113
  • G_ArchAngel #73
    Mondom, hogy menj egy kicsit utana, hogy Kinaban, Indiaban milyen tarsadalmi retegbol kerulnek a gyerekek a gyarakba.
    Ott sem ingyenes az 'ingyenes' oktatas, nem tudjak a szegenyek megfizetni. Nemritkan egyszeruen 'eladjak' a tulelesert a gyermekeiket.
    Nem arrol van szo, hogy suli vagy gyari munka, hanem tuleles es munka.
  • morden
    Szerintem meg lehet tenni ez ellen, mint ahogy írtam mint vevő az x+1 cégnél kampányt indítani hogy addig nem veszünk x+1 cégtől semmit és nem is fizetünk a szolgáltatásokért amíg nem rendezik a munkakörülményeket, szerintem nagyon gyorsan rend lenne a Foxconnál. Ahogy látom te inkább a cinkos álláspontot kéviseled, hogy ez van ezt kell szeretni nem az én gyerekem.
  • G_ArchAngel #71
    Mi fog akkor tortenni?
    Semmi. Hianycikk a legtobb Apple termek. Nem csak itt, hanem Kinaban is. A jomodu kinaiak egymas fejet verik be egy kurva telefonert. Ha te nem veszel tobb iPhone-t, akkor ott lesz egy emberrel rovidebb a varakozok sora, ahol sajat elszegenyedett honfitarsaik gyermekei raktak ossze.

Amugy meg nem Apple, hanem X+1 ceg. Apple-t felejtsd el. Valojaban az X+1 ceget is, mert a Foxconn-nak kell rendet rakni, akire a megrendelok hathatnak, de nekik beleszolasuk semmi nincs.
    Lassan 3-4 eve minden heten belefutok egy Foxconn-nal kapcsolatos hirbe. Egyszeruen nekunk felfoghatatlanul nagy ceg, hatalmas varosokat epitett ez a ceg szerte a bolygon, ahol a vilag IT piacat szolgaljak ki. A kormanyok tudnak rola, hogy mi tortenik ott, ha nem is kuldenek beepitett ujsagirokat, akkor is olvassak azt, amit mi. Tesznek ellene? Nem.

Az egyetlen eselye a gyerekeknek az FLA-hoz hasonlo szevezet, amelybe, ha tomorulnek a nagy megrendelok, akkor egyutt tudnanak nyomast gyakorolni a Foxconn-ra es a hasonlo gyartokra. Es akkor sem a gyermekek eltavolitasa lenne a ceg, hanem a jobb munkakorulmeny megteremtese, mert amint a felszamolas lesz az egyetlen opcio, atszerelik a gyartosorokat robotizaltra es milliok kerulnek utcara.
    A kapitalista vilag ilyen geci, gyogyitani nem lehet, csak csokkenteni a fajdalmat.
  • morden
    Sötét egy világképed lehet ha azt írod, hogy a nem dolgozó gyerekek drogosok lesznek és megkéselik egymást, én 1 ilyenre tudok neked mutatni 100at aki iskolába jár tanul stb stb ...
  • G_ArchAngel #69
    1., nem tudom, hogy melyiket rakta ossze gyerek, ha az Intel gyartoson dolgoznak, akkor nagyjabol mindenki olyan szamitogepet hasznal, amit gyerek rakott ossze.
    2., senkit nem erdekelnek a reszvenyesek, nekem abbol lett ketkazettas magnom, hogy benzinkuton ablakot mostam gyerekkent, nekik eteluk lesz belole. En valaszthattam, ok nagyon nem tudnak, lehet hisztizni, de ok 12 evesen az etelert dolgoznak. Ki lehet ez ellen allni, elitelni, szuntessek meg es akkor mi lesz? Utcakolyokkent csavarlazitoznak es 16 evesen megkeselik egymast.
    Komolyan, te milyen alomvilagban elsz? Azt hiszed, hogy felszabaditod oket es mindegyik bejut egy iskolaba, ahonnan hazaerve teli hutoszekreny varja oket?
    Olvass mar egy kicsit a kinai also munkasosztaly helyzeterol, mert mar tenyleg nem tudok mit irni neked.

