43023
  • b-type
    Fiat-l még érdemben végig lehet menni Nordschleife-n, Laguna Seca viszont nem jött be, jó a pálya a vonalvezetést lehet élvezni persze, de a pálya tapadásával valami nincs rendben pl. Ragazzoni Ferrari-val nem jó.
  • Pitti
    Az ilyen Offot szeretem, mert érdekes téma, pl sokkal jobb mint a flame :)
  • Pitti
    Milyen Swift az 190-el? :-)
  • kigyi
    Szerintem csak próbáljuk elterelni a figyelmünket róla így próbáljuk leplezni, hogy várjuk a multit :D Nekem mondjuk mindegy alig van benne 1-2 órám mivel csak 3 napja van meg a game, de jó lenne közösen autókázni :)
  • Tyuki80
    A multi várásában kezd mindenki fékzombivá válni...
  • kigyi
    Nagyon egyszerű példa: Swift nekem az van erre telik, de legalább nem a banké :D 50-nél, ha satuzom dolgozik az ABS mocorog a gép rendesen. Ugyanezt teszem 150-nél és ugyan lassul, de az ABS -nek munkát nem adok akárhogy erőlködök. 190-nél értelem szerűen ezt a gyakorlatot nem végeztem el, ugye országunkban hivatalosan nincs is nagyon hol :)
  • Jackal
    Ja igen, még nagyon reggel volt:), a leszorítóerőt nem is figyeltem...
  • Pitti
    Félreértetted, vagy rosszul fogalmaztam. :)
    Pl mondjuk adott sebességnél 100 egységnyi fékerővel blokkol a kerék 50 egységnyi fékerőt ad egy kis fék és 80-at egy nagy fék, egyiknél sem blokkol a kerék de értelemszerűen a nagy fékkel jobban lassul. Aztán amikor már kisebb a tapadási súrlódás a lassabb tempó miatt, (leszorítóerő, átterhelődés miatt ...stb) akkor a 80 egységnyi fékkel már dolgozik az abs az 50 egységnél meg még mindig gördül de ha jó az abs akkor még mindig a nagyobb a jobb.
    Hú de nem bírom jól elmondani :)
  • Jackal
    Nem vagyok fizikus, de sztem tök mind1 milyen gyorsan megy, ugyanakkora fékhatásnál fog blokkolni. (szűnik meg a tapadási súrlódás) Szóval ez nem egészen úgy van ahogy mondtad. Viszont abban igazad van, hogy nagyobb sebességnél, ha jobb a féked és nem blokkol a kerék, akkor jobban kijön az előny.
  • Pitti
    Szerintem a nagyobb fékerőnek nagy sebességnél jön ki az előnye. Ha 60-ról akarsz megállni akkor a kis fékkel is blokkolsz azonnal, kb ugyanott áll meg mint nagy fékkel. Viszont 300-ról 100-ig a nagy fékerővel gyorsabban lassulsz, utána már blokkol, a kis fék meg mondjuk 60-nál blokkol. Viszont annál a sebességnél ahol nem blokkol még a kerék látható, hogy jöhetne még több fékerő is. Ha a fék 300-nál azonnal blokkolja mind a 4 kereket egy 1 tonnás autón, na az már fékerő :)
  • Jackal
    Történt is, 14 perce újabb béta commit...
    Nemtom mit művelnek odaát, de egyáltalán nem jó jel az ilyen.
  • Szabi #11406
    50+ új komment.. már azt hittem történt valami, de csak offolás van.. :D
  • zimapeti
    Kb ugyan az a különbség, mint a pótméteres, és Ptr load cell mód között, mind két féknél ugyan ott blokkol a kerék, a load cellás fékkel mégis jobban érzed a csúszás határt, tovább és finomabban tudod ott tartani, ergo sokkal hamarabb megálsz.
  • b-type
    Az egyszeri autós pl. utánaöntögeti a fékfolyadékot, nem cseréli sőt nem is nagyon nézi hogy DOT hanyas, nagyon ritkán forr meg a fékfolyadék, de szinte biztos hogy a legrosszabbkor.
    Aztán elég gyakori/hülye hiba a kézifék is ha behúzva marad és nem veszik észre, csajok általában, de láttam már 300lovas autó próbafutásánál is amikor az izgalomban senki nem szúrta ki a visszajelző lámpát, és tárcsacsere lett hamar. :) amelyik fék pulzál vagy már ráz ott a fékhatás töredéke az eredetinek.

