Assetto Corsa (és EVO)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Történt is, 14 perce újabb béta commit...
Nemtom mit mûvelnek odaát, de egyáltalán nem jó jel az ilyen.
Szabi
50+ új komment.. már azt hittem történt valami, de csak offolás van.. 😄

"Nulla tenaci invia est via"

Kb ugyan az a különbség, mint a pótméteres, és Ptr load cell mód között, mind két féknél ugyan ott blokkol a kerék, a load cellás fékkel mégis jobban érzed a csúszás határt, tovább és finomabban tudod ott tartani, ergo sokkal hamarabb megálsz.
b-type
Az egyszeri autós pl. utánaöntögeti a fékfolyadékot, nem cseréli sõt nem is nagyon nézi hogy DOT hanyas, nagyon ritkán forr meg a fékfolyadék, de szinte biztos hogy a legrosszabbkor.
Aztán elég gyakori/hülye hiba a kézifék is ha behúzva marad és nem veszik észre, csajok általában, de láttam már 300lovas autó próbafutásánál is amikor az izgalomban senki nem szúrta ki a visszajelzõ lámpát, és tárcsacsere lett hamar. 😊 amelyik fék pulzál vagy már ráz ott a fékhatás töredéke az eredetinek.

A fém fékcsõ pl. ezért jó, mert a gyári tömlõ tágul ezért a féknyomáspont 'nyúlósabb' lesz.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

lac coo
Van az a sok száz bár ahol tényleg tömörödik valamicskét a víz vagy olaj 😊

Ez városi legenda ahogy mondod ...

Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!

bardocz
Hogy ne lehetne. Iskolában beszélnek faszságokat, mert egyszerûbb, mint elmagyarázni a valóságot. Az újságírók meg hazudnak, azoknak sose szabad hinni 😄D Még szép, hogy nem fikázzák le, azt amit kapnak.
Sokkal nagyobb az összenyomott dot 4 es olajnak a rugalmassága,mint pl a víznek...el lehet ezen szöszölni,de már nincs kedvem..
Nem lehet ennyire leegyszerûsíteni ezt a kérdést.Csak gondolj bele:csinálok egy F1es fékrendszert neked,de nem kerámiából meg minden fasza anyagból,hanem mondjuk gumiból,meg múanyagból..😊
lac coo
Hát az olajat se nagyon lehet összenyomni 😄 Még száz tonnákkal se !

lac coo
Akkor egyezzünk meg abban, hogy nem a nagyobb fékerõ miatt áll meg elõbb a nagyobb tárcsával, hanem az esetleges egyéb jó tulajdonságai miatt ? Vagyis akár lehetne kisebb fék is ha amúgy meg szuperjó ...?

Gondolom a Magura hidraulikus V fékkel...😊Ha már triál.Állítólag és ebben nem vagyok annyira járatos de vannak akik olaj helyett vízzel töltötték fel a rendszert,mert a víz csak minimálisan összenyomható,ellenben az olajjal így óriásit harapott 0 adagolhatósággal.Aztán lehet ez egy városi legenda😊
b-type
ezért kátrányoztuk a felnit mikor még triáloztam bringával<#idiota> kis tempónál megfog mint a szög (és nagyokat nyikkan), nagy tempónál stoppie vagy inkább kormányon átesés 😄
utcai autóra szinte mindenhol a nagyobb féket fogják mondani mert abban nagyobb pénz van, látványosabb-eladhatóbb.
Utcai autó saját fék kresz betartása mellett egy vészfékezésre általában elég, kivéve a rossz konstrukció persze.

