85
  • narumon
    Ha csupa morden lenne a megrendelő, akkor lehet, hogy jobb világ lenne. Persze akkor valahol máshol lenne nyomor. Mindenhol nem lehet jólét, az egyik ellent mond a másiknak ugyanis.
  • llaszlo
    És neked ki fizet, hogy írkáld a baromságaidat? Vagy te ingyen vagy ennyire hülye?
  • morden
    Nem vitatom, hogy pontosan látod, mert sajnos benne élsz, én meg mint külső megfigyelő megmondom neked, hogy a rendszer rossz, mert hibás outputot termel (sok sok nyomorgó embert az egyik oldalon, egy dagadó bankszámlát a másik oldalon) ez szerintem rossz és változtatni kellene ezen. Sajnos mint ahogy egy csomó tanulmány bizonyítja, döntési, hatalmi pozícióban felül vannak reprezentálva az elmebetegek és egyéb pszichikai tüneteket mutató beteg emberek (érdemes megnézni a politikusokat, vagy a menedzsereket) és míg nekik egy részvénytranszfer azt jelenti, hogy ma csináltak 1 millió dollárt és nem azt, hogy ma tönkretettek 100 családot addig semmit nem lehet kezdeni. Elég csak mondjuk téged és engem példának venni. Játszadozzunk el azzal, hogy mi lenne ha csupa narumon helyett morden lenne a megrendelő, aki a gyárban elmenne munkásokkal beszélgetni, szerződésben kikötné a heti 2 nap szabadnapot, tisztes fizetést stb.
  • morden
    Neked fizet az apple, vagy önkéntes munkában vagy az ördög ügyvédje :D ?
  • llaszlo
    Ami még lemaradt a felesége is rendszeresen jótékonykodik, csak ugye az idióta szemüvegeden keresztül ezt nem látod.
  • llaszlo
    Látom mennyire fogalmatlan vagy. Azért mert a 70-es években kipróbálta az LSD-t attól még nem volt dorogos. És a RED termékekkel meg pont, hogy az AIDS elleni harcot segítik Afrikában.
    Szóval lehet neked kellene levenni a szemellenződet, hülye gyerek.
  • narumon
    "Narumon, nézd, te azt írod, hogy teljesen rendben van az hogy az embereket kihasználják,"

Sehol nem írtam ilyet.

"pénze van, mint egy országnak és jó lesz nekik a pl 140 dollár, mert elválalják."

Fel kéne fognod végre, hogy ezek az emberek nem Apple alkalmazottak, hanem Foxconn alkalmazottak! Huszonötször írtuk le kábé, de valahogy nem sikerül feldolgoznod ezt a kis információt. És továbbra sem mondom, hogy jól van így de szerinted ha most a Foxconn önkéntesen felemelné a fizetéseket a náluk dolgozóknak (ami megjegyzem így is az egyik legmagasabb az országban), akkor szerinted a konkurencia nem brutálná le két perc alatt a földbe? De. Kínában folyamatosan emelkednek a munkabérek hála a multiknak. Szerinted miből és mennyiből éltek ezek az emberek a "kizsákmányolás" előtt? (és ezt is elfelejted mindig figyelembe venni, hogy ott nekik legalább van munkájuk! Hány és hány országban szeretnének az emberek így kizsákmányolódni! - és megint nem mondom, hogy jól van ez így de ez a valóság!)

"Én meg azt mondom, hogy a kedves apple és a barátai is zsebből ki tudnának fizetni mondjuk 280 dollárt ugyan ilyen árak mellett és nem 90 milliárd dollár lenne a számlájukon hanem mondjuk 70 milliárd dollár."

Nem igazán vagy tisztában a számokkal. A barátai az meg az összes céget jelenti.

"Nekem mint embernek jóval többet érne az hogy mondjuk az a néhány 10 ezer munkás jobban éljen mint az hogy lássam hetente leírva azt hogy x %kal nyőt a profit."

Tegyél ellene! Hetek óta rinyálsz azóta mennyit tettél ellene? Amikor boltba mész akkor megnézed, hogy Magyar terméket veszel-e? A legtöbb Magyar arra nem képes, hogy a boltban ne a spanyol paradicsomot, ne a szlovák tejet vegye. Akkor miről beszélünk? Remélem te ahhoz a pár százalékhoz tartozol aki figyel erre, máskülönben kurva nagy kuss a neved. Megnézed, hogy a marhahús amit megveszel az Magyar vagy ír? Itt kezdődik! Ezt bárki meg tudja tenni. Én figyelek ilyenekre bármilyen kizsákmányoló baromnak is tartasz, a pofázók nagy része meg NEM! Akkor minek pofázik?