Mondom, hogy ertem, amit irsz, en sem orulok neki, de ott masok a korulmenyek, nem lehet nyugati mintara idealizalni.
  • morden
    Mondjuk ilyen esetekben kellene a tanult társadalmilag érzékeny apple termék használóknak azt csinálni, hogy összeállnak páran meghívják a sajtót és látványosan összetörik/felgyújtják/odaadják 12 éves gyerekenek az apple terméküket és minden 2. mondatukba az lenne, hogy tiltakozunk a gyermek és embertelen munkakörülmények ellen. De nem....
  • morden
    Azért megkérdezném erről a kínai családokat is hogy mekkora áldás az hogy pl az apple nem vesz fel felnőtt munkást mert annak mondjuk 100 dollár a bére míg a gyereké csak 50 dollár amikor a munkás naponta mondjuk 1000 dollár hasznot hajt a kedves részvényeseknek.

ÉS ezt elfogadni és beletörődni az szinte emberiség elleni bűntett, legalább tüntetőleg nem kellene olyan terméket venni amit 12 éves kis kezek raktak és azzal menőzni...
  • G_ArchAngel #66
    Nem erted egyszeruen, hogy Kina nem ugy mukodik, ahogy te a kenyelmes forgoszekedbol elkepzeled.

Ezeket a sracokat nem fogdossak ossze, lenne helyettuk felnott munkas is, de szerencsesek voltak.
    Lelekorlo? Igen. Nem gyerekkent kezelik oket? Igen. Kizsakmanyolas? Igen.

Probald meg elkepzelni, hogy ezek a gyerekek nem kapnak munkat:
    Tulnepesedett iparvarosban elnenek, ahol a csaladnak sincs penze, nem tudnanak iskolaba jarni, utcakolykok lennenek vagy sokkal rosszabb munkat vegeznenek.
    Ezek a kolykok nem nagyvarosokban elo kozeposztalybeli csaladok gyermekei, hanem lehetoseget kaptak a kicsi lelkuk felaldozasaert cserebe, hogy tamogassak a szuleiket.

Kegyetlen? Igen. Nyugati, europai szemmel mindenkepp. A csaladjuk ertekrendje szerint aldas.
  • morden
    Szerintem össze lehet és össze is kell hasonlítani a gyermekkorokat és mint jóhelyzetben lévő felvilágosult európai ember legalább annyit kellene tenni hogy elkerülni a gyermekmunkával készülő termékeket hovatovább jelezni a termék ügyfélszolgálatán hogy ez nem jó dolog és tegyenek ez ellen valamit esetleg segíteni a civil szervezeteket, vagy akár kimenni és személyesen segíteni ezeknek az embereknek, de az nem jó hozzáállás amit írsz, hogy nem is olyan rossz , mert van rosszabb.
  • morden
    Elolvastam és nem értek egyett azzal amit írt, le is írtam, hogy miért gondolom úgy, és én semmilyen olyan gyerekmunkát nem fogadok el, ahol az öltönyös lusta részvényes gazdagodik a gyermekek munkáján.
  • G_ArchAngel #63
    Ugyanannyira nem erdemes osszehasonlitani a kinai gyerekkort a magyarral, mint a magyart az angollal vagy amerikaival.
    Ellenben ezek a kinai sracok annyira tenyleg nincsenek rossz helyzetben, mint a kasztrendszer aljan levo indiaiak gyermekei vagy sok kilatastalan helyzetben levo a afrikai gyerek, akik maszk nelkul egetik le a regi PC-ink vezetekeirol a muanyagot;(
  • morden
    Én nem így gondolom, mert a földműves gyerek (emlékeim szerint) játéknak fogta fel a földi munkákat, nagyszüleimmel együtt dolgozni, közben meséltek mindenfélét, délben 2 óra szieszta bőséges kaja, akkor pihentem amikor elfáradtam stb stb azért ez nem egyenlő a napi szintű lélekromboló összeszerelő munkával AHOL EGY BIZONYOS RÉSZVÉNYES KÖR GAZDAGODIK AZON HOGY GYEREKEKET FOGLALKOZTA.
  • Hungarikum
    Én is dolgoztam gyerekként pontosabban, nem "dolgoztam" mert segítettem méghozzá ugyanugy mezőgazdasági munkát akárcsak te. Csak az a különbség, hogy minket gyerekként kezeltek és olyan munkát adtak, amiket el tudtunk végezni, ill. nem 12 órában heti 5 alkalommal mentünk.