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Két V fék pofa között is óriási különbségek vannak..Milyen a hõtûrése,mennyire kemény illetve puha az anyaga,milyen bordázatok vannak rajta..és még sorolhatnám.Tárcsafék és tárcsafék között is megvannak a különbségek,amirõl kis esszét tudnék írni de nem offolok😊
lac coo
Az tuti, hogy van különbség abs és abs között, de ugyan az autó, csak éjjel rárakok egy nagyobb fékerõt...

mindegy, kamuznak az újságírók, azt jóvan ! 😄D

lac coo
Ez akkor lenne jó példa ha két V fékpofát hasonlítanánk, amibõl az egyik jobban fog ...és azzal elõbb megállna a bicaj, pedig ugye mindkettõ pofa bõven sok, mert képes leblokkolni a kereket. Nem értem, de mindegy, ne offoljuk szét a topikot 😊))

bardocz
Nem tudom hogy mûködik pontosan, de az ABS gondolnám abba is belenyúl. Volt egy teszt japánoknál, hóban, impreza wrc vs sti. A wrc-nek eszméletlen féktávokat vett, utcai gumin, hóban.
Nos csak hogy kicsit a bicikli tárcsa és V fék témába kicsit rendet tegyek.A V fék lényegesen nagyobb fékerõt produkál,mert a felninek ugye nagyobb sugara van mint pl egy 160mm es féktárcsának!tehát nagyobbat harap!-ez egyben a hátránya is,mert nem lehet annyira pontosan és finoman adagolni,mint a tárcsákat és hát sajnos a sártûrõ képessége is jelentõsen rosszabb a tárcsaféknél.Arról nem is beszélve hogy a V fék megeszi a felnit,a tárcsafék meg csak a betétet.Az sem elhanyagolandó dolog hogy a V fék a hõt a felnire termeli (30-40 km es erõs lejtõzésnél akár a hõ defektet is okozhat)ellenben a Tárcsafék jó olajjal töltve kisebbet és azt is a tárcsára és a féktestre ill dugattyúra termeli,de szépen vissza tud hûlni egy kis pihentetés után!A tárcsa mérete pedig minél nagyobb annál jobb -harapósabb féket kapunk és még a hõtûrõ képességre is pozitív hatással van(ami azért erõsen függ a tárcsa mintázatától/mennyire kavarja a levegõt-ezzel hûtve a szerkezetet).A fékbetét anyaga sem elhanyagolható,mert egy mûgyanta betét jóval nagyobbat harap,hamarabb kopik be,ellenben gyorsan elhasználódik.Nos véleményem szerint nagyjából hasonló képen van ez a 4 kerekûeknél is!megspékelve még egy két aprósággal:dugattyúk száma...
lac coo
De most vészfékezünk nem adagolgatunk ,egybõl padlóig, had dolgozzon az ABS ... 😊

bardocz
Pont az abs miatt, az is finomabban tud mûködni gondolnám én. Finomabb adagolásnál könnyebben tudja a csúszáshatáron tartani, míg a kisebb tárcsával lehet be be blokkolgat.
lac coo
Megyeri híd megvan ? 😊))

Olyant direkt se tudna senki csinálni, mesteri ritmusban ugyan ott vannak valami kis dombok, sõt nem is kicsik 😊)

Alexease
Vagy a Magyar Utepito Rt. kivalo munkaja, ahol a dimbes-dombos aszfalton ABS-szel sose all meg😄DD
lac coo
az már más dolog ... nem az érdekel most 😊

lac coo
Dehogy tudtam meg 😊

Máshogy mondom ...

Van egy autóból kettõ darab, tök ugyan az mindegyik...Egyik kap egy erõsebb féket, ahogy én olvasom elõbb is fog megállni. autó ugyanaz, gumi ugyanaz, beton ugyan az ,egyik blokkol x erõnél vagy beindul az ABS, a másik mitõl nem blokkol ugyan annál az X erõnél ?

Vagy kamuznak mindenhol, és nem is állnak meg elõbb ezek a "sportcsomagok " 😄D

Alexease
Nah, ezert kell a sport csomaghoz a fek csomag is, hogy mielott hazaindulsz palyazas utan, ne kelljen elotte fekgeneralt csinaltatnod😊
Meg persze a rugo meg a telo is. Mert ha padlogazrol fektavon lepadlozod, az utcai felfuggesztesen leer az elso lokharito, hatul megall a tudomany es korbefordulsz haromszor😄
b-type
sõt sztem száz alatt a fém fékcsövekkel többet érsz mint bármivel.
vészfékezésnél utcai autón.
100 felett, 200 km/h környékén már valóban megváltoznak a dolgok, ott már tényleg sok múlik az anyagokon egy vészfékezésnél is. ..sok métert számít minden...de egyébként azt is cseszheted ha szemét vagy úthiba van.