"Jelen esetben a profit az emberek kizsákmányolása."

Az attól függ mire költi a profitot.

"Mint már írtam, a társadalomra és az emberiségre nézve rendkívül kártékony az a hozzáállás, hogy mindenek előtt az üzlet és az üzlet után jön csak az ember."

Egyetértek 100%-ra.

"Szerintem először jöjjön az ember utána jöhet mindenféle üzlet. Ha ez szerinted baromság akkor csak remélni tudom, hogy te vagy az 1% aki így véli..."

Sehol nem írtam, hogy ez baromság, csak nem tündérországban élek. Pontosan látom, hogy mi hogy működik mert benne élek. Te meg a fotelből elkalandozol Kínába (amiről láthatóan semmit nem tudsz), és osztod az észt, amikor Magyarországon ma gyerekek halnak éhen! Hány Magyar családon szoktál segíteni?

A székből megmondó ember helyett ha ekkora tuti gyerek vagy, akkor kapd fel a kabátod és itt helyben segíthetsz rászoruló embereknek. Jah hogy az nem megy mert akkor meg kéne mozdulni? Akkor milyen alapon osztod az észt?
  • narumon
    Mondjuk Sorost pozítiv példaként felhozni szintén elég nagy öngól.
  • morden
    Narumon, nézd, te azt írod, hogy teljesen rendben van az hogy az embereket kihasználják, minimális megélhetést nyújt nekik egy olyan vállalat, aminek több pénze van, mint egy országnak és jó lesz nekik a pl 140 dollár, mert elválalják. Én meg azt mondom, hogy a kedves apple és a barátai is zsebből ki tudnának fizetni mondjuk 280 dollárt ugyan ilyen árak mellett és nem 90 milliárd dollár lenne a számlájukon hanem mondjuk 70 milliárd dollár. Nekem mint embernek jóval többet érne az hogy mondjuk az a néhány 10 ezer munkás jobban éljen mint az hogy lássam hetente leírva azt hogy x %kal nyőt a profit. Jelen esetben a profit az emberek kizsákmányolása.

Mint már írtam, a társadalomra és az emberiségre nézve rendkívül kártékony az a hozzáállás, hogy mindenek előtt az üzlet és az üzlet után jön csak az ember. Szerintem először jöjjön az ember utána jöhet mindenféle üzlet. Ha ez szerinted baromság akkor csak remélni tudom, hogy te vagy az 1% aki így véli...
  • morden
    Öngól: saját maga nyilatkozta, hogy LSD-t fogyasztott és ekkor fogantak meg az ötletek benne. Amerikában, ahol a charitas meglehetősen erős, ahol valamit is érő cégvezérek a vagyonuk nagy százalékát jótékonyságra költik ( pl Gates, Soros, stb stb ) Ott jobs kijelenti, hogy ő márpedig nem fog adni egy fillért sem...
    Szóval én is csak gratulálni tudok, néha azért a szemellenzőt le kellene venni és nem Vér István módjára védeni a kedvenc "földesurad" :D
  • llaszlo
    De jó neked, hogy ennyire tájékozott vagy és tudod milyen is volt Jobs valójában. Vagy mégsem??? Anniyra szánalmas amit itt összeírtál, hogy az hihetetlen. Nem volt szent de, hogy drogos lett volna meg szociopata (egyáltalán tudod mit jelent ez a szó vagy csak úgy benyomtad, mert jól hangzik??). Ez már aztán igazán LOL. Gratulálok.
  • NEXUS6
    Én már kifejezetten figyelek rá, hogy véletlenül se tartsam a telómat, meg a kulcsomat 1 zsebben. A képernyője ma már tényleg nem karcolódik, de a fém tok még nem bírja az éles fémcuccosokat.
    Megoldás még persze a telótok.

