4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• ratgab
    Nem fogalmaztam egyértelműen, ezért érthetted félre.
  • ratgab
    Az is jó dolog akkor! Köszönöm a választ.

Amúgy Crysalidokat ugye nem lehet elkapni, de cyberdisc-et sem? És még milyen lényt nem lehet megcsípni?
  • ratgab
    Egyébként egyáltalán nem értem, hogy ezeket a baromi jó second wave opciókat miért kellet az első végigjátszáshoz kötni!

Alig várom, hogy ezekből bekapcsoljak párat, annyira izgalmasan hangzanak (tucat rookie-któl egyébként feláll a szőr a hátamon... nincs 2 ugyanolyan képességű ember, így miért lennének ugyanolyan képességűek az újoncok?)
  • SaGa Jr
    Elég nagy hülyeség szerintem is, de ettől még így lett beállítva a játék (rájönnöm meg még nem sikerült hol lehetne ezt a korlátot kiiktatni).
  • ratgab
    Lassan össze is rakjuk a DLC elemeit...XD
  • ratgab
    De ez azért hülyeség! Amikor 12 killje van egy misszión (ilyenem még nem volt azért, de éppen lehetne), akkor miért nem léphet rögtön több szintet is?
  • Molnibalage
    Pár éve, mikor végigtoltam utoljára az UFO-t, akkor a felvett katonák 2/3-ár kirúgram, mert olyan szar statot kaptak...
  • ratgab
    Sneciket a lézer oldja elég rendesen...XD Imádom amúgy a lézerpuskát, lézer mesterlövész puska annyira nem jön be.
  • SaGa Jr
    Sikeresen félreértettem amit ratgab kérdezett. A válasz Avenger kolléga hozzászólásában keresendő.
  • Molnibalage
    Pár nyersanyag nem ér annyit, minthogy túéléjék az embereim.
  • Molnibalage
    Pedig hasznos. Assault közel megy az ellenhez és ha mozog, akkor visszalő. AKÁRHÁNYSZOR.
  • ratgab
    Hát mivel izzé-porrá zúzod a robbanószerrel, így semmi nem marad. Se hulla, se fragment, semmi.
  • SaGa Jr
    Kivallatni minden faj képviselőjét csak egyszer lehet. Az egyetlen oka további élő idegenek elfogására az elsőn túl egy adott fajból, hogy az elfogottak fegyvere nem semmisül meg és azt a feladat végén megkapod. Így például muton elitektől majd normál plazma puskát és nehéz plazmát lehet szerválni.
  • Avenger
    Mindenféle technológia fejlesztési idejéből kapsz bónuszt az élő idegenek kikutatásáért, de minden fajtából csak az első után. :)
  • SaGa Jr
    Én lazán kirúgdostam a felesleges katonákat (sok heavy, túl sok support nem kell mert minek ha úgysem használom őket) úgy is hogy egységesek voltak. Ámbátor ez az egységesség sem igaz minden téren, mert Will értékben van egy kis eltérés (nem fix értékkel nő a will hanem egy intervallummal ami növelhető az OTS-ben) és így a magas rangú de túl alacsony will értékűektől lazán megszabadultam.

A randomizálás meg bekapcsolható ini birizgálás és első végigjátszás után. Kifejezetten élvezetessé teszi a játékot. Igaz ekkor már hajlamosabb az ember nagy összegeket elverni az embereire.
  • ratgab
    Nem a csészealjakról beszélek, hanem a bennük utazókról. Először el kell fogni egy bármilyen idegent, aztán egy outsider-t. De kapok-e bónuszt, ha más idegeneket is elfogok ezután és kivallatom őket?
  • Avenger
    Ahaa, bár tényleg elég későn jön akkor. El tudnék képzelni egy olyan sugár ágyút, amivel a sectopod lövöldöz, és kis területre hat ugyan de oda nagyot sebez. :)
  • ratgab
    4 mezőset érdekes módon én még eddig sose választottam. Másik opció bármi legyen is az mindig szimpatikusabb volt.