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Alexease
Mar megtudtad, tobb hozzaszolasbol ossze lehet szedni: nagyobb fekero, jobb adagolhatosag, pontosabb, jobb hutes, kevesebb kopas, tartosag stb.
De csak a bazinagy szepen csillogo fektarcsakkal es a sargara festett feknyergekkel ne foglakoz😊
lac coo
Aaa, azt tuti nem birna a fek 😊)))Meg penz sincs ra, meg arra foleg nincs , hogy gyilkoljam szegenyt 😊))

Alexease
Autod most is van hozza, az is megteszi boven. Csak ki kell vinni palyara😉
lac coo
Hagytok igy meghalni, hogy sose tudom meg ?? 😊))

Alexease
Szerintem akkor foglakozz vele komolyabban, amikor kimesz palyara, kitaposod a belet, mindenhol max tempo es max fek hatarig, es amikor a 3. kor utan nem tudsz megallni a celegyenesbe, es mesz a kavicsagyba😊
b-type
Nem tudom mennyivel áll meg hamarabb, sztem lényegtelen tempótól függ, száz alatt sztem fél-egy méter. kétszáz felett sztem akár 10 méter is..
A pályafék elõnye máshol van, és igazán pályán jön ki.

lac coo
Faszé nincs egy sport autóm ,saját mûhellyel, akkor letesztelhetném ...😊

Bár érteni akkor sem érteném 😊

gviski
BME Gépészmérnöki 7 félév BSc + 4 félév MSc és megérted ;-)

Virtual SimRacing

lac coo
De nem venni akarok, csak ez évek óta foglalkoztat 😊)

De kimerítõ választ nem kaptam, nincs itt egy árva fizikus sem közöttünk ? 😊

lac coo
De most csak a kifejtett erõt vegyük figyelembe !
Mitõl áll meg elõbb ( mert elõbb megáll ) csak mert nagyobb a fékerõ a nagyobb tárcsán, több dugattyún ...?

Pedig egyszerû fizika, nagyobb súrlódó felület, nagyobb fékhatás, pl ha korcsolyázásnál csak a kori sarkát vágod a jégbe beszarhatsz az erõlködéstõl akkor se lassulsz, viszont hoki fékkel se pillanat alatt megálsz, vagy kitöröd a bokád és repülsz.
Alexease
Utcara mindegy, ugy sem hasznalod ki. Sport csomag poen, de utcara ismet felesleges. Max ha jo dogos a hangja😄
Akkor van ertelme, ha sport csomag, es kiviszed palyara. 100-150km/h felett valszeg mar boven ki jon a kulonbseg, amikor meterezed a fektavokat.

Ha meg kemenyebb rugot kap az auto (a sport csomagban), akkor meg leve mas a felallas, nem csak a fekek miatt all meg jobban😛
lac coo
Biciklinél...

De egy ABS-es autónál nagyon nem lehet tévedni az adagolással...Nagyobb erõ , de ugyan ott kellene a guminak feladni és bekapcsolnia az ABS-nek ...
Én ezt akkor sem értem .
Nem tudom, érthetõ a kérdésem, átjön mi a problémám ?

b-type
jaja, melegedés és adagolhatóság, jó fékpont.
A 'nagy fék' önmagában csak optika, rugózatlan tömeg sz@r helyen.
Nagy, hûtött fék kisebb súlyban már valami, fém fékcsövekkel menettulajdonsághoz illesztett összetevõkkel, jó fékfolyadékkal (ne forrjon meg pár kör után).
Nagyon jó/határozott fékpont mindig, jó fékadagolhatóság.
Nagy gumi/nagy tapadáson nagy igénybevételt egy normál fék nem sokáig bír, elmelegszik..megég és deformálódik..ütni fog. (tempó+behúzott kézifék esete).
..kell jó futómû is, mert ha a kerék elpattog blokkolni fog(!).

