85
  • narumon
    Nincs semmi különbség. Ugyanúgy működik mint a többi olyan ország ahol kapitalizmus van, csak van egy nagyon erős szociális védőháló. Ennél többet belebeszélni totál hülyeség. (Mondjuk meglepő módon a fikázott vadkapitalista USA-ban is elég erős a szociális háló - öncsőd, segélyek)
  • zola2000
    most mi olyan különös Svédországban? Tehát milyen az ottani rendszer (csak azért mert ezt már több helyről hallottam).
  • morden
    Nem, a svédeknél nincs "kőkemény kapitalizmus" náluk szociális piacgazdaság van...
  • narumon
    Ez most hogy jön ide? Attól még Svédországban kökemény kapitalizmus van. Sőt USA-ra végül is ugyanaz a szociális piacgazdaság a jellemző amit a Svédekre. (De az osztrákoknál is ilyen alapon működnek, de ettől ez még bizony kapitalizmus)
  • morden
    Nincs jobb a kapitalizmusnál? Hát a svéd értelemben vett szociális piacgazdaság?
  • narumon
    "Ezzel mit akarsz mondani? :) En speciel egy csendes halaszfalut joval tobbre tartok, mint egy tizmillios metropoliszt."

Én is, mert máshogy szocializálódtál. Itt csak annyit mondok, hogy húsz évvel ezelőtt az a kínai munkás akit most 140$-ért dolgozik a futószalag mellett, 15$-ért ültette a rizst egész nap. Utóbbi semmivel sem könnyebb munka, sőt.

"A kinai munkaeropiac mellett vannak egyeb problemak is."

Persze, hogy vannak. Csak vakságra vall azt mondani, hogy Európában nincsenek. Kurva nagy bajok felé közeledünk, ráadásul az európai embert ugyanúgy kizsákmányolják ezek a csoportok csak más módszerekkel, lásd EU / Svájci Frank / és sorolhatnám. Azon kívűl USA-t és EU-t mesterségesen tartják fent ezen a szinvonalon pont Kína és társa szipolyozásával. Nem lesz ez mindig így és amikor Morden-nek vagy az ő gyerekének kell a megélhetésért 15 órát dolgozni valami fos munkát, majd jól leszidja az apját, a kínaiak meg röhögnek rajta.
  • Tetsuo
    Ezzel mit akarsz mondani? :) En speciel egy csendes halaszfalut joval tobbre tartok, mint egy tizmillios metropoliszt.

A kinai munkaeropiac mellett vannak egyeb problemak is.
    A technikai fejlettsegunk okozhatja civilizacionk globalis vesztet, ugyanis szellemileg a humanizmus ota nem fejlodtunk egy tapodtat sem (sot, valojaban a humanizmus is egy rossz irany volt).

• narumon
    "kínai minimálbért (először nem túl sokat de a mainál többet), így nagyon lassan javulna a helyzet."

Kínában egyébként iszonyatos ütemben nő a minimálbér. Valószínűleg sehol a világban nem nőtt még ilyen szinten. Tíz-húsz évvel ezelőtt még szó szerint mocsár meg halászfalu állt ott ahol most tizmilliós metropolisz van. Ez miatt egyébként lassan odáig jut a dolog, hogy már nem is lesz olyan olcsó kína. Az majd megint felvet egy másik problémát, hogy akkor mi lesz.
  • narumon
    Erre szokták azt mondani, hogy mocskos dolog a kapitalizmus csak még senki nem tudott jobbat.
  • narumon
    "Nem, ha lenne egy az egész földre kiterjedő szabályozás akkor nem vesztené el senki a munkáját emiatt."

Ez meg már nagyon 1984-re emlékeztet engem. Egyetlen nagy testvér, egyetlen nagy hatalom.... ennek soha nem volt jó vége most sem lenne az.
  • narumon
    "de szerintem a legnagyobb baj itt az, hogy a föld nem igazán tud normális életszínvonalon eltartani 7 milliárd embert."

