Komoly problémák vannak az Apple beszállítóinál

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ugyanannyira nem erdemes osszehasonlitani a kinai gyerekkort a magyarral, mint a magyart az angollal vagy amerikaival.
Ellenben ezek a kinai sracok annyira tenyleg nincsenek rossz helyzetben, mint a kasztrendszer aljan levo indiaiak gyermekei vagy sok kilatastalan helyzetben levo a afrikai gyerek, akik maszk nelkul egetik le a regi PC-ink vezetekeirol a muanyagot;(

http://gaborszantai.co.uk/

Én nem így gondolom, mert a földmûves gyerek (emlékeim szerint) játéknak fogta fel a földi munkákat, nagyszüleimmel együtt dolgozni, közben meséltek mindenfélét, délben 2 óra szieszta bõséges kaja, akkor pihentem amikor elfáradtam stb stb azért ez nem egyenlõ a napi szintû lélekromboló összeszerelõ munkával AHOL EGY BIZONYOS RÉSZVÉNYES KÖR GAZDAGODIK AZON HOGY GYEREKEKET FOGLALKOZTA.
Én is dolgoztam gyerekként pontosabban, nem "dolgoztam" mert segítettem méghozzá ugyanugy mezõgazdasági munkát akárcsak te. Csak az a különbség, hogy minket gyerekként kezeltek és olyan munkát adtak, amiket el tudtunk végezni, ill. nem 12 órában heti 5 alkalommal mentünk.

Azért van különbség közte bõven, de ezt te is látod.
Te elolvastad, amit sharpshooter irt?

Nem azt irta, hogy jo, hanem azt, hogy kevesbe szar, mint azoknak, akik a mezogazdasagban dolgoznak.

sharpshooter
Nem azt írtam és a szmájli sem a vidámságot tükrözi.
De a földmûves gyerekek helyzeténél jobb. Vagy te nem így gondolod?

Mellesleg, bár nem ennyi munkaórában, de vidéken nõttem fel és sokszor kellett a földeken segítenem. 12 évesen szó nélkül végigkapáltam a hétvégét, 14 évesen már permetezõgéppel a hátamon másztam a szõlõhegyen. Nekem úri dolgom volt, mert sok falusi gyerek ment fát vágni és hordani iskola után, vagy reggel 5-kor már takarmányt osztott, szénát villázott.

És nem esett le a számológépes quartz óra a kezünkrõl...

\"Nicholas Sarkozy, pourquoi ton pére a foi la Hongrie?\"

+1
Ej ha ilyet se látni sokszor, hogy valaki leírja hogy jó a gyerek munka mert nem is olyan sok, azért kíváncsi lennék mit szólnál hozzá ha pont a te gyermeked állna napi 16 órát a szallag mellett akkor is minden okés lenne és még szerencsés is lenne mi ?
sharpshooter
5% gyerek

Mint gyerekmunka, elsõ hallásra rossz dolognak tûnik, de ne feledjük, Kínáról van szó, ahol ez az 5% szerencsésnek számít, hogy nem a rízsföldeken végeznek nehéz fizikai munkát:/

\"Nicholas Sarkozy, pourquoi ton pére a foi la Hongrie?\"

passatgt
világos, de egyformát egyformával hasonlítsunk össze(mégha a kategória más is, egyik egybeépített, másik sima dobozos, nem is tudom ezt hogy hívják, asztali talán)

mindenesetre az ötszörös árkülönbözetet még úgy is sikerült azért legyõzni, ha nem veszel perifériát és a már meglévõt használod:)

Nem mondanám, de ha mondjuk tudatosan kerülné ezeket a cégeket, az ügyfélszolgálaton rákérdezne ilyenre stb stb és ezt nem egyedül hanem több 100ezer ember társaságában akkor azért lehetne más a világ.
Te jó ember vagy akkor, hogy a buzi Samsung, Intel vagy Logitech termékeit sem használod.<#eljen>

\"I have been a witness, and these pictures are my testimony. The events I have recorded should not be forgotten and must not be repeated.\" -James Nachtwey-

Értem én én inkább a spórolt 35 ezernek mondjuk a felét fairtrade termékekre költöm a felét megtartom magamnak :D
Aki olyan eszközt használ, aminek az "anyacége" a listán van, az egy gyerekmunkát támogató rohadék, saját belével kellene felakasztani.