Azért van különbség közte bőven, de ezt te is lát[hat]od.
  • G_ArchAngel #60
    Te elolvastad, amit sharpshooter irt?

Nem azt irta, hogy jo, hanem azt, hogy kevesbe szar, mint azoknak, akik a mezogazdasagban dolgoznak.
  • sharpshooter #59
    Nem azt írtam és a szmájli sem a vidámságot tükrözi.
    De a földműves gyerekek helyzeténél jobb. Vagy te nem így gondolod?

Mellesleg, bár nem ennyi munkaórában, de vidéken nőttem fel és sokszor kellett a földeken segítenem. 12 évesen szó nélkül végigkapáltam a hétvégét, 14 évesen már permetezőgéppel a hátamon másztam a szőlőhegyen. Nekem úri dolgom volt, mert sok falusi gyerek ment fát vágni és hordani iskola után, vagy reggel 5-kor már takarmányt osztott, szénát villázott.

És nem esett le a számológépes quartz óra a kezünkről...
  • Hungarikum
    +1
  • morden
    Ej ha ilyet se látni sokszor, hogy valaki leírja hogy jó a gyerek munka mert nem is olyan sok, azért kíváncsi lennék mit szólnál hozzá ha pont a te gyermeked állna napi 16 órát a szallag mellett akkor is minden okés lenne és még szerencsés is lenne mi ?
  • sharpshooter #56
    5% gyerek

Mint gyerekmunka, első hallásra rossz dolognak tűnik, de ne feledjük, Kínáról van szó, ahol ez az 5% szerencsésnek számít, hogy nem a rízsföldeken végeznek nehéz fizikai munkát:/
  • passatgt
    világos, de egyformát egyformával hasonlítsunk össze(mégha a kategória más is, egyik egybeépített, másik sima dobozos, nem is tudom ezt hogy hívják, asztali talán)

mindenesetre az ötszörös árkülönbözetet még úgy is sikerült azért legyőzni, ha nem veszel perifériát és a már meglévőt használod:)
  • morden
    Nem mondanám, de ha mondjuk tudatosan kerülné ezeket a cégeket, az ügyfélszolgálaton rákérdezne ilyenre stb stb és ezt nem egyedül hanem több 100ezer ember társaságában akkor azért lehetne más a világ.
  • nachtwey
    Te jó ember vagy akkor, hogy a buzi Samsung, Intel vagy Logitech termékeit sem használod.
  • morden
    Értem én én inkább a spórolt 35 ezernek mondjuk a felét fairtrade termékekre költöm a felét megtartom magamnak :D
  • nachtwey
    Aki olyan eszközt használ, aminek az "anyacége" a listán van, az egy gyerekmunkát támogató rohadék, saját belével kellene felakasztani.
  • morden
    Ne magadból indulj ki, engem pl minden emberi kizsákmányolás zavar és ki is fejtem a véleményem erről és a nagytöbbséggel szemben próbálok is tudatosan vásárólni ahogy lehet, hogy legalább egy kicsit jobb legyen az embertársaimnak ( nem nem az apple, lenovo stb részvényesnek hanem az egyszeri munkás embernek)
  • passatgt
    de ez nem bluetooth-os:)
    mondjuk lényegében mindegy, de ha az egyikben az van, akkor a másikban is legyen már az:)
  • G_ArchAngel #48
    Gondolom tobbek kozott ennek a hatasara leptek be az FLA-ba.