Nálam valahogy mindig fedezékből lövészet volt a fő harcmodor, mondjuk berserkerek ellen már jól jönne egy ilyen képesség.
  • SaGa Jr
    UFok-ból szerzel sokféle alapanyagot. Elerium, alloy, később egyéb érdekes cuccok. Szóval fontos elfogni minden csészealjat. Ha másért nem hát azért mert amire nem zavarsz rá röpcsit és nem takarítod el az rontani fogja a pánik helyzetet elég széles körben.
  • ratgab
    Egyébként teljes más dolog, de ki az a buggyant, aki kirúgja a katonáit? Mi értelme volna? Max akkor látnám értelmét, mikor random generálja a rookie-k képességét a játék (az egyik opcióban) és mondjuk annyira béna rookie-t kapunk.
  • Molnibalage
    Na, ezzel egyetértek, a fejlesztett area effekt fegyerek hiánya fájó, bár legalább nem szivatnak vele téged. Az 5-ös sebzésű alien gránát sem túl nagy pukk. Mondjuk heavy dupla sebzéssel gépek ellenn azért elég faja a rakétával és gránáttal.
  • SaGa Jr
    Molnibalage:
    Hulla és weapon fragment is megy a kukába ha robbanóanyaggal nyírsz ki valakit. Sőt ha a robbanás hatósugarába beleesik egy korábban leölt idegen teste az is kuka lesz.

Avenger:
    Van benne fejlesztett rakétavető csak marha későn jön, akkor amikor már nincs szükség rá. 2 ponttal sebez nagyobbat mint az alap és a robbanási hatósugara is 1-el nagyobb, de a lőtávja ugyanannyi mint a sniper rifle esetében. Szóval ha van tiszta lővonalad megcélozhatsz akármit akár a pálya másik végében is. Ehhez azonban le kell kapni az égből és ki kell pakolni egy battleship-et (ez lődöz fusion launcher-rel). Ha mázlid van és nem robbant fel benne a a fusion core (50% eséllyel kampec neki) akkor kikutatva azt hozzájutsz a fusion launcher-hez (röpcsire meg kézbe való is akad).
  • ratgab
    Apropó elfogás! Főszálban ugye el kell fogni egy tetszőleges ufo-t. Van-e haszna ha ezután még elfogok ufókat vagy a kötelező 2-t kell csak elfogni és annyi bőven sok is?
  • SaGa Jr
    Ez megtévesztő, mert missziónként limitálva vannak 1 szintlépésre a srácok. Így még ha ölne is eleget valaki (tehát sok a kill-je) küldetésenként és emiatt összességében előrébb járhatna, nem lesz rangban mégsem magasabban, mert korlátozva van a fejlődés üteme. Mesterségesen lassítva.

Szerencsére ez egy elég könnyen ellenőrizhető dolog. Vigyél egy kezdőt magaddal aki nem öl meg senkit (sebezni sebezhet a lényeg hogy ne öljön) és észre fogod venni hogy nem fejlődik a küldetés végén. Holott oda elég lenne 1 kill és máris rangot lép.
    Ugyan csak az első küldetésnél csekkoltam ezt le, de ott aki csak sebzett (gránáttal és lövéssel is, de megölnie nem sikerült senki) az nem lépett rangot, míg az aki egy idegent eltakarított az igen.
  • Kandurex
    érdekes, hmm...nálam rendszeresen 5+ db felett ugranak a nyakamba a kis snecik, kénytelen vagyok bevetni a nehéz erőt
  • Avenger
    Később már úgysem sebez annyit a rakéta, hogy bármit is megöljön, akkor inkább már falbontásra lesz jó. :D Mellesleg rakhattak volna bele, valami fejlesztett rakétavetőt.
  • Molnibalage
    Mik? Még weapon fragment sem lesz ilyenkor? Vagy hulla veszik el?
  • ratgab
    Gránáttal, rakétával soha nem ölök, vagyis csak ritkán! Ugyanis értékes alapanyagokat vesztenék így!
  • Molnibalage
    Mármint infószerzési szempontból. Fegyvert tényleg így kell szerezni, ahoy látom az árakat... 1-1 idegent lecsapni, ha már egyedül van, azt meg lehet oldani.
  • Agamemnon
    Mi az a dolog, ami csak a bázison beszerezhető?
  • Sir Quno Jedi
    ha van nála fegyó, akkor de.
  • Sir Quno Jedi
    ezé nem kő beleturkálni szvsz. :D
  • Molnibalage
    Ha jól emlékszem, akkor kétszer elfogni nincs értelme elfogni ugyanazt az alient?
  • SaGa Jr
    Semmi ilyen fajsúlyos dolog. Problémát nem okoz, csak a csaj szövegel mást a bázison és így előbb lesz kikutatva az élő variáns. De gondot nem jelent, mivel ezután ezek a dögök veszik át az outsider-ek helyét a hajókon mint parancsnok és gyakorta párosával lesznek (már amíg bele nem botlasz az első ethereal-ba), így lesz belőlük utánpótlás.