\"I have been a witness, and these pictures are my testimony. The events I have recorded should not be forgotten and must not be repeated.\" -James Nachtwey-

Ne magadból indulj ki, engem pl minden emberi kizsákmányolás zavar és ki is fejtem a véleményem errõl és a nagytöbbséggel szemben próbálok is tudatosan vásárólni ahogy lehet, hogy legalább egy kicsit jobb legyen az embertársaimnak ( nem nem az apple, lenovo stb részvényesnek hanem az egyszeri munkás embernek)
passatgt
de ez nem bluetooth-os:)
mondjuk lényegében mindegy, de ha az egyikben az van, akkor a másikban is legyen már az:)

Gondolom tobbek kozott ennek a hatasara leptek be az FLA-ba.

Kivancsi vagyok a tobbi ceg mikor kezdi el az onvizsgalatot:

Foxconn manufactures products for companies including:
(country of headquarters in parentheses)
Acer Inc. (Taiwan)
Amazon.com (United States)
Apple Inc. (United States)
ASRock (Taiwan)
Asus (Taiwan)
Barnes & Noble (United States)
Cisco (United States)
Dell (United States)
EVGA Corporation (United States)
Hewlett-Packard (United States)
Intel (United States)
IBM (United States)
Lenovo (China)
Logitech (Switzerland)
Microsoft (United States)
MSI (Taiwan)
Motorola (United States)
Netgear (United States)
Nintendo (Japan)
Nokia (Finland)
Panasonic (Japan)
Philips (Netherlands)
Samsung (South Korea)
Sharp (Japan)
Sony Ericsson (Japan/Sweden)
Toshiba (Japan)
Vizio (United States)

Mondjuk a kutya nem olvasna el, a trollok is elkerulnek, ha az Apple nem szerepelne a cimben.

Ez meg csak 5 ezer :D

Ez miért nem jó? máris spóroltál 35 ezret :D
passatgt
ja és dvd író, sd kártyaolvasó kimaradt, de az már nem egy vészes összeg

passatgt
sõt még 4e-et lealkudtam:)

passatgt
logitech, ez volt a legolcsóbb bluetooth-os amit találtam:
http://www.argep.hu/trend/BLUE/Bluetooth-eger-billentyuezet.html

Izzé ezek valid árak ?
pl:Bluetooth billentyûzet+egér - 40.000 Ft nem írtál el egy nullát?
Index Fõoldal Apple "leleplezés"

Itt a lényeg :" amerikai újságírók szerint a részletekre már-már mániákus módon ügyelõ, és mindent sokszorosan ellenõrzõ Apple-nek tudnia kellene minderrõl, de egyszerûen szemet hunynak felette, hogy az olcsó kínai munkaerõnek hála magasan tudják tartani az árréseiket és ezzel a profitjukat."
Az a csekély 10 ezer forintos különbség egy család félhavi fizetése szóval röhögj csak mélyen emberi dolog a másik nyomorán neveti....
passatgt
Valami rossz vagy régi árat nézel, az elsõ konfuguráció amit írtál az apple.hu-n 365.000 Ft

És akkor összehasonlítva, nagyjából ua a hardware, amibõl nincs egyforma, ott hasonló:

-Esztétikus, jól hûzõ ház - 20.000 Ft
-HDD - 12.000 Ft
-Processzor - 52.000 Ft
-Ram - 10.000 Ft
-Alaplap - 25.000 Ft
-Webkamera - 8.000 Ft
-Wifi - 3.500 Ft
-Bluetooth - 2.000 Ft
-Sztereó hangfal - 4.000 Ft
-Mikrofon - 1.500 Ft
-Bluetooth billentyûzet+egér - 40.000 Ft
-Windows 7 - 31.000 Ft
-Normális, hangmentes hûtés - 20.000 Ft
-Normális, hangmentes táp - 15.000 Ft

Ez eddig durván 245.00 Ft, és ehhez hozzájön még egy IPS-es monitor, ami ilyen minõségben legalább 100.000 Ft, tehát körülbelül 345.000 Ft-ból jönne ki.

És akkor házifeladatnak szereld be a fent említett alkatrészeket a monitor hátuljába úgy, hogy ne legyen semmi hangja:)

Legyszives akarmelyik, altalad valasztott konfiguracional nem 5x, csak feleannyiba kerulo All-in-One gepet linkeljel, ilyen minosegu kijelzopanellel.

HP, Dell, Sony... meg meg nem tudom ki gyart ilyet, csak hogy segitsek merre indulj:)

lehet soknak tûnt de: iMac corei5 2.4Ghz, 4Gb ram 1Tb hdd 21,5" TFT 515ezer...
Nos ez kb. majdnem 5x annyi mindha leszednénk róla a logót.
(www.fokusznet.hu)
ugyan itt: iMac corei5 3.1ghz, 4gb ram, 1tb hdd 27" TFT 687ezer...

de a legjobb: iMac corei7 2.93ghz 4gb ram 256gb ssd 27" tft 903ezer
www.TV-planet.eu

lehet nem 10x de az 5x biztosan meg van sztem az utóbbi esetében a picivel több is.

fergusonpapa
Elolvastam a kommenteket jókat röhögtem :)

annyit füznék hozzá mint nem apple fan hogy azért a 5-10x drágább szövegen,lefordultam a székrõl :D
iphone 4s és galaxy s2 árban ugyanaz és tudásban is (van amiben ez van abiben másik erõsebb) szolgáltatótol függöen persze lehet pár ezer ft eltérés,de megnézel egy külfödi független oldalt durván 10e ft külömbség van.

akkor hol is itt a 5-10x? :D

megértek sok ember hétköznap délután van,unatkozik hát trollkodik :D

www.icewebhu

használat. anno nekem is volt egy laptopom.
maga a vas jó, de az ára irreálisan magas, abba a kategóriában meg már szar.
Az op. rendszere látványosan szép és brutálisan lekorlátoz. (pl. itunnes kell sok mindenhez e nélkül a gép félkarú óriás, de én meg nem akarom, hogy mindenem átmenjen az apple szerverén, tehát a kör bezárúlt)

amíg motorola chipek voltak a vasakban addíg még jobb is volt a hardwere mint az akkori más gépeknek. De amióta az intel gyártja a vasba a cuccokat azóta necces azt mondani, hogy milyen marha jó, mert nem az.
Semmivel nem jobb mint egy jól belõt op.rendszerrel futó másik vas.
Sõt: az ár teljesítményt nézve jelentõsen rosszabb, hiszen egy nem high-end vasat veszek olyan áron amiért már sokkal komolyabb tudással felszerelt vasat is vehetnék.
Az elöbb - a tma miatt - ellátogattam az AppleStore-ba. Egy közönséges MacBook, 2.4Ghz dupla mag, 4Gb ram, 5000Gb hdd stb.. 1199$ ez barátok közt is több mint 330ezer forint. Ezért a pénzért jobb gépet is kaphatok laptoban. Egy iMac árért simán kapom egy Alienware gépet ami megeszi reggelire az iMac-et.
Szóval részemrõl: az apple hardware nem rossz, de annyira nem is jó mint ahhogy sokan állítják. Az ár teljesítményhez viszonyítva viszont kifejezetten szar eredményeket mutat. Természetesen izlésben nem érdemes vitázni, de ha szigorúan a technológiát nézem akkor semmi olyan nincs benne amiért azt lehetne rá mondani, hogy valami überfasza vas egy apple gép.
Hasznaltad mar huzamosabb ideig, vagy szimplan vakvilagba faszsagokat irogatsz?

killall imagent

sarkosítottam.
de átlagosan 5x többe kerûlnek az fix. És semmi extra nincs bennük.