Most esik le, vazze! Ennek a SJ-nak nem mondta senki, hogy hogy kell a telókat kezelni?
    talán nem volt elötte neki?
    Végül is a zájfont tényleg úgy állították be mintha valami sosenemlátott világelső überszuperség lenne.
    Pedig akit érdekelt a tapiképernyős teló, annak már elötte is volt. Persze jobb, meg felepénzért. De ez más kérédés.
  • narumon
    És szerintem bárki aki használja a telefonját és nem fétis tárgyként tekint rá, az bizony zsebben tartja a telefonját.
  • narumon
    folyamatosan úgy beszélsz, hogy nem tudod miről beszélsz. Kínában, hogy a gyárban aludhat az egy ELŐNY! Amit a munkáltató kínál. Olyan mint nálunk a cafeteria. Egy plusz szolgáltatás! És nem KELL ott aludniuk. Ez egy LEHETŐSÉG!! Ezért mondom folyamatosan, hogy Magyar fejjel gondolkodva beszélsz hülyeségeket. Számtalanszor próbáltam elmagyarázni de az itt szocializálódott fejed nem igen fogja fel, de teszek megint egy kísérletet;

Tudod Kína kurvanagy ország, komplett Európa elfér benne jópárszor. És mivel csak nem rég lépett a fejlődés útjára kurnagy városok keletkeztek, de nem olyan sok. Próbáld meg elképzelni, hogy mondjuk Szombathelyen születtél, de ott csak földművelés van ugyebár vagy álattenyésztés. Ha nem akarsz ezzel foglalkozni, vagy kell a családnak egy sokkal biztosabb jövedelemforrás akkor te elmész a legközelebbi iparvárosba dolgozni, ami mondjuk München távolságra van. Megnézed milyen állások vannak amik megfelelnek neked, aki komoly iskolába soha nem járt, írni nem igazán tudsz, de az olvasás viszonylag jól megy. És akkor megakad a szemed egy hírdetésen, hogy xy gyár munkásokat keres mondjuk havi 150$-ért. Amin meg is akad a szemed mert otthon a földművelésből jó hónapokban maximum 80-90-et lehet kisajtolni. Nézed tovább és a másiknál meg azt látod, hogy 140$ havi fizetés plusz napi egyszeri meleg étel és ingyen szállás. Ez kell neked! Elmész, megcsinálod a felvételit és IZGULSZ, hogy FELVEGYENEK. Nem fegyverrel terelnek be, és fel is mondhatsz bármikor. Mivel kínai vagy így számodra legfontosabb a család; a szülők, nagyszülők és a testvérek. Nyugdíj nemigen van arrafelé, ott neked kell eltartani a nagyszülőket. (itt is ez lesz lassan). Tehát a 140$ nagy részét hazaküldöd.
    Ha valamit nem értesz akkor írd le szívesen válaszolok, de ne kövesd el folyamatosan azt a hibát, hogy innen egy székből osztod az észt, mert nagyon úgy néz ki, hogy nem értesz semmit csak a baromságokat mantrázod.
  • morden
    Nemhiszem hogy hogy párhuzamot lehet vonni azzal, hogy munkásoknak a gyárban kell aludniuk VS a tökkelütött iphone használó egy zsebben tartja a kulcsot és a telefonját...
  • sanyicks
    miért is? Ja már milliók élete függ az appletől? ejha! Lassan az apple válik az új megváltóvá :)
  • narumon
    Ha nem "szívatja" meg azt a több ezer embert, akkor most tízmillió ember szívna.
  • morden
    Sajnálom, hogy a dekomodifikáció fogalmát kínában hírből semi ismerik, van egy szociopata, megalomán drogos arc (Jobs) megkarcolja a telója kijelzöjét a kulcs erre a világ másik végén több ezer embert szivat meg...
  • lpmaskmancick
    Kutyát se érdeklené a cikk, ha nem lenen benne epöl....
  • narumon
    El vagy tévedve én nem sivatagról beszélek hanem olyan országokról ahol egyébként elérhető édes víz készlet van.
    És itt sem lesz mindig így, majd 50 év múlva pislogunk amikor az úron rendőri kísérettel az ivóvizet szállító tartály kocsik mennek.
  • finizlik
    "ivóvízzel húzod le a vécét és ivóvízzel tusolsz. Ráadásul felelőtlenül mert nem letusolsz, hanem a zuhany alatt ácsingózol, kádat teleengedve átmelegszel, USA-ban naponta többször is. Ivóvízzel mosol. Miközben a világ nagy részén az ivóvíz drága kincs, és a gyerekmunka abból is fakad, hogy nekik a napi innivalóért is fizetnie kell, aminek a többszörösét mi eltusoljuk naponta. "

Ez baromság, mivel itt akkor is ennyi lesz a víz ha ezt nem csinálnánk. Az meg hogy a sivatagban nincs víz még mindig nem ez a földrész hibája. Nem tudok olyan vezetékekről ahol ivóvizet importálnánk bármilyen földrészről mert ott olcsó és ez maitt lenne sivatag.