Bázisból összesen 1 van a játékban (szándékosan van rövidre tervezve ne feledjük el). A régiben ha nem bénáztál (tehát minden észlelt ufot levadásztál), 1-2 bázis akkor is előfordult. Itt meg scriptelve van az az egy amit lehet abajgatni.

A bázis kapcsán fedeztem fel egy hibát ami pedig tényleg nagyon soakt dobott a játékélményen eddig. Sajnos félbe kell hagynom az impossible játékomat és újat indítani ezen a nehézségen, mert a second wave opciók közül a marathon (ami eszement hasznos, már 2016 szeptemberében vagyok és csak most foglaltam el a bázist úgy, hogy fejlesztettem mint az őrült mégsem szakadt a nyakamba túl gyorsan sem muton, sem cíberdisk vagy más táposabb lény, de az opció szépen lassított a dolgok menetén) nem csak az árakat duplázta meg a feltűnések idejét (mikor jelenik meg egy-egy faj), hanem a kutatási anyagok szükségét is. Emiatt kéne 2 darab a bázison szerzett cuccból de az nincs, mert egy bázis van összesen. Szóval ezt az opciót ne használjátok mert bár a játék többi részére nagyon barátilag hat, a sztori befejezhetetlenné válik miatta.
  • vaakuum
    Én feltételezem, hogy mindennel fejlődnek, mert snipereim között a magasabb rangúnak kevesebb killje van, mint az alacsonyabb rangúaknak.
    Tehát lehet, már az is ad némi xp-t, ha csak magaddal viszed.

Egyébként kérdés: a küldetésen a katonák kijelölése után a bal alsó sarokban van egy ikon. Ezen az ikonon néha van + jel. Ahogy én látom, a + jel azt jelenti, hogy szintet lépett a küldetésen, de mit jelent, ha sárga csillagocska is van rajta?
  • Molnibalage
    Mi lett volna, ha nem fogom el élve? Akkor örökre elvesztettem volna egy lehetőséget valami kutatására?

Bázisból lesz még? Mert ez az első bázis a storyline része. A régi UFO-ban meg ugyebár a bénázásodtól is függött, hogy van-e UFO base vagy nincs.
  • SaGa Jr
    Pszí kiképzésre majd a barakkon belülről lehet küldeni az embereket. Ezt elfelejtettem írni korábban. Ugyanúgy oda kerül ez az opció mint az officer training centre opciói.
  • SaGa Jr
    Naná.
    Én is erre használtam egy ideig, mert azt hittem ugyanúgy kill-ért jár a pszí xp-is. Aztán feltűnt hogy azon embereim akik nem öltek de mindig sebeztek vele 5 pontokat előbb léptek a következő fokozatra mint azok akik takarítottak. Na onnantól kezdtem el szigorúbban vizsgálni a dolgot. Azóta inkább gyengítésre használom, hogy mielőbb a pánikkeltést megszerezhessem. Utána viszont megy a takarítás, pánikkeltés és minden más móka egyben. :)
  • Shiwo
    jaja, nekem 2 assaultom van, mindkettőnek megvan ez a "négymezőrőlbeléddurrantok" képesség.. főleg a bercik ellen, ha egymáshoz közel van a két katonám... bercibe beledurrant az egyik, berci megindul, majd kap még 2 lövést, mikor elég közel ér.. negyedik már ritkán kell bele.. utána jön a másik katona, az a másik bercibe lő bele (ha épp több is jön), majd az előző jelenet megismétlődik, berci beleszalad a darálóba..

SaGa Jr köszönöm a választ
  • Sir Quno Jedi
    Azé az a fix 5 hp takarítani jó, mert nem pazarol lőszert és tutira megy gondolom. Így aki már sebesült, azt szépen el lehet agyalni.