113
  • MacropusRufus
    "Hiaba elek kulfoldon, bennem is megvan sajnos meg ez, egyszeruen a magyarok kizarolagos tulajdonsaga kopkodni ugy, hogy a korulmenyeket feluletesen ismerjuk."
    hát ez pech ui. én meg német vagyok. 50%-ban. Jó anyám német, apám magyar...
    lehet még sem igaz a magyar analógia? :o
    De ha már itt tartunk: akkor az is jellemző nem, hogy valaki mindíg megmondja a tutit és képtelen belátni ha esetleg valahol téved? :o
  • hurkaur
    "az Apple gépek és a nomrál vasak közt semmi különbség nincs hardware-ben, csak a design-ban. És ezért fizetsz 10x többet." de meg veletlenul sem a rajta levo rendszer miatt, nem? :) es nem 10x, annyira ne dobaljuk mar a nagy szamokat..
  • MacropusRufus
    jó lenne az analógiád, ha az a nő tényleg jó nő lenne. De egy dárga szar valami, amivel egyenértékűt vehet feléért.
    Tehát az analógia: neked van egy drága nőd ami szép meg okos meg aranyos stb.. Viszont havonta 100k kőlt szépítkezésre.

Az enyém nem annyira szép, de minden más tulajdonsága azonos, kivéve, hogy nem kőlt 100k a szépítkezésre csak 5k...

Ez lenne a jó analógia. Ui. az Apple gépek és a nomrál vasak közt semmi különbség nincs hardware-ben, csak a design-ban. És ezért fizetsz 10x többet.
    Amíg volt különbség a hardware-ben addíg még valahol érthető volt a dolog, de amióta Intel platfrom azóta mire is vágnak fel? :o
  • MacropusRufus
    "Szerencsere az ilyen szervezetek sokkal hiteltelenebbek, mint a te velemenyed az SG forumon."
    hát ezt mondom én is :) Ezt bóknak veszem :D

Foxcon: én nem említettem a nevét és a cikben sem ő volt az egyetlen cég ami szóba kerűlt, hanem 156 többségében ázsiai cég... Egyébként amiért valahol gyárat nyitott akkor már nem is szarja le az emberi jogokat meg egyáltalán nem rabszolga tartóként dolgoztatja a munkásait? :o érdekes érv :)

Atlagos kínai bér: egy 2010-es felmérés szerint egy kínai munkás egy nyugati ugyan aztr a munkakőrt betőltő munkás bérének csupán 2-7%-át keresi meg. Tehát ebből következik, hogy a bérek arányba állítása is stántít, hiszen még a mi magyxar szar bérünknek is csupán a kb. a 15-20%-át keresik meg...

Szart/fost látni: azért mert ez az egész csak egy néphülyítést. Nem fog semmi történni, csak egy csomó cikk lesz és marad minden úgy ahhogy. Ez 100%-ban biztos. MEgjátszák, hogy jé nem tudtunk róla? Na neeee. Ez nem így megy.
    Amúgy ha az Apple amerikai egységében 12 gyerekmunkást találtak volna szerinted mi történt volna? Mert most el van intézve egy szöveggel és kész. A szövetségi törvények keményen büntetik a gyerekmunkát!
  • hurkaur
    Igen, sajnos itthon az a meno, ha irigy vagy es jol belerugsz a masikba..
  • skinnyman
    Az kit érdekel, hogy szerinted (egy Apple fan szerint) melyik a jobb telefon? Szerintem senkit a világon... A telefonom jobb, ez alatt értsd: erősebb specifikációjú. Magasabb órajelű, erősebb CPU, erősebb GPU, stb. Ez nem vélemény kérdése, hanem ténykérdés, amivel ha nem értesz egyet, csak magadból csinálsz hülyét... Vagy magyarázd már meg, hogy az iPhone 4-ben lévő SGX535 valójában erősebb az én telefonomban lévű SGX540-nél... Ne viccelőjünk már...
  • G_ArchAngel #27
    Ezek azok az emberek, akik otthon puffognak, hogy Kiss Istvannak milyen jo noje van, pedig a gyerek buzi vagy a csaj kurva, de jobb kopkodni, mint azon elgondolkodni, hogy nekik miert nincs:)
  • hurkaur
    Imadom mikor mindenki ilyen rohadtul erkolcsos kereszteslovag, foleg (hint: csak) ha applerol van szo :)
  • G_ArchAngel #25
    Kerlek sorold a tobbi IT ceget, akinek szinten leesett.

Az a baj, hogy Apple. Ha most ott a HTC szerepelne, akkor jonnenek a kommentek, hogy a HTC mennyire rendes, jovobe lato es lezarnatok azzal, hogy a kocsog, kapitalista Apple erre sem kepes.