A fém fékcső pl. ezért jó, mert a gyári tömlő tágul ezért a féknyomáspont 'nyúlósabb' lesz.
  • lac coo
    Van az a sok száz bár ahol tényleg tömörödik valamicskét a víz vagy olaj :)

Ez városi legenda ahogy mondod ...
  • bardocz
    Hogy ne lehetne. Iskolában beszélnek faszságokat, mert egyszerűbb, mint elmagyarázni a valóságot. Az újságírók meg hazudnak, azoknak sose szabad hinni :DD Még szép, hogy nem fikázzák le, azt amit kapnak.
  • Tyuki80
    Sokkal nagyobb az összenyomott dot 4 es olajnak a rugalmassága,mint pl a víznek...el lehet ezen szöszölni,de már nincs kedvem..
  • Tyuki80
    Nem lehet ennyire leegyszerűsíteni ezt a kérdést.Csak gondolj bele:csinálok egy F1es fékrendszert neked,de nem kerámiából meg minden fasza anyagból,hanem mondjuk gumiból,meg múanyagból..:)
  • lac coo
    Hát az olajat se nagyon lehet összenyomni :D Még száz tonnákkal se !
  • lac coo
    Akkor egyezzünk meg abban, hogy nem a nagyobb fékerő miatt áll meg előbb a nagyobb tárcsával, hanem az esetleges egyéb jó tulajdonságai miatt ? Vagyis akár lehetne kisebb fék is ha amúgy meg szuperjó ...?
  • Tyuki80
    Gondolom a Magura hidraulikus V fékkel...:)Ha már triál.Állítólag és ebben nem vagyok annyira járatos de vannak akik olaj helyett vízzel töltötték fel a rendszert,mert a víz csak minimálisan összenyomható,ellenben az olajjal így óriásit harapott 0 adagolhatósággal.Aztán lehet ez egy városi legenda:)
  • b-type
    ezért kátrányoztuk a felnit mikor még triáloztam bringával kis tempónál megfog mint a szög (és nagyokat nyikkan), nagy tempónál stoppie vagy inkább kormányon átesés :D
    utcai autóra szinte mindenhol a nagyobb féket fogják mondani mert abban nagyobb pénz van, látványosabb-eladhatóbb.
    Utcai autó saját fék kresz betartása mellett egy vészfékezésre általában elég, kivéve a rossz konstrukció persze.
  • Tyuki80
    Két V fék pofa között is óriási különbségek vannak..Milyen a hőtűrése,mennyire kemény illetve puha az anyaga,milyen bordázatok vannak rajta..és még sorolhatnám.Tárcsafék és tárcsafék között is megvannak a különbségek,amiről kis esszét tudnék írni de nem offolok:)
  • lac coo
    Az tuti, hogy van különbség abs és abs között, de ugyan az autó, csak éjjel rárakok egy nagyobb fékerőt...