Kivancsi vagyok a tobbi ceg mikor kezdi el az onvizsgalatot:

Foxconn manufactures products for companies including:
    (country of headquarters in parentheses)
    Acer Inc. (Taiwan)
    Amazon.com (United States)
    Apple Inc. (United States)
    ASRock (Taiwan)
    Asus (Taiwan)
    Barnes & Noble (United States)
    Cisco (United States)
    Dell (United States)
    EVGA Corporation (United States)
    Hewlett-Packard (United States)
    Intel (United States)
    IBM (United States)
    Lenovo (China)
    Logitech (Switzerland)
    Microsoft (United States)
    MSI (Taiwan)
    Motorola (United States)
    Netgear (United States)
    Nintendo (Japan)
    Nokia (Finland)
    Panasonic (Japan)
    Philips (Netherlands)
    Samsung (South Korea)
    Sharp (Japan)
    Sony Ericsson (Japan/Sweden)
    Toshiba (Japan)
    Vizio (United States)

Mondjuk a kutya nem olvasna el, a trollok is elkerulnek, ha az Apple nem szerepelne a cimben.
  • morden
    Ez meg csak 5 ezer :D

Ez miért nem jó? máris spóroltál 35 ezret :D
  • passatgt
    ja és dvd író, sd kártyaolvasó kimaradt, de az már nem egy vészes összeg
  • passatgt
    sőt még 4e-et lealkudtam:)
  • passatgt
    logitech, ez volt a legolcsóbb bluetooth-os amit találtam:
    http://www.argep.hu/trend/BLUE/Bluetooth-eger-billentyuezet.html
  • morden
    Izzé ezek valid árak ?
    pl:Bluetooth billentyűzet+egér - 40.000 Ft nem írtál el egy nullát?
  • morden
    [URL=http://index.hu/tech/2012/01/17/gyerekmunkaval_keszulnek_az_iphone-ok/]Index Főoldal Apple "leleplezés"[/URL]

Itt a lényeg :" amerikai újságírók szerint a részletekre már-már mániákus módon ügyelő, és mindent sokszorosan ellenőrző Apple-nek tudnia kellene minderről, de egyszerűen szemet hunynak felette, hogy az olcsó kínai munkaerőnek hála magasan tudják tartani az árréseiket és ezzel a profitjukat."
  • morden
    Az a csekély 10 ezer forintos különbség egy család félhavi fizetése szóval röhögj csak mélyen emberi dolog a másik nyomorán neveti....
  • passatgt
    Valami rossz vagy régi árat nézel, az első konfuguráció amit írtál az apple.hu-n 365.000 Ft

És akkor összehasonlítva, nagyjából ua a hardware, amiből nincs egyforma, ott hasonló:

-Esztétikus, jól hűző ház - 20.000 Ft
    -HDD - 12.000 Ft
    -Processzor - 52.000 Ft
    -Ram - 10.000 Ft
    -Alaplap - 25.000 Ft
    -Webkamera - 8.000 Ft
    -Wifi - 3.500 Ft
    -Bluetooth - 2.000 Ft
    -Sztereó hangfal - 4.000 Ft
    -Mikrofon - 1.500 Ft
    -Bluetooth billentyűzet+egér - 40.000 Ft
    -Windows 7 - 31.000 Ft
    -Normális, hangmentes hűtés - 20.000 Ft
    -Normális, hangmentes táp - 15.000 Ft

Ez eddig durván 245.00 Ft, és ehhez hozzájön még egy IPS-es monitor, ami ilyen minőségben legalább 100.000 Ft, tehát körülbelül 345.000 Ft-ból jönne ki.