Grönland-on meg 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000x ennyi víz van, mint itt. És? :D
  • finizlik
    Nálad a pont.

Se kommunizmus se demokrácia nincs sehol a büdös világon. Ilyen rendszerek nem léteznek és sosem léteztek.
  • finizlik
    FAIL!

bentlakásos gyárvárosok kapszulaszállókkal,

Ezeknél nagyobb ötletek nincsenek.... Tudod mennyi építőipari munkás örülne ha 10-15 éjszakát egy kapszulaszállóban tölthetne poton pénzért?

Voltam Hong Kong-ban és 1 éjszakát voltam ilyen szállóban. ~ 25$ volt az éjszaka és full komoly körülmények közt..
  • asgh
    Amúgy vicces, hogy mindenki a kínai IT gyárakon lovagol, miközben nagy szolgáltató multicégek kitelepítik az ügyfélszolgálatukat indiába, ahol néha sokkal durcábbak a körülmények, mint a kínai gyárakban.
    Van olyan indiai cég, ahol kétezren dolgoznak, egy emberre kb. két billentyűzetnyi hely jut és 12 órás váltásban nyomják úgy, hogy közben a másik műszak az asztal alatt alszik, mert a cég sem lakhatást, sem kaját nem biztosít.
    Ugyanez meg a ruhaiparban. Kb. 1 dollárért napi 16 órát dolgoznak (a szokásos asztal alatt alvással), a végeredményt meg x ezer dollárért árulják az elit ruhaszalonokban.
  • sokoo
    Elszakadtunk a témától.. Amiről most írtál, abban nagyrészt egyetértünk. Én a cikk ferdítéseivel vitatkozok. Ergo semmivel se jobb, rugalmasabb vagy gyorsabb egy kínai gyár, mint pl egy magyar. A tapasztalat egészen mást mutat.
  • narumon
    "Gyerekmunka, napi 16-20 órás műszakok, munka- és egészségvédelmi eszközök teljes hiánya,"

Ezt innen kivülállóként kicsit nehéz megérteni, én több tucatszor voltam kínában és még mindig vannak meglepetések. A gyerekmunka a legszomorúbb dolgok egyike amit el tudok képzelni, de sajnos a világon az a hely van kisebbségben ahol nincs. Gyakorlatilag ez az USA és az EU. A két kivételezett úri világ. Ennek a két földrésznek a gazdagságát a több millió elnyomott ember táplálja. Lehetne ezen változtatni, de akkor meg az itteni népek hőzöngenek az emelkedő adók és árak miatt. Olyan alapvető dolgokkal nem árt akkor már tisztában lenni, hogy szintén ezen a két helyen megengedhető luxus csak az, hogy ivóvízzel húzod le a vécét és ivóvízzel tusolsz. Ráadásul felelőtlenül mert nem letusolsz, hanem a zuhany alatt ácsingózol, kádat teleengedve átmelegszel, USA-ban naponta többször is. Ivóvízzel mosol. Miközben a világ nagy részén az ivóvíz drága kincs, és a gyerekmunka abból is fakad, hogy nekik a napi innivalóért is fizetnie kell, aminek a többszörösét mi eltusoljuk naponta. 16-20 órás műszakokra szintén azt mondom, hogy ez a világon mindenhol így van kivéve EU és USA. Ez így volt a középkorban is és ma is, csak mi vagyunk kivételezett helyzetben, (még a fejlett Japánban is teljesen normális a tizennégy-tizenöt óra munka) de azt azért megjegyzem, hogy nálunk is viszonylag ismeretlen fogalom a 8 óra munka, a tizenvalamennyi jellemzőbb. Az egészségvédelmi eszközök hiánya miatt viszont a TE céged a hibás, mert ő mint multi két pillanat alatt előírhatná, hogy ez kötelező a beszállítói részéről, és mivel nem olyan nagy tételről beszélünk, ezért ez meg is oldódna gyorsan. Sajnos pont a multik nem lépnek fel ez ellen. Egyébként ahol én gyártatok ott még viszonylag normálisak a körülmények, és munkaruhát is kapnak.