Igazam van vagy igazam van?:)
  • Attila1234
    Azért az se pite, hogy egy olyan céget védesz, ahol rendszeresek az öngyilkosságok és az öngyilkossági kisérletek. Azért viszik oda a gyártást, mert 1. Megvan a megfelelő technológia. 2. Szarért-húgyért dolgoznak a peonok. Ez teljesen érthető. Ha tőkeerős, kapitalista IT vállalat lennék, én is odavinném a gyártást, de azért nem várnám el, hogy jó fejnek tartsanak. Meg milyen folyamat indult el? Te tényleg ilyen naiv vagy? Szerinted az Apple-nek most esett le a tantusz, hogy jé bazd' meg, hát a Foxconnál kizsákmányolás folyik! :O Az ember esze megáll. Ami most folyik csak PR, semmi más.
  • hurkaur
    "Hiaba elek kulfoldon, bennem is megvan sajnos meg ez, egyszeruen a magyarok kizarolagos tulajdonsaga kopkodni ugy, hogy a korulmenyeket feluletesen ismerjuk." uhh wazze +1
  • Sippie
    milyen telód van? :)
  • Sippie
    "előfordul gyerekmunka, rendkívül alacsonyak a fizetések és túl hosszúak a munkaidők."
    Na mintha eddig nem tudtak volna róla :D
  • G_ArchAngel #20
    Szerencsere az ilyen szervezetek sokkal hiteltelenebbek, mint a te velemenyed az SG forumon.

A masik, hogy a Foxconn egy picit nagy garazscegecske, tobbek kozott - figyelem, oveket bekotni! - Braziliaban nyitottak iPad gyarat. Nagyon regen tanultam utoljara foldrajzot, de Brazilia nem az Azsia nevu kontinensen fekszik.
    Nem akarok szemet lenni, de az atlagos kinai berhez kepest a Foxconn munkasai jobban meg vannak fizetve, mint sokan Magyarorszagon a magyar atlagberhez viszonyitva. Raadasul ezek a cegek nem csak az Apple-nek gyartanak, a tobbi cegnek pedig marketingbol sem akarodzik beszallni ebbe a szervezetbe. Az Adidasszal es Nikekal is rengeteg gond volt anno, nem lehet garantalni, hogy most sem 12 evesek talpaljak egy indiai gyarban a nyugati fiatalok cipot, de legalabb elindult egy folyamat.
    Komolyan, miert a szart, a fost, a rosszat kell mindenben latni?
    Hiaba elek kulfoldon, bennem is megvan sajnos meg ez, egyszeruen a magyarok kizarolagos tulajdonsaga kopkodni ugy, hogy a korulmenyeket feluletesen ismerjuk.
  • G_ArchAngel #19
    Igen, es szerintem is jobb a telefonod?
    Vagy Kovacs Ketto Gezanak nem lehet egy, a mientol eltero velemenye?
  • MacropusRufus
    nos, nem fog semmit csinálni. Ez csak egy felmérés.
    Vagy te tényleg azt hiszed, hogy erről most szerzett tudomást az Apple vezetése? :o

Azért viszik ki a gyárakat keletre mert ott az emberi jog mint olyan ismeretlen + a szakszervezetek is. Az bérek sehol nincsenek tehát kész tuti nyerő a dolog. Ennek a felmérésnek ezért nem lesznek következményei. Ui. a most betartanák a felmérésből levont konzekvenciákat akkor sztem simná egy egy olyan jó 30-40%-os áremelkedés jönne az Apple termékek árában. Tehát nem lesz betartva.

Marketingnek ugyan jó, de ez csak a droid apple fanok kajálják meg. Sajnos tudomásúl kell venni, hogy ha mi itt olcsón akarunk termékeket venni akkor valakiknek valahol sajnos szívniuk kell. Vagy: visszahozzuk a termelést ide és akkor nőni is fognak az árak. Jobban mint ahhogy a bérek nőnének... sajnos ez utóbbiknak nem jellemzője az esztelen növekedés.
  • skinnyman
    ORLY? Az aktuális telefonom mindenben jobb az iPhone 4-nél, és fele annyit SEM kérnek érte...

Az Apple pedig a legnagyobb haszonélvezője és támogatója ennek az egésznek, annak ellenére, hogy a teljes okostelefonpiac eladásaiban több gyártó egyenként is lenyomja, a teljes piac profitjának több, mint fele mégis náluk landol.

A számokat pedig nyilván jelképesen értettem, de az mondjuk sokat jelent, hogy a legújabb Asus tablet, ami 4 magos 249 dollár. Az iPad egyébként még a legkevésbé túlárazott termékük, az iPhone-ok és Mac-ek az igazán durvák, azoknál túlárazottabb termékek valószínűleg a világon nincsenek sehol máshol...
  • Attila1234
    Mintha bármit is számítana a kritikád. :P
  • G_ArchAngel #15
    Az a kemeny, hogy az Apple valamit tesz a tobbi IT ceggel ellentetben, az egybites Apple-haterek akkor is jonnek a szektas szovegukkel az ablaktalan szobajukbol, veletlenul sem latva a gyertyalangot a sotetsegben.
    Ekozben mas, erdekes cikkek - akar Android-related - alatt nincs hozzaszolas, mert az Apple nem szerepel benne.