Egyébként igen: az alma miatt. Semmi másért nem.
"Hiaba elek kulfoldon, bennem is megvan sajnos meg ez, egyszeruen a magyarok kizarolagos tulajdonsaga kopkodni ugy, hogy a korulmenyeket feluletesen ismerjuk."
hát ez pech ui. én meg német vagyok. 50%-ban. Jó anyám német, apám magyar...
lehet még sem igaz a magyar analógia? :o
De ha már itt tartunk: akkor az is jellemzõ nem, hogy valaki mindíg megmondja a tutit és képtelen belátni ha esetleg valahol téved? :o
"az Apple gépek és a nomrál vasak közt semmi különbség nincs hardware-ben, csak a design-ban. És ezért fizetsz 10x többet." de meg veletlenul sem a rajta levo rendszer miatt, nem? :) es nem 10x, annyira ne dobaljuk mar a nagy szamokat..

killall imagent

jó lenne az analógiád, ha az a nõ tényleg jó nõ lenne. De egy dárga szar valami, amivel egyenértékût vehet feléért.
Tehát az analógia: neked van egy drága nõd ami szép meg okos meg aranyos stb.. Viszont havonta 100k kõlt szépítkezésre.

Az enyém nem annyira szép, de minden más tulajdonsága azonos, kivéve, hogy nem kõlt 100k a szépítkezésre csak 5k...

Ez lenne a jó analógia. Ui. az Apple gépek és a nomrál vasak közt semmi különbség nincs hardware-ben, csak a design-ban. És ezért fizetsz 10x többet.
Amíg volt különbség a hardware-ben addíg még valahol érthetõ volt a dolog, de amióta Intel platfrom azóta mire is vágnak fel? :o
"Szerencsere az ilyen szervezetek sokkal hiteltelenebbek, mint a te velemenyed az SG forumon."
hát ezt mondom én is :) Ezt bóknak veszem :D

Foxcon: én nem említettem a nevét és a cikben sem õ volt az egyetlen cég ami szóba kerûlt, hanem 156 többségében ázsiai cég... Egyébként amiért valahol gyárat nyitott akkor már nem is szarja le az emberi jogokat meg egyáltalán nem rabszolga tartóként dolgoztatja a munkásait? :o érdekes érv :)

Atlagos kínai bér: egy 2010-es felmérés szerint egy kínai munkás egy nyugati ugyan aztr a munkakõrt betõltõ munkás bérének csupán 2-7%-át keresi meg. Tehát ebbõl következik, hogy a bérek arányba állítása is stántít, hiszen még a mi magyxar szar bérünknek is csupán a kb. a 15-20%-át keresik meg...

Szart/fost látni: azért mert ez az egész csak egy néphülyítést. Nem fog semmi történni, csak egy csomó cikk lesz és marad minden úgy ahhogy. Ez 100%-ban biztos. MEgjátszák, hogy jé nem tudtunk róla? Na neeee. Ez nem így megy.
Amúgy ha az Apple amerikai egységében 12 gyerekmunkást találtak volna szerinted mi történt volna? Mert most el van intézve egy szöveggel és kész. A szövetségi törvények keményen büntetik a gyerekmunkát!
Igen, sajnos itthon az a meno, ha irigy vagy es jol belerugsz a masikba..

killall imagent

skinnyman
Az kit érdekel, hogy szerinted (egy Apple fan szerint) melyik a jobb telefon? Szerintem senkit a világon... A telefonom jobb, ez alatt értsd: erõsebb specifikációjú. Magasabb órajelû, erõsebb CPU, erõsebb GPU, stb. Ez nem vélemény kérdése, hanem ténykérdés, amivel ha nem értesz egyet, csak magadból csinálsz hülyét... Vagy magyarázd már meg, hogy az iPhone 4-ben lévõ SGX535 valójában erõsebb az én telefonomban lévû SGX540-nél... Ne viccelõjünk már...