"bentlakásos gyárvárosok kapszulaszállókkal, satöbbi, satöbbi."

Persze de ez a távolságokkal és a lakóhely hiányával is magyarázható. Ugyanis bármilyen hihetetlen de munkahely választásnál ez pl egy szempont is lehet egy kínai szemében, hogy az adott cég ad neki szállást és napi 1 étkezést. A másik nem ad, tehát nem oda megy dolgozni. Ebből a szempontból még azt is mondhatod, hogy a jobb kondíciókat adott céghez ment el dolgozni.

"Újévkor tízezrek lépnek le ezekről a nyomortelepekről, és mennek haza a falujukba, vagy lépnek le nyugatra."

Ez meg hogy jön ide? Nekik ez a legnagyobb ünnepük ilyenkor még a gyárak is bezárnak, és mindenki hazalátogat. Ez egy tradíció. Hazalátogat a milliókat kereső gyártulajdonos is meg az éhbérért dolgozó munkása is.

Nem azt mondom, hogy kínában jól mennek a dolgok (de kétségtelenül jobban mint akkor amikor az ilyen "kizsákmányoló" cégek nem voltak az országban). Sokan a fotel mögül csak azt felejtik el, hogy nagyon sok ország bármit megadna azért, hogy ilyen kizsákmányoló eszközökkel is akár de munka legyen a lakosoknak és ne halljanak éhen milliószámra.

Az csak fotelből hangzik jól, hogy emeljük a minimálbért (mint itthon), arról meg ritkán szólnak a hírek, hogy ez miatt megint több lett a munkanélküli tehát adtunk a szarnak egy pofont.
    Vagy ha most hoznak egy törvényt, hogy mostantól tilos a gyerekmunka, akkor nem az fog történni, hogy de jó a gyerekek nem dolgoznak, hanem a másik oldalon ezek a gyerekek, a testvéreik, esetleg szüleik nagyszüleik majd szépen éhen halnak. Szóval csak óvatosan azokkal a "reformokkal" mert ami a "hülye" európainak innen jónak tűnik az éppen kurva nagy károkat is okozhat abban a közegben.

Azt próbálom itt a forumon is megértetni pár emberrel, hogy ez nem egy olyan kérdés amit innen fotelből meg lehet oldani. Sokkal nagyobb és tágabb értelmű ez a porbléma annál.
  • sanyicks
    kína annyira kommunista ország mint amennyire izrael demokrata... semennyire. Hivatalos meghatározása max az, amúgy kína vadkapitalista ország.
  • sokoo
    Te gyártatsz, mi meg gyártunk.. EU-ban és kínában is. Te 1 céggel gyártatsz valamit, nekünk meg többszáz beszállítónk van, jelentős részük kínai. Kivétellel találkoztál, sajnos. Olyat viszont soha nem mondtam, és nem is mondanék, hogy "mocskos kínai". Nem az ő hibájuk mindez, hanem a pénzéhes bankároké, vállalkozóké. Azon viszont jót nevettem, hogy Kína a saját népét részesíti előnyben. Ha így lenne, nem csukná le a szemét mikor kínozzák a munkásait. Gyerekmunka, napi 16-20 órás műszakok, munka- és egészségvédelmi eszközök teljes hiánya, bentlakásos gyárvárosok kapszulaszállókkal, satöbbi, satöbbi. Újévkor tízezrek lépnek le ezekről a nyomortelepekről, és mennek haza a falujukba, vagy lépnek le nyugatra.
  • Oliwaw
    Csak egy adalék a munkaerő kihasználásához: Szerintetek egy kicsi kis vállalkozó
    Mo.-n mennyit dolgozik (már ha van munkája)a megélhetéséhez ? Elárulom nem 8 órát.
  • narumon
    "Narumon, nagy baromságokat írsz, ne haragudj.. 12 éve multinál dolgozok, van némi rálátásom a dologra."

Oké hisz te mondod 12 év múlti tapasztalattal a hátad mögött. Mit tudhatok én erről, hiszen végül is én csak ott gyártatok havonta több ezer terméket, de legyen igazad.

