz forradalom hogy a robotok elveszik az emberek munkáját.

    De pár robot rabszolga jöhetne.