Itt az igazság, ezt írtam már napokkal ezelőtt is.
  • narumon
    Na jó de mi ez már, hogy meg lenne ígérve, meg el lenne intézve, meg stb. Jó kis kommunizmus lenne ám az ahol a cégeknek megmondanák, hogy mit szabad és mit nem. Ott elvileg volt ilyen mégsem működött...
  • zola2000
    úgyértem a kínai kormány lenne "kényszerítve" minimálbér emelésre, munkaidő maximalizálásra, amellett hogy meg lenne ígérve a kínai kormánynak hogy nem vihetik el a cégek olcsóbb országba a termelést csakha az az ország is megadja a kínai minimálbért (először nem túl sokat de a mainál többet), így nagyon lassan javulna a helyzet.

de szerintem a legnagyobb baj itt az, hogy a föld nem igazán tud normális életszínvonalon eltartani 7 milliárd embert.
  • morden
    ""az is elég lenne, ha pl a fejlett országok megegyeznének, hogy olyan országokból nem exportálnak, ahol túl alacsony a minimálbér, és túl magas a munkaidő"
    Akkor mondjuk Kínában hirtelen több száz millió ember vesztené el a munkáját és éhezne...""

Nem, ha lenne egy az egész földre kiterjedő szabályozás akkor nem vesztené el senki a munkáját emiatt.
  • morden
    Addig a globális piacgazdaságról beszlünk , amit sajnos a globális pozitív jogok nem expanzíciója nem követett.
  • narumon
    Nincs azzal gond ha valaki szót emel ellene. A gond azzal van, hogy csak szót emel de nem tesz semmit. Ezt csinálja a világ nagy része. Mert odáig szép, hogy az amerikai sajnálja a kínait hogy mennyit dolgozik, de egy hét múlva új tévét vesz és az árát nem segélyszervezetnek adja.

Mondom, amíg egy magyar ember a szlovák tejet veszi meg mert 30 forinttal olcsóbb, addig miről beszélünk?
  • narumon
    "ők sem mertek volna álmodni, szabaságról, kollektív szerződésről,sztrájk jogról, TB-ről, aztán egyszercsak előlépett valaki a mesebirodalomból és máris véres valóság lett"

És mint a mellékelt ábra mutatja az ég világon semmi sem változott.
  • narumon
    "az is elég lenne, ha pl a fejlett országok megegyeznének, hogy olyan országokból nem exportálnak, ahol túl alacsony a minimálbér, és túl magas a munkaidő"

Akkor mondjuk Kínában hirtelen több száz millió ember vesztené el a munkáját és éhezne...
  • morden
    Szerintem az baj, ha elfogadod te is meg narumon is hogy ez rossz, de így kell lennie és aki ez ellen a rossz rendszer ellen szót ember az minimálisan "hippester". És mint említettem az emberiség fejlődését nem azok viszik előre, akik a jelenlegi rendszert ami nyilvánvalóan rossz a lehető legjobban tekintik, hanem azok akik átlátják, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy a rendszer megváltozzon (még ha első látásra utópia is az egész).
  • hurkaur
    "azzal nem kockáztatna semmit a világ." ezert mondom, alomvilagban eltek..
  • hurkaur
    "ezt a "megkockaztatod tobb tizezer ember eletbenmaradasat" dolgot nem értem, ha csak ennyi változna, azzal nem kockáztatna semmit a világ."
    Ezzel, amit fentebb itt irtal. Ha a ceg nem megy bele, es munkaszunetet hirdet akkor mit csinalsz? (mert joga van) Szemelyesen elmesz es megeteted azt az x csaladot nehogy ehenhaljon?
  • zola2000
    mit is vázoltam föl? hogyha az usa/japán/eu országok valahogy összefognának hogy mittudomén 20K helyett 30K forint minimálbér kínában (és minden országban ahonnan nagyobb export van) és 14 óra helyett 12 óra max munkaidő? azzal nem lenne "mesebeli világmegváltás", de jobb lenne ott az élet (itt meg pár kütyü drágább lenne) ... persze ezzel nem szereznének a politikusok sok szavazatot, ezért nem történik ez meg, a cégek/az emberek is mindent onnan vesznek ahol olcsóbb.