Regards,

Ezek azok az emberek, akik otthon puffognak, hogy Kiss Istvannak milyen jo noje van, pedig a gyerek buzi vagy a csaj kurva, de jobb kopkodni, mint azon elgondolkodni, hogy nekik miert nincs:)

Imadom mikor mindenki ilyen rohadtul erkolcsos kereszteslovag, foleg (hint: csak) ha applerol van szo :)

killall imagent

Kerlek sorold a tobbi IT ceget, akinek szinten leesett.

Az a baj, hogy Apple. Ha most ott a HTC szerepelne, akkor jonnenek a kommentek, hogy a HTC mennyire rendes, jovobe lato es lezarnatok azzal, hogy a kocsog, kapitalista Apple erre sem kepes.

Igazam van vagy igazam van?:)

Azért az se pite, hogy egy olyan céget védesz, ahol rendszeresek az öngyilkosságok és az öngyilkossági kisérletek. Azért viszik oda a gyártást, mert 1. Megvan a megfelelõ technológia. 2. Szarért-húgyért dolgoznak a peonok. Ez teljesen érthetõ. Ha tõkeerõs, kapitalista IT vállalat lennék, én is odavinném a gyártást, de azért nem várnám el, hogy jó fejnek tartsanak. Meg milyen folyamat indult el? Te tényleg ilyen naiv vagy? Szerinted az Apple-nek most esett le a tantusz, hogy jé bazd' meg, hát a Foxconnál kizsákmányolás folyik! :O Az ember esze megáll. Ami most folyik csak PR, semmi más.
"Hiaba elek kulfoldon, bennem is megvan sajnos meg ez, egyszeruen a magyarok kizarolagos tulajdonsaga kopkodni ugy, hogy a korulmenyeket feluletesen ismerjuk." uhh wazze +1

killall imagent

Sippie
milyen telód van? :)
Sippie
"elõfordul gyerekmunka, rendkívül alacsonyak a fizetések és túl hosszúak a munkaidõk."
Na mintha eddig nem tudtak volna róla :D
Szerencsere az ilyen szervezetek sokkal hiteltelenebbek, mint a te velemenyed az SG forumon.

A masik, hogy a Foxconn egy picit nagy garazscegecske, tobbek kozott - figyelem, oveket bekotni! - Braziliaban nyitottak iPad gyarat. Nagyon regen tanultam utoljara foldrajzot, de Brazilia nem az Azsia nevu kontinensen fekszik.
Nem akarok szemet lenni, de az atlagos kinai berhez kepest a Foxconn munkasai jobban meg vannak fizetve, mint sokan Magyarorszagon a magyar atlagberhez viszonyitva. Raadasul ezek a cegek nem csak az Apple-nek gyartanak, a tobbi cegnek pedig marketingbol sem akarodzik beszallni ebbe a szervezetbe. Az Adidasszal es Nikekal is rengeteg gond volt anno, nem lehet garantalni, hogy most sem 12 evesek talpaljak egy indiai gyarban a nyugati fiatalok cipot, de legalabb elindult egy folyamat.
Komolyan, miert a szart, a fost, a rosszat kell mindenben latni?
Hiaba elek kulfoldon, bennem is megvan sajnos meg ez, egyszeruen a magyarok kizarolagos tulajdonsaga kopkodni ugy, hogy a korulmenyeket feluletesen ismerjuk.