És akkor házifeladatnak szereld be a fent említett alkatrészeket a monitor hátuljába úgy, hogy ne legyen semmi hangja:)
  • G_ArchAngel #39
    Legyszives akarmelyik, altalad valasztott konfiguracional nem 5x, csak feleannyiba kerulo All-in-One gepet linkeljel, ilyen minosegu kijelzopanellel.

HP, Dell, Sony... meg meg nem tudom ki gyart ilyet, csak hogy segitsek merre indulj:)
  • MacropusRufus
    lehet soknak tűnt de: iMac corei5 2.4Ghz, 4Gb ram 1Tb hdd 21,5" TFT 515ezer...
    Nos ez kb. majdnem 5x annyi mindha leszednénk róla a logót.
    (www.fokusznet.hu)
    ugyan itt: iMac corei5 3.1ghz, 4gb ram, 1tb hdd 27" TFT 687ezer...

de a legjobb: iMac corei7 2.93ghz 4gb ram 256gb ssd 27" tft 903ezer
    www.TV-planet.eu

lehet nem 10x de az 5x biztosan meg van sztem az utóbbi esetében a picivel több is.

• fergusonpapa
    Elolvastam a kommenteket jókat röhögtem :)

annyit füznék hozzá mint nem apple fan hogy azért a 5-10x drágább szövegen,lefordultam a székről :D
    iphone 4s és galaxy s2 árban ugyanaz és tudásban is (van amiben ez van abiben másik erősebb) szolgáltatótol függöen persze lehet pár ezer ft eltérés,de megnézel egy külfödi független oldalt durván 10e ft külömbség van.

akkor hol is itt a 5-10x? :D

megértek sok ember hétköznap délután van,unatkozik hát trollkodik :D
  • MacropusRufus
    használat. anno nekem is volt egy laptopom.
    maga a vas jó, de az ára irreálisan magas, abba a kategóriában meg már szar.
    Az op. rendszere látványosan szép és brutálisan lekorlátoz. (pl. itunnes kell sok mindenhez e nélkül a gép félkarú óriás, de én meg nem akarom, hogy mindenem átmenjen az apple szerverén, tehát a kör bezárúlt)

amíg motorola chipek voltak a vasakban addíg még jobb is volt a hardwere mint az akkori más gépeknek. De amióta az intel gyártja a vasba a cuccokat azóta necces azt mondani, hogy milyen marha jó, mert nem az.
    Semmivel nem jobb mint egy jól belőt op.rendszerrel futó másik vas.
    Sőt: az ár teljesítményt nézve jelentősen rosszabb, hiszen egy nem high-end vasat veszek olyan áron amiért már sokkal komolyabb tudással felszerelt vasat is vehetnék.
    Az elöbb - a tma miatt - ellátogattam az AppleStore-ba. Egy közönséges MacBook, 2.4Ghz dupla mag, 4Gb ram, 5000Gb hdd stb.. 1199$ ez barátok közt is több mint 330ezer forint. Ezért a pénzért jobb gépet is kaphatok laptoban. Egy iMac árért simán kapom egy Alienware gépet ami megeszi reggelire az iMac-et.
    Szóval részemről: az apple hardware nem rossz, de annyira nem is jó mint ahhogy sokan állítják. Az ár teljesítményhez viszonyítva viszont kifejezetten szar eredményeket mutat. Természetesen izlésben nem érdemes vitázni, de ha szigorúan a technológiát nézem akkor semmi olyan nincs benne amiért azt lehetne rá mondani, hogy valami überfasza vas egy apple gép.
  • hurkaur
    Hasznaltad mar huzamosabb ideig, vagy szimplan vakvilagba faszsagokat irogatsz?
  • MacropusRufus
    sarkosítottam.
    de átlagosan 5x többe kerűlnek az fix. És semmi extra nincs bennük.

Egyébként igen: az alma miatt. Semmi másért nem.