az a baj, hogy a cégek/politikusok azzal nyugtatják meg a saját lelkiismeretüket, hogy "a kínaiak még így is jobban élnek mint nélkülünk vagy az afrikaiak".

ezt a "megkockaztatod tobb tizezer ember eletbenmaradasat" dolgot nem értem, ha csak ennyi változna, azzal nem kockáztatna semmit a világ.
  • hurkaur
    Azert ugye azt te is erzed, hogy ez a pelda nincs egysulyban a "az egesz 7 milliardos emberiseg azonnal legyen egyenloen csoro, mondjon le javai, _luxus_ szuksegletei 90%-rol a kozjo es a boldogsag erdekeben"-vel? :)
    Maskepp mondva, az iparosok, korai vallalatok lemondtak, illetve engedtek koveteleseikbol cserebe a tovabbi profitert.
    Tehat nem azert, hogy a dolgozoknak jo legyen, hanem a tovabbi penz remenyeben.

Teljesen irrealis osszehasonlitas, tavol allnak egymastol, mivel teljesen mas az ok mindkettoben (penz > boldogsag).

Ezzel a helyzettel nem tudsz mit csinalni, de johetsz forumra "hipsterkedni" ilyen kepzelt teoriakkal, miszerint majd 2 csettintes alatt elersz csak ugy egy radikalis emberiseg atformalast. :)
  • morden
    Kicsit olyan ez a "én a véres valóságban te meg a mesebirodalomban élsz" szöveg mint mondjuk 150 évvel ezelőtti munkásság, ők sem mertek volna álmodni, szabaságról, kollektív szerződésről,sztrájk jogról, TB-ről, aztán egyszercsak előlépett valaki a mesebirodalomból és máris véres valóság lett.
  • hurkaur
    Es arra az a megoldas, hogy megkockaztatod tobb tizezer ember eletbenmaradasat? Mert, amit felvazoltal, annak nem csak az a mesebeli kimenetele lehet, hogy a gonosz cegek mind tobb fizetest adnak szegeny kinai munkasoknak.
  • hurkaur
    Oke belegondolok, es? Ez nem a mesebirodalom, ez a veres valosag, ahol a varazslatos unikornis budoset szarik. Deal with it.
  • morden
    DE most gondolj bele, mondjuk minden managgernek kötelezően kellene a cég x részlegén x napot dolgoznia mielőtt döntési pozícióba kerülne, mondjuk Jobs Úrnak sem ártott volna 1 hét szallagmunka a Foxconnál, vagy akármelyik vezetőnek, belehalni nem fognak de mégis érdekes tapasztalat lenne.
  • hurkaur
    Igazabol te fordulnal hatalmasat, egybol kivagnanak a ceo szekbol :)
  • morden
    Ha döntéshozó pozícióban lennék akkor ahhoz ,hogy valaki bróker legyen és részvényekkel meg hasonlókkal kereskedhessen kötelezően előírnám azt, hogy 1 évet el kell tölteni egy harmadik világbeli nyomornegyedben vagy ahhoz hasonló körülmények között, szerintem hatalmasat fordulna a világ hirtelen.
  • zola2000
    bezzeg mások igencsak játszadoznak milliárdok életével a kényelmes amerikai fotelből (és nem túl jól csinálják).
  • morden
    Talán a világnak nem abban az irányba kellene fejlődnie , hogy minnél nagyobb legyen a GDP meglegyen a 3. autó is vagy a 4. LCD tv, hanem a "boldogság" irányába kellene fejlődnie és szerencsére minden jel arra mutat, hogy ebben az irányba fogunk elmozdulni a 21. században (már ha hagyják a kedves cégbirodalmak)
  • hurkaur
    Ennel a temanal mar csak az tetszik jobban, mikor Bill Gates eloszor azert kocsog, mert "keveset" adakozik, utana meg azert, mert ugyis visszajon neki :)
  • hurkaur