Alexease
Nagyobb felulet, kisebb ero, jobban tudod adagolni. Ennyi😉
hungary27
nagyobb a surlódás
lac coo
Azt értem, tudom ,hogy rövidebb, nem ezt kérdõjelezem meg, hanem , hogy mitõl van ez ? 😊

Pl. a biciklidnél, ha bõven elég a V fék akkor miért áll meg mégis elõbb a tárcsával ??? Mert gondolnám a plusz erõ ara megy el, hogy a blokkoló felnidet szorítja értelmetlenül még jobban... 😊 Nyilván nem igaz, de akkor meg hogy -mit ? 😊 Vagy nem a felnit, a tárcsát, mindegy 😊

Én ehhez buta vagyok 😊)

bardocz
Azt is számold, hogy nagy tempónál a leszorítóerõ is nõ valamivel, és nagyobb féknyomaték fog kelleni. Meg lehet az ABS-szel együtt jobban mûködik. Ha azt veszem biciklin is bõven elég a v-fék ahhoz, hogy blokkoljam a kereket, mégis tárcsafékkel jóval rövidebb féktávot tudok venni.
lac coo
Nem, vannak gyári sport csomagok, ami egy picivel általában keményebb rugóbol és nagyobb fékekbõl áll, és azt mondják az újságírók, hogy nagyon hamar megáll... a gumi nyilván sima utcai ...
De azt is hallani sûrûn, hogy sima autó nagyobb, jobb minõségû féket kapott és jobban megáll ... Pedig ugye az alap is sok általában, ezért nem értem 😊
Nem szuperkarok érdekelnek...😊

BooMiller
Szerintem ahogy írtad nagyobb sebességrõl való lassításnál jön ki, plusz ha jössz le a Mátrából ott sem árt ha a fékezés után nem annyira fog😄DD Kisebb lesz a tempó valszeg😊

oneal1
nyílván, egy adott autóra akkor érdemes a nagyobb tárcsa, több dugattyú kombó, ha van mit kiszolgáljon😊
itt szerintem még a fékvezérlés is számíthat simán, ha a gumi méretét nem is nézzük, felfüggesztést stb amik a fékezést befolyásolhatják.

szóval ne egy átlag kocsit vegyünk alapul hanem egy porsche boxtert.
azon alapból nincsenek a drága kerámia tárcsái a cégnek, de ha kéred akkor megkapod és mérhetõ a javulás😊

!Forza Ferrari!

lac coo
A melegedést, kopást ezeket értem. Csak , hogy mire kell a plusz erõ azt nem 😊

De más tippem nincs, mint hogy 200-nál már nem tudná blokkolni, vagy lehet közel sem tudná blokkolni a kereket, tehát ott már kevés az erõ a sima rendszerben ...

bardocz
100-ról az utcai autók nagyon hasonló távon állnak meg, ami teszteket néztem, minden 30-33 méter között fékezett állóra. A különbség nagy sebességnél jön ki szerintem, a kisebb tárcsa gyorsabban fog melegedni, na meg pályán, ugyan ezért.
Szabi
a nagyobb tárcsa késõbb kopik el <#idiota>

"Nulla tenaci invia est via"

lac coo
Szakmai kérdés, évek óta gondolkodok rajta ... 😊

Minek kell egy autóba nagyobb fék ? olvasom tesztekben, hogy hûûdekirály, 300 mm-es tárcsa, 350 mm-es, 3 dugattyú anyámkínja...
De ha elkezdek fékezni az autómmal, egy idõ után nem bírja agumi és megcsúszik blokkol a kerék ....utána minek még nagyobb fékerõ? 😊 szóval akkor mitõl jobb egy utcai autó, utcai gumival nagyobb fékkel, Nem értem. Márpedig jobb, nem mondanák mindenhol, hogy jobb, de nem értem mitõl jobb ....Szóval mitöl áll meg elõbb egy gyári sport tunigos autó, amin ugyan az és ugyan akkora gumi van, csak nagyobb fékek, mint a mezei, hisz azon bõven so ka fékerõ, sose lehet használni .
Vagy csak nagy sebességnél számít, ahol az alap fék nem is lenne képes leblokkolni ? ( Nyilván az ember nem teszteli ezt egy utcai autón, nem nyom satut 200-nál csak úgy viccbõl ...)