"Mindemellett megemlíteném, hogy a Kínai üzemek kevés kivétellel gyengébb minőségben szállítanak, pontatlanabbak,"

Lehet, hogy eddig én a kivétellel találkoztam, nem állítom, hogy nem, de az én tapasztalatom (ami ugyebár elenyésző a 12 éves multi tapasztalatod mellett, de azért leírom), hogy kínában azt gyártják amit akarsz. 10$-ért is legyártanak neked egy iphone-ra hasonlító valamit, meg az igazi is ott készül. Ha kifizeted akkor űrtechnológiával gyártják le neked a cuccot ne félj. A szállítás; ha nekem azt mondja a gyár, hogy 10.-re elkészül a termékekkel, akkor az eddig még mindig úgy volt, hogy 10.-re elkészült a termékekkel. Ha azt mondod hogy egy 20m-es tárgyon az egyik jellegtelen grafikai elem 1,03 mm-re legyen a másiktól akkor az 1,03mm-re lesz a másiktól.

"Lemásolnak, ellopnak minden technológiát"

Ez meg ugyebár benne van a kínai törvényekben. Mert az államfejeknek volt annyi esze, hogy ne engedjék teljesen kizsigereltetni magukat, azaz nem csinálhatsz külföldi céget Kínában, kínaiak bevonása nélkül. Know-how átadás nélkül. (Az, hogy ennek lesz böjtje az nyilván való).
    Persze ez sok mindenkinek kellemetlen, de akkor nem kell ott gyártatni. Valamit valamiért, az meg bocsájtasson meg, hogy a Kínai állam a saját népét helyezi előtérbe.

Jah lopásról annyit, hogy adott Magyar cégnek a komplett termékpalettáját weboldalát és technológiáját lenyúlta egy Japán!! cég. Mindenki szarik rája. Perre lehetőség sincs, mert a Japán állam kinyilatkoztatta, hogy ők 100%-ig a cég mögött állnak, egy jöttment!! (feltalálókról beszélünk!) Magyar cég azt csinál amit akar. (Magyarul ha megdöglenek az csak jobb lesz a Japánoknak mert ők maradnak egyedül a piacon). Ennyit a "mocskos kínaiakról"....
  • sokoo
    Narumon, nagy baromságokat írsz, ne haragudj.. 12 éve multinál dolgozok, van némi rálátásom a dologra. Az egyetlen, és kizárólagos előnye Kínának az olcsó és végtelenül kiszolgáltatott munkaerő, ami viszont gyorsuló ütemben drágul és lassan a csippájuk is kinyílik. Ez a fejlődési folyamat része, elkerülhetetlen. Nem kell sokat várni, és a tendencia megfordul, a gyárak elindulnak a még fejletlenebb (olcsóbb) régiók felé, mint Ukrajna, Afrika.

Ami magát a cikket illeti, szintén bullshit. Mobilgyártásról beszélünk, nem űrhajókról, itt egy gyártósor átállítása, beleértve a panelgyártó sorokat max fél óra. Egy kézi szerelősoron meg nincs mit "átállítani", kicseréled az anyagot, oszt' kész. A tömegtermelő gyárak EU-ban is 3-4 műszakban gyártanak, magyarul 6/24 vagy 7/24. Így még keksz és tea se kell ahhoz, hogy az emberek bemenjenek dolgozni, hiszen flyamatos az üzem, miről beszélünk.