Ezek vagytok ti.
  • Attila1234
    "Évről évre folyamatosan bővítjük a programunkat, egyre erősebben vizsgáljuk a beszállítói láncunkat és egyre inkább megnehezítjük a követelmények teljesítését. Mindez azt jelenti, hogy az eseteket évről évre egyre jobban kezeljük. Ugyanakkor még nagyon sokat kell tennünk" - nyilatkozta az ügy kapcsán Tim Cook, az Apple vezetője.

Mindjárt megszakad a szívem. Ha ezt a szemforgató, kapzsi vállalkozót igazán érdekelné a dolog, akkor nem a közismerten embernyúzó és kizsákmányoló Foxconnal gyártatná az Apple cuccokat, hanem hazavinné a gyártást az USÁ-ba, ott amúgy is most magas a munkanélküliség. Ja, hogy otthon vannak szakszervezetek meg bérek? Hát igen, akkor maradjunk csak a "sárgáknál". Azok nem pofáznak vissza, meg egyébként is messze vannak. Max. annyi lesz ebből, hogy nem napi egy tál rizsért fognak dolgozni, hanem kettőért. Húha! Mekkora jótevő. Istenem, hogy milyen egy rohadt szemforgató világban élünk. Még a végén pajzsra kell emelnünk a csávót, hogy így kiáll a dolgozóosztályért. :P
  • asgh
    Tehát az összes olyan gyártó, aminek nincs 70milliárd USD a számláján mind a többszöröséért foglalkoztatja az összeszerelő rabszolgákat és jobb munkakörülményeket biztosít nekik?
  • Sequoyah
    Ott van a jó körülmények és emberi fizetések ára KP-ben az Apple bankszámláján. Valami 70 milliárd dollár:)
    Na igen, a kapzsiság...
  • gombabácsi
    lázadoznak a rabszolgáink! ejnye!
  • G_ArchAngel #10
    Amugy egy kis matek:

Mondjuk az iPad 500 USD, tehat 10 USD a bekerulo alkatreszek ara szerinted (valojaban 300 USD), ez azt jelenti, hogy a te matekod szerint a konkurencianak - Galaxy a legkozelebbi - 200 USD-nek kellene lennie. Mennyi is? 450 USD?

Valami nagyon nem mukodik a te vilagodban:)))
  • G_ArchAngel #9
    Ellenben szarabbak is termekeik, akik az Apple minosegenek szintjen maradnak, azok hasonlo aron dobjak piacra a termekeiket.

Amugy melyik masik IT ceg tesz valamit ez ellen, meg ha ez marketing is?
    Varom a felsorolast:
    1., Apple
    2., .......?
  • hurkaur
    es?
  • skinnyman
    Mások viszont nem a gyártási költségek 50-szereséért árulják a cuccaikat mint az Apple, hanem inkább csak 10-20-szorosáért...
  • blackeagle
    Úgy csinálják mintha nem ez menne mindenhol ,a nagy multik puccos termékeit 2szem rizsért olcsó rabszolgák állítják elő keleten ,amiket a pénzes közönség felvásárol . Édesmindegy hogy adidas ,vagy apple
  • G_ArchAngel #5
    Apple-hater: "Apple, van rajtad sapka?"

...
  • asgh
    Nem is tudtam, hogy van piros Macbook Pro.
  • caius marius
    szèp ùj vilàg....
  • Tinman #2
    Viszont olcsók az Apple termékek!

Várjunk csak........ ööööö -.-
  • morden
    Ej-ha, nem semmi reklám bullshit, fizetésemelés? jobb munkakörülmények? gyermekmunka tilalma? ezt a tanulmányt én is megcsináltam volna. Egyébként meg folyamat azt hallani, hogy ennyi meg annyi millió apple termék készül, gondolom majd jól lekorlátozza az apple a készülő ipadok/iphonok számát ... Egyébként ez a Steve Jobs nagy koponya volt, dehogy nem volt túl emberbarát az fix.

Ha jól emlékszem, akkor a Cindy Crawford márkával is ugyan ez volt a para, gyorsan béreltek egy reklám céget, mutatták hogy Cindy pacsizik a munkásokkal, aztán kiszervezték az egész gyárat indonéziába és nem engedték be oda ezek után a sajtót és az emberjogi aktivistákat, gondolom ugyan ezt a receptet követi majd az apple (csak nekik egy kicsit több idő)