Igen, es szerintem is jobb a telefonod?
Vagy Kovacs Ketto Gezanak nem lehet egy, a mientol eltero velemenye?

nos, nem fog semmit csinálni. Ez csak egy felmérés.
Vagy te tényleg azt hiszed, hogy errõl most szerzett tudomást az Apple vezetése? :o

Azért viszik ki a gyárakat keletre mert ott az emberi jog mint olyan ismeretlen + a szakszervezetek is. Az bérek sehol nincsenek tehát kész tuti nyerõ a dolog. Ennek a felmérésnek ezért nem lesznek következményei. Ui. a most betartanák a felmérésbõl levont konzekvenciákat akkor sztem simná egy egy olyan jó 30-40%-os áremelkedés jönne az Apple termékek árában. Tehát nem lesz betartva.

Marketingnek ugyan jó, de ez csak a droid apple fanok kajálják meg. Sajnos tudomásúl kell venni, hogy ha mi itt olcsón akarunk termékeket venni akkor valakiknek valahol sajnos szívniuk kell. Vagy: visszahozzuk a termelést ide és akkor nõni is fognak az árak. Jobban mint ahhogy a bérek nõnének... sajnos ez utóbbiknak nem jellemzõje az esztelen növekedés.
skinnyman
ORLY? Az aktuális telefonom mindenben jobb az iPhone 4-nél, és fele annyit SEM kérnek érte...

Az Apple pedig a legnagyobb haszonélvezõje és támogatója ennek az egésznek, annak ellenére, hogy a teljes okostelefonpiac eladásaiban több gyártó egyenként is lenyomja, a teljes piac profitjának több, mint fele mégis náluk landol.

A számokat pedig nyilván jelképesen értettem, de az mondjuk sokat jelent, hogy a legújabb Asus tablet, ami 4 magos 249 dollár. Az iPad egyébként még a legkevésbé túlárazott termékük, az iPhone-ok és Mac-ek az igazán durvák, azoknál túlárazottabb termékek valószínûleg a világon nincsenek sehol máshol...

Regards,

Mintha bármit is számítana a kritikád. :P
Az a kemeny, hogy az Apple valamit tesz a tobbi IT ceggel ellentetben, az egybites Apple-haterek akkor is jonnek a szektas szovegukkel az ablaktalan szobajukbol, veletlenul sem latva a gyertyalangot a sotetsegben.
Ekozben mas, erdekes cikkek - akar Android-related - alatt nincs hozzaszolas, mert az Apple nem szerepel benne.

Ezek vagytok ti.<#whatever>

"Évrõl évre folyamatosan bõvítjük a programunkat, egyre erõsebben vizsgáljuk a beszállítói láncunkat és egyre inkább megnehezítjük a követelmények teljesítését. Mindez azt jelenti, hogy az eseteket évrõl évre egyre jobban kezeljük. Ugyanakkor még nagyon sokat kell tennünk" - nyilatkozta az ügy kapcsán Tim Cook, az Apple vezetõje.

Mindjárt megszakad a szívem. Ha ezt a szemforgató, kapzsi vállalkozót igazán érdekelné a dolog, akkor nem a közismerten embernyúzó és kizsákmányoló Foxconnal gyártatná az Apple cuccokat, hanem hazavinné a gyártást az USÁ-ba, ott amúgy is most magas a munkanélküliség. Ja, hogy otthon vannak szakszervezetek meg bérek? Hát igen, akkor maradjunk csak a "sárgáknál". Azok nem pofáznak vissza, meg egyébként is messze vannak. Max. annyi lesz ebbõl, hogy nem napi egy tál rizsért fognak dolgozni, hanem kettõért. Húha! Mekkora jótevõ. Istenem, hogy milyen egy rohadt szemforgató világban élünk. Még a végén pajzsra kell emelnünk a csávót, hogy így kiáll a dolgozóosztályért. :P