Mindemellett megemlíteném, hogy a Kínai üzemek kevés kivétellel gyengébb minőségben szállítanak, pontatlanabbak, elképesztő méretű mutyizás megy, minden gyártási és teszt adatot meghamisítanak, szarnak az előírásokra és a dokumentációra, képtelenek pontos és megbízható adatokat szállítani. Kreativitás a mutyizásban 100%, a fejlesztésekben, innovációban zéró. Szinte minden nagy gyártó US vagy EU üzemben csináltatja a protogyártást, majd a letisztult technológiát és folyamatokat átadja tálcán a kínai nagyüzemeknek. A pofátlanabb kínai cégek (és nem kevés ilyen van) a szabad kapacitásukban a szabadalmak megfizetése és bárminemű engedély nélkül saját márkanév alatt tovább gyártja a termékeket. Lemásolnak, ellopnak minden technológiát, US meg EU tálcán gyújt át mindent Kínának. El lehet ezen gondolkodni..
  • narumon
    Ráadásként, hogy ide kötődjön: A hideg kiráz amikor egy plázában vagy bárhol bemegy az ember egy ruhaboltba és a huszonéves csitrik hatalmas munkaundorral szarnak a delikvens fejére. Szerintem ez az igazán vérlázító. Persze egy 45 éves nőt nem lehetne nyálcsorgatva nézni a kirakaton kivülről, de legalább normálisan kiszolgálna.
    Soha nem értettem, hogy emberek miért alkalmaznak olyan "munkaerőt" akinek ott a munkaundor az arcán. Jobb helyeken (igen igen USA-ban és nyugat Európában is) az ilyeneket két pillanat alatt basszák ki az utcára...
    Erre mondta ismerősöm aki Dél-Afrikában lakik, hogy a mosoly nem pénz kérdés, ő ott bemegy a boltba és mosolyognak rá, és lesik a szavát pedig negyedannyit keresnek mint egy Magyar eladó.
    Mondhatnám USA-t is példának ahol hétvégén délután zárt a bolt amikor odaértünk (figyelem! nem kisboltról van szó, hanem egy kellően nagy SPAR méretűről), és az üzletvezető kérdezte mit szeretnénk mi meg mondtuk, hogy sajna elfogyott a kenyerünk, hol van a közelben pék vagy másik bolt nyitva. És tudod mit csinált? Kinyitotta a rohadt nagy áruházat megint. Kihozott nekünk egy kenyeret, és még pénzt sem fogadott el érte. Annyit mondott csak, hogy isten hozott amerikában.
    Itthon mi lett volna? Amikor tudod, hogy 21-ig van a bolt és 20:50-kor már kinéznek onnan?
    Persze kivételek mindig vannak, és tisztelet a kivételnek!
  • narumon
    Egyetértek! Magyarországon ma 40 feletti nőként esélyed sincs munkát kapni :(
  • finizlik
    Hidd el a kapitalisták nem bánnak jobban a gyári dolgozókkal. Lehet kevesebbet dolgozol 2 órával, de a fizetésed és a főnököd fizetése között 500x akkora a különbség nem csak 50x, illetve akkor basznak ki a gyárból amikor akarnak mert mondjuk te 31 éves lettél és 30 felett már nem vagy menő. Míg Kínában kor miatt nem rúgnak ki, ha teljesítesz akkor maradsz. Rakás 50-60 as dolgozik gyárakban míg nézd meg Mo-ot... Egyáltalán próbálj 40 évesen munkát keresni.
  • narumon
    Ezzel nem vagy egyedül. Én meg a tutyimutyi anyuszoknyája emberektől kapok frászt...
  • ppista
    Inkább csak földrészt tévesztett.
    Van egy ismerősöm aki hasonlóan gondolkodik mint ő. Ebből a világon semmi baj nincs, legfeljebb az, hogy a szőr feláll minden testrészemen amikor hallom az érveléseit.
  • narumon
    Miért is? Nem lehet saját véleményem a dolgokról vagy mi?
  • Mardekár
    narumon te valami troll vagy?
  • narumon
    Azért ez így nem teljesen igaz. Egy európai nagyfejű gyártót ha megkeresel, hogy kell valamiből neked egy prototípus az úgy kezdi, hogy jó legyártok neked 1000db prototípust mert kevesebbért ő ugyan át nem állítja a gyárat. Kínában meg azt mondják, okés adj egy kis időt míg átállítják a rendszert - ha nem tetszik amit csináltunk akkor bebuktuk a költségeket, ha tetszik akkor rendelj tőlünk és majd visszajönnek ezek a költségek. Európában (és én főleg Magyarországon tapasztalom ezt) mindenki azonnal akar meggazdagodni, nálunk olyan, hogy "veszteségben" megcsinálni valami a becsület miatt már rég kihalt. A kínai azt mondja, hogy basszus a múltkor egymás kezébe csaptunk egy áron azóta kétszeresére emelkedett az ezüst ami kell hozzá, de hát megegyeztünk meg kell csinálni. És szó nélkül lenyeli a békát. Itthon egy kifizetett terméknél képesek azt mondani, hogy na jó de azóta emelkedtek az árak adj még érte pénzt... nonszensz
  • narumon
    Node akkor egy mit pofázik egy európai munkás, hogy külföldre viszik a munkát amikor dolgozni nem akar? Hány magyar van aki jártatja a száját minden miatt, de a 8 óra végével kiesik a ceruza a kezéből? Én gyártatok kínában és igen nekem is sokat számít, hogy a pénzemért cserébe MAXIMÁLIS szolgáltatást kapok. Itthon ezt sokszor egy étteremben nem kapod meg nemhogy gyárban.