mindegy, kamuznak az újságírók, azt jóvan ! :DD
  • lac coo
    Ez akkor lenne jó példa ha két V fékpofát hasonlítanánk, amiből az egyik jobban fog ...és azzal előbb megállna a bicaj, pedig ugye mindkettő pofa bőven sok, mert képes leblokkolni a kereket. Nem értem, de mindegy, ne offoljuk szét a topikot :)))
  • bardocz
    Nem tudom hogy működik pontosan, de az ABS gondolnám abba is belenyúl. Volt egy teszt japánoknál, hóban, impreza wrc vs sti. A wrc-nek eszméletlen féktávokat vett, utcai gumin, hóban.
  • Tyuki80
    Nos csak hogy kicsit a bicikli tárcsa és V fék témába kicsit rendet tegyek.A V fék lényegesen nagyobb fékerőt produkál,mert a felninek ugye nagyobb sugara van mint pl egy 160mm es féktárcsának!tehát nagyobbat harap!-ez egyben a hátránya is,mert nem lehet annyira pontosan és finoman adagolni,mint a tárcsákat és hát sajnos a sártűrő képessége is jelentősen rosszabb a tárcsaféknél.Arról nem is beszélve hogy a V fék megeszi a felnit,a tárcsafék meg csak a betétet.Az sem elhanyagolandó dolog hogy a V fék a hőt a felnire termeli (30-40 km es erős lejtőzésnél akár a hő defektet is okozhat)ellenben a Tárcsafék jó olajjal töltve kisebbet és azt is a tárcsára és a féktestre ill dugattyúra termeli,de szépen vissza tud hűlni egy kis pihentetés után!A tárcsa mérete pedig minél nagyobb annál jobb -harapósabb féket kapunk és még a hőtűrő képességre is pozitív hatással van(ami azért erősen függ a tárcsa mintázatától/mennyire kavarja a levegőt-ezzel hűtve a szerkezetet).A fékbetét anyaga sem elhanyagolható,mert egy műgyanta betét jóval nagyobbat harap,hamarabb kopik be,ellenben gyorsan elhasználódik.Nos véleményem szerint nagyjából hasonló képen van ez a 4 kerekűeknél is!megspékelve még egy két aprósággal:dugattyúk száma...
  • lac coo
    De most vészfékezünk nem adagolgatunk ,egyből padlóig, had dolgozzon az ABS ... :)
  • bardocz
    Pont az abs miatt, az is finomabban tud működni gondolnám én. Finomabb adagolásnál könnyebben tudja a csúszáshatáron tartani, míg a kisebb tárcsával lehet be be blokkolgat.
  • lac coo
    Megyeri híd megvan ? :)))

Olyant direkt se tudna senki csinálni, mesteri ritmusban ugyan ott vannak valami kis dombok, sőt nem is kicsik :))
  • Alexease
    Vagy a Magyar Utepito Rt. kivalo munkaja, ahol a dimbes-dombos aszfalton ABS-szel sose all meg:DDD
  • lac coo
    az már más dolog ... nem az érdekel most :)
  • lac coo
    Dehogy tudtam meg :)

Máshogy mondom ...

Van egy autóból kettő darab, tök ugyan az mindegyik...Egyik kap egy erősebb féket, ahogy én olvasom előbb is fog megállni. autó ugyanaz, gumi ugyanaz, beton ugyan az ,egyik blokkol x erőnél vagy beindul az ABS, a másik mitől nem blokkol ugyan annál az X erőnél ?

Vagy kamuznak mindenhol, és nem is állnak meg előbb ezek a "sportcsomagok " :DD
  • Alexease
    Nah, ezert kell a sport csomaghoz a fek csomag is, hogy mielott hazaindulsz palyazas utan, ne kelljen elotte fekgeneralt csinaltatnod:)
    Meg persze a rugo meg a telo is. Mert ha padlogazrol fektavon lepadlozod, az utcai felfuggesztesen leer az elso lokharito, hatul megall a tudomany es korbefordulsz haromszor:D
  • b-type
    sőt sztem száz alatt a fém fékcsövekkel többet érsz mint bármivel.
    vészfékezésnél utcai autón.
    100 felett, 200 km/h környékén már valóban megváltoznak a dolgok, ott már tényleg sok múlik az anyagokon egy vészfékezésnél is. ..sok métert számít minden...de egyébként azt is cseszheted ha szemét vagy úthiba van.
  • Alexease
    Mar megtudtad, tobb hozzaszolasbol ossze lehet szedni: nagyobb fekero, jobb adagolhatosag, pontosabb, jobb hutes, kevesebb kopas, tartosag stb.
    De csak a bazinagy szepen csillogo fektarcsakkal es a sargara festett feknyergekkel ne foglakoz:)
  • lac coo
    Aaa, azt tuti nem birna a fek :))))Meg penz sincs ra, meg arra foleg nincs , hogy gyilkoljam szegenyt :)))
  • Alexease
    Autod most is van hozza, az is megteszi boven. Csak ki kell vinni palyara;)
  • lac coo
    Hagytok igy meghalni, hogy sose tudom meg ?? :)))
  • Alexease
    Szerintem akkor foglakozz vele komolyabban, amikor kimesz palyara, kitaposod a belet, mindenhol max tempo es max fek hatarig, es amikor a 3. kor utan nem tudsz megallni a celegyenesbe, es mesz a kavicsagyba:)