    Mert te szerinted a vilag fejlodesi iramat egy boldogsagmutatoval tartani lehetne, igaz? Elkepzelem, ahogy ambiciozus Bill Gatesnek [insert name here] elmeselik kiskoraban, hogy billy fiam teljesen mindegy mit csinalsz, ugyanilyen csoro leszel. Kepzelem mennyire akarna teperni, hogy kitalaljon valamit, ami netalantan elorebb vinne az emberiseget. - es akkor most peldakent nem valami olyan embert hoztam fel, aki penzert talalt fel gyogyszert, ezzel megmentve x embert. Oket epp ezzel a marha nagy egyensullyal olted meg.
    Ez az elmelet ugy ahogy van visszavenne a fejlodesi ratat, amivel mar jo par millio embert megoltel (egeszsegugy, bunozes, haboru -> mert azt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy ezt a fene nagy egyenloseget sokaig turnek az emberek)
    A penz attol ertekes, hogy nincs mindenkinek. Epp ez okozza azt a furcsa "egyensulyt", hogy emberiseg > szemely.
  • hurkaur
    Ez nem egy mmoprg, nem jatszadozhatsz tobb tizezer ember eletevel innen a kenyelmes europai fotelbol.
  • morden
    Maga Simon Kuznetz a GDP (feltalálója) mondta, hogy rossz a GDP és semmit nem mutat arról, hogy hogyan élnek az emberek az adott országban. Többször is végig gondoltam és valóban aki a GDP-t használja bármi alátámasztására szükségképpen hibás eredményre és hibás következtetésre jut. Helyett a különböző nemzeti boldogságmutatókat kellene alkalmazni, ami ha minden jól megy az évtized végére le is váljta a GDP-t jelenleg már ki vannak dolgozva a módszertanok is , csak egységesíteni kell. És máris lehet majd játni, azt hogy egy nép mennyire boldog és elégedett, mert az semmit nem mond senkinek, hogy 12 ezer dollárt termelt a csecsemő és a nyugdíjas is , de azzal már lehet kezdeni valamit, hogy x nemzet boldog és elégedett, na őket kell majd másolni.
  • morden
    Nem is biztos, hogy drágulna, csak nem 100 hanem 70 dollárt nyernének 1 kütyün a cégek, tehát úgyan úgy felfoghatatlanul sok pénze lenne az applenek ( nincs különbség az 50 és a 100 milliárdos virtuális vagyon között, de a valóban dolgozó emberek jobban járnának .
  • zola2000
    ennyit a foxconnról:
    http://nonstopuzlet.hu/sajat-munkasait-allatokhoz-hasonlitotta-a-foxconn-vezere-20120123.html
  • zola2000
    az is elég lenne, ha pl a fejlett országok megegyeznének, hogy olyan országokból nem exportálnak, ahol túl alacsony a minimálbér, és túl magas a munkaidő, ezzel a világ legtöbb országa teljesítené ezeket a feltételeket, itt egy kicsit drágulnának a kütyük (mondjuk nem lehetne 20Kért okostelefont kapni hanem 30ért), de ... valami valamiért.
  • hurkaur
    Szoljunk chuck norrisnak, o majd szetosztja a javakat es felugyeli a gaz embereket, nehogy egyiknek is tobb egyfore juto gdp jusson!
    Te amugy ezeket vegig is gondolod? :) Te szerinted ez a modell beillesztheto lenne egy kapitalista vilagrendszerbe? :)

Hat marhara orulok, hogy anno ezt a morden nevu osembert bunkosbottal agyonvertek, kulonben meg mindig barlangban makognank.. sohaj
  • morden
    Szerintem mindenhol lehetne jólét(egy bizonyos szinten), csak egyenlősíteni kellene az embereket, mert szerintem a fizikai javak, ha rendesen el lennének osztva a földön akkor nem lenne probléma. Egy példa, a túlsúlyos amerikaiak annyi pénzt költenek fogyokúrára meg fitnessre stb, amiből a komplett afrikai éhezést fel lehetne számolni, vagy tavaly a 100 legnagyobb bank annyi jutalmat osztott szét(válság van ugye) amiből embert lehetne küldeni a marsra, stb stb, szóval a javak(jószágok) meglennének, csak az emberi természetből adódik a probléma.