4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• vaakuum
    Hehe, nekem a lányom kiharcolta, hogy csak női szakasz legyen, ezért kellett elsőnek belenyúlni az inibe :) A Snipercsajok mind lila-sárga ruciban, mert azt választotta. A support zöld, az assault sárga, a kezdő meg mind hófehér.
  • TreDoR
    Le tudnád írni, hogy hogy lehet a leggyorsabban befejezni a játékot? Most építem a hyperwave decodert, utána még miket kell kikutatni/megépíteni/legyártani? Kurva abduction kuldik, lassan megint reszelnek nekem...
  • vaakuum
    Ez igaz is, nyilván az a képzettsége fog a legjobban fejlődni, amit sűrűbben használ, és amilyen környezetben használja.De járulékos haszna a gondolkodási sémákra szerintem van.
    Az ufó szerintem egynek jó kategória a sakk, kártyapárosító játékok, tilitolik, legó meg egyebek mellé. A 18+ besorolás meg egy dolog, szerintem, ennyi erővel a grimm meséket is 18+ karikával kellene ellátni, merthogy mindegyik horror...

OFFtopik:
    Egy magyar család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják
    az oviba. Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:
    - Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan
    kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
    - Miért, miből látszódik?
    - Égő csigát rajzolt. - mondja az óvónő.
    - Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát
    így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki..
    Talán volt más is?
    ...- Hát, mindenféle sérült madarat rajzol, például a múltkor egy
    vak példányt. - így az óvónő.
    - Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar
    mondókát, hogy csip, csip, csóka, vak varjúcska?
    - Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
    - Csonka tehén? Hm... Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk
    van: Boci, boci tarka, se füle, se farka..
    - ...és mondja, kedves anyuka! Semmi vidám, kedves dalocskát
    nem énekelnek a magyar gyerekek?
    - Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, ...kertek
    alatt a ludaink... Basszus!

Meg sem merem mondani, hogy a másik nagy kedvenc nálunk, (ami viszont gyors egérkezelést is igényel, ezért nekem kell vele mindig játszanom), az a Plants vs. Zombies. De a kezdeti stratégiát, illetve hogy milyen növényeket ültessünk, azt mindig a gyerek határozza meg, és amíg lassan jönnek, addig bele-bele szól, mit hova kell ültetni.
  • Molnibalage
    Nagyon sok olyan képességem van, amit adott játék játszása során vettem fel. Egyes dolgok ebből kifejezetten károsak voltak.
  • Molnibalage
    Bennem már azt motoszkál, hogy lesz -e ebből is terror from the deep.
  • ratgab
    Nem igazán értek egyet. A logikai képesség minden esetben működik. Ha tudsz ok-okazati, meg hatás-ellenhatásban gondolkodni és nem csak cselekszel gondolkodás nélkül az az élet minden területén hasznos tud lenni.

Nem maga a játék az oktató jellegű, hanem amit tanít az a fontos (türelem, megfontoltság, ok-okozati viszont, hatás-ellenhatás viszony, ergó, amit teszek annak következményei vannak... Megéri-e nekem az ellenhatást magamon viselni a hatás kedvéért?) Ha ezt megtanulja a gyerek már tanult valami hasznosat az élethez!
  • Molnibalage
    Egy képet arról az amazonról. :)
  • Molnibalage
    Muton.
  • ratgab
    Ahogy leírtam az infót én is ezen kezdtem gondolkodni. Halvány lilám sincs hogy lehetne normálisan megoldani ezt a dolgot.
  • ratgab
    Jól hangzik és tetszik is az ötlet. Csak tudod, ha egy fejőstehén főnixként újraszületik azt nem fogják egy DLC-vel elintézni.

Ha siker lesz az új XCOM, akkor a 2. rész rebootja szerintem külön játékot fog kapni. Nekem ez a sanda gyanúm.
  • LSSAHPAUL
    Nekem 7 és 5 éves lányaim a hátamnál állva nézik hogy játszok, az egyik karaktert úgyis kellett megcsinálni ahogy a nagyobbik kinéz. Na csatában a nagy állandóan figyelmeztet hogy neki nehogy baja essen :D, mondom nyugi nézd meg milyen jól be vagyunk védekezve semmi baj nem lehet, köv kör: az elefántember (a gyerekek így hívják, nekem meg nem ugrik be mi a neve, de plazma fegyvere van) támad, az overwatch hatástalan, a csóka meg dob egy zöld almát pont az embereim közepébe. Erre persze jött a hurrogás hogy na jól megcsináltam, megsérültem biztos, én meg mondom hogy áh csak egy karcolás, látod senki nem halt meg, játszunk tovább. (persze vártam hogy elmenjenek és majd töltök, de nem, itt álltak még vagy fél órán át és tovább kellett játsszak, végül vissza se töltöttem, köv küldiben már zöldfülűek mentek mert mindenki kórházba került)
  • Molnibalage
    A baj az, hogy csak zárd rendeszeren belül, tehát ez fals. A jó sakkozó csak sakkban jó, másban nemigen tudtommal.
  • ratgab
    Ez is jogos álláspont...XD De ha van saját, vagy családban gyerek, akkor nagyon jól tudod, hogy ez őket aztán csöppet sem zavarja...Sőt. XD
  • PiszkosFred
    Azt persze csak sugva jegyzi meg a forumot olvaso (hiszen mindenki ugy neveli a gyereket, ahogy jonal latja - en speciel le nem ultettem volna 10 evesen a kolykot az ufo ele, de ez csak en vagyok), hogy szep-szep, de a jatek megiscsak 18+ besorolasu :)
  • Avenger
    Én olyan nehezen tudok elképzelni egy DLc-t ehhez a játékhoz. Hova jön bele a játékba? Teljesen új játék a nulláról, és már lesznek más dolgok? Teljesen új játék, és tök más a főtörténet? Vagy a főtörténet végi játékállás után folytatódik?
    Rossz megoldás lenne,hogy annyiszor kell végigjátszani a játékot, ahány DLC lesz, hogy kapj pár plusz küldetést.
  • PiszkosFred
    Hat - szigoruan sajat vagyalom(!) -, de ha a Firaxis folytatni akarja a "reboot/remake/re.." jelleget a dolognak, akkor lesz egy nagy kieg/dlc amiben bejonnek a TftD viz alatti vilaga, es igy mondjuk egy uj jatek eseteben menne a buli uj ufokkal, uj helyszinekkel, stb, es igy egy jatek+dlc-vel lenyegeben ket klasszikust melegitenek fel. Mert ha ha mar ufo, akkor az 2. reszt is erdemes lenne hasonlo szinten elovenni ujra, mint ez a mostani feldolgozas.
  • ratgab
    És még mondják, hogy ártalmas a számítógépes játék, holott fejleszti például a logikai képességeket.
  • ratgab
    Egyébként patch turkászok újabban sok infót fellelnek a DLC-kkel kapcsolatban (új Skyrim DLC-ről is sokat kiderítettek már) és most az új XCOM patch-ből is szedtek össze érdekes dolgokat.

Most az achi-k alapján próbálnak találgatni emberek, az achi-k rajzolt képéből, amin van egy vonat, egy gát és egy szelep (valve). Emellett számos alkalommal hivatkoznak egy bizonyos új szövetségesre.

Ebből én biztosra veszem, hogy első DLC-ben megkapjuk a sectoid-ok egy csoportját szövetségesnek. Ki tudja, akár egy új sztorit is kreálnak e mellé.
  • vaakuum
    Nekem nem csak érdekes, de egyenesen sokkal érdekesebb, mint egyedül... szinte látom, ahogy épülnek a szinapsziskapcsoaltok a fejében, ahogy gondolkodik, mi lenne a jobb megoldás- az ajtó jobb oldalára beállni fél takarásba, de még overwatch, vagy átmenni a másikra full coverba, de nincs overwatch.

És elkezd variációkat sorolni, hogy mi történhet, ha kijön ez vagy az a monster az ajtón...
  • Avenger
    Nekem alapból be volt kapcsolva, sok fejfájástól menti meg az embert az, hogy az, hogy a legutóbbi 3 kör elején el van mentve. :)

Tabolós dolog tényleg zavaró kicsit, bár inkább az, hogy nem egy slotra kerülnek az azonos skillek, pl overwatch, de szerintem ezért is kell le okézni, mert különben mindig félrenyomna az ember. :D De fejlődik a kézügyességünk legalább. tab-tab-tab-4-enter, tab-tab-3-enter, tab-tab-1-tab-enter. Ki tudja gyorsabban. :D
  • vaakuum
    Biztosan a több bőr lenyúzásán dolgoznak, amitől nekem feláll a szőr a hátamon. És ez még jobban a valós érték elmaszatolásának a törekvése, hogy vegyedcsak, fizessél, aztán majd kapsz valamit, ami vagy működik, vagy nem.

Milyen lenne már, ha venni akarnék egy sakkot (hála égnek van néhány, úgyhogy ha ha bejön ez az üzletpolitika ebbe a szegmensbe is, engem már nem fog érinteni), amihez jár 16 gyalog, a többit meg DLC formában kell beszerezni?
  • ratgab
    Na én ilyen esetekre kapcsoltam be az autosave-t. Sok kukázott játékórától ment meg ha be van kapcsolva (3x ment egy csata alatt különböző slot-okra, ráadásul minden misszió elkezdése előtt külön is!)
  • ratgab
    Ennyi! De a shift, tab-al is egész gyorsan körbe lehet őket pörgetni.
  • ratgab
    Erről jutott eszembe múltkor keresztfiam (11 éves) CIV 5-özni akart, de ugye nem tud angolul, meg az egyébként sem egyszerű játék.

Gyakorlatilag ő kattintgatott én meg mondtam mit hogy kell csinálni. Érdekes élmény volt így "coopban" játszani. :-)
  • ratgab
    Persze, ha segítesz neki nyilván úgy már menni fog.

Ezek, amiket felsoroltál engem abszolút nem zavarnak egyébként. Ha valamit félrekattintasz (ne haragudj nem bántásból), akkor az bizony user error és semmi más.

Az XCOM igazából folyamatos figyelmet igényel és ebbe bizony szerintem az irányítás is bele tartozik.
  • SaGa Jr
    Tegnap szóba került mi mindennel lehetne feldobni a játékot, milyen dolgok hiányoznak belőle. Erősen az az érzésem hogy itt DLC-kből lesznek a hiányolt dolgok megoldva (pontosabban feloldva).
    Néhány érdekesség azok közül ami megváltoztatva került bele a játékba:
    - Benne van a játékban a proximity ability ami hozzáköthető gránáthoz így az nem robban fel míg valaki a közelébe nem ér. Szintén tartalmaz a játék például flashbang gránátot is amit egyenlőre nem lehet aktiválni.
    - A sokkolót eredetileg nem tárgynak, hanem limitált töltetszámú pisztolynak dolgozták ki (mindent beraktak, viselési/elővételi/kezelési módot, hosszútávú lövési animációt és még pár apróságot) viszont a kiadott játékban csak mint backpack item szerepel (speciel ezt könnyű visszacsinálni ha valaki akarja, nem kell hozzá nagyon beletúrni a dolgokba).
    - Lehetőség lenne a páncélba is beépíteni a páncél módosítókat (integrált tárgyként) ahelyett, hogy a hátizsákban hordanák az emberek (ez is ki van dolgozva csak deaktiválták).
    - Van külön méreg ellen védő item is, de ez sem aktív.
    - Van olyan, jelenleg nem aktív ability (karaktereknek perk formájában) is ami area supression-t csinál (persze ez is lemaradt a kiadott játékból), de ez hozzáköthető lenne fegyverekhez is.

Szóval van bőven potenciál a játékban csak egyenlőre nem hozzáférhető és szerintem ezekért majd plusz pénzeket szeretnének lenyúlni a játékosoktól.
  • LSSAHPAUL
    Szívemből szóltál kolléga :)
    Ez a tabozás hihetetlen visszalépés, kb 1990 laser squad-ba.
    A játékidőm 90%-a arra megy el hogy járatom körbe a legénységet és keresem melyiknél van a sokkoló :)
    Mivel emiatt csomó időt baszok el próbálom máshol behozni, pl nagyon gyorsan nyomok overwatch-ot, ez azzal jár hogy mindenféle hülyeségre nyomok rá, az egyik kedvencem a gránát volt, amit valahogy sikerült magam elé letegyek, smivel mindig csoportosan járok elég mókás volt, az más kérdés hogy sajna ritkán mentek így nagyon visszakellett töltes, pár órát elbasztam megint.
    Játék téren sokra tartom a mostani 10-éves korosztályt, valszeg végig játszák csak nem úgy ahogy illik :)
  • PiszkosFred
    Barmikor kivalaszthatod az emberedet egy bal klikkel, ha az adott korben van meg "akciopontja". Ha mar nem lehet vele akciozni semmit sem, es be is raktad overwatchba, akkor nem lehet, ertelem szeruen.
  • Molnibalage
    Igen, mert sajnos tologatja a funcókat, mert pl. hol van hunker down, hol nincs. Tehát nem hagy ki előre üres slotokat.

Az ember váltás tényleg lehetne hotkeyes. Az viszont kibaszottul ideegsítő, hogy mindig feladja a more infót, és baromi lassú az, hogy lépesz és 6 embernek overwatch, a grafikai animáció túl sok időt vesz el...
  • Sir Quno Jedi
    Naja, de saját körödben is műxik amit mondtam, főleg assultoknál, ha van close combatos reflexlövésük. Majd visszakapcsolsz a sima fegyójukra, mikor már fexik a muti.
  • vaakuum
    Ezt nem is vitatom! Ezért kell leülni mellé, és segíteni neki.. . aztán lassan lehet hagyni egyedül játszani, ahogy belejön. Logikai játéknak szerintem tökéletes, ha fel tudja venni a ritmust, szerintem ér annyit, mint egy puzzle, vagy tilitoli logikai játék. Easy fokozaton elkezdve hagyszóljon.

A 10 évest nem zavarja annyira az a rengeteg hiba (ő még elfogadja, hogy ez így van, tetszik neki, újdonság és kész), amiből egy idősebb, több játékot látott gamer pillanatok alatt tudna sorolni 50-et, megoldási ötlettel együtt.
    Engem pl. az is halálra idegesít, hogy a programozóknak szólok melóban, hogy milyen optimalizálások kellenek az általuk készített szoftver kezelőfelületébe, hogy kompakt módon lehessen kezelni, és ne kelljen már annyi kattingatás néhány funkcióhoz, amit fele annyival is meg lehetne oldani, stb. :) És 10 perc alatt megcsinálja, meg a funkcióhoz optimalizálja a kezelőfelületet.

Itt meg nem lehet egy gombnyomással kijelölni a figurákat, hogy kinek akarok gaméban utasítást adni, hanem mindig pörgetni kell őket körbe-körbe, az overwatch mindig más gombon van, pedig ez a tulajdonság minden katonának van, az újratöltést is rárakja a tűzgombra a tök üres fegyvernél, holott ha nem működne, akkor át lehetne állni simán pisztolyra, itt meg egy figyelmetlenség miatt bukod az egészet, mert beidegződött, hogy 1-es gomb lő. A katonák felszerelése, személyre szabása, átnevezése is fölöslegesen sok nyomkodásra van szétbontva, küldetésnél meg ennél is korlátoltabban működik, ha valamit variálni akarsz a legénységen, mert nem jut eszedbe, kinél lehet a 4-ik sokkoló, stb...
    Elismerem, hogy én itt erősen magamból indulok ki, inkább igyekszem saját magamhoz igazítani a körülményeket.
    Talán ezért is nem nekem való ez a játék hosszú távon. Bár lehet a gyerek is pihenőt tart, mert ma reggel a diabló 3-at emlegette már megint, ami engem szintén az őrületbe tud kergetni, de ő élvezi.
  • jocika
    Igen, de ott nem láttam sehol.
  • Molnibalage
    A kör közben lőtte le. Minden lövéssel közelebb jött a berseker és mivel a scatter lézeres auto-overwatch ürge mellett rohat el, az kétszer is rálőtt. Tehát a saját köröben durrantották le reflexből vagy emiatt vagy a pánik miatt.
  • PiszkosFred
    Nem a termeket veszed meg. Hanem tamogatod a fejlesztest, amiert CSEREBE megkapod az elkeszult jatekot. Ha lehet tamogatni kutyamenhelyeket, egyhazakat, sport egyesuleteket, partokat, es felsorolni es nehez mennyi mindent, akkor miert ne lehetne jatekfejlesztest? Elozo esetekben a tamogatasoddal sem a kutyakat veszed meg, vagy a templomot, vagy a focipalyat, esetleg a minisztereket, hanem segitesz valaminek a mukodeseben, fenntartasaban, esetekent a megszuleteseben. A jatek csak jelen esetben csak gratisz.
  • ratgab
    Ha úgy érted, hogy az XCOM 10 éveseknek való, akkor az egy murvanagy fail részedről. Egy 10 éves egy ilyen játékban úgy elvérzik, mint a pinty!
  • SaGa Jr
    A visszatöltést el is felejtheted, mert adott szituációra előre leosztotta az esélyeket a program (ez állítólag egy jellemző fogás a Firaxis programjaiban).
    Hacsak valamit nem változtatsz a felálláson jelentősen (nem azt hogy arrébb mész egy lépést, mert az a sokkolónál semmit nem számít, hanem mondjuk lebontasz még a célpontból pár HP-t ha lehet, értelemszerűen ez esetedben nem működik már) akkor mindig ugyanazt az eredményt fogod kapni a visszatöltésekkor harc közben.

1 HP-s ellenfélnél meg úgysem számít, hogy fejlesztett vagy sem a sokkolód. A maximális esély ugyanannyi marad az meg hagy bizony lehetőséget a hibázásra is (igen, akár 95%-os esély mellett is van hibázási lehetőség) és erre még rájön a beépített random faktor ami minden százalékos esélyt módosít 5%-al is akár (nehezebb fokozatokon max 10-el).
  • vaakuum
    Nekem a Kickstartal kapcsolatban mindig eszembe jut egy régi kabaré-szlogen:
    "Hány éves vagy királylány?"

Egyébként nem szabad megvenni olyannak, akiket zavar a rengeteg hiba, amiről PONTOSAN TUDJA, hogy meg lehetett volna azok nélkül is csinálni a játékot.
    Azoknak sem ajánlom feltétlenül, akik az eredetivel sokat játszottak, és szerették. Óhatatlanul hasonlítgatni fogják ahhoz, és csalódás lesz a sok visszalépés, és a konzol miatti korlátozások.
    Nekem pl. az a véleményem, hogy az eredeti még mindig jobb.

De 10 éves kor alatti gyereknek szülinapi ajándéknak tökéletesen bevált.

• vaakuum
    Az mennyire reális, hogy a bázison, a fejlesztett sokkolóval nem tudtam az 1 hp-ra gyengített nagyfejűt lesokkolni? Kíváncsiságból 5-ször lett visszatöltve, fail minden alkalommal úgy, hogy más pozíciókból próbáltam mindet.
  • PiszkosFred
    Hat, megesik velem, surun :) Rutinbol epitem a bazis elemeit, oszinten szolva annyit neztem mindegyiknel, hogy mit es mennyit ad (+power, +engi, +research, stb), es mennyibe kerul. A tobbi infot nem, igy ezt a bonuszt is csak akkor vettem eszre vmelyik este, amikor mergesen leb*sztam egymas melle harom eromuvet, mert sirtak a bazison a nepek, hogy nincs eleg energia. Tanulni sose keso :)
  • torma1
    :) Néha ha sok a leírás. Lassan gördül